Címke: Külföld

Új dimenzióban a Magyar-Török kapcsolat!

Gazdasági, biztonsági, egészségvédelmi és energetikai együttműködésünk erősödik!

Új dimenzióban a Magyar-Török kapcsolat!

ūüĎČMagyarorsz√°gnak gazdas√°gi, biztons√°gi, eg√©szs√©gv√©delmi √©s energetikai √©rdekei is abba az ir√°nyba mutatnak, hogy a T√∂r√∂korsz√°ggal val√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľnk erŇĎs√∂dj√∂n.
ūüĎČTavaly 9 sz√°zal√©kkal esett vissza a vil√°gkereskedelem, de a magyar-t√∂r√∂k kereskedelem 6 sz√°zal√©kkal nŇĎtt!
Gazdas√°g:
- A Medicor egy 800 milli√≥ forintos projektben √ļj √ľzemet √©p√≠t √©s terjeszkedik Ankar√°ban
- 70 milliárd forintos török beruházásról folytatunk tárgyalásokat, 330 munkahely jön létre Magyarországon!
- Afrikában magyar és török cégek egy 100 millió dolláros projekt keretében 7 Ghánai kórházat szerelnek fel onkológiai eszközökkel
Biztons√°g: 4 milli√≥ bev√°ndorl√≥ √©l T√∂r√∂korsz√°gban, ha ŇĎk megindulnak Eur√≥pa ir√°ny√°ba, akkor mi itt mind nagy bajban lenn√©nk! A migr√°ci√≥nak eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zata is felmer√ľl, biztosak lehet√ľnk benne, hogy kev√©s embernek van 2 negat√≠v PCR tesztje az elm√ļlt 48 √≥r√°ban! Ha a t√∂r√∂k√∂k nem v√©dik saj√°t hat√°raikat, akkor ez a t√∂meg megindul, √©s itt k√∂tnek ki Eur√≥p√°ban.
Minden T√∂r√∂korsz√°got illetŇĎ kritika eset√©ben ezt szem elŇĎtt kell tartani!
Eg√©szs√©g√ľgy: T√∂r√∂korsz√°gban 17 k√ľl√∂nb√∂zŇĎ vakcin√°t fejlesztenek, a magyar kutat√≥k a harmadik klinikai tesztf√°zis√°ban r√©szt vehetnek. Olyan tapasztalatra √©s tud√°sra tehet√ľnk szert, amire eddig csak kevesen tehettek szert!
Energia: Az energiabiztons√°g k√©rd√©se mindig is kulcsfontoss√°g√ļ. D√©li ir√°nyb√≥l megny√≠lik egy √ļjabb g√°zsz√°ll√≠t√°si folyos√≥. √Čves szinten 6 milli√°rd k√∂bm√©ternyi g√°zt sz√°ll√≠thatunk ebbŇĎl az ir√°nyb√≥l is.
Az ország gázellátása redundáns és biztonságos lesz.

Ezek nem politikai, hanem gazdas√°gi √©s strat√©giai k√©rd√©sek, √©s itt nem lehet irracion√°lis, √°tpolitiz√°lt, sz√°munkra elŇĎnytelen d√∂nt√©seket hozni. Magyarorsz√°gnak mindenkivel PARTNERI kapcsolatot kell √°polnia √©s sz√°munkra elŇĎny√∂s meg√°llapod√°sokat kell k√∂tn√ľnk. Ez t√∂rt√©nik 10 √©ve.

ūüĎČOrb√°n Viktor is fogadta a t√∂r√∂k k√ľl√ľgyminisztert

Orb√°n Viktor minisztereln√∂k cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a Karmelita kolostorban t√°rgyalt Mevlut Cavusoglu t√∂r√∂k k√ľl√ľgyminiszterrel - tudatta Havasi Bertalan, a Minisztereln√∂ki Sajt√≥iroda vezetŇĎje.

A t√∂r√∂k k√ľl√ľgyminiszter magyar koll√©g√°ja, Szijj√°rt√≥ P√©ter megh√≠v√°s√°ra hivatalos l√°togat√°st tesz Magyarorsz√°gon.

Az Orb√°n Viktorral folytatott megbesz√©l√©sen megvitatt√°k a t√∂r√∂k-magyar kapcsolatok minden aspektus√°t, √©s eszmecser√©t folytattak az aktu√°lis glob√°lis √©s region√°lis k√©rd√©sekrŇĎl. Emellett tapasztalatot cser√©ltek a koronav√≠rus-j√°rv√°ny elleni v√©dekez√©srŇĎl. Orb√°n Viktor t√°j√©koztatta vend√©g√©t arr√≥l, hogy Magyarorsz√°g sikeresen, nagy mennyis√©gben szerez be vakcin√°t, ez√©rt az olt√°sban jobban √°ll az EU-tag√°llamok t√∂bbs√©g√©n√©l.

Sz√≥ba ker√ľlt a Gazdas√°g-√ļjraind√≠t√°si Akci√≥terv is, melynek keret√©ben a magyar korm√°ny b√©rt√°mogat√°ssal, hitelmorat√≥riummal, ad√≥cs√∂kkent√©sekkel, kisv√°llalkoz√≥i ingyenhitellel seg√≠ti a v√°ls√°gb√≥l val√≥ kil√°bal√°st - mondta Havasi Bertalan.

A t√∂r√∂k k√ľl√ľgyminiszt√©rium t√°j√©koztat√°sa szerint Mevlut Cavusoglu budapesti l√°togat√°sa elŇĎk√©sz√≠t√©se a T√∂r√∂korsz√°g-Magyarorsz√°g Magas SzintŇĪ Strat√©giai Egy√ľttmŇĪk√∂d√©si Tan√°cs idei √∂t√∂dik ankarai √ľl√©s√©nek is, melyen Recep Tayyip Erdogan t√∂r√∂k √°llamfŇĎ √©s Orb√°n Viktor eln√∂k√∂l majd.

Forrás: (videó) https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/266839158269949
https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20210225-a-jarvany-elleni-vedekezesrol-es-a-ketoldalu-kapcsolatokrol-is-targyalt-orban-viktor
R√°ad√°s: "A mŇĪkincsek megker√ľltek, a s√ľtik eltŇĪntek...
Hat√°rellenŇĎrz√©s sor√°n a magyar hat√≥s√°gok 400 √≥kori mŇĪkincset tal√°ltak egy t√∂r√∂k kamionban.
A vizsg√°latokat k√∂vetŇĎen kider√ľlt, hogy a leletek t√∂r√∂k eredetŇĪek, √≠gy ma az √∂sszes mŇĪkincs visszaker√ľl T√∂r√∂korsz√°gba."
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/277660773726480

Címkék: Gazdaság  Külföld 

“Bezzegnémetország”

Akik még mindig azt hiszik, hogy "nyugaton" kolbászból van a kerítés, azok jól figyeljenek!

“Bezzegnémetország”

Olvas√≥nk k√ľldte a k√©pen is l√°that√≥ (√©s kommentben nagyobb m√©retben megtal√°lhat√≥) sz√°ml√°kat. Ňź N√©metorsz√°gban, Bad Rodach nevŇĪ k√∂zel 1 500 fŇĎs kistelep√ľl√©sen √©l, n√©met viszonylatban a helysz√≠n nem mondhat√≥ dr√°g√°nak! Mivel hamarosan lej√°rt volna a mŇĪszakija, ez√©rt ahogy azt illik, elvitte a kocsij√°t szerv√≠zbe, mŇĪszaki elŇĎtt √°tn√©zetni, cser√©lni, amit kell, √©s elv√©gezni a mŇĪszaki vizsg√°t.

Az aut√≥ 6 √©ves, √∂regnek nem mondhat√≥, valamivel t√∂bb, mint 150 000 kilom√©ter van benne, ami szint√©n √°tlagosnak tekinthetŇĎ. A g√©pkocsi egy Fiat Freemont, ami szint√©n nem egy dr√°ga m√°rka, ink√°bb az olcs√≥bb szegmensbe tartozik.

Az aut√≥n a k√∂vetkezŇĎ jav√≠t√°sokat kellett elv√©gezni: F√©kt√°rcs√°k cser√©je, f√©kbet√©tek cser√©je, Ker√©kcsap√°gy, egy√©b tartoz√©kok, l√°mpa, kulcsba elem, stb. A szerv√≠zsz√°mla 1 697 eur√≥ lett, m√≠g a mŇĪszaki 124 eur√≥. Ez √∂sszesen 1 821 eur√≥, ami jelenleg 654 000 forint, ami pedig t√∂bb, mint m√°sf√©l magyar √°tlagb√©r (amit sokan hihetetlennek tartanak, "400 ezer forint? Hol? Ki keres ennyit? stb")

Az 1 821 euró bizony a német átlagbérhez képest is borsos összeg! Jelenleg nagyjából bruttó 2 300 euró a német átlagkereset.

