Címke: Oktatás

Rendkívüli ütemben zajlik a tanuszodák és az iskolai, óvodai tornatermek építése 215 intézményt érintően

2020 nyaráig már 73 beruházás fejeződött be. (A tornacsarnokokat ábrázoló képet kommentben helyeztük el!)

Rendkívüli ütemben zajlik a tanuszodák és az iskolai, óvodai tornatermek építése 215 intézményt érintően

Rendkívüli ütemben zajlik a tanuszodák és az iskolai, óvodai tornatermek építése 215 intézményt érintően. 2020 nyaráig már 73 beruházás fejeződött be. (A tornacsarnokokat ábrázoló képet kommentben helyeztük el!)

Így szólt a hír a hivatalos tájékoztatási oldalon (https://www.facebook.com/kormanyzat/posts/4765418276864188)

Közben a baloldal azt hazudja, hogy a kormány nem tesz semmit az egészségmegőrzés, a sport, az egészséges életmód népszerűsítésének területén, nincs prevenció, stb.. Akkor lássuk!

Mivel szeretjük a részleteket, a pontos adatokat, a forrásmegjelölést, ezért utánajártunk azoknak. Az újonnan megépített, tervezés és kivitelezés alatt álló létesítményeket a Nemzeti Sportközpontok oldalon talltuk meg. Kiváló oldal, nem is értjük, hogy ezt a Magyarország Kormánya oldalon az adminok miért nem tették a leírásba!

📌 51 tanuszoda épült illetve újult meg és került átadásra eddig
https://mnsk.hu/tanuszodak
A teljesség igénye nélkül: Kemecse, Füzesgyarmat, Balassagyarmat, Abádszalók, Ivács, Sárbogárd, Gönc, Dunakeszi, Csenger, Gyál, Tolna, Bélapátfalva, Edelény, Putnok, Sümeg, Szob, Fehérgyarmat, Derecske, Tokaj, Baktalórántháza, Törökszentmiklós, Mezőcsát, Kisvárda.

📌 Létesítménykereső térképpel!
http://mnsk.shared.webpartners.eu/letesitmenykereso

Folyamatban lévő fejlesztések:
📌 Egymilliárd forintból épül tanuszoda Sarkadon
https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egymilliard-forintbol-epul-tanuszoda-sarkadon-3465955/
📌 Lerakták a tanuszoda alapkövét Cigándon
https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/leraktak-a-tanuszoda-alapkovet-cigandon-4622695/
📌 Tanuszoda alapkövét tették le Várpalotán
https://demokrata.hu/magyarorszag/tanuszoda-alapkovet-tettek-le-214425/
📌 Hamarosan elkészül az új Gazdagréti tanuszoda
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/akar-nyolcvanan-is-uszhatnak-gazdagret-uj-tanmedenceiben
📌 Uszodát és tornacsarnokot is kap Sarkad
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/11/uszodat-es-tornacsarnokot-is-kap-egy-hatranyos-kisterseg
📌 Tanuszoda épül Letenyén
https://www.delnyugatkronika.hu/cikkek/hirek/letenyen-is-megoldodik-az-uszasoktatas-..html
📌 Megújult egy Nyíregyházi tanuszoda
https://www.nyiregyhaza.hu/post/megujult-az-arany-tanuszodaja-hamarosan-veget-er-a-140-millio-forintos-beruhazas-2020-08-31
📌 Tanuszoda épül Tiszakécskén
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/08/bacs-kiskun-megyei-varos-gazdagodik-uj-uszodaval

📌 És akkor lássuk a tornatermeket! 47 darab épült eddig 2010 óta, több fejlesztés folyamatban- illetve tervezés fázisában vannak.
Ugyancsak, a teljesség igénye nélkül: Balatonfüred, Kőszeg, Törökszetmiklós, Sárrétudvari, Hajdúnánás, Pécs, XII. kerület, Jászfelsőszentgyörgy, Debrecen, Pásztó, Eger, Buda, Andocs, Báránd, Csanádpalota, Dunaalmás, Érd, Erk, Görgeteg, Kaba, Kistarcsa, Konyár, Nagyberény, Nagyrábé, Nyírbogát, Sárrétudvari, Szerep, Zichyújfalu, Dabas, Gárdony, Jászfelsőszentgyörgy, Pázmánd, Szomód, Hejőpapistb.

Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. Az a cél, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását.

Nyolcszáz iskolában történtek fejlesztések, összesen 51 tanuszoda, 47 tornaterem, 44 tanterem, 15 teljesen új iskola épült, a budapesti agglomerációban 16 további iskola fejlesztése van folyamatban.

Jelentős digitális fejlesztések is zajlanak: szélessávú, biztonságos wifi-hálózat épült ki az iskolákban, valamint 100 ezer informatikai eszközt szereztünk be a tanulóknak és a pedagógusoknak. A szülők terheinek csökkentésére is jelentős támogatásokat nyújtanak. mára már minden általános és középiskolás diák ingyen kapja a tankönyvet. Több mint fél millió gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen. Ingyenes a nyelvvizsga és a középiskolásoknak az 2021-es évtől ingyenes külföldi nyelvtanulásra is lehetőségük lesz.

A pedagógus-béremelés vonzóbbá tette az életpályát, és emellett ösztöndíjak segítik a pedagóguspályára készülő fiatalokat. Még a nyári szünetben megérkezik a tanárok emelt fizetése. Augusztusban kapják meg a pedagógusok a korábban bejelentett 10 százalékos emelést. 2019-ben már 355 milliárd forinttal költöttek többet pedagógusbérekre, mint 2010-ben.

