Címke: Oktatás

Megszorítások helyett többletforrások

ūüĒīūüĒīūüĒī Megszor√≠t√°sok helyett j√∂vŇĎre jelentŇĎs t√∂bbletforr√°sokat biztos√≠t a Korm√°ny a csal√°dok t√°mogat√°s√°ra, az eg√©szs√©g√ľgyre, az oktat√°sra, a szoci√°lis √©s a kultur√°lis ter√ľletre egyar√°nt. ūüá≠ūüáļūüá≠ūüáļūüá≠ūüáļ

A fejleszt√©sek folyamatosak, √©s nem csak "hŇĎszigetel√©srŇĎl" van sz√≥, ahogy a balliber√°lisok be√°ll√≠tj√°k. Egyik kiv√°l√≥ p√©lda erre az √Āllami Eg√©szs√©g√ľgyi Ell√°t√≥ K√∂zpont leg√ļjabb cikk√©ben olvashat√≥ (k√©pekkel)
https://www.facebook.com/egeszseg.aeek/posts/2481673068790173

43 milliós ápolási eszközfejlesztés a hatvani kórházban
Hill-Rom Centuris Pros SSR √°gyak √©s 4 Hill-Rom HR900 SSR t√≠pus√ļ √°gyak √©rkeztek a hatvani Albert Schweitzer K√≥rh√°z- RendelŇĎint√©zetbe 42,7 milli√≥ forint √©rt√©kben.

Az √ļj elektromos √°gyakat az √ľzembe helyez√©st √©s a betan√≠t√°st k√∂vetŇĎen a k√≥rh√°z traumatol√≥giai oszt√°ly√°n helyezt√©k el, ahol a mŇĪt√©ten √°tesett betegek mozg√°s√°t seg√≠tik majd ‚Äď t√°j√©koztatott dr. Stankovics √Čva, a k√≥rh√°z fŇĎigazgat√≥ja.

Az √°llami eszk√∂zfejleszt√©s sor√°n beszerzett elektromos k√≥rtermi √°gyakat a betegmobiliz√°l√°s fontoss√°g√°t szem elŇĎtt tartva alak√≠tott√°k ki, annak √©rdek√©ben, hogy a lehetŇĎ legkisebb teher h√°ruljon az √°pol√≥kra, elŇĎseg√≠tve ugyanakkor a betegek √∂n√°ll√≥ √©s biztons√°gos mozg√°s√°t, amely a mindennapokban √©s j√°rv√°nyhelyzetben egyar√°nt ‚Äď nagy seg√≠ts√©get jelent a dolgoz√≥knak √©s a betegeknek ‚Äď tette hozz√° a fŇĎigazgat√≥.

ADD TOV√ĀBB A VAL√ďS√ĀGOT!

Címkék: Család  Egészségügy  Gazdaság  Oktatás 

Nekik ez is „STADION” – nekünk gyermekeink jövője és egészsége

Nekik ez is „STADION” – nekünk gyermekeink jövője és egészsége

ūüá≠ūüáļ Iskolafejleszt√©s ‚Äď amilyet m√©g sosem l√°ttunk! (+interakt√≠v t√©rk√©p, k√©pek)

Nemzeti K√∂znevel√©si Infrastrukt√ļra Fejleszt√©si Program

A korm√°ny 2014-ben d√∂nt√∂tt a Nemzeti K√∂znevel√©si Infrastrukt√ļra Fejleszt√©si Program elind√≠t√°s√°r√≥l. Az a c√©l, hogy olyan eur√≥pai sz√≠nvonal√ļ tornatermek, tantermek √©s tanuszod√°k √©p√ľljenek, amelyek hossz√ļ t√°von szolg√°lj√°k a fiatalok fejlŇĎd√©s√©t elŇĎseg√≠tve √≠gy az adott telep√ľl√©s k√∂znevel√©si feladatainak ell√°t√°s√°t.

Nyolcsz√°z iskol√°ban t√∂rt√©ntek fejleszt√©sek, √∂sszesen 51 tanuszoda, 47 tornaterem, 44 tanterem, 15 teljesen √ļj iskola √©p√ľlt, a budapesti agglomer√°ci√≥ban 16 tov√°bbi iskola fejleszt√©se van folyamatban.

JelentŇĎs digit√°lis fejleszt√©sek is zajlanak: sz√©less√°v√ļ, biztons√°gos wifi-h√°l√≥zat √©p√ľlt ki az iskol√°kban, valamint 100 ezer informatikai eszk√∂zt szerezt√ľnk be a tanul√≥knak √©s a pedag√≥gusoknak. A sz√ľlŇĎk terheinek cs√∂kkent√©s√©re is jelentŇĎs t√°mogat√°sokat ny√ļjtanak. m√°ra m√°r minden √°ltal√°nos √©s k√∂z√©piskol√°s di√°k ingyen kapja a tank√∂nyvet. T√∂bb mint f√©l milli√≥ gyermek √©tkezik ingyen vagy kedvezm√©nyesen. Ingyenes a nyelvvizsga √©s a k√∂z√©piskol√°soknak az 2021-es √©vtŇĎl ingyenes k√ľlf√∂ldi nyelvtanul√°sra is lehetŇĎs√©g√ľk lesz.

A pedag√≥gus-b√©remel√©s vonz√≥bb√° tette az √©letp√°ly√°t, √©s emellett √∂szt√∂nd√≠jak seg√≠tik a pedag√≥gusp√°ly√°ra k√©sz√ľlŇĎ fiatalokat. M√©g a ny√°ri sz√ľnetben meg√©rkezik a tan√°rok emelt fizet√©se. Augusztusban kapj√°k meg a pedag√≥gusok a kor√°bban bejelentett 10 sz√°zal√©kos emel√©st. 2019-ben m√°r 355 milli√°rd forinttal k√∂lt√∂ttek t√∂bbet pedag√≥gusb√©rekre, mint 2010-ben.

A mell√©kelt k√©pen 6 telep√ľl√©s tornaterme vagy tanuszod√°ja l√°that√≥, a forr√°sn√°l megjel√∂lt interakt√≠v t√©rk√©pen az √∂sszes l√©tes√≠tm√©ny megtekinthetŇĎ. K√ľl√∂n figyelm√ľkbe aj√°nljuk a ‚Äěkiv√©reztetett Budapestet‚ÄĚ A k√©pen Kemecse, Csenger, KŇĎszeg, S√°rr√©tudvari, J√°szfelsŇĎszentgy√∂rgy √©s T√∂r√∂kszetmikl√≥s l√©tes√≠tm√©nyei.

