Címke: Oktatás

Megújult a magyar szakképzés és indul az új ösztöndíjrendszer

Megújult a magyar szakképzés és indul az új ösztöndíjrendszer

🇭🇺 Megújult a magyar szakképzés és indul az új ösztöndíjrendszer. A támogatások hiányzás- és eredményfüggők lesznek. A fiatalokat már az iskolapadban arra nevelik, hogy alanyi jogon járó segély nincs, aki több pénzt akar, annak bizony többet kell dolgozni, jobban kell igyekeznie.
Nagyon jó! Erre vártunk!

Az idei tanévtől, a megújuló szakképzéssel együtt, elindul az új szakképzési ösztöndíjrendszer is, amelynek célja, hogy minden tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a juttatások hiányzás- és eredményfüggők legyenek - mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A technikumokban és a szakképző iskolákban a 9. évfolyamon, valamint az érettségit követő 13. évfolyamon mintegy 73 ezer diák tanul majd a 2020/21-es tanévben. Közülük több mint 50 ezren járnak technikumba, ők az ágazati alapozó oktatás idején 8000 forint ösztöndíjat kapnak havonta, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 ezer forintot - ismertette.

A technikumban tanulók ösztöndíjának havi összege több mint 435 millió forint, a szakképző iskolában tanulók ösztöndíjának összege meghaladja a 300 millió forintot havonta, így ebben a tanévben mintegy 8 milliárd forintot fordítanak ösztöndíjakra - jelezte a helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, a szeptemberben indult tanév mérföldkő a magyarországi szakképzés történetében. A szakképzésbe újonnan belépők már a megújult, rugalmasabb, a gazdaság igényeit hatékonyabban figyelembe vevő szakképzési rendszerben tanulhatnak - mondta.

A megújult szakképzés legfontosabb feladata, hogy a következő évtizedek kihívásaira, technológiai fejlődésére jól reagáló, megalapozott tudással rendelkező szakembereket képezzen - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ösztöndíjakat bankszámlára utalják majd, így minden érintett tanulónak számlát kell nyitnia.

Azoknál a diákoknál, akiknek még nincs bankszámlájuk, a számlanyitás folyamatát támogatja a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben (KRÉTA) az MKB Bank együttműködésével kialakított felület - emelte ki Pölöskei Gáborné.

A KRÉTA rögzíti a diákok tanulmányi eredményét és hiányzásait, ezért a pedagógusokat, oktatókat nem terheli adminisztráció; az adatokat automatikusan figyeli és az ösztöndíj kifizetésekor figyelembe tudja venni a rendszer. Ez a megoldás is mutatja, hogy a megújult szakképzés a digitális lehetőségek széles körű használatára épül - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A sajtótájékoztatón Ginzer Ildikó, az MKB Bank üzleti és általános vezérigazgató-helyettese közölte: az ITM partnereként Jövőd elnevezéssel számlacsomagot indít az MKB a középfokú szakképzésben tanulóknak, a csomag a fiatalok igényeihez igazított digitális banki és kényelmi megoldásokat tartalmaz.

A feltételekről szólva egyebek mellett elmondta, hogy a diákok banki díjaktól mentes, ingyenes számlacsomagot kapnak. Az MKB biztosít hozzá bankkártyát, a számláról díjmentesen indíthatók elektronikus átutalások 20 ezer forintig, havonta kétszer ingyenesen felvehető készpénz, és a csomaghoz internetbankos hozzáférés jár.

Kérdésre válaszolva Pölöskei Gáborné elmondta: az MKB új számlacsomagjának igénybe vétele lehetőség, nem kötelező, más számlát is lehet használni. Az első kifizetésekre októberben kerül sor.

Béremelés a szakképzésben:

Megkapták új bérajánlatukat a szakképzésben oktatók, az érintettek átlagosan nyolcvanezer forinttal keresnek többet júliustól. A fiatalokat különösen megbecsüli az új rendszer, a legjobban teljesítő pályakezdők akár több mint 75 százalékos fizetésemelést is kaphatnak – mondta el lapunknak Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.
Részletek
https://magyarnemzet.hu/belfold/beremeles-a-szakkepzesben-8197007/

Forrás: https://www.jogiforum.hu/hirek/42066

Címkék: Oktatás 

Megújult és új tornacsarnokot kapott a debreceni görögkatolikus általános iskola

Megújult és új tornacsarnokot kapott a debreceni görögkatolikus általános iskola

‼️"Megmutatjuk, kik kaszálták a legtöbbet a TAO-támogatásokon!" - írja a ballib propaganda, majd hosszan ecsetelik, hogy az adóforintjainkat a sportba "önti a Zorbán", meg "urizálnak", stb.

Íme egy ilyen "urizálás" (videóval)
‼️Videó: https://www.dehir.hu/videogaleria/jelentos-fejlesztesek-a-szent-efrem-gorogkatolikus-altalanos-iskolaban/

Megújult és új tornacsarnokot kapott a debreceni görögkatolikus általános iskola – videóval

Szombaton átadták a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola felújított belső tereit és vadonatúj tornacsarnokát. A belső korszerűsítést a Hajdúdorogi Főegyházmegye több mint 200 millió forint saját forrásból finanszírozta. A tornacsarnok megépítése 1,1 milliárd forintba került, melynek 70 százaléka társasági adó támogatásból jött össze.

