Címke: Országépítés

Átadták az új "Stadionokat"

Átadták az új "Stadionokat"

🇭🇺 1. Szép, új bölcsődét kapott Balkány (képekkel)
https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2020/07/szep-uj-bolcsodet-kapott-balkany-fotok

🇭🇺 2. Új óvoda épült Álmosdon (videóval)
https://www.dehir.hu/hajdu-bihar/uj-ovoda-epult-almosdon-kozvetlenul-a-regi-szomszedsagaban/2020/06/11/

🇭🇺 3. Átadták Tiszakécske legújabb vizes attrakcióját
https://www.travelo.hu/medspa/20200715-tiszakecske-atadas-megnyitott-csuszdapark-attrakcio.html

🇭🇺 4. Elkészült a Tépe-Berettyóújfalu közötti 8,3 kilométer hosszú kerékpárút. https://he-do.hu/elkeszult-a-tepe-berettyoujfalu-kozotti-83-kilometer-hosszu-kerekparuttal-a-he-do-kft/

Természetesen mind a 4 beruházás, mint az összes többi is kizárólag ellopott pénzből épült, és Mészáros volt a kivitelező, miközben Tiborcz és Rogán is a környéken ólálkodtak.

Ezúton köszönjük Magyarország Kormányanak, hogy minden héten fejlődik Magyarország! 🇭🇺

Címkék: Országépítés 

63 speciális új jármű 1 milliárd forint értékben a katasztrófavédelemnek

Ezt is "ellopta a zorbán"

63 speciális új jármű 1 milliárd forint értékben a katasztrófavédelemnek

Ma is fejlődött valami.
Új járművek több mint egymilliárd forintért.

Hatvanhárom speciális járművet adtak át július tizenötödikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Két európai uniós projekt keretében, valamint saját és a Generali Biztosító Zrt. által biztosított forrásból huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, három többcélú és két üzemanyagtöltő jármű, továbbá huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetési irányítási gépjármű, illetve nyolc duplakabinos terepjáró került új gazdájához.

A BM OKF épületében megtartott átadási ünnepségen részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a rendezvényen képviseltették magukat a társ- és rendvédelmi szervek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az önkéntes szervezetek és a szakmai szövetségek.

Az ünnepi beszédet Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettese mondta. Emlékeztetett arra, hogy a szervezet az idén ünnepli a tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulóját, és mint mondta, külön öröm, hogy ebben az évben is új járművekkel lehet megkönnyíteni az önkéntes és hivatásos tűzoltók munkáját. Bartók Péter beszélt arról is, hogy a mostani átadással lezárul a KEHOP 1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű projekt. Ennek összesen több mint 6,1 milliárd forintos forrásából korábban tizenhat szimpla-, tizennégy duplafülkés vízszállítót, valamint három, erdőtüzes felépítménnyel szerelt konténerszállító járművet adtak át, most pedig huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó, két üzemanyagszállító-töltő gépjármű, valamint három duplafülkés, többcélú erdőtüzes és műszaki mentő felépítménnyel rendelkező gépkocsi talál gazdára. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, ezek a járművek jelentősen hozzájárulnak az erdőtüzes, illetve más, vízigényes vagy jó terepjáró képességet igénylő beavatkozások hatékonyságához. A tábornok szólt a három, nehéz terepi erdőtűzoltó jármű speciális képességeiről is. Bartók Péter a KEHOP 1.6.0-15-2016-00021 azonosítószámú, az „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” című projekt keretében átadott huszonkilenc Volkswagen Amarok típusú járművel kapcsolatban arról beszélt, hogy a 12 vízi kutatási és mentési, a 3 vezetés-irányítási, valamint a 14, logisztikai feladatok biztosítására szolgáló jármű felépítményeit a speciális feladatokhoz alakították ki. A főigazgató-helyettes elmondta, az uniós forrásból megvalósult fejlesztéseken túl a főigazgatóság saját költségvetéséből nyolc duplakabinos terepjáróval gazdagodnak a megyei igazgatóságok katasztrófavédelmi műveleti szolgálatai. A járművek felépítményének kialakításához és a málhafelszerelések beszerzéséhez a Generali Biztosító is hozzájárult támogatásával. A tábornok végezetül úgy fogalmazott, az átadott eszközökkel tovább javítható a reagálóképesség, csökkenthető a beavatkozási idő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fejlesztéseknek még nincs vége, a szervezet a jövőben is tervez uniós és hazai forrásokból eszközöket, járműveket beszerezni.

A főigazgató-helyettes után Kontrát Károly parlamenti államtitkár emelkedett szólásra, mindenekelőtt a belügyminiszter üdvözletét átadva. Ezután kijelentette, a most átadott hatvanhárom speciális jármű megkönnyíti az önkéntes és hivatásos egységek munkáját, ezáltal hozzájárul a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságához. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, a kormány 2010-ben azt ígérte, hogy erősíti a biztonságot, márpedig ennek a törekvésnek fontos része a hivatásos és önkéntes erők megfelelő felszerelésekkel való ellátása. Kontrát Károly is szólt arról, hogy a források a jövőben is rendelkezésre állnak, a 2021-es költségvetés is gondoskodik arról, hogy Magyarország ezután is Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a most átadott speciális járművek jól szolgálják a rajtuk szolgálatot teljesítő állomány és a beavatkozások biztonságát, bár reméli, hogy minél ritkábban kell majd alkalmazni a járműveket.

A köszöntőket követően Kontrát Károly parlamenti államtitkár és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója átadta az érintett tizenkilenc katasztrófavédelmi igazgatóság és huszonhárom önkéntes szervezet képviselőjének a járművek jelképes indítókulcsát. Ezután a rendezvény résztvevői megtekintették az épület előtt felsorakozott gépkocsikat. Az ünnepség végén az országos katasztrófavédelmi főigazgató arról beszélt, hogy a beavatkozást igénylő események kihívás elé állítják a hivatásos és önkéntes erőket, és ezeket a kihívásokat legjobban megfelelő szakmai felkészültséggel és korszerű felszerelésekkel lehet kezelni. A tábornok köszönetet mondott mindazon közreműködőnek, a gyártóknak, a beszállítóknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy át lehessen adni a hatvanhárom gépjárművet.

