Címke: Megélhetés

Mélyszegénység!

Úgy nő a boltok forgalma, mintha nem lenne holnap

Mélyszegénység!

Elérhető 2022 első négy hónapjának kiskereskedelmi forgalmi adta. Ez azt mutatja, hogy január-április időszakban a kiskereskedelmi forgalom volumene 11,8%-kal volt magasabb, mint előző év azonos időszakában.

Fontos, hogy volumenindexet nézünk, amely kiszűri az árváltozást, azaz libsi olvasóinknak jelezzük, hogy az inflációzás jelen esetben is ugyanolyan szakmaiatlanságot takar, mint bármikor máskor.
Nyilván 2021. év eleje kicsit gyengélkedett, mert az akkori COVID miatti korlátozó intézkedések valamelyest visszavetették a kiskereskedelmi forgalmat, így az egy évvel ezelőtti minimális visszaesés kicsit torzítja a számokat. Ezt figyelembe véve is agyzsibbasztó azonban, hogy a libsik továbbra is mélyszegénységről és nyíló ollóról hazudoznak.

A márciusi 16,7%-os valamint az áprilisi 15,8%-os növekedés egy része valószínűleg a gyermeket nevelők februári adóvisszatérítésének is köszönhető.
Minimálisan nőtt az élelmiszerek forgalma is, de a nem élelmiszerek valamint az üzemanyagok fogyasztása emelkedett csak számottevően.

Tehát hiába az infláció, az embereknek annyi pénzük van, és olyan mértekben növekednek a fizetések, hogy többet vásárolunk. Azaz „a kígyók kígyóznak”, csak nem ott, ahol Feri gondolja, hanem az üzletekben.

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/kis/kis2204.html
https://szamokadatok.hu/Post/5319/Haborus_az_inflacio_de_a_berek_igy_is_jobban_nonek

Címkék: Megélhetés 

Szomorú, de az van

A dráguló élelmiszerekről viszont nem Orbán tehet, ő csak segíteni tud valamelyest

Szomorú, de az van

Üzemanyagárstop, rezsicsökkentés, családi adókedvezmény, fiatalok adómentessége, nyugdíjemelések, prémium, 13. havi nyugdíj, családi adóvisszatérítés, élelmiszerárstop (6 termék), minimálbér emelése, SZÉP kártya használatának kiterjesztése, stb - csak néhány azon intézkedések közül, melyekkel a kormány segíti az embereket átvészelni ezt az időszakot, amit ezúton is köszönünk!

Az elégedetlenkedők pedig értsék meg, hogy a kormánynak nincs saját pénze - a közös pénzükkel rendelkeznek, tehát aki még több támogatást szeretne, az azt is írja le, hogy hol és kiknek emelné az adókat, mert ha nő a kiadás, a bevételnek is nőnie kell.

Magunk részéről a felsorolt, részben bennünket is érintő intézkedések pozitív hatását kiegészítjük a kertünkben megtermelt zöldségekkel és gyümölcsökkel. Sok munka van vele, de megéri. Ősszel majd készítünk egy mozaikképet az idei termésekből 🫐🧅🧄

Mindenkinek kitartást, sok erőt és egészséget kívánunk! Csak közösen győzhetjük le a nehézségeket!

Címkék: Adó  Gazdaság  Megélhetés  Vélemény 

38 ezer vagy 24 ezer? Nagyon nem mindegy!

️Nyaralásunk során ez a második tankolás, eddig összesen 26 ezer forintot jelentett nekünk a hatósági áras üzemanyag

38 ezer vagy 24 ezer? Nagyon nem mindegy!

A Fidesznek és személyesen Orbán Viktornak köszönjük a segítséget! Ha valaki ismeri személyesen is a miniszterelnök urat, és szoktak néha beszélni, akkor adja át neki a Számok alapítójának köszönetét. Az intézkedést kritizáló libsik pedig bizonyára nagyon jó anyagi helyzetben élnek, ha nekik az ilyen összegek nem számítanak, nekünk igenis számít.