Forr√°s:
http://mnsk.shared.webpartners.eu/letesitmenykereso
https://www.origo.hu/itthon/20191122-emmi-tobb-tamogatas-az-iskolak-fejlesztesere-a-pedagogusok-berere-a-diakok-es-szuleik-tamogatasara.html
https://www.origo.hu/itthon/20200623-augusztusban-megkapjak-a-pedagogusok-a-10-szazalekos-emelest.html

Címkék: Oktatás 

A romák egyre jobb tanulók

Kevesebben maradnak ki, többen tanulnak tovább

A romák egyre jobb tanulók

Vincze Em√≠lia - a f√°j√°t√≥l messze esett alma - nemr√©giben az oszt√°lyharcr√≥l besz√©lve kiemelte, hogy a kommunist√°kn√°l √©s liber√°lisokn√°l l√©nyeg a harc, m√≠g az oszt√°ly csak eszk√∂z (1). Haz√°nkban a rom√°k (cig√°nyok) ker√ľlnek legink√°bb k√∂z√©ppontba ebben a k√©rd√©sben.

Seg√©lyez√©s helyett az oktat√°s √©s a munkahelyteremt√©s tud egy h√°tr√°nyosabb helyzetŇĪ n√©pess√©get felz√°rk√≥ztatni. Gondolkod√°sm√≥djukban, vil√°gfelfog√°sukban is rendet kell tenni, ami nyilv√°n sokkal nehezebb feladat, mint a seg√©lyek osztogat√°sa. BŇĎrsz√≠ntŇĎl f√ľggetlen alapvetŇĎ k√©rd√©s az, hogy valaki dolgozik vagy √©lŇĎsk√∂dik a t√°rsadalmon.

Ebben a posztban r√∂viden a roma n√©pess√©g iskolal√°togat√°si, v√©gzetts√©gi mutat√≥it tekintj√ľk √°t.

(2) szerint 2014 √©s 2017 k√∂z√∂tt 57%-r√≥l 63%-ra nŇĎtt a korai iskolaelhagy√≥k sz√°ma a roma n√©pess√©g k√∂r√©ben, azaz a legfeljebb 8 √°ltal√°nost kij√°r√≥k ar√°nya a 18-24 √©ves rom√°k k√∂r√©ben. Term√©szetesen szerint√ľk a Fidesz a hib√°s! Ki m√°s?

Logik√°jukkal a probl√©ma mind√∂ssze annyi, hogy egy szŇĪk korcsoportot (18-24 √©vesek) vizsg√°ltak, egy f√©lrevezetŇĎ felt√©tel ment√©n, ami torz eredm√©nyt ad. Illetve csak sejtj√ľk, hogy a 18-24 √©vesekre pont a 2010 elŇĎtti eszement seg√©lyoszt√°s volt hat√°ssal m√©g 2014-ben √©s 2017-ben is.

A val√≥di k√©phez n√©zz√ľk meg, hogy a 15 √©vesn√©l idŇĎsebb rom√°k milyen befejezett iskolai v√©gzetts√©ggel b√≠rtak 2011-ben (3) √©s 2016-ban (4)!

Grafikonon is szeml√©ltett√ľk, hogy m√≠g 2011-ben a vizsg√°lt n√©pess√©g 22,3%-a nem rendelkezett befejezett √°ltal√°nos iskolai v√©gzetts√©ggel, √ļgy 2016-ban 17,3%-ra cs√∂kkent ez az ar√°ny, ami nagy eredm√©ny. K√∂zben 58,3%-r√≥l 60,3%-ra emelkedett a 8 oszt√°lyt teljes√≠tŇĎ rom√°k sz√°ma. √Ėr√∂mteli, hogy 1,1%-kal t√∂bben szereztek szakm√°t (13,1->14,2), ezzel p√°rhuzamosan sz√©pen nŇĎtt az √©retts√©gizettek ar√°nya 5,1%-r√≥l 6,9%-ra. Statisztikai hib√°nak is tekinthetŇĎ m√≥don a diplom√°val rendelkezŇĎk ar√°nya 0,1%-kal nŇĎtt 1,3%-ra.

A többségi társadalomhoz viszonyítva ezek még így is ronda számok, azonban a trend jó irányba mutat.

Minden bizonnyal szerepet játszott a javulásban az Orbán-kormány szabályozása, miszerint a családi pótlék folyósítását iskolalátogatáshoz kötötték (5). A 2011-es népszámlálás, valamint a 2016-os mikrocenzus után a 2021-es népszámlálás adatait lesz majd érdemes megvizsgálni.

Alacsonyabb a rom√°k iskolai v√©gzetts√©ge, mint az √°tlag, libsik? A val√≥s√°g az, ha az a roma egy ‚Äěj√≥ munk√°sember‚ÄĚ, akkor m√©g a t√°rsadalom √©rt√©kesebb tagja is lehet, mint egy CEU-n gender szakot v√©gzett naplop√≥ f√©listen.

Forr√°s:
1. https://pestisracok.hu/a-harc-a-lenyeg-nem-az-osztaly-socialjusticeemilia/
2. https://g7.hu/kozelet/20181128/mar-a-roma-fiatalok-ketharmada-korai-iskolaelhagyo/
3. http://polc.ttk.pte.hu/tamop-4.1.2.b.2-13/1-2013-0014/86/2_mellklet.html
4. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mikrocenzus2016/mikrocenzus_2016_12.pdf
5. https://gyerekesely.tk.mta.hu/uploads/files/hianyzas_cspotlek_tanulmany_honlap(1).pdf

Címkék: Oktatás 

Érettségi volt, látnivaló nem

Az érettségit bojkottálták volna, feleslegesen

Érettségi volt, látnivaló nem

Id√©n is lezajlottak az √©retts√©gik. Eml√©kszik m√©g valaki, milyen hiszt√©ria folyt emiatt elŇĎzetesen? Eml√©kezz√ľnk csak az√©rt!
Az elm√ļlt hetekben √©l√©nk √©rdeklŇĎd√©st kiv√°ltva lezajlottak az √©retts√©gik. Ez√©rt ‚Äď mielŇĎtt b√°rmi megjegyz√©st is hozz√°fŇĪzn√©k ‚Äď √©rdemes felid√©zni, hogy a f√ľggetlen √©s objekt√≠v sajt√≥, illetve a legszakmaibb szakmais√°ggal felv√©rtezett szervezetek milyen v√©lem√©nnyel voltak az √©retts√©gi idŇĎpontj√°r√≥l √©s hogyan fogadt√°k azt. Hiszen ‚Äď tegy√ľk fel elŇĎsz√∂r j√≥hiszemŇĪen, √©n kiv√©tel n√©lk√ľl mindig ezt teszem, mielŇĎtt a m√°sodik eshetŇĎs√©ggel t√∂rŇĎdn√©k ‚Äď nyilv√°n amennyire tŇĎl√ľk telt, ez√ļttal is szakszerŇĪen, j√≥indulattal √©s seg√≠tŇĎ sz√°nd√©kkal √°lltak a probl√©ma megold√°s√°hoz.

