Címke: Környezetvédelem

Teszteltük a Hulladékradar alkalmazást

Kipróbáltuk - működik!

Teszteltük a Hulladékradar alkalmazást

Pár hónapja jelentették be a Hulladékradar alkalmazást, mely azt a célt szolgálja, hogy közösen megtisztítsuk Magyarországot az illegálisan lerakott szeméttől. Bárki letöltheti okostelefonjára, az alkalmazás ingyenes, egy néhány másodperces regisztráció után a telefonunk segítségével, a hulladékot lefotózva jelenthetjük azt az illetékes szerveknek. A telefon elküldi a fotó készítésének GPS koordinátáit, amit Ön kiegészíthet leírással, szövegesen is leírt címmel.

Jelentettük a közelünkben lévő erdőben heverő gumiabroncsot, és néhány hét múlva a hulladékot elszállították. Mindenkit arra bíztatunk, hogy ha szemetet lát ott, ahol annak nem kellene lennie, jelentse! Közösen sokat tudunk tenni környezetünkért! Ez nem kamu klímaveszélyhelyzet, és nem is hangzatos nagy szavak, ez egy gyakorlati intézkedés, ami működik!

RENGETEG SZEMETET SZÁLLÍTOTTAK EL ŐSSZEL AZ ERDŐKBŐL

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Az akció mintaprogramja a Pilis Parkerdő Zrt. területén indult, ahol közel 200 köbméter szeméttől mentesítettek egy budapesti erdőfoltot a IX. kerületben. Az ősz folyamán az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába, aminek eredményeként országszerte már összesen 1100 köbméter szeméttől szabadították meg az állami erdőket. Ennek a mennyiségnek az egyharmadát, mintegy 350 köbmétert a hulladékradaron keresztül jelentettek be a lakosok, kétharmad részt pedig az erdőgazdaságok saját munkatársai derítettek fel.

Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze. Az őszi időszakban a legtöbb hulladékot a nