Címke: Kultúra

Liget Budapest Projekt - ezt támadták és a mai napig támadják a liberális diktatúra hazai képviselői

Valóság vs hazugság

Liget Budapest Projekt - ezt támadták és a mai napig támadják a liberális diktatúra hazai képviselői

(további cikkek a leírás végén)

👉 A képek nagyban: https://bit.ly/3hUZLnA
Javasoljuk a projekt vezetőinek és a kormánynak, hogy azokat a létesítményeket, melyeket a baloldal gáncsolása miatt nem tudják megépíteni a Városligetben, azokat építsék meg Debrecenben, Szolnokon, Nyíregyházán, Győrben, Sopronban vagy bármelyik másik liberális diktatúrától szabad városban!

Mindig vannak olyanok, akik leírják, hogy "inkább építsenek kórházat" vagy bármi mást, amiről épp nincs szó. Az ő kedvükért csináltunk egy videót, ami egészségüggyel kezdődik, oktatással folytatódik, majd kitérünk az útépítésre, a tömegközlekedésre, műemlék épületekre, templomokra, bölcsődékre, közterekre, települések fejlesztésére.
20 perc tömör valóság! Benne a Liger Projekt egyes elemei is. https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/263391675129773

Teljesen egyértelmű, hogy a baloldal egy lepukkant, drogosokkal és prostituáltakkal teli, gazos Városligetet szeretne látni, hiszen a képeke látható állapotban a Liget rendezett, tiszta, családbarát, és kizárólag rendeltetésének megfelelően használható. A baloldal a zavarosban szeret halászni, nekik ez nem tetszik. Azzal a hazugsággal tömték tele híveik fejét, hogy a "Fidesz lebetonozza a Ligetet", közben a valóság az, hogy a Liget zöldterülete a Projekt eredeti tervei szerint való megvalósítása esetén 60 százalékról 65 százalékra nő. Ennek egyik jelképes példája a nemrég átadott mélygarázs, amely korábban egy hatalmas felszíni, aszfaltozott parkoló volt, most pedig a gépkocsik a föld alatt parkolnak, a felszínen pedig zöldterületeket alakítottak ki.

👉 A Liget Budapest Projekt történetének eddigi legsikeresebb évét zárta! 2020-ban birtokba vehette a közönség a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkkal is gazdagodott a Liget.

Ezzel már csaknem 150.000 m2 zöldfelület újult meg a parkban. Baán László, a projekt miniszteri biztosa kiemelte, hogy a tavalyi évben mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése is, átadtuk a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád várja a látogatókat. A korábban évtizedekig parkoló autók által elfoglalt, lebetonozott területen így egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.
Immár nem tervekről, hanem a Liget projekt valóságáról alkothatott véleményt az a mintegy másfél millió látogató, aki megtekintette a projekt eddig elkészült fejlesztéseit.
MIT HOZ 2021?

Izgalmas újdonságokkal folytatódik a Városliget történelmi léptékű megújítása 2021-ben is, hiszen ez év végére megnyílik a világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott, rangos nemzetközi díjakkal elismert intézménye, a Magyar Zene Háza.
A parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, látványos attrakcióként visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik. 2021 őszén egyedi és látványos kiállítással nyílik meg a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.

2021-ben is folytatódnak az átadások a Városligetben

Év végére többek között megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, és megnyílik a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.
A Liget Budapest Projekt történetének eddigi legsikeresebb évét zárta - jelentette be Baán László, a projekt miniszteri biztosa a lapunkhoz is eljuttatott közleményben. A 2020-ban elért eredményeket bemutatva elmondta, tavaly birtokba vehette a közönség a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkkal is gazdagodott a Liget. Ezzel már csaknem 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg a parkban.
A miniszteri biztos kiemelte, a tavalyi évben mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése is, átadták a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád várja a látogatókat. A korábban évtizedekig parkoló autók által elfoglalt, lebetonozott területen így egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.
Kép: Mélygarázs: https://bit.ly/3nrkfFv

A CNN is várja az épület elkészültét
A parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, látványos attrakcióként visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik. 2021 őszén egyedi és látványos kiállítással nyílik meg a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.
Kép: A komáromi Csillagerőd: https://bit.ly/3biAu5s

„2021 év végére megnyitja kapuit a több rangos nemzetközi díjjal is elismert zenei beavató intézmény, a Magyar Zene Háza. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervei alapján készülő házat a világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a napokban az amerikai CNN is. A ház kivitelezése jó ütemben halad előre, az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete és az egész Európában legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, hatalmas üvegfalai már láthatóak a parkban, tavasszal pedig megkezdődik az állandó kiállítás építése is.” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója.
Kép: Magyar Zene Háza https://bit.ly/2XnzzIz

2020-ban elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete. A Liget Budapest Projekt keretében épülő intézmény kivitelezése jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén. Már látható az épület majdan két domboldalt képező íves szerkezete, míg a – kiállítótereknek is helyet adó - térszín alatti szinteken már a szakipari munkákat végzik. A Néprajzi Múzeum épülete már tavaly ősszel szerkezetkész állapotba került, az új intézményt 2022 tavaszán vehetik majd birtokba a látogatók.
Kép: A Néprajzi Múzeum: https://bit.ly/3hXqvDI

Ezek a parkfejlesztések várhatóak idén a Városligetben
Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása is, melynek köszönhetően megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, és az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik – mutatta be az idén induló parkfejlesztéseket Gyorgyevics Benedek.
A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának terveit Magyarország egyik legjobb tájépítész irodája, a Garten Stúdió a Városliget eredeti, XIX. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készítette el.
Kép: Millenium Háza és a Rózsakert https://bit.ly/2Xo8XXU

Folytatódik továbbá a Városligeti Promenád kialakítása, amelynek első, a Múzeum Mélygarázs fölött elterülő szakaszát a múlt év végén adták át a nagyközönségnek.
A most következő ütemben a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér, és véglegesen eltűnik innen a hajdani több mint ezer felszínen parkoló autó.
A megújult Városliget eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendtek 2020-ban, már több mint másfél millió látogatót vonzottak a megvalósult fejlesztések.

Ezek a kivitelezők járultak hozzá a Városliget fejlesztéséhez
A fent említett projektekről korábban részletesen beszámoltunk:
Figyelem! Nem "Lölő", így ezt nem is kifogásolta a balliberális álhírgyártó propaganda.

A Szépművészeti Múzeum Román csarnokának és kapcsolódó tereinek projektjét a Magyar Építő Zrt. végezte el.
A Néprajzi Múzeum a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében épül az Ötvenhatosok terén.
A Millennium Háza értékmentő és -teremtő munkáját az Épkar Zrt. végezte el.
A Városliget melletti mélygarázs (Dózsa György út) a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. mint fővállalkozó és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében valósult meg.
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK) a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. kivitelezte.
A Városliget Sportcentrumban a sportpálya kivitelezését az Árla Kft., az öltözőkét az Aktuál Bau Kft. végezte.
A Magyar Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg a Magyar Zene Háza.
A komáromi Csillagerőd értékmentő és -bemutató munkáját az Épkar Zrt., a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma végezte el.
A projektekben a lebonyolítást és a műszaki ellenőrzési feladatokat az Óbuda Újlak Zrt., valamint a Főber Zrt. alkotta Liget Mérnök Konzorcium végezte el.