Libsik! A különbözetből kijön 8 db fullos lángos! (Azért lángosban mérjük, mert most épp ezzel hergelnek)

️Előzmény:
https://szamokadatok.hu/Post/5328/Nyaralni_mentunk
https://szamokadatok.hu/Post/5329/Hosegriado_es_a_megoldasok

Címkék: Megélhetés 

Háborús az infláció, de a bérek így is jobban nőnek

Ha munka van, minden van!

Háborús az infláció, de a bérek így is jobban nőnek

Mi is érezzük, hogy többet fizetünk a boltban, de nem esünk abba a hibába, mint azok a balliberálisok, akiknek fogalmuk sincs a fogyasztói kosár mibenlétéről és csak az élelmiszerek árát szajkózzák.

A saját fogyasztói kosarunkat ugyan mi sem követjük forintra, de az általános KSH-s kosarat ismerjük. Márciusban 8,5% volt az infláció, az élelmiszerekért mindeközben 13%-kal fizettünk többet, mint egy évvel korábban, a szolgáltatások ára 6%-kal nőtt, míg a háztartási energia ára gyakorlatilag nem változott a rezsicsökkentés miatt.

Ugyanakkor márciusban 15,5%-kal volt magasabb a rendszeres havi átlagjövedelem, mint egy évvel korábban. Ez 6,5%-os reálbérnövekedést (115,5/108,5) jelent március hónapra. A KSH ennél magasabb értéket számol, mert ők a teljes havi bruttót veszik alapul és nem a rendszerest, de mi nem voltunk ilyen bátrak.

A minimálbér a 2021-es 167 ezer forintról 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 219 ezer forintról 260 ezer forintra emelkedett 2022-re. Ez a 19%-os emelkedés magasabb, mint az átlagbér 15,5%-os emelkedése, azaz a minimálbér és a garantált bérminimum reálértéke jobban nőtt, mint az átlagbéré.

Ebből a felhajtóerőből adódóan általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb keresetűek bére jobban nőtt, mint a jól keresőké, azaz zárul az olló. Simán elképzelhető, hogy az amúgy luxusnyomorban élő, a telexes hülyegyerekek okádékát visszaböfögő neoliberális agyhalott bére csak 8%-ot emelkedett, így havi 300 ezer forint helyett csak 280 ezret tud a hobbijára költeni.

Az infláció mértékét már ismerjük áprilisra és májusra is, de a béreket még nem közölte a KSH.

Forrás:
https://www.ksh.hu/fogyasztoi_arak
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2201.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2202.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2203.html

Címkék: Megélhetés 

Ahol van józan paraszti ész, ott többen dolgoznak

Kinek mit intézett a kormánya...Az EU leszakadóban van, Magyarország javítja az EU átlagot, Oroszországban pedig rekord alacsony a munkanélküliség

Ahol van józan paraszti ész, ott többen dolgoznak

️Itt van egy nagyon jó cikk arról, hogy mennyire béna az EU vezetése, és mennyire nem értik a világot. A szankciókkal nem az oroszoknak, hanem önmagunknak ártunk.

️Hat megdöbbentő ábra arról, mennyire nem működik az embargó
https://bit.ly/3HHH8R3

️Adatok:
https://bit.ly/3xwAbNN
🇭https://bit.ly/3OcZT0u
🇷https://bit.ly/3b8Cu2h

Címkék: Európai Unió  Megélhetés 

Az embargópárti baloldal havi 79 ezer forinttal terhelné a családokat

Amikor szavaztunk, ezt is figyelembe vettük!

Az embargópárti baloldal havi 79 ezer forinttal terhelné a családokat

️Még a libsik egy része is a Fideszre szavazott, mert a saját pénzüket ők is meg tudják számolni!

Egy ilyet személyesen is ismerünk, aki a választás után elmondta, hogy bár nem szereti a Fideszt, de van sok állampapírja, és fél, hogy nem kapja vissza a pénzét, ha a baloldal kerül hatalomra, ezért a Fideszre szavazott. Jól mondta Orbán, velünk még az is jól jár, aki nem ránk szavaz, a baloldallal meg az is rosszul jár, aki rájuk szavaz.