Forrás: https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/240637/uj-jarmuvek-tobb-mint-egymilliard-forintert

Címkék: Országépítés 

Vége a börtönbiznisznek

Országszerte 10 büntetés-végrehajtási intézetben adtak át új épületszárnyat

Vége a börtönbiznisznek

Az elkészült beruházások szeptemberre a börtönök telítettségét 100 százalék alá csökkentik, a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület 25 950 négyzetméterrel bővült.

A mai napon országosan tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyát avatták fel, melyek közös átadórendezvényét Veszprémben tartották. A közel 3000 új hely megteremtésével a kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot. A veszprémi börtön bővítésének munkálatait a ZÁÉV Zrt. végezte el.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye szerint Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110-110, Tökölön 220, Baracskán és Veszprémben 330-330, Kiskunhalason és Tiszalökön 440-440, Miskolcon pedig 550 fogvatartott - összesen 2750 ember - befogadására alkalmasak a ma átadott új intézeti épületszárnyak.

Az elkészült beruházások szeptemberre a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségét 100 százalék alá csökkentik, a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület 25 950 négyzetméterrel bővült.

Több mint 500 tonna acélszerkezetet építettek be a veszprémi intézménynél
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet elődje, a veszprémi várbörtön az évszázadok alatt egyetlen cellából bővült megyei börtönné. A 2000-es évek elejére az egykori törvényszéki épületben helyet kapó intézet sok szempontból nem felelt meg a kor kívánalmainak, ezért új helyszínre költözött, és átadásakor az ország legmodernebb intézetének számított.

A kibővített veszprémi börtönnél:

a beépített acélszerkezet tömege 510 tonna,
a kialakított gipszkartonfalak területe 18 ezer négyzetméter,
a telepített csővezetékek hossza 29 ezer folyóméter,
az épületek tetejét 28 ezer négyzetméter trapézlemez tető fedi
valamint 941 klímaberendezést is beépítettek.
A három személyes zárkák alapterülete 12,5, a hatszemélyeseké 25,5 négyzetméter.

Németh Éva, a veszprémi intézet parancsnoka elmondta, hogy a bővítéssel a zsúfoltságuk 100 százalék alá csökken. Hangsúlyozta: az új objektum mind a személyi állomány, mind a fogvatartottak részére az uniós normáknak és előírásoknak megfelelő elhelyezést biztosít.

A társadalomba való visszailleszkedést is szolgálják a börtönök
Varga Judit igazságügyi miniszter az átadón hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtási intézet "összetett" helyszín, mely egyszerre szól a büntetésről és arról, hogy az elkövetőt a büntetés letelte után visszavezessék a társadalomba. A munkáltatás, az oktatás, a jóvátételi programokban való részvétel mind ezt segíti. Kiemelte: az elítéltek elzárásuk ideje alatt munkát végeznek, ez is biztosítja, hogy a börtön olyan helyszín legyen, amely tükrözi a társadalmi együttélés alapvető normáit, a rendet, a munkát és az egyéni, valamint a közösségi felelősségvállalást.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött az áldozatvédelmi rendszer korszerűsítése: az áldozatvédelmi központok átadása, az ott elérhető ingyenes jogi, pszichológiai, pénzügyi segítség, az éjjel-nappal hívható, ingyenes segélyhívó szám és a védett házak rendszere mind a biztonságosabb országot szolgálják.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/07/orszagszerte-10-buntetes-vegrehajtasi-intezetben-adtak-at-uj-epuletszarnyat

Címkék: Bűnözés  Országépítés 

A támogatás házhoz jön: Falusi CSOK és a Magyar Falu Program eredményei, lehetőségei

(videók a cikk végén)

A támogatás házhoz jön: Falusi CSOK és a Magyar Falu Program eredményei, lehetőségei

Több mint 5000 nyertes pályázat a Magyar Falu Program keretein belül, több mint 10000 családi ház újul meg vagy épül a Falusi CSOK keretein belül. Ezek a számok! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Magyarország Kormánya soha nem látott mértékben támogatja a kistelepüléseket és a vidéken élő családokat, hiszen ez az a terület, amiről a balliberális kormányok méltatlan módon megfeledkeztek, a falvakat és a vidéki embereket magukra hagyták a problémáikkal, az iskolájukat bezárták, a vonatközlekedést megszüntették, a közút-hálózatot hagyták leromlani, munkahelyteremtésre pedig nem is gondoltak.

Ezzel szemben jelenleg a kormány nagy hangsúlyt fektet a vidéki emberek életszínvonalának növelésére. Párhuzamosan elérhető a Falusi CSOK és a Magyar Falu Program is. Az első a családok otthonteremtését támogatja, az utóbbi az 5000 fő alatti települések útfejlesztéseit, óvodafelújításait, falugondnoki busz beszerzését, játszóterek, közösségi épületek, orvosi rendelők felújítását és építését.

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, az első programelemek 2019 elején indultak el. A Magyar Falu Program első ütemében, 2019-ig 10000 pályázat érkezett be, ebből
5000 volt a nyertes pályázatok száma
1000 közösségi tér épült vagy újult meg,
több száz orvosi rendelő és szolgálati lakás épült vagy újult meg,
870 óvoda épült vagy újult meg,
330 falugondnoki busz beszerzésére került sor,
„Óvoda udvar” 649 db nyertes pályázat volt
„Temető fejlesztése” - 315 pályázat zárult sikeresen.
A Magyar Falu Program keretében az 5000 lélekszám alatti települések 76 százaléka, azaz 2887 település jutott több mint 45 milliárd forint fejlesztési forráshoz.

Idén, 2020-ban is folytatódik a program.
Tavalyhoz képest nagyjából ugyanannyi, több mint 11 ezer pályázat érkezhet be idén az önkormányzatoktól a Magyar falu program pályázati rendszerébe.
Ebben az évben eddig tíz pályázati kiírás jelent meg. Többnek nyár közepén lesz az utolsó beadási határideje, így még van lehetőségük pályázni a helyhatóságoknak. Konkrétan ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre:

Orvosi szolgálati lakás,
Orvosi rendelő,
Orvosi eszköz,
Önkormányzati út és hídépítés, felújítás
Önkormányzati járdaépítés, felújítás anyagtámogatása
Egyházi közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás
Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás
Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése
Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés
Tanya és falugondnoki buszok beszerzése

A rendkívül komplex program a magyar kistelepüléseken tapasztalható népességcsökkenésre ad választ a falusi csok, az önkormányzati mellékút-felújítási és a helyi életminőség javítását célzó alprogramjaival. Az út- és járdafejlesztési kiírások rendkívül népszerűek voltak a pályázók körében, a támogatások segítségével több mint 10 milliárd forint értékben, mintegy nyolcszáz községben kezdődhetnek el vagy zajlanak az ilyen jellegű munkálatok.

