Címke: Oktatás

Bréking! Kiszivárgott, mire készül a kormány!

ADD TOVÁBB!

Ha munka van, minden van!
Magyarország erősebben fog kijönni a válságból, mint ahogyan belement.
Bővült az otthonteremtés rendszere
Bértámogatás a vállalkozásoknak
Történelmi béremelés az orvosoknak és az ápolóknak
13. havi nyugdíj visszavezetése
Jövedelemadó-mentesség a 25 év alattiaknak
Hitelmoratórium
10 milliós kamatmentes hitel a kisvállalkozásoknak
6000 milliárd áll rendelkezésre
2030-ra Európa 5 legélhetőbb és legversenyképesebb országa között leszünk
Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma, a meglévőket korszerűsítik
Lesz iskolabusz
1500 milliárdból fejlesztik a felsőoktatást
Felzárkóztatják a 300 leghátrányosabb települést
Vízgazdálkodás, mezőgazdaság erősítése
Zöld közlekedés
Környezetbarát vasút
Zöld busz program
Nő a megújuló energiaforrások aránya
Energetikai korszerűsítések
Napelemes rendszerek
Körforgásos gazdaság, a hulladék alapanyag!
Digitális képességek növelése
Egészségügyi kiadások tovább nőnek
Versenyelőnyre fogunk szert tenni
A baloldal megszorított és adókat emelt a válság mellé
Megszorítások helyett támogatás és lehetőség mindenkinek
Csak közösen lábalhatunk ki!

KÖSZÖNJÜK! 🤍

A kormány hatezer milliárd forintot fordít a versenyképesség növelésére

Hatezer milliárd forint áll a kormány rendelkezésére arra, hogy Magyarországot még erősebbé tegye és hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalára felkerült videóban.

Schanda Tamás kijelentette: annak érdekében, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, soha nem látott mértékű, 1500 milliárd forintos támogatás jut a felsőoktatás területére. Ez biztosítja Magyarország sikerességét hosszabb távon - tette hozzá.

A tervek közül az államtitkár kiemelte a bölcsödei férőhelyek számának további növelését, a gyerekek közlekedésének megkönnyítését iskolabusz rendszerrel, a háromszáz leghátrányosabb település felzárkóztatását, a vízgazdálkodás korszerűsítését, a közlekedés korszerűbbé és zöldebbé tételét, a megújuló energiaforrások arányának növelését és a digitális képességek megerősítését.

A járvány kevésbé viselte meg a magyar gazdaságot, mint sok más gazdagabb országét - mutatott rá Schanda Tamás, utalva arra, hogy a gazdaság védelmének akcióterve eredményesnek bizonyult.

A munkát folytatja a kormány a gazdaság újraindításának akciótervével, amelynek keretében például bővítették az otthonteremtési támogatásokat, bértámogatást nyújtottak a vállalkozásoknak, történelmi léptékű béremelést hajtottak végre az orvosoknál, visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, jövő évtől a 25 év alattiaknak jövedelemadó mentességet biztosítanak, fenntartják a hitelmoratóriumot és a legkissebb vállalkozásoknak 10 millió forintos kamatmentes hitelt biztosítanak - sorolta.

Schanda Tamás úgy fogalmazott, hogy a baloldal adóemelésekkel megsarcolta az embereket a gazdasági válság idején, de a problémákat képtelen volt megoldani. A jelenlegi kormány a megszorítások és segélyek útjára nemet mondott, helyette mindenkinek lehetőségeket és támogatásokat biztosít - jegyezte meg.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210221-a-kormany-hatezer-milliard-forintot-fordit-a-versenykepesseg-novelesere
https://www.facebook.com/schandatamasjanos/videos/3872037039521928

Címkék: Adó  Egészségügy  Fejlődés  Gazdaság  Környezetvédelem  Megélhetés  Oktatás  Videók 

Így "lop" az Orbán-kormány

Ma "megbukik a rezsim"

Így "lop" az Orbán-kormány

Orbán ellopta a pénzt a ciprusi offshore cégektől és 17 munkahelyet létrehozva, 429 millióból új, 48 férőhelyes bölcsődét épített belőle a “kivéreztetett” Nagykátán, ahol 30 éve nem volt bölcsőde! (az építkezés további munkahelyeket teremtett illetve tartott meg!)

