Címke: Külföld

Magyarország gazdasága sokszínű és egyben egyedi

Az „összeszerelőüzemezők” figyelmébe – 1. rész

Magyarország gazdasága sokszínű és egyben egyedi

A Gazdasági Összetettség Mutató (Economic Complexity Index - ECI) az egyes országok gazdaságának sokszínűségét és egyediségét méri. Magyarország ezen a ranglistán az előkelő 10. helyet foglalja el.

Máshogy fogalmazva a mutató az országok gazdaságának világkereskedelmi beágyazottságát és az előállított termékek egyediségét jellemzi. A világkereskedelmi beágyazottságot az mutatja, hogy mennyire sokszínű egy ország exportjának termékpalettája, míg a termékek egyediségét az jelzi, hogy hány további ország képes még a termékek előállítására.
Ez a mutató nem a Momentum és a DK frigyéből született szörnyszülötthöz hasonlatos, hanem a Harvard Egyetemen alkották meg, számításához az ENSZ COMTRADE adatbázisából származnak az adatok.

Magyarország gazdasága a tizedik helyezett ebben a képzeletbeli versenyben. Leginkább húzóágazatok az autógyártás, informatika, telekommunikáció, mezőgazdaság, elektronikai eszközök, gyógyszeripar, turizmus, szállítmányozás.
Megelőz minket többek között Japán, Svájc, Németország, Csehország, Ausztria, de magunk mögé utasítjuk az Egyesült Államokat, Olaszországot, Franciaországot, Kínát, Lengyelországot, Törökországot, Norvégiát, Kanadát, és még további százvalahány országot.

Az „összeszerelőüzemező” tucatértelmiségieknek üzenjük: a gazdaság nem a CEU gender szakjától működik, nem is érzékenyített menedzserek végeláthatatlan meetingjeinek sokaságától, nem is a libernyákok tudálékosságától, sőt nem is a fogalmatlan és fizetett O1G-zők sivalkodásától. Továbbá, nem a balliberális hírportálok (lásd HVG) torzításaitól lesz még inkább versenyképes. A gazdaság a munkától és a szaktudástól lesz sokszínű és más értelemben egyedi, ugyanígy munka és szaktudás szükséges az eladható termék előállításához.

Napjainkban folyó ipari változások keretéül az Ipar 4.0 szolgál, amely elnevezésében a negyedik ipari forradalomra utal, ahol egyre nagyobb szerepet kap az informatika és az automatizálás. Egy ilyen gyárban a gépek egymással kommunikálnak (M2M) és az automatikus döntésekben egyre inkább mesterséges intelligencia (AI) algoritmusok vesznek részt BigData alapokon. A széleskörű elterjedése évtizedekig tartó folyamat, tehát máról holnapra senkinek sem fogják a gépek elvenni a munkáját, csak a feladatkörök alakulnak át fokozatosan. A Skynet pedig továbbra is utópia marad.

Ezzel együtt folyik a szakképzésünk és oktatásunk felkészítése arra, hogy a magas szaktudás mellett alkalmazkodó és az új dolgok iránt nyitott szakembereket képezzünk.

Forrás:
https://www.mnb.hu/letoltes/hausmann-robert-stabilan-az-elmezonyben-osszetettseg-mint-a-jovo-sikereinek-alapja.pdf
https://www.visualcapitalist.com/countries-ranked-by-their-economic-complexity/
https://atlas.cid.harvard.edu/rankings
https://atlas.cid.harvard.edu/explore/?year=2018&country=102
https://hvg.hu/kkv/20180205_ipar_4_0_export_multik_termeles_ipar_4_ipari_forradalom_digitalizacio_strategiai_megallapodas
https://www.i40platform.hu/
https://novekedes.hu/ipar-4-0
https://www.ipar4.hu/
http://industry4.hu/hu/ipar4
https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1007%3Aaz-ipar40-a-bmszc-be-is-bekoltozott&catid=10&Itemid=166
https://itcafe.hu/hir/ibm_felmeres_uj_technologiak_ipar.html

Címkék: Gazdaság  Külföld 

Az afroamerikai polgármester úgy döntött, hogy csak a feketék kaphatnak szülési támogatást

Az afroamerikai polgármester úgy döntött, hogy csak a feketék kaphatnak szülési támogatást

🔴 USA: Havi 1000 dollár kapnak a várandós nők, de csak ha feketék. A rasszista projektet indító polgármester komolyan veszi a Black Lives Matter mozgalmat, mert úgy tűnik számára tényleg csak a fekete életek számítanak.

Az afroamerikai polgármester úgy döntött, hogy csak a feketék kaphatnak szülési támogatást.

San Francisco város szülési támogatást jelentett be a terhes és a csecsemőiket gondozó nőknek. A támogatás mértéke egységesen havi 1000 dollár (kb. 305 ezer Ft), amit a kismamák a terhességtől a baba 6 hónapos koráig megkapnak. A fehér, ázsiai és latin kismamáknak azonban nem kell vesződniük az igényléssel, a támogatást ugyanis faji alapon ítélik meg: csak a feketék kaphatják meg. – Tudósított a The Blaze.