Kapcsolódó cikkek:
📌 Magyarország megújul! Még idén megnyílik a komáromi Csillagerőd
https://szamokadatok.hu/Post/2649/Magyarorszag_megujul_Meg_iden_megnyilik_a_komaromi_Csillagerod
📌 Megkezdte működését az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ
https://szamokadatok.hu/Post/2492/Megkezdte_mukodeset_az_Orszagos_Muzeumi_Restauralasi_es_Raktarozasi_Kozpont
📌 Átadták a Mélygarázst, csendesebb lesz a Liget
https://szamokadatok.hu/Post/2445/Atadtak_a_Melygarazst_csendesebb_lesz_a_Liget
📌 Ezek is fejlesztések - csak ezek nem valósultak meg (a kórház építése közben megoldódott, de a Liget 3 épülete továbbra is akadályozva van)
https://szamokadatok.hu/Post/2002/Ezek_is_fejlesztesek_-_csak_ezek_nem_valosultak_meg
📌 A baloldal univerzális anarchistái
https://szamokadatok.hu/Post/1216/Ismet_felbukkant_a_balliberalis_anarchista_G-Ras_azaz_Komaromy_Gergely
📌 A Liget-projekt 60%-ról 65%-ra emeli a zöldterület arányát
https://szamokadatok.hu/Post/1209/A_Liget-projekt_60-rol_65-ra_emeli_a_zoldterulet_aranyat
📌 Europa Nostra-díjjal ismerték el a Liget Projekt keretein belül megvalósult Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját!
https://szamokadatok.hu/Post/1003/Europa_Nostra-dijjal_ismertek_el_a_Szepmuveszeti_Muzeum_rekonstrukciojat
📌 Jó ütemben halad a Magyar Zene Háza kivitelezése
https://szamokadatok.hu/Post/798/Jo_utemben_halad_a_Magyar_Zene_Haza_kivitelezese
📌 Számok - a Liget Budapest Projekt
https://szamokadatok.hu/Post/87/Szamok_-_a_Liget_Budapest_Projekt

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/01/2021-ben-is-folytatodnak-az-atadasok-a-varosligetben
https://www.facebook.com/miligetunk/posts/2717716401814174

Címkék: Fejlődés  Kultúra 

Mese a "kultúraellenes" kormányról

(lista a folyamatban lévő színházi fejlesztések

Mese a "kultúraellenes" kormányról

🔴 Mese a "kultúraellenes" kormányról. (lista a folyamatban lévő színházi fejlesztésekről)

A baloldal azt hazudja, hogy a kormány kultúraellenes. A valóság ennek pont az ellenkezője. A kormány a kultúrát, a színházakat, a filmipart, és az ezekhez kapcsolódó oktatást is nagyságrendekkel magasabb támogatásban részesíti, mint amennyit Gyurcsányék szántak erre a célra.

Lássuk hát a valóságot, pontokba szedve, mert így szeretjük Sorra újulnak meg a színházak az egész országban

Csaknem 15 milliárd forinttal több pénz jut a színházak támogatására 2010 óta és a kormány támogatásával sorra újulnak meg a színházak vidéken és a fővárosban – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) MTI-hez szerdán, a magyar kultúra napján eljuttatott közleményében.

Sok színházban most is folynak a munkálatok és még további épületek felújítása szerepel a tervek között. „2010-hez képest két és félszer többet fordít a kormány kultúrára, idén az összeg eléri az 584 milliárd forintot” – közölte az Emmi.
Mint írják, a fővárosi színházak 500 millió forinttal nagyobb keretből gazdálkodhatnak 2020-ban, a kormány emellett a vidéki színházaknak 30 százalékkal, a független alternatív színházaknak 20 százalékkal nyújtott több forrást, mint az előző évben.

📌 A kormány 2 milliárd forintot fordít a Nemzeti Színház korszerűsítésére, amelyből a színpadtechnika felújítása valósul meg.
📌 Folynak a felújítási munkálatok a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében.
📌 A kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával újult meg az Erkel Színház,
📌 1 milliárd forintos támogatással a Thália Színház.
📌 A Millenáris parkban modern színháztechnikával felszerelt épületet kapott a Nemzeti Táncszínház, 4,6 milliárd forintos támogatással.
📌 A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye gazdagodik az átadás előtt álló Eiffel Műhelyházzal, egy raktárközponttal, ahol próbákra és előadásokra is lehetőség van. Ez a beruházás 27,6 milliárd forintból valósul meg.
📌 Döntött a kormány a Modern Opera beruházás támogatásáról,
📌 valamint a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyhez juttatásáról, amelyhez csaknem 700 millió forintot biztosítanak.
📌 A következő évek feladatai között van a József Attila Színház felújítása.
📌 A Liget Budapest Projekt keretében tervben van a Városligeti Színház megépítése. A közlemény szerint azonban a színház sorsa kérdésessé vált, miután az új budapesti városvezetés kimondta, hogy „nem kér” a Ligetben épülő kulturális beruházásokból.
📌 A kaposvári Csiky Gergely Színház 9,5 milliárd forintból újult meg.
📌 Nyíregyházán 1,2 milliárd forintból felújították a Rózsakert Szabadtéri Színpadot.
📌 A debreceni Csokonai Színházban 6,35 milliárd forintból,
📌 a Győri Nemzeti Színházban, és a II. János Pál téren 22 milliárd forintból,
📌 a Veszprémi Petőfi Színházban 9,28 milliárd forintból végeznek felújítási munkálatokat.
📌 Szintén megújul a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház.
📌 4 milliárd forintos támogatással elkezdődött a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása,
📌 illetve a kecskeméti Katona József Színház felújításának előkészítése.
📌Közel 3 milliárd forintból befejezik a debreceni Latinovits színházat
https://magyarnemzet.hu/kultura/befejezik-a-debreceni-latinovits-szinhazat-8545233/

Mint a közleményben kiemelik, a tavaly elfogadott kulturális törvény átlátható működési modellt, tiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a színházak fenntartásában. Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes – állami és önkormányzati – fenntartásban kívánják-e működtetni. Az önkormányzatok március 1-ig kérhetik a kormánytól a vegyes működtetésű színházak fenntartását, azt követően kötik meg a megállapodásokat és állapítják meg a 2020. évre szóló állami támogatás összegét.

