Címke: Környezetvédelem

Lebetonozzák Mocsárosdűlőt!

Gigaépítkezést tervez a baloldal Mocsárosdűlőn, gombamód nőhetnek ki az irodaházak a részben védett, vizes élőhelyen

Lebetonozzák Mocsárosdűlőt!

Hol vannak a raszta hajú "ligetvédők"? Nem látjuk, hogy odaláncolják magukat a fákhoz, nincs molinó, nincs Facebook-csoport, nincs petíció, stb. Ilyenek ezek a kamuzöldek! A természet csak a kampányban fontos, a győzelem után jönnek a “Nokia-dobozok”, a ciprusi cégek, a haverok, a visszacsorgatás.

Emlékezzünk! Karácsony Gergely "fűt-fát" ígért a kampányban, és mi lett belőle? Semmi!. Volt itt "minden Budapesten született gyerek után ültetünk egy fát" ígéret, volt "panelprogram" kamu, volt "fakivágási tilalom", volt "beton stop" és persze tartalmatlan "klímaveszélyhelyzet" is, de ezek csak szavak maradtak, valódi tettek nem követték az ígéreteket. Budapest elhanyagolt, koszos város lett, a balliberális vezetés most abból "él", hogy az előző vezetés által elindított projekteket adják át, szalagot vágnak, de új projektek nem indulnak, holott pénz van, csak szakértelem nincs.
A cikk végén lesz egy kis "lista"...

Miközben a főváros baloldali vezetése azt hirdeti, hogy zöldterületként óvnák meg Mocsárosdűlőt, a nyilvánosság elől rejtegetett terveik szerint lakások és irodahelyiségek ezreit húznák fel a részben védett vizes élőhelyen. A területen Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere rendelt el változtatási tilalmat, amely máig érvényes.

A Karácsony Gergely vezette főváros betondzsungelt hozna létre Óbuda – és egyben Budapest – egyik utolsó jórészt érintetlen, ritka növény-, és állatfajoknak is otthont adó zöldterületén.

A Főpolgármesteri Hivatal városépítési főosztálya közreműködésével a Mocsárosdűlő egy jelentős részének beépítésére készített tanulmányterv szerint akár 2600 lakást húzhatnak fel a területen, ahol összesen csaknem félmillió négyzetméternyi szintterületet alakítanának ki. A várhatóan közfelháborodást keltő terveket Karácsonyék olyannyira rejtegetik, hogy éppen a szándékaik ellentét hangoztatják.

Bardóczi Sándor főépítész a minapi Facebook-bejegyzésében azzal ünnepeltette a baloldali városvezetést, valamint az általuk korábban deklarált „klímavészhelyzetet”, hogy Mocsárosdűlőből 650 ezer négyzetméternyi terület lesz „nem beépíthető”. Szerinte ez „annyira példátlanul paradigmaváltó tett, hogy sokan talán őrültségnek is tarthatják”. Ám míg Bardóczi azzal érvelt, hogy a szóban forgó rész egészen 1970 óta beépíthető terület, azt elfelejtette megemlíteni, hogy Bús Balázs, a III. kerület korábbi fideszes polgármestere – a mai napig hatályos – változtatási tilalmat rendelt el Mocsárosdűlőn, és minden beépítésre vonatkozó tervet megakadályozott.

– Ez a csodálatos élőhely azonban most sérülhet, hiszen úgy tűnik, hogy a főváros és a kerület baloldali vezetése elhatározták, hogy beépítik a zöldterület egy részét, miután feloldották a változtatási tilalmat – hangsúlyozta Bús Balázs. Sőt Karácsonyék terveit támogathatja az egyre kevésbé civil szervezetként viselkedő Aquincum-Mocsáros Egyesületet is, amely a Facebook-oldaláról törölt olyan kommenteket, amelyekben helyi lakosok tiltakozásukat fejezték ki a beépítések ellen.

Mindeközben a beépítési terveket szó szerint rejtegeti a baloldal, Bardóczi bejegyzésében mindössze egy vaktérkép szerepel Mocsárosdűlőről, és csak sejteni lehet, hogy a magyarázat nélkül, kékkel jelölt foltok némelyike a majdani beépítések területét jelöli.

Mint korábban megírtuk, az Óbudai Anzix egy korábbi számában – szintén magyarázat nélkül – közölt rajzokon az F+4, illetve az F+7 jelzések arra engedtek következtetni, hogy több emeletes irodaházakat és lakóépületeket húznának fel, s a lapunk birtokába került tanulmányterv ezt megerősítette. Figyelemre méltó, hogy a tanulmányban azt is megemlítik: a területen jelentkező belvíz miatt nem lehet mélygarázst építeni, így a több ezernyi ingatlannal együtt megjelenő nagy számú autó parkoltatása is növelheti a zsúfoltságot, nem is beszélve a helyi forgalomra nehezedő extra teherről, és az ezzel együtt járó légszennyezésről.

A fentiek fényében meglehetősen visszásnak hat Szabó Tímea tegnapi Facebook-bejegyzése, amelyben azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy a kormány akarja beépíteni Mocsárosdűlőt.

– Nekünk zöld kell, nyugalom kell, tiszta levegő kell! Üzenem a kormánynak: ne próbáljanak meg újra trükközni, kétszer már beletört a bicskájuk az óbudaiak ellenállásába! Ahogy megvédtük a Rómait és a Hajógyárit, úgy fogjuk a Mocsárost is! – írta a Karácsony-párt társelnöke.

Mint korábban a Magyar Idők beszámolt róla, Mocsárosdűlőt az 1920-as évek óta próbálták megmenteni az elkötelezett természetvédők. Nevét valószínűleg talajáról kapta, a középkorban még egy tó volt itt. Óbuda egyik utolsó, még természetközeli élőhelye a védetté nyilvánítás ellenére veszélyben van. A Gyermekeink Egészséges Felnőtt Koráért Alapítvány a dűlő látogathatóvá, rekreációs területté alakítását szorgalmazta néhány éve, és ezeket a terveket az előző, fideszes városvezetés is támogatta.

Karácsony Gergely "zöld" intézkedései:
Karácsony új fát ígért minden budapesti újszülött tiszteletére - nem lett.
https://szamokadatok.hu/Post/1181/Karacsony_uj_fat_igert_minden_budapesti_ujszulott_tiszteletere
Tarlós fejlesztéseit adják át, az eredményt sajátjukként tálalják
Átadták a tabáni szabadidőparkot - Köszönjük, Tarlós úr!
Park épül a fideszes vezetésű V. kerületben, ezért érthető a kamuzöldek és az álhírgyártó propaganda támadása
https://szamokadatok.hu/Post/2657/Park_epul_a_fideszes_vezetesu_V_keruletben_ezert_ertheto_a_kamuzoldek_es_az_alhirgyarto_propaganda_tamadasa
Liget Budapest Projekt - ezt támadták és a mai napig támadják a liberális diktatúra hazai képviselői
https://szamokadatok.hu/Post/2653/Liget_Budapest_Projekt_-_ezt_tamadtak_es_a_mai_napig_tamadjak_a_liberalis_diktatura_hazai_kepviseloi
Karácsony Gergely önfényezésének tételes cáfolata
https://szamokadatok.hu/Post/2124/Karacsony_Gergely_onfenyezesenek_teteles_cafolata
Klímahiszti, vagy valódi lépések a környezetszennyezés csökkentéséért?
https://szamokadatok.hu/Post/1696/Klimahiszti_vagy_valodi_lepesek_a_kornyezetszennyezes_csokkenteseert_Mi_valasztottunk
Szabó Tímeáék ismét a fejlesztés, a sport, a zöldterület rendezése ellen lázítanak
https://szamokadatok.hu/Post/1417/Szabo_Timeaek_ismet_a_fejlesztes_a_sport_a_zoldterulet_rendezese_ellen_lazitanak
Karácsony Gergely programja: 13. oldal 1. bekezdés: Panelprogram - nem lett.
https://szamokadatok.hu/Post/1288/Karacsony_Gergely_programja_13_oldal_1_bekezdes_Panelprogram
A Liget-projekt 60%-ról 65%-ra emeli a zöldterület arányát, ennek ellenére megy a hiszti, több fejlesztést leállítottak.
https://szamokadatok.hu/Post/1209/A_Liget-projekt_60-rol_65-ra_emeli_a_zoldterulet_aranyat
Számok, tények a Ligetről
https://szamokadatok.hu/Post/331/Szamok_tenyek_a_Ligetrol
Klímaveszélyhelyzet – üres szavak Budapesten, folyamatos faültetés Debrecenben
https://szamokadatok.hu/Post/117/Klimaveszelyhelyzet_ures_szavak_Budapesten_folyamatos_faultetes_Debrecenben
Brutális fairtás Terézvárosban
https://szamokadatok.hu/Post/1676/Brutalis_fairtas_Terezvarosban
Visszavettük Budapestet - Karácsony Gergely most éppen 85 fa kivágásáról döntött
https://szamokadatok.hu/Post/1012/Visszavettuk_Budapestet_-_Karacsony_Gergely_most_eppen_85_fa_kivagasarol_dontott
Faültetési programok: 1 év után tisztán elválik a hazugság a valóságtól
https://szamokadatok.hu/Post/2340/Faultetesi_programok_1_ev_utan_tisztan_elvalik_a_hazugsag_a_valosagtol