Viccet félretéve: Czerván György videóját nézze meg mindenki! Megható és felemelő érzés, amilyen ütemben fejlődik az ország. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a fejlődés történelmi léptékű!
2022-re duplájára, 70 ezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma!
https://www.facebook.com/czervan1959/posts/4401759333170754

További több ezer milliárd "ellopott" pénz (videó)
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363

Hajrá Nagykáta!
Hajrá Magyarország!
Hajrá Fidesz!

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Oktatás 

Mindenhol mást jelent az oktatás

Mást a "visszavett" Budapesten, és mást az "elnyomott" Debrecenben

Mindenhol mást jelent az oktatás

Niedermüller ellopta a diákoktól az előző, Fideszes polgármester által felújított iskolát, Niedermüller építeni nem tud vagy nem hajlandó, ő csak rombol. Ilyen az egész balliberális összeborult ellenzék! Mindenhol csak a pusztítást hagyják maguk után!
Részletek: https://szamokadatok.hu/Post/2896/Niedermuller_masodjara_is_besetalt_abba_a_bizonyos_erdobe

Dr. Papp László, Debrecen Fideszes polgármestere átadta a diákoknak a felújított Fazekas Mihály Gimnáziumot. "Befejeződött a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium korszerűsítése!
Az önkormányzat az utóbbi években több mint 3,5 milliárd forintot fordított a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák energetikai korszerűsítésére.
Debrecen iskolavárosként nagy figyelmet fordít arra, hogy a diákok modern körülmények között tanulhassanak, ami megfelel a város környezettudatos stratégiájának is!
Együtt vagyunk Debrecen!
Forrás: https://www.facebook.com/drpappl/posts/2940447699522761

A Fidesz épít, a baloldal rombol. Videó - így fejlődött az ország 10 év alatt!
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363
Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést a Freeszfe Egyesület és Niedermüller Péter botránya miatt Tényi István
https://pestisracok.hu/feljelentettek-niedermullereket-a-freeszfe-egyesulet-botranya-miatt/
PETÍCIÓT INDÍTOTT A MOLNÁR ANTAL ZENEISKOLA – ITT ÍRHATJA ALÁ!
https://www.peticiok.com/epulete_a_molnar_antal_zeneiskolanak

ADD TOVÁBB!

Címkék: Oktatás 

Kilenc területre fókuszálva áll helyre a gazdaság

Orbán Viktor célja az, hogy Magyarország 2030-ra Európa 5 legélhetőbb állama közé tartozzon!

Kilenc területre fókuszálva áll helyre a gazdaság

Így tervez egy igazi vezető Add tovább!

A magyar gazdaság válság utáni újraindítása érdekében és azzal a céllal, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé tartozzon, a kormány rendeletben határozta meg a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv elkészítéséhez szükséges programterületeket.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint ezek a következők:

Demográfia és köznevelés – a cél gyermekvállalási kedv és a hazai lakosság számának növelése az ezt elősegítő család-, adó- és egészségpolitikai eszközökkel. Szintén cél a fiatal generációk XXI. századi követelményeknek megfelelő, nemzeti alapokon álló, minőségi oktatásának biztosítása;
Egyetemek megújítása – a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszerek, valamint az ehhez kapcsolódó szakképzés megújításával el kell érni, hogy a magyarországi egyetemek Európa legmagasabb színvonalú oktatási, tudományos, innovációs és kulturális központjaivá, a helyi közösség és a gazdaság- és kutatásfejlesztés motorjává váljanak.
Felzárkózó települések és régiók – a programpont a fejlődésben lemaradt települések és régiók teljes körű fejlesztését írja elő a munka és a tanulás lehetőségeinek bővítésével.
Vízgazdálkodás – a feladat a hazai felszíni és a felszín alatti vízkészletek védelme, a vízgazdálkodás megújítása, versenyképességének és jövedelemtermelő képességének növelése. Cél a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása is.
Fenntartható, zöld közlekedés – Magyarország összes települését egy nemzeti közlekedési rendszerbe kell összekapcsolni, ehhez bővíteni a települési, a regionális, a városközi és az áruszállítási útvonalakat, illetve elterjeszteni klímabarát technológiákat.
Energetika (zöld átállás) – meg kell erősíteni Magyarország energiafüggetlenségét, ehhez növelni kell az energetikai önállóságot és önrendelkezést, korszerűsíteni az energiaszektort, növelni az energetikai rendszerek hatékonyságát és elősegíteni a digitalizációt. További cél az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a Magyarország által vállalt klímavédelmi célok teljesítése.
Körforgásos gazdaság – csökkenteni kell a háztartások és a gazdaság által termelt hulladék mennyiségét, és fokozni a hulladék fejlett technológiákon alapuló környezetbarát újrahasznosítását.
Digitalizáció – a cél a korszerű technológiákon és informatikai hálózatokon alapuló hatékony és versenyképes gazdasági, államigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek kiépítése és fejlesztése.
Egészségügy – Folyamatosan javítani kell a magyarok általános egészségi állapotát az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelésével és az infrastrukturális, humánerőforrás és informatikai feltételek fejlesztésével.
A rendelet előírja a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részleteinek kidolgozása érdekében 2021. március 31-ig folytassa le a szükséges egyeztetéseket az Európai Bizottsággal, és koordinálja programterületek Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz célkitűzéseihez illeszkedő tartalmának kialakítását. Szintén e miniszter feladata, hogy folyamatosan koordinálja a tervben szereplő beavatkozások Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz célkitűzéseihez illeszkedő tartalmának kialakítási munkáit, és ennek keretében döntsön a megvalósítani kívánt fejlesztések támogatásáról.

Az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszternek ki kell alakítania a terv végrehajtásával kapcsolatos eljárásrendet, és azt március 31-ig a kormány elé terjesztenie.

A terv egyes pontjaiért felelős szakminiszterektől február 28-ig várja el a kormány a programterületekhez illeszkedő projektek előkészítésének megkezdését, és azt, hogy gondosodjanak az azokhoz kapcsolódó feltételes közbeszerzések megindításáról. Szintén e minisztereknek kell hetente tájékoztatniuk a Miniszterelnökséget vezető minisztert – az általa megjelölt tartalom szerint – arról, hogy hol tartanak a feladat végrehajtásával.

A programterületek szakpolitikai felelősei a következők:

Demográfia és köznevelés – a Miniszterelnökséget vezető miniszter a családokért felelős tárca nélküli miniszter az emberi erőforrások miniszterével együttműködve
Egyetemek megújítása – az innovációért és technológiáért felelős miniszter
Felzárkózó települések és régiók – a belügyminiszter
Vízgazdálkodás – az agrárminiszter
Fenntartható zöld közlekedés – az innovációért és technológiáért felelős miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Energetika (zöld átállás) – az innovációért és technológiáért felelős miniszter
Körforgásos gazdaság – az innovációért és technológiáért felelős miniszter
Digitalizáció – az innovációért és technológiáért felelős miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke és a belügyminiszter
Egészségügy – emberi erőforrások minisztere

A közlönyben megjelent a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről szóló kormányhatározat is. Mint a határozat hangsúlyozza, a kormány arra törekszik, hogy a magyar emberek számára biztosítsa a közösségi védettség eléréshez szükséges mennyiségű oltóanyagot, és ennek eredményeként a koronavírus járvány terjedésének megelőzéséhez szükséges védelmi korlátozó intézkedéseket – részben vagy egészben – a lehető leghamarabb feloldhassa. Kijelenti, hogy a kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára több támogatást is nyújt.