A mellékelt képen 9 település tanuszodája látható, a forrásnál megjelölt interaktív térképen az összes létesítmény megtekinthető. Külön figyelmükbe ajánljuk a „kivéreztetett Budapestet”

Forrás:
http://mnsk.shared.webpartners.eu/letesitmenykereso
https://www.origo.hu/itthon/20191122-emmi-tobb-tamogatas-az-iskolak-fejlesztesere-a-pedagogusok-berere-a-diakok-es-szuleik-tamogatasara.html
https://www.origo.hu/itthon/20200623-augusztusban-megkapjak-a-pedagogusok-a-10-szazalekos-emelest.html
https://szamokadatok.hu/Post/1886/Megujult_es_uj_tornacsarnokot_kapott_a_debreceni_gorogkatolikus_altalanos_iskola
https://szamokadatok.hu/Post/1581/Egymast_kovetik_az_uj_tornatermek_es_tanuszodak_atadasai
https://szamokadatok.hu/Post/1348/Nekik_ez_is_STADION_nekunk_gyermekeink_jovoje_es_egeszsege
https://concretemedia.hu/2019/11/21/atadtak-a-katolikus-iskola-uj-tornatermet-paszton/
https://mindenamieger.blogspot.com/2017/11/atadtak-szilagyi-gimnazium-megujult.html
https://www.hirolvaso.com/atadtak-a-szent-margit-gimnazium-uj-tornacsarnokat/
https://www.hirbalaton.hu/uj-iskolai-tornacsarnokot-avattak-balatonfureden-balatonfured-hu/

Címkék: Egészségügy  Oktatás 

"Oktatási reform" Gyurcsány módra

10 éve takarítjuk a baloldal által hátrahagyott romokat!

"Oktatási reform" Gyurcsány módra

Egy bezárt iskola gyászos története, 17 évig tartó romos, koszos, szemetes állapot, telekmutyi, ingatlanvagyon elherdálása, majd az állapot rendezése, a közvagyon visszaszerzése, és egy csodálatos park nyitása a Fidesz által.

Az egykori Görgey Artúr Általános Iskola története kiválóan mutatja be azt a gyalázatos, tolvaj kormányzást, a közérdek helyett a magánérdekek előtérbe helyezését, amit a ma is aktívan politizáló baloldali figurák, élükön Gyurcsány Ferenccel hátrahagytak maguk után.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere osztotta meg Facebook oldalán a frissen átadott park képeit a következő szöveggel:

"Folyamatosan szépítjük és tesszük zöldebbé Csepelt. Ma jelképesen, rendezvény tartása nélkül, Tukacs Líviával, az önkormányzat fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakértőjével átadtuk a csepelieknek a Csikó sétányon, a volt Görgey iskola helyén megépült parkot. A régi iskolát a szocialisták 2010 előtt bezárták, majd eladták, hogy lakópark épüljön oda. Polgármesterként ígéretet tettem rá, és vissza is szereztük az ingatlant, majd elbontottuk a megmaradt romhalmazt. Közösségi tervezéssel, az Önök javaslatai alapján összesen 16 ezer négyzetméteren varázsoltuk újjá.
Ennek jegyében mintegy 500 méteres térkő burkolatú gyalogos sétányt építettünk az üzletsor és a park között, míg a parkon belül ez 1700 négyzetméteren valósult meg. A sportolni vágyóknak egy 360 méter hosszú gumiburkolatú futókör, tollaslabda és lábtengó pálya, egy teqball, pingpong asztal és egy sakkasztal épült. Ezeken kívül egy látványos szökőkút, valamint modern padok és ivókutak állnak a parkba látogatók rendelkezésére. A szökőkút vízellátása úgy lett megvalósítva, hogy a gyermekek a nyári kánikulában biztonsággal játszhatnak ott 🙂
A zöldítés jegyében ültettünk 40 darab fát és közel 13000 négyzetméteren gyepesítés is történt a területen, amelyet korszerű öntözőrendszerrel láttunk el. Emellett új parkolóhelyeket alakítottunk ki, miközben a meglévőket felújítottuk. Végül rendbe tettük a park és a Cirmos sétány 4/A között húzódó útszakaszt, valamint az ottani Spar-ral szembeni járdaszakaszt is.
Köszönöm a környéken lakó családok és vállalkozások türelmét, megértését és együttműködését.
Vigyázzunk a parkra, vigyázzunk egymásra! Csepel új parkját Önöknek és az unokáinknak építettük.
Hajrá Csepel!"

De nézzük a terület és az iskola körüli eseményeket kronológiai sorrendben.
📌 1. A baloldal hazugságokkal és gátlástalan gyűlöletkampánnyal megnyerte a választást 2002-ben
📌 2. 2003-ban a Görgey Artúr Általános Iskolát már be is zárták (oktatási reform szoci módra). Nem felújították, nem kerestek neki más felhasználási módot, hanem simán csak bezárták, a tanárokat kirúgták, a diákokat más iskolákba kényszerítették. Az indok az volt, hogy nincs elég tanuló, és ezért kell bezárni. Később kiderült mi a valódi ok: a telket átjátszották egy haveri cégnek, mely cég lakóparkot akart építeni a területen.
📌 3. Az iskolát és területét végül 2007-ben az akkori önkormányzat egy telekcserés mutyi során az Ibiza Kft-nek adta át, azzal a kilátással, hogy ott majd lakóházakat építhet a cég, csakhogy a területen kizárólag intézményt, iskolát vagy óvodát lehet létesíteni, tehát kialakult egyfajta patthelyzet: a telek már nem közvagyon, hanem magántulajdon, de lakásokat építeni nem lehet rá. Ez magyarázza azt, hogy miért állt évekig érintetlenül a terület, a rajta lévő egykori iskola épülete pedig miért lett hajléktalanok és drogosok tanyája. Még saját haverjaikat is átverték.
📌 4. 2010-ben a baloldal csúfos vereséget szenved a választáson. itt megfordul a történet, és a leépülés korszakát a fejlesztés, a helyreállítás időszaka váltja fel. 2013-ig visszafizettük az IMF hitelt, és innentől kezdve elkezdődött az azóta is tartó folyamatos fejlődés.
📌 5. 2013-ban arról szóltak a hírek, hogy 1 milliárd forintos kárt jelentett be az Ibiza Kft, és folyamatban van az önkormányzat elleni bírósági per. A cég szerint 2007-ben félrevezették őket, és visszakövetelik a pénzt. Németh Szilárd, a kerület fideszes polgármestere (2013) 1 forint vételi ajánlatot tett az ingatlanra, de a tulajdonos ezt természetesen nem fogadta el.
📌 6. Hosszas huzavona után az önkormányzat végül 2018-ban tudta visszaszerezni a területet.
📌 7. 2019-ben a romos, életveszélyes épületet elbontották. Lakossági fórumot tartottak, postai úton is megkeresték a kerület lakosait, és egyeztetve, közös döntést hoztak a terület jövőbeli hasznosításával kapcsolatosan: A Csikó sétányon park épül.
📌 8. 2020 (jelenleg) átadásra került Csepel legújabb parkja.
Köszönjük, Borbély Lénárd! Ilyen egy jó gazda, egy jó manager, ha úgy tetszik. A problémákról nem beszél, hanem megoldja azokat mindannyiunk örömére! Erre 2022-ben is, és 2024-ben is emlékezni fogunk! 🇭🇺❤️