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/gigaepitkezest-tervez-a-baloldal-mocsarosdulon-9432221/
Bús Balázs https://www.facebook.com/busofficial/posts/2908183652761442
Pénz van - szakértelem nincs.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/penzt-kunyeral-mikozben-uszik-a-penzben-karacsony-gergely-9431147/

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest  Környezetvédelem 

Bréking! Kiszivárgott, mire készül a kormány!

ADD TOVÁBB!

Ha munka van, minden van!
Magyarország erősebben fog kijönni a válságból, mint ahogyan belement.
Bővült az otthonteremtés rendszere
Bértámogatás a vállalkozásoknak
Történelmi béremelés az orvosoknak és az ápolóknak
13. havi nyugdíj visszavezetése
Jövedelemadó-mentesség a 25 év alattiaknak
Hitelmoratórium
10 milliós kamatmentes hitel a kisvállalkozásoknak
6000 milliárd áll rendelkezésre
2030-ra Európa 5 legélhetőbb és legversenyképesebb országa között leszünk
Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma, a meglévőket korszerűsítik
Lesz iskolabusz
1500 milliárdból fejlesztik a felsőoktatást
Felzárkóztatják a 300 leghátrányosabb települést
Vízgazdálkodás, mezőgazdaság erősítése
Zöld közlekedés
Környezetbarát vasút
Zöld busz program
Nő a megújuló energiaforrások aránya
Energetikai korszerűsítések
Napelemes rendszerek
Körforgásos gazdaság, a hulladék alapanyag!
Digitális képességek növelése
Egészségügyi kiadások tovább nőnek
Versenyelőnyre fogunk szert tenni
A baloldal megszorított és adókat emelt a válság mellé
Megszorítások helyett támogatás és lehetőség mindenkinek
Csak közösen lábalhatunk ki!

KÖSZÖNJÜK! 🤍

A kormány hatezer milliárd forintot fordít a versenyképesség növelésére

Hatezer milliárd forint áll a kormány rendelkezésére arra, hogy Magyarországot még erősebbé tegye és hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalára felkerült videóban.

Schanda Tamás kijelentette: annak érdekében, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, soha nem látott mértékű, 1500 milliárd forintos támogatás jut a felsőoktatás területére. Ez biztosítja Magyarország sikerességét hosszabb távon - tette hozzá.

A tervek közül az államtitkár kiemelte a bölcsödei férőhelyek számának további növelését, a gyerekek közlekedésének megkönnyítését iskolabusz rendszerrel, a háromszáz leghátrányosabb település felzárkóztatását, a vízgazdálkodás korszerűsítését, a közlekedés korszerűbbé és zöldebbé tételét, a megújuló energiaforrások arányának növelését és a digitális képességek megerősítését.

A járvány kevésbé viselte meg a magyar gazdaságot, mint sok más gazdagabb országét - mutatott rá Schanda Tamás, utalva arra, hogy a gazdaság védelmének akcióterve eredményesnek bizonyult.

A munkát folytatja a kormány a gazdaság újraindításának akciótervével, amelynek keretében például bővítették az otthonteremtési támogatásokat, bértámogatást nyújtottak a vállalkozásoknak, történelmi léptékű béremelést hajtottak végre az orvosoknál, visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, jövő évtől a 25 év alattiaknak jövedelemadó mentességet biztosítanak, fenntartják a hitelmoratóriumot és a legkissebb vállalkozásoknak 10 millió forintos kamatmentes hitelt biztosítanak - sorolta.

Schanda Tamás úgy fogalmazott, hogy a baloldal adóemelésekkel megsarcolta az embereket a gazdasági válság idején, de a problémákat képtelen volt megoldani. A jelenlegi kormány a megszorítások és segélyek útjára nemet mondott, helyette mindenkinek lehetőségeket és támogatásokat biztosít - jegyezte meg.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210221-a-kormany-hatezer-milliard-forintot-fordit-a-versenykepesseg-novelesere
https://www.facebook.com/schandatamasjanos/videos/3872037039521928

Címkék: Adó  Egészségügy  Fejlődés  Gazdaság  Környezetvédelem  Megélhetés  Oktatás  Videók 

Kilenc területre fókuszálva áll helyre a gazdaság

Orbán Viktor célja az, hogy Magyarország 2030-ra Európa 5 legélhetőbb állama közé tartozzon!

Kilenc területre fókuszálva áll helyre a gazdaság

Így tervez egy igazi vezető Add tovább!

A magyar gazdaság válság utáni újraindítása érdekében és azzal a céllal, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé tartozzon, a kormány rendeletben határozta meg a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv elkészítéséhez szükséges programterületeket.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint ezek a következők:

Demográfia és köznevelés – a cél gyermekvállalási kedv és a hazai lakosság számának növelése az ezt elősegítő család-, adó- és egészségpolitikai eszközökkel. Szintén cél a fiatal generációk XXI. századi követelményeknek megfelelő, nemzeti alapokon álló, minőségi oktatásának biztosítása;
Egyetemek megújítása – a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszerek, valamint az ehhez kapcsolódó szakképzés megújításával el kell érni, hogy a magyarországi egyetemek Európa legmagasabb színvonalú oktatási, tudományos, innovációs és kulturális központjaivá, a helyi közösség és a gazdaság- és kutatásfejlesztés motorjává váljanak.
Felzárkózó települések és régiók – a programpont a fejlődésben lemaradt települések és régiók teljes körű fejlesztését írja elő a munka és a tanulás lehetőségeinek bővítésével.
Vízgazdálkodás – a feladat a hazai felszíni és a felszín alatti vízkészletek védelme, a vízgazdálkodás megújítása, versenyképességének és jövedelemtermelő képességének növelése. Cél a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása is.
Fenntartható, zöld közlekedés – Magyarország összes települését egy nemzeti közlekedési rendszerbe kell összekapcsolni, ehhez bővíteni a települési, a regionális, a városközi és az áruszállítási útvonalakat, illetve elterjeszteni klímabarát technológiákat.
Energetika (zöld átállás) – meg kell erősíteni Magyarország energiafüggetlenségét, ehhez növelni kell az energetikai önállóságot és önrendelkezést, korszerűsíteni az energiaszektort, növelni az energetikai rendszerek hatékonyságát és elősegíteni a digitalizációt. További cél az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a Magyarország által vállalt klímavédelmi célok teljesítése.
Körforgásos gazdaság – csökkenteni kell a háztartások és a gazdaság által termelt hulladék mennyiségét, és fokozni a hulladék fejlett technológiákon alapuló környezetbarát újrahasznosítását.
Digitalizáció – a cél a korszerű technológiákon és informatikai hálózatokon alapuló hatékony és versenyképes gazdasági, államigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek kiépítése és fejlesztése.
Egészségügy – Folyamatosan javítani kell a magyarok általános egészségi állapotát az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelésével és az infrastrukturális, humánerőforrás és informatikai feltételek fejlesztésével.
A rendelet előírja a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részleteinek kidolgozása érdekében 2021. március 31-ig folytassa le a szükséges egyeztetéseket az Európai Bizottsággal, és koordinálja programterületek Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz célkitűzéseihez illeszkedő tartalmának kialakítását. Szintén e miniszter feladata, hogy folyamatosan koordinálja a tervben szereplő beavatkozások Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz célkitűzéseihez illeszkedő tartalmának kialakítási munkáit, és ennek keretében döntsön a megvalósítani kívánt fejlesztések támogatásáról.

Az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszternek ki kell alakítania a terv végrehajtásával kapcsolatos eljárásrendet, és azt március 31-ig a kormány elé terjesztenie.