M√°r √°prilis 9-√©n lej√∂tt a N√©pszav√°ban egy glossza, ‚ÄěNem seg√≠t a korm√°ny az √©retts√©gizŇĎk√∂n‚ÄĚ, amelyben m√°r r√∂gvest a kezdŇĎ sorok √©rdemesek a figyelm√ľnkre: ‚ÄěEz nem az egeret sz√ľlŇĎ hegyek, hanem a s√°nt√°knak kiosztott p√ļp este. Mondhatn√°nk, hogy a szok√°sos fideszes aj√°nd√©k, de egyszerŇĪen k√©ptelens√©g megszokni, hogy valaki, aki hatalmat √©s lehetŇĎs√©get is kapott, hogy seg√≠tsen, a baj enyh√≠t√©se helyett ink√°bb s√ļlyosb√≠tja azt.‚ÄĚ

K√∂vetkezz√©k a PDSZ √°prilis 25-√©n kelt nyilatkozata, amely szint√©n a N√©pszav√°ban jelent meg. Fel√ľt√©sk√©nt is azt √≠rj√°k, hogy a d√∂nt√©snek ‚Äď m√°rmint az √©retts√©gi megtart√°s√°nak ‚Äď biztosan lesznek √°ldozatai, ez√©rt felsz√≥l√≠tj√°k Maruzsa Zolt√°nt, hogy ne tarts√°k meg a vizsg√°kat. Fontos pontosan id√©zni p√°r mondatot a cikkbŇĎl: ‚ÄěA PDSZ szerint egyetlen ember eg√©szs√©g√©t √©s √©let√©t sem szabad vesz√©lyeztetni olyan esetben, amikor nincs maxim√°lis biztons√°g √©s van kock√°zatmentes alternat√≠va. M√°rpedig lehetŇĎs√©g van az √©retts√©gik √©s az egyetemi ŇĎszi szemeszter kezdet√©nek elhalaszt√°s√°ra, √©s ezen t√ļl is j√≥ p√°r m√°s lehetŇĎs√©g k√≠n√°lkozik, bele√©rtve ak√°r a jegymegaj√°nl√°st vagy az online √©retts√©git is‚ÄĚ. Az √≠r√°sban megsz√≥laltatj√°k Trencs√©nyi L√°szl√≥t is, a Magyar Pedag√≥gia T√°rsas√°g eln√∂k√©t, aki elmondja, hogy √≥ri√°si eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zata van az √©retts√©ginek.

Ugyanezen a napon olvashattuk a Népszavában, hogy a Demokratikus Koalíció petíciót indított az érettségi elhalasztásáért,
mivel a kormány veszélyezteti a diákok, a tanárok, a családtagok és a barátok egészségét is!

Kicsivel kor√°bban, √°prilis 17-√©n hozott le a 444 egy besz√°mol√≥t a helyzetrŇĎl, ‚ÄěAz √≠r√°sbeli √©retts√©gi nem a di√°kok val√≥s tud√°s√°t fogja t√ľkr√∂zni‚ÄĚ c√≠mmel. N√©zz√ľk, milyen megl√°t√°sokkal kezdtek a hergel√©sbe: ‚ÄěAz √©retts√©gi napj√°n a di√°kok ellepik majd a t√∂megk√∂zleked√©si eszk√∂z√∂ket, pedig k√∂z√ľl√ľk sokan maguk is kr√≥nikus betegs√©gekben szenvednek, cukorbetegek vagy asztm√°sak, r√°ad√°sul rengeteg di√°k a nagysz√ľlŇĎkkel √©l egy√ľtt. Arr√≥l nem is besz√©lve, hogy a tan√°rt√°rsadalom nagy r√©sze is 50 pluszos, √©s sokuk szakmai √°rtalomk√©nt magas v√©rnyom√°ssal k√ľzd.‚ÄĚ Hozz√°tett√©k: ‚ÄěAz √©retts√©gi az egy r√≠tus. Az, hogy a di√°kok ki√∂lt√∂znek, k√©sz√ľlnek, megjelennek a vizsgabizotts√°g elŇĎtt, azt√°n a banketten. Ezek most mind √©rv√©ny√ľket vesztik, √©s nagyon neh√©z elk√©pzelni egy maszkos, gumikesztyŇĪs √©retts√©git.‚ÄĚ

√Āprilis 20-√°n ugyanez a 444 k√∂z√∂lte a Sz√ľlŇĎi Hang agg√≥d√≥ k√∂zlem√©ny√©t, id√©zem ‚Äěmegmagyar√°zhatatlan, mire alapozva lehet az √≠r√°sbeli √©retts√©gi megtart√°s√°t m√©gis biztons√°gosnak √≠t√©lni. Fontos, hogy a korm√°ny tegye nyilv√°noss√° annak a d√∂nt√©snek az indokl√°s√°t, ami t√∂bb sz√°zezer embert k√∂zvetlen√ľl is √©rint, di√°kok, pedag√≥gusok, iskolai technikai dolgoz√≥k, sz√ľlŇĎk √©s nagysz√ľlŇĎk eg√©szs√©ge, ak√°r az √©lete is m√ļlhat rajta.‚ÄĚ Szint√©n a 444-en, √°prilis 24-√©n hozt√°k le a ‚ÄěAz Oktat√≥i H√°l√≥zat az √©retts√©gi lef√ļj√°s√°t k√©ri‚ÄĚ elnevez√©sŇĪ √≠r√°st, amelyben id√©zik P√°sztor Erzs√©betet, aki elmondta, a legfontosabb szempont a j√°rv√°ny√ľgyi, minden m√°s csak ut√°n k√∂vetkezik.

√Čs eml√©kezz√ľnk meg a legvisszatasz√≠t√≥bb mozzanatr√≥l is, amely szint√©n a PDSZ-hez k√∂tŇĎdik. A Magyar Hang √°prilis tizennyolcadikai tud√≥s√≠t√°sa alapj√°n koordin√°lt szabads√°gkiv√©tellel akart√°k ellehetetlen√≠teni az √©retts√©gik lebonyol√≠t√°s√°t. Arra k√©rem a kedves olvas√≥t, hogy pr√≥b√°ljuk √°t√©rezni ennek a h√ļz√°snak minden s√ļly√°t.

A PDSZ arra utasította volna a tanárokat, hogy hagyják cserben a diákokat.
Azokat, akiket √©vekig felk√©sz√≠tettek, tan√≠tottak √©s seg√≠tettek, √©let√ľk addigi ‚Äď tanulm√°nyi szempontb√≥l ‚Äď legfontosabb pontj√°n maradjanak t√°mogat√°s n√©lk√ľl. Komolyan √©rdekelne, hogy aki ezt megtette vagy megtette volna, az onnant√≥l hogyan n√©z majd a di√°kjai szem√©be? Hogyan l√©p be √ļjra az iskol√°ba √©s hogyan fogadj√°k azok, akik esetleg nem most √©retts√©giznek, de √∂r√∂k mement√≥t kaptak arr√≥l, mennyire √©s hogyan sz√°m√≠thatnak erre a tan√°rra, amikor val√≥di sz√ľks√©g van?