A jövő évi költségvetésben is nagyon jelentős, az ideivel nagyjából megegyező pénzösszeg áll rendelkezésre a Magyar falu program végrehajtására, a kabinet a pályázatok tekintetében pedig az ideihez hasonló eredményességre számítanak.

Falusi CSOK:
Szárnyal a falusi CSOK: ezek a megyék a magyar családok kedvencei

Rendkívül népszerű a falusi csok, egyre többen élnek a támogatási lehetőséggel: május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben.
A program első évének tapasztalatait értékelve Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel. Gyopáros Alpár kiemelte: egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer, "egyedülálló és példaértékű" a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) konstrukciója.

Ismertette: május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben. Területileg meglehetősen kiegyenlített az igénylések száma, ugyanakkor a listából "felfelé" kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Heves és Nógrád megye, ahol sok a kistelepülés.

A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt.Kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének. Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család.

A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez - kombinált támogatás esetében - 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan. Gyopáros Alpár felidézte: a falusi csokról szóló szabályozás 2019. július 1-jén lépett életbe, és egy évvel ezelőtt ezekben a napokban küldték be a családok a pénzintézetekhez az első támogatási kérelmeket.

A kormánybiztos elmondta: a falusi csok nem az egész ország területén igényelhető otthonteremtési támogatási forma, a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám.

Forrás:
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/jovore-tovabb-bovul-a-magyar-falu-program-2355848/
https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/ujabb-964-kistelepulesi-fejlesztes-indul-a-magyar-falu-program-kereteben
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/sikeres-a-magyar-falu-program-2503231
https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/07/06/szarnyal-a-falusi-csok-ezek-a-megyek-a-magyar-csaladok-kedvencei
https://internet.kozut.hu/magyar-falu-program/
https://www.youtube.com/watch?v=Qwh7vbzQeiM
https://www.youtube.com/watch?v=O04luccJW4Y
https://www.youtube.com/watch?v=1fuvHc3xrME
https://www.youtube.com/watch?v=SMasZCEPBKo

Címkék: Család  Országépítés 

Füzér vára, Budapest-Pécs vasútvonal, és a Nemzeti Öntözésfejlesztési mintaprogra

4 jelentős fejlesztés, amiről a 444 és az index nem fognak írni

Füzér vára, Budapest-Pécs vasútvonal, és a Nemzeti Öntözésfejlesztési mintaprogra

🇭🇺 1. Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
A járványhelyzet ellenére ütemterv szerint benyújtotta a létesítésiengedély-kérelmet a nukleáris hatóságnak a Paks II. Zrt. A projekt történetének eddigi legjelentősebb lépéséről elsőként a térség polgármestereinek számolt be Süli János miniszter és a Paks II. Zrt. vezetése.

Csaknem háromszázezer oldalas dokumentációt adott át a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak június 30-án. A létesítésiengedély-kérelem benyújtása elektronikus úton történt. A 283 ezer oldal gyűrűs dossziéba rendezve magasabb lenne, mint egy tízemeletes ház – szemléltette a dokumentáció terjedelmét Süli János miniszter, aki elsőként a térség polgármestereinek számolt be a projekt eddig legfontosabb mérföldkövének számító lépésről.

További részletek: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200630-merfoldkohoz-ert-az-atomeromu-beruhazas

🇭🇺 2. Megújul Füzér mesebeli vára.
A jövőben folytatódhatnak a rekonstrukciós munkálatok a füzéri várnál – derül ki a közbeszerzési adatokból. Ahogy azt korábban már megírtuk, a Kaputorony, a Sáfárház, a Czejtház, a Kapubástya, valamint az Óratorony felújítása már megkezdődött, ezt követően azonban:

a Deákház,
a Kapitányház,
a virágoskert,
és a külső várfal is megújulhat.
A beruházás közel 1 milliárd 250 millió forintból valósulhat meg, a LAKI Épületszobrász Zrt. kivitelezésében.

Eddig mintegy négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót. A teljes rekonstrukció 2025-re készülhet el.

Részletek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/07/folytatodik-fuzer-mesebeli-varanak-felujitasa

🇭🇺 3. Halad a Budapest-Pécs vasútvonal északi szakaszának fejlesztése
A fővárost és Pécset összekötő vasútvonalon dolgozik a Mészáros és Mészáros, valamint a Vasútépítők konzorciuma: jelentős szakaszon gyorsul 160 km/h-ra a vonatok sebessége.
Százhalombatta és ercsi elágazás közötti 15,7 kilométernyi pálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények kapnak fejlesztést, melynek köszönhetően két vágányon haladhat majd közlekedés,
Ercsi és Pusztaszabolcs között pedig 12,2 kilométeren újul meg és fejlődik hasonlóan az eddig kisebb kapacitású pálya, mely a munkálatok befejeztével 160 km/h sebességgel lesz járható.

Forrás: https://magyarepitok.hu/vasutfejlesztes/2020/07/a-6-os-fout-epitkezesevel-halad-a-budapest-pecs-vasutvonal-eszaki-szakaszanak-fejlesztese-

🇭🇺 4. Lázár János: környezetkímélő módon, a vízzel takarékoskodva, hatékonyan kell öntözni. 5500 hektáron Nemzeti Öntözésfejlesztési mintaprogram indult

A térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán közzétett videóban a mezőhegyesi 8,5 milliárd forintos öntözésfejlesztési mintaprogramról árult el részleteket.

– A célunk, hogy minden magyar gazda, kicsi és nagy megismerhessen egy olyan technológiát, amivel a 21. században, környezetkímélő módon, a vízzel takarékoskodva, mégis hatékonyan tudunk majd öntözni. – emelte ki a fejlesztésről a videóban Lázár János.
Forrás: https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/videos/1014436059027787

Címkék: Országépítés 

Magyarország folyamatosan fejlődik

Magyarország folyamatosan fejlődik

Miközben a balliberálisok az általuk bitorolt városokban hatalmi harcokat vívnak, leállítják a fejlesztéseket, elvonják a forrásokat, adókat emelnek és terrorizálják a lakosokat szájzár-rendeletekkel, a Nemzeti Kormány teszi a dolgát. Íme az elmúlt néhány nap átadott fejlesztései.