📌 Számok: Színházak, előadások, nézők száma, színházak támogatása, költségvetés összes kulturális kiadása.
https://szamokadatok.hu/Post/2148/A_Szinhazi_vilag_ellehetetlenitese_a_polgari_kormany_altal
📌 Korrupció az SzFE-en (ezért félnek! nem akarnak lebukni!)
https://szamokadatok.hu/Post/2151/ASZ_Az_SZFE_gazdalkodasat_sorozatos_szabalytalansagok_jellemzik_Verebes_korabbi_mondatai
📌 Kormányellenes, járványfokozó tüntetések, mindent bevetnek, az emberek életét is a hatalomért.
https://szamokadatok.hu/Post/2147/Ellenzeki_menu_az_1956-os_forradalom_es_szabadsagharc_evfordulojara
📌 Aki miatt elmarad egy színházfejlesztés, az Karácsony Gergely.
https://szamokadatok.hu/Post/2002/Ezek_is_fejlesztesek_-_csak_ezek_nem_valosultak_meg
📌Filmipar támogatása: https://szamokadatok.hu/Post/92/Szamok_-_A_Kultura_nemzeti_alap

🔴 A képen a Debreceni Csokonai színház, ami épp megújul több mint 6 milliárd forintból. Dr. Pósán László írta:
Aki csak járatos a debreceni színházi életben meg fogja erősíteni, hogy Debrecennek mindig is fontos volt a pezsgő kulturális élet és erre mindig is áldozott.
Ön tudta, hogy ebben a színházban olyan nagyságok játszottak egykoron, mint Latinovits Zoltán és Mensáros László?
Szeretném hinni, hogy a jövőben is lesznek a debreceni színjátszásnak ilyen emblematikus arcai.
Bízom benne, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult parttalan viták és tüntetésekkel azonosuló diákok, meglátják majd azt az utat amit elődjeik szakmai alázattal, valamint szorgalommal tapostak ki előttük és felhagynak ezekkel az érvtelen rendbontásokkal."

Forrás: https://www.facebook.com/PosanLaszlo/posts/1672973212876078
https://neokohn.hu/2020/01/22/magyar-kultura-napja-sorra-ujulnak-meg-a-szinhazak-az-egesz-orszagban/

Címkék: Kultúra 

A Színházi világ "ellehetetlenítése" a polgári kormány által

A Színházi világ "ellehetetlenítése" a polgári kormány által

A holnapi tüntetés margójára...
Sok szó esik mostanában a színházi világról.
Nézzük meg, mik a valódi tények, mit mutatnak a számok, amik nem hazudnak:

1. Színházak száma Magyarországon
https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3826108434069407

2. Színházi előadások száma Magyarországon
https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3826109427402641

3. Színházlátogatások száma Magyarországon
https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3826110954069155

4. Színházak állami támogatása Magyarországon
https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3826112117402372

5. A költségvetés összes kulturális kiadása Magyarországon
https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3826113854068865

Minden más csak üres, tartalmatlan hazugság. A kormány megteremtette a lehetőséget arra, hogy a színészek alkossanak, tanuljanak, felújítottak rengeteg színházat és több színház felújítása van folyamatban.

Köszönjük Dr. Hoppál Péter úrnak az adatokat!

Free SzFE - a hazugságtól és az orbánfóbiától lenne már végre "frí"!

ADD TOVÁBB!

Címkék: Kultúra 

Átadták a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát

Gyönyörű lett! +további képek!

Átadták a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát

Köszönjük Magyarország Kormánya!
További képek: https://www.baon.hu/galeria/atadtak-a-nemzeti-muvelodesi-intezet-uj-szekhazat-lakiteleken/

Átadták ma a Nemzeti Művelődési Intézet székházát Lakiteleken. A több mint négyezer négyzetméteres épület csaknem 3,2 milliárd forintból, a magyar kormány támogatásával épült meg. Az új épület mérföldkő a Nemzeti Művelődési Intézet, a közművelődési szakterület, valamint a Kárpát-medencei művelődési szervezetek feladatellátása tekintetében is.

A klasszicista jegyeket mutató székház homlokzatán szalagszerű díszítőelemek, frízek mutatják be a teremtésmítosz és a magyar őstörténet legfontosabb pillanatait, amelyek alapját Makoldi Sándor műve adja. Az épület a szerves műveltség értékeit, szimbólumait hordozza mind a külső homlokzaton, mind belső tereiben. A Nemzeti Művelődési Intézet új székházát Szabó János, a homlokzat vakolathímeit Grátz Antal építészmérnök tervezte, a belsőépítészeti terveket Szenes István készítette. A székház mintegy két esztendeig épült.

Az átadáson köszöntőt mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a beruházás hátterében a magyar költségvetés, az adófizető állampolgárok támogatása és jogos elvárása van.
– Ez az épület szolgálja a magyar kultúra szent ügyét, a Kárpát-medencei magyarok közösségi életét, hétköznapjait, hogy legyenek sikerélményei, ünnepnapjai is – mondta Lezsák Sándor és kiemelte, hogy a tartalom és a forma egységét, az intézet szellemi erejét, szakmai tisztességét, gyakorlati értékét jelképezi az átadott épület, majd hangsúlyozta, hogy minőségi munka kell ahhoz, hogy az avatóünnep évfordulóján évtizedek múlva is érdemes számvetést készítsenek utódaink.

A jeles alkalomra Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelet, Balog Zoltán áldáskívánást küldött. A miniszterelnök levelében hangsúlyozta, hogy a magyarság kivételes történelmi és kulturális kincsekkel rendelkezik.

– A mi feladatunk annyi, hogy e vagyon méltó örököseiként megbecsüljük, megőrizzük és gyarapítsuk mindezt, egyszerre tisztelegve őseink előtt és példát adva utódainknak. A Nemzeti Művelődési Intézet legfontosabb feladata, hogy helyi szinten segítsen a közösségeknek felismerni és megóvni saját értékeit, bizonyítva, hogy virágzó kulturális élet a fővároson kívül lehet. Nem véletlen, hogy az intézet központja is vidéken, egy történelmi jelentőségű helyszínen, a szabad, független, demokratikus Magyarország bölcsőjében került átadásra, ami mostantól az országhatárokon átívelő összmagyar kultúra otthona is lesz – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

A miniszterelnöki méltatás után Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és L. Simon László, Halász János és Hoppál Péter korábbi kulturális államtitkárok aláírták nyilatkozatukat a Nemzeti Művelődési Intézet vendégkönyvébe.

Kiss-Rigó László püspök köszöntőjében a járvány analógiájára elmondta, hogy a szellemi vírus ellen a művelés, a művelődés és a kultúra biztosít védettséget, és az intézmény dolgozói az emberek szellemi egészségéért dolgoznak. Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője a reformkori Magyarország szellemiségét megidéző épülettel kapcsolatban elmondta, hogy az a közös jövő szimbóluma, a megújuló közművelődési szakma szíve. Az átadás a teremtő munka ünnepe és ennek gyümölcse léptékváltás egyben, ami nemzetközi környezetben is példával szolgál és szakmai zarándokhellyé válhat.