A beruházás lezárásaként Kocsis Fülöp érsek metropolita szentelte meg az épületet.

- Amikor megáldunk egy házat, raktárat, óvodát, iskolát, sportcsarnokot, akkor oda a megáldás révén, az egyház imádsága folytán belép Jézus, és attól kezdve ott van – hallhattuk Kocsis Fülöpöt.

2500 négyzetméteren újult meg az iskola belseje. Kicserélték a burkolatot, a beltéri ajtókat, a teljes villamos hálózatot felújították, újak az elektromos szerelvények és az épület komplett belső festését is elvégezte a kivitelező. Komolay Szabolcs tancsnok az átadó ünnepségen azt mondta, Debrecen számára kiemelt stratégiai ágazat az oktatás.

- A korábbi évszázadokhoz hasonlóan a város számára ez lehet az egyik olyan kitörési pont, amely biztosíthatja Debrecen hosszú távú versenyképességét a 21. században. Az egyre erősödő felekezeti iskolák összességében színesítik azt az oktatási palettát, amelyet Debrecen tud kínálni az itt tanuló diákoknak – hangsúlyozta Komolay Szabolcs.

Az új, 1800 négyzetméteres tornacsarnok FIBA minősítést kapott, így nemcsak az iskola diákjai használhatják a jövőben, hanem a DEAC utánpótlás bázisaként is szolgál majd.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt mondta, az egyház és a sporttársadalom összefogása jelenik most itt meg, a test és a lélek épsége pedig csak a kettő harmóniájában növekedhet.

- Aki a sportban él, az pontosan tudja, hogy nincs annál lényegesebb, mint hogy a jövő generációi a mindennapokban is a lehető legjobb körülmények között hódolhassanak a rendszeres testmozgásnak – fogalmazott Szabó Tünde.

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte: a mai világban fontos, hogy az építés értékét ne a közhelyszerűségek szintjén kezeljük, hanem komolyabb tartalommal.

- Minden építés az tudatosságot, jövőbe vetet hitet, ha úgy tetszik józan észt, normalitást feltételez – emelte ki a képviselő.

A belső korszerűsítést a Hajdúdorogi Főegyházmegye több mint 200 millió forint saját forrásból oldotta meg. Az 1,1 milliárd forintos új tornacsarnok kialakítása 70 százalékban úgynevezett TAO támogatásból valósult meg. A fennmaradó részt a Hajdúdorogi Főegyházmegye, az iskola fenntartója biztosította.

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/megujult-es-uj-tornacsarnokot-kapott-a-debreceni-gorogkatolikus-altalanos-iskola/2020/09/12/

Címkék: Oktatás 

2020-ban még mindig lapátoljuk a baloldali után hátrahagyott örökséget...Egy bezárt iskola gyászos története

2020-ban még mindig lapátoljuk a baloldali után hátrahagyott örökséget...Egy bezárt iskola gyászos története

Az egykori Görgey Artúr Általános Iskola története kiválóan mutatja be azt a gyalázatos, tolvaj kormányzást, a közérdek helyett a magánérdekek előtérbe helyezését, amit a ma is aktívan politizáló baloldali figurák, élükön Gyurcsány Ferenccel hátrahagytak maguk után.

Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere osztotta meg Facebook oldalán a jelenleg épülő park képeit a következő szöveggel:

"Emlékeznek még, hogy nézett ki a volt Görgey iskola épülete és környéke?
Ma reggeli bejáráson az alpolgármesterekkel közösen örömmel láttuk azt a munkát, amely által az egykor lepusztult terület közösségi tervezéssel, az itt élők észrevételeit és ötleteit beépítve teljesen megújul. A beruházásnak köszönhetően újabb közterületet varázsolunk újjá, s hamarosan a sétányok lakói és egyúttal minden csepeli élvezheti az új pihenőparkot.
Hajrá Csepel!

De nézzük a terület és az iskola körüli eseményeket kronológiai sorrendben.

📌 1. A baloldal hazugságokkal és gátlástalan gyűlöletkampánnyal megnyerte a választást 2002-ben
📌 2. 2003-ban a Görgey Artúr Általános Iskolát már be is zárták (oktatási reform szoci módra). Nem felújították, nem kerestek neki más felhasználási módot, hanem simán csak bezárták. Az indok az volt, hogy nincs elég tanuló, és ezért kell bezárni. Később kiderült mi a valódi ok: a telket átjátszották egy haveri cégnek, mely cég lakóparkot akart építeni a területen.
📌 3. Az iskolát és területét végül 2007-ben az akkori önkormányzat egy telekcserés mutyi során az Ibiza Kft-nek adta át, azzal a kilátással, hogy ott majd lakóházakat építhet a cég, csakhogy a területen kizárólag intézményt, iskolát vagy óvodát lehet létesíteni, tehát kialakult egyfajta patthelyzet: a telek már nem közvagyon, hanem magántulajdon, de lakásokat építeni nem lehet rá. Ez magyarázza azt, hogy miért állt évekig érintetlenül a terület, a rajta lévő egykori iskola épülete pedig miért lett hajléktalanok és drogosok tanyája.
📌 4. 2010-ben a baloldal csúfos vereséget szenved a választáson. itt megfordul a történet, és a leépülés korszakát a fejlesztés, a helyreállítás időszaka váltja fel. 2013-ig visszafizettük az IMF hitelt, és innentől kezdve elkezdődött az azóta is tartó folyamatos fejlődés.
📌 5. 2013-ban arról szóltak a hírek, hogy 1 milliárd forintos kárt jelentett be az Ibiza Kft, és folyamatban van az önkormányzat elleni bírósági per. A cég szerint 2007-ben félrevezették őket, és visszakövetelik a pénzt. Németh Szilárd, a kerület fideszes polgármestere (2013) 1 forint vételi ajánlatot tett az ingatlanra, de a tulajdonos ezt természetesen nem fogadta el.
📌 6. Hosszas huzavona után az önkormányzat végül 2018-ban tudta visszaszerezni a területet.
📌 7. 2019-ben a romos, életveszélyes épületet elbontották. Lakossági fórumot tartottak, postai úton is megkeresték a kerület lakosait, és egyeztetve, közös döntést hoztak a terület jövőbeli hasznosításával kapcsolatosan: A Csikó sétányon park épül.
📌 8. 2020 (jelenleg) a munkálatok folyamatban vannak, hamarosan elkészül és átadásra kerül Csepel legújabb parkja.