A terv egyes pontjaiért felelős szakminiszterektől február 28-ig várja el a kormány a programterületekhez illeszkedő projektek előkészítésének megkezdését, és azt, hogy gondosodjanak az azokhoz kapcsolódó feltételes közbeszerzések megindításáról. Szintén e minisztereknek kell hetente tájékoztatniuk a Miniszterelnökséget vezető minisztert – az általa megjelölt tartalom szerint – arról, hogy hol tartanak a feladat végrehajtásával.

A programterületek szakpolitikai felelősei a következők:

Demográfia és köznevelés – a Miniszterelnökséget vezető miniszter a családokért felelős tárca nélküli miniszter az emberi erőforrások miniszterével együttműködve
Egyetemek megújítása – az innovációért és technológiáért felelős miniszter
Felzárkózó települések és régiók – a belügyminiszter
Vízgazdálkodás – az agrárminiszter
Fenntartható zöld közlekedés – az innovációért és technológiáért felelős miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Energetika (zöld átállás) – az innovációért és technológiáért felelős miniszter
Körforgásos gazdaság – az innovációért és technológiáért felelős miniszter
Digitalizáció – az innovációért és technológiáért felelős miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke és a belügyminiszter
Egészségügy – emberi erőforrások minisztere

A közlönyben megjelent a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről szóló kormányhatározat is. Mint a határozat hangsúlyozza, a kormány arra törekszik, hogy a magyar emberek számára biztosítsa a közösségi védettség eléréshez szükséges mennyiségű oltóanyagot, és ennek eredményeként a koronavírus járvány terjedésének megelőzéséhez szükséges védelmi korlátozó intézkedéseket – részben vagy egészben – a lehető leghamarabb feloldhassa. Kijelenti, hogy a kormány a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára több támogatást is nyújt.

A határozat szerint a Gazdaság-újraindítási Akciótervben induló Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramban elérhető gyorskölcsön olyan forgóeszköz hitel konstrukció, amelynek keretében legfeljebb 10 000 000 forint hitel vezető fel.
A hitel egyaránt felhasználható a bér, a járulék, a rezsi, a működési költség, valamint készlet finanszírozására. A hitel ügyfél által fizetendő éves kamata 0 százalék, a futamideje legfeljebb 10 év. Törlesztését az adós a hitel folyósítása után 3 év türelmi idő után kell megkezdeni. A gyorskölcsön hitelprogram igényelhető keretösszege 100 000 000 000 (százmilliárd) forint.

A kormány felhívta a pénzügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tegyen javaslatot a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön – az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által lebonyolítítandó – végrehajtási konstrukciójára, a szükséges keret biztosítására, ezen belül az igénybevételre jogosultak körére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/gyorskolcson-helyreallitas-kamatmentes-3539818/

Címkék: Család  Gazdaság  Környezetvédelem  Oktatás  Vidékfejlesztés 

Megújul és környezetbarát lesz a Mátrai Erőmű

De ami a legfontosabb: senki sem lesz kirúgva!

Megújul és környezetbarát lesz a Mátrai Erőmű

Lehet visítani, liberálisok! Az erőmű magyar tulajdonban van, és fejlődik! Ez nagy problémát jelent nektek, de amíg külföldi tulajdonban volt és 2 évtizeden át hagyták elavulni, addig csend volt!

Videó: https://www.facebook.com/laszlo.horvath.31/videos/1806749972805424

Elkezdődött a Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása, a vállalat karbonfüggetlenségét célzó és a bányaterületek rekultivációjára, energiahatékonysági, valamint a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítésére is kiterjedő átmenet azonban a jelenlegi munkahelyeket nem veszélyeztetheti - jelentette ki az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint az innovációs és technológiai miniszter.
Tájékoztatásuk szerint a két tárcavezető pénteken a térség országgyűlési képviselőivel és szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszéléseket a Mátrai Erőműben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a találkozón elmondta: az ITM és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége decemberben aláírta azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő "LIFE-IP North-HU-Trans" projekt végrehajtását rögzíti.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy
A 9 ÉV ALATT MEGVALÓSULÓ ÁTALAKÍTÁS ÁTKÉPZÉSI ÉS VÁLLALATI MOBILIZÁCIÓS PROGRAMJAI RÉVÉN BIZTOSÍTJA AZ ÉRINTETT MUNKAVÁLLALÓK HELYZETÉNEK RENDEZÉSÉT, A BÁNYÁSZATI SZAKMAKULTÚRA MEGŐRZÉSÉT ÉS A SZÜKSÉGES ÁTKÉPZÉSEKET.

A közlemény az innovációs és technológiai minisztert idézve rámutatott: AZ ERŐMŰ A RÉGIÓ KIEMELT FOGLALKOZTATÓJAKÉNT TÖBB EZER CSALÁD MEGÉLHETÉSÉT BIZTOSÍTJA, EZÉRT FONTOS A MŰKÖDÉS KÖRNYEZETBARÁTTÁ ALAKÍTÁSA SORÁN IS A MUNKAHELYEK VÉDELME.

Az eseményen Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: az átállás és a létrejövő új gazdasági kapacitások hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelentenek a térségben, ide értve a Mátrai Erőmű telephelyein létesítendő naperőművek, az új típusú erőművi berendezések üzemeltetését, valamint a működést támogató társaságok munkaerő-igényét.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: Magyarország energiabiztonságának megőrzése, a környezet védelme, az uniós klímakvótáknak megfelelés és több ezer munkahely megvédése olyan szempontok, melyeknek egyidejűleg kell teljesülniük a fejlesztés során. Egyúttal köszönetét fejezte ki a kormánynak az ehhez szükséges feltételek megteremtéséért.

A közlemény kitér arra is, hogy a projekt végrehajtásában az Innovációs és Technológiai Minisztériumon kívül részt vesznek az energiaszektor meghatározó nemzeti háttérintézményei, hivatalai, vállalatai, a térség érintett szereplői (megyei kormányhivatalok, helyi önkormányzatok, megyei kereskedelmi és iparkamarák, egyetemek), valamint szakszervezetek és civil szervezetek is.

Az erőmű technológiai átalakítása a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek megfelelően, átfogó térségfejlesztési programként valósul meg oly módon, hogy a foglalkoztatás továbbra is biztosított maradjon a régióban. Ebben a kormány és a társaság vezetése kulcsfontosságúnak tekinti a helyi önkormányzatokkal, gazdasági szereplőkkel, érdekképviseleti szervekkel és intézményekkel való együttműködést.

A MÁTRAI ERŐMŰ MAGYARORSZÁG ENERGETIKAI KULCSSZEREPLŐJE, 2100 MUNKAVÁLLALÓ ÉS KÖZVETVE MINTEGY 4000 CSALÁD MEGÉLHETÉSÉT BIZTOSÍTJA A RÉGIÓBAN.

A szénerőmű ugyanakkor a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért is felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása.

A VÁLLALAT LIGNIT TÜZELÉSŰ BLOKKJAIT A TERVEK SZERINT 2025. VÉGÉN LEÁLLÍTJÁK, MIVEL ÜZEMELTETÉSÜKET ALACSONY HATÁSFOK ÉS MAGAS FAJLAGOS SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS JELLEMZI.

Az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése. A létesítmény zöld jövőképének megvalósítása, a széntechnológia kivezetése összhangban van az EU energia- és klímapolitikai céljaival is, így az átalakítást jelentős uniós pályázati források segíthetik.

A beruházás finanszírozására várhatóan 100 milliárd forintot meghaladó összegű támogatás igényelhető, amelyhez a villamosenergia-termelő létesítmények az energetikai ágazat modernizációja és fenntartható átalakítása céljából kiosztandó, ingyenes szén-dioxid-kvóták formájában juthatnak hozzá - emlékeztetett a találkozón Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű vezérigazgatója.