A californiai nagyváros baloldali polgármestere, az egyébként fekete London Breed hétfőn jelentette be a sokak szerint beszédes nevű Abundant birth, azaz “Bőséges születés” névre keresztelt projectet. E szerint a város havonta 1000 dollárt ad egy nő terhessége alatt és a baba születését követő első hat hónapban, de csak a kiválasztott kismamáknak. A város fekete és csendes-óceáni rasszú nőre korlátozza a pénzeket, akik a polgármester szerint “a szülési statisztikák régóta fennálló faji szakadékának rossz oldalán állnak. “

A rasszista projektet indító polgármester komolyan veszi a Black Lives Matter mozgalmat, mert úgy tűnik számára tényleg csak a fekete életek számítanak. Breed kijelentette: azt reméli, hogy az úgynevezett alapjövedelem-kiegészítés-jellegű támogatást a későbbiek során képesek lesznek kibővíteni. A bővítést viszont nem az eltérő bőrszínű lakosok felé történő kiterjesztésre, hanem a támogatás időtartamára értette. Tervei szerint a kiválasztott státuszba kerülő fekete kismamák két évig is kaphatják majd a pénzt. (Khmmm…Talán így szünet nélkül állhatnak sorba újra és újra?…)

A kritikákat megelőzve a polgármesteri hivatal kijelentette, hogy döntésük főként az egészségügyi szempontok miatt alakultak így. A feketék esetében a koraszülés aránya a legmagasabb és magasabb a csecsemők fogyatékosság és a halálozás aránya is. A polgármester azonban világossá tette, hogy nem kizárólag egészségügyi aggodalmak indokolják, hogy csak saját fajtájának ítéli meg a támogatást. Úgy fogalmazott, hogy “A Bőséges születés projekt a faji igazságosságban gyökerezik” – mondta.

Érdekes, hogy az egyértelműen rasszista döntést a fősodratú média nem is közölte, arról csak csak a szélsőjobboldalinak titulált lapok mertek tényszerűen beszámolni. Ugyanakkor egyes afrofasiszta szervezetek vélhetően a lopakodó jogalkotás eszközével próbálják meg kihasználni az helyzetet. Amennyiben ugyanis a társadalmi felháborodás elmarad, vagy jogilag elbukik az eset precedenst teremthet és megnyitja a kaput a fehérek rendszerszintű elnyomása felé.

Forrás: https://630.hu/2020/09/18/usa-havi-1000-dollar-kapnak-a-terhes-nok-de-csak-ha-feketek/
Eredeti angol nyelvű link: https://www.theblaze.com/news/san-francisco-pregnant-moms-race
Videó: https://youtu.be/L9h6bJlp1Pw

Címkék: Kettős mérce  Külföld 

A magyar élet mégsem drága!

A magyar élet mégsem drága!

A svájci UBS bank számításai szerint 2018 első hónapjaiban a francia főváros volt Európa legdrágább városa. Egy párizsi lakás havi bérleti díja majdnem 3.000 amerikai dollár volt (pontosan 2.854 USD). A második helyen az angol főváros áll. Egy londoni apartman havonta 2.548 USD-be kerül. A harmadik helyen - kicsivel lemaradva - Luxembourg áll 2.480 USD havi költséggel.

🇭🇺 Budapest a negyedik legolcsóbb város a listán. A 693 dolláros havi bérleti díj 14 százalékkal van a pozsonyi, 18 százalékkal a varsói és 22 százalékkal a prágai költségszint alatt. A lista elején álló városok pedig nagyságrendekkel drágábbak a magyar fővárosnál. A párizsiak 4,12-szer, a londoniak 3,68-szor, a luxembourgiak pedig 3,58-szor annyit fizetnek havonta, mint a budapestiek.

A tanulmány linkje https://bit.ly/32yJvCr
Forrás: Oeconomus https://bit.ly/2ZINpXC

Korábbi cikkeink a bérekről (reálbér, adóterhelés, egyes élelmiszerek, benzin, tankönyvek, infláció, stb)

1. https://szamokadatok.hu/Post/1528/Szeptembertol_minden_diaknak_ingyenes_a_tankonyv_szol_a_hir_video_a_cikk_vegen_benne_Retvari_Bence
2. https://szamokadatok.hu/Post/1421/Mese_a_Kirivo_magyar_adoterhelesrol
3. https://szamokadatok.hu/Post/1381/88_honapja_tart_a_realkeresetek_emelkedese_Magyarorszagon
4. https://szamokadatok.hu/Post/1064/Gyurcsanyek_szemrebbenes_nelkul_hazudnak
5. https://szamokadatok.hu/Post/425/Realbernovekedes_Magyarorszagon_es_az_Europai_Unio_tobbi_tagallamaban
6. https://szamokadatok.hu/Post/296/400_ezer_felett_a_brutto_atlagkereset_a_vallalatoknal
7. https://szamokadatok.hu/Post/207/Atlagber_novekedese_az_inflacio_tukreben
8. https://szamokadatok.hu/Post/205/Minimalber_emelesei_az_inflacio_tukreben
9. https://szamokadatok.hu/Post/192/Mennyi_a_hus_Mennyi_a_kenyer
10. https://szamokadatok.hu/Post/171/Szamok_-_a_szemelyi_jovedelemado
11. https://szamokadatok.hu/Post/155/Ne_legy_a_baloldal_jatekszere
12. https://szamokadatok.hu/Post/1603/A_KSH_valos_szamokat_kozol_az_inflaciorol_is
13. https://szamokadatok.hu/Post/193/Mennyi_a_benzin

Címkék: Külföld  Megélhetés 

A magyar diplomácia és a magyar külügy ötösre vizsgáztak!

Szijjártó: Magyarországot tisztelet övezi a Fehér Házban

A magyar diplomácia és a magyar külügy ötösre vizsgáztak!

Magyarországot, a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt egyértelmű tisztelt, nagyrabecsülés és támogatás övezi a Fehér házban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedd este Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Washingtonban egyedüli uniós külügyminiszterként részt vett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján.

A miniszter szerint a Fehér ház kertjében tartott esemény a történelemkönyvek lapjaira kerülhet. Két olyan megállapodást írtak alá, amely teljesen új fejezetet nyithat, a háborúzás, a terrorizmus helyét átveheti a béke. Ez - mint kiemelte - azért is fontos, mert a Közel-Kelet biztonsága befolyásolja Európa biztonsági helyzetét is.

A miniszter úgy vélekedett: Donald Trump amerikai elnök olyan teljesítményt nyújtott, olyan megállapodásokat hozott tető alá, amelyeket nem sokan gondoltak volna. "Ilyenekért szoktak Nobel-békedíjat kapni" - jegyezte meg.