A határozat szerint a Gazdaság-újraindítási Akciótervben induló Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban elérhető gyorskölcsön olyan forgóeszköz hitel konstrukció, amelynek keretében legfeljebb 10 000 000 forint hitel vezető fel.
A hitel egyaránt felhasználható a bér, a járulék, a rezsi, a működési költség, valamint készlet finanszírozására. A hitel ügyfél által fizetendő éves kamata 0 százalék, a futamideje legfeljebb 10 év. Törlesztését az adós a hitel folyósítása után 3 év türelmi idő után kell megkezdeni. A gyorskölcsön hitelprogram igényelhető keretösszege 100 000 000 000 (százmilliárd) forint.

A kormány felhívta a pénzügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegyen javaslatot a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön – az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által lebonyolítítandó – végrehajtási konstrukciójára, a szükséges keret biztosítására, ezen belül az igénybevételre jogosultak körére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/gyorskolcson-helyreallitas-kamatmentes-3539818/

Címkék: Család  Gazdaság  Környezetvédelem  Oktatás  Vidékfejlesztés 

SzFE régi és új kollégium

Kár volt bohóckodni, gyerekek!

SzFE régi és új kollégium

Íme, az SZFE új kollégiuma!
Elkészült a Színház-és Filmművészeti Egyetem új kollégiuma. Nézze meg „előtte-utána” fotóinkat!
Új, színvonalasabb helyszínre költözhetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. A korábbi Vas utcai szállásnál modernebb 4 szintes épület Budapesten a XI. kerületben a Nagyszeben utca 24/B. szám alatt található.

18 szobában 60 ágy, plusz 7 vendégágy áll a lakók rendelkezésére. A külföldi oktatók számára 3 VIP szobát rendeztünk be. A kollégiumtól a 8E buszjárattal elérhetők az Egyetem oktatási helyszínei.

Mint ismert, az Egyetem új vezetése a Vas utcai kollégium állapotát látva – amelyről stábunk videót is készített –, úgy döntött, hogy az Egyetem bentlakásos hallgatóinak is méltóbb körülményeket teremt. Szarka Gábor kancellár elmondta, hosszas keresés után akadtak rá a Nagyszeben utcai épületre, amelyet a bérbeadó tulajdonos néhány hét alatt felújított.

A hallgatók a Kormány által bevezetett korlátozó intézkedések végeztével, illetve a gyakorlati jelenléti oktatás megkezdésével költözhetnek be az új kollégiumba.

További képek: https://mandiner.hu/cikk/20210205_ime_az_szfe_uj_kollegiuma

Címkék: Oktatás 

Épülő vagy leépülő országban szeretnél élni és dolgozni?

Terítéken a különbség a baloldal és a Fidesz között

Épülő vagy leépülő országban szeretnél élni és dolgozni?

A baloldali politikusok nem tudnak elszakadni a 2010 előtt megszokott módszereiktől: adóemelések, elbocsátások, hazugságok és az intézmények bezárása (majd az ingatlanok haveroknak való eladása)
Lengyel Róbert, Siófok balliberális polgármestere BEZÁRTA a Pillangó óvodát! Nem felújította, nem fejlesztette, nem tett semmit annak érdekében, hogy a környéken élők életét szebbé, jobbá tegye, nem tett semmit a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, hanem BEZÁR, ROMBOL. Lengyel Róbert bezárta az óvodát, mert szerinte nincs elég gyerek. Ő ezt teszi annak érdekében, hogy legyen több gyerek, bezárja a köznevelési intézményeket!
SZÉGYEN!
📌 Videó: https://hirtv.hu/video/245468

A Fidesz ezzel szemben épít és fejleszt nagyban (a Kormány), és kicsiben is (helyi szinten). Tarjáni István, Biatorbágy Fideszes polgármestere átadta a Benedek Elek Óvoda új tagintézményét. Mindezt a város önerőből valósította meg. Nem sírtak, nem panaszkodtak, hanem a jelenlegi helyzethez módosították a város költségvetését, és fejlesztenek, építenek, élhető várost építenek.
A polgármester saját hatáskörében, helyi szinten valósítja meg a kormány családbarát politikáját. Tarjáni István polgármester tehát új óvodát épít, hogy legyen minél több gyermek!
📌 Videó: https://youtu.be/qQdOxdes86U

Mindenki döntse el, hogy épülő és fejlődő Magyarországon szeretne élni, vagy leépülő, morális és gazdasági válságban vergődő országot kíván magának és családjának.