Köszönjük, Borbély Lénárd! Ilyen egy jó gazda, egy jó manager, ha úgy tetszik. A problémákról nem beszél, hanem megoldja azokat mindannyiunk örömére! Erre 2022-ben is, és 2024-ben is emlékezni fogunk! 🇭🇺❤️

Forrás:
https://www.facebook.com/borbely.lenard.csepel/posts/3804770062869890
https://szellemvarosok.blog.hu/2019/02/22/elhagyatva_gorgey_artur_altalanos_iskola_csiko_suli
https://www.csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12388-kerdoives-felmeres-a-lakossag-koreben-hogy-mi-epuljon-az-egykori-gorgey-artur-altalanos-iskola-helyen
https://www.csepel.hu/hireink/kozerdeku/item/12419-mi-legyen-a-gorgey-iskola-helyen-javaslatok-a-lakoktol
https://index.hu/belfold/2013/03/11/aki_ide_bemegy_az_eletet_kockaztatja/

Címkék: Baloldali rombolás  Oktatás 

OECD jelentés: Egyre több gyermek vesz részt az oktatásban, emelkedtek a tanári fizetések, több tanárunk van, mint az OECD átlag

Ettől a cikktől nagyon sok "oktatásegészségügyező" szomorú lesz :)

OECD jelentés: Egyre több gyermek vesz részt az oktatásban, emelkedtek a tanári fizetések, több tanárunk van, mint az OECD átlag

A mai napon jelent meg az OECD éves oktatási jelentése, az Education at a Glance 2020 kiadványa, mely jellemzően az egyes országok 2017-es oktatási adatait mutatja be. Az elemzés idei fókuszában a szakképzés állt.

A köznevelés vonatkozásában az elemzés megállapítja, hogy Magyarországon a 3-5 évesek 92%-a vesz részt óvodai vagy általános iskolai oktatásban (2018-as adat). Az OECD tagországok átlaga 88%, illetve Magyarországon 12 gyerek jut egy pedagógusra, míg az OECD-átlagban 14 gyerekre jut egy szakember. Magyarország 2017-ben az OECD statisztikai módszertana szerint a GDP 3,9 %-át költötte oktatásra az alapfoktól a felsőfokig. 2012 és 2017 között az intézményenkénti ráfordítás a tanulószámban bekövetkezett csökkenést is figyelembe véve éves átlagban 6,5 %-os éves emelkedést eredményezett.

2005 és 2019 között az OECD tagországokban egy 15 éves gyakorlattal és a legfontosabb minősítésekkel rendelkező tanár fizetése 5-7 %-kal emelkedett, míg Magyarországon a pedagógus életpálya bevezetése előtti évhez viszonyítva a növekedés reálértéken is 37% volt, ellensúlyozva a szocialista kormányzás alatt kialakult jelentős csökkenést. A tanárok kötelező óraszáma az OECD-átlagában 680 óra/év az általános iskola felső tagozatán, míg Magyarországon – elsősorban a rövidebb tanév miatt – 648 óra/év (az OECD 45 percnek számol egy tanítási órát).

Az elemzés a koronavírus-járvány hatásaira is kitért. Az iskolák újranyitása az OECD szerint jelentős mértékben függ attól, hogy mekkorák az osztálylétszámok: Magyarországon az átlag osztálylétszám az általános iskola alsó tagozatán 22 fő (OECD átlag: 21 fő), a felső tagozaton az osztályátlag 21 fő (OECD átlag: 23 fő), így adottak az eredményes védekezés lehetőségei.