A külügyminiszter útja során több megbeszélést is folytatott, például Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadows-zal, Donald Trump kabinetfőnökével.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó. Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump is őszintén, világosan beszél víziójáról, a képmutatás egyikőjükre sem jellemző, ez pedig megteremti a kiváló együttműködés lehetőségét.

Továbbá mindketten határozottan fellépnek az illegális migrációval szemben, hasonlóan gondolkodnak a keresztény közösségek védelméről, a családok támogatásáról, továbbá világpolitikai kérdésekben is egyetértenek.

A külügyminiszter útja során megállapodást írtak alá a legnagyobb magánkézben lévő, tőzsdén lévő űrkutatási cég és a magyar kormány között is.

Energiakérdésekről Szijjártó Péter azt mondta: Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shellel egy hosszútávú gázvásárlási konstrukcióról. Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy minél több forrásból és minél több útvonalon tudjon földgázt beszerezni.

Szijjártó Péter találkozott továbbá David Cornsteinnel, aki budapesti nagykövetként befejezi tevékenységét, novemberben visszatér az Egyesült Államokba.

Ennek kapcsán a miniszter azt is elmondta, hogy javaslata szerint - amit Orbán Viktor el is fogadott - Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felelős miniszteri biztosa lehet Magyarország következő washingtoni nagykövete.

Diplomáciai sikert hoz a magyar stratégia.
Történelmi jelentőségű békemegállapodást írt alá kedden a Fehér Házban az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Izrael.

„Emlékszem rá, hogy néhány esztendővel ezelőtt még milyen sírás-rívás volt a nemzetközi mainstream liberális sajtóban azzal kapcsolatban, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata messze volt az ideálistól. Szerencsére mára más a helyzet” – ezekkel a szavakkal kelt útra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonba, hogy részt vegyen az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Izrael békemegállapodásának aláírási ünnepségén. A Fehér Házban megrendezett ceremónián Donald Trump amerikai elnök alig több mint 700 embert látott vendégül, köztük az Európai Unióból külügyminiszteri szinten egyedüliként Szijjártó Pétert.

Izrael létezésének 72 esztendeje alatt eddig mindössze két arab ország rendezte viszonyát a zsidó állammal. 1979-ben elsőként Egyiptom, majd negyed évszázaddal később Jordánia kötött békét, a megállapodásokat akkor Nobel-békedíjjal jutalmazták. Újabb 26 évnek kellett eltelnie, hogy előbb augusztus 13-án az Egyesült Arab Emírségek, majd alig 29 nappal később Bahrein is úgy döntsön, normalizálják viszonyukat Izraellel. A bejelentés után a magyar tárcavezető az elsők között egyeztetett az emírségek külügyminiszterével, Abdalláh bin Zajid Al Nahajan sejkkel, nem sokra rá pedig személyesen is Abu-Dzabiba látogatott.

– Ha béke és stabilitás van a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányába

– idézte a távirati iroda Washingtonból Szijjártó Pétert, aki ismét támogatásáról biztosította az Egyesült Államok közel-keleti béketervét, és elutasítva az Izraellel szemben gyakran alkalmazott kettős mércét. A külügyminiszter a látogatást néhány kétoldalú tárgyalásra is felhasználta, egyeztetett Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadowszal, Donald Trump elnök kabinetfőnökével. A nap folyamán még egyezményt írt alá a Virgin Galactic űripari vállalattal, valamint Jared Kushnerrel, Trump elnök vejével és tanácsadójával is tárgyalt.

– A megállapodás történelmi, mivel az első két valódi diplomáciai kapcsolatot alapozza meg Izrael és két arab állam között, nem pedig „hideg békéket” és többnyire titkos biztonsági együttműködést, mint az Egyiptomra és Jordániára igaz.

Mivel azonban nem konkrétan háborús állapotot zár le a mostani megállapodás, nem gondolom, hogy Nobel-békedíjat ítélnének oda érte.

Hosszú távon nem is ez számít, hanem a stratégiai együttműködési hálózat, ami kirajzolódik Izrael és az öböl menti arab államok között – értékelte a Magyar Nemzet megkeresésére az esemény jelentőségét Csepregi Zsolt.

Az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese rámutatott, ugyan egy több évtizedre visszatekintő természetes folyamatról van szó, Donald Trump szerepe mégsem lebecsülendő. – Minden előtte szolgáló amerikai elnök a közel-keleti stabilitás kérdésénél a „fa kemény részébe vágta a fejszéjét”, mint amilyen a békekötés a palesztinokkal vagy Szíriával. Az emírségek és Bahrein érdekeltek a normalizációban, Donald Trump, továbbá Jared Kushner és csapatuk ezt a kínálkozó lehetőséget látta meg – világította rá a siker kulcsára.

A szakember ugyanakkora arra nem számít, hogy a közeljövőben más arab és muszlim többségű ország is követné példájukat. – Omán, Szudán vagy Szaúd-Arábia jelenleg nem tehet ilyen bátor lépést különféle bel- és külpolitikai akadályok miatt. Ennek ellenére Abu-Dzabi és Manáma kapu lesz a többi arab állam számára is az izraeli technológia és gazdasági kapcsolatok felé, ami Kairó és Ammán sose tudott lenni – tette hozzá. És hogy miért éppen most? A szakember szerint a váltás oka egyrészt az, hogy a palesztinkérdés háttérbe szorult, Irán és Törökország regionális ambíciói sokkal akutabbak az arab államok számára. – Izrael pedig ezekhez az államokhoz képest kiváló partner, mivel sokat tud adni, viszont nincs hegemonisztikus potenciálja regionális szinten sem, ellentétben a két nagyhatalommal.

Nem szabad elfelejteni emellett, hogy számos közel-keleti ország számára a legrövidebb út Washingtonba Jeruzsálemen keresztül vezet – magyarázta.