A köszöntőket és az épület megáldását követően a nemzetiszín szalag átvágásával átadták az új központot. Később Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mondott a székház tetőtéri rózsakertjében.

Harangokat vehettek át a határon túliak

Az épület tetőtéri rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet tornya és az abban elhelyezett magyarság harangja, amelyet idén június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján avattak fel. Az összetartozás jeleként a székházavatáson a külhoni nemzettársainkat képviselő öt kulturális szervezet a lakitelekivel megegyező testvérharangokat vett át, amelyek a külhoni egyleteket ünneplő alkalmakon a hazai haranggal egy időben, 15 óra 13 perckor (az alaptörvény aláírásának időpontjában) kondulnak meg.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kultura/atadtak-a-nemzeti-muvelodesi-intezet-uj-szekhazat-8755515/

Címkék: Kultúra 

Enyedi diktatúrázik, de közben elfogadta az egymilliárdos állami pénzt

Enyedi diktatúrázik, de közben elfogadta az egymilliárdos állami pénzt

Ideje lenne megfontolni, hogy kik kaphatnak állami támogatást, és kik nem. Akik nyíltan kormányellenesek, és telehazudják a külföldi sajtót azzal, hogy itt diktatúra van, ezzel jelentős gazdasági és politikai hátrányt okoznak Magyarországnak, azokat támogatni az adófizetők pénzéből nem szabad. Ezek nem "művészek", hanem DK-s aktivisták, akik a tőlünk kapott pénzt agitprop tevékenységre használják fel.

A Riporter műsor interjúja a filmrendezővel.
Enyedi Ildikó: Úgy tűnik, büntetésben vagyunk, elfogadom.

Riporter: Bocsánat, azt mondja, büntetésben vannak. Mennyire van büntetésben az az ember, aki egy filmet 600 millió forintból készíthet el, és itt pontosan Önre gondolok.

Enyedi Ildikó: Sokkal többet kaptam, az utolsó filmemre egymilliárdot kaptam. Nem én...

Riporter: Tehát ez a nem szabadság, illetve a diktatúra, ahol filmrendezőknek egymilliárd forintot adnak, miközben ők folyamatosan arról beszélnek, hogy diktatúra van az országban?

Enyedi Ildikó: Mindannyian összeadjuk. Az a dolga a kulturális kormányzatnak és az általa megbízott embereknek, hogy ebből érvényes kultúrát finanszírozzon. Erre kapták a megbízást. Én pedig végzem a munkámat.

Forrás: (videó) https://mandiner.hu/cikk/20200915_enyedi_diktaturazik_de_kozben_elfogadta_az_egymilliardos_allami_penzt

Címkék: Kultúra  Vélemény 

Mese a "kivéreztetett" színházakról

Sorra újulnak meg a színházak az egész országban

Mese a "kivéreztetett" színházakról

2010 óta csaknem 15 milliárd forinttal több pénz jut a színházak támogatására és a kormány támogatásával sorra újulnak meg a színházak vidéken és a fővárosban egyaránt. Sok színházban most is folynak a munkálatok, és még további teátrum épületének felújítása szerepel a tervek között.
2010-hez képest két és félszer többet fordít a kormány kultúrára, idén az összeg eléri az 584 milliárd forintot. Idén még több támogatás jutott a budapesti színházaknak, mint a korábban. A fővárosi színházak 500 millió forinttal nagyobb keretből gazdálkodhatnak 2020-ban, a kormány emellett a vidéki színházaknak 30 százalékkal, a független alternatív színházaknak 20 százalékkal nyújtott több forrást, mint az előző évben.

Nemcsak a színházak működésére van több pénz, hanem zajlanak a színházfejlesztések is. Budapesten is sorra újulnak meg a színházak. A kormány 2 milliárd forintot fordít a Nemzeti Színház korszerűsítésére, amelyből a színpadtechnika felújítása valósul meg. Folynak a felújítási munkálatok a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében is. A kormány támogatásából újult meg az Erkel Színház (1,8 milliárd Ft), a Thália színház (1 milliárd Ft), A Millenáris parkban új legmodernebb színháztechnikával felszerelt épületet kapott a Nemzeti Táncszínház (4,6 milliárd Ft). A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye gazdagodik az átadás előtt álló Eiffel Műhelyházzal is, egy raktárközponttal, ahol próbákra és előadásokra egyaránt lehetőség van. Ez a beruházás 27,6 milliárd forintból valósul meg. Már kormánydöntés van a Modern Opera beruházás támogatásáról, valamint a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyhez juttatásáról, melyhez közel 700 millió forintot biztosítunk. Az előttünk álló évek feladatai közt tartjuk számon a József Attila Színház felújítását is. A Liget Budapest Projekt keretében tervben van a Városligeti Színháznak a megépítése is. Ám a színház sorsa kérdésessé vált, miután az októberben megválasztott új budapesti városvezetés kimondta, hogy nem kér a Ligetben épülő a kulturális beruházásokról.

A vidéki színházak is sorra újulnak meg a Modern Városok Program keretében. 9,5 milliárd forintos ráfordításból kívül-belül megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház. Nyíregyházán 1,2 milliárd forintból felújították a Rózsakert Szabadtéri Színpadot. A debreceni Csokonai Színházban 6,35 milliárd forintból, a Győri Nemzeti Színházban, valamint a neki otthont adó II. János Pál téren 22 milliárd forintból, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig 9,28 milliárd forintból végeznek felújítási munkálatokat. Szintén megújul a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is. 4 milliárd forintos támogatásával elkezdődött a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása, illetve a kecskeméti Katona József Színház felújításának előkészítése is.

A színházak pénzügyi finanszírozása is átláthatóbb lesz. A tavaly elfogadott kulturális törvény átlátható működési modellt, kristálytiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a színházak fenntartásában. Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes (állami és önkormányzati) fenntartásban kívánják-e működtetni. Ez teljesen tiszta helyzetet teremt: a színház működéséért a fenntartó a felelős. Önkormányzati színház önkormányzati pénzből, állami színház állami pénzből, vegyes fenntartású színház állami és önkormányzati forrásból fog működni.

Forrás: https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/sorra-ujulnak-meg-a-szinhazak-az-egesz-orszagban
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zkz001.html

Címkék: Kultúra 

„A mi szakmánkban most kezdődik a rendszerváltás” – Vidnyánszky Attila

Ezt osszátok, ne a #FreeSzFE képeket!

„A mi szakmánkban most kezdődik a rendszerváltás” – Vidnyánszky Attila

A Mandiner készítette interjút Vidnyánszky Attilával.
📌 A Színművészeti ügye már régen átkerült a politikai térbe, a diákokat ugyanazok az erők manipulálják, akik a decemberi színházi tüntetéseket mozgatták – mondja Vidnyánszky Attila, az SZFE újonnan kinevezett kuratóriumi elnöke a napok óta tartó állóháborúról. Szerinte senki nem gondolhatja komolyan, hogy minden diák és tanár egyetért azzal, ami most a Vas utcában zajlik, csak sokan nem merik felvállalni a véleményüket. A Nemzeti igazgatója arról is beszél, hogy privátban számos nagy öreg támogatja. Vidnyánszky Attilát kérdeztük.