Jelezte: további források érkezhetnek a Méltányos Átállást Támogató Alapból (Just Transition Fund), mely a klímasemleges uniós gazdaságra való átálláshoz nyújt pénzügyi segítséget. A vezérigazgató utalt rá, hogy elképzeléseik között szerepel egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása, továbbá egy olyan vegyipari technológia meghonosítása, amely minimális klímaterheléssel modern alapanyaggyártást tesz lehetővé és megteremti a bányászat középtávú fenntartásának alapjait - áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek:
Hosszú évek után magyar kézbe került a Budapesti Erőmű Zrt https://szamokadatok.hu/Post/2430/Hosszu_evek_utan_magyar_kezbe_kerult_a_Budapesti_Eromu_Zrt
Rablóprivatizáció
https://szamokadatok.hu/Post/948/Rabloprivatizacio
"Mese a Mátrai Erőműről"
https://szamokadatok.hu/Post/169/Mese_a_Matrai_Eromurol
A magyar tulajdonban lévő energiaszektor biztosítja hosszútávon is a megfizethető rezsit
https://szamokadatok.hu/Post/2375/Itt_a_futesi_szezon_nezzuk_a_szamokat
Magyar tulajdon aránya
https://szamokadatok.hu/Post/2840/Magyar_tulajdon_aranya

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210205-elkezdodott-a-matrai-eromu-atalakitasa

Címkék: Gazdaság  Környezetvédelem 

Klímahiszti helyett: 2000 milliárdos vasútfejlesztési programot jelentett be Fürjes Balázs

Klímahiszti helyett: 2000 milliárdos vasútfejlesztési programot jelentett be Fürjes Balázs

(+lista a cikk cégén!)

2000 milliárdos vasútfejlesztési program indul!
Többek közt a Déli körvasút fejlesztése, a Nyugati és a Déli pályaudvarok közötti átmenő vasúti rendszer kialakítása és a járműpark fejlesztése is a stratégia része.

A budapesti és az agglomerációs vasútra vonatkozó, átfogó hálózatfejlesztési koncepciót jelentett be Fürjes Balázs a Portfolió által szervezett online Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia konferencián csütörtök délelőtt. A Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szavaiból kiderült, a több résztvevő összefogásával kidolgozott program a Budapest Vasút 2040 elnevezést kapta.

Az államtitkár elmondta, a húszéves, 2000 milliárd forintos programot döntően uniós források fedezik majd, ebből az összegből 2030-ig 1000 milliárd forint biztosított.

Fürjes Balázs előadásában a stratégia legfontosabb elemeit is megadta:
📌a Déli körvasút kialakítása,
📌az átmenő vasúti rendszer létrejötte a Nyugati és a Déli pályaudvarok között,
📌a járműpark fejlesztése,
📌a hiányzó megállók és átszálló kapcsolatok fejlesztése.

A konferencián az is kiderült, hogy átlagosan 80 százalékos utasszám növekedést irányoznak elő a budapesti elővárosi vonalakon. Ezen belül előfordul olyan vonal, ahol ötszörös növekedést várnak.
Nemcsak utas-, hanem környezetbarát fejlesztéssorozat jön
Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója előadását azzal kezdte, hogy az agglomerációs közlekedés egy kihasználatlan piaci rés, amelynek a fejlesztésére nagy hangsúlyt kell fektetni. Szavaiból kiderült: a kidolgozott stratégia fontos eleme továbbá a szén-dioxid kibocsátás meghatározó mértékű csökkentése, amelyet csak a környezetbarát vasúti közlekedés szerepének növelésével lehet elérni.

A BFK vezérigazgatója beszélt a pályát érintő korszerűsítésekről is. Megemlítette, hogy a korszerű motorvonatok beszerzése folyamatos, ezek több vonalon is futnak már, ugyanakkor a pályák állapota leromlott, mert a pályafelújítások nem érintették a legkritikusabb szakaszokat.
A stratégia 80%-os utasszám növekedést céloz meg a régióban, így a pályák korszerűsítése is elengedhetetlen.
Déli Körvasút és alagút a Duna alatt
A vezérigazgató további megoldandó feladatként emelte ki, hogy a fejpályaudvarok helyett az átjárhatóságot kell erősíteni; ezt először a Déli Körvasúttal lehet létrehozni.
Ennek érdekében ott kettő helyett három vágány lesz és több új megálló, új átszállási kapcsolat is létesül. Ilyenek például a Nádorkert, Közvágóhíd, Ferencváros és Népliget megállók.

Az átmenő vasúti rendszer része továbbá a Duna alatti vasúti alagút, amelyet szintén 2040-ig, a stratégia időtartamán belül kellene megvalósítani.
Az alagút helyét még vizsgálják, a tervek szerint az 4,5 kilométer hosszon kétvágányos lenne, és óránként 24 vonat tudna áthaladni rajta.
Cél az utasszám növelése
Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója előadása elején felhívta a figyelmet a magyar vasút 175 éves évfordulójára. Ennek jegyében az idei évben egy fenntarthatósági világkonferenciát szerveznek Budapesten.
A vasút utasszáma 1990 és 2010 között jelentősen csökkent Magyarországon, az utóbbi tíz évben azonban enyhén emelkedni kezdett. Ennek oka, hogy a kétvágányú pályák hossza elmarad az Európai Unió vagy a V4-ek átlagától. Villamosított pályahosszban is mintegy 30-40 százalékos a lemaradásunk. A pályaszakaszok mindössze 2,4 százaléka alkalmas 140 km/h-nál nagyobb sebességre, a V4-ek átlaga 5-6 százalék.

A versenyképes vasúthoz egyenszilárdságú hálózat megteremtése, pályafelújítás, az állomások felújítása és korszerű járművek szükségesek; cél a közúti közösségi (esetleg egyéni) közlekedésnél gyorsabb, stabil eljutási idők biztosítása, emellett vonzó szolgáltatások nyújtása is.
A vezérigazgató kiemelt néhányat a MÁV Zrt. jelenleg zajló vagy rövidesen kezdődő fejlesztései közül.
Most is dolgoznak a legfontosabb fővárosi pályaudvarokon
2021-ben megújul a legforgalmasabb állomásnak, a Nyugati pályaudvarnak a tetőszerkezete (ezt a beruházást a Magyar Építő Zrt. kivitelezi): az új utastájékoztató ledfal, az újraaszfaltozott peronok és az akadálymentesítés idén szeptemberre készülhet el.

A Keleti pályaudvaron, mint második legforgalmasabb állomáson már voltak korábban felújítások, de 2021 tavaszán 1,6 milliárdos beruházásként indulhat meg az akadálymentesített utascentrum kiépítése, amely várhatóan az év végéig befejeződik (itt a HC Építő Kft. vállalta el a munkát) .
Az 50 megújuló állomás program 2019-ben indult, és leginkább komfortnövelő beavatkozásokat végeznek, emellett a kulturált állomási környezet kialakítása a cél. A legforgalmasabb vonalak mellé továbbá B+R és P+R parkolókat telepítenek.

További érdekességek:
📌 Videó: Fejlesztések, van benne sok vasút, tömegközlekedés, környezetvédelem is: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/405415033875363
📌 Magyarországnak Újra van tengeri kikötője
https://szamokadatok.hu/Post/2834/Magyarorszagnak_Ujra_van_tengeri_kikotoje
📌 Vasúti kocsik gyártása indul Magyarországon
https://szamokadatok.hu/Post/2776/Meszaros_Lorinc_ujabb_500_munkahelyet_hoz_letre
📌 Finisben a Budapest–Hatvan (80a) vasútvonal korszerűsítése!
https://szamokadatok.hu/Post/2769/Finisben_a_BudapestHatvan_80a_vasutvonal_korszerusitese
📌 A fővárosi tömegközlekedés fejlesztése
https://szamokadatok.hu/Post/2718/A_kormany_evente_szazmilliardokat_biztosit_Budapest_fejlesztesere_es_mukodesere
📌 Megújuló állomások
https://szamokadatok.hu/Post/2705/Orszagepites_regen_es_most
https://szamokadatok.hu/Post/2711/A_Bagi_vasutallomas_fejlesztese
https://szamokadatok.hu/Post/2567/Jelentos_projekt_keszult_el_a_fovaros_meghatarozo_vasutvonalan
https://szamokadatok.hu/Post/2187/Epitoipari_Nivodijban_reszesult_a_muemlekke_nyilvanitott_restauralt_tobb_mint_100_eves_kaposvari_vasutallomas
📌 Megígérték, megteszik. Újabb emeletes vonatok állnak forgalomba
https://szamokadatok.hu/Post/2408/Megigertek_megteszik_Ujabb_emeletes_vonatok_allnak_forgalomba
📌 Átalakult Kaposvár: átadták az ország első új intermodális csomópontját
https://szamokadatok.hu/Post/2281/Atalakult_Kaposvar_atadtak_az_orszag_elso_uj_intermodalis_csomopontjat
📌 160 km/órás sebességű vasút!
https://szamokadatok.hu/Post/2105/160_kmoras_sebessegu_vasut
📌 12 darab tram-train, vagyis villamos-nagyvasút hibrid fog közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között
https://szamokadatok.hu/Post/2020/12_darab_tram-train_vagyis_villamos-nagyvasut_hibrid_fog_kozlekedni_Szeged_es_Hodmezovasarhely_kozott

Forrás: https://magyarepitok.hu/vasutfejlesztes/2021/02/husz-evre-szolo-2000-milliardos-program-indul-a-fovaros-vasutfejlesztesere

Címkék: Fejlődés  Környezetvédelem 

Forgalomba állt az első elektromos Ikarus!