Forrás:
További képek: https://www.facebook.com/borbely.lenard.csepel/posts/4028031427210418
https://www.facebook.com/borbely.lenard.csepel/posts/3804770062869890
https://szellemvarosok.blog.hu/2019/02/22/elhagyatva_gorgey_artur_altalanos_iskola_csiko_suli
https://www.csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12388-kerdoives-felmeres-a-lakossag-koreben-hogy-mi-epuljon-az-egykori-gorgey-artur-altalanos-iskola-helyen
https://www.csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12419-mi-legyen-a-gorgey-iskola-helyen-javaslatok-a-lakoktol
https://index.hu/belfold/2013/03/11/aki_ide_bemegy_az_eletet_kockaztatja/

Címkék: Baloldali rombolás  Gyurcsány  Oktatás 

A Kárpát-medence legnagyobb képzési programját indítják el

Óriási lehetőség a fiatalok számára!

A Kárpát-medence legnagyobb képzési programját indítják el

Természetesen ezt is támadták azok, akik feláldoznák az egész országot, a magyar emberek életét és egészségét is saját hatalmi ambícióik oltárán. Erről részletesen az alábbi cikkben írtunk:
https://szamokadatok.hu/Post/2227/Ismet_lebukott_a_kamuvideos_MSZP_es_a_teljes_baloldali_hazugsagokra_epulo_megelhetesi_politika

Magyarország továbbra is tartja magát a szerződések rendelkezéseihez és az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához, amit azért fogadtunk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett, és támogatjuk, hogy a bajban lévő tagállamok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak, de a problémát az okozza, hogy a bevándorláspárti többségű EP szerint ez a megállapodás nem jó, ők politikai, ideológiai kérdéseket akarnak költségvetési kérdések közé keverni – minderről Orbán Balázs beszélt az Origónak adott interjújában. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szólt arról is, hogy a Mathias Corvinus Collegium képzését szeretnék mind mennyiségi, mind minőségi értelemben bővíteni. A fejlesztési program végére szerte a Kárpát-medencében 35 képzési helyen 10 ezer fiatallal fognak foglalkozni, Bécstől egészen Kolozsvárig, 10 éves kortól egészen a szakmai pályafutás végéig.

Kívülről szemlélve úgy tűnik, hogy a Mathias Corvinus Collegium (MCC) célja a mostani átalakításokkal, hogy Magyarország és a régió egyik vezető tehetséggondozó intézménye legyen. Hogy fog ez az építkezés kinézni a számok nyelvén?

Az MCC egy immár 25 éve tehetséggondozással foglalkozó intézmény. Az általános iskolás korosztálytól kezdve a középiskolásokon át az egyetemistákig és a posztgraduális képzést végzőkig több mint 2500 főből áll ez a közösség.
Az a célunk, hogy ezek a tehetséges magyar fiatalok ingyenes, de minőségi, sőt, a legkiválóbb nemzetközi módszertan szerinti képzést kapják meg annak érdekében, hogy be tudják futni azt a pályát, ami nekik rendeltetett, s ezzel a saját boldogulásukon túl áttételesen Magyarország felemelkedésének ügyét is szolgálni tudják.
Most ezt a képzést szeretnénk mind mennyiségi, mind minőségi értelemben bővíteni. A fejlesztési program végére szerte a Kárpát-medencében 35 képzési helyen 10 ezer fiatallal fogunk foglalkozni, Bécstől egészen Kolozsvárig, 10 éves kortól egészen a szakmai pályafutás végéig.

Úgy tűnik, mintha nemcsak tehetséggondozásról, hanem think tank tevékenységről is szó lenne. Valóban vannak ilyen terveik?

Ez szükségképpen így van abban az értelemben, hogy ennek a típusú oktatási-tehetséggondozási módszertannak az a lényege, hogy a legkiválóbb oktatók és kutatók dolgoznak nálunk. Nekik pedig kell, hogy legyen idejük és energiájuk arra, hogy egyéni szinten, úgynevezett tutoriális rendszerben is foglalkozzanak a gyerekekkel, miközben tudományos és ismeretterjesztő tevékenységet is folytatnak. Ez pedig szükségképpen a közéleti nyilvánosság előtt zajlik, ugyanúgy, mint a nyilvános előadások és viták szervezése, a médiaszereplések vagy a könyvkiadás.
Nagyon fontos a nemzetközi kapcsolatrendszer is, ugyanis a nálunk lévő fiataloknak a világ legkiválóbbjaitól kell tanulniuk.
A koronavírus-járvány persze a nemzetközi építkezésnek nem kedvez, de a Danube Institute-tal együttműködve a világhírű sikerkönyv szerzője, Douglas Murray is éppen Magyarországon kutat, s a modern kori hazaszeretetről szóló, most kezdődő és karácsonyig tartó online konferenciasorozatunk is elindul olyan magyarul is megjelent sikerkönyvek szerzőivel, mint Tim Marshall, Dennis Prager, vagy éppen Roger Crowley. Angolszász felszólalókon kívül lesz persze cseh, lengyel, német, spanyol, francia, svájci, izraeli, brazil és indiai előadónk is – a patriotizmus témája nagyon sok mindenkit megmozgat.