🇭🇺 Itt a tanévkezdés, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig nemhogy csillapodtak volna a kedélyek, egyre fokozódnak az indulatok. A diákok elfoglalták az egyetemet, a bejáratot lezárták, hogy a kuratórium tagjai ne tudjanak bejutni az épületbe. Napok óta tüntetnek, közben sorozatosak a felmondások. Upor László, az SZFE rektorhelyettese pedig a kuratóriummal való egyeztetés nélkül úgy döntött, a héten nem kezdik meg a tanítást.

📌 A várakozások ellenére nem kezdődött el a tanév az egyetemen. A szenátus lemondott, Zsámbéki Gábor és Székely Gábor után Ascher Tamás, Enyedi Ildikó és Máté Gábor is bejelentette felmondását, több oktató és vezető pedig addig nem hajlandó folytatni a munkát, amíg nem teljesülnek a követeléseik. Hogy lesz így évkezdés?

🇭🇺 Kértük a rektorhelyettes urat, hogy indokolja meg a döntését, és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról. A lemondásokról pedig idáig csak szóban hallottunk, semmilyen dokumentumot nem láttunk még. Korábban kértem a kancellár urat, hogy hozzon papírt a lemondásokról, de eddig nem kaptunk semmit. Ez, hogy úgy mondjam, ellentmondásos.

📌 A minap végre mégis sikerült egy asztalhoz ülni az egyetem vezetőivel. Akkor miben maradtak?

🇭🇺 Pár napja valóban volt egy találkozónk az egyetem vezetésével. Leszögeztük, az a legfontosabb, hogy rendben elinduljon az oktatás. Ebben mind egyetértettünk. Rákérdeztem, hogy állunk a tanárokkal, Bagossy László azt mondta, ezzel akad némi probléma a felmondások miatt. Abban állapodtunk meg, hogy a mostani vezetők – ott volt Upor László, Németh Gábor és Bagossy – majd pótolják a hiányzó tanárokat. Most mégis azzal kellett szembesülnünk, hogy
önhatalmúlag úgy döntöttek, mégsem kezdik meg a tanítást.

📌 A Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, szinte minden kérdésben mást gondolnak. Melyek a vitás kérdések, mit képviselnek önök, és mit ők?

🇭🇺 Mi a változást képviseljük, azt szeretnénk, ha történnének lényegi átalakulások az egyetemen. Mindenütt hangsúlyozom: azok a diákok és tanárok, akik már bent vannak a rendszerben, nyugodtan végezhetik a munkájukat. A diákok megkapják azokat a tanárokat, akikhez felvételiztek, és a diplomáig elkísérik őket. Az egyetem vezetői azonban elzárkóznak bárminemű változástól, és minden eddigi cselekedetük azt bizonyítja, nem akarnak semmilyen formában elmozdulni.

📌 Mikor ön változásról beszél, egyelőre csak sejtések és tapogatózások vannak, hogy ez pontosan mit is takar. Összefoglalná, miről szólna?

🇭🇺 Kinyitnánk az egyetemet. Kapacitást bővítenénk, plusz osztályokat indítanánk. Bekerülnének a rendszerbe más tanárok is, sőt, indulnának új kurzusok is. Az is szócskán nagy hangsúly van. Mindenképpen szeretnénk lényegi előrelépést tenni nemzetközi téren – a színházi és a filmes vonalon egyaránt. Vendégtanárokat hívnánk, nemzetközi fesztiválokon vennénk részt, közös projektekben gondolkodnánk. De ami a legfontosabb, a szakma azon részével is kapcsolatot akarunk teremteni, amellyel az egyetemnek ma nemigen van érintkezése – annál is inkább, mert ez a színházi szféra nagyobbik része. Ez érvényes a filmes világra is. Szorosabbá szeretnénk tenni az együttműködést a filmiparral. Nagyon szeretném, ha létrejöhetne a közeljövőben egy vagy több konferencia, a színházi és filmes szakma teljes nyilvánossága előtt, hogy megvitathassuk, milyen irányban folyjon a következő években az egyetemi képzés rendszere.
El kell kezdeni az új campus tervezését, hogy végre korszerű infrastruktúra szolgálja a képzést.

Az átalakulás a költségvetés bővülését is jelenti – a jelenlegi oktató gárdának is érdeke, hogy ez a sokszínűbb képzést szolgálja. Ezekről a dolgokról kellene konstruktív vitákat, egyeztetéseket folytatni. Addig – ezt nem győzöm hangsúlyozni – a mostani tanárokkal kell együttműködni, el kell kezdeni az oktatást.

📌 „A nemzeti és keresztény értékrend is kapjon teret az egyetemen” – hangzik el sokszor. Csak hogy vannak, akik ezt nem értik. Tegyük ezt helyre! Mit jelent ez pontosan?

🇭🇺 Azt jelenti, hogy amikor tanítunk, akarva-akaratlanul – inkább akarva – értékrendet adunk át. Amikor kötelező olvasmányt vagy színdarabot választunk, szöveget adunk fel beszédvizsgára, vagy a rendező hallgatóknak témát ajánlunk, mindig értékátadásról van szó, s ez így van rendjén. De csak
akkor lesz az egyetemen sokkal színesebb oktatás, ha abban sokféle gondolat, hit, metodika és világnézet helyet kap.

Csak akkor alakulhat ki arányosság, a társadalmi sokszínűség leképeződése. Az utolsó tanár, aki a Színművészetin felvállaltan keresztény, konzervatív értékrend mentén gondolkodott, Kerényi Imre volt. Meg kell nézni, mikor rúgták ki. Több mint egy évtizede.

📌 A sértett fél kifogásolja, hogy hirtelen és váratlanul érte őket a modellváltás. Azt mondják, nem voltak előzetes egyeztetések, nem zajlott párbeszéd, valamint azt is felróják, hogy nem kaptak ugyanannyi időt az átállásra, mint más egyetemek. Összegezve tehát: leginkább azt fájlalják, ahogyan ez a folyamat zajlott. Jogosak ezek a sérelmek?

🇭🇺 Én ezt a Palkovics miniszter úrral való beszélgetésen hallottam először, amelyen jelen voltak a szakma képviselői. Visszakérdeztem: miért, ha januártól lenne az átállás, mint más egyetemek esetében, akkor nem ugyanez lenne? Természetesen ugyanez volna. Ha egy év múlva lenne, akkor egy év múlva történne ugyanez. A változás igénye több évtizedes probléma. A szakmában a rendszerváltás óta folyamatos erről a polémia, de az egyetemen is.
Hosszú-hosszú éveken keresztül kopogtattunk azokon az ajtókon, számtalan formában kértük, hogy legyen nyitás. De bezárkóztak.