Sz√≥val ennyire j√≥k a n√©met b√©rek! Ne feledj√ľk, a magasabb b√©rekhez magasabb √°rak is t√°rsulnak. Egy garzonlak√°s b√©rleti d√≠ja sim√°n lehet 1000-1500 eur√≥ is, att√≥l f√ľgg, hol tal√°lhat√≥, egy havi rezsik√∂lts√©g sim√°n el√©ri a 400 eur√≥t. Ugyanez az olvas√≥nk jelezte, hogy ŇĎk csak az √°ram√©rt bŇĎ 100 eur√≥t fizetnek, ami jelenleg 36 ezer forint, havonta, (ez kb. 300 KWh)

A mi v√©lem√©ny√ľnk az, hogy b√°rhol lehet boldogulni, de mindenhol dolgozni kell a jobb √©let√©rt - kem√©nyen. Idehaza is meg lehet keresni a 800 000 - 1 000 000 forintos b√©rt, ezt t√∂bb szakmunk√°s mondta nek√ľnk. A Youtubeon pedig van egy vide√≥, amiben egy kamionos (st22lacika) mondja, hogy "700 alatt el sem indulnak"

ūüĎČA kamionos ebben a vide√≥ban besz√©l az elej√©n a 700 ezer forintos b√©rrŇĎl. https://youtu.be/Bow__nWfgFk
ūüĎČ√Ātlagb√©rek az EU-ban: https://i.redd.it/p9cp6ab06y001.jpg

ADD TOV√ĀBB!

Címkék: Külföld 

Bezzegrománia

Erről biztos nem fog írni a 444, az index, a telex, a többi álhírgyár, és a nemzetellenes balliberális pártok sem említik meg majd soha!

Bezzegrománia

Rom√°nia: T√∂bb mint f√©l √©vsz√°zada nem sz√ľletett olyan kev√©s gyerek, mint 2020-ban. Lehangol√≥ra sikeredett az Orsz√°gos Statisztikai Int√©zet legfrissebb adatsora: ami a gyereksz√ľlet√©seket illeti, 54 √©ve, azaz 1967 √≥ta nem sz√ľletett olyan kev√©s gyerek Rom√°ni√°ban, mint 2020-ban.
Az √∂sszes√≠t√©s szerint az elm√ļlt √©vben 163 320 √ļjsz√ľl√∂tt j√∂tt vil√°gra, 40 ezerrel kevesebb, mint az elŇĎzŇĎ √©vben ‚Äď ez bizony egy kisv√°ros lakoss√°g√°t tenn√© ki. A gyerekv√°llal√°si kedv egy√©bk√©nt m√°r a rendszerv√°lt√°s √≥ta cs√∂kkenŇĎben van n√©h√°ny √©v kiv√©tel√©vel.
Részletek: https://foter.ro/cikk/az-elmult-fel-evszazadban-tavaly-szuletett-a-legkevesebb-csecsemo-romaniaban/

Magyarorsz√°g: Fordul√≥pont! 2020-ra a term√©kenys√©g el√©rte a Bokros csomag bevezet√©se elŇĎtti szintet! 2010 √©s 2020 k√∂z√∂tti 24 sz√°zal√©kkal nŇĎtt a gyermekv√°llal√°si kedv haz√°nkban, ami a legjobb adat Eur√≥p√°ban. Ekkora m√©rt√©kŇĪ term√©kenys√©gi r√°ta legut√≥bb 1995-ben volt. Ebben az √©vtizedben 0,32-dal emelkedett, amelyn√©l nagyobb javul√°s legut√≥bb a hetvenes √©vek k√∂zep√©n volt csup√°n. 2020-ban egy√©rtelmŇĪen b√©bibumm volt Magyarorsz√°gon: 3563 bab√°val t√∂bb sz√ľletett, mint 2019-ben. A pozit√≠v demogr√°fiai fordulatot az is al√°t√°masztja, hogy ugyanezen idŇĎ alatt a h√°zass√°gk√∂t√©sek sz√°ma is majdnem a dupl√°j√°ra emelkedett: m√≠g 2010-ben 35 ezer p√°r, addig 2020-ban m√°r 67 ezer p√°r k√∂t√∂tt h√°zass√°got. Fontos megeml√≠teni, hogy jelentŇĎsen cs√∂kkent a v√°l√°sok √©s az abortuszok sz√°ma is!
BŇĎvebben a magyar csal√°dt√°mogat√°si rendszerrŇĎl √©s annak eredm√©nyeirŇĎl:
https://szamokadatok.hu/Post/2739/Csaladpolitika_szamokban_Jo_uton_indultunk_el
Házasságkötések, válások, abortuszok: https://szamokadatok.hu/Post/2271/A_magyar_tarsadalom_lassan_de_biztosan_gyogyul_az_utobbi_10_evben

Címkék: Külföld 

Az OECD nyilvántartása alapján 2010-2019 között Magyarországon növekedett legjobban a minimálbér reálértéke Litvánia után

Az OECD nyilvántartása alapján 2010-2019 között Magyarországon növekedett legjobban a minimálbér reálértéke Litvánia után

Piroska Szalai munkaerŇĎpiaci elemzŇĎ √≠r√°sa
(A teljes √°bra kommentben lesz)

Az OECD 2019-es √°rakon (ezzel kik√ľsz√∂b√∂lve a fogyaszt√≥i √°rak idŇĎbeli v√°ltoz√°s√°t, azaz az infl√°ci√≥t) √©s v√°s√°rl√≥erŇĎ parit√°son (ezzel pedig az egyes orsz√°gok valut√°inak piaci √°rfolyama k√∂zti k√ľl√∂nbs√©geket k√ľsz√∂b√∂lte ki) m√©ri √∂ssze a minim√°lb√©reket. 30 orsz√°g k√∂z√ľl a m√°sodik legnagyobb n√∂veked√©st val√≥s√≠tottuk meg 2010 √©s 2019 k√∂z√∂tt. Ebben az idŇĎszakban k√©tharmaddal nŇĎtt a minim√°lb√©r√ľnk re√°l√©rt√©ke, v√°s√°rl√≥√©rt√©ke. A V4 √©s a Balti orsz√°gok mindannyian a leggyorsabban n√∂vekedŇĎ elsŇĎ t√≠zben tal√°lhat√≥k. A Nyugat-eur√≥pai √°llamok k√∂z√ľl Nagy-Britanni√°ban volt a legnagyobb n√∂veked√©s, 9 √©v alatt 16%-os. Franciaorsz√°g, Hollandia, Belgium stagn√°lt.

E t√©nyek azt t√ľkr√∂zik, hogy az elm√ļlt √©vtizedben cs√∂kkent a k√ľl√∂nbs√©g a K√∂z√©p- √©s a Nyugat-eur√≥pai minim√°lb√©rek v√°s√°rl√≥ereje k√∂z√∂tt.

2001-tŇĎl ismerj√ľk az adatokat. EbbŇĎl l√°that√≥, hogy az Orb√°n korm√°nyok alatt folyamatosan √©s jelentŇĎsen n√∂vekedett a re√°l√©rt√©k, s a baloldali korm√°nyok idej√©n stagn√°lt. T√∂k√©letesen √∂sszhangban van a kor√°bbi postokban a KSH adataira t√°maszkodva bemutatottakkal. 2001-2002 k√∂z√∂tt 18%-kal n√∂vekedett az OECD szerint, 2002-2010 k√∂z√∂tt mind√∂ssze 2,3%-kal nŇĎtt ‚Äď azaz ink√°bb stagn√°lt, majd 2010-2019 k√∂z√∂tt 67%-kal emelkedett a v√°s√°rl√≥erŇĎ.

A napokban nagy vihart kavart a minim√°lb√©rek k√∂z√∂tti uni√≥s k√ľl√∂nbs√©gekrŇĎl sz√≥l√≥ p√©nteken megjelent EUROSTAT kiadv√°ny, amely a 2021. janu√°r 1-i minim√°lb√©reket mutatta be. A kiadv√°nyban tal√°lhat√≥ h√°rom m√≥dszerbŇĎl szinte mindenki csup√°n a banki √°rfolyamon eurora v√°ltott √∂sszegekre figyelt, mert ebben a sorrendben Bulg√°ria ut√°n a m√°sodik legalacsonyabb a magyar minim√°lb√©r. Term√©szetesen ez m√©g nem tartalmazta a febru√°rt√≥l k√∂telezŇĎ 4%-kal t√∂rt√©nŇĎ emel√©st √©s mivel a magyar forint jelentŇĎsen alul√©rt√©kelt a devizapiacon, ez√©rt ebbŇĎl a list√°b√≥l a minim√°lb√©rek v√°s√°rl√≥erej√©re semmilyen k√∂vetkeztet√©st nem vonhatunk le. Aki a kereset√©t forintban kapja √©s forintban is k√∂lti el, azt az √°rfolyam nem √©rinti, csak a v√°s√°rl√≥√©rt√©k. Az alacsonyan tartott forint a gazdas√°g sz√°mos hely√©n elŇĎny, p√©ld√°ul kevesebb tejet hoznak be Szlov√°ki√°b√≥l a nemzetk√∂zi szupermarketek, s nŇĎ a kereslet a magyar term√©kek ir√°nt, ami a j√°rv√°ny alatt a munkahelyek megmarad√°s√°t is jelenti. Cs√∂kken az importf√ľggŇĎs√©g√ľnk, mert amit lehet, azt jobban meg√©ri itthonr√≥l beszerezni. T√©ny azonban, hogy ha Ausztri√°ba vagy Szlov√°ki√°ba k√©sz√ľln√©nk s√≠elni, akkor az √ľd√ľl√©s√ľnk dr√°g√°bb lenne.