Mennyire cél az MCC-ben, hogy az államigazgatás számára utánpótlást adjanak? Lesz-e szorosabb együttműködés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel?

Mindkét intézményt elég közelről ismerem, a Ludovika célja, hogy a kormánytisztviselői, diplomáciai, vízügyi, rendőr- és honvédtiszti utánpótlásképzést biztosítsa. Annyiban igen a válasz, hogy ott is hasonló fejlesztésekkel igyekszünk emelni a minőségen: ösztöndíjakat hirdettünk, kutatóhálózatot hoztunk létre, speciális képzési formákat alakítottunk ki.
Az MCC viszont nem egy adott szakterületre specializálódik, nem egy egyetemhez kötődik, hanem a tág értelemben vett humán területen valamennyi egyetemre és az ottani valamennyi karra járó legtehetségesebb tanulókkal szeretne foglalkozni.
Persze van átfedés, sok NKE-s hallgató van az MCC-ben, intézményileg azonban nem tervezzük, hogy szorosabb együttműködés legyen.

Tervezik, hogy ne csak a felsőoktatás mellett, hanem annak részeként is működjön az MCC?

Nem, az MCC a közoktatás és a felsőoktatás rendszere mellett működik, a tevékenysége pedig ott kezdődik, ahol a többi helyen végzett munka véget ér. Így az MCC-nek nem alternatívája, hanem komplementere és potenciális szövetségese valamennyi hazai köz- vagy felsőoktatási intézmény. Amit egy jogásznak vagy közgazdásznak meg kell tanulnia, azt az egyetemen elsajátítja, miközben az MCC egyénre szabott, az egyetemen megszerezhető, alapvetően elméleti szaktudáson túlmutató gyakorlati ismereteket, valamint nevelési, készségfejlesztési segítséget nyújt.

Miért volt szükség alapítványi formára átalakítani az intézményt, és mi indokolta a magyar állam nagyvonalú segítségét?

A mi esetünkben egy több évtizede működő alapítványról van szó, amelyet az Országgyűlés egy törvényben meghatározott közfeladat ellátásával, a tehetséggondozás ügyével bízott meg. Ehhez megfelelő vagyonelemeket biztosított annak érdekében, hogy a működési, beruházási, felhalmozási kiadásokat hosszú távon is tudjuk finanszírozni. Ezzel párhuzamosan az állam és az alapító család kivonult az MCC-ből, és innentől kezdve a kuratórium joga és felelőssége, hogy a rábízott vagyonnal a jogszabályoknak megfelelően, az átlátható gazdálkodás követelményét megtartva gazdálkodjon.
A vagyoni juttatásokra azért volt szükség, hogy hosszú távon is fenntartható legyen ez a modell: oktatás és tehetséggondozás ügyében ugyanis nem napokban vagy években, hanem évtizedekben mérhetjük az időt.

Milyen garanciák vannak arra nézve, hogy valóban ne is éljék fel ezeket a vagyonelemeket?

Az államnak törvényben kikötött elővásárlási joga van a részvényekre. Mindezek alapján semmilyen realitása nincs annak, hogy az alapítványok tulajdonában lévő MOL- vagy Richter-részvények ellenséges felvásárlást tervező külföldi üzleti körök kezébe kerüljenek. Úgy, ahogy ez sajnos 2010 előtt megtörtént. 2010 után az Orbán-kormánynak nagy küzdelmek árán vissza kellett szereznie ezeket a részvényeket, mostantól pedig az ebből eredő bevétel nemcsak úgy befolyik a nagy központi költségvetésbe, hanem célzottan, évtizedekig a felsőoktatás és a tehetséggondozás ügyét fogja szolgálni. Nagy dolog, hogy ennyi év alatt onnan ide eljutottunk!

Lesz-e forrása az MCC-nek arra, hogy a tulajdonába került rossz állapotú ingatlanok megújuljanak?

Igen. A legfőbb cél, hogy mind a fővárosban, mind vidéken olyan helyszíneken jelenjünk meg, amelyek azt követően a helyi szellemi, oktatási és kulturális élet központjaivá tudnak válni. Szimbolikusan is fontos, hogy Budapesten a Munkásőrség volt központjaként funkcionáló, az azóta végzett felújítások ellenére nagyon rossz műszaki állapotú épületet is elbontjuk, és a 21. század követelményeinek megfelelő, magyar építészeti hagyományokra reflektáló, a tájba jobban illeszkedő és fenntartható épületet építünk, a tervezőt pedig nyílt tervpályázaton választjuk ki.
A budapesti mellett pedig a közeljövőben kiépül a vidéki hálózat is. Mindez persze évekbe fog telni, de a programok addig is futnak, illetve indulni fognak ideiglenes helyszíneken.

Miért pont most szükséges az Alaptörvény módosítása?

Mi már tavasszal is azt mondtuk, hogy az életnek nem szabad megállnia. Amíg a járvány elleni védekezés a rendkívüli jogrend által biztosított gyorsított eljárásrendben folyik, addig is mindenkinek, így a képviselőknek is dolgoznia kell a parlamentben.
Már egy éve zajlott a munka az Alaptörvény-revízióval kapcsolatban, és most jutottak el ezek a munkálatok olyan állapotba, hogy be lehetett nyújtani a módosítási javaslatokat.
Az Alaptörvény-módosítás a haza, a családok és a gyermekek biztonságát szolgálja. Bőven elég idő lesz arra, hogy megfelelő módon megvitassák őket a képviselők.

Lát esélyt arra, hogy az ellenzék támogassa ezeket a módosításokat?