Korábban sokkal szélesebb körből vettek részt színházak a főiskolai képzésben, most e színházak köre leszűkült. A Katona József Színház jelentős műhely, de az, hogy ilyen arányban van túlreprezentálva az egyetemen, nem helyes. Máté Gábor, aki ma a Katona igazgatója, és rektorhelyettes is volt (amikor a rektor az az Ascher Tamás volt, aki néhány évig az egyetemi tisztségével egy időben a Katona főrendezőjeként is dolgozott) maga ismerte el egy interjúban, hogy ez „nem egészséges”. De akkor kinek a felelőssége volt, hogy ezen változtasson? És ma kié?

📌 Van bármiféle mód arra, hogy teljesüljön az a követelés, hogy a kuratóriumba az egyetem szenátusa által delegált tagok is bekerüljenek?

🇭🇺 Szerintem így lett most reális a felállás. Most tartunk ott, hogy megfelelő súlyú tárgyalófelek ülnek egymással szemben. Így is nagyon nehéz folyamat áll előttünk. Elvileg maga az SZFE is támogatja a változást, hiszen Upor László organikus átalakulásról beszél, csakhogy kívülről nézve érzékelhetetlen ez a folyamat.

📌 Az SZFE-HÖK-kel sor került már valamiféle párbeszédre?

🇭🇺 Ők nem jöttek el a legutóbbi tárgyalásra. Egyszer találkoztam velük, a Palkovics miniszter úr-féle találkozón. Tíz képviselőjük volt jelen, de ami ott történt köztünk, azt mindennek lehet nevezni, csak párbeszédnek nem. Géppuskatűz volt a részükről, és ultimátumhalmaz. Az a döbbenetes, hogy azok a hallgatók, akik leginkább a változást kellene forszírozzák, akiknek a legnyitottabbaknak kellene lenni, azok zárnak be. Azok az ultimátumok, amelyeket megfogalmaztak, arról szólnak, hogy minden maradjon a régiben.
Az a fizikai zár is, amit most létrehoztak, arról szól, hogy semmilyen változást nem akarnak beengedni.

Számomra ez a legfájóbb. Azt remélem, hogy az érvek, a felvázolt tervek hatnak majd rájuk is – de még csak el sem tudom mondani azokat.

📌 Be tudott jutni az épületbe? Egyáltalán próbált azóta bejutni, amióta el van barikádozva a bejárat?

🇭🇺 Nem. Nem megyek oda. Miért provokáljam a helyzetet? Nem erre van szükség most, hanem a párbeszéd lehetőségének megteremtésére.

📌 Rátóti Zoltán egy, a korábban lapunknak adott interjújában azt mondta: „ennek a folyamatnak lesz még mélyebb pontja is”. Ez volna az? Mi a legrosszabb forgatókönyv, amire számítanak?
A legrosszabb forgatókönyv, ha nem indul el az oktatás.

🇭🇺 Most itt tartunk éppen. Nyilván, amikor ekkora lépésre szánja el magát az ember, végiggondolja, hogy milyen irányba mozdulhat el a történet. Én például bizonyos értelemben naiv ember vagyok, ezért az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy nem ez a forgatókönyv lesz, de nyilván ezzel is számoltunk. Igazából nincs olyan eleme az eddig történteknek, amelyről ne gondoltuk volna, hogy bekövetkezik. Lehetetlen így szakmai párbeszédet folytatni, hiszen jelenleg minden politikai térben van. Az a fájó, hogy ezt a diákok nem akarják látni. Ugyan deklarálták, hogy nem kellenek a politikusok a tüntetésükre, de amikor ezt kimondták, már ott voltak.

📌 Ahogy azóta is rendre fel-feltünedeznek, Fekete-Győr Andrástól Kunhalmi Ágnesen át Hadházy Ákosig. Megint rátelepedtek egy kezdeményezésre?

🇭🇺 Igen.
Az ellenzék számára ez egy szalmaszál, amibe kapaszkodni lehet, és egy történet, amelyet fel lehet építeni a politikai érdekeiknek megfelelően.

Ebben pedig eszközök a diákok, tetszik vagy sem. Ezt kéne, hogy belássák. Meg is próbálták – nagyon helyesen – hisz kérték, hogy a politikusok ne jelenjenek meg, de hiába. Ugyanaz a forgatókönyv érvényesül, mint a decemberi tüntetésen, a fellépők is szinte ugyanazok. Az Amnesty International pedig segít a diákoknak a sztrájk előkészítésében.

📌 Mi a B-terv, ha nem tud elindulni az oktatás?

🇭🇺 Akkor a fenntartót képviselő kuratórium feladata az oktatás megszervezése.

📌 Várható a közeljövőben nyugvópont az ügyben?

🇭🇺 Ehhez az egyetemnek szakmai ügyként kellene kezelnie a kérdést. Amíg politikai térben zajlik minden – az a félelmem, hogy még jó ideig –, nem nyugszanak meg a kedélyek. Adja Isten, hogy tévedjek.

📌 Záporoznak a nyílt levelek mindkét irányból. Mindenki üzenget mindenkinek. Miért nem ejtik meg ezeket a beszélgetéseket maguk között? Vagy ez politikai tőkekovácsolás, helyezkedés?

🇭🇺 Nézze, a mi szakmánkban nem volt rendszerváltás. Most történik. Ilyen egyszerű a dolog. Harminc – vagy ha akarom, inkább hetven – éve elfojtott gondolatok kerülnek most felszínre. Mindkét oldalról. Számomra egészen döbbenetes és megható, ki mindenki jelzi a szolidaritását felém. Nagy öregek telefonálnak, támogatnak. Egyedül ezt nem is bírnám, ha nem éreznék ekkora társadalmi támogatottságot a hátam mögött. Ami fájó, hogy a történetek, amelyekből naponta ötöt-tízet kapok a Színművészeti elmúlt évtizedeiből, még mindig nem hangoznak el nyilvánosan, megmaradnak csupán az én e-mailjeim között, az én emlékezetemben.
Még mindig nem mernek kiállni az emberek, nem szakadt át a gát.

📌 Félnek megszólalni?

🇭🇺 Van egy militáns hangvételű csoport, akik nincsenek sokan, de képesek folyamatosan mérgezni a szakmai közéletet. Aki a köreikből kibeszél, és szakmai síkra terelné a vitát, arra nyomást gyakorolnak – mondjuk így finoman. Ott volt a korábbi történet Kiss-B. Atillával, aki remek, teltházas színházat csinál. Amikor ő volt terítéken, és „szinte szétszedték”, Dolhai Attila nem bírta tovább, és megszólalt mellette. Az az össztűz, ami őt érte, végül arra késztette, hogy visszakozzon. Arról van szó, hogy senki nem meri kidugni a fejét. Nekem már külföldi barátaim írogatnak, hogy igaz-e, amit hallanak, és pénteken már a Berliner Ensemble is visszamondta a MITEM-en való részvételt. Naívan azt képzeltem, velük azt tudjuk demonstrálni, hogy bár nyilvánvalóan mást gondolunk a világról, de a közös kulturális térben ennek együtt van helye. Mi ezért hívtuk meg őket, ezért jöttek három éven át, igazgatójuk, Olvier Reese még mesterkurzust is tartott Kaposváron a diákoknak – nagy örömünkre. Ők is visszaléptek a politikai térbe – nagy kár.