Az EUROSTAT is k√©sz√≠t v√°s√°rl√≥erŇĎn alapul√≥ √©rt√©kel√©st is, ott megelŇĎzz√ľk Bulg√°ri√°t, Lettorsz√°got, √Čsztorsz√°got √©s Szlov√°ki√°t, s k√∂zvetlen√ľl elŇĎtt√ľnk √°ll Csehorsz√°g.
Az OECD m√©r√©se szerint a grafikonon l√°that√≥ 30 orsz√°gb√≥l a 21. helyen √°ll a minim√°lb√©r√ľnk v√°s√°rl√≥ereje, itt is Csehorsz√°g elŇĎz meg √©s Szlov√°kia k√∂vet benn√ľnket k√∂zvetlen√ľl.

A kor√°bbi postokban a KSH adatai alapj√°n bemutatott folyamatokat mind az EUROSTAT, mind az OECD v√°s√°rl√≥erŇĎ parit√°son √©s az infl√°ci√≥t√≥l megtiszt√≠tott adatsorai is igazolj√°k. T√©ny, hogy 2002-ben a luxemburgi minim√°lb√©r v√°s√°rl√≥ereje (amely az uni√≥s tag√°llamok k√∂z√ľl a legmagasabb) 3,2-szerese volt a magyarnak, ez 2010-re 3,6-szorosra emelkedett, addig 2019-ben m√°r 2,3-szorosra m√©rs√©klŇĎd√∂tt a k√ľl√∂nbs√©g. Ez folyamatos √©s kor√°bban soha nem tapasztalt javul√°s egy √©vtized alatt.

2020-ban a 8%-os minim√°lb√©r emel√©s√ľnk miatt nagyon val√≥sz√≠nŇĪ, hogy a 2019-is tart√≥ folyamat nem torpan meg, s a 2021-es 4%-os (illetve rem√©lhetŇĎen j√ļliust√≥l 5%-os) emel√©s is b√≠zom benne, hogy re√°l√©rt√©k n√∂veked√©st eredm√©nyez majd.
Ne engedj√ľk megszakadni ezt a javul√≥ tendenci√°t a j√°rv√°ny ut√°n sem! Ennek z√°loga a jelenlegi gazdas√°gpolitika folytat√°sa.

Korábbi kapcsolódó cikkek:
Az Orb√°n-korm√°ny jelentŇĎsen cs√∂kkentette a k√ľl√∂nbs√©get a legszeg√©nyebbek √©s a leggazdagabbak k√∂z√∂tt!
https://szamokadatok.hu/Post/2854/Az_Orban-kormany_jelentosen_csokkentette_a_kulonbseget_a_legszegenyebbek_es_a_leggazdagabbak_kozott
√ćgy v√°ltozott a b√©rek v√°s√°rl√≥√©rt√©ke az elm√ļlt 30 √©vben!
https://szamokadatok.hu/Post/2830/Igy_valtozott_a_berek_vasarloerteke_az_elmult_30_evben
Lélektani határ!
https://szamokadatok.hu/Post/2817/Lelektani_hatar
Fordul√≥pont! 2020-ra a term√©kenys√©g el√©rte a Bokros csomag bevezet√©se elŇĎtti szintet!
https://szamokadatok.hu/Post/2808/Fordulopont_2020-ra_a_termekenyseg_elerte_a_Bokros_csomag_bevezetese_elotti_szintet
2020-ban a magyar bruttó havi átlagkereset meg fogja haladni a 400.000 Ft-ot!
https://szamokadatok.hu/Post/2800/2020-ban_a_magyar_brutto_havi_atlagkereset_meg_fogja_haladni_a_400000_Ft-ot
2020-ra teljes√≠tett√ľk a megc√©lzott 75%-os foglalkoztat√°si r√°t√°t a 20-64 √©ves korcsoportban!
https://szamokadatok.hu/Post/2792/2020-ra_teljesitettuk_a_megcelzott_75-os_foglalkoztatasi_ratat_a_20-64_eves_korcsoportban
Febru√°rt√≥l nŇĎ a minim√°lb√©r, j√ļliust√≥l tov√°bbi emel√©s v√°rhat√≥
https://szamokadatok.hu/Post/2751/Februartol_no_a_minimalber_juliustol_tovabbi_emeles_varhato
Haz√°nkban v√°ltak a legnagyobb ar√°nyban foglalkoztatott√° a munkan√©lk√ľliek!
https://szamokadatok.hu/Post/2729/Hazankban_valtak_a_legnagyobb_aranyban_foglalkoztatotta_a_munkanelkuliek
Hogyan adózik egy 25 év alatti fiatal?
https://szamokadatok.hu/Post/2703/Hogyan_adozik_egy_25_ev_alatti_fiatal

Forr√°s: https://www.facebook.com/piroska.szalai.54/posts/3253336624915891

Címkék: Külföld  Megélhetés 

Ma van Donald Trump elnök utolsó hivatalban töltött napja

Thank You, Mr. Trump!

ūüďĆ+Lista! Trump eredm√©nyeivel!
Azt szeretn√©nk, hogy mindenki Trump nagyszerŇĪ tetteire eml√©kezzen, √©s ne a balliber√°lis √°lh√≠rgy√°rt√≥ m√©dia √°ltal kre√°lt d√©moniz√°lt k√©pre.
Trump nem kapott Nobel-b√©ked√≠jat, mint Obama, de Obam√°val ellent√©tben egyetlen h√°bor√ļt sem kezdem√©nyezett, mindenkivel b√©kre t√∂rekedett, nem akarta export√°lni a demokr√°ci√°t, kiv√°l√≥ manager volt, csak sajnos nem hagyt√°k, hogy befejezze az elkezdett munk√°t.

Trump nem akarta megmondani m√°soknak, hogyan kell √©lni, Trump a saj√°t orsz√°g√°t √©p√≠tette, neki Amerika volt az elsŇĎ, nek√ľnk pedig Magyarorsz√°g az elsŇĎ!

Nek√ľnk most lesz egy bŇĎ √©v√ľnk a hazai v√°laszt√°s elŇĎtt, hogy √©rt√©kelj√ľk a k√ľl√∂nbs√©get a Trump-adminisztr√°ci√≥ √©s a Biden-adminisztr√°ci√≥ k√∂z√∂tt. A kontraszt hatalmas lesz, ez m√°r l√°that√≥. Az orsz√°g√©p√≠tŇĎ politik√°t az orsz√°grombol√°s v√°ltja fel, a b√©k√©re val√≥ t√∂rekv√©st az √°lland√≥ belsŇĎ √©s k√ľlsŇĎ konfliktusok k√∂vetik. Legy√ľnk r√©sen, √©s tanuljunk m√°sok hib√°ib√≥l.

Itt van egy lista Trump legnagyobb eredm√©nyeirŇĎl, sajnos csak angol nyelven el√©rhetŇĎ, akit √©rdekel, ford√≠tsa le Google ford√≠t√≥val.
ūüďĆLink: https://www.whitehouse.gov/trump-administration-accomplishments/
√Črdemes lementeni egy Word dokumentumba, mert ez eg√©szen biztosan napokon bel√ľl el fog tŇĪnni innen.

Egy kis √≠zel√≠tŇĎ: Hasonl√≥k a priorit√°sok, mint az Orb√°n-korm√°ny√©
- 7 milli√≥ √ļj munkahely, ez az elŇĎrejelz√©sek h√°romszorosa
- Csaknem 6000 doll√°rral nŇĎtt az √°tlagb√©r √©ves szinten - ez t√∂bb mint √∂tsz√∂r√∂se a kor√°bbi adminisztr√°ci√≥ teljes n√∂veked√©s√©nek.
- A munkan√©lk√ľlis√©gi r√°ta lement 3,5 sz√°zal√©kra, ami az elm√ļlt 50 √©v legjobb eredm√©nye
- 40 h√≥napja t√∂bb a szabad √°ll√°s, mint az √°ll√°skeresŇĎ
- Minden eddiginél több amerikai foglalkoztatott - közel 160 millió.
- 50 √©ves m√©lypontot √©rt el az √°ll√°skeresŇĎk sz√°ma

Címkék: Külföld  Videók 

Az anya nő, az apa férfi, már Lettországban is!