Forrás: https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/oecd-jelentes-egyre-tobb-gyermek-vesz-reszt-az-oktatasban-emelkedtek-a-tanari-fizetesek
Eredeti jelentés: https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/69096873-en.pdf (vagy http://www.oecd.org/education/education-at-a-glance-19991487.htm)

Címkék: Oktatás 

Mérleg a tanév kezdetén

Mérleg a tanév kezdetén

👉 Minden iskolás tankönyvcsomagját a Kormány fizeti az idei tanévtől.
👉 10%-os pedagógus béremelés.
👉 101 ezer új diplomás, köztük 10 ezer új, fiatal pedagógus (nyelvvizsga amnesztia).
👉 A tavalyi 60.000 után idén 80.000 diák nyári táboroztatása
👉 A gyermekétkeztetés állami forrásainak megháromszorozása 2010 óta.
👉 Családtámogatási rendszer idei bővítése: 28 ezer nagycsaládos autókérelem, a 44 ezer 4 gyermekes anya szja adómentessége.
👉 Az első nyelvvizsga és a jogosítvány KRESZ vizsga díjának kormányzati átvállalása.

Köszönjük! Régen, amikor ment a "Magyarország jobban teljesít" kampány, akkor ezt hiányoltuk - a számokat, a részleteket. Mára rengeteget javult a kormányzati kommunikáció: minden képviselőnek saját Facebook oldala van, minden fontos helyi meg országos dologról beszámolnak, közzéteszik a fejlesztéseket, a számokat, a valóságot.

Köszönjük! 🇭🇺
Forrás: Dr. Hoppál Péter https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3788189461194638
A felsorolt pontokról részletesebben: https://szamokadatok.hu/

Címkék: Oktatás 

A balliberális kórus üvöltözése ellenére elindult az új Nemzeti Alaptanterv szerinti oktatás

A balliberális kórus üvöltözése ellenére elindult az új Nemzeti Alaptanterv szerinti oktatás

A képen egy első diák ingyenes tankönyv- és munkafüzetcsomagja, összesen 15 darabos csomagja.
❤️Ezúton köszönjük Magyarország Kormányanak, hogy ingyenessé tette a tankönyveket, és ezáltal minden magyar diáknak egyenlő esélyeket biztosított a tanuláshoz.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a mindenkinek járó ingyenes tankönyvek mellett ingyenes tanszer csomagot is kapnak a rászoruló iskolások, ezért senki sem marad "az út szélén" A rászorulók ingyenesen, a nagycsaládosok féláron étkeznek, a gyerekek felújított, vagy új iskolákba járhatnak, élvezhetik az új tornatermeket, tanuszodákat, sportpályákat.

Amikor még mi voltunk diákok, a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején akkor bizony kemény pénzeket fizettek szüleink minden tanév elején a tankönyvekért. Egy átlagos tankönyvcsomag ára 20-25 ezer forintba került, a minimálbér pedig 50 ezer körül mozgott. Akkor nem sírt senki, hogy milyen rossz a kormány, mindenki szépen csendben húzott még egyet a nadrágszíján és megvette a könyveket.

Sosem volt még olyan jólét mint most! Ennyi fajta és ekkora mértékű családtámogatás, adókedvezmény, otthonteremtési lehetőségek, vissza nem térítendő támogatások, autóvásárlási program, SZJA mentesség, ingyenes étkezés, stb stb stb.

Most sokkal könnyebb szülőnek lenni, mint 10-20 éve volt!

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465
https://szamokadatok.hu/Post/1777/Minden_gyerek_egyenlo_eselyekkel_kezdheti_a_tanevet

Címkék: Oktatás 

Újjáépítjük, felújítjuk oktatási intézményeinket!

Miközben Budapesten hisztiznek a libsik a SzFE miatt, az oktatási rendszerünk soha nem látott módon fejlődik!

Újjáépítjük, felújítjuk oktatási intézményeinket!

Íme a valóság!

Egyik olvasónk elküldte nekünk a DK legújabb kamuvideóját, melyben Arató Gergely saját gondolatok híján felolvassa a DK legújabb „nyilatkozatát” (https://www.facebook.com/dk365/videos/312478573395964) A videóban Arató nem kevesebbet állít, mint hogy „a kormány alkalmatlan volt arra, hogy megszervezze a biztonságos tanévkezdést” illetve hosszasan ecseteli a szokásos hülyeségeket: nincs fertőtlenítő, sorban kell állni igazolásért, nincs terem, nincs semmi, az iskoláknak meg nincs pénzük ezekre az eszközökre. Arató elvtárs ezt a videót bizonyára az ilyen Színház- és Filmművészeti Egyetemre vagy a CEU-ra járó diákoknak szánhatta, akik már nem iskolások, de még nem szülők, ezért könnyen beveszik a sok hülyeséget.

Mi, akik között van tanár, és vannak óvodás és iskolás gyerekeket nevelő szülők teljesen mást tapasztaltunk az oktatási intézményekben! Raklap számra hozták a tisztítószereket, fertőtlenítőket, a dolgozóknak az intézmények biztosítják a védőfelszerelést, a tanév szervezését, a járványügyi előírások bevezetését, a feltételek megteremtését az intézmények már múlt héten megtették. Az iskolákban és az óvodákban rend van, ahol arra szükség volt, vettek fel plusz takarítókat, az intézményeket igenis felkészítették a tanévre!