📌 Kaposvári hallgatók is fogalmaznak meg nyílt leveleket, és a petíciók aláírói közt is feltűnnek. Elhangzanak olyan kritikák, hogy nem működött minden felhőtlenül ott, és attól tartanak, az SZFE-n is hasonló helyzet áll majd elő. Jogosak a kritikák, vagy hátbatámadás?

🇭🇺 Ez egy külön téma. Ha azt mondanám, hogy maradéktalanul elégedett vagyok a kaposvári képzéssel, nem lenne igaz. A jelenlegi struktúra biztonsággal működik, de egy tervünket, a változás lényegi elemét nem sikerült felépíteni. Rá kellett jönnöm, hogy a mostani akkreditációs rendszerben nem tudjuk elindítani azt a komplex képzést, amire meggyőző példákat láttam a Strassbourgi Nemzeti Színház iskolájában és Moszkvában is. A szakmával viszont jók a kapcsolataink, amit egyértelműen bizonyít, hogy
soha annyi diák nem helyezkedett el Budapesten Kaposvárról, mint most.

Ahogyan a szakma jelentős részét kitevő vidéki színházakkal is rendkívül szoros lett a kapcsolat. Mivel előttem nem volt semmilyen nemzetközi jelenléte az intézménynek, az, hogy ma a Moszkvai Művész Színház vagy a Piccolo Teatro iskolájával folyamatos kapcsolat alakult ki, fontos fegyvertény. Amilyen változások Kaposváron megindultak, arról egyszer külön beszélgetést lehetne folytatni.

📌 Röviden?

🇭🇺 Két dolgot emelnék ki: abban az iskolában együtt tanított Eperjes Károly és Cserhalmi György. Ilyet az SZFE nem tud felmutatni. Kaposváron lehet másképp gondolkodni. Éppen ezért teljesen rendben van, hogy egyes diákok aláírtak; ha úgy érzik, tegyék. Kaposváron meg lehet szólalni, ahogy a Nemzeti Színházban is. Ezért senkit nem ér retorzió. Ez a különbség a két gondolkodásmód között. Mi sokkal nyitottabbak vagyunk, mint azok, akik folyamatosan a nyitottságukat hirdetik.
Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a Színművészetin minden diák és tanár egyetért azzal, ami most a Vas utcában zajlik?

Miért nem szólalnak meg? Miért nem merik felvállalni a véleményüket? Ezek az igazán aggasztó kérdések.

📌 Hogy bírja ezt az időszakot?

🇭🇺 Nagyon nehezen. Ez nem az én szakmám, én nem vagyok politikus, de szakmai felelősségérzetem arra késztetett évekkel ezelőtt, hogy ne csak mondjam a véleményemet, hanem értékrendemmel összhangban cselekvő résztvevője legyek a közéletnek. Sokszor a szememre vetik, hogy rendezzek, és ne politizáljak, ám ha a politika a közügyekben való részvételt jelenti, akkor értelmiségiként ebben szerepet vállalni, ha nem is kötelesség, de biztosan nem szégyen. Persze rendezőként érzem igazán jól magamat, a próbateremben. Nagyon erős kapaszkodó, hogy van alkotómunka is emellett, így hála Istennek, sokszor sikerül kiszakadni ebből az egészből. Az elmúlt években a Bánk bánnal, a Rocco és fivéreivel vagy a Tizenhárom almafával sokféleképpen tudtam beszélni arról, mit gondolok a világról, most pedig nagy örömmel készülök a Rómeó és Júlia rendezésére. És ott van a legerősebb támaszom, a családom. Olyan hátterem van, amely megóv, segít regenerálódni, és kötözi a lelki sebeimet. Ez csodálatos dolog.
Mind a civil, mind a szakmai világból annyi támogatás érkezik, hogy ezt muszáj végigcsinálni.

🇭🇺 Elképesztően erősnek érzem a hitünket.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200905_mi_lesz_veled_szfe_vidnyanszky_attila_a_mandinernek_elokeszulet_holnapra

Címkék: Kultúra 

Megvédjük keresztény kultúránkat!

Megvédjük keresztény kultúránkat!

2010 óta 3000 templom épült, vagy újult meg a Kárpát-medencében. A magyar kormánynak fontos a keresztény civilizáció védelme.

Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy "mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat", hanem újakat építünk. Minden egyház számíthat a kormány segítségére a jövőben is, hiszen tudják, hogy a nemzet és a kereszténység megőrzésében milyen fontos munkát végeztek és végeznek az egyházak.

Egyetlen politika sem mondhatja meg az embereknek, hogyan éljenek, ugyanakkor minden felelős politika kötelessége, hogy megteremtse a tartalmas élet lehetőséget az emberek számára.

Az oktatási rendszeren belül az egyházi oktatás választása minden állampolgár szabad értékválasztása, amelyet a felelős politikának nemcsak tiszteletben kell tartania, hanem támogatnia is kell, és a mi kormányunk támogatja is.

Az elmúlt 10 évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és összesen 3000 újult meg. A magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".

Emellett a határon túli magyar közösségek anyaországi támogatással összesen 160 bölcsődét és óvodát építenek.

Mindenhol korszerű, jól felszerelt intézmények jönnek létre, melyek képesek a 21. században betölteni hivatásukat, és felkészíteni gyermekeinket a magyar és az európai keresztény kultúra művelésére.

Forrás: https://www.facebook.com/…/134933189912743/4309093419163345/
https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/egyhazi-es-nemzetisegi-ugyekert-felelos-allamtitkar/hirek/atadtak-a-fasori-reformatus-gyulekezet-uj-ovodajat
Kapcsolódó cikkek:
https://szamokadatok.hu/Post/1813/Uj_nap_-_ujabb_befejezett_es_indulo_projektek
https://szamokadatok.hu/Post/1748/Soltesz_Nekunk_ez_a_szivarvanyos_zaszlo_nem_kell
https://szamokadatok.hu/Post/1712/Ha_ilyen_a_fejlett_nyugat_akkor_inkabb_maradunk_elmaradott_kelet
https://szamokadatok.hu/Post/1505/Folyamatosak_a_keresztenyek_es_a_kereszteny_kultura_elleni_tamadasok

Címkék: Kultúra  Nemzet 

Tizenhárom pontos követeléslistát olvastak fel a Színművészeti hallgatói

Mi van??? Ez komoly?