🇭🇺 1. Átadták a Bábolna Strand- és Termálfürdőt.
Három hektáros területen megnyílt a Bábolna Strand- és Termálfürdő, amelyben három termálmedence, élmény-, gyermekmedence és szauna kínál kikapcsolódási lehetőséget nyáron közel ezer, télen pedig 340 látogatónak. A teljes beruházás költsége 3,5 milliárd forint.
https://mandiner.hu/cikk/20200630_atadtak_a_babolna_strand_es_termalfurdot

🇭🇺 2. Átadták a keszthelyi könyvtár új épületét
Mintegy 56 millió forintos beruházás valósult meg a Fejér György Városi Könyvtárban. Uniós és önkormányzati támogatásból egy új szárnyat kapott az épület, amely közösségi térként fog funkcionálni a jövőben.
https://tvkeszthely.hu/hirek/7173-atadtak-a-keszthelyi-konyvtar-uj-epuletet

🇭🇺 3. Átadták a 150 millió forintból felújított és kibővített Galbácskerti óvodát
2019. júliusában, a Galbácskerti óvoda felújítási munkálatainak kezdetekor elhelyeztek egy időkapszulát, amely a beruházás dokumentumait, valamint az aznapi híreket őrzik meg az utókornak, emellett letették az óvoda új alapkövét is.
A beruházás egy évvel később befejeződött, péntek délután emléktáblát avattak az intézményt alapító Apor Vilmos tiszteletére az épület falán, melyet Kovács Péter plébános szentelt meg.
Az óvoda eredetileg 1939-ben épült, amelyet utána majd csak 1987-ben újítottak meg. A jelenlegi, 150 millió forintos beruházás során az óvoda teljes épülete megújult, az utcafronti helyiségekből 2 csoportszobát alakítottak ki. Emellett az udvar felé bővült az intézmény, ott közösségi teret alakítottak ki.
https://www.gyulatelevizio.hu/2020/07/06/atadtak-a-150-millio-forintbol-felujitott-es-kibovitett-galbacskerti-ovodat/

🇭🇺 4. ÁTADTÁK A CISZTERCIEK SIÓFOKI CSALÁDI APARTMANHÁZÁT
Átadták szerdán a ciszterci rend Szent Bernadett családi apartmanházát Siófokon, amely a kormány 615 millió forintos támogatásával épült meg.
Az átadáson Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a családok védőszentjéről elnevezett apartmanház egyik missziója, hogy családi közösségeket lásson vendégül.
Azok a családok, amelyek közösen élik egyházi életüket, szabadidejüket is egy ilyen célra létrejött központban tölthetik el, ezáltal erősítik egymásban a család iránti elkötelezettséget – tette hozzá.
Az államtitkár kiemelte, hogy a ciszterci rend a klerikális szerepe mellett a világi életben, a gazdaságban is jelentős teljesítményt ért el az elmúlt évszázadokban.
https://demokrata.hu/magyarorszag/atadtak-a-ciszterciek-siofoki-csaladi-apartmanhazat-262946/

🇭🇺 5. Átadták Kőszeg felújított piacterét
Átadták szombaton délelőtt a város felújított piacterét, amely a Városmajor környezettudatos rehabilitációja elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.
https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-koszeg-felujitott-piacteret-4103411/

🇭🇺 6. Átadták az Egert és Egerszalókot összekötő kerékpárutat
A műszaki ellenőrzést és átadást követően hivatalosan is birtokba vehették a biciklisek az Egert Egerszalókkal, illetve a Demjéni Termálvölggyel összekötő kerékpárutat. A mintegy 5 km-es szakasz, amely a nemzetközi EuroVelo 14 kerékpáros túraútvonalnak a része lesz, 432 millió forintból épült.
http://www.tveger.hu/2020/06/26/atadtak-az-egert-es-egerszalokot-osszekoto-kerekparutat/

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Országépítés 

Dunakeszi: átadták a megújult sport-és szabadidőparkot!

Dunakeszi: átadták a megújult sport-és szabadidőparkot!

(Pest megyében élők: kövessétek a👍 Számok Pest megye 👍oldalt, mely létrejöttét a "Számok" ihlették meg, szerkesztőjét ismerjük és megbízunk benne)

A héten ünnepélyes keretek között átadták Dunakeszin a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola mellett megújult Kőrösi parkot, amely többek között a Penta Kft. által végzett felújítással sport- és szabadidőparkká nőtte ki magát. A kivitelezés tavaly júliusban vette kezdetét.

A park új utcabútorokat kapott - köztük nyolc asztalt helyeztek el két paddal, plusz tizenhárom különálló padot is telepítettek az árnyékos részek figyelembevételével.

A sétányok mellett pihenőfelületek, kültéri tornapálya, futókör, ivókút, illetve hulladéktárolók kerültek kihelyezésre.

Dióssi Csaba polgármester örömét fejezte ki, hogy a ’70-es években még KRESZ-parkként működő köztér egy igazán mai, 21. századi külsőt és funkciót kaphatott a felújítással és növénytelepítéssel, és elmondása alapján a lakótelep gyöngyszeme lett a most átadott Kőrösi park. A városvezető hozzátette azt is, hogy a város egyik fő törekvése, hogy valamennyi lakótelepet zölddé varázsoljon, hiszen ezeken a területeken van leginkább szükség ilyen felületekre. Az átadón elhangzott az is, hogy a megújult környezet az idősebb lakosok számára kikapcsolódást és természetközeliséget, a fiatalok számára pedig szórakozási és sportolási lehetőséget nyújt majd a város szívében.

A felújítás után az új funkciók mellett a régi, eredeti KRESZ-park funkcióját is sikerült megtartani, hiszen közel 300 m2-es kerékpárúton gyakorolhatják a gyerekek a biztonságos közlekedés szabályait.