Arató elvtárs inkább beszéljen egy kicsit azokról az időkről, amikor ők 14 000 pedagógust rúgtak ki, 116 iskolát zártak be végleg, 748 iskolát vontak össze, és közel 1000 településen számolták fel a helyi iskolát. Na akkor nem voltak felkészítve az intézmények! Most köszi, de minden rendben van.
Olyannyira rendben van, hogy az iskolákat nem csak eszközökkel látják el, de bevezették az új Nemzeti Alaptantervet, egymást követik az új és a felújított iskolák átadásai, tornacsarnokok és tanuszodák épülnek, a családokat adókedvezményekkel, otthonteremtési támogatásokkal, ingyenes táborozással, ingyenes étkezéssel támogatja a kormány, a diákok ingyen tankönyvet kapnak, a rászorulók meg még a tanszercsomagot is ingyen kapják. Miről beszél, Arató „úr”?

Nézzünk pár intézményt, amit az elmúlt 48 órában adtak át:

🇭🇺 1. Átadták a Székely megújult kollégiumát

A Kollégium még az 1978-as építéskor megkapott külsejét viselte, azóta a homlokzathoz nem nyúltak, tudtuk meg Ozsváth Zsuzsannától, a Gyulai Szakképző Centrum Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójától ma, amikor az új tanév első napján hivatalosan is átadták a felújított kollégiumot.
Néhány évvel ezelőtt a belső tereken történt némi szépészeti kezelés, a külső ráncfelvarrás ideje is bőven eljött már. Igaz, a korszerűsítés nem kimondottan az optikára ment rá, hanem arra, hogy az épület működtetése gazdaságosabb legyen. Ezért a teljes külső nyílászárócsere mellet hőszigetelést, ezzel együtt természetesen új festést, a tetejére napelemeket, és mind e mellé új nevet is – Gyulai Szakképző Centrum Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – kapott.
A Székely ötéves technikumi képzésére, illetve hároméves szakképzésére 450 tanuló jár. Ők tavaly Békés mellett Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyék 34 településéről érkeztek. A 110 férőhelyes kollégiumban jelenleg 85-en laknak, így a kihasználtsága lehetőséget ad arra is, hogy az aktuális járványügyi előírásoknak eleget tegyenek, mondta a Székely igazgatónője.
A 155 millióba kerülő beruházást “a békéscsabai Hartmann Kft. rendkívül pontosan, a határidőket betartva, nagyon jó minőségben végezte”, mondta Ozsváth Zsuzsanna. Az ünnepélyes szalagátvágást Simon István Tamás kancellár, Babák Mihály polgármester, Kovács Zsuzsanna főigazgató, Dankó Béla országgyűlési képviselő és Ozsváth Zsuzsanna igazgató ejtette meg

Forrás: https://www.newjsag.hu/2020/09/01/atadtak-a-szekely-megujult-kollegiumat/

🇭🇺 2. Rég várt fejlesztés valósult meg Szigetmonostoron

A fejlesztéssel a kerékpárút mellett egy megújuló energiaforrást felhasználó energiahatékony épülettel is bővült Szigetmonostor. Új óvoda épült Szigetmonostoron, továbbá egy kerékpárutat is kialakítottak. A szigetmonostori Nyitnikék Óvoda megépítésére több mint 310 millió forintot fordítottak, ehhez a település 34 millió forint saját forrást biztosított.
Az avatóünnepségen Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: régen várt beruházások valósultak meg.
Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/09/reg-vart-fejlesztes-valosult-meg-szigetmonostoron

🇭🇺 3. Felújított és kibővített iskolában kezdték a tanévet Nyírbogáton

A Ke-Víz 21 munkájával az oktatási intézményben megújultak a tantermek és csoportszobák, továbbá nyelvi és társadalomtudományi labort, valamint új irodákat is kialakítottak.
Tanévkezdésre felújították és kibővítették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található nyírbogáti Vántus István Általános Iskolát, amely a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében készült el. A több mint 886 millió forintos, európai uniós pályázati forrásból megvalósult beruházás során nemcsak az épület, hanem a környezete és az udvar is megszépült - derült ki a szon.hu beszámolójából. A felújítás összesen 2000 négyzetmétert érintett, valamint 830 négyzetméternyi bővítés történt, a kertépítési munkák pedig 2500 négyzetméteren zajlottak.
A fejlesztés keretében teljesen megújultak a meglévő tantermek és szaktantermek, csoportszobák, szertárak, kiszolgáló helyiségek, irodák és mellékhelyiségek.
Az új szárnyban helyet kapott többek közt egy társadalomtudományi labor is, valamint új irodákkal, közlekedőkkel és lépcsőházzal is bővült az intézmény.
A szükséges oktatást segítő eszközökön túl vásároltak egy iskolabuszt is, ami megkönnyíti a Nyírbogát környéki településeken élő diákok utaztatását.

Nyelvi labor és könyvtár is született
A beruházás részeként a földszinten található tornateremet elb ontották, helyére pedig aulát alakítottak ki, ami lehetőséget ad az iskolai rendezvények lebonyolítására. A meglévő épületrész teljes akadálymentesítése mellett az felújítás magába foglalta:
• a burkolatok cseréjét,
• az elektromos hálózat teljes felújítását,
• új gázkazánok beépítését,
• valamint természettudományi előadó, nyelvi labor, könyvtár és raktárhelyiségek kialakítását is.
Dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a település polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: elmondhatjuk, hogy két évtizedes álmunk vált valóra azzal, hogy a tanévet egy megújult és új -szárnnyal kibővített, a kor minden kihívásának megfelelő intézményben kezdhetjük meg.