Tizenhárom pontos követeléslistát olvastak fel a Színművészeti hallgatói

Videó: nézzék meg ezt a bohózatot!
https://youtu.be/ldIuI9c0dug?t=548

Ha ezek a Színház- és Filmművészeti Egyetem "produktumai", akkor tényleg megérett a változás! Hajrá, Vidnyánszky úr!

Kicsim! A legtöbb, amit te követelhetsz, az egy csomag popsitörlő. Egyetemre járni nem alapjog, ez egy kiváltság. A te ingyenes oktatásod fedezetét mi, adófizetők, teremtjük meg. Mi, akik most a gyárakban, az építkezéseken, a földeken, a kereskedelemben, a turisztikában, a közszférában DOLGOZUNK.

Vegyetek vissza az arcból, gyerekek! Örülhettek, hogy Magyarországon hisztizhettek, mert "más normális országban" már rég kifüstölt volna titeket onnan a TEK-hez hasonló helyi rendfenntartó szervezet.

Közben kiderült, hogy az SzFE vezetői még tárgyalni sem akartak a kuratóriummal, nekik nem érdekük a tanévkezdés, nekik a hiszti kell. Nos javasoljuk, hogy a kuratórium kezdjen el toborozni új tanárokat és új diákokat! Van ebben a hazában pár tucat normális, tehetséges oktató és pár száz hazaszerető diák, akik alázattal és becsülettel fognak tanulni, mert értik, hogy ez nem az alapjoguk, hanem ez a kiváltságuk, hogy egyetemre járhatnak.

Vidnyánszky: Az SZFE vezetése nem akart velünk tárgyalni
2020. szeptember 1. 21:47
„Elzárkózik az egyetem még mindig, mindennemű változás elől” – fogalmazott a kuratórium elnöke.

„Az egyetem vezetése az első pillanattól nem akart tárgyalni a kuratóriummal az együttműködésről” – fogalmazott Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Az egyetem eltárkózik a változás elől
Vidnyánszky Attila elmondta: az egyetem vezetése kimentette magát az ITM által javasolt tárgyalás alól, a diákok pedig pusztán ultimátumokat adtak. Mint fogalmazott: „a diktátumok, az ultimátumok nyelve volt csupán jelen. Egy óra múltán kértem őket, hogy akkor mostmár beszélgessünk, mert talán azért jöttünk ide, hogy esetleg eszmét, meg gondolatot cseréljünk” – fogalmazott a kuratórium elnöke.

Hozzátette:„Elzárkózik az egyetem még mindig, mindennemű változás elől” Vidnyánszky Attila szerint „egy nagyon zárt rendszerben működik az egyetem, sok szempontból igazságtalanul. Sok szempontból elszakadt a szakma egy részétől, nagyon-nagyon elszakadt” – fogalmazott.

Hivatalosan nem is mondott le a szenátus?
Vidnyánszky Attila a szenátus lemondásával kapcsolatban kérdezték. A kuratórium elnöke kérdésre válaszolva elmondta, „nem kaptunk semmiféle hivatalos okmányt erről, nem kaptunk semmit hivatalosan, és nagyon jó volna ezt a helyzetet tisztázni. Ezért kértem, hogy holnap találkozzunk Upor Lászlóval (az intézmény rektorhelyettese – a szerk.), remélem, sikerül” – fogalmazott.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200901_vidnyanszky_az_szfe_vezetese_nem_akart_velunk_targyalni
Előzmények: https://www.facebook.com/…/photos/10914131…/197177885092686/
‼️ A Szegedi Pinceszínház vezetőjének nyílt levele a Színművészeti Egyetemmel kapcsolatban
https://www.origo.hu/kultura/20200901-a-szegedi-pinceszinhaz-vezetoje-nyilt-levelben-all-ki-vidnyanszky-attila-mellett.html

Címkék: Baloldali rombolás  Kultúra 

Elbarikádozták magukat a színművészetis hallgatók

Elbarikádozták magukat a színművészetis hallgatók

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy itt egy balliberális agymosoda működött évtizedekig, mint az, hogy ezek a hallgatók Gyurcsány mellé álltak, és Vidnyánszky Attilát támadják.

Itt valami tévedés van az agyakban, mert ezek a fiatalok azt hiszik, hogy az egyetem úgy fog működni (nem az ő, hanem az adófizetők pénzén) ahogy azt ők kitalálták, ahogy Gyurcsány Ferenc és a balliberális megmondóemberek szeretnék. Nos ez nem így lesz, pont elég, hogy nagyjából két generáció magyarellenes színészt, közszereplőt nevelt fel ez az intézmény. Most sem teljes szemléletváltás fog bekövetkezni, hanem a liberális "értékek" MELLETT megjelennek a nemzeti, hazafias értékek is. Akinek ezzel baja van, "el lehet menni" onnan.

A Számok üzenete ezeknek a hallgatóknak: Azzal, hogy egyetemre jártok, nem ti tesztek szívességet! Lesz a helyetekre 250 normális, hazaszerető diák. Elég volt abból, hogy folyamatosan csak tűrjük a baloldal civilnek látszó, valójában politikai támadásait! Álljon már a sarkára valaki, és mondja meg nekik: El lehet húzni, ha valami nem tetszik!

Magyar Hírlap cikke

A hétfő esti tüntetést követően elfoglalták az egyetem épületét és elbarikádozták magukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Hétfőn lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és szenátusa arra hivatkozva, hogy az intézmény fenntartását keddtől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta” a testületet.

Ezt követően az egyetem hallgatói hétfő estére tüntetést hívtak össze. Az Origo cikke szerint a demonstráció végig dühös mederben zajlott, befejezése után pedig a tüntetők elfoglalták az egyetemet és elbarikádozták magukat az épületben.

Az egyik hallgató az ATV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy innentől „a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől.” A televíziós csatorna információi szerint mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben.

A feszült hangulathoz nagyban hozzájárulhatott, hogy Gyurcsány Ferenc nemrégiben durva fenyegetést intézett Vidnyászky Attila ellen: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek” - írta a bukott miniszterelnök közösségi oldalán azt követően, hogy a Nemzeti Színház főigazgatóját kinevezték az SZFE alapítványának élére.

Közben már több, mint 32 000 aláírás gyűlt össze Gyurcsány fenyegetőzése miatt, szóval jelenleg az arány 250 : 32 000.
Nem félünk!

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20200901-elbarikadoztak-magukat-az-egyetem-epuleteben-a-szinmuveszetis-hallgatok
https://szamokadatok.hu/Post/1608/Gyurcsany_durvan_megfenyegette_Vidnyanszky_Attilat
https://szamokadatok.hu/Post/1685/Vidnyanszky_Attila_Epiteni_akarunk_nem_rombolni
https://szamokadatok.hu/Post/1756/Rakay_Philip_Tiltakozunk
https://mindenszo.hu/omlenek-az-alairasok-mar-tobb-mint-32-ezer-alairas-gyurcsany-ellen/

Címkék: Baloldali rombolás  Kultúra