Magyar stratégia
A szakember úgy vélte, Szijjártó Péter meghívása a Fehér Házba alátámasztja az egyre sokrétűbb kapcsolatok sikerét az Egyesült Államokkal és Izraellel, amelyek nem elválaszthatók az amerikai–izraeli viszony stratégiai jelentősége miatt. – Magyarország a zsidó állammal kiépülő partnerségben érdekelt, főként a tudomány, technológia és gazdaság terén. Mivel alapvetően azt tartjuk szem előtt, miben működhetünk együtt, az Európai Unióban is azt képviseli a magyar külpolitika, hogy legyenek eltörölve az ezt akadályozó politikai természetű intézkedések, és ne szülessenek újabbak – vázolta fel a magyar Izrael-politika lényegét, hozzátéve, hogy ezt az izraeli és amerikai fél messzemenően értékeli. Arra is emlékeztetett viszont, hogy

Izrael támogatása nem jelent palesztinellenességet, továbbra is a kétállami megoldást szorgalmazzuk.

– A mostani normalizációs lépések kapcsán is látszódik, hogy a palesztin félnek kellene konstruktívan reagálnia a fejleményekre. Ebben Magyarország nem tud segítséget nyújtani, és nem fogja feláldozni az Izraellel való együttműködését ennek oltárán – magyarázta Csepregi Zsolt.

És hogy van-e esély arra, hogy ezt a palesztinok is belátják? – Mostanra kiderült, hogy a palesztin stratégia kudarcot vallott, Izrael bojkottálása és kiszorítása a nemzetközi szervezetekből már az arab világban sem opció, legfeljebb néhány szélsőbaloldali nyugati körben. Várhatnak további éveket, amikorra Izrael olyan erős pozícióba kerül, hogy semmilyen beleszólásuk sem lesz a konfliktus lezárásába. Vagy megpróbálják minél előbb egy új stratégia mentén Abu-Dzabi és Manama segítségét is kérni – vázolta az előttük álló lehetőségeket. A szakértő borúlátóan hozzátette, hogy a palesztinok megosztottak, vezetőségük legitimációja csekély és egyre csökken, így ez a stratégiaváltás aligha valószínű.

Forrás:
https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200915-szijjarto-magyarorszagot-tisztelet-ovezi-a-feher-hazban
https://magyarnemzet.hu/kulfold/szijjarto-peter-is-ott-volt-a-tortenelmi-bekemegallapodason-8667723/

Címkék: Külföld 

A "willkommenskultur" megbukott, menekülnek a németek saját hazájukból

Spöttle szerint teljes kudarc az európai migrációs politika

A "willkommenskultur" megbukott, menekülnek a németek saját hazájukból

Évente kétszázezer német hagyja el hazáját a migráció miatt, sokan jönnek közülük Magyarországra – mutatott rá Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Teljes kudarcnak nevezte az elmúlt öt év európai migrációs politikáját Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Elmondása szerint Németország lakosságának egyötöde már migrációs hátterű, és látható, hogy erősödik a tendencia. Az őshonos német lakosság születési rátája rendkívül alacsony, a migrációs hátterű embereké népcsoporttól függően 3,4-4,2. Ebből következik, hogy húsz év alatt a német lakosság megfeleződik, de vannak városok, ahol már most is közel járnak ehhez – emelte ki.

Hozzátette: egy évben durván 200 ezer német hagyja el a hazáját, nagyrészt nyugdíjasok, akik azt mondják, hogy nem érzik magukat biztonságban, nem érzik jól magukat hazájukban a migráció miatt. Magyarország kedvelt célországuk, egyrészt a migrációs politika miatt, másrészt sok sváb település van, ahol beszélnek németül – mondta.

Kitért arra is, hogy a kibocsátó államok – például Afganisztán vagy Pakisztán – nem nagyon akarják visszafogadni a balkáni útvonalon megrekedt illegális migránsokat, az elmúlt öt évben csupán mintegy 1500 embert tudtak visszaküldeni.

Georg Spöttle szerint több mint 500 ezer emberről tudnak a hatóságok Dániában, akiknek folyamatban van a menedékkérelmük, Németországban pedig 272 ezer olyan migráns tartózkodik, aki ellen jogerősen meghozták az ítéletet, hogy haza kell térnie, mert nem jogosult politikai menedékjogra. Ugyanezek az arányok Olaszországban vagy Spanyolországban is – ismertette, hozzátéve:

Németország 2015 óta 120 milliárd eurót adott ki migránsokra, és ez nem térül meg, mert nem kezdenek el dolgozni, nem illeszkednek be az illegális bevándorlók.

Georg Spöttle 👍
Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/spottle-szerint-teljes-kudarc-az-europai-migracios-politika-8557905/

Címkék: Európai Unió  Külföld 

Egy nap alatt EGYMILLIÁRD VAKCINÁT adtak el az oroszok

Ruszofóbia csak az EU-ban van, a vakcinát nem ismerve támadják az oroszokat

Egy nap alatt EGYMILLIÁRD VAKCINÁT adtak el az oroszok

Világszerte húsz ország több mint egymilliárd adagot rendelt meg az oroszok által elsőként bejegyeztetett koronavírus-vakcinából.

Az első koronavírus elleni védőoltás a Sputnik-V nevet kapta, utalva a Szovjetunió által 1957-ben a világon elsőként felbocsátott műholdra. Az oltást már maga már Putyin elnök és a lánya is megkapta.

Putyin által kedden hivatalosan regisztrált koronavírus vakcinából már az első napon húsz ország rendelt, Latin-Amerikából, a Közel-Keletről és Ázsiából. Az oltás bejegyzésének bejelentésére szentelt konferencián az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója elmondta, hogy az összes eddigi megrendelés egy milliárd adagotot jelent.

Kirill Dmitriev kijelentette, hogy egyelőre az Oroszországban gyártott termékeket belföldön használják fel, a más országokban történő felhasználásra szánt adagokat pedig külföldön, az adott országgal együttműködve készítik. Elmondta azt is, hogy Oroszország humanitárius segítségnyújtási programon is dolgozik azzal a céllal, hogy a Covid-19 oltást elérhetővé tegyék azokban az államokban, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy saját maguk készítsenek vagy vásároljanak.