📌 Ha a baloldalt támogatod, önmagad ellensége vagy.
ADD TOVÁBB!

Címkék: Fejlődés  Oktatás 

A tanuszodák és a tornatermek építése folyamatos!

Ezeken a településeken már megépültek

A tanuszodák és a tornatermek építése folyamatos!

👉 Mai kérdésünk: Hány tornatermet és hány tanuszodát épített a baloldal 2002-2010 között! A listát kérjük kommentben elhelyezni!

Rendkívüli ütemben zajlik a tanuszodák és az iskolai, óvodai tornatermek építése 215 intézményt érintően. 2020 nyaráig már 73 beruházás fejeződött be.

📌Tanuszodák: Kisvárda, Balassagyarmat, Tokaj, Törökszentmiklós, Szob, Csenger, Fehérgyarmat, Bélapátfalva, Gyál, Kemecse, Füzesgyarmat, Abádszalók, Iváncs, Sárbogárd, Gönc, Dunakeszi, Tolna, Edelény, Putnok, Sümeg, Derecske, Baktalórántháza, Gödöllő, Mezőcsát, Nagykőrös, Encs, Gazdagrét, Cigánd, Sarkad.
Folyamatban van a fejlesztés Sásdon és Pannonhalmán.
Előkészítés alatt áll a fejlesztés Vajszló és Nagykőrös településeken

📌Tornaterem épült: Andocs, Aranyosapáti, Báránd, Biatorbágy, Budakalász, Budapest, XIV. kerület, Bogyiszló, Csanádpalota, Diósd, Dunaalmás, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dabas, Ecser, Erk, Érd, Hejőpapi, Győr, Görgeteg, Gárdony, Győrújbarát, Jászfelsőszentgyörgy, Kaba, Kistarcsa, Konyár, Nagykovácsi, Nagytarcsa, Nagyberény, Nyírbogát, Nagyrábé, Petőfiszállás, Pázmánd, Sződ, Szomód, Sárrétudvari, Szerep, Szécsény, Telki, Tiszabő, Tiszatarján, Vácduka, Vecsés, Veresegyház, Zichyújfalu és Debrecen településeken.

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!
Forrás: http://mnsk.shared.webpartners.eu/letesitmenykereso
https://szamokadatok.hu/Post/2629/Tanuszodak_es_tornatermek_epulnek_orszagszerte

Címkék: Fejlődés  Oktatás 

A Fidesz épít, a baloldal rombol. (további képekkel!)

A Fidesz épít, a baloldal rombol. (további képekkel!)

Akik a baloldalt támogatják, azok önmaguk és családjuk ellenségei.
Mindenki döntse el, hogy fejlődő vagy leépülő országban szeretne élni, a mi választásunk egyértelmű! Hajrá Fidesz-KDNP! 🧡

Szinte egyszerre kaptunk értesítést két hírrel kapcsolatosan.