Nincsenek illúzióim, pedig úgy gondolom, pártpolitikai logikán túl támogathatóak azok a javaslatok, amik a családok védelméről szólnak, illetve az oktatási intézmények függetlenségét, a közpénzek átláthatóságát garantálják, vagy éppen a különleges jogrendi esetkörök mostani tapasztalatokból kiinduló újraszabályozására tesznek javaslatot. Az utóbbi esetében a hatálybalépés időpontja éppen azért 2023. július 1-je lesz, hogy ne lehessen azzal vádolni a kormányt, hogy a módosítást a mostani járványkezeléssel összefüggésben, a saját érdekében hajtotta volna végre.

Az Alaptörvény-módosítás családvédelemre vonatkozó terve már most kiverte a biztosítékot Brüsszelben.

Nem értem, hogy hogyan merülhet fel komolyan az, hogy valaki a családvédelmi záradék módosítási javaslataival nem ért egyet. Ezek a természet vagy – ha úgy tetszik – Isten alkotta rendet rögzítenek, illetve azt biztosítják, hogy ne legyen olyan szülő, aki noha szeretné, hogy gyermeke ennek megfelelő oktatásban részesüljön, de nem jut hozzá, mert az iskolák csak másfajta felfogású oktatást biztosítanak.
Ma sajnos sokkal inkább ez a veszély, nem a fordítottja. Mindezek mellett Magyarországon érvényesül a törvény előtti egyenlőség, az egyenlő bánásmód követelménye, s a hátrányos megkülönböztetés minden fajtája tilos – ezt eddig is, és ezután is rögzíti az Alaptörvény.
Az a sajnálatos helyzet, hogy egy értékeinkben elbizonytalanodó korban élünk, s ezért egy olyan állami rendszert kell működtetni, ami nem az identitásbeli elbizonytalanodást erősíti a gyerekek körében, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti a meglévő és védendő identitáselemeket. Jó lenne, ha ezek a dolgok a nemzeti minimum részét képeznék.

A vétó kapcsán az Európai Bírósághoz is fordulhat Magyarország?

Minden eszközt el tudok képzelni. Nem a jogállamiság része, hogy bevándorlókat kell-e beengedni. Amíg ez ügyben nem sikerül megállapodásra jutni, addig nem lesz költségvetése az uniónak. Amíg mindenben nincs megegyezés, addig semmiben sincs megegyezés.
Magyarország továbbra is tartja magát a szerződések rendelkezéseihez és az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához, amit azért fogadtunk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett, és támogatjuk, hogy a bajban lévő tagállamok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak, de a problémát az okozza, hogy a bevándorláspárti többségű EP szerint ez a megállapodás nem jó, ők politikai, ideológiai kérdéseket akarnak költségvetési kérdések közé keverni.
Ez pedig politikai zsarolásra ad lehetőséget, Magyarország pedig nem enged a zsarolásnak, hiába követeli az ország megbüntetését Soros György és köre immár napi szinten.

Indul-e majd kötelezettségszegési eljárás ezen ügyek miatt?

A bevándorláspolitikánk miatt már el is indították. Először az Európai Bíróság „kilőtte" a tranzitzóna-eljárást, ami azt biztosította, hogy ne léphessen illegális bevándorló Magyarország területére addig, amíg el nem döntik a magyar hatóságok, hogy jogosult-e menedékjogra. Ezt nem hagyták, ezért most egy olyan rendszert működtetünk, amelyben kizárólag a külképviseleteken kell a kérelmeket benyújtani. Most ezt kezdik el támadni, de jogászcsapataink harcban állnak, ugyanis a bevándorlás kérdésében a magyar embereknek van egyértelmű és többször kinyilvánított akarata, valamint az Alaptörvény értelmében Magyarország fenntartja magának a szuverén döntés jogát.

Miért döntött úgy, hogy nemzetstratégiai kérdésekről egy könyvet ír?

A minisztériumi csapatommal együtt az a feladatunk, hogy a napi ügyeken túlmutatóan elemezzünk és kutatásokat végezzünk. Ennek kapcsán vált egyértelművé, hogy kellenek azok a munkák, minél több, amik azt a gondolkodást segítik, hogy hogyan lehet sikeres a 21. században Magyarország.
A december elején megjelenő, A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvben közérthető, olvasmányos módon próbálom tárgyalni a stratégiaalkotás alapjait, dilemmáit, a minket körülvevő nemzetközi közeget, a magyar történelemből eredő tapasztalatokat, valamint az elmúlt 10 évet.

Állításom lényege, hogy Magyarország számára a 21. században a stratégiai gondolkodás horizontja kitárult, szemben a 20. századdal, amikor több esetben is szűk kényszerpályákon mozogtunk.
Ezzel a kibővült mozgástérrel a mostani és a következő generációknak élnie kell, nem pedig a horizontunk valamilyen irányba történő ismételt beszűkítésén kellene dolgozniuk. Olyanok számára ajánlom jó szívvel a könyvet, akik nem napi szinten érdeklődnek a politika iránt, de szívesen gondolkodnak azon, hogy mi és miért történik velük. A magyaroknak ismételten meg kell tanulniuk a saját kezükbe venni a sorsukat. A kulcs pedig, hogy a magyar sikerreceptre vonatkozóan mostanában újra felhalmozódó tudást át tudjuk-e adni a következő generációnak. S itt kapcsolódik a könyv témája a tehetséggondozás nemzeti ügyéhez.