Az √°pol√≥knak, orvosoknak, korm√°nyhivatali dolgoz√≥knak, boltosoknak √©s patikusoknak is a lovak k√∂z√© kellett volna dobniuk a gyeplŇĎt?

No, de az √©retts√©gi minden ker√©kk√∂tŇĎi k√≠s√©rlet ellen√©re sikeresen, fennakad√°s n√©lk√ľl lezajlott.

Hallottunk b√°rmif√©le probl√©m√°r√≥l, szerencs√©tlenked√©srŇĎl, botr√°nyr√≥l?
A f√ľggetlen √©s objekt√≠v sajt√≥, a legszakmaibb szakmai egyes√ľletek nagy√≠t√≥val vizsg√°lt√°k azokat a napokat, ha b√°rmi eml√≠t√©sre is √©rdemes esem√©ny t√∂rt√©nik, azonnal megeml√≠tik, le√≠rj√°k, besz√°molnak r√≥la, hiszen a legapr√≥bb morzs√°√©rt is lehajolnak.

Nem t√∂rt√©nt ilyesmi, ellenben mindenki t√ļl van egy neh√©z feladaton, a dolgok term√©szetes rendje szerint. L√°tnival√≥ egy sz√°l se.

Gondoljuk el, mi lenne, ha célt érnek. Mindenki szívott volna, mindenkinek jóval rosszabb és bonyolultabb lett volna, a semmiért, a hisztériáért.

Ezek ut√°n k√©t magyar√°zat k√≠n√°lkozik megold√°sk√©ppen, semmivel sem t√∂bb. Tegy√ľk fel, hogy val√≥ban szakmai n√≠v√≥juk tetej√©t k√©pviselve, saj√°t igazuk tudat√°ban harcoltak az √©retts√©gi elhalaszt√°s√°√©rt. Ha √≠gy van, ideje visszavonulni a szak√©rt√©stŇĎl, mert teljesen nyilv√°nval√≥, hogy nem √©rtenek hozz√° √©s szakmai mulaszt√°suk t√≠zezrek √©let√©t nehez√≠tette volna meg. Magam azonban val√≥sz√≠nŇĪbbnek tartom a m√°sodik szcen√°ri√≥t. Nem szakm√°ztak ezek semmit sem, csak tettek egy √ļjabb k√≠s√©rletet a rombol√°sra. Ez√ļttal sem siker√ľlt, √©s ezt sem feledj√ľk.

Forr√°s: Mandiner https://mandiner.hu/cikk/20200622_erettsegi_volt_latnivalo_nem
Grafika: Számok - a baloldali álhírek ellenszere

Címkék: Gyurcsány  Jobbik  Média  Momentum  Oktatás 

Válság ellenére tovább nő az oktatásra fordítható költségvetési keret

Válság ellenére tovább nő az oktatásra fordítható költségvetési keret

A grafikonon j√≥l l√°tszik, hogy a baloldal a maga 8 √©ves rombol√°sa sor√°n m√©g az infl√°ci√≥n√°l (42,2% 8 √©v alatt) is kisebb m√©rt√©kben (26,14% 8 √©v alatt) emelte az oktat√°sra sz√°nt keretet, ezzel szemben a nemzeti korm√°ny az elsŇĎ k√©t √©v kiv√©tel√©vel (a baloldal √°ltal felvett IMF hitel visszafizet√©se) folyamatosan n√∂veli a keret re√°l√©rt√©k√©t (20% infl√°ci√≥ 9 √©v alatt, k√∂zben +83,9% oktat√°sra).

A NYELVVIZSG√ĀKAT, A TANK√ĖNYVELL√ĀT√ĀST √ČS A TEHETS√ČGGONDOZ√ĀST IS BŇźKEZŇįEN T√ĀMOGATN√ĀK

Az elm√ļlt √©vek tendenci√°j√°t folytatva, v√°rhat√≥an ism√©t tov√°bb emelkedik az oktat√°si √°gazat √°llami r√°ford√≠t√°sa. A 2021-es k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©s Orsz√°ggyŇĪl√©s el√© beterjesztett javaslata szerint az idein√©l mintegy nyolcvanmilli√°rd forinttal t√∂bbet, √∂sszesen 2228 milli√°rd forintot k√∂ltene az √°llam oktat√°si c√©lokra. A Klebelsberg K√∂zpont kiad√°saira p√©ld√°ul t√∂bb mint 580 milli√°rd jut j√∂vŇĎre, az egyetemekre √©s fŇĎiskol√°kra pedig 461 milli√°rdot sz√°nnak.

A teljes √°llami b√ľdzs√© 10,2 sz√°zal√©k√°t sz√°nn√° a korm√°ny oktat√°sra 2021-ben, der√ľl ki a j√∂vŇĎ √©vi k√∂lts√©gvet√©si javaslatb√≥l. √ćgy az idei 2149 milli√°rd forint helyett 2228 milli√°rdb√≥l gazd√°lkodhat az √°gazat. Az emelkedŇĎ tendencia r√©g√≥ta tart, a j√∂vŇĎ √©vi elŇĎir√°nyzat a 2010-es sz√°mokhoz k√©pest m√°r t√∂bb mint negyvensz√°zal√©kos t√∂bbletet jelent.

Az iskola-elŇĎk√©sz√≠t√©s √©s az alapfok√ļ oktat√°s t√°mogat√°s√°t √∂t sz√°zal√©kkal, 270-rŇĎl 284 milli√°rd forintra emeln√©k a mostani √©vhez k√©pest, a k√∂z√©pfok√ļ oktat√°sra elk√∂lt√∂tt p√©nz pedig t√≠z sz√°zal√©kkal, 318 milli√°rd forintr√≥l 350 milli√°rdra n√∂vekedne. A felsŇĎfok√ļ oktat√°sra ez√ļttal valamivel kevesebbet, az idei 622 helyett 592 mil¬≠li√°rdot ford√≠tana a korm√°ny. Mint arr√≥l m√°r t√∂bbsz√∂r √≠rtunk, r√©gi c√©lkitŇĪz√©s, hogy az egyetemek egyre ink√°bb √°lljanak a maguk l√°b√°ra, pr√≥b√°ljanak min√©l nagyobb ar√°nyban saj√°t bev√©telekre szert tenni. Egy√©b oktat√°si c√©lokra m√©g tov√°bbi ezermilli√°rdot ford√≠tana a korm√°ny, ez ism√©t n√©h√°ny sz√°zal√©kkal meghaladja az idei r√°ford√≠t√°st.

Ingyentankönyv mindenkinek
A b√ľdzs√©tervezet szerint a tan√°ri b√©rek vet√≠t√©si alapja √©s az egyetemi tan√°rokra vonatkoz√≥ garant√°lt illetm√©ny nem v√°ltozik, 13 milli√°rd forintb√≥l teljesk√∂rŇĪen ingyeness√© v√°lik viszont a tank√∂nyvell√°t√°s, √©s 22 milli√°rd forinttal, √∂sszesen 213 milli√°rdra n√∂velik az √∂nkorm√°nyzatok k√∂znevel√©si feladatokra biztos√≠tott t√°mogat√°s√°t.