Azonban sajnálatos módon a vakcina megrendelői között Európai és Észak-amerikai országok nincsenek. A WHO és az EU szervezetei a bejelentés hírére gyorsan kiadták a szokásos oroszellenes nyilatkozatokat. Állításuk szerint a vakcina nem megfelelő, sőt egyenesen veszélyes. [Aki kíváncsi szokásos oroszellenes hadoválásukra az olvassa el valamelyik mainstream (értsd: globalista propaganda) lapban.] Egyesek szerint a tiltás oka mögött az állhat, hogy Oroszországba nem ér el a diplomával sem rendelkező vírusszakértő milliárdos Bill Gates keze. A nyugati bábkormányok pedig majd a globalista elit közreműködésével készült vakcinát szeretnének jóváhagyni.

Aki követi a világpolitikát nem lepődik meg, hogy a nyugati országok és világszervezeteik ismét, még a járványellenes bravúr esetében is támadják Oroszországot. Hiszen a Putyin vezette nemzet az elmúlt évtizedben sok borsot tört az amerikai és izraeli elit orra alá. Oroszország rendszeresen keresztbe tesz a nemzetközi háttérhatalom által irányított destabilizációs kísérleteknek. Közel-keletet katonai akcióik több országban védték meg a békét, markánsan normalitáspárti politikájuk pedig alternatívát mutat a nyugati társadalmi problémákra, mint az iszlamizáció, deviancia és egyes bűnözési irányzatok. Ezért az USA-EU-Izrael szövetség szembenállása évek óta fokozódik. Ha ez az oka a vakcina elleni kijelentéseknek, az komoly hátrányt jelent számunkra a koronavírus elleni harcban.

Forrás: 630HU https://www.630.hu/2020/08/12/egy-nap-alatt-egymilliard-vakcinat-adtak-el-az-oroszok/

Címkék: Egészségügy  Külföld 

A magyarok itthon boldogulnak – OeconoMaps

A magyarok itthon boldogulnak – OeconoMaps

Az ellenzék vinnyoghat: történelmi fordulat a magyar kivándorlásban, többen jöttek haza tavaly, mint ahányan elmentek.

A KSH adatai szerint a pozitív tendencia 2019-ben is folytatódott, a 21 900 kivándorló mellett 23 200-an tértek haza olyanok, akik korábban elmentek, vagyis régóta először volt pozitív az egyenleg. 2019-ben 21 900 magyar állampolgár vándorolt ki külföldre, ami majdnem kétezerrel kevesebb a 2018-as adatnál. Emellett 23 200 olyan Magyarországon született állampolgár vándorolt vissza, akik korábban elmentek – derül ki a KSH adataiból. Grafikon: https://mandiner.hu/attachment/0375/374771_bevandorlas.png

Jakub Marian ENSZ statisztikákon alapuló térképe szerint legnagyobb arányban a délkelet-európai országok állampolgárai hagyják el hazájukat. Bosznia és Hercegovina esetében legmagasabb a külföldön élők otthon maradókhoz képest mért aránya - ez az érték egészen elképesztő, 43,3 százalékos. A negatív dobogó második fokán Albánia áll, 38,8 százalékkal, míg a harmadik helyezett az Észak-Macedón köztársaság 24,8 százalékkal. A következő országok Portugália (22,3%), Montenegró (22,1%), Moldova (21,8%), Horvátország (20,4%), Litvánia (18,9%) és Írország (18,8%).

🇭🇺 Magyarország nemcsak a régióhoz, hanem az európai átlaghoz képest is kifejezetten jó mutatószámmal rendelkezik. A 6,0 százalékos elvándorlási arányunk körülbelül harmada a fent is említett 20,4 százalékos horvát vagy a 17,5 százalékos román értéknek, nagyjából fele a 13,0 százalékos ukrán, a 11,5 százalékos lengyel és a 10,9 százalékos szerb rátának, jóval alacsonyabb a 8,8 százalékos cseh mutatónál, de még a 6,8 százalékos szlovén, 6,7 százalékos osztrák és 6,3 százalékos szlovák arányszámnál is jobb.

A kedvező magyar mutató valószínűleg a sikeres hazai gazdaságpolitikai fordulatoknak, a gazdaság kiemelkedően gyors növekedésének, a hazai munkaerőpiac dinamikus bővülésének és a bérek ütemes emelkedésének köszönhető.
Jakub Marian másik térképéből azt is kiolvashatjuk, hogy a külföldön szerencsét próbáló magyarok elsődleges célpontja Németország, mely állam Európa egészét tekintve is a legnépszerűbb.

#Elvandorlas #Kulfold

Forrás: https://www.facebook.com/…/13810172387158…/1634875926663333/
https://mindenszo.hu/az-ellenzek-vinnyoghat-tortenelmi-fordulat-a-magyar-kivandorlasban-tobben-jottek-haza-tavaly-mint-ahanyan-elmentek/

Címkék: Külföld  Nemzet 

USA-ban a baloldal a saját országát is lángba borítja a hatalom érdekében

USA-ban a baloldal a saját országát is lángba borítja a hatalom érdekében

‼️Tombol a radikális baloldal az Egyesült Államokban: Portland lángokban, Chicagóban és New Yorkban elszabadult az erőszak. Minneapolis egy része gyakorlatilag teljesen megsemmisült. (Videókkal)

A baloldal semmitől sem riad meg, ha a hatalomról van szó: ha nincs esélyük demokratikus módon nyerni, akkor előveszik az erőszakot, a társadalmi rétegek egymás ellen való hergelését, vallási, rasszista és nemzetiségi feszültségeket gerjesztenek, felégetik a városokat a szó legszorosabb értelmében. Nekik semmi sem szent, nekik a hatalom kell és a pénz - az emberek élete csak szükséges veszteség a tervükben. A cikk, a felvételek és a videó első sorban azoknak szóljon, akik ilyenen törik a fejüket: Magyarország jogállam, itt ilyen nem lesz. Magyarországot megvédjük bármi áron.