A magyar kormány kezdetektől fogva ellenzi Brüsszel orosz energiaszállításokra vonatkozó szankciós javaslatait, mivel azok jelentős károkat okoznának Magyarországnak. A hazai baloldal által támogatott intézkedések ellehetetlenítenék a rezsicsökkentés és a benzinárstop fenntartását, ami drasztikusan megnövelné a magyar családok terheit. A Századvég utánajárt annak, hogy a rezsicsökkentés hiányában – tehát a világpiaci árak érvényesülése esetén – májusban hogyan alakultak volna a magyarok közüzemi kiadásai.

A közelmúltban több baloldali politikus és véleményformáló tüntette fel pozitív színben Brüsszel energiaembargós javaslatait - emlékeztet a kutatás.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője kifejtette, hogy amennyiben a baloldal kormányozna, akkor Magyarország – a bolgár példát követve – „mindenképpen csatlakozott volna az olajembargóhoz”, míg a Jobbik európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton a brüsszeli szankciós csomagról úgy vélekedett, hogy „A javasolt szankciók jók, és hatékonyak”. A Párbeszéd frakcióvezetője, Tordai Bence a magyar kormány törekvéseit az olajembargó alóli mentesség elérésére úgy értelmezte, hogy a kormányzat „12 év bűnös tétlenség után, a magyar embereket túszul ejtve zsarolja az Uniót”, továbbá Balázs Péter egykori baloldali külügyminiszter szerint kudarc lenne, ha nem sikerülne elfogadtatni Brüsszel hatodik szankciós csomagját.

Világosan látnunk kell - írja a Századvég -, hogy az olajembargó – mentesség hiányában – alapjaiban veszélyeztette volna a magyar gazdaság működését, az ország energiabiztonságának szavatolását, valamint ellehetetlenítette volna az üzemanyagárstop megőrzését, melynek legnagyobb kárvallottjai a magyar emberek lettek volna. Ugyanakkor a baloldal említett megnyilvánulásai kevésbé meglepőek annak fényében, hogy a balliberális pártok és politikusok hosszú ideje támadják a rezsicsökkentést és a benzinárstopot, így az embargópárti vélemények a korábbi politikájuk szerves folytatásaként értelmezhetők - vélik.

Egyebek mellett az összefogott baloldali tömb egykori kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter korábban kijelentette, hogy „A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani”, míg az üzemanyagárstopot „elhibázott megoldásnak” titulálta. Ehhez hasonlóan Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a rezsicsökkentést egyszerűen „hülyeségnek” nevezte.

A piaci árak alkalmazása a rezsiköltségek drasztikus emelkedéséhez vezetne

Amennyiben a baloldal kormányozna Magyarországon és kivezetésre kerülnének a hatóságilag rögzített rezsiárak, akkor a villamosenergia-tarifák a jelenlegi több mint háromszorosára, míg a földgáz-szolgáltatások ára az öt és félszeresére emelkedne.

A piaci árak bevezetése így összesen négy és félszeres költségnövekedéshez vezetne egy átlagos magyar háztartásban.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy – rezsicsökkentés nélkül – egy átlagos magyar háztartás 9 ezer forintos villamosenergia-kiadása 30 ezer forintra, míg a 13 ezer forintos földgázszámlája 71 ezer forintra nőne.

Így összesen a rezsiszámla havi 22 ezer forintról 101 ezer forintra emelkedne, ami havonta 79 ezer, éves szinten több mint 948 ezer forint többletköltséget okozna egy átlagos magyar háztartásnak - számolta ki a Századvég.

Hangsúlyoznunk kell továbbá, hogy a rezsi piaci árazásával járó többletköltségen felül – amennyiben az olajembargó hatásaként a benzin és gázolaj esetében sem érvényesülhetne a hatósági ársapka – a magyaroknak júniusban a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért.

A baloldal politikai hazárdjátéka jelentősen növelné a családok terheit

A háztartások energiafogyasztását nagymértékben befolyásolja az egy fedél alatt élők száma, ugyanis minél többen alkotnak egy háztartást, annál nagyobb az energiafogyasztás mind a villamosenergia, mind a földgáz tekintetében - áll a kutatásban.

A piaci árak bevezetése okozta árnövekedés így fokozottan hátrányos lenne a családos, és különösen a nagycsaládos háztartásokra nézve.