A normalitás sosem megy ki a divatból, minden más igen

Az anya nő, az apa férfi, már Lettországban is!

Az√©rt t√°madt√°k nemzetk√∂zi szinten annyira erŇĎsen a magyar Alapt√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°st, mert √©rezt√©k, hogy k√©pes m√°s orsz√°gokban is egy folyamatot elind√≠tani √©s hasonl√≥ javaslatok j√∂nnek elŇĎ. Lettorsz√°gban m√°r el is indult.

‚ÄěAz anya nŇĎ, az apa f√©rfi‚ÄĚ ‚Äď magyar mint√°ra m√≥dos√≠thatj√°k a lett alkotm√°nyt

Alkotm√°nym√≥dos√≠t√°si javaslatot ny√ļjtott be a lett parlamentben a NacionńĀlńĀ Apvienńęba (Nemzeti Uni√≥) nevŇĪ jobboldali p√°rt. A v√°ltoztat√°s az alkotm√°ny csal√°dr√≥l sz√≥l√≥, 110. cikk√©t √©rinten√©, amelynek a jelenlegi sz√∂vege √≠gy sz√≥l:

‚ÄěAz √°llamnak k√∂teless√©ge megv√©deni √©s t√°mogatni a h√°zass√°got (mint f√©rfi √©s nŇĎ sz√∂vets√©g√©t), a csal√°dot, valamint a sz√ľlŇĎk √©s a gyermekek jogait.‚ÄĚ

Az √°llamnak speci√°lis t√°mogat√°sban kell r√©szes√≠tenie a fogyat√©koss√°ggal √©lŇĎ, a sz√ľlŇĎi gondoskod√°st n√©lk√ľl√∂zŇĎ, illetve az erŇĎszakot elszenvedŇĎ gyermekeket. A Nemzeti Uni√≥ javaslata szerint ez eg√©sz√ľlne ki azzal, hogy

‚Äěa csal√°d alapja a h√°zass√°g‚ÄĚ,

valamint hogy

‚Äěa gyermeknek joga van olyan csal√°dban felnŇĎnie, amelynek gerinc√©t egy anya (nŇĎ) √©s egy apa (f√©rfi) adja‚ÄĚ.

A sz√∂vegez√©s erŇĎsen hajaz a magyar alapt√∂rv√©nyben december 15-e √≥ta olvashat√≥ ‚ÄěAz anya nŇĎ, az apa f√©rfi‚ÄĚ meg√°llap√≠t√°sra.

Az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°si javaslatr√≥l (amely gyakorlatilag egy v√°lasz a lett legfelsŇĎbb b√≠r√≥s√°g novemberi, az azonos nemŇĪ p√°rokat csal√°dk√©nt defini√°l√≥ hat√°rozat√°ra) janu√°r 14-√©n, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n d√∂nt a rigai parlament.

Forr√°s: https://magyarnemzet.hu/belfold/lett-parlament-az-anya-no-az-apa-ferfi-9223889/
https://www.facebook.com/RetvariBence2018/posts/10159390910277044
https://vasarnap.hu/2021/01/12/az-anya-no-az-apa-ferfi-magyar-mintara-modosithatjak-a-lett-alkotmanyt/
https://szamokadatok.hu/Post/2285/Az_anya_no_az_apa_ferfi
Csal√°dt√°mogat√°si rendszer√ľnk elemei: https://szamokadatok.hu/Post/2633/Japanban_is_felfigyeltek_a_magyar_csaladpolitika_eredmenyeire

Címkék: Család  Külföld 

Donald Trump elnök legnagyobb eredményei

Az álhírek helyett nézzük meg, mit tett Trump saját országa érdekében. (English version below)

Donald Trump elnök legnagyobb eredményei

A k√©p p√°r perce k√©sz√ľlt, Trump eln√∂k √©lŇĎ besz√©de sor√°n az √ļj hat√°rfal 450. m√©rf√∂ldj√©n√©l. Trump egyik legnagyobb v√°laszt√°si √≠g√©rete a fal meg√©p√≠t√©se volt, √©s b√°r befejezni nem tudta ezt a munk√°t, mert a Demokrat√°k "tr√ľkk√∂k sz√°zaival" g√°ncsolt√°k ebben, de egy jelentŇĎs, 450 m√©rf√∂ldes szakaszon siker√ľlt meg√©p√≠tenie a falat, ami tekint√©lyt parancsol√≥ m√©retŇĪ lett. A fal magass√°ga 5,4 √©s 9,1 m√©ter k√∂z√∂tt mozog az √ļjonnan √°tadott szakaszon. Anyaga ac√©l √©s vasbeton, √©vsz√°zadokra √©p√≠tve. A fal √°tad√°s√°t eln√∂ks√©ge utols√≥ napjaiban ak√°r egy jelk√©pes √ľzenetnek is tekinthetj√ľk: a hat√°rv√©delemnek nincs alternat√≠v√°ja.

Mindenki a demokrat√°k √°ltal gerjesztett balh√©kr√≥l besz√©l, √©s senkinek sem jut esz√©be felsorolni, hogy mit tett Donald Trump az Egyes√ľlt √Āllamok√©rt. A balliber√°lis √°lh√≠rgy√°rt√≥ propaganda azt szeretn√©, hogy Trump neve az erŇĎszakkal, a t√∂rv√©nytelens√©ggel, a zavaros v√°laszt√°ssal √©s azzal a sok r√°galommal egy√ľtt vonuljon be a t√∂rt√©nelembe, amit ŇĎk maguk akasztottak r√°. Az hazugs√°gg√©pezet, a cenz√ļr√°z√≥ k√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥zatok, az egyik p√°rt √©rdekeit a m√°sik rov√°s√°ra k√©pviselŇĎ m√©dia elhallgatja Trump val√≥di teljes√≠tm√©ny√©t, a sz√°mokat, a t√©nyeket, ez√©rt mi most felsoroljuk ezeket pontokba szedve. nem fogunk reg√©nyt √≠rni, de enn√©l r√∂videbben ezt nem lehet √°ttekinteni. Ez egy 2018-as √≠r√°s, bŇĎven a v√°ls√°g elŇĎtti √°llapotokr√≥l sz√≥l, ami tal√°n a legjobban megmutatja a val√≥di sikereket!

ūüďĆ M√©g egy nagyon fontos √ľzenete van ennek a cikknek: a magyar baloldal is mindent elk√∂vet annak √©rdek√©ben, hogy √°lh√≠rekkel (pl. Hadh√°zy), mŇĪbalh√©kkal (pl. SzFE), irrelev√°ns t√©m√°kkal (pl. jog√°llamis√°g) elnyomj√°k a val√≥di eredm√©nyekrŇĎl sz√≥l√≥ h√≠reket. NAGYON FONTOS, hogy a m√©dia kellŇĎ idŇĎt szenteljen az √°lh√≠rek c√°fol√°sa mellett a korm√°ny teljes√≠tm√©ny√©nek ismertet√©s√©re is! Mi ezt tessz√ľk, mert minden nap igyeksz√ľnk kombin√°lni oldalunk tartalm√°t gazdas√°gi eredm√©nyekkel, fejleszt√©sekkel √©s √°lh√≠rek c√°fol√°s√°val.