📌 Pécs: Péterffy Attila bezárja a József Attila úti óvodát
Nem felújítja, hogy vonzóvá tegye a szülők számára, hanem BEZÁRJA. A felvetésre reagálva Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője ismertette, hogy az előző időszakban 13 pécsi óvodát újítottak fel, amelyek a legrosszabb állapotban voltak. Hozzátette, hogy a jelenlegi városvezetés is inkább újítson fel legalább 13 óvodát – köztük a most bezárandó intézményt is – hogy ha nem találják megfelelőnek a körülményeket.
http://pecsert.hu/a-baloldali-varosvezetes-maris-bezaratja-a-jozsef-attila-utcai-ovodat/

Siófokon is a baloldali polgármester, Lengyel Róbert a járványhelyzettel és a rendkívüli jogrenddel VISSZAÉLVE, egy személyben döntött mindjárt KÉT ÓVODA BEZÁRÁSÁRÓL.
https://hirtv.hu/video/245468

📌 Kiskunhalas: Fülöp Róbert átadta a Kertvárosi Óvodát. Csodálatos, meseszép lett! Ezt mindenkinek látnia kell!
Új tagintézménnyel bővült a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák intézménye. Mintegy három évtizedes álom vált valóra a minden igényt kielégítő modern kertvárosi óvoda megépítésével a Kertvárosi Általános Iskola szomszédságában.
Az intézményben három csoportszoba kapott helyet, így hatvan gyermeknek tud férőhelyet biztosítani. A csoportszobák mellett elkészültek a szükséges kiszolgálóhelyiségek, az udvar és a parkolók is. A jól felszerelt tágas és világos családias hangulatú csoportszobák esztétikus berendezéseket, bútorokat kaptak, vidám korszerű öltözők és mosdók lettek kialakítva. Orvosi szoba, elkülönítő helyiségek, fejlesztő szoba, nevelői szoba, szülői fogadó szoba is van, ahol a szülőkkel külön egyénileg is tudnak beszélgetni a óvónénik a gyermekek fejlődéséről – sorolta Ácsné Fehér Klára, a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák intézményvezetője.
https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-az-uj-kertvarosi-ovodat-halason-3581221/
📌 Képek:
Fülöp Róbert oldalán: https://bit.ly/36zl6yd
Bányai Gábor országgyűlési képviselő oldalán: https://bit.ly/3tiMtq2

Mindenki döntse el, hogy fejlődő vagy leépülő országban szeretne élni.
Hajrá Fidesz-KDNP! 🧡

Címkék: Oktatás 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alapítása történelmi esemény!

Hazánk és Közép-Európa legjobb, valamint Európa egyik legjobb agráregyetemét hozzuk létre!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem alapítása történelmi esemény!

Az egyetem 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését alapítványi formában. Mindez műbalhék és anarchista próbálkozások nélkül.

A korábban Szent István Egyetem néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete is. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.

Ma olyan dolgot ünneplünk, amit régóta meg kellett volna tenni - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új egyetem alapító szenátusi ülése után. Hozzáfűzte: minden feltétel adott arra, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé.

Palkovics László szerint az alapítványi fenntartói forma szabadabb és egyszerűbb működését tesz lehetővé az egyetem számára. Kitért arra is: a magyar kormány 1500 milliárd forintot fordít az egyetemekre abból az összesen 6000 ezer milliárd forintból, amelyet Magyarország a Európai Unió helyreállítási alapjából kap.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: ahhoz, hogy a magyar gazdák versenyképesek legyenek, először a magyar agrároktatásnak kell versenyképesnek lennie. Kutató, oktató és gyakorló egyetemre van szükség, amely segít vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát a fiatalok számára.

Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, mindig szükség lesz rá, ezt megmutatta a koronavírus-válság is - tette hozzá Nagy István. Kitért arra is: a következő hét évben 4265 milliárd forintot fog fordítani Magyarország európai uniós és hazai forrásokból a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

A MATE megbízott rektora, Gyuricza Csaba elmondta: az új egyetem 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését, ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre.

A korábbi, karokra alapozott egyetemi struktúra megszűnik, helyette 21, campusokon átnyúló egyetemi szakmai intézet jön létre. A cél az, hogy a MATE a világ és Európa egyik vezető agrárfókuszú egyetemévé váljon - fűzte hozzá.