Amíg az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban, például Vácon, Szolnokon, Egerben, vagy Ferencvárosban belháborúk folynak, addig a kormánypárti települések békésen és megfontoltan fejlődnek.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/07/atadtak-dunakeszi-megujult-sport-es-szabadidoparkjat

Címkék: Országépítés 

Ízekre szedtük Kálmán Olga balliberális propagandista legújabb kamuvideóját

Add tovább! (a Fidelitas esetleg elkészíthetné ennek a videós változatát is)

Ízekre szedtük Kálmán Olga balliberális propagandista legújabb kamuvideóját

A balliberális álhírgyártó propagandista Kálmán Olga, avagy Havas Henrik "mucikája"(https://youtu.be/yg-ozmUns0Q) legújabb videójában nem beszélt a családtámogatásról, az adócsökkentésekről, a munkahelyvédelemről vagy éppen a munkahelyteremtésről. Azt is homály fedi, hogy a Fővárosi Önkormányzat alkalmazásában álló, és havonta több millió közpénzből élő Kálmán Olga milyen hozzáadott értékkel bír a budapestiek számára, hiszen ő kizárólag a Fidesz lejáratásával foglalkozott eddig. A valóság őt nem érdekli, neki kizárólag a kormány hazugságokkal való lejáratása a feladata.
Ízekre szedjük legújabb videóját, de előzetesen két dolog.

‼️1. Magyarország újraindul: a kormány intézkedései járványhelyzetben – a valóság.
https://szamokadatok.hu/Post/872/Magyarorszag_ujraindul
‼️2. A baloldal teljesítménye járvány idején, és a véleményük a magyarokról (ebben még benne sincs a kamuvideójuk!)
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/3335953163089582
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/704667863679652

Kálmán Olga videója: https://www.facebook.com/originalkalmanolga/videos/737436410416921

Nézzük hát Olga hülyeségeit pontokba szedve!

‼️1. „Mészáros Lőrinc milliárdokat kap turizmusra” Hazugság!
Valóság: Nem igaz, hiszen a kormány nem Mészárosnak adja a pénzt, hanem 35 magyarországi meglévő szállodát fejleszt, melyek közül csak néhány tulajdonosa Mészáros Lőrinc.
Van egy turizmus ágazatunk, ami a GDP 6,8%-át, azaz 2900 milliárd forintot hoz évente. Van egy pályázat, ami segítené az ágazatot a helyreállításban, hiszen a turizmus volt az első és a legnagyobb károsultja a járványnak, gyakorlatilag megszűnt létezni 2 hónapja. Mi is ez a pénz 2900 milliárdhoz képest? 2,8%. Ha belegondolunk, hogy csak ÁFA formájában mennyi pénz jön vissza az államhoz, akkor ez nem kiadás, hanem befektetés.
https://szamokadatok.hu/Post/1205/Szallodafejlesztes_83_milliardert
https://szamokadatok.hu/Post/913/Hadhazynak_problemat_okoz_ha_a_kormany_a_turizmust_fejleszti

‼️2. „Mészáros Lőrinc 1 milliárdot kapott tanuszodára” – Hazugság.
Az 1 milliárd a beruházás teljes költsége, ennek a pénznek nagyjából 5-6%-a Mészáros cégének a haszna, melyből az ott dolgozó 25 ezer ember kap majd béremelést, új munkahelyek jönnek létre, a pénz „visszaforog” a magyar gazdaságba.
A tanuszodát pedig a gyerekeink élvezhetik, nem ez az első és nem is az utolsó ilyen beruházás! Iskolák, óvodák, bölcsődék ezrei fejlődtek az elmúlt években.
https://szamokadatok.hu/Post/1203/25000_embernek_ad_munkat_Meszaros_Lorinc
https://szamokadatok.hu/Post/1348/Nekik_ez_is_STADION_nekunk_gyermekeink_jovoje_es_egeszsege
https://szamokadatok.hu/Post/1275/2000_allami_onkormanyzati_egyhazi_illetve_hataron_tuli_ovoda_ujul_meg_vagy_epul_fel_Magyarorszagon_es_a_Karpat-medenceben_100_milliard_forint_ertekben

‼️3. 7,5 milliárd az „Orbán-rezidenciára”
Hazugság! A Budai Vár felújítása nem most indult, az erre fordított pénz rég el van különítve, a kivitelezés folyamatban van. A vár a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül újul meg. A budai Vár Magyarország, Európa és a világ kiemelkedően értékes épített és kulturális örökségének része, a nemzet szimbolikus helyszíne, identitásunk alapköve, amelyért közös felelősséggel tartozunk.
A felújítás 10 helyszínen történik, melyek közül csak 1 épület szolgál jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda székhelyéül, az nem „Orbáné”, hanem a mindenkori magyar kormányfő és apparátusának munkahelye, közvagyon. A miniszterelnököt és nemzetközi vendégeit diktátorozni pedig politikai öngyilkosság. Magyarország partneri kapcsolatokra törekszik mindenkivel, a Magyar Kormány mindannyiunk érdekében igyekszik az ország számára előnyös szerződéseket kötni, ennek része természetesen a protokoll is.
https://nemzetihauszmannprogram.hu/helyszinek

‼️4. „A pénzügyminisztérium költözése 50 milliárdba kerül”
Hazugság! A valóság az, hogy a pénzt a volt királyi pénzügyminisztérium épületének felújítására, egész pontosan az 1900-as évek eleji állapotainak visszaállítására fordították és fordítják. A kibővített és átalakított épület 800-1000 főnek szolgál majd munkahelyként, lesznek benne éttermek, könyvtár, irattár és több reprezentatív helyiség is. Tehát ez is középület, nem a pénzügyminisztérium, nem Orbán és nem Varga kapja a pénzt, hanem egy soron következő történelmi középületünk kapja vissza régi fényét. Ettől a balliberálisokat kirázza a hideg, mivel ez történelem, kultúra, magyar.