ūüďĆ Magyar v√°ltozat (english version below)
- A választások óta csaknem 4 millió munkahely jött létre.
- Ma már több amerikainak van munkahelye, mint amennyi az ország történelme során valaha volt.
- Az elŇĎzŇĎ v√°laszt√°sok √≥ta 400 000 √ļj munkahelyet hoztak l√©tre a gy√°rt√°sban.
- A gy√°rt√°si munkahelyek sz√°m√°nak n√∂veked√©se az elm√ļlt 30 √©vet tekintve rekord sebess√©gre kapcsolt.
- A gazdasági növekedés elérte a 4,2 százalékot.
- A munkan√©lk√ľlis√©gi r√°ta 49 √©ves m√©lypontra ker√ľlt.
- A háztartások jövedelmének mediánja az eddigi legmagasabb szintet érte el.
- Az afro-amerikai munkan√©lk√ľlis√©g el√©rte a valaha regisztr√°lt legalacsonyabb szintet.
- A spanyol-amerikai munkan√©lk√ľlis√©g el√©rte a valaha regisztr√°lt legalacsonyabb szintet.
- Az √°zsiai-amerikai munkan√©lk√ľlis√©g el√©rte a valaha regisztr√°lt legalacsonyabb szintet.
- A nŇĎk munkan√©lk√ľlis√©ge 65 √©ves m√©lypontra ker√ľlt.
- Az ifj√ļs√°gi munkan√©lk√ľlis√©g az ut√≥bbi idŇĎben 50 √©ves m√©lypontra ker√ľlt.
- Az eddigi legalacsonyabb munkan√©lk√ľlis√©gi r√°ta az √©retts√©givel nem rendelkezŇĎ amerikaiakn√°l.
- A veter√°nok munkan√©lk√ľlis√©ge nemr√©giben el√©rte a k√∂zel 20 √©v legalacsonyabb ar√°ny√°t.
- Az amerikai munkavállalók ígérete azt eredményezte, hogy a munkáltatók elkötelezték magukat több mint 4 millió amerikai képzésére. Elkötelezettek vagyunk a szakképzés mellett.
- Az amerikai gy√°rt√≥k 95 sz√°zal√©ka optimista a j√∂vŇĎt illetŇĎen - ez az eddigi legmagasabb ar√°ny.
- A kiskereskedelmi forgalom megugrott, tov√°bbi 6 sz√°zal√©kkal nŇĎtt az elŇĎzŇĎ √©vhez k√©pest.
- Al√°√≠rta a t√∂rt√©nelem legnagyobb ad√≥cs√∂kkent√©si √©s reformcsomagj√°t. Az ad√≥cs√∂kkent√©sek ut√°n csak az elsŇĎ negyed√©vben t√∂bb mint 300 milli√°rd doll√°r maradt az amerikai csal√°dokn√°l √©s v√°llalatokn√°l.
- Az √ļj ad√≥t√∂rv√©nyek eredm√©nyek√©nt a kisv√°llalkoz√°sok ad√≥ja 80 √©ves m√©lypontra cs√∂kken.
- A 2028-as ny√°ri olimpi√°t Los Angelesben tartj√°k.
- Trump seg√≠ts√©g√©vel az Egyes√ľlt √Āllamok, Mexik√≥ √©s Kanada k√∂z√∂sen szervezik a 2026-os vil√°gbajnoks√°got.
- Megnyitotta az ANWR-t és jóváhagyta a Keystone XL és a Dakota Access Pipelines szolgáltatásokat.
- Rekordsz√°m√ļ szab√°lyoz√°s megszŇĪnt.
- Rendelkezési könnyítést vezetett be a közösségi bankok és hitelszövetkezetek számára.
- Obamacare egy√©ni mand√°tum b√ľntet√©s elt√∂r√∂lve.
- A Trump adminisztr√°ci√≥ megfizethetŇĎbb eg√©szs√©g√ľgyi lehetŇĎs√©geket ny√ļjtott az amerikaiak sz√°m√°ra az egyes√ľleti eg√©szs√©g√ľgyi tervek √©s a r√∂vid t√°v√ļ tervek r√©v√©n.
- A számos gyógyszergyártó cég befagyasztja vagy visszafordítja a tervezett áremelkedéseket.
- Megreform√°lt√°k a Medicare programot, hogy megakad√°lyozz√°k, hogy a k√≥rh√°zak t√ļlterhelj√©k az alacsony j√∂vedelmŇĪ idŇĎseket a gy√≥gyszereikkel - csak az id√©n doll√°r sz√°zmilli√≥kat sp√≥rolva az idŇĎseknek.
- Aláírt törvényhozási jog.
- Al√°√≠rt v√°laszt√°si t√∂rv√©ny, elsz√°moltathat√≥s√°gi t√∂rv√©ny, kibŇĎv√≠tett eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nyek, √ļj klinik√°k, valamint egynapos s√ľrgŇĎss√©gi alap- √©s ment√°lhigi√©n√©s ell√°t√°s.
- 60 sz√°zal√©kkal n√∂velte a sz√©nexportot; Az amerikai olajtermel√©s nemr√©giben el√©rte minden idŇĎk legmagasabb szintj√©t.
- Az Egyes√ľlt √Āllamok 1957 √≥ta elŇĎsz√∂r nett√≥ f√∂ldg√°zexportŇĎr.
- Kit√∂r√∂lte az Egyes√ľlt √Āllamokat a p√°rizsi kl√≠mameg√°llap√≠t√°st√≥l.
- T√∂r√∂lte az illeg√°lis, sz√©nellenes, √ļgynevezett Tiszta Energia Tervet.
- Biztos√≠tott, rekord, 700 milli√°rd doll√°ros katonai finansz√≠roz√°s; J√∂vŇĎre 716 milli√°rd doll√°r.
- A NATO-szövetségesek 69 milliárd dollárral többet költenek védekezésre 2016 óta.
- A folyamat elindult, hogy az ŇįrerŇĎ (Space Force) a Fegyveres ErŇĎk (Armed Forces) 6. √°g√°v√° v√°ljon.
- Kil√©pett a sz√∂rnyŇĪ, egyoldal√ļ ir√°ni √ľgyletbŇĎl.
- Az Egyes√ľlt √Āllamok nagyk√∂vets√©g√©t √°tk√∂lt√∂ztette Jeruzs√°lembe.
- Az amerikaiak v√©delme a terrorist√°kt√≥l a LegfelsŇĎbb B√≠r√≥s√°g √°ltal j√≥v√°hagyott Travel Ban seg√≠ts√©g√©vel
- Kiadta a Guantanamo-öböl nyitva tartásának végrehajtási parancsát.
- Megkötött egy történelmi amerikai-mexikói kereskedelmi megállapodást a NAFTA helyére.
- √Ātt√∂rŇĎ meg√°llapod√°st k√∂t√∂tt az E.U.-val. hogy n√∂velje az amerikai exportot.
- Nemzetbiztons√°guk v√©delme √©rdek√©ben v√°mokat vetettek ki a k√ľlf√∂ldi ac√©lra √©s alum√≠niumra.
- V√°mokat vetett ki K√≠n√°ra, reag√°lva K√≠na k√©nyszerŇĪ technol√≥gia√°tad√°s√°ra, szellemi tulajdon lop√°s√°ra √©s kr√≥nikusan vissza√©lŇĎ kereskedelmi gyakorlat√°ra.
- A nett√≥ export j√≥ √ļton halad 59 milli√°rd doll√°rral az id√©n.
- Javult a menek√ľltek √°tvil√°g√≠t√°sa, √©s a hangs√ļlyt a tengerent√ļli √°ttelep√≠t√©sre helyezt√©k.
- Megkezdt√ľk a FAL√ČP√ćT√ČST. A republik√°nusok ERŇźS HAT√ĀRAKAT √ČS NEM BŇįN√ĖZ√ČST akarnak. A demokrat√°k NYITOTT HAT√ĀRAKRA v√°gynak, ami egyenlŇĎ a MASSZ√ćV BŇįN√ĖZ√ČSEL.
M√°ra m√°r egy 450 m√©rf√∂ld√∂s hat√°rszakaszon √©p√ľlt meg a fal.

ūüáļūüáł Thank You, Mr. President Trump, God bless You!

ūüďĆ English version (magyar v√°ltozat a cikk elej√©n)
- Almost 4 million jobs created since election.
- More Americans are now employed than ever recorded before in our history.
- We have created more than 400,000 manufacturing jobs since my election.
- Manufacturing jobs growing at the fastest rate in more than THREE DECADES.
- Economic growth last quarter hit 4.2 percent.
- New unemployment claims recently hit a 49-year low.
- Median household income has hit highest level ever recorded.
- African-American unemployment has recently achieved the lowest rate ever recorded.
- Hispanic-American unemployment is at the lowest rate ever recorded.
- Asian-American unemployment recently achieved the lowest rate ever recorded.
- Women’s unemployment recently reached the lowest rate in 65 years.
- Youth unemployment has recently hit the lowest rate in nearly half a century.
- Lowest unemployment rate ever recorded for Americans without a high school diploma.
- Under my Administration, veterans’ unemployment recently reached its lowest rate in nearly 20 years.
- Almost 3.9 million Americans have been lifted off food stamps since the election.
- The Pledge to America’s Workers has resulted in employers committing to train more than 4 million Americans. We are committed to VOCATIONAL education.
- 95 percent of U.S. manufacturers are optimistic about the futurethe highest ever.
- Retail sales surged last month, up another 6 percent over last year.
- Signed the biggest package of tax cuts and reforms in history.
- After tax cuts, over $300 billion poured back in to the U.S. in the first quarter alone.
- As a result of our tax bill, small businesses will have the lowest top marginal tax rate in more than 80 years.
- Helped win U.S. bid for the 2028 Summer Olympics in Los Angeles.
- Helped win U.S.-Mexico-Canada’s united bid for 2026 World Cup.
- Opened ANWR and approved Keystone XL and Dakota Access Pipelines.
- Record number of regulations eliminated.
- Enacted regulatory relief for community banks and credit unions.
- Obamacare individual mandate penalty GONE.
- My Administration is providing more affordable healthcare options for Americans through association health plans and short-term duration plans.
- Last month, the FDA approved more affordable generic drugs than ever before in history. And thanks to our efforts, many drug companies are freezing or reversing planned price increases.
- We reformed the Medicare program to stop hospitals from overcharging low-income seniors on their drugs‚ÄĒsaving seniors hundreds of millions of dollars this year alone.
- Signed Right-To-Try legislation.
- Secured $6 billion in NEW funding to fight the opioid epidemic.
- We have reduced high-dose opioid prescriptions by 16 percent during my first year in office.
- Signed VA Choice Act and VA Accountability Act, expanded VA telehealth services, walk-in-clinics, and same-day urgent primary and mental health care.
Increased our coal exports by 60 percent; U.S. oil production recently reached all-time high.
- United States is a net natural gas exporter for the first time since 1957.
- Withdrew the United States from the job-killing Paris Climate Accord.
- Cancelled the illegal, anti-coal, so-called Clean Power Plan.
- Secured record $700 billion in military funding; $716 billion next year.
- NATO allies are spending $69 billion more on defense since 2016.
- Process has begun to make the Space Force the 6th branch of the Armed Forces.
- Withdrew from the horrible, one-sided Iran Deal.
- Moved U.S. Embassy to Jerusalem.
- Protecting Americans from terrorists with the Travel Ban, upheld by Supreme Court.
- Issued Executive Order to keep open Guantanamo Bay.
- Concluded a historic U.S.-Mexico Trade Deal to replace NAFTA.
- And negotiations with Canada are underway as we speak.
- Reached a breakthrough agreement with the E.U. to increase U.S. exports.
- Imposed tariffs on foreign steel and aluminum to protect our national security.
- Imposed tariffs on China in response to China’s forced technology transfer, intellectual property theft, and their chronically abusive trade practices.
- Net exports are on track to increase by $59 billion this year.
- Improved vetting and screening for refugees, and switched focus to overseas resettlement.
- We have begun BUILDING THE WALL. Republicans want STRONG BORDERS and NO CRIME. Democrats want OPEN BORDERS which equals MASSIVE CRIME.