A térség top iskolái közé tartozhat a nyírbogáti
Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: „Az a célunk, hogy a nyírbogáti a térség egyik legjobb iskolájává váljon. Az épület felújításával és kibővítésével ez a munka nem ért véget, azt szeretnénk, ha az itt tanulók olyan versenyképest tudásra tennének szert, amivel az ország bármely oktatási intézményében, majd munkahelyén meg tudnák állni a helyüket.”
Az iskola ünnepélyes átadását követően sor került az óvoda felújított épületének és játszóudvarának átadására is. A mintegy 35 millió forintos beruházásnak köszönhetően így nem csupán az iskolások, hanem az óvodások is modern, megszépült környezetben kezdhetik a tanévet.
Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/09/felujitott-es-kibovitett-iskolaban-kezdtek-a-tanevet-nyirbogaton

🇭🇺 4. Értékteremtés a Nyírségben - Megnyitja kapuit a Báthory István Katolikus Óvoda Nyírbátorban.

Több mint 500 millió forint kormányzati támogatósból és egyházi önerőből felépült új óvodát adhattunk át ma délelőtt Nyírbátorban, melyet Palánki Ferenc megyéspüspök áldott és szentelt meg.
Az átadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke.
A beruházás része térségünk közel 13 Milliárd forint összértékű fejlesztésének, mely által 45 köznevelési és közoktatási intézmény újult meg, illetve fog megújulni.
Gratulálok Nyírbátor!

Forrás: https://www.facebook.com/simonmiklos.sza6.vk/posts/2627434714237601

🇭🇺 5. Megnyitotta kapuit az új Kincsem Óvoda Gödön! A város sokat várt erre a beruházásra, mely 400 millió forint állami támogatással valósulhatott meg.

Forrás, részletek, videó: https://www.facebook.com/tuzson.bence/videos/963440570798110
https://www.dunakanyarregio.hu/index_article.php?cikk=10405

🇭🇺 6. Tanévnyitót tartottak és az új tornacsarnokot is átadták Baján

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában az évadnyitóvak egy időben az új tornacsarnokot is felavatták.
A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában (MNÁMK) szeptember elsején délelőtt tartották az ünnepélyes tanévnyitót. Az évnyitón az új tornacsarnokot is felavatták. Az MNÁMK összesen több,mint 1000 gyermek és tanuló nemzetiségi, illetve német tanterv szerinti óvodai, általános iskolai, gimnáziumi nevelését, oktatását látja el.
A magyarországi németek egyik legnagyobb nevelési-oktatási és kulturális intézményében, amely egyben elismert külföldi német iskola is, nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek és tanulók kompetenciáinak fejlesztésére, személyiségük kibontakoztatására, valamint az egészséges életmód tudatos kialakítására. Ez utóbbinak fontos eleme a mindennapos testmozgás, amire az új tornacsarnok megnyitásával minden gyermeknek, tanulónak és pedagógusnak modern és méltó környezetben lesz lehetősége.
Az átadáson dr. Fürjes Zoltán helyettes államtitkár a sportos életmód fontosságát emelte ki, és azt, hogy a kormány éppen ezért vezette be a mindennapos testnevelést, de tudják, hogy ehhez helyre is szükség van, ezért támogatják a tornacsarnokok építését. Dr. Fürjes Zoltán kiemelte Zsigó Róbert államtitkár és országgyűlési képviselő munkáját, aki szócsöve volt a bajaiaknak. A zenés, vidám tanévnyitó után következett a nemzetiszín szalag átvágása az új tornacsarnok előtt, majd a vendégek megtekinthették az új épületet.
A küzdőtér szabvány méretű kosárlabdapálya, röplabda, tenisz, kispályás labdarúgás, kézilabda és floorball számára is megfelelő. A terem szertornához szükséges felszereltséggel is rendelkezik. A sportolók ízületeinek biztonságáról lengőaljzatú sportparketta gondoskodik. A középen lévő elválasztó függönynek köszönhetően egyszerre két foglalkozás helyszíne lehet.

Forrás, további képek: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanevnyitot-tartottak-es-az-uj-tornacsarnokot-is-atadtak-bajan-2956331/

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!
További részletek: https://szamokadatok.hu/Post/1803/Magyar_Falu_Program_-_100_hazai_forrasbol
https://szamokadatok.hu/Post/1800/A_Nemzeti_kormany_1400_ovodat_ujit_fel_2_ev_alatt
https://szamokadatok.hu/Post/1777/Minden_gyerek_egyenlo_eselyekkel_kezdheti_a_tanevet
https://szamokadatok.hu/Post/1679/Soha_nem_latott_mertekben_tamogatja_a_Kormany_a_magyar_fiatalokat
https://szamokadatok.hu/Post/1348/Nekik_ez_is_STADION_nekunk_gyermekeink_jovoje_es_egeszsege
https://szamokadatok.hu/Post/1581/Egymast_kovetik_az_uj_tornatermek_es_tanuszodak_atadasai

Címkék: Fejlődés  Oktatás 

A Nemzeti kormány 1400 óvodát újít fel 2 év alatt!

A baloldal 275 óvodát zárt be 2002 és 2010 között!

A Nemzeti kormány 1400 óvodát újít fel 2 év alatt!