A radikális baloldali zavargások és rendőrellenes megmozdulások nyomán az USA-n végigsöprő erőszakhullám legsúlyosabban a demokrata párti politikusok által irányított városokat érinti. A baloldali városvezetők mégsem hajlandóak elfogadni a szövetségi rendfenntartók segítségét, és aktívan tiltakoznak az ellen, hogy Trump elnök a városukba vezényelje őket. Ahol pedig a szövetségi rendfenntartók jelen vannak, ott a demokraták minden eszközzel igyekeznek aláaknázni a munkájukat. Pillanatképek a diliházból: az Alapjogokért Központ részletes összefoglalója.

‼️Videó: Minneapolis (videó) Amikor megjött a "demokrácia" https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/272089010879040

Brutális gyermekgyilkosság az erőszakhullám közepette, New York, USA, 2020 július 13.
Agyonlőttek egy egyéves kisfiút Brooklynban. Családjával és barátaikkal egy kültéri sütögetésen vettek részt, amikor két ismeretlen tüzet nyitott rájuk. Davell Gardnert nagybátyja azonnal kórházba szállította, de az életét nem sikerült megmenteni. A társaság három férfi tagját is meglőtték, ők túlélték. Egy hét alatt 49 lövöldözés volt New Yorkban, ami 276%-os emelkedés a tavalyi átlaghoz képest. Az áldozatok közül tíz volt gyerek. De Blasio a fegyvertartást hibáztatja, miközben a Black Lives Matter mozgalomnak engedve egymilliárd dollárral csökkentette a rendőrség költségvetését.

A Los Angeles Times szerint rasszista az amerikai himnusz, 2020. július 14.
A lap megjelentett egy véleménycikket, melyben Jody Rosen vendégszerző arra szólít fel, hogy cseréljék le a nemzeti himnuszt. Cikkében azt írja, hogy a „Csillagos-sávos lobogó" szerzőjének a szobra monumentális és ronda volt, ezért nem is baj, hogy a vandálok ledöntötték, különösen tekintettel arra, hogy Francis Scott Key rabszolgatulajdonos volt. Ezért "A csillagos-sávos lobogó" nem alkalmas nemzeti himnusznak, pláne mivel a himnusz szövegében szerepel a „rabszolga" szó. Ez a harmadik versszakban van, melyet nem énekelnek, alapvetően britellenes, és valószínűleg elvont értelemben használta a szerző a szabadságharc idején a koronához ragaszkodó amerikaiak leírására. Rosen úgy véli, hogy a himnusz, mint olyan, borzalmasan elavult és reakciós dolog, és semmi szükség rá. De ha már mindenképpen muszáj, hogy legyen egy, akkor válasszák Bill Withers „Lean on me" című alkotását. Ennek egyszerű a dallama, a szövege a szolidaritásról szól, és hiányzik belőle minden magasztos eszme, különösen a szabadság vagy Isten megidézése, így kiválóan alkalmas az amerikai korszellem szimbolizálására. Főleg úgy, hogy Amerikáról említést sem tesz.

Újabb bukott anarchista miniállam, Portland, Oregon, USA, 2020. július 16
A rendőrség felszámolta a Chinook Land Autonomous Territory nevű rendőrmentes zónát, melyet egy központi park területén hoztak létre tüntetők Portlandben. A zóna 32 óráig maradt fenn. A rendőrök hajnali 5-kor zárták le a park környékét, majd 10 percet adtak a tüntetőknek a távozásra. Aki ennek nem tett eleget, azt letartóztatták.

Antiszemita támadásoktól tartanak, New York, USA, 2020. július 16.
Ray Kelly, egy korábbi New York-i rendőrbiztos úgy fogalmazott, hogy az „amerikai zsidóság egy nehéz történelmi pillanatban van", és azt javasolta, hogy a zsinagógák környékén érdemes lenne az Európában tapasztalható szintre emelni a biztonsági intézkedéseket. Azért vetít elő nehéz időszakot, mert szerinte a rendőrség presztízsének megroppanása és költségvetésének csökkentése ahhoz fog vezetni, hogy az amerikai zsidók kevésbé lesznek biztonságban. Kelly jelenleg az Anti-Semitism Accountability Project jogvédő csoportot vezeti.

Portland lángokban, Oregon, USA, 2020. július 19.
Portlandben több száz tüntető randalírozott. Rendőrség által telepített kerítéseket, torlaszokat rongáltak meg, és megkísérelték elfoglalni a szövetségi bíróság épületét, majd elbarikádozták az épület kijáratait azért, hogy az épületben tartózkodó rendőrök előtt elzárják a kivezető utat. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük. Egy közeli helyszínen a randalírozók bejutottak a legnagyobb portlandi rendőrszakszervezet épületébe és felgyújtották. A rendőrség gyorsan visszanyerte az ellenőrzést az épület fölött, és sikerült eloltaniuk a tüzet.

A városi és állami hatóságok és a szövetségi belbiztonsági minisztérium között súlyosak az ellentétek. A város demokrata polgármestere, Ted Wheeler ragaszkodik a szövetségi rendfenntartók kivonásához. Eközben a szintén demokrata állami főügyész beperelte a szövetségieket, mondván illegálisan tartóztattak le tüntetőket, akiket aztán jelöletlen gépjárművekben szállítottak el. A városi tűzoltóparancsnok pedig megtiltotta, hogy a rendőrök a tűzoltóság eszközeit használják.