‼️5. „20 milliárd kormányzati irodabútorokra” Hazugság! A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány nem saját részre vesz 20 milliárd forintért bútort, hanem minden olyan közintézménybe, ahol erre szükség van.
Az összeg a bútorok kiszállítását, összeszerelését és karbantartását is tartalmazza.
A bútorok közel 1000 intézménybe kerülnek (szociális intézmények, kormányhivatalok, okmányirodák, iskolák, óvodák, stb) így ezeket a bútorokat nem a „zorbán” használja majd, hanem mindenki. A balliberális propaganda-TV, az RTL klub ezzel szemben Szijjártó Péter székét mutogatta a riportban, ami már 22 év alatt 8 ciklust szolgált végig, és nem is szándékozza a miniszter lecserélni azt.
https://pestisracok.hu/szijjarto-peter-leleplezte-az-rtl-ujabb-kormany-elleni-uszitasat/

‼️6. Nőtt az államtitkárok fizetése: Hazugság! A valóság ezzel szemben az, hogy az országgyűlési képviselők fizetése nőtt, az összes képviselő fizetése, és a döntés sem most született.
Magyarország európai normákat követve bevezette azt a megoldást, hogy a képviselők tiszteletdíja a mindenkori átlagbér háromszorosa. Így van ez a többi európai országban is. (ahol alacsonyabb az alapbér, ott pótlékokkal van kompenzálva, de a végeredmény ugyanaz)
A képviselők anyagi függetlenségét a tiszteletdíj és egyéb juttatások révén az Országgyűlésről szóló törvény biztosítja.
A tárgyév március 1-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra megállapított képviselői tiszteletdíj havonta a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosának megfelelő összeg. A tiszteletdíj sávosan emelkedik attól függően, hogy a képviselő tagja valamely bizottságnak vagy betölt valamilyen parlamenti tisztséget. A képviselő közlekedéséhez üzemanyagkártyát kap, jogosult mobiltelefon-szolgáltatás igénybevételére. A Budapesten lakástulajdonnal nem rendelkező képviselőt a törvényben meghatározottak szerint lakás használata illeti meg. Az Országgyűlés Hivatalának (vidéken vagy Budapesten) megfelelően felszerelt irodát kell biztosítania a képviselők számára.
Magyarul mivel nőtt az átlagbér, ezért nőtt a tiszteletdíjuk is – automatikusan, az összes képviselőé, a baloldali képviselőké is, akik nem ellenkeztek.
https://szamokadatok.hu/Post/464/A_kepviselok_tiszteletdija

‼️7. „18 milliárd mongol vakcinagyárra” Hazugság!
Miről is van szó: 18,5 milliárdért épít vakcinagyárat Mongóliában egy magyar cég, Szijjártó egy 50 millió dolláros segélyhitelt is felajánlott.
Hazugság 1: Nem A magyar kormány fog 18,5 milliárdért építeni, hanem a magyar cég. A Kormány az Exim Bankon keresztül ehhez hitelt ajánlott fel, de jelenleg még az sem biztos, hogy erre szükség lesz.
Amikor egy külföldi cég (adott esetben a BMW) Magyarországra jön, akkor síri csend van a tekintetben, hogy ezt miért teszik. Ez rendben van, hiszen a piacgazdaságnak, a kapitalizmusnak és a globalizmusnak, amit a baloldal annyira szeret ez az egyik alappillére: Nemzeti cégek helyett multik alakulnak ki, melyek a világ számos országában hoznak létre gyárakat és telephelyeket, ezzel olcsóbb munkaerőhöz, adókedvezményekhez, csökkenő szállítási költségekhez és gyakran állami támogatásokhoz jutnak. Tehát ebben az esetben teljesen normális jelenség, ha Magyarországra jön egy külföldi cég.
https://szamokadatok.hu/Post/900/185_milliardert_epit_vakcinagyarat_Mongoliaban_egy_magyar_ceg

‼️8. „Csaknem 2 milliárd (meg 50 milliárd) vadászati kiállításra” Hazugság! A pénzt nem a kiállításra, hanem közterek, közparkok, intézmények felújítására fordítják.
A baloldal nem érti azt az egyszerű dolgot, hogy Az élet újraindulása szempontjából fontos a világszínvonalú nemzetközi rendezvények megtartása Magyarországon.
NEM a kiállítás kerül 50 milliárdba, hanem az arra való felkészülés során számos köztér, közpark, vidámpark, erdő újulnak meg, jelentősen nő a zöldterület nagysága.
Az ötven évvel ezelőtti kiállítás fő helyszíne a HUNGEXPO volt, amely 2021-re megújulva ideális színtérként szolgál majd a kiállítás fő attrakciójának szánt, grandiózus, többnyelvű, nemzetközi vendégeket a világ minden tájáról felvonultató központi kiállítás otthonául. A vásárközpont Budapest szívétől 5 kilométerre, a repülőtértől 15 kilométerre található, több mint 35 hektáron, parkos környezetben, ahol a kiállítási felület meghaladja az 55 ezer négyzetmétert.
A HUNGEXPO környezete megújul, jelentősen megnő a zöld terület nagysága. Elsőként a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus látogatóit fogadja majd a korszerű, egyben a jelenleginél számottevően zöldebb terület. A fejlesztések okán a HUNGEXPO a világkiállítás után is képes lesz hasonlóan nagy presztízsű, nemzetközi rendezvények lebonyolítására.
A világkiállítás fő rendezvénye a többnyelvű központi magyar tárlat. A kiállításon való hivatalos részvételre Magyarország meghívását elfogadó külföldi országok saját standokkal mutatkozhatnak be. Az itt bemutatott kiállítási anyagok nagy része különböző múzeumokban talál majd otthonra a rendezvényt követően. A kiállítás 2021. szeptember 25. és október 14. között várja a hazai és nemzetközi érdeklődőket.
Budapesten kiemelt helyszín lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már az 1971-es rendezvényen is fontos színtér volt. A régi Vidámpark helyén 2021-re felépülő Pannon Parkban, a már javában készülő biodómban bemutatandó élővilág mellett a Kárpát-medence élővilágát, jellegzetes állatfajait bemutató, felújított kifutók is várják a látogatókat. Budapesten mindemellett a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Művészetek Palotájában, a Magyar Állami Operaházban és a Zeneakadémián is lesznek kulturális, illetve szakmai események.
https://onewithnature2021.org/helyszinek

‼️9. „1 milliárd korcsolyapálya építésre.” – Bár a DK-s propagandista szövegéből nem derül ki mire gondolt, valószínűleg a bajai hírrel kapcsolatosan hazudott egy jót.
Baján épülhet egy jégcsarnok, fontos fejlesztésnek minősítették a képviselők a jégcsarnok megépítését, ám a helyszín egyelőre bizonytalan.