Az egyetemek √©s fŇĎiskol√°k egy√ľttesen 461 milli√°rd forintra sz√°m√≠thatnak, ami kevesebb a tavalyi √∂sszegn√©l, a nem √°llami felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek t√°mogat√°sa ugyanakkor megugrik, 24 milli√°rdr√≥l 59 milli√°rd forintra.

A szakk√©pz√©si centrumokra az idei √©vhez hasonl√≥an mintegy 144 milli√°rdot k√∂lten√©nek, szakk√©pz√©si √©s felnŇĎttk√©pz√©si t√°mogat√°sokra 24 milli√°rdot fizetn√©nek ki, az ingyenes k√©pz√©sek kieg√©sz√≠tŇĎ finansz√≠roz√°s√°ra pedig tov√°bbi 5,8 milli√°rd forint jutna. A szakk√©pz√©si hozz√°j√°rul√°s a tervek szerint sz√°zmilli√°rdos bev√©telt hozna az √°llami konyh√°ra. Mint √≠rj√°k, a szakk√©pz√©si rendszer meg√ļj√≠t√°sa kiemelt fontoss√°g√ļ a korm√°ny sz√°m√°ra, hiszen a gazdas√°gi n√∂veked√©s egyik legfontosabb t√©nyezŇĎje a megfelelŇĎen k√©pzett, minŇĎs√©gi munkaerŇĎ. A 2020-t√≥l hat√°lyos √ļj szakk√©pz√©si t√∂rv√©ny a k√∂znevel√©s rendszer√©tŇĎl elk√ľl√∂n√ľlten, √∂n√°ll√≥an mŇĪk√∂dŇĎ, a gazdas√°gi v√°ltoz√°sokhoz jobban igazodni tud√≥, rugalmasabb szakk√©pz√©si rendszer kereteit teremti meg ‚Äď h√ļzza al√° az elŇĎterjeszt√©s.

√Ātv√°llalj√°k a tand√≠jat
A javaslat kiemeli, hogy a t√°voktat√°s form√°j√°ban zajl√≥ tov√°bbk√©pz√©sek, √°tk√©pz√©sek, felnŇĎttk√©pz√©sek bizonyos k√∂r√©t t√°mogatja az √°llam, m√©gpedig √ļgy, hogy a tand√≠jak 95 sz√°zal√©k√°t √°tv√°llalj√°k, az √°ll√°st keresŇĎk pedig m√©g kamatmentes felnŇĎttk√©pz√©si di√°khitelre jogosultak, fejenk√©nt 1,2 milli√≥ forint √©rt√©kben.
Tov√°bbra is ingyenes az elsŇĎ sikeres nyelvvizsga megszerz√©se, amire ez√ļttal is 1,9 milli√°rd forintot k√ľl√∂n√≠tenek el. A di√°khitelre 3,6 milli√°rd forintot k√∂ltenek, √©s tov√°bbi 440 milli√≥ forint c√©lzott t√°mogat√°st kapnak hitel√ľkh√∂z a gyesen √©s gyeden l√©vŇĎ hallgat√≥k.

Az √°llami iskol√°kat fenntart√≥ Klebelsberg K√∂zpont mŇĪk√∂d√©se t√∂bb mint 580 milli√°rdba fog ker√ľlni a tervek szerint.

N√∂vekszik az Oktat√°si Hivatal t√°mogat√°sa, ami 9,8 milli√°rd forintos √∂sszegre sz√°m√≠that. Az idein√©l t√∂bb p√©nz ‚Äď √∂sszesen 3,4 milli√°rd forint ‚Äď jut a kiemelkedŇĎ k√©pess√©gŇĪ di√°kok fejleszt√©s√©t, tehets√©ggondoz√°s√°t szolg√°l√≥ Nemzeti tehets√©g programra is. A L√°z√°r Ervin Programra pedig ‚Äď amely minden √°ltal√°nos iskol√°s sz√°m√°ra biztos√≠tja, hogy eljuthasson kultur√°lis int√©zm√©nyekbe ‚Äď 5,3 milli√°rd forintot √≠rtak elŇĎ. Oktat√°si t√°rsadalmi szervezeteket 180 milli√≥ forintb√≥l t√°mogatna j√∂vŇĎre a korm√°ny.

Jön a kutatói béremelés
Folytat√≥dnak az iskolafejleszt√©sek is: a korm√°ny tov√°bbra is kiemelt c√©lnak tekinti a m√°r megkezdett fejleszt√©sek folytat√°s√°t, p√©ld√°ul a Nemzeti k√∂znevel√©si infrastrukt√ļrafejleszt√©si programot, amelynek keret√©ben m√°r hatodik √©ve √©p√ľlnek az eur√≥pai sz√≠nvonal√ļ tornatermek, tantermek √©s tanuszod√°k.

‚Äď Mindezek mellett korm√°nyzati szakpolitikai c√©lkitŇĪz√©s, hogy valamennyi oktat√°si √©p√ľletben biztos√≠tva legyen megfelelŇĎ s√°vsz√©less√©gŇĪ internetel√©r√©s √©s teljes lefedetts√©gŇĪ vezet√©k n√©lk√ľli h√°l√≥zat. Ez a fejleszt√©s teremti meg a lehetŇĎs√©get a digit√°lis tartalmak felhaszn√°l√°s√°ra, egy korszerŇĪ, interakt√≠v oktat√°si m√≥dszertan alkalmaz√°s√°ra ‚Äď olvashat√≥ a javaslatban.

A Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia az idei √©vhez hasonl√≥an j√∂vŇĎre is 17 milli√°rd forintos t√°mogat√°shoz juthat hozz√°, a kutat√≥int√©zeteibŇĎl tavaly szeptemberben l√©trej√∂tt E√∂tv√∂s Lor√°nd Kutat√°si H√°l√≥zat sz√°m√°ra pedig mintegy kilencmilli√°rd forint √∂sszegŇĪ t√∂bbletforr√°st ir√°nyoznak elŇĎ, amelybŇĎl lehetŇĎv√© v√°lik a differenci√°lt kutat√≥i b√©rrendez√©s elsŇĎ √ľtem√©nek megval√≥s√≠t√°sa. Ez √°tlagosan harmincsz√°zal√©kos b√©remel√©st jelent a kutat√≥knak.

A Nemzeti Kutat√°si, Fejleszt√©si √©s Innov√°ci√≥s Alapba 137 milli√°rd forint ker√ľlne j√∂vŇĎre, 120 milli√°rdos bev√©tel mellett.