ūüáļūüáł Thank You, Mr. President Trump, God bless You!

Fprr√°s: https://www.whitehouse.gov/trump-administration-accomplishments/
Trump beszéde a falnál: https://youtu.be/c_WNI43s3ds?t=1487

Címkék: Külföld 

Eladósodik a világ, de Magyarország jól tartja magát

Eladósodik a világ, de Magyarország jól tartja magát

Kor√°bban m√°r √≠rtunk arr√≥l, hogy Magyarorsz√°g 2020 m√°sodik negyed√©ves √°llamad√≥ss√°ga alig nŇĎtt az egy √©vvel kor√°bbihoz k√©pest GDP ar√°nyosan, fŇĎleg, ha Eur√≥pa t√∂bbi orsz√°g√°hoz viszony√≠tunk. Most t√∂bb dimenzi√≥ban √©s nemcsak eur√≥pai viszonylatban is bemutatjuk √©s √∂sszehasonl√≠tjuk az elad√≥sodotts√°gunkat: h√°ztart√°sok, nem p√©nz√ľgyi v√°llalatok valamint az √°llamad√≥ss√°g szempontj√°b√≥l.

A Mandiner cikk√©bŇĎl sz√°rmaz√≥ √°br√°n megjel√∂lt√ľk Magyarorsz√°got √©s az Eur√≥√∂vezet √∂sszes√≠t√©s√©t, ahol lila jel√∂li a h√°ztart√°sok ad√≥ss√°gn√∂vekm√©ny√©t a GDP ar√°ny√°ban 2019 negyedik negyed√©ve √©s 2020 harmadik negyed√©ve k√∂z√∂tt. T√ľrkizk√©k jel√∂li a nem p√©nz√ľgyi v√°llalatokat ad√≥ss√°gn√∂vekm√©ny√©t ugyanezen idŇĎszakban a GDP ar√°ny√°ban, z√∂ld pedig az √°llamad√≥ss√°g n√∂vekm√©ny√©t ugyanilyen felt√©telek mellett.

Magyarorsz√°gon a h√°ztart√°sok ad√≥ss√°ga a GDP 18,3%-r√≥l 20,4%-ra nŇĎtt, a nem p√©nz√ľgyi v√°llalatok ad√≥ss√°ga 64,7%-r√≥l 72,3%-ra, az √°llamad√≥ss√°g m√©rt√©ke pedig 73,5%-r√≥l 75,7%-ra emelkedett a kutat√°s szerint (√©v v√©g√©re 80% k√∂r√ľli √°llamad√≥ss√°gr√°ta v√°rhat√≥).
Ez a mindh√°rom komponenst mag√°ban foglal√≥ 11,9%-os n√∂veked√©s igencsak figyelemre m√©lt√≥ az eur√≥z√≥na k√∂zel 30%-√°hoz k√©pest. Nem meglepŇĎ, hogy j√≥ p√©ldak√©nt szerepel Magyarorsz√°g a sz√°mos ‚ÄěvezetŇĎ‚ÄĚ orsz√°g ellen√©ben, ahol elsz√°llt az ad√≥ss√°g.

M√°sik ir√°nyb√≥l n√©zve 2020 m√°sodik negyed√©v√©nek v√©g√©re 63 191 milli√°rd forintra nŇĎtt a h√°ztart√°sok p√©nz√ľgyi vagyona, ami 1823 milli√°rd forintos n√∂veked√©s az elŇĎzŇĎ negyed√©vhez k√©pest, √©ves alapon pedig 5992 milli√°rd a gyarapod√°s. A h√°ztart√°sok k√∂telezetts√©geinek szintje 10 850 milli√°rd forint volt 367 milli√°rdos negyed√©ves n√∂veked√©ssel, m√≠g az √©ves v√°ltoz√°s 1431 milli√°rd forint emelked√©s. √ćgy a kettŇĎ eredm√©nyek√©nt a nett√≥ p√©nz√ľgyi vagyon 1456 milli√°rdos negyed√©ves n√∂veked√©ssel, 52 341 milli√°rd forintra nŇĎtt. ErrŇĎl √≠rtunk kor√°bban. A harmadik negyed√©vben m√°r 63 804 milli√°rd forintra nŇĎtt a h√°ztart√°sok p√©nz√ľgyi vagyona, a k√∂telezetts√©gek 11 130 milli√°rdra nŇĎttek, √≠gy √∂sszess√©g√©ben 52 673 milli√°rd forintra nŇĎtt a h√°ztart√°sok nett√≥ p√©nz√ľgyi vagyona, amely mindent mutat, csak nem m√©lyszeg√©nys√©get. Ugyanis a teljes lakoss√°g 18,9 sz√°zal√©k√°t √©rinti a szeg√©nys√©g √©s a t√°rsadalmi kirekesztŇĎd√©s kock√°zata, amely 11 sz√°zal√©kkal kevesebb, mint 10 √©ve, √©s 0,7 sz√°zal√©kkal kevesebb, mint 1 √©ve.

T√∂bbek k√∂z√∂tt k√ľl√∂nb√∂zŇĎ N√∂veked√©si Hitelprogramokat vehettek √©s vehetnek ig√©nybe a v√°llalatok, amelyek √≥ri√°si keret√∂sszeggel √©s alacsony kamattal teszik lehetŇĎv√© a v√°llalatok j√∂vŇĎbeli n√∂veked√©s√©t.
A Mandiner hozz√°teszi, hogy Magyarorsz√°g saj√°tos utat j√°rva m√°sokn√°l c√©lzottabban √©s hat√©konyabban, seg√©lyez√©s helyett a munkahelyteremt√©sre f√≥kusz√°lva √©l√©nk√≠tette gazdas√°g√°t, amely sokat seg√≠tett a n√∂veked√©si k√©pess√©g megŇĎrz√©s√©ben is ‚Äď amit m√°s orsz√°gokban az elszabadul√≥ elad√≥sod√°s fog korl√°tozni s√ļlyos teherk√©nt a j√∂vŇĎben, kamatterhek form√°j√°ban.

Az alacsony elad√≥sod√°ssal haz√°nk megŇĎrizte a relat√≠v szakpolitikai √©s politikai szuverenit√°s√°t is, sŇĎt, lehetŇĎs√©get teremtett arra, hogy a j√∂vŇĎ esetleges √ļjabb neh√©zs√©gei ne ‚Äěfegyvertelen√ľl‚ÄĚ √©rj√©k a gazdas√°gpolitik√°t. Az elm√ļlt √©vtizedben felh√ļzott p√©nz√ľgyi v√©dŇĎfal teh√°t mŇĪk√∂d√∂tt a koronaj√°rv√°ny sokkj√°val szemben is.