Érzik a különbséget, ugye? Ez egy remek példa arra, hogy a baloldalnak nem Magyarország, nem a magyar emberek, a magyar gyerekek a fontosak, hanem a Brüsszeli és a haveri érdekek kiszolgálása. Ezzel szemben az Orbán-kormány 1400 óvodát újít fel 2 év alatt.

A kormány családpolitikájának köszönhetően közel 20.000 óvodai férőhellyel, 19.000 bölcsődei férőhellyel és 1200 óvónővel van ma több Magyarországon, mint 2010-ben. A Kormány eddig 240 új óvodát épített és már több, mint 1000 óvodát újított fel. Összesen pedig 2000 állami, önkormányzati, egyházi, illetve határon túli óvoda újul meg vagy épül fel Magyarországon és a Kárpát-medencében 100 milliárd forint értékben.

Ebből 1400 óvodát újítanak fel a Magyar falu program részeként

A Magyar falu program részeként tavaly és idén mintegy 1400 óvoda újul meg az országban, ez a kistelepülések népességmegtartó ereje szempontjából döntő fontosságú – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Páliban.

A Győr-Moson-Sopron megyei község óvodájának felújítása alkalmából tartott ünnepségen Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a 2010 előtti szocialista kormányok idején négyszáz településen zártak be oktatási intézményeket, jellemzően óvodákat, részben iskolákat, pedig az óvodák megléte és jó minősége döntő tényező abban, hogy a szülő az adott településen hagyja-e a gyermekét.

Amennyiben nem szívesen járatja oda, vagy nincs óvoda, akkor jó eséllyel a család el is költözik a településről – mondta, hozzátéve, hogy a kormány számára fontosak a kistelepülések, illetve az, hogy a lakosság helyben maradjon és helyben boldoguljon.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a Magyar falu program első pályázati kiírásait tavaly, év elején jelentették meg, elsőként önkormányzatok tulajdonában lévő közösségi terek és meglévő, de nem használt egyházi közösségi terek felújítására.
Az előző évben ezt követően további 16 pályázati felhívást jelentettek meg, idén pedig 22 pályázati kiírást tettek közzé.

Tavaly minden programot sikeresen lebonyolítottak, év végére 5500 nyertes pályázatot hirdettek ki csaknem 60 milliárd forint értékben. Idén még két pályázati kiírás felénél nincs döntés, de a következő hetekben folyamatosan érkeznek majd az értesítések a pályázóknak – mondta.

Gyopáros Alpár szerint a megvalósítás is jól halad minden magyarországi településen, nagyobb fennakadást nem okozott a koronavírus-járvány tavasszal. A beruházások szépen haladtak, és a települések ütemezetten nyújtották be pályázataikat a kiírásokra – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Páli eddig négy pályázatot nyert meg: az óvoda belső terének megújítása mellett járdafelújításra és kommunális eszköz beszerzésére is kapott támogatást, emellett jövő hét elején írják alá az orvosi rendelő felújításának támogatói okiratát.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/1400-ovodat-ujitanak-fel-a-magyar-falu-program-reszekent-8588853
https://szamokadatok.hu/Post/1275/2000_allami_onkormanyzati_egyhazi_illetve_hataron_tuli_ovoda_ujul_meg_vagy_epul_fel_Magyarorszagon_es_a_Karpat-medenceben_100_milliard_forint_ertekben
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zoi001.html

Címkék: Oktatás 

Modern városok: kétmilliárdos szakképzési fejlesztés valósult meg Tatabányán

Tükröt állítunk a baloldal elé: ők hagyták leromlani az oktatást és az egészségügyet, az Orbán-kormány újjáépíti azt!

Modern városok: kétmilliárdos szakképzési fejlesztés valósult meg Tatabányán

Tatabányán átadták az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakképzési központját, amelyet 2,4 milliárd forintos beruházással a volt városi kollégium leromlott épületének felújításával alakítottak ki.

A szakképzési centrum alkalmas arra, hogy a vállalatoknál folyó gyakorlati képzést modern eszközparkkal egészítse ki a gépészet, a közlekedésgépészet, a vegyészet, az informatika, az elektronika területén, továbbá tizenkét szakképesítést nyújtó oktatásban – ismertette Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) polgármester.

Elmondta: az intézmény hasznát elsősorban a tatabányai és környékbeli fiatalok és felnőtt munkavállalók élvezhetik. A laborokban vállalati oktatókat is képezhetnek, amivel a duális képzés személyi feltételeinek kialakításához járulnak hozzá.

A centrum két korábban önálló iskola, a Bánki Donát Ipari Szakközépiskola és a Péch Antal Műszaki Szakképző Iskola és Gimnázium összevonásából jött létre. Az itt tanulók létszáma eléri a 850-et. A beruházás 2,4 milliárd forintból valósult meg a Modern városok program keretében, ebből közel félmilliárd forintot eszközfejlesztésre fordítottak.

„Tatabányán a helyi politikában közmegegyezés tárgya, hogy kiemelt területnek tekintjük az oktatás fejlesztését. A Modern városok program keretében a kormány együttműködési megállapodást kötött az önkormányzattal egy oktatásfejlesztési program kidolgozásáról” – mondta Schmidt Csaba, az új intézmény kancellárja, a város korábbi polgármestere.