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20201120-orban-balazs-interju.html

Címkék: Oktatás 

Corvinus Campus Székesfehérvár

Jelképes példája a baloldal nemtörődömségének, tolvaj kormányzásának és a Fidesz kiválóan gazdálkodó, nemzetépítő tevékenységének

Corvinus Campus Székesfehérvár

🔴 Nem ez az egyetlen fejlesztés. Országépítés c. videónkban több mint 1000 fejlesztést mutatunk be! Érdemes megnézni és megosztani!
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/1540339236156957

Mikor is volt "romokban az oktatás"? A kép többet mond minden szónál!
2019-ben Monarchia korabeli laktanyából épült modern campus Székesfehérváron. Az épület régi karakterét és elveszett oromzatait is visszanyerte, a mostani tanévben már ezer diákot szolgál. A közel kétezer négyzetméteres téglaépületet anyagában és karakterében az eredeti állapotnak megfelelően őrizték meg, sőt, a megsemmisült oromzatait is helyreállították. Átalakításra került ugyanakkor a lépcsőház, az épületet liftekkel szerelték fel, a főbejárat pedig a délkeleti helyett az északnyugati szárnyba helyezték.
Az épületben az alábbi helyiségeket alakították ki:
egy 160 fős nagyelőadót a földszinten,
egy 80 és egy 40 fős kisebb előadótermet,
oktató- és szemináriumi termeket, konzultációs szobákat,
egy számítógépes oktatótermet az első emeleten,
egy könyvtárt a tetőtérben.

Részletek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/09/monarchia-korabeli-romos-laktanyabol-epult-uj-campus-szekesfehervaron

Most pedig átadták az egyetemi campus parkját.
🔴 Videóval: https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/videos/714334012827163

Belső képek: kommentben! Meseszép lett belülről is!

Címkék: Oktatás 

Több százezer embernek segít a kormány. Ingyenes internet: megjöttek a részletek!

Több százezer embernek segít a kormány. Ingyenes internet: megjöttek a részletek!

A tanulók és az oktatók kedvezményét igényelni szükséges a szolgáltatónál, az összeget a decemberi számlában írják jóvá.

Akik digitális oktatásban vesznek részt, s ezért a világhálót használják, harminc napra ingyen vehetik igénybe az internetet – jelentette be a kormányfő szombaton, és kisvártatva az erről szóló kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben.

A veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló jogszabály a helyhez kötött, vagyis a vezetékes internet-előfizetésre vonatkozik.

Azok számára, akik a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban, illetve a veszélyhelyzet idejére elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben tanulnak vagy oktatnak.

Kik vehetik igénybe?
* az előfizetéssel rendelkező tanuló
* vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője,
* vagy az, akinek előfizetését a tanuló használja;
* az előfizetéssel rendelkező pedagógus vagy oktató,
* vagy az, akinek előfizetését a jogosult pedagógus vagy oktató használja.

Hol vehető igénybe?
Az ingyenes szolgáltatás csak egy helyen vehető igénybe a jogosult lakóhelye, a tartózkodási helye vagy szálláshelye közül.

A már meglévő, illetve az újonnan kötendő előfizetésekre is vonatkozik a kedvezmény, de az ügyfélnek – lehetőség szerint elektronikus úton – jeleznie kell a szolgáltató felé, hogy igénybe szeretné venni (büntetőjogi felelőssége tudatában).

A szolgáltató a decemberi számlában írja jóvá a harmincnapos kedvezményt a már meglévő előfizetéseknél, illetve a később kötendő szerződéseknél a kedvezmény jóváírásának értelemszerűen csúsznia kell, hiszen a rendelet vasárnaptól 2021. február 8-ig hatályos.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/ingyenes-internet-megjottek-a-reszletek-8953169/

Címkék: Megélhetés  Oktatás 

Mese a kivéreztetett oktatásról

Mese a kivéreztetett oktatásról

A baloldal által manipulált egyetemisták azt hazudják, hogy a kormány ellehetetleníti a felsőoktatást, diktatúráznak, hazudoznak, álhíreket terjesztenek. Közben a valóság az, hogy soha nem látott mértékben fejlődik az oktatás és a felsőoktatás is. Most a Pécsi Tudományegyetem példáján mutatjuk meg a valóságot.

Modern Városok Program - Látványos modernizáció a Pécsi Tudományegyetemen. A fejlesztések 2016 óta folyamatban vannak, több épület már megvalósult.
🔴 Videó: https://youtu.be/B8UMJmGutq4

Magyarország kormánya a Modern Városok Program részeként 24,8 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet, melynek célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. Már most látható a rohamos fejlődés a pécsi egyetemen. Fontos hangsúlyozni, hogy a fejlesztés, a modernizáció az egyetem mind a tíz karát és a Klinikai Központot egyaránt érinti.
A projektekről részletesebben: https://mvp.pte.hu/

Dr. Hoppál Péter meg bejelentette a soron következő támogatásról szóló döntést: Friss hír: Döntött a Kormány, s ismét milliárdokkal támogatja Pécset!
A Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházásokra újabb 5,7 milliárd forint támogatást nyújt a Pécsi Tudományegyetem részére.
https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3946805411999708

Csaknem 6 milliárd forint pluszpénzt kap a PTE (újabb 5,7 milliárd!)

A Magyar Közlöny legutóbbi, tegnap megjelent számából kiderült, hogy a kormány 5,7 milliárd forint pluszforrást biztosít a Pécsi Tudományegyetem számára a Modern városok program beruházásaihoz kapcsolódóan.
A kormány döntött a Modern városok program részeként megvalósuló Pécsi Tudományegyetem kapacitás-fejlesztésének bővítéséhez szükséges előirányzat-átcsoportosításról és a 2021–2022. évi forrás biztosításáról.

A közlönyben megjelentek szerint a három lépcsőben folyósítandó támogatás elsősorban az egyetem idegen nyelvű képzéseinek bővítéséhez kapcsolód kapacitás-fejlesztésre és az universitas kutatás-fejlesztési potenciáljának fejlesztésére érkezik majd.

Az idei évben 2,7 milliárd, a jövő évben 2,5 milliárd, míg 2022-ben további 533 millió forintnyi támogatási összeghez jut a PTE.

Ha ezen felül valaki még mindig "Frí' egyetemet akar, akkor vegyen magának egyet. Ezek az intézmények az adófizetők pénzéből újulnak meg, ez nem csupán esztétikai és energetikai felújítást jelent, hanem bővül és modernizálódik az eszközpark, nő az oktatók létszáma, megújulnak a kollégiumok, fejlődik az infrastruktúra, az informatika és még sok minden más.