Forr√°s:
https://makronom.mandiner.hu/cikk/20201216_eladosodik_a_vilag_de_magyarorszag_a_nagyon_keves_kivetel_koze_tartozik_ime_az_abra
https://szamokadatok.hu/Post/2214/Alig_nott_az_allamadossag
https://szamokadatok.hu/Post/1716/A_valsag_ellenere_jelentosen_nott_a_magyar_haztartasok_vagyona
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse008c.html
https://szamokadatok.hu/Post/2104/Tovabb_csokkent_a_szegenyseg_es_tarsadalmi_kirekesztettseg_kockazata_Magyarorszagon
https://szamokadatok.hu/Post/1093/Vallalkozasok_tamogatasa

Címkék: Európai Unió  Gazdaság  Külföld 

„Az utóbbi öt évben sokkal többen költöznek haza”

"A hazaköltöztető" mesélte el saját tapasztalatait

„Az utóbbi öt évben sokkal többen költöznek haza”

A Számok korábbi, KSH adatokon alapuló cikke:
https://szamokadatok.hu/Post/2164/Bevandorlas_es_kivandorlas_merlege

A hivatalos adatokat al√°t√°masztja Koroknai G√°bor, azaz "A hazak√∂lt√∂ztetŇĎ" szem√©lyes tapaszlata is, r√∂viden a l√©nyeg: ‚ÄěAz ut√≥bbi √∂t √©vben sokkal t√∂bben k√∂lt√∂znek haza‚ÄĚ
ūüá≠ūüáļ A hazak√∂lt√∂ztetŇĎ / Hegyh√°t Trans / Koroknai G√°bor E.V. ūüĎć

A hazak√∂lt√∂zŇĎ vagy a m√°r hazat√©rt magyarok l√©trehoztak egy csoportot, ahol tan√°csokkal seg√≠tik egym√°s a hazat√©r√©sben √©s a visszailleszked√©sben. Akik 10-15 √©ve k√ľlf√∂ld√∂n √©lnek, azok egy teljesen m√°sik orsz√°gba t√©rnek most vissza, nekik sok seg√≠ts√©gre van sz√ľks√©g√ľk, hogy eligazodjanak pl. a k√∂zigazgat√°s v√°ltoz√°saiban, vagy a csal√°dt√°mogat√°si rendszerben. https://www.facebook.com/groups/1396574983989831

Koroknai G√°bor hazak√∂lt√∂ztetŇĎ: egy√©ni v√°llalkoz√≥k√©nt csal√°dokat k√∂lt√∂ztet haza nyugat-eur√≥pai orsz√°gokb√≥l. Lapunknak elmondta, mik a tapasztalatai, milyen trendeket tapasztal a hazak√∂lt√∂zŇĎk sz√°m√°nak v√°ltoz√°saiban.

A t√∂bb mint ezer k√∂vetŇĎvel rendelkezŇĎ k√∂z√∂ss√©gi oldalt is √ľzemeltetŇĎ Koroknai a k√©t legfontosabb okk√©nt eml√≠tette a Magyar Nemzetnek a roml√≥ k√∂zbiztons√°got √©s a korm√°ny csal√°dt√°mogat√°si politik√°j√°t azzal kapcsolatban, hogy mi√©rt k√∂lt√∂znek haza egyre t√∂bben a magyarok k√∂z√ľl Nyugat-Eur√≥p√°b√≥l. Hozz√°tette, a magas meg√©lhet√©si k√∂lts√©gek is sokat nyomnak a latban. Am√≠g p√©ld√°ul egy nyugaton √©lŇĎ h√°zasp√°r mindk√©t tagja dolgozik, addig nincsen gond, j√≥l tudnak √©lni, de ha a gyermekv√°llal√°s miatt az anya ‚Äěkiesik a munk√°b√≥l‚ÄĚ, akkor annyira lecs√∂kken a csal√°d bev√©tele, hogy ki kell tal√°lniuk valamit. ‚Äď Nyugaton sincs kolb√°szb√≥l a ker√≠t√©s ‚Äď mondta.

Kiköltözni sokszor sokkal könnyebb, mint hazajönni
A hazak√∂lt√∂ztetŇĎ kifejtette, nagyj√°b√≥l havonta egy kik√∂lt√∂ztet√©sre jut t√≠z hazak√∂lt√∂ztet√©s. Van tudom√°sa olyan hazak√∂lt√∂z√©srŇĎl, amikor egy magyar h√∂lgy j√∂tt haza, aki olasz p√°rj√°val √©rkezett, sz√°mukra a t√∂meges migr√°ci√≥ nyom√°n fell√©pŇĎ biztons√°gi probl√©m√°k, √©s a rossz tapasztalatok jelentett√©k az utols√≥ cseppet a poh√°rban.

A v√°llalkoz√≥ elmondta, t√∂bb hazak√∂lt√∂ztetŇĎ c√©g is √°rulja szolg√°ltat√°sait itthon, t√≠z-h√ļsz bej√°ratott c√©g van a piacon. Egyesek orsz√°gspecifikusan dolgoznak, mondjuk csak Anglia √©s Magyarorsz√°g k√∂z√∂tt fuvaroznak, Koroknai√©k c√©lorsz√°ga fŇĎk√©nt N√©metorsz√°g, de m√°s helyekrŇĎl is k√∂lt√∂ztettek m√°r haza csal√°dokat.

Tapasztalatai szerint az ezredfordul√≥ ut√°n, az uni√≥s tags√°g nyom√°n indultak meg sokan nyugat fel√© szerencs√©t pr√≥b√°lni, hiszen akkor m√©g sokkal nagyobb volt a b√©rk√ľl√∂nbs√©g a k√©t r√©gi√≥ k√∂z√∂tt, mint most. ‚Äď H√°l‚Äô Istennek, a nagy t√∂bbs√©g sz√°m√°ra sikeresen v√©gzŇĎd√∂tt a kinti √©let, hazat√©rve lak√°st v√°s√°rolnak, mert itthon szeretn√©k tov√°bb √©lni az √©let√ľket, a sz√ľlŇĎk, csal√°dtagok √©s bar√°tok k√∂zel√©ben, boldogan, szeretetben ‚Äď mondta lapunknak a v√°llalkoz√≥.

Rengetegen terveznek hazatérni
Koroknai G√°bor besz√°molt arr√≥l is, hogy rengeteg internetes csoport van, ahol az emberek nemcsak a kik√∂lt√∂z√©srŇĎl, hanem a hazat√©r√©srŇĎl is eszmecser√©t folytatnak. Itt a leggyakoribb t√©ma a kijelentkez√©ssel kapcsolatos tudnival√≥k √©s az ig√©nybe vehetŇĎ √°llami t√°mogat√°sok, ad√≥kedvezm√©nyek m√©rt√©ke. A hazak√∂lt√∂ztetŇĎ biztos benne, hogy a korm√°ny csal√°dbar√°t politik√°ja nagyon sokakat elgondolkodtat a hazat√©r√©sen. ‚Äď Egyre t√∂bben v√°lasztj√°k a hazat√©r√©st emiatt is ‚Äď mondta el lapunknak.

A csokot, babav√°r√≥t vagy a fel√ļj√≠t√°si t√°mogat√°sokat is eml√≠thetn√©m, de a csal√°di ad√≥kedvezm√©nyek is n√©pszerŇĪek a csal√°dok k√∂r√©ben ‚Äď mondta.

Kiemelte azt is, hogy mekkora √∂r√∂mmel fogadj√°k az itthoniak azokat, akik hazat√©rnek, rengeteg sz√≠vszor√≠t√≥ t√∂rt√©netet hall, vannak, akik a hazat√©r√©s ut√°n f√©l √©vvel is felh√≠vj√°k, hogy m√©g egyszer megk√∂sz√∂nj√©k munk√°jukat, √©s besz√°moljanak arr√≥l, milyen szeretetteljes lett az √©let√ľk a hazat√©r√©s ut√°n. Ňźk maguk √©vente sz√°z√∂tven‚Äďsz√°zhatvan csal√°dot k√∂lt√∂ztetnek haza, ami azt jelenti, hogy csaknem minden m√°sodik napra jut egy-egy fuvar.

A v√°llalkoz√≥ olyan esetekrŇĎl is besz√°molt, amikor valaki kudarcos kinntart√≥zkod√°s ut√°n j√∂n haza, vagy nem akarja megosztani vel√ľk t√∂rt√©net√©t. Koroknai lesz√∂gezi, hogy mindenkit tisztel, akinek van b√°tors√°ga √©s ereje szerencs√©t pr√≥b√°lni k√ľlf√∂ld√∂n, √©s nem ellenszenves sz√°m√°ra, aki nem a korm√°nyp√°rtokat t√°mogatja. Ňź maga viszont meg van r√≥la gyŇĎzŇĎdve, hogy az orsz√°g j√≥ ir√°nyba halad, a csal√°dt√°mogat√°sok pedig val√≥ban hazat√©r√©sre is sarkallhatj√°k a Nyugatra v√°ndorolt magyarokat.

Pedig a liber√°lis m√©dia √©vtizedek √≥ta rekl√°mozza, hogy milyen j√≥ k√ľlf√∂ld√∂n mosogatni!

Kor√°bban m√°r √≠rtunk errŇĎl a t√©m√°r√≥l, de a N√∂veked√©s.hu egy p√°r hete megjelent cikk√©tŇĎl inspir√°lva, aktu√°lis adatokkal friss√≠ts√ľk a ki- √©s bev√°ndorl√°sra vonatkoz√≥ meg√°llap√≠t√°sainkat √©s grafikonjainkat.