Évente 150 buszt fognak gyártani az Ikarus székesfehérvári gyárában!

Forgalomba állt az első elektromos Ikarus!

Negyedik állomásához érkezett a Zöld Busz Mintaprojekt, melynek keretében februárban a fehérvári helyi közösségi közlekedés résztvevői is tesztelhetik az elektromos meghajtású járművet.
Régen várt projekt érkezett a városba: tegnap munkába állt az az elektromos autóbusz, amely ízig-vérig a városhoz kötődik, ugyanis az összeszerelése is helyben történt, most pedig egy hónapon át az itt közlekedőket szolgálja.

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyezi a Zöld Busz Program, melynek első lépéseként indult el a mintaprojekt, melynek célja, az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése. Az Ikarus székesfehérvári gyárában készült jármű egy hónapon át az összes helyi buszjárat útvonalán megfordul majd, hogy minél többen kipróbálhassák és tapasztalatokat gyűjthessenek. Az elektromos autóbuszt az utazók térítésmentesen vehetik igénybe.

Cser-Palkovics András polgármester a projekt nyitónapján örömtelinek nevezte, hogy a sikeres pályázatnak köszönhetően egy „zöld busz” kapcsolódott be a város közösségi közlekedésébe.

– Ez az esemény örömteli azért, mert egy Ikarus autóbuszról beszélünk, örömteli azért, mert egy elektromos autóbuszról beszélünk, és örömteli azért, mert a hajnali órákban a jármű már be is kapcsolódott a menetrend szerinti közlekedésbe – kezdte Cser-Palkovics. Hozzátette, a városvezetés a használók visszajelzéseit is várja, hogy kiderüljön, örülnének-e az emberek, ha nem csak egy ilyen busz közlekedne a városban, és nem csak egy hónapig, hanem tartósan része lenne a „zöld busz” a város közösségi közlekedésének. Kiemelte, a városvezetés tárgyalásokat folytat a Volánbusszal arról, hogy a közeljövőben minél több ilyen, a környezetvédelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű autóbusz állhasson forgalomba.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, minden jó érzésű ember szeretne tiszta, élhető környezetben élni, védeni a Földet. Amennyiben nem változtatunk a jelenlegi szokásainkon és az alkalmazott technológiákon, ez a törekvés könnyen meghiúsulhat. Itt az ideje annak, hogy a hangzatos apokaliptikus szólamok helyét átvegyék a gyakorlatias tettek. Hozzátette, a buszok üzembe helyezésével a projektben részt vevő városok nem csak kevésbé zajszennyezett, egészségesebb környezetet hoznak létre lakóik számára, hanem az üvegházhatású gázkibocsátásuk csökkentésével hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez is. Az államtitkár elmondta, a projekt keretében eddig már Debrecenben, Békéscsabán és Nyíregyházán is bizonyítottak az e-buszok.

– A buszok átlagosan napi 165 kilométert tettek meg a három városban. Kilométer-arányosan 60 forinttal olcsóbb az üzemeltetésük. Egy hónap alatt közel 4500 kilogramm szén-dioxiddal tehermentesítették a környezetet. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 50 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátáscsökkenés érhető el egy busszal – tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta, a zöld energiára való áttérés egyfajta befektetés a környezetünkbe, a jövőnkbe, az életminőségünkbe.

Az autóbusz azonban csak nevében zöld, az utasok egy kék színű, rendkívül szép kivitelű járművel találkozhatnak.

– Egy városi autóbuszról beszélünk, háromajtós, teljes mértékben alacsony padlós kivitel. A további gyártások során tovább növeljük az alacsony padlós területet és az elsőbbségi ülések számát. Nagyon csendes jármű, egyetlen központi elektromos motorja van. A motor nagyon dinamikus és biztonságos közlekedést biztosít – beszélt a műszaki részletekről Fehérváry Tamás, az Electrobus Europe Zrt. vezérigazgatója.

Az elektromos autóbusz menetrendje a város honlapján elérhető. A jármű egész hónapban díjmentesen használható.

Forrás: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/befektetes-a-jovobe-4640371/
Videó: https://youtu.be/HdRS8JYu5FU

Címkék: Fejlődés  Környezetvédelem 

A számok ismét cáfolják az álhíreket!

Az ellenzék hazugságaival ellentétben ma nem csak "kenyérre futja", hanem jut lakásfelújításra is (nem csak a családosoknak, és nem csak a jövőben, az elmúlt 5 évben is jutott)

A számok ismét cáfolják az álhíreket!

2010 óta nyomják a túloldalon ezt a "Mészáros, Tiborcz, oligarchák, stadionok, stb" süket dumát, azt a hamis látszatot keltik, hogy a kormány nem támogatja a magyar családokat. A valóság ezzel szemben az, hogy támogatja, "nem kicsit, nagyon"!

📌 A kormány megteremtette talán a világ legnagyobb és legátfogóbb családtámogatási és otthonteremtési rendszerét
https://szamokadatok.hu/Post/2739/Csaladpolitika_szamokban_Jo_uton_indultunk_el
📌 A kormány adómentességgel támogatja a fiatalokat
https://szamokadatok.hu/Post/2703/Hogyan_adozik_egy_25_ev_alatti_fiatal
📌 A jövedelemadó csökkentését minden magyar dolgozó ember élvezheti
https://szamokadatok.hu/Post/2671/Ha_Gyurcsanyekat_tamogatod_nem_Orbannal_tolsz_ki_hanem_magaddal
📌 Jelentősen csökkent az állami szolgáltatások és ügyintézés díja
https://szamokadatok.hu/Post/2659/Dragulas_helyett_csokkeno_kiadasokkal_indult_az_ev
📌 A nagy diktatúrában 47 százalékról 20 százalékra csökkent a túlzsúfolt lakásokban élők száma
https://szamokadatok.hu/Post/2647/A_nagy_diktaturaban_47_szazalekrol_20_szazalekra_csokkent_a_tulzsufolt_lakasokban_elok_szama
📌 Öröklési és ajándékozási sarc - a Fidesz eltörölte
https://szamokadatok.hu/Post/2615/Oroklesi_es_ajandekozasi_sarc_-_a_Fidesz_eltorolte
📌 Jelentősen több pénz marad az emberek zsebében a rezsicsökkentés, az adócsökkentés és a 2010 óta folyamatosan emelkedő bérek miatt
https://szamokadatok.hu/Post/2707/Mennyi_maradt_a_rezsi_kifizetese_utan_most_es_2010-ben
📌 Álhír, hogy a kormány nem ad semmit az egyedülállóknak!
https://szamokadatok.hu/Post/2683/Alhir_hogy_a_kormany_nem_ad_semmit_az_egyedulalloknak
📌 A magyar munkavállalók fizetik az Európai Unió negyedik legalacsonyabb adóját
https://szamokadatok.hu/Post/1149/A_magyar_munkavallalok_fizetik_az_Europai_Unio_negyedik_legalacsonyabb_adojat
📌 Tények: kétszer olyan gazdagok vagyunk, mint Gyurcsányék idején
https://szamokadatok.hu/Post/2704/Tenyek_ketszer_olyan_gazdagok_vagyunk_mint_Gyurcsanyek_idejen
📌 Rezsicsökkentés - íme a valódi számok
https://szamokadatok.hu/Post/2682/Rezsicsokkentes_-_ime_a_valodi_szamok
📌 Válságkezelés régen és most: több munkahely van ma, mint a járvány előtt és 850 ezerrel több, mint 2010-ben.
https://szamokadatok.hu/Post/2734/Valsagkezeles_regen_es_most

Nos tehát ezen felsorolt intézkedések miatt (meg még egyéb, a listában nem szereplő intézkedések miatt is) a magyar embereknek több pénzük lett és jelentősen nőtt a mozgásterük is. Most már nem csak fizetéstől fizetésig élünk, és nem csak a számlákra jut pénz, hanem tudunk otthonfelújítással is foglalkozni. Jegyezzük meg, hogy a felmérés az előző 5 évről is szólt, és a nyilatkozók 57 százaléka kormányzati támogatás nélkül is fel tudta újítani otthonát.