A bajai képviselő-testület június 30-i ülésén tárgyalt a beruházásról. Nyirati Klára polgármester felhívta a figyelmet: a városnak területet kell biztosítani a fontos fejlesztéshez. A pályázat 30% önerőt tartalmaz, de a támogatási igazolás kiállítását követően igényt nyújthat be a Balu-T Sportegyesület az MJSZ felé 100%-os TAO támogatásra. – Télen bajai iskolások ezrei tanulnak meg korcsolyázni. A beruházás nem kerül pénzbe a város számára, miközben tavasztól őszig olyan rendezvényeket is meg lehetne itt szervezni, mint például a DJ Fesztivál. Ugyanakkor más helyszín felkínálására is van lehetőség.
A testület megosztott volt a helyszínt illetően, többen ellenezték a Petőfi-sziget további beépítését. A jégcsarnok felépítését támogatják, de más helyszínt keresnek a fejlesztéshez.
Kósa Lajos debreceni, jelenleg Budapesten dolgozik, így biztosan nem ő lesz a bajai tervezett jégcsarnok fő haszonélvezője, hanem a bajai gyerekek.
https://baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/11362-jegcsarnok-epul-de-hol

‼️10. A miniszterelnök napi 200 millió forintot „tapsolt el” sportberuházásokra. Hazugság!
A valóság ezzel szemben az, hogy egyrészt ez egy bekiabált szám, semmivel sem támasztja alá, másrészt nem a miniszterelnök „tapsolja el” a pénzt, hanem a korábban elindított, elfogadott, és folyamatban lévő beruházások a válság ellenére sem állnak le. Nem úgy, mint a balliberális városokban, ahol a fejlesztéseket leállítják, a pénzt meg szétosztják a haverok között. Ott a lakosságnak adóemelés, elvonás és elbocsátás jut, a haveri cégeknek meg milliárdok.
Nem csak a sport fejlődik, hanem minden (pl. óvodák, kórházak, utak, bölcsődék, iskolák)

‼️11. Belgrád-Budapest vasútvonal: Nem értjük, miért okoz problémát a balliberális propagandistáknak az infrastruktúra, a nemzetközi logisztika fejlesztése. Bizonyára nekik egy szegény országra, munkanélküli emberekre van szükségük, mivel csak őket tudják megvásárolni egy zsák krumpliért. A nagy károgásban elfelejtik, hogy a forgalom Budapest és Belgrád között ma is megy, csak közúton: kamionok ezrei károsítják a levegőt naponta, miközben a vasúti közlekedés fejlesztése a gazdaságossága mellett még környezetbarát is.
A 152 kilométeres magyar pályaszakasz kivitelezése elrajtolt.
Magyarország a tervek szerint a térség logisztikai központjává válhat a Budapest-Belgrád vasút felépítésével, melyről ma írta alá a megállapodást Varga Mihály pénzügyminiszter. Az akár 750 méter hosszú tehervonatoknak közlekedését is lehetővé tevő projekt a kínai befektetésekkel kedvező helyzetbe hozott görög Píreusz kikötőjéhez jelent távlati kapcsolatot a magyar fővároson keresztül Európának.
https://magyarepitok.hu/vasutfejlesztes/2020/04/alairtak-a-szerzodest-megkezdodik-a-budapest-belgrad-vasutvonal-epitkezese

‼️12. "6 milliárd propagandára":
Hazugság! A kormány tájékoztatási kötelezettségének tesz eleget.
A balliberálisok korábban azt is hazudták, hogy a Magyarország Kormánya 2020-ban 150 milliárd forintot költ - ahogy ők fogalmaznak - "propagandára", és ez szerintük családonként 75.000 forintos költség. A Momentum szerint Magyarországon az ő számításuk szerint 2.000.000 család van, holott a KSH jelentése alapján 4.004.823 háztartás van hazánkban. Nem tudni, hogy a Momentum mit tekint családnak. Valahol mindannyian rokonok vagyunk, de nem érdemes visszamenni az Árpád-házig. Szerintünk családnak az egy háztartásban rokoni kapcsolatban élőket kell tekinteni az ilyen számításoknál.
A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány 50 milliárd forintos keretmegállapodást kötött kommunikációs költségre, hiszen nem is tehet mást - tájékoztatási kötelezettsége van.
Az elmúlt 4 év alatt a kommunikációs költség 190.000 milliárd forintot tett ki, ami évi 47,5 milliárdot jelent.
Ezt, és az inflációt alapul véve az új 50 milliárdos keretszerződés reálisnak tűnik. Ha elosztjuk a Magyarországon élő magyarok számával ezt a költséget, akkor ez fejenként 4.846 forintra jön ki, 9,8 millió fővel számolva, ami nagyjából két pizza ára éves szinten.

Ha Kálmán Olga szerint a kormány 4 hónap alatt 6 milliárdot költött „propagandára”, akkor a kormány az eddigi ezirányú kiadásaihoz képest igen takarékos volt, mert ez éves szinten 18 milliárdot jelent a korábbi 4735 milliárdhoz képest.
https://szamokadatok.hu/Post/438/Ujabb_Momentumos_hazugsag

Azt már csak mellékesen említsük meg, hogy az általa kifogásolt beruházások emberek SZÁZEZREINEK adnak munkát, fizetést és biztos megélhetést.

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Média  Megélhetés  Országépítés 

Magyar színekben az első Leopard 2-es harckocsik

Magyar színekben az első Leopard 2-es harckocsik

Felkerült a Magyar Honvédségnek szállítandó első Leopard 2 A4HU harckocsikra az ék alakú felségjel. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni gyárában a már végleges rejtőszínekre festett járművekre a felségjelet és a tatai alakulat címerét Lőrincz Gábor dandártábornok helyezte el.

Még a nyár folyamán megérkeznek Magyarországra az első Leopard 2 A4HU harckocsik – hangzott el azon a sajtóeseményen, amelyet a KMW müncheni gyárában tartottak tegnap. A tankok Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdik magyarországi szolgálatukat. A tizenkét darab páncélos a később érkező, új gyártású Leopard 2 A7HU tankokra való kiképzést segíti majd. Az első magyar felségjelzést, a tatai alakulat, valamint az ott működő 11. Harckocsizászlóalj címereit Lőrincz Gábor dandártábornok helyezte el a már elkészült harckocsik egyikén. A különleges alkalmon a magyar harckocsizó alakulat több tagja és a honvédség németországi összekötője, valamint a program magyar felelőse is részt vett. A bajorországi üzemben jelenleg két darab, már a magyar rejtőszíneket viselő harckocsi, valamint egy még festés alatt álló páncélos volt látható.