El√©rhetŇĎ a 2019-es adat a KSH ‚ÄěA magyar √°llampolg√°rok nemzetk√∂zi v√°ndorl√°sa‚ÄĚ statisztik√°j√°ban, amely g√≥rcsŇĎ al√° veszi a ki- √©s visszav√°ndorl√≥ magyar √°llampolg√°rok mellett a k√ľlf√∂ld√∂n sz√ľletett magyar √°llampolg√°rokat. Ňźk lehetnek kettŇĎs √°llampolg√°rok, de ak√°r visszav√°ndorl√≥k k√ľlf√∂ld√∂n sz√ľletett, magyar √°llampolg√°rs√°ggal (is) rendelkezŇĎ gyerekei.

Ha a teljes k√©pet n√©zz√ľk, akkor m√°r 2018-ban 9.817 volt a magyar √°llampolg√°rok nemzetk√∂zi v√°ndorl√°s√°nak m√©rlege, teh√°t ennyivel t√∂bben j√∂ttek haza, vagy k√ľlf√∂ld√∂n sz√ľletett magyar √°llampolg√°rk√©nt k√∂lt√∂ztek Magyarorsz√°gra, mint ah√°nyan elhagyt√°k az orsz√°got. Ez a sz√°m 2019-re 11.384 fŇĎre nŇĎtt.

√Ėr√∂mteli, hogy ha csak a Magyarorsz√°gon sz√ľletett √°llampolg√°rokat n√©zz√ľk, akkor a 2014-es m√©lypont ut√°n (-20.029) 2019-ben 1.272-ŇĎt mutat a m√©rleg, teh√°t t√∂bben j√∂nnek vissza a kor√°bban kiv√°ndorl√≥k k√∂z√ľl, mint ah√°nyan elhagyj√°k az orsz√°got. 2018-ban 407 fŇĎ h√≠j√°n m√°r majdnem egyens√ļlyba ker√ľlt√ľnk.

√ČvrŇĎl-√©vre cs√∂kken a kiv√°ndorl√≥k sz√°ma, amely m√©g ink√°bb al√°t√°masztja a marxista m√©dia (Index, 444, HVG, 24.hu, stb.) Magyarorsz√°ggal kapcsolatos hazugs√°gait, tov√°bb√° a kiv√°ndorl√≥k a saj√°t k√°rukon j√∂nnek r√°, hogy m√°shol sincs kolb√°szb√≥l a ker√≠t√©s.

2011. m√°jus 1-j√©vel megszŇĪntek a munkav√°llal√≥k szabad mozg√°s√°ra vonatkoz√≥ korl√°toz√°sok haz√°nk eset√©ben is. Ez nagyban hozz√°j√°rult ahhoz, hogy 2011 ut√°n megindultak a kir√°lyfik √©s kir√°lyl√°nyok a gazdag nyugat fel√©. Miut√°n a kir√°lyfi elhagyta az orsz√°got a patri√≥ta val√≥s√°g megk√©rdezi ŇĎt: ‚ÄěH√°ny √©ves vagy, kir√°lyfi?‚ÄĚ. Kir√°lyfi v√°laszolt: ‚Äě26‚ÄĚ. Visszak√©rdez a patri√≥ta val√≥s√°g: ‚Äě√Čs m√©g mindig hiszel a mes√©kben?‚ÄĚ

Forr√°s: https://magyarnemzet.hu/belfold/tobben-koltoznek-haza-9056543/
https://szamokadatok.hu/Post/506/Kivandorlas_es_bevandorlas_netto_erteke
https://novekedes.hu/elemzesek/ezrevel-vandorolnak-be-a-nemetek-magyarorszagra
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnvn004.html
https://szamokadatok.hu/Post/1625/A_magyarok_itthon_boldogulnak_OeconoMaps
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_11_506

Címkék: Külföld  Nemzet 

Megbukott a tömeges tesztelés Szlovákiában

Vele bukott az ellenzékünk tesztelési mantrája is

Megbukott a tömeges tesztelés Szlovákiában

Hi√°ba a t√∂meges tesztel√©s Szlov√°ki√°ban, a napi √ļj fertŇĎz√∂ttek sz√°ma nem cs√∂kkent sz√°mottevŇĎen. √ögy sem, hogy a gyorstesztekkel p√°rhuzamosan korl√°toz√°sokat is bevezettek. Ez mutatja, hogy az ellenz√©k √°ltal vizion√°lt tesztcunami nem csodaszer.

Szlov√°ki√°ban 3,6 milli√≥ antig√©n tesztet v√©geztek okt√≥ber 31-√©n szombaton √©s november 1-√©n vas√°rnap. EbbŇĎl 38359 teszt lett pozit√≠v. Hangs√ļlyozzuk, hogy ezek megb√≠zhatatlan antig√©n gyorstesztek voltak √©s nem PCR tesztek, ugyanis PCR tesztekbŇĎl k√©ptelens√©g t√∂bb milli√≥ darabot elv√©gezni √©s ki√©rt√©kelni bel√°that√≥ idŇĎn bel√ľl. A tesztel√©st folytatt√°k november 7-8-√°n is, amikor 2,44 milli√≥ tesztet v√©geztek √©s 13509 fertŇĎz√∂ttet tal√°ltak.

Megn√©zt√ľk a szlov√°k napi fertŇĎz√©sek grafikonj√°t, √©s a t√∂meges tesztel√©s ut√°n csak apr√≥ visszaes√©sek l√°that√≥k, majd r√∂vid idŇĎn bel√ľl visszat√©rtek a magas napi √ļj fertŇĎz√∂tts√©gi √©rt√©kek.

Mindek√∂zben okt√≥ber 15-tŇĎl szigor√ļ bez√°r√°sok √©s korl√°toz√°sok l√©ptek √©rv√©nybe, sŇĎt okt√≥ber 24-tŇĎl november 1-ig kij√°r√°si tilalmat is bevezettek, amelyet k√©sŇĎbb meghosszabb√≠tottak.

Neh√©z megmondani, hogy a k√∂zben bevezetett korl√°toz√≥ int√©zked√©sek √©s a t√∂meges tesztel√©sek n√©lk√ľl most milyen sz√°mokat produk√°lna Szlov√°kia. Annyi biztos, hogy a v√©dekezŇĎ l√©p√©sek hat√°sa egy-k√©t h√©t ut√°n m√°r l√°tsz√≥dni szokott, de a t√∂meges tesztel√©s hat√°s√°t m√©g j√≥ indulattal sem tudjuk felfedezni. Okt√≥ber 31. √≥ta m√°r k√∂zel k√©t h√©t eltelt. Bizony√≠tottan hat√°sos v√©dekez√©si m√≥dszer a kontaktusok sz√°m√°nak cs√∂kkent√©se (korl√°toz√°sokkal, kij√°r√°si tilalommal), √≠gy val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ, hogy a sz√°mok stagn√°l√°sa ennek k√∂sz√∂nhetŇĎ √©s nem a t√∂meges tesztel√©s jav√°ra √≠rhat√≥. Elm√©let√ľnket a Mandiner cikke is megerŇĎs√≠ti.

Ezek a sz√°mok egy√©rtelmŇĪen bebizony√≠tj√°k, hogy az ellenz√©ki politikusaink tov√°bbra is azt a liber√°lis gondolkod√°st k√∂vetik, hogy ha A-t tapasztalnak, akkor B-t k√∂vetelnek √©s ford√≠tva. Mi tov√°bbra is a szakembereknek hisz√ľnk.

Ahogy Magyarorsz√°gon, √ļgy Szlov√°ki√°ban is sokan t√ľnetmentesen esnek √°t a fertŇĎz√©sen. Az antig√©n tesztek √°ltal kimutatott n√©h√°ny t√≠zezer fertŇĎz√∂ttn√©l sokkal t√∂bb akt√≠v fertŇĎz√∂tt lehet Szlov√°ki√°ban.

T√∂bb milli√≥ ember azonban negat√≠v teszteredm√©nyt kapott, √≠gy k√©rd√©ses, hogy csoportpszichol√≥giai szempontb√≥l ez milyen viselked√©st eredm√©nyez. Legink√°bb az √°lnegat√≠v eredm√©nyek vetnek fel k√©rd√©seket ebbŇĎl a szempontb√≥l. Azonban ehhez a t√©m√°hoz nem √©rt√ľnk, csak gondolat√©bresztŇĎnek sz√°ntuk az utols√≥ bekezd√©st.

Forr√°s:
https://szamokadatok.hu/Post/2253/A_36_millio_szlovak_tesztrol
https://telex.hu/koronavirus/2020/11/09/szlovakia-koronavirus-teszteles-igor-matkovic-kevesebb-fertozott
http://pandemia.hu/szlovakia-koronavirus/
https://korona.gov.sk/hu/
https://ujszo.com/kozelet/november-14-ig-marad-ervenyben-a-kijarasi-tilalom
https://mandiner.hu/cikk/20201112_az_orszagos_teszteles_es_a_szlovak_nemzeti_felkeles#

Címkék: Egészségügy  Külföld