Akik utcára mennek és "diktatúráznak" azok szégyelljék el magukat.

Forrás: https://mvp.pte.hu/
https://adminisztracio.pte.hu/modern_varosok_program
https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/csaknem-6-milliard-forint-pluszpenzt-kap-a-pte-2951569/

Címkék: Oktatás 

Az EU-hoz képest Magyarországon nincs pedagógushiány!

„oktatásegészségügyezők” – újra figyelem!

Az EU-hoz képest Magyarországon nincs pedagógushiány!

Megnéztük, hogy a legnépszerűbb képzési formákban (óvoda, alapfokú, középfokú és felsőoktatás) hány gyerekre/diákra jut egy pedagógus Magyarországon és mennyi az EU-átlag. Minél kevesebb diákra jut egy tanár, annál jobb a tanárellátottság. Előrevetítve: jól állunk.

Rétvári Bence korábban az OECD országokkal vetette össze Magyarországot oktatási kiadások tekintetében, de azt is megmutatta, hogy míg Magyarországon egy pedagógusra 12 gyerek jut, addig az OECD országokban átlagban 14.

Mi most az Eurostat adatait vizualizáltuk, amely az ISCED 2011 besorolási rendszer alapján dolgozik, így egységes rendszert biztosít a nemzetközi statisztikákhoz, de országonként is értelmezhető. Óvoda esetében az ED02-es kategóriát, alapfokú oktatás esetében az ED1-es és ED2-es kategóriák átlagát, középfokú esetében az ED3-as kategóriát, felsőoktatás esetében pedig az ED6-8 kategóriát vettük figyelembe. ISCED terminológiájában az ED2 alsó középfokot jelent, amely a mi 5-8. évfolyamunknak felel meg.

Látható, hogy az óvoda, az alapfokú oktatás és a felsőoktatás esetében Magyarországon kevesebb diák jut egy tanárra, mint az EU-átlag, azaz jobb a pedagógus ellátottságunk, mint a libernyákok által felmagasztalt EU-ban. Egyedül a középfokú oktatás esetében van egy kis elmaradásunk.

Ez azt jelenti, hogy máshol sincs több tanár, mindenhol legalább ilyen hiány van pedagógusokból. De ha píszík akarunk lenni és nem akarunk megsérteni egy sok országból álló szövetséget, akkor természetesen nincs pedagógushiány, minden rendben működik az EU-ban, és még Romániában is kolbászból van a kerítés. Ja, de akkor Magyarországon is! Sőt, itt még inkább!

Végezetül egy kis szemelvény a német oktatásról:
https://www.tiktok.com/@sarvari_peter/video/6851853146881346821
https://www.tiktok.com/@sarvari_peter/video/6852278394508414213

Hivatkozás:
https://szamokadatok.hu/Post/1978/Hazankban_nott_legjobban_az_oktatasi_kiadasok_aranya_az_OECD-ben
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/educ_uoe_perp04/default/table?lang=en
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Classification_of_Education

Címkék: Európai Unió  Oktatás 

Hazánkban nőtt legjobban az oktatási kiadások aránya az OECD-ben

"oktatásegészségügyezők" - figyelem!

Hazánkban nőtt legjobban az oktatási kiadások aránya az OECD-ben

Az OECD államai közül Magyarországon nőttek az egyik legnagyobb mértékben az oktatási kiadások - közölte Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke vasárnap.

Rétvári Bence felidézte, hogy ebben a hónapban jelent meg az OECD éves oktatási jelentése, az „Education at a Glance” 2020-as kiadványa, mely ezen országok oktatási adatait mutatja be.

Az elemzés kitér a költségvetési oktatási kiadások alakulására is, amelyek 2012 és 2017 között az OECD országaiban átlagosan évi 1,3 százalékkal nőttek. Magyarországon ez az arány az OECD átlag több, mint háromszorosa, azaz 4 százalék volt - mutatott rá a KDNP alelnöke.

Kifejtette: a bővülésben jelentős szerepe volt az ebben az időszakban zajló 50 százalékos pedagógus béremeléseknek és a több mint 900 helyszínen zajló iskolai fejlesztéseknek. Ezzel az eredménnyel Törökország és Izland után Magyarország áll a tabella harmadik helyén, megelőzve többek között Németországot, Belgiumot, Ausztriát, Finnországot és Svédországot is

Az OECD által is visszajelzett növekvő oktatási ráfordítások is jelzik, hogy Magyarország folyamatosan tudja csökkenteni a különbséget Nyugat-Európához képest - mondta Rétvári Bence.

A kormánypárti politikus kitért arra is, a hároméves kortól kötelező óvodába járás bevezetésének is köszönhető, hogy Magyarországon a 3 és 5 évesek 92 százaléka vesz részt óvodai vagy általános iskolai nevelésben, míg ezzel szemben az OECD-átlag csak 88 százalék.

Ugyanilyen kedvezőek az arányok az egy pedagógusra jutó gyerekek számát tekintve: míg Magyarországon egy pedagógusra 12 gyerek jut, addig az OECD országokban átlagban 14 gyerek. Tehát a legtöbb OECD-országban ugyanannyi diákra jóval kevesebb tanár jut, mint hazánkban. A pedagógus-utánpótlás biztosítása láthatóan a legtöbb országban komoly feladat, de Magyarország eredményesebb ebben, mint sok, nálunk gazdagabb ország - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Megjegyezte: az elemzés kitért a koronavírus-járvány hatásaira is. A jelentés megállapította, hogy Magyarországon az osztálylétszámok megfelelnek az OECD-átlagnak, így a megfelelő óvintézkedések betartása mellett adottak az eredményes védekezés feltételei.