A harckocsigyár történetéről és jelenéről szóló előadáson a KMW vezetőitől és a magyar programért felelős menedzserektől elhangzott, hogy az első 12 Leopard 2-es harckocsi az év végéig megérkezik Tatára. A jelenleg alkalmazott, még szovjet gyártású T–72-es harckocsiktól merőben eltérő üzemeltetésű német tankokhoz 27 hónapos logisztikai és kiképzési támogatást vásárolt a magyar fél. Az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikat – amelyekből 44 darabot rendelt meg Magyarország – 2023 harmadik negyedéve és 2025 harmadik negyedéve között szállítja le a német gyártó. A csomag részeként egy darab vezetési gyakorlásra, oktatásra alkalmas jármű (a torony helyén egy panorámás, üvegezett fülke van), öt darab Wisent 2 műszaki mentő jármű és három darab Leguan hídvető harckocsi is érkezik. Mindegyik jármű a Leopard 2-es alvázára épül, a nagyfokú egyezés megkönnyíti az üzemeltetést. A beszerzéssel a Magyar Honvédség rendelkezni fog Európa legmodernebb harckocsijaival.

Az előadáson szó volt még a KMW portfóliójába tartozó, a tankokkal együtt szintén megrendelt PzH 2000 önjáró tarackágyúról is. A 24 darab önjáró tüzérségi eszköz gyártása megkezdődött, a KMW beszállítójánál az első páncélteknő már készül.

Az előadások után lehetőség nyílt arra, hogy a honvédségi küldöttség és a sajtó meghívott képviselői megtekintsék a gyártósorokat. A bejáráson mindenki megbizonyosodhatott róla, hogy a használt, lízingelt Leopard 2 A4HU harckocsikat az utolsó csavarig szétbontják, az alkatrészeket felújítják vagy pedig újakra cserélik.

A látogatás a gyárudvaron statikus és dinamikus bemutatóval ért véget, ahol mozgásban is lehetett látni a Leopard 2 A4HU és A7 tankokat. Az A7-es egy már kész katari jármű volt. Bemutatkozott a Leguan hídvető is, amely akár 24 méteres árkot is képes áthidalni harci körülmények között, hogy a hatvan tonnát meghaladó súlyú tankok is át tudjanak kelni az akadályokon.

Mint azt korábban már megírtuk: a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban folyamatos az új eszközök beszerzése. Év végén érkeznek meg Törökországból a nagy számban megrendelt, 4×4-es terepjáró harcjárművek első példányai. Folytatódik az Airbus H–145M könnyű, többcélú helikopterek leszállítása is. Folyamatos a Magyarországon összeszerelt fegyverek átadása is az érintett szervezeteknek. Ezen túlmenően a katonák egyéni felszerelését is modernizálják a Digitális katona program részeként. Idén ősszel a Magyar Honvédséghez a már meglévő négy mellé újabb négy Zlin 242-es kiképző repülőgép érkezik, mivel az egyre bővülő számú repülőeszközökhöz kiképzett pilótákra van szükség.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/magyar-szinekben-az-elso-leopard-2-es-harckocsik-8332992/
Még több Honvédségi hír:
https://szamokadatok.hu/Post/1313/Zrinyi_2026_Program_-_a_Magyar_Honvedseg_fejlesztese_mindannyiunk_es_hazank_erdekeben
https://szamokadatok.hu/Post/398/Magyar_Honvedseg_regen_es_most
https://szamokadatok.hu/Post/742/A_Magyar_Honvedseg_Uzenete_videoval

Címkék: Országépítés 

Új hibrid villamosvasúti járművek érkeznek

Új hibrid villamosvasúti járművek érkeznek

‼️ Már megint fejleszt valamit a Kormány: Új hibrid villamosvasúti járművek érkeznek és tovább fejlődik a Szeged-Hódmezővásárhely közötti, Magyarországon egyedülálló tram-train rendszer.

Lázár János hivatalos oldala jelentette be:

BREAKING!
Újabb 8,5 milliárd forint érkezik a vásárhelyi villamosvasút fejlesztésére. A Magyarországon egyedülálló beruházás 15 ezer ember mindennapjait teszi hamarosan könnyebbé!
Ebből a plusz forrásból még biztonságosabbá tudjuk tenni a közlekedést és további négy tram-train vonatot is be tudunk szerezni.
Ez hatalmas siker!

Új hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány

Négy darab újabb villamosvasúti jármű beszerzéséről döntött a kormány, melyek a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő vonalon közlekednek majd. A négy jármű beszerzése 9 milliárd forintba kerül, és a tram-train rendszer infrastrukturáls továbbfejlesztése is szükséges.
A kormány korábban támogatásáról biztosította a két várost összekötő vonal megépítését, melynek különlegessége, hogy a vasúti és villamos vonalat átszállás nélkül köti össze: a tram-train járművek Szeged városába érve a villamosvonalon közlekednek tovább.

A MÁV-Start 8 (+4 opciós) hibrid dízel–villamos meghajtású jármű beszerzésére írt ki tendert még 2017 januárjában. A 30-40 méter hosszú, száz kilométer per órás utazósebességgel közlekedő hibrid járművekre beszerzésére eredetileg 10 milliárdos tételt állítottak be.

A közbeszerzésen csak a Stadler Rail Valencia S.A.U tett ajánlatot, amely egyenként 6,4 millió euróért (csaknem 2 milliárd forint) gyártja le a 202 férőhelyes, dízel és villamos üzemmódú járműveket, azaz összesen 16 milliárd forintért.

A tegnap megjelent közlönyben foglaltak szerint a kormány a további 4 járművet rendel meg, a járművek beszerzésére a 2020-as és a 2022-es költségvetési évből évenként 12 668 431 eurót, azaz közel 9 milliárd forintot irányoztak elő, illetve 2021es költségvetésből további 73, a 2022-esből 37 millió forintot.

A járművek tárolására a Hódmezővásárhelyi végállomáson további fejlesztések is szükségesek, illetve a tram-train rendszer biztonságos és üzemszerű működéséhez szükséges kiegészítő infrastrukturális elemek villamosvasúti és egyéb szabványi előírásoknak megfelelő átépítésére is szükség van. Utóbbira 300 millió forintot szánnak a költségvetésből.

Forrás: Lázár János hivatalos oldala

Címkék: Országépítés