A vártnál jóval több hazai lakóépületben végeztek energiahatékonysági felújítást az elmúlt öt évben, de ezek a beruházások jellemzően részlegesek voltak, energetikai tervezés nélkül történtek, valószínűleg ezért nem eredményeztek említésre méltó energiamegtakarítást - mondta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) igazgatója csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az intézet új reprezentatív felmérését ismertetve Koritár Zuzsanna kiemelte: a lakóingatlanok tulajdonosainak 57 százaléka mondta, hogy végzett valamilyen energiahatékonysági korszerűsítést az elmúlt öt évben, ami meglepetés volt a felmérést végzőknek. A MEHI korábbi, 2016-os felmérése során a válaszadóknak csak 24 százaléka jelezte, hogy tervez energetikai felújítást a következő öt évben.

A legtöbben nem elsősorban az energiafogyasztásuk csökkentése miatt vágtak bele a felújításba; a hőszigetelést, a fűtéskorszerűsítést és a nyílászáró-cserét végzők is a szerkezetek, berendezések elöregedését, rossz állapotát jelölték meg fő okként. A következő öt évben energiahatékonysági korszerűsítést tervezőknél már nagyobb arányban jelenik meg az energiapazarlás csökkentése szempontként.

A felújítások több mint háromnegyedéhez nem használtak energetikai tervet, a beruházást nem előzte meg műszaki felmérés.

A MEHI igazgatója kiemelte: a válaszadók kevesebb mint fele említette a beruházás előnyei között, hogy kisebbek lettek a számlák, több mint a felük nem jelezte energiafogyasztása csökkenését. Ebből arra következtettek, hogy ezen a téren nem történt jelentős változás - közölte Koritár Zuzsanna. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a korszerűsítést elvégzők 59 százaléka úgy látja, további energiahatékonysági beruházásokra is szüksége lenne.

A felmérés alapján 1,4 millió lakóingatlan tulajdonosa tervezi, hogy a következő öt évben felújítást végez, több mint a felük a következő egy-két évben, a várható teljes beruházási érték 3000 milliárd forint lenne.

A válaszok alapján a beruházást nem tervezők, illetve az azt tervezők számára is jelentős ösztönző lehet az ingyenes egyablakos szakértői tanácsadási rendszer kialakítása, a kedvező kamatozású és a kamatmentes hitel, az áfakedvezmény vagy a vissza nem térítendő támogatások. Koritár Zsuzsanna jelezte: a legnépszerűbbek a vissza nem térítendő támogatások, de a megkérdezettek között nagyon népszerű volt az egyablakos tanácsadás is.

A MEHI igazgatója a felmérés eredményei alapján hangsúlyozta: a meglévő lakossági felújítási kedvet olyan rendszerbe kellene terelni, hogy komplex beruházások valósuljanak meg, amelyek érdemi energiamegtakarítást hoznak.

Kitért arra is, hogy nincs energiahatékonysági kritériumokhoz kötve a legalább egy gyermeket nevelő családok számára elérhető lakásfelújítási támogatás, amelynél a beruházási összeg felét maximum 3 millió forintig visszatéríti az állam. Az energiahatékonysági intézet igazgatója felhívta azok figyelmét, akik tervezik a támogatás igénybe vételét, hogy lehetőleg energiahatékonysági felújításokra fordítsák ezt a forrást.

Kiemelte, hogy érdemes az energetikai beruházások előtt felméretni az ingatlan műszaki állapotát, hogy a legoptimálisabb megoldás szülessen és a legnagyobb energiamegtakarítást tudják elérni.

A lakossági felmérés tavaly novemberben készült, településtípusra, régióra és épülettípusra reprezentatív.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210121-a-vartnal-tobb-a-lakossagi-epuletenergetikai-felujitas

Címkék: Környezetvédelem  Megélhetés 

Park épül a fideszes vezetésű V. kerületben, ezért érthető a kamuzöldek és az álhírgyártó propaganda támadása

Akcióban a kamuzöldek (videóval, további cikkekkel a leírás végén)

Park épül a fideszes vezetésű V. kerületben, ezért érthető a kamuzöldek és az álhírgyártó propaganda támadása


A leleplezés érdeme nem a miénk, hanem a 24.hu ellenzéki lakájmédiáé.

🌳🌲 Videó: Hiteles információ Megyeri Szabolcs kertésztől: https://youtu.be/LTaVWHzzuno
🌳🌲 Tarlós idejében 3 év alatt tízezer fával lett zöldebb Budapest
https://bit.ly/38x2gtg
🌳🌲Településfásítási és Országfásítási programok
https://bit.ly/3hYr4gJ
https://bit.ly/38sAfmy
https://bit.ly/3hXcshL

Ne felejtsük el, hogy az ellenzék mindig azzal kampányol és azt kéri számon, amit a Belváros már évek óta sikeresen folytat: zöldfelületfejlesztés (ehhez kapcsolódóan a fák állapotát bemutató lakossági bejárások, adatlapok kihelyezése), forgalomcsillapítás, városarculati megújítás stb.

Céljuk, hogy okoskodó és kötekedő megmondóemberként irigyen erodálni az eredményeket, úgy téve, mintha ők találták volna ki és bármit is jobban tudnának. Még véletlenül sem hangzik el egyetlen pozitív megjegyzés sem az eredményekről vagy a tervezett célokról. Ezt látjuk most is.

A felújított Podmaniczky Frigyes tér: https://bit.ly/3sapQ6B
A felújított József nádor tér: https://bit.ly/3ox5faB

Könnyű feltalálni a csőben a lukat és más eredményeit pocskondiázni, csak sajnos a szivárványkoalíció-ellenzék azon kívül, hogy a fejlesztéseket kritizálja, semmi érdemit nem tett, mikor tehette volna, és nem tesz most sem, ahol lehetősége lenne. A jó ügy mellé nem szeret beállni, mivel az nem szokása.
Ennek megfelelően természetes, hogy a 24.hu vagy bármely más ellenzéki lap újságíróit felháborítja, amikor az ellenség táborához tartozó polgármester és stábja pénzt áldoz arra, hogy

egy foghíjtelken, az ott eddig vadon növő, invazív növényzetet, az életciklusuk végén járó, vagy menthetetlenül beteg gyomfákat szakszerű tervezéssel egészségesebbre, biztonságosabbra és fenntarthatóbbra cserélje,
ezzel a lakosság számára elérhető és élvezhető közparkot – vagy ahogyan jellemzően a belvárosi az üres telkeken létrejövő innovatív zöld oázisokat nevezi a haladó szellemű építész szakma: zsebparkot – hozzon létre.
Ez így leírva tényleg durvának tűnik, főleg a balliberális (beleértve már a Jobbikot is) vezetésű kerületek tevékenységének tükrében. Ha innen nézem, teljes mértékben megértem a 24.hu munkatársait, helyükben én is betámadtam volna ezt a jobboldalra oly jellemzően felelőtlen, magamutogató nyüzsgést. A hülye stréberek, eminensek, akik nem tudnak nyugton maradni a seggükön. Bezzeg a ballib városvezetők ilyet nem csinálnak. Szépen, nyugodtan átgondolnak minden lépést, hiszen abból még nagy baj nem lehet. Ezt a megfontoltságot nagyon is lehet tisztelni a ’szakértői’ ballib oldalon.

Talán ennek a tiszteletnek köszönhető, hogy a balliberális újságírók nem csináltak ekkora patáliát a rendszerváltás utáni 20 év csendesen rothadó időszakában, amikor a lassú elhasználódáson kívül nem igazán történt semmi. Majd 2010 óta feléledtek, mert a második világháború utáni építkezésekhez hasonló volumenű fejlesztések korszaka jött el, ami teljesen felzaklatta a függetlennél függetlenebb szerkesztőségek életét. Azóta minden kormányoldali beruházást alaposan lefikáznak, mintha teljesítménybért kapnának érte (ugye nem trafáltam bele véletlenül, hogy tényleg azt kapnak?), az ellenzéki vezetésű településekkel kapcsolatban pedig diszkréten hallgatnak.