‼️Videó: https://youtu.be/B8z0jFxOmFo

Chicago polgármestere nem kér a segítségből, Illinois, USA, 2020. július 20.
Donald Trump többek között Chicago városában is tervezi amerikai szövetségi rendfenntartó erők bevetését az ott tapasztalható erőszakhullám miatt. A város demokrata polgármestere, Lori Lightfoot azt mondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Trump terveit erre vonatkozóan, és feltűnési viszketegségben szenvedő gyáva őrültnek nevezte a városi rendőrszakszervezet vezetőjét, aki azon a véleményen van, hogy Chicagóra ráfér a szövetségi segítség. Az előző hétvége során 54 embert meglőttek, és 7-en meghaltak Chicagóban.

‼️Videó: https://youtu.be/leNaiDSK3EY

Brutális támadás egy bírónő és családja ellen, New Jersey, USA, 2020. július 21.
Egy ismeretlen fényes nappal becsöngetett egy szövetségi bírónő, Esther Salas házába, agyonlőtte a fiát, és súlyosan megsebesítette a férjét. Az FBI másnap holtan találta a fő gyanúsítottat. Roy Dan Hollandert, aki magát férfijogi ügyvédként határozta meg, vélhetőleg öngyilkos lett. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a bírónő egy Jeffrey Epstein nevével összefüggő csalási ügyet tárgyal, valamint az, hogy Epstein bűntársát, Ghislaine Maxwellt nemrég tartóztatták le. Epstein pedofil prostitúció alapos gyanújával került előzetes letartóztatásba. Ismeretségi körébe olyan neves személyek tartoztak, mint Bill Clinton és a brit András yorki herceg. Epstein a cellájában öngyilkos lett

Vád alá helyezték a bátor házaspárt, St. Louis, Missouri, USA, 2020. július 21.
Mark és Patricia McCloskey ellen vádat emeltek törvénytelen fegyverhasználat miatt. A házaspár, mint az bejárta az internetet, fegyverrel kergetett el egy Black Lives Matter felvonulást a házuk kertjéből. A vádemelő ügyésznő választási kampányát Soros György támogatta. Missouri republikánus kormányzója viszont már korábban jelezte, hogy a McCloskey házaspár számíthat a kormányzói kegyelemre. Elvileg 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják őket.

‼️Videó: https://youtu.be/8b0FTmjzzp4

Ismét brutális erőszak Chicagóban, Illinois, USA, 2020. 07. 22.
Lövöldözés tört ki egy chicagói ravatalozó környékén. Legalább 15 ember megsérült, amikor este fél hét körül ismeretlen tettesek tüzet nyitottak egy autóból. A gyászolók ezek után viszonozták a tüzet, mire az autó nagyobb sebességre kapcsolt, de rövid időn belül lecsúszott az úttestről és összetört. Az autó utasai szétszéledtek. Az eset egyik szemtanúja háborús övezethez hasonlította a helyszínt.

A videó a nyugalom megzavarására alkalmas:
‼️Videó: https://youtu.be/V_2wlSjPUJk

Hiába állt melléjük, az anarchisták elzavarták a portlandi polgármestert, Oregon, USA, 2020. 07. 23.
A demokrata politikus azzal a szándékkal érkezett a portlandi tüntetés helyszínére, hogy szolidaritását fejezze ki és köszönetet mondjon a tüntetőknek, mert ellenszegülnek Donald Trump „megszállóinak" – így utalt a városban a rendet helyreállítani igyekvő szövetségi rendfenntartókra. Az anarchisták ellenségesen fogadták. Kifütyülték, műanyag palackokkal megdobálták és elkergették a helyszínről. Egy ponton Ted Wheeler testőreinek is közbe kellett avatkozni, miközben igyekeztek a polgármestert biztonságos helyre menekíteni.

‼️Videó: https://youtu.be/3g-2cE1p2aw

Minneapolis (videó) https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/272089010879040

Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20200723-usa-donald-trump-eroszak.html
Korábbi cikkeink a témában:
https://szamokadatok.hu/Post/1328/Az_Arab_Tavasz_es_Ukrajna_utan_megerkezett_a_demokracia_a_fejlett_nyugati_orszagokba_is
https://szamokadatok.hu/Post/1180/Beindultak_a_magyar_liberalisok_-_az_anarchistak_Magyarorszagon_is_polgarhaborus_allapotokat_akarnak_latni

Címkék: Baloldali rombolás  Külföld 

Figyelmeztették szakértők a járványra a holland kormányt, mégsem tettek semmit

A számok magukért beszélnek, Hollandiától tanácsokat nem kérünk

Figyelmeztették szakértők a járványra a holland kormányt, mégsem tettek semmit

Arról ír a legolvasottabb angol nyelvű holland lap, az NL Times, hogy a Mark Rutte (Szabaddemokrata Néppárt, a Momentum testvérpártja-szerk.) vezette liberális kormányokat szakértők az utóbbi években már három alkalommal is arra figyelmeztették, hogy készüljenek fel egy esetleges hollandiai járványhelyzetre, utalva a 2014-2015-ös nyugat-afrikai Ebola-járvány tapasztalataira. Mindezek ellenére Rutte semmit sem tett a felkészülés érdekében, a külügyi és az egészségügyi tárca most egymásra próbálja hárítani a felelősséget, Rutte pedig meg sem szólal az ügyben, helyette az európai szolidaritást ássa alá, a koronakötvények elszabotálásával.

A NL Times információi szerint, 2018-ban a holland Közegészségügyi, Népjóléti és Sportminisztérium felkérte Ger Steenbergen egészségügyi tanácsadót, szakértőt, a Groningeni Egyetem tanárát, írjon egy tanulmányt arról, hogy a hágai kormány hogyan léphetne fel a világjárványok ellen, konkrétabban mit kellene tegyen a pandémiák hollandiai szakaszai hatásainak a tompítása érdekében.