A MATE zöld jövő építésébe kezd - emelte ki a megbízott rektor, aki szerint a jövőt az fogja megnyerni, aki a legkisebb energia felhasználásával, kis területen termelve tud sok embert ellátni jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel. Megjegyezte azt is: büszkék arra, hogy a MATE megalakulása körül „nem volt cirkusz”, sem „önmegvalósító performanszok”.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke, Csányi Sándor a sajtótájékoztatón elmondta: az átalakulás példaszerűen elő volt készítve, a több mint két évig tartó folyamatban nemzetközi példákat tartottak szem előtt, a koncepció kidolgozásában több mint 100 egyetemi dolgozó vett részt. A szenátus egyhangúlag támogatta az egyetem megalakulását. Az új egyetemen minőségi munkát várnak el, figyelni fogják a hallgatók, az őket alkalmazó vállalkozások, valamint a nemzetközi visszajelzéseket is - tette hozzá.

Csányi Sándor kitért arra is, hogy a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaságban 86 százalékos tulajdoni hányadot kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Gödöllő 14 százalékos tulajdonhányada mellett. Együtt fognak dolgozni a várossal a kastély fejlesztésén és bízik benne, hogy meglesznek a források a kastély két oldalsó szárnyának felújításához, korszerűsítéséhez.

Forrás:
https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210201-letrejott-a-magyar-agrar-es-elettudomanyi-egyetem
https://szamokadatok.hu/Post/2627/Hazank_es_Kozep-Europa_legjobb_valamint_Europa_egyik_legjobb_agraregyetemet_hozzuk_letre
https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/posts/872190210179773
https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/posts/2740465629524725
https://szamokadatok.hu/Post/2798/Dontottek_az_egyetemek

Címkék: Oktatás 

Döntöttek az egyetemek!

Modellváltás: Igen, bohóckodás: Nem!

Döntöttek az egyetemek!

A Debreceni Egyetem után támogatta a modellváltást az SZTE és a PTE szenátusa. Állami alapítású közhasznú alapítvány lesz ezentúl a fenntartó.
📌 Korábban írtuk: A Debreceni Egyetemen nem lesz bohóckodás a modellváltás miatt
https://szamokadatok.hu/Post/2741/A_Debreceni_Egyetemen_nem_lesz_bohockodas_a_modellvaltas_miatt

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleményében azt írta: a szenátus pénteki, online élőben közvetített nyilvános rendkívüli ülésén 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, „komoly feltételekkel mondott igent” a modellváltásra. Közölték, hogy az ülés előtt intenzív egyeztetések folytak, kari fórumokon is, amelyeken a rektori vezetés is képviseltette magát.

Kitértek arra, hogy a testület nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal döntött „a történelmi jelentőségű szavazáson” Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kara dékánjának kezdeményezésére.

A PTE ismertetése szerint a határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, a szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése – beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálásával kapcsolatban javaslati jogkör szerepel, tekintettel az egyetem összetett képzési portfóliójára.

A szegedi egyetem is zöld jelzést adott
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa szintén több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit.

A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át az SZTE, január elején – több más hazai egyetemhez hasonlóan – a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.

A közlemény szerint gyors, de széles körű egyeztetéssorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát. A modellváltás előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az egyetem vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE szenátusának tagjai. A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.

A szenátus rendkívüli ülésén a modellváltást 29-en támogatták, 16-an nemmel szavaztak, heten pedig tartózkodtak – áll a közleményben.

Palkovics: a magyarországi egyetemek egyértelmű nyertesei a helyreállítási alapnak
A modellváltás kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Kaposváron azt mondta: a magyarországi egyetemek egyértelműen nyertesei lesznek az unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően.

Jelezte, az 1509 milliárd forintot az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

„A pénzből 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnénk fordítani, 382 milliárdot szánunk az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre” – sorolta.

Forrás: https://www.beol.hu/orszag-vilag/a-pecsi-es-a-szegedi-tudomanyegyetem-szenatusa-is-tamogatja-a-modellvaltast-3650692/
https://szamokadatok.hu/Post/2741/A_Debreceni_Egyetemen_nem_lesz_bohockodas_a_modellvaltas_miatt
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/262344011909406

Címkék: Oktatás