Bár a baloldal rendszeresen támadja a magyar oktatási rendszert, ugyanakkor az OECD adatai számokkal cáfolják a baloldal politikai állításait - mondta a KDNP alelnöke. Kiemelte: a Fidesz-KDNP-kormány által hozott oktatási intézkedéseknek köszönhetően Magyarország az oktatás számos területen gyorsabban tudott haladni, jobb eredményeket tudott elérni, mint a többi OECD-ország.

Forrás:
https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200927-hazankban-nott-legjobban-az-oktatasi-kiadasok-aranya-az-oecd-ben

Címkék: Oktatás 

10 év – 10 óvodafelújítás

10 év – 10 óvodafelújítás

#családbarátönkormányzat #oktatásnevelés

Ezzel a szöveggel tette fel Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere az elmúlt 10 évben felújított gyulai óvodák fotóit. Köszönjük ezt a fantasztikus összeállítást!

Családbarát Magyarország - ezek nem csak szavak. Több százezer ember munkája van benne a döntéshozóktól a segédmunkásig, hogy Magyarország "bezzegország" legyen, amire mindannyian büszkék lehetünk.

Íme a lista:

1. Boldog Apor Vilmos Óvoda
2. Galbácskerti Óvoda
3. Bajcsy-Zsilinszky Úti Óvoda
4. Gyulavári Óvoda
5. Béke Sugárúti Óvoda
6. Mágocsi Úti Óvoda
7. Románvárosi Óvoda
8. Hajnalcsillag Református Óvoda
9. Törökzugi Óvoda
10. Máriafalvai Óvoda

Tisztelt Polgármester úr! Remek munkát végeztek Gyulán!

(A gyulai Momentum meg mindeközben O1G maszkot gyártott - szégyen.)

Forrás: https://www.facebook.com/gorgenyierno/posts/993208881158052
https://szamokadatok.hu/Post/611/Momentumos_O1G_maszk

Címkék: Család  Oktatás 

Megújult a magyar szakképzés és indul az új ösztöndíjrendszer

Megújult a magyar szakképzés és indul az új ösztöndíjrendszer

🇭🇺 Megújult a magyar szakképzés és indul az új ösztöndíjrendszer. A támogatások hiányzás- és eredményfüggők lesznek. A fiatalokat már az iskolapadban arra nevelik, hogy alanyi jogon járó segély nincs, aki több pénzt akar, annak bizony többet kell dolgozni, jobban kell igyekeznie.
Nagyon jó! Erre vártunk!

Az idei tanévtől, a megújuló szakképzéssel együtt, elindul az új szakképzési ösztöndíjrendszer is, amelynek célja, hogy minden tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a juttatások hiányzás- és eredményfüggők legyenek - mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A technikumokban és a szakképző iskolákban a 9. évfolyamon, valamint az érettségit követő 13. évfolyamon mintegy 73 ezer diák tanul majd a 2020/21-es tanévben. Közülük több mint 50 ezren járnak technikumba, ők az ágazati alapozó oktatás idején 8000 forint ösztöndíjat kapnak havonta, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 ezer forintot - ismertette.

A technikumban tanulók ösztöndíjának havi összege több mint 435 millió forint, a szakképző iskolában tanulók ösztöndíjának összege meghaladja a 300 millió forintot havonta, így ebben a tanévben mintegy 8 milliárd forintot fordítanak ösztöndíjakra - jelezte a helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, a szeptemberben indult tanév mérföldkő a magyarországi szakképzés történetében. A szakképzésbe újonnan belépők már a megújult, rugalmasabb, a gazdaság igényeit hatékonyabban figyelembe vevő szakképzési rendszerben tanulhatnak - mondta.

A megújult szakképzés legfontosabb feladata, hogy a következő évtizedek kihívásaira, technológiai fejlődésére jól reagáló, megalapozott tudással rendelkező szakembereket képezzen - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ösztöndíjakat bankszámlára utalják majd, így minden érintett tanulónak számlát kell nyitnia.

Azoknál a diákoknál, akiknek még nincs bankszámlájuk, a számlanyitás folyamatát támogatja a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben (KRÉTA) az MKB Bank együttműködésével kialakított felület - emelte ki Pölöskei Gáborné.

A KRÉTA rögzíti a diákok tanulmányi eredményét és hiányzásait, ezért a pedagógusokat, oktatókat nem terheli adminisztráció; az adatokat automatikusan figyeli és az ösztöndíj kifizetésekor figyelembe tudja venni a rendszer. Ez a megoldás is mutatja, hogy a megújult szakképzés a digitális lehetőségek széles körű használatára épül - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A sajtótájékoztatón Ginzer Ildikó, az MKB Bank üzleti és általános vezérigazgató-helyettese közölte: az ITM partnereként Jövőd elnevezéssel számlacsomagot indít az MKB a középfokú szakképzésben tanulóknak, a csomag a fiatalok igényeihez igazított digitális banki és kényelmi megoldásokat tartalmaz.

A feltételekről szólva egyebek mellett elmondta, hogy a diákok banki díjaktól mentes, ingyenes számlacsomagot kapnak. Az MKB biztosít hozzá bankkártyát, a számláról díjmentesen indíthatók elektronikus átutalások 20 ezer forintig, havonta kétszer ingyenesen felvehető készpénz, és a csomaghoz internetbankos hozzáférés jár.

Kérdésre válaszolva Pölöskei Gáborné elmondta: az MKB új számlacsomagjának igénybe vétele lehetőség, nem kötelező, más számlát is lehet használni. Az első kifizetésekre októberben kerül sor.

Béremelés a szakképzésben:

Megkapták új bérajánlatukat a szakképzésben oktatók, az érintettek átlagosan nyolcvanezer forinttal keresnek többet júliustól. A fiatalokat különösen megbecsüli az új rendszer, a legjobban teljesítő pályakezdők akár több mint 75 százalékos fizetésemelést is kaphatnak – mondta el lapunknak Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.
Részletek
https://magyarnemzet.hu/belfold/beremeles-a-szakkepzesben-8197007/

Forrás: https://www.jogiforum.hu/hirek/42066

Címkék: Oktatás