A szakértő munkáját részben a 2014-2015-ös nyugat-afrikai Ebola-járvány tapasztalataira alapozta.
Ger Steenbergen még 2018-ban elkészítette a tanulmányát, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy Hollandiában rendelkezésre állnak azok az információk és tapasztalatok, amelyek lehetővé tennék a hatékony fellépést egy világjárvány esetén,ám ezeket a hágai kormány mégsem használja fel.
A későbbiekben, látva a 2010 óta hatalmon lévő, liberális Mark Rutte (Szabaddemokrata Néppárt-VVD, a magyarországi Momentum testvérpártja, Renew Europe-tag) kormánykoalíciójának a tétlenségét, Steenbergen azt javasolta az egészségügyi tárca vezetőjének, hogy
legalább nemzetközi szinten próbáljanak meg másokkal együttműködni, ha már Hollandiában nem lépnek.
Szerinte egy átfogó, járványügyi nemzetközi stratégiai megalkotására is szükség lett volna.

Ezt megelőzően, még 2016-ban a helyi Fejlesztési Együttműködési és Közpolitikai Felügyelőség nevű agytröszt készített egy jelentést, amely szintén a korábbi nyugat-afrikai Ebola-járvány idején tapasztaltakra hivatkozott.

A jelentés alapján,
a holland kormány olyannyira nem hajlandó együttműködni nemzetközi szinten, az egészségügy területén, hogy az már veszélyezteti az ENSZ Egészségügyi Világszervezetén (WHO) belüli kooperációt is.
Ugyanebben az évben, a hágai székhelyű Clingendael nevű Holland Nemzetközi Kapcsolatok Intézet közleményt adott ki a kormány egészségügyi politikájának a hiányosságairól, kiemelve, hogy különösen a járványok tekintetében koherensebb nemzetközi együttműködésre lenne szükség a Rutte-kabinet részéről.
A Clingendael Intézet is az Ebola-járvánnyal példálózódott, és ez nem véletlenül, hiszen Hollandiában jelentős számú nyugat-afrikai migráns közösségek élnek, igaz, ők döntő többségében nem az Ebola akkori epicentrumának számító „Arany-part" környékéről származnak, hanem főleg Marokkóból, amelyet kevésbé érintett a járvány (Hollandiában egyébként több mint 400 ezer marokkói migráns él.)

Az egészségügyi szakértők szerint
mindezen lépéseik ellenére a liberális kormány semmit sem tett. Ezért érhette az országot olyan felkészületlenül a jelenlegi koronavírus-világjárvány.
A 2018-as tanulmány készítője, Ger Steenbergen néhány napja interjút adott a Trouw című holland napilapnak, amit szintén az NL Times szemlézett.

A csalódott szakértő részben azzal magyarázta a személyes kudarcként is megélt tétlenséget, hogy
a holland kormány szintjén enyhén szólva sem megfelelő a párbeszéd a különböző szaktárcák között.
Nyilatkozata alapján, a Külügyminisztérium és a Közegészségügyi, Népjóléti és Sportminisztérium a nemzetközi egészségügyi helyzetet, illetve az ebből következő együttműködést teljesen másképp ítéli meg.

Az egészségügyi tárca szerint ez a külügyre tartozik, a külügy véleménye alapján, viszont ez az egészségügy kompetenciája. Arra nem tért ki Steenbergen, hogy az kormányzaton belüli kooperáció hiányának lehet-e az az egyik oka, hogy a két miniszter más párt tagja, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a liberális Mark Rutte ilyen hosszú kormányzati időszak alatt sem tanulta meg összehangolni a kabinetje munkáját.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint,
a nemzetközi és a kormányközi együttműködés hiányára, illetve a kabinet ignoranciájára vezethető tehát vissza a holland járványhelyzet súlyossága.
Mark Rutte pedig nem csak saját hazájában, illetve nemzetközi téren, de még az Európai Unió szintjén is igyekszik megakasztani a kooperációt.
Ő volt ugyanis az, aki megvétózta az EU általi, úgynevezett „koronakötvények" kibocsátását, ami jelentős segítséget jelenthetett volna a világjárvány által leginkább sújtott déli tagállamoknak.
A kötvény kibocsátását főleg Olaszország, Spanyolország és Portugália támogatták.

Így kell tehát értelmezni a liberálisok által sokat hangoztatott „európai szolidaritás elvét", ugyanis amikor pénzügyileg, és nem csak sajtónyilatkozatok szintjén kell szolidárisnak lenni, akkor a liberálisok rendre mindent megvétóznak.

Forrás: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200417-nem-keszult-fel-a-jarvanyra-a-liberalis-holland-kormany.html

Címkék: Egészségügy  Külföld 

A lengyel elnökválasztás margójára

Ébresztő, magyarok!

A lengyel elnökválasztás margójára

Andrzej Duda nyerte az elnökválasztást Lengyelországban. Gratulált Orbán Viktor, gratulált Szijjártó Péter, mindenki boldog, mi is azok vagyunk, de….

A számok azt mutatják, hogy hajszálon múlott a lengyel elnökválasztás sikere. Karácsony Gergely posztjából egyértelműen látszik, hogy melyik oldalon áll Trzaskowski, Orbán Viktor posztjából pedig az, hogy ki a szövetségesünk – Duda.

Lengyelországban nagyjából (pontos adatokat még nem közölt a lengyel választási bizottság!) 30,2 millió szavazásra jogosult ember van (a külföldön élőkkel együtt), és 68,12 volt a részvételi arány. Ebből kiszámolható, hogy nagyjából 20 572 240 választópolgár járult az urnákhoz Lengyelországban. A szavazatok 51,21 százalékát szerezte Duda, ami 10 535 044 voksnak felel meg, és 48,79 százalékot kapott a baloldal kedvence, Trzaskowski, ami pedig 10 037 195.

A különbség mindösszesen 497 849 voks, ami egy közel 38 millió lakosú országban elenyésző, a lakosság 1,3%-a. Ha ők otthon maradnak, ma Karácsony Gergely örül, és mi lennénk szomorúak, meg persze a lengyelek többsége.

Ebből vonja le mindenki a tanulságot – 2022-ben mindenkinek el kell mennie szavazni. MINDENKINEK, mert a baloldal ott lesz.

ADD TOVÁBB!

Címkék: Külföld  Vélemény