A rezsicsökkentési program hiányában egy egyfős háztartás havi kiadása az áram és a gáz tekintetében 16 ezer forintról 72 ezer forintra nőne (ez 56 ezer forintos többletkiadást jelentene), ugyanakkor egy négyfős háztartás esetében a díj havi 28 ezerről 126 ezer forintra emelkedne.

Egy nyolcfős (például többgenerációs) családnak pedig 138 ezer forinttal kellene magasabb díjat fizetnie, ha nem érvényesülnének a hatósági rezsiárak - derül ki.

Fontos kiemelni továbbá - tájékoztatnak -, hogy a rögzített árak leépítésével, háztartások százezreinek kellene anyagi okokból lemondani otthonuk kellő mértékű fűtéséről, világításáról és műszaki eszközeik használatáról, ami jelentős társadalmi feszültségeket eredményezne. Amennyiben a villamosenergia és a földgáz ára a piaci árszabás következtében a négy és félszeresére növekedne, annak egyenes következménye lenne, hogy a jelenlegi 4,2 százalékos energiaszegénységi ráta – a Századvég számításai szerint – körülbelül az ötszörösére, közel 22 százalékosra emelkedne, vagyis minden ötödik ember energiaszegénnyé válna Magyarországon.

A baloldali javaslat hatására tehát 900 ezer háztartásnak, azaz körülbelül 2,1 millió embernek kellene lemondania a kellő mértékben fűtött otthon kényelméről - írja a Századvég.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220610-az-embargoparti-baloldal-havi-79-ezer-forinttal-terhelne-a-csaladokat

Címkék: Baloldali rombolás  Megélhetés 

Ezt csak az nem érti, aki nem akarja érteni

️A jelek szerint a 444 ebbe a csoportba tartozik

Ezt csak az nem érti, aki nem akarja érteni

Ennél világosabban nem tudjuk nekik elmagyarázni, ha esetleg valakinek van ötlete, hogy hogyan lehet ezt a brüsszeli (senki által meg nem választott) bürokratákkal és a belpesti 444-es firkászokkal megértetni, az írja meg kommentben.

MINDEN kormány megtehetné azt, hogy kedvezményt ad saját lakosságának, csak nem teszik, bennünket meg még cseXegetnek is miatta. Nagyon gáz ez az EU! Régen menő volt a tagjának lenni, ma már inkább ciki.

ADD TOVÁBB!

Címkék: Európai Unió  Megélhetés 

Az emberek nem a segélyre, hanem a munkahelyteremtésre szavaztak!

Orbán Viktor mindig betartja az ígéretét! Ezért ő a miniszterelnök

Az emberek nem a segélyre, hanem a munkahelyteremtésre szavaztak!

A járvány előtt volt utoljára ilyen kevés munkanélküli
Közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliségi ráta ismét a járvány előtti időket idézi, derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 684 ezer főt tett ki, amely 109 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 100 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 5 ezerrel csökkent.

️Ti meg nyugodtan nyomjátok tovább a süket dumát: alapjövedelem, európai minimálbér, stb. A lőtéri kutyát sem érdekli ez a demagóg szöveg.

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Forrás: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/05/a-jarvany-elott-volt-utoljara-ilyen-keves-munkanelkuli

Címkék: Megélhetés 

Nem mi mondtuk: Eurostat: Budapest életszínvonalban megelőzi Bécset, Madridot és Berlint

️Libsik! Akkor most az jön, hogy az Eurostat Mészárosé?

Nem mi mondtuk: Eurostat: Budapest életszínvonalban megelőzi Bécset, Madridot és Berlint

Az újonnan alakult kormányt arra kérjük, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Magyarország maradjon a fejlődési pályán. Tudjuk, hogy ezekben a bizonytalan időkben ez nem lesz egyszerű. Az energiapolitika terén pedig arra kérjük a kormányt, hogy ne írjanak alá Brüsszellel semmilyen megállapodást, sem rövidtávút, sem hosszútávút, hiszen pontosan tudjuk, hogy úgyis átvernek, mint a helyreállítási alappal, ahol mi kötelezettséget vállaltunk más tagállamokért, de pénzt a mai napig nem kaptunk. Brüsszel nem tekinthető megbízható partnernek!

És akkor az életszínvonalról:
Bár Prága továbbra is előttünk jár, Budapest így is megelőz több fontos nyugat-európai várost is, ha az életszínvonalról van szó.