A közelítőleg 11 milliárd forintból megvalósuló tatabányai oktatásfejlesztési program része az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá fejlesztése, a duális képzés bevezetése, a most átadott a szakképző központ kialakítása, valamint a száz éves bányakórház gimnáziummá alakítása is a katolikus egyház közreműködésével.

Új laboratóriumokkal várja diákjait a Bánki Donát-Péch Antal Technikum
Modern Városok Program - Tatabánya

A Kormány 100 %-os, 2.3 milliárd forint értékű finanszírozásával befejeződött az egykori középfokú kollégium szakképzési központtá történő átalakítása. Az új pneumatikai-, elektronikai-, robotikai- és vegyészeti laboratóriumok kialakítására mintegy 500 millió forintot fordítottunk.

Úgy látszik, hogy a történelem kereke is felgyorsult és tíz évenként ismétli önmagát, így a Tatai-medencében is szembe kell néznünk az aktuális gazdasági válságokkal. A bányászat 30 évvel ezelőtti összeomlását követően sikeresen indítottuk el Tatabánya gazdaságszerkezetének átalakítását. A 2000-es távol-keleti krízist követően az elektronikai vállalkozások mellé autóipari, gépgyártó és orvostechnológiai eszközöket előállító vállalkozásokat telepítettünk le. A 2008-as gazdasági válságot követően egyre nagyobb figyelmet szenteltünk a nagy hozzáadott értéket előállító beruházók megnyerésére.

A következő évtizedben gyökeresen át fog alakulni az ipar, egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás, a hagyományos gépjárműgyártás mellé pedig felzárkózik az elektromos gépjárművek előállítása. Ebben a versenyben csak akkor maradhatunk talpon, ha kiváló elméleti és gyakorlati tudással rendelkező munkavállalók lépnek be a munka világába. Ebben fog nagy segítséget nyújtani a most átadott technikum.

📌 Forrás, további képek:
https://www.facebook.com/tataimedenceert/posts/3227530043995276
https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/08/28/modern-varosok-ketmilliardos-szakkepzesi-fejlesztes-valosult-meg-tatabanyan
https://www.kemma.hu/galeria/atadtak-tatabanya-legmodernebb-iskolajat/

Címkék: Oktatás 

Tízezernél több pedagógus kap bruttó 500 ezer forintot!!!

(videóval)

Tízezernél több pedagógus kap bruttó 500 ezer forintot!!!

AZ EGYSZERI JUTTATÁST A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TELEPÜLÉSEKEN DOLGOZÓ TANÁROKNAK ADJA A KORMÁNY

Több mint tízezer pedagógus részesül bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásban – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című műsor legújabb részében. A minisztérium hivatalos Facebook-oldalán látható videóban elhangzik: a kormány úgy döntött, hogy négyszáz hátrányos helyzetű településen dolgozó 10.500 pedagógus és az oktatást segítő kolléga részesül ebben a juttatásban a hátrányos helyzetben levő diákjaik felzárkóztatásáért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben kiemelte: június 2-ától, a járványhelyzet javulásával lehetővé vált ugyan egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások megszervezése az iskolákban, hogy a gyerekek szükség esetén pótolni tudják a lemaradást, azonban a tanulók egy része, a leghátrányosabb településeken élők, nem tudták kellően elsajátítani a tananyagot. – A kormány több mint 6 milliárdos programjának pontosan az a célja, hogy ezek a hátrányos helyzetben élő gyerekek így be tudják hozni a lemaradást, minél kevesebb tanuló hagyja el az iskolát végzettség nélkül, csökkentsék a diákok lemorzsolódását és egyben támogassák a pedagógusok helyben és pályán maradását. Az érintett települések állami fenntartású iskoláiban dolgozó 10.500 pedagógus és az oktatást segítő kollégáik ezért – a 2021. január 31-ig tartó – felzárkóztató munkájukért kapják a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást – tették hozzá.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a videóinterjúban nagyon sikeres évet kívánt az ország valamennyi pedagógusának, a diákoknak pedig azt, hogy gazdagodjanak ismeretekben is és lélekben is.

A tárcavezető beszélt a koronavírus-járványról és a várható intézkedésekről is, ezzel kapcsolatban megjegyezte: készültségi állapotban kell maradni. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy folyamatosan figyelemmel követjük a járvánnyal kapcsolatos összes körülményt, és ennek megfelelően, rendkívül gyorsan meghozza a kormány a megfelelő intézkedéseket. Az oltóanyaggal kapcsolatban elmondta: biztató klinikai vizsgálatok, kutatások indultak el, aminek várjuk az eredményét, és abban az esetben, hogy ha az oltás hatásos lesz és az emberi szervezetre semmilyen káros hatása nincs, illetve még késői szövődményeket sem okoz, Magyarországon csak akkor kerül majd forgalomba.

🎥Videó: https://www.facebook.com/emberieroforrasokminiszteriuma/videos/230648821611396
Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/tizezernel-tobb-pedagogus-kap-brutto-500-ezer-forintot-8575599/
https://szamokadatok.hu/Post/1632/Retvari_Megerkezett_az_emelt_ber_a_pedagogusok_szamlajara
https://szamokadatok.hu/Post/1377/A_Nemzeti_Kormany_valsagban_sem_hagyja_cserben_a_dolgozokat

Címkék: Megélhetés  Oktatás