Amúgy, ha belegondolunk, van ebben a taktikában ésszerűség. Utólag nézve jogosan gondolhatja a balliberális városvezető, hogy ha nem csinál semmit, akkor maximum egyetlen konkrét kritika érheti: az, hogy nem csinál semmit.
Ha viszont tenné a dolgát, és projektek tömkelegével fejlesztené a rá bízott települést, akkor döntések százait kéne meghoznia, amivel rengeteg alkalmat adna a kötözködésre.
Még az eredmény is nekik ad igazat, hiszen Karácsony Gergely úgy nyerte el a főpolgármesteri címet, hogy előtte Zuglóban a szó legszorosabb értemében nem csinált semmi hasznos dolgot. Persze megint túlzok, hiszen a helyi MSZP számára nagyon is hasznos volt az a néhány év, mert gyakorlatilag szabadon garázdálkodhattak a helyi vagyonnal.

📌 Nézzük, mi is a baja a 24.hu-nak a belvárosi projekttel.
Fakivágás
Közpénzherdálás
Lakossági tájékoztatás hiánya
Vegyük sorra.

📌 A kivágott fák. Ezt nem kell sokat ragozni, hiszen erre épült a ’független’ sajtó 2019-es pártpolitikai kampánya. Minden egyes kivágott fát megírtak. Az a vicces ebben, hogy a Demszky-éra két évtizedében magasról szartak a fákra, akár kivágás, akár az elhanyagoltság miatti pusztulás volt az ok, majd amikor nagyarányú fejlesztések indultak el, a balliberális újságírók rájöttek, hogy szeretik a fákat. Mégpedig minden fát, függetlenül attól, hogy az káros, veszélyes, nem kívánatos, vagy szakszerűen tervezett módon lett ültetve, így hasznos, biztonságos és fenntartható módon kezelhető. A 2019-es helyhatósági választás óta annyit változott a balliberálisok viszonya a fákhoz, hogy már csak a kormánypárti vezetésű települések fáit szeretik, aggódják és siratják, miközben a balliberális kerületek és városok fakivágásai hidegen hagyják őket, és ezekért egy könnycseppet sem ejtenek.

Természetesen az V. kerületi fákról szóló tényfeltáró (!) cikkben arról mindvégig egyetlen szó sem esik, hogy Belváros Önkormányzata 2014 óta több, mint 300 fát telepített, minden közterület-fejlesztésénél növelte a zöldfelületeket, hagyományt teremtett a társasházi közösségek számára évente kiírt zöld pályázatával, Magyarországon elsőként kezdte használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércella rendszert, olyan újdonságokat is bevezetett már, mint például az oktatási, nevelési intézményekbe telepített zöldfal vagy a 2020-ban a József nádor téren kialakított zöld buszmegálló. Nem meglepő, hogy arról is csak a helyreigazításból értesülhetünk, hogy Belváros Önkormányzata a tervek szerint a telken több mint 20 fát és több mint 800 m2 cserjét és évelőt telepít. Ráadásul mindezen felül a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár több mint 600 m2 felületű zöldfal kialakítását tervezik.

📌 Közpénzherdálás. Már a független, pártatlan cikk második mondatából is megtudhatjuk, hogy „Az ellenzék szerint drága dolog készülődik”. Majd a szivárványkoalíció részéről állásfoglaló Kovács Alex Gábor a beruházás költségeit latolgatva úgy fogalmaz, hogy „nagyon magas ár egy, amúgy nem kifejezetten nagy területen végzett parkosításért”. Milliárdos költségek említésénél az olvasó csak egyetérteni tudna ezzel, ha az eddigiek alapján nem lenne sejthető, hogy az ár-érték arány objektív megítéléséhez szükséges egy-két információ ezúttal is „véletlenül” kimaradt. Csupán arról nem esett szó, hogy a beruházás hangsúlyozottan nem csak parkosítást jelent. A projekt a tervek szerint magában foglalja a következő funkciók kialakítását:
pihenőpark, régészeti bemutató tér, kiállítás, meglévő régészeti emlékek bemutatása, mini tanösvény (városfal, gyilokjáró, a régészet által bemutatásra érdemesnek tartott felszín alatti régészeti emlékek), térszín alatti kiszolgáló helyiségek (porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó, üzemeltetési és gépészeti tér); valamint a Veres Pálné utca - Szarka utca és Vámház krt. közötti szakaszának út és járdarekonstrukcióját is.

📌 Lakossági tájékoztatás hiánya. Természetesen, ahogy a cikk eddigi részeiből is kiderült, megírásának célja csakis a szakszerű, teljes körű tájékoztatás volt. Ezt igazolja az is, hogy szintén „véletlenül” az sem került benne említésre, hogy a kivágás megkezdése előtt, mint minden esetben, Belváros Önkormányzata a kerületi, így a környéken élő lakosságot is tájékoztatta, illetőleg lehetőséget biztosított a szakértőkkel folytatott konzultációra is a pandémiás helyzet adta lehetőségeken belül, ami a kerületi tévében és a kerületben megjelenő belvárosi lapban ismertetésre került (ez utóbbi információ a helyreigazításban már helyet kapott).

A Kontrához eljuttatott, kerületi tévében sugárzott riportban Megyeri Szabolcs, az V. kerület főkertésze 6 percben, minden részletre kiterjedően ismertette a fakiváltás szakmai indokait és a fapótlás részleteit, további kérdések esetén pedig a képernyőn megjelenő telefonszámon maga a főkertész fogadta az érdeklődő lakosság kérdéseit.

A szakszerű tájékoztatás jegyében természetesen ez a videó sem kaphatott helyett a cikkben, hiszen kertészeti kérdésekben bizonyára az ellenzék álláspontja a mérvadó, akik szerint „nem volt szükséges az összes fa kivágása”.

Van még sunyi inszinuáció is a cikkben, például egy cég felemlegetése, amelyik több belvárosi projektet nyert el, de nem írnak semmit arról, hogy miért fontos ezt megemlíteni. Magyarán nem találtak kifogásolható elemet, mégis jó beleírni, hogy mennyi megbízást kap a cég, mert tudja az újságíró, hogy sokan fognak erre bólogatni, hogy biztos valami susmus van a háttérben. Az ugye nem perképes, hogy tárgyszerűen leírják a projektek és a megbízási díjak mértékét, a sajtónak joga van lényegtelen információkat közölni, így következmények nélkül lehet pletykákat generálni.

Lássuk be, az ilyen sunyi szemétségben mindig is jobbak voltak nálunk.

Nézzük, mikor nem féltették a fákat:
📌 Nem féltették a fákat Terézvárosban
https://szamokadatok.hu/Post/1676/Brutalis_fairtas_Terezvarosban
📌 Nem féltették a fákat, amikor Karácsony vágatta ki azokat
https://szamokadatok.hu/Post/1012/Visszavettuk_Budapestet_-_Karacsony_Gergely_most_eppen_85_fa_kivagasarol_dontott
📌 Nem láncolták oda magukat Dunaújvárosban sem
https://szamokadatok.hu/Post/200/Bravo_Dunaujvaros
📌 Nem aggódnak, hogy választási igérete ellenére Karácsony NEM ültet minden Budapesten született gyerek után egy fát
https://szamokadatok.hu/Post/2340/Faultetesi_programok_1_ev_utan_tisztan_elvalik_a_hazugsag_a_valosagtol

És mikor féltik? Amikor nő a zöldterület mérete és megújulnak a fák, amikor kevesebb fa helyett több fa lesz, amikor egy lepukkant területből egy csodálatos közpark alakul.
📌 Féltették a tabáni fákat a választás előtt, majd a választás után már nem féltették, ki is vágták azokat.
https://szamokadatok.hu/Post/1782/Atadtak_a_tabani_szabadidoparkot_-_Koszonjuk_Tarlos_ur
📌 Féltették a Ligetben lévő fákat is, holott a zöldterület mérete a Ligetben is nő, 60 százalékról 65 százalékra.
https://szamokadatok.hu/Post/2653/Liget_Budapest_Projekt_-_ezt_tamadtak_es_a_mai_napig_tamadjak_a_liberalis_diktatura_hazai_kepviseloi
📌 A Liget projektet a kamuzöld, álcivil szervezeteik is támadták
https://szamokadatok.hu/Post/331/Szamok_tenyek_a_Ligetrol

Forrás: https://kontra.hu/oriasi-botrany-a-belvarosi-onkormanyzat-teszi-a-dolgat/
A 24.hu hazugságai majd a később közzétett helyreigazítás: https://24.hu/belfold/2021/01/05/fakivagas-bastya-utca-kozpark-belvaros/

Címkék: Környezetvédelem 

Bejelentéseink alapján 10 000 tonna illegális hulladékot számoltak fel a Tisztítsuk meg az országot! programban

Környezetvédelemről a baloldal szokott beszélni, a Fidesz cselekszik

Bejelentéseink alapján 10 000 tonna illegális hulladékot számoltak fel a Tisztítsuk meg az országot! programban

Miközben a "klímahisztis" Karácsony Gergely Szilveszter a fővárosi köztéri kukák harmadát leszereli, a kormány 10 ezer tonna illegális hulladékot gyűjtött össze.