A fővárosunknak óriási túlsúlya van a magyar gazdaságban. A helyzet ilyen szempontból lassan száz éve változatlan. A központi vízfej és a vidék között egyre nagyobb a különbség. Hogy pontosan mekkora arra rendre rávilágítanak az Eurostat éves jelentései.

Az Európai Unió alá tartozó Eurostat minden évben közzéteszi azokat a részletes gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni, hogy az egyes EU-s régiókban mekkora az életszínvonal. A legfrissebb számok, amelyek a 2020-as állapotokat mutatják be, pár hete jöttek ki.

Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre a PPS-re (Purchasing Power Standard) is átszámolja.

Erre azért van szükség, mert az egyes országokban sokszor nagyok az árkülönbségek. A németeknél vagy a bolgároknál nyilván nem ugyanannyiba kerül egy McDonald's menü vagy egy fékcsere.

Amikor valaki külföldre akar költözni akkor sokszor felmerül, hogy hiába lehet mondjuk Londonban a hazai fizetés többszörösét megkeresni, ha közben az albérletek is csillagászati árba kerülnek. Az eltérő árszínvonalakat a PPS teljesen lefejti és megmutatja, hogy mekkora a tényleges életszínvonal.

A PPS terén Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid. Nem csak mi állunk ilyen jól. A közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek.

Annyira, hogy a ranglistán Prága ott van az élbolyban, nem sokkal lemaradva Luxembourgtól, Brüsszeltől és Dublintól. Igaz, a COVID járvány előtt még a dobogó második helyén álltak. A mi térségünkben a gazdaságok jellemzően fővárosközpontúak. A vidéki régiók általában le vannak szakadva. Ezzel szemben Németországban például szinte minden régióban az uniós átlag fölött élnek az emberek.

A németeknél ráadásul nem Berlin áll az első helyen az életszínvonal terén. Hamburg fejlettebbnek számít.

Az Eurostat számaiból az is kiderül, hogy a COVID miatt egy maroknyi kivételt, például Nyugat-Írországot leszámítva szinte mindenütt esett az életszínvonal 2019-hez képest. A járvány előtti évhez viszonyítva kevés változás történt a rangsorban. Varsó régiója viszont megelőzte Pozsonyt.

A vidéki adatok, ha Közép-Magyarországot nem veszük, hazánkra nézve kevésbé hízelgőek. Évről-évre ugyan kisebb döccenőkkel megy a felzárkózás, de ebben a tempóban még évtizedeket kell várni mire a vidéki régiók elérik az uniós átlagot.

EU-s szinten a negatív toplistát főleg a bolgár térségek uralják.

De belekerült egy tengerentúli francia terület is: az Indiai-óceánon található Mayotte szigetén a mintegy negyedmillió lakos életszínvonala az uniós átlag 30 százalékát éri csak el. Nem áll sokkal jobban Bulgária Severozapaden nevű régiója sem, ahol ez az arány 36 százalék.

Forrás, részletek: https://novekedes.hu/elemzesek/eurostat-budapest-eletszinvonalban-megelozi-becset-madridot-es-berlint

Címkék: Budapest  Európai Unió  Megélhetés 

A libsik szerint a hatósági ár nem segít. A valóság ezzel szemben az, hogy nagyon is segít!

️Többek között ezért is ma Orbán alakíthat kormányt, és nem Márki-Zay

A libsik szerint a hatósági ár nem segít. A valóság ezzel szemben az, hogy nagyon is segít!

️Itt a teljes lista: https://bit.ly/39PcVlR
️Egekben a földgáz, az áram és a benzinárak Európában – grafikonokon mutatjuk, mennyivel emelkedtek
https://bit.ly/3sOqLf2

A magyar emberek életét megkönnyítő intézkedéseket támogatjuk, az embargót, a bármilyen újabb szankciókat nem. Ekkora felhatalmazással a magyar kormány megálljt parancsolhat a nyugati önpusztító politikának, ha ők embargózni akarnak, embargózzanak, de mi ebből kimaradunk. Ne írjunk alá semmit, mert úgyis átvernek, mint a helyreállítási alappal!

ADD TOVÁBB!

Címkék: Megélhetés