Forr√°s: https://magyarnemzet.hu/belfold/sokkal-tobb-jut-majd-az-oktatasnak-8171069/
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zoi014.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html

Címkék: Oktatás 

A választási ígéretek 95%-a már teljesült

A Fidesz nem csak beszél, hanem cselekszik - Teljes, 92 pontos lista

A választási ígéretek 95%-a már teljesült

Teljes lista itt: https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf

A polg√°ri korm√°nyz√°s egy √©vtizede alatt 95 sz√°zal√©kban teljes√ľltek a 2010-es c√©lok √©s v√°llal√°sok ‚Äď √°llap√≠totta meg a N√©zŇĎpont Int√©zet elemz√©s√©ben.
Az int√©zet az elemz√©s aprop√≥j√°val kapcsolatban eml√©keztetett arra, hogy √©ppen t√≠z √©ve, 2010. m√°jus 14-√©n √ľlt √∂ssze a rendszerv√°ltoz√°s ut√°ni hatodik szabadon v√°lasztott Orsz√°ggyŇĪl√©s, amely ‚Äď mint fogalmaztak ‚Äď ‚Äúegyben le is z√°rta a h√ļsz √©vvel kor√°bban megkezdett munk√°t‚ÄĚ. Hozz√°tett√©k: az √ļj parlamentben a Fidesz √©s a KDNP frakci√≥i a mand√°tumok k√©tharmad√°t szerezt√©k meg. V√°laszt√°si programjuk a k√©t h√©ttel k√©sŇĎbb minisztereln√∂kk√© v√°lasztott Orb√°n Viktor korm√°ny√°nak is a hivatalos programja lett ‚Äď √≠rt√°k. Az elemz√©s kiemelte, hogy a polg√°ri korm√°nyz√°s egy √©vtizede alatt a 2010-es c√©lok √©s v√°llal√°sok 95 sz√°zal√©kban teljes√ľltek. Ezzel √∂sszef√ľgg√©sben felid√©zt√©k:

a 2010-es korm√°nyv√°lt√°skor Magyarorsz√°got gazdas√°gi √©s mor√°lis v√°ls√°g s√ļjtotta. A nemzeti √ľgyek politik√°j√°t meghirdetŇĎ korm√°nyprogram 2010 Magyarorsz√°g√°nak gazdas√°gi, k√∂zbiztons√°gi, eg√©szs√©g√ľgyi, szoci√°lpolitikai √©s jog√°llamis√°gi kih√≠v√°saira akart v√°laszt adni.

A N√©zŇĎpont Int√©zet a gazdas√°gban el√©rt legfontosabb eredm√©nynek nevezte, hogy 800 ezer √ļj munkahely j√∂tt l√©tre. A b√ľrokr√°ciacs√∂kkent√©stŇĎl a v√°llalati √©s √∂nkorm√°nyzati forr√°sok biztos√≠t√°s√°n √°t a gazdas√°g keleti nyit√°s√°ig minden megval√≥sul√≥ int√©zked√©s ‚Äúa magyar gazdas√°got ellen√°ll√≥k√©pesebb√©, a magyar csal√°dokat √∂ngondoskod√≥bb√° tette‚ÄĚ ‚Äď folytatt√°k. Hozz√°tett√©k: 2010 ut√°n helyre√°llt a rendŇĎrs√©g meg√≠t√©l√©se √©s a csal√°dok biztons√°g√©rzete. A bŇĪncselekm√©nyek sz√°ma megfelezŇĎd√∂tt, az elk√∂vetŇĎk v√©delme helyett az √°ldozatok v√©delm√©t helyezt√©k k√∂z√©ppontba. Az orvosi √©letp√°lyamodell megalkot√°s√°val, a praxishoz jut√°s t√°mogat√°s√°val √©s az eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k b√©r√©nek emel√©s√©vel perspekt√≠v√°t kaptak az √°gazatban dolgoz√≥k ‚Äď √°ll az elemz√©sben, amely felh√≠vta a figyelmet arra is, hogy nŇĎtt a nyugd√≠jak v√°s√°rl√≥√©rt√©ke, 36 ezer csal√°d menek√ľlt meg otthona elveszt√©s√©tŇĎl, a munkav√°llal√°st √©s a gyermekv√°llal√°st √∂sszef√©rhetŇĎbb√© tett√©k, illetve cs√∂kkentett√©k a szoci√°lis ell√°t√°s terheit.

Hab√°r a korm√°nyprogram c√©ljainak 5 sz√°zal√©ka m√©g megval√≥s√≠t√°s alatt √°ll, legal√°bb ennyi olyan int√©zked√©s val√≥sult meg 2010 √≥ta, amely az √ļj kih√≠v√°sokra adott v√°lasz

‚Äď jegyezt√©k meg. A N√©zŇĎpont az elm√ļlt t√≠z √©v hozad√©k√°nak nevezte a t√∂bbi k√∂z√∂tt a rendszerv√°lt√°s √≥ta elŇĎsz√∂r bevezetett rezsics√∂kkent√©st, a NATO-elv√°r√°soknak megfelelŇĎ, a rendszerv√°lt√°s √≥ta t√∂rt√©nt legnagyobb haderŇĎfejleszt√©st, a gazdas√°gfeh√©r√≠t√©si int√©zked√©ssorozatot, tov√°bb√° Eur√≥pa legkiterjedtebb csal√°dt√°mogat√°s√°t.

A 2010 √©s 2020 k√∂z√∂tti korm√°nyz√°s eredm√©nyess√©g√©rŇĎl √©s a 2022 ut√°ni v√°rakoz√°sokr√≥l tan√ļskodik, hogy a magyarok 70 sz√°zal√©k√°nak v√©lem√©nye szerint 2022 ut√°n is Orb√°n Viktor lehet a korm√°nyfŇĎ

‚Äď √°llap√≠totta meg az int√©zet.

Forrás: https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf
https://nezopontintezet.hu/2020/05/14/a-polgari-kormanyzas-tiz-eve/

Címkék: Bűnözés  Család  Egészségügy  Gazdaság  Közös jövőnk  Megélhetés  Nyugdíjasok  Oktatás  Önkormányzat  Országépítés 

Mennyire kockázatos az érettségi megtartása?

Adunk rá egy felső becslést

Mennyire kockázatos az érettségi megtartása?

Norm√°l rend szerint 73.400 di√°k √©retts√©gizik 5 t√°rgyb√≥l. Van m√©g tov√°bbi 37.000 di√°k, aki legal√°bb egy t√°rgyb√≥l vizsg√°zik, p√≥tol, ism√©tel, jav√≠t, elŇĎre hoz norm√°l k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt.

Most nincsenek norm√°l k√∂r√ľlm√©nyek, a 73.400 di√°k k√∂z√ľl is sokan ŇĎszre halasztj√°k, hogy bizonyos m√©rce szerint √©rettnek nyilv√°n√≠ts√°k ŇĎket. Sz√°moljunk az√©rt m√©gis 80.000 √©retts√©gizŇĎvel. Becs√ľlj√ľk fel√ľl!

A rendelet szerint egy teremben 10 di√°k tart√≥zkodhat maximum, valamint nyilv√°n fel√ľgyelŇĎ tan√°r jelenl√©te sz√ľks√©ges. Azaz 11 ember lesz egy terembe z√°rva a sz√ľks√©ges int√©zked√©sek betart√°s√°val, a termek sz√°ma pedig 8.000.

A kontaktusok sz√°ma egy napon: 11*10/2 * 8.000 = 440.000
(11 ember 10 m√°sikkal ker√ľl kapcsolatba. Osztani kell kettŇĎvel, mert k√ľl√∂nben dupl√°n sz√°moln√°nk a kapcsolatokat, 8.000-el szorozzuk mert ennyi terem van)

√Ėt ilyen nap lesz, de mi most egy napra vagyunk k√≠v√°ncsiak. Az odajut√°st elhanyagolhat√≥nak tekintj√ľk, mert nyilv√°n minden sz√ľlŇĎ megtesz mindent, hogy gyermeke a legbiztons√°gosabban jusson el a helysz√≠nre. A sz√≥beli vizsg√°k nem szignifik√°nsak √©s m√°s napon lesznek, mint az √≠r√°sbelik.
M√°sik k√©rd√©s, hogy norm√°l k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, nem koronav√≠rusos idŇĎszakban egy ember h√°ny m√°sik emberrel ker√ľl kontaktusba naponta. Kutat√°sok szerint ez 20 fŇĎ k√∂r√ľl van √°tlagosan. Ez a szem√©lyes kontaktusokra vonatkozik. Ha itt is az egy l√©gt√©rben val√≥ tart√≥zkod√°st, vagy fizikai k√∂zels√©get tekinten√©nk, akkor l√©nyegesen nagyobb √©rt√©k j√∂nne ki. Hiszen t√∂megk√∂zleked√ľnk, dolgozunk, k√∂z√∂sen √©tkez√ľnk a koll√©g√°kkal, v√°s√°rolunk, sz√≥rakozunk, j√°tsz√≥terez√ľnk, sportolunk, s√©t√°lunk az utc√°n, tanteremben √ľl√ľnk, stb.

Sim√°n sz√°molhatn√°nk ak√°r √°tlagosan 50-100 napi kontaktussal is, de mi most sz√°nd√©kosan 20 fŇĎvel sz√°molunk, sz√°nd√©kosan alulbecsl√ľnk! Nem kicsit, nagyon.
Norm√°l k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt a 9.773.000 magyar √°llampolg√°r 20 emberrel kontaktusba ker√ľlve √∂sszesen 20*9.773.000/2 = 97.730.000 kontaktust l√©tes√≠t egy nap.
A kontaktusok száma a korlátozások hatására 70-90%-kal csökkent. Azaz maradt átlagosan 20%.
Teh√°t a korl√°toz√°sok alatti kontaktusok sz√°ma: 97.730.000*0,2 = 19.546.000

Akkor most n√©zz√ľk meg, hogy az √©retts√©gi megtart√°sa mennyivel n√∂veli a kontaktusok sz√°m√°t egy napon: 440.000 / 19.546.000 = 2,25%
Azaz a 80%-al m√°r lecs√∂kkentett kontaktusok sz√°ma 2,25%-kal nŇĎ.

N√©zz√ľk meg, hogy az √©retts√©gi megtart√°sa milyen hat√°ssal van a korl√°toz√°sok miatt eszk√∂z√∂lt kontaktuscs√∂kken√©sre: (97.730.000 - (19.546.000 + 440.000)) / 97.730.000 = 79,55%
Azaz olyan, mintha √°tlag 80% helyett csak √°tlag 79,55%-kal cs√∂kkenne a kontaktusok sz√°ma. Fogadjunk, hogy ennyi ingadoz√°st a j√≥ idŇĎj√°r√°s is eredm√©nyez. √Čs sokan ez√©rt sivalkodnak!

Nevetséges!
K√ľl√∂nben is, a kivez√©nyelt √©s helyi illet√©kesek mindent meg fognak tenni a biztons√°gos lebonyol√≠t√°s√©rt.
Adtunk egy felsŇĎ becsl√©st, de nagyon durv√°n felsŇĎ becsl√©st. N√°lunk sokkal komolyabb matematikusok, sokkal pontosabb adatok alapj√°n nyilv√°nval√≥an kisz√°molt√°k az √©retts√©gi megtart√°s√°nak hat√°s√°t. Csak a momentumos, DK-s, egy√©b h√ľlyegyereket nem k√©pesek ezt felfogni, mindenki m√°s igen.

Forr√°s:
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/erettsegi_2020/2020-as_erettsegi_korm.rend.pdf
https://www.researchgate.net/figure/Daily-average-number-of-contacts-per-person-in-age-group-j-The-average-number-of_fig2_228649013
https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/erettsegizok_szama_MTZEZD
https://888.hu/century-on/tudomanyos-konferenciat-tartottak-a-jarvanyhelyzetrol-4244467/

Címkék: Oktatás  Vélemény 

Digitális oktatás eszközellátottsága és internetelérése: pipa

Digitális oktatás eszközellátottsága és internetelérése: pipa

2019 októberi felmérés szerint a gyerekes családok
eszközellátottsága és internetelérése közel 100%-os.

A csal√°dok 90%-√°ban van asztali sz√°m√≠t√≥g√©p vagy laptop, 52%-√°ban tablet √©s 98%-√°ban okostelefon. SŇĎt a 8-17 √©ves koroszt√°ly 79%-a saj√°t okostelefon tulajdonosa.
98%-os az internetel√©r√©s ar√°nya. Itt term√©szetesen nem 56 Kbit/s-os bet√°rcs√°z√≥s el√©r√©sre kell gondolni, hanem sz√©less√°v√ļ hozz√°f√©r√©sre. T√ļlsz√°rnyaltuk a 96%-os OECD √°tlagot.

A 43.800 középiskolai, valamint 76.500 általános iskolai tanárból és tanítóból 46.000 rendelkezik saját laptoppal. Ez csak a laptop.

Azok a tanárok vagy diákok, akik eszközhiányban szenvednek a Klebelsberg Központtól kérhetnek segítséget, ugyanis a Központ birtokában mindösszesen 294.000 laptop, számítógép, tablet, PDA, okostelefon van. De Mága Zoltán és Gattyán György is adományozott eszközöket.

K√∂ztudott, hogy mindh√°rom nagy mobilszolg√°ltat√≥ sokgigab√°jtos adatkeretet ad ingyen. √ćgy azok a tan√°rok vagy di√°kok, akik a K√∂zpont vagy adom√°nyok seg√≠ts√©g√©vel jutnak informatikai eszk√∂zh√∂z vagy korl√°tozott az internetel√©r√©s√ľk is k√∂nnyebben el√©rhetik a digit√°lis oktat√°si platformokat. A Magna Cum Laude hasonl√≥ m√©rt√©kŇĪ libam√°j felaj√°nl√°s√°r√≥l nem √©rkezett h√≠r.

Ezeket a sz√°mokat csak liber√°lis olvas√≥ink megnyugtat√°s√°ra k√∂z√∂lj√ľk, akik minden megold√°sra tudnak legal√°bb egy probl√©m√°t, mert okosak (mint a telefonjuk), √©s m√©g inform√°ci√≥hi√°nyban vagy fals inform√°ci√≥k birtok√°ban is remek k√∂vetkeztet√©seket vonnak le.

Forr√°s:
https://magyarnemzet.hu/belfold/minden-raszorulo-diaknak-jut-digitalis-eszkoz-8013038/
https://www.origo.hu/techbazis/20200316-telekom-telenor-vodafone-ingyen-mobilnet-koronavirus.html
https://szamokadatok.hu/Post/792/1000_szamitogeppel_segit_a_harmadik_leggazdagabb_magyar_-_Gattyan_Gyorgy
https://szamokadatok.hu/Post/625/Maga_Zoltan_atadja_a_tableteket_raszoruloknak

Címkék: Oktatás 

Több mint 10 új bölcsőde épül Komárom-Esztergomban

Több mint 10 új bölcsőde épül Komárom-Esztergomban

Ha a balliberális forgatókönyv valósulna meg, akkor

- A fejlesztést leállítanák
- A pénzt szétosztogatnák és akik megkapták, felélnék
- Munkahelyek szŇĪnn√©nek meg a le√°ll√≠tott fejleszt√©sek miatt, ez√©rt m√©g t√∂bb seg√©lyre lenne sz√ľks√©g.
- A sz√ľlŇĎknek (dolgoz√≥ embereknek) tov√°bbra is probl√©m√°t jelentene a gyermekek elhelyez√©se, √©s ez h√°tr√°ltatn√° ŇĎket a munkav√©gz√©sben

Ezzel szemben a felelŇĎs korm√°ny folyatja tov√°bb a beruh√°z√°sokat, mert nem a m√°nak √©l√ľnk, hanem sok √©ves strat√©gi√°val rendelkez√ľnk. A seg√©lyalap√ļ t√°rsadalomnak v√©ge, hely√©be a munkaalap√ļ t√°rsadalom l√©pett. P√©nz munk√°√©rt j√°r. A demogr√°fiai √©s a gazdas√°gi probl√©m√°k kezel√©s√©nek egyetlen m√≥dja pedig a csal√°dok t√°mogat√°sa.

Mintegy 2 milli√°rd forintnyi uni√≥s t√°mogat√°ssal √©p√ľl 11 √ļj int√©zm√©ny egy fejleszt√©scsomagban, melynek r√©szek√©nt infrastruktur√°lis beruh√°z√°sokat is v√©grehajtanak.

Csal√°dbar√°t projektsorozat indul el Kom√°rom-Esztergom megy√©ben az uni√≥s Ter√ľlet- √©s Telep√ľl√©sfejleszt√©si Operat√≠v Program (TOP) t√°mogat√°s√°val ‚Äď der√ľl ki a megyei k√∂zgyŇĪl√©s eln√∂k√©nek saj√≥k√∂zlem√©ny√©bŇĎl.

√Ėsszesen 3 milli√°rd forintnyi beruh√°z√°s val√≥sul meg: ennek k√©tharmad√°b√≥l √©p√ľl meg 11 telep√ľl√©sen √ļj b√∂lcsŇĎde, √∂sszesen 214 √ļj hellyel.

Emellett tov√°bbi kilenc telep√ľl√©sen indulnak m√©g el fejleszt√©sek:

h√©t helysz√≠nen 623 milli√≥ forintb√≥l korszerŇĪs√≠tik a csapad√©kv√≠z-elvezet√©si rendszert,
Tat√°n Baj ir√°ny√°ba ker√©kp√°r√ļt √©p√ľl,
Cs√©m √©s Kisigm√°nd pedig az eg√©szs√©g√ľgyi szolg√°ltat√°sok fejleszt√©s√©be kezdhet.

Forr√°s: Magyar √Čp√≠tŇĎk
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/04/tobb-mint-10-uj-bolcsode-epul-komarom-esztergomban

Címkék: Család  Oktatás 

10% bérnövekedés minden pedagógusnak

A bolsevikoknak ez sem tetszik. Ha emelnek, az a baj, ha nem emelnek, az a baj

10% bérnövekedés minden pedagógusnak

Kezd nagyon sz√°nalmas lenni, amit ez a mar√©knyi, magukat tan√°roknak k√©pzelŇĎ, a val√≥s√°gban pedig baloldali aktivista mŇĪvel.

Ezzel a 10% emel√©ssel 355 milli√°rddal t√∂bbet k√∂lt a korm√°ny pedag√≥gusb√©rre, mint 2010-ben, mindezt az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl teszi. Teh√°t a p√©kek, az √°csok, az informatikusok, a b√°ny√°szok, az orvosok, az √°pol√≥nŇĎk - √©s minden magyar ad√≥fizetŇĎ p√©nz√©bŇĎl kapnak most a tan√°rok 355.000.000.000 forinttal t√∂bbet.

A baloldali provok√°torok folyamatosan hergelik a k√∂zv√©lem√©nyt, gyerekeket haszn√°lnak fel saj√°t politikai c√©ljaik el√©r√©s√©hez, rontj√°k a tisztess√©ges tan√°rok meg√≠t√©l√©s√©t, mivel orsz√°gosnak l√°tsz√≥ nevek m√∂g√© b√ļjnak, k√∂zben a tan√°rok 0,2%-√°t k√©pviselik. (Pedag√≥gusok demokratikus szakszervezete, vagy T√∂rt√©nelemtan√°rok egylete, vagy Magyartan√°rok egyes√ľlete - ugye milyen hangzatos? K√∂zben ezek mindegyike egy szŇĪk bar√°ti k√∂r, a legut√≥bbi PDSZ t√ľntet√©sen voltak vagy harmincan )

Mi azt aj√°nljuk az ilyen tan√°roknak, hogy h√ļzzanak el az iskol√°kb√≥l, √©s fejezz√©k be a rombol√≥ tev√©kenys√©g√ľket. El√©g a gyerekeink agy√°t mosni! Van bŇĎven bet√∂ltetlen √°ll√°s az √©p√≠tŇĎiparban.

ADD TOV√ĀBB

Forr√°s:
https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/juliustol-tiz-szazalekkal-emelkedik-a-pedagogusok-bere
https://www.origo.hu/itthon/20200224-juliustol-tiz-szazalekkel-emelkedik-a-pedagogusok-bere.html
https://444.hu/2020/02/25/kasler-tiz-szazalekkal-emelkedik-a-tanarok-bere-pdsz-nyomorusagos-potlekkal-szurjak-ki-a-tiltakozok-szemet

Címkék: Oktatás