A kormány 2020 februárjában hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek egyik fontos célja Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól. Az akcióterv célkitűzéseihez kapcsolódva a Tisztítsuk meg az országot! programban a leginkább érintett szereplők - a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település - közreműködésével több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel az elmúlt hónapokban - közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény ismerteti: a MÁV Zrt. kétszáznál is több bejelentést kapott, és eddig több mint 1000 tonna hulladékot szállított el, valamint 2021 első negyedévében további 29 helyszínt tisztít meg. A vasúttársaság decemberben nagyszabású kampány keretében végzett szemétszedést, az akcióban mintegy 700 dolgozó vett részt.

Az egy hét alatt összegyűjtött hulladék mennyisége elérte a 3,5 tonnát, több mint 1000 zsákot töltöttek meg a vasúti sínek mentén elszórt szeméttel. A jellemzően vonatból kidobott kommunális hulladék mellett bútorokat, elektronikus eszközöket, autógumikat is összegyűjtöttek a munkák során.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. október 1-jét követően 521 bejelentés alapján mintegy 800 tonna és további 460 m3 illegális hulladékot szállított el. Nyolc helyszínen jelenleg is ütemezetten végzi az illegális hulladék elszállítását. Decemberben a társaság összesen 52 ezer munkaórát fordított hulladékgyűjtésre.

Az erdészeti társaságok 220, a nemzeti park igazgatóságok 31 bejelentést kaptak december közepéig a HulladékRadar applikáción keresztül. Az állami erdőgazdaságok ezek alapján december 20-ig mintegy 606 m3-nyi hulladéktól tisztították meg a kezelésükben lévő erdőterületeket.

A nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 köbméter hulladékot szállítottak el a program keretében. Sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket tisztítottak meg a szeméttől, de kiemelt természetvédelmi jelentőségű területek, fokozottan védett fajok élőhelyének hulladékmentesítése is megtörtént. Az újabb illegális hulladék-lerakás megelőzése érdekében 16 sorompót és 45 kamerát telepítettek, és az év végéig még további eszközök kihelyezése várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz december közepéig 133 bejelentés érkezett, a jelzett lerakók felszámolását folyamatosan végzik a vízügyi igazgatóságok. A bejelentések a kisebb mennyiségű, 1-8 köbmétertől egészen a 250 köbméteres mennyiségig terjedő különböző összetételű hulladékot tartalmaztak. Eddig összesen 768 tonna és 8562 köbméter vegyes, valamint 1,4 tonna és 12 köbméter veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze.

A HulladékRadar applikációnak eddig mintegy 11 ezer felhasználója van, akik december közepéig 8210 alkalommal tettek bejelentést jogellenesen elhelyezett hulladékról. Az 5 köbméteres mennyiséget meghaladó szemét ebből több mint 1500, az 1-5 köbméter mennyiség közötti pedig 3863. A bejelentők 1232 gumiabroncsot, valamint 540 darab illegálisan elhelyezett autóroncsot is jeleztek az alkalmazás segítségével.

A kormány a járványhelyzet miatt április végéig meghosszabbította a program első ütemét, így az abban részt vevő szervezeteknek 2021. kora tavaszáig kell lezárniuk a programjaikat.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210106-tobb-mint-tizezer-tonna-illegalis-hulladekot-szamoltak-fel-eddig-a-tisztitsuk-meg-az-orszagot-programban

Kapcsolódó cikkek:
📌 Teszteltük a Hulladékradar alkalmazást https://szamokadatok.hu/Post/2425/Teszteltuk_a_Hulladekradar_alkalmazast
📌 Videó: A kormány nem beszél “zöldségeket”, hanem valódi intézkedéseket hoz az élhetőbb jövő érdekében!
https://szamokadatok.hu/Post/1778/A_kormany_nem_beszel_zoldsegeket_hanem_valodi_intezkedeseket_hoz_az_elhetobb_jovo_erdekeben
📌 A jelenleg futó környezetvédelmi projektek egy része (lista)
https://szamokadatok.hu/Post/2076/Ujabb_olcso_ballib_propaganda_65_oran_at_demonstral_a_Greenpeace_Orban_hivatalanal

Címkék: Környezetvédelem 

Ezzel a felújítással havonta milliókat spórolhat Kaposvár

A baloldal beszél klímavédelemről, a Fidesz cselekszik

Ezzel a felújítással havonta milliókat spórolhat Kaposvár

Teljesen megújult épület várja a hivatalba igyekvőket Kaposváron
Az energetikai felújítás hét szinten, 8600 négyzetméteren valósult meg a Nagy Imre téri épületben a Szabadics Zrt. munkájával. (Már megint NEM Mészáros, így az álhírgyártó propaganda nyilván nem fog beszámolni erről a munkáról)

Befejeződött a Somogy Megyei Kormányhivatal épületének energetikai korszerűsítése a Szabadics Építőipari Zrt. kivitelezésében csaknem nettó 1,9 milliárd forint értékben. Az energetikai projekt műszaki átadása megtörtént. Jelenleg más projekt keretében még belsőépítészeti munkálatok folynak az épületben.

A tárgyaló bővítés, a vizesblokk felújítás és a főbejárati rész belső átalakítása után 2021 elején vehetik birtokukba az épületet az ott dolgozók.

Az épület a ’70-es években épült az akkori műszaki megoldások alkalmazásával. A beruházással a mai követelményeknek megfelelő és gazdaságosan üzemeltethető épület jött létre az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően. A projekt részleteiről Pimmer Tamás és Borbás Gyula építésvezető tájékoztatta lapunkat.

Növényárnyékoló a kánikula ellen
A felújítás több mint 8600 négyzetmétert érintett, ez magában foglalta a mélyföldszintet, a földszintet és öt emeletet. A homlokzatokhoz tartozó felületek teljes korszerűsítésen mentek keresztül, emellett elkészült a meglévő falszerkezetek és lábazatok hőszigetelése, illetve a színvakolat is – mondták el a szakemberek.

A meglévő homlokzati függönyfal helyett új, statikailag méretezett tartószerkezeteket építettek be, és új, Knauf rendszerű, homlokzati hőszigetelt, szerelt falat készítettek. A belső épületrészekben az álmennyezeteket elbontották, majd hőszigetelés után visszaépítették azokat. Pótolták a padló- és falburkolatokat a homlokzat egy méteres sávjában, és a régi parapet bútorok helyére újakat építettek – folytatta a két építésvezető.

A létesítmény külső és belső festésen is átesett, valamint lecserélték a bádogos szerkezeteket. A nyílászárókat műanyag és alu profilúakra cserélték, valamint gondoskodtak azok árnyékolásáról, illetve homlokzati növényárnyékolót készítettek automata öntözőrendszerrel – tették hozzá.

Két, 20 darabos napkollektor segít a melegvíz ellátásban
Az épület elektromos fogadó és elosztó berendezései is megújultak. A teljes világítási és biztonsági világítási rendszert korszerűsítették, amely a villámvédelmi rendszert is magában foglalta.

A fűtési és a hűtési rendszerek sem maradtak ki a munkálatokból: a meglévő csőhálózatot, valamint a fűtő és hűtő berendezéseket kicserélték, miközben távhő ellátásra állt át az épület. Emellett új, napkollektoros rendszert integráltak, amely két, 20 darabos napkollektort tartalmaz, és 70 kilowattos teljesítményével segít rá a melegvíz előállításra – fűzték hozzá.

A szakemberek kiemelték: a teljes kivitelezés ideje alatt sikerült megfelelni annak az elvárásnak, miszerint a régi homlokzati falat és a lapostető szigetelést úgy bontsák el, és az újat úgy építsék meg, hogy az épület belső tereinek állagmegóvását biztosítsák.

Forrás, további képek és érdekes cikkek: https://magyarepitok.hu/energetika/2020/12/teljesen-megujult-epulet-varja-a-hivatalba-igyekvoket-kaposvaron-
Magyar Építők 🇭🇺

Címkék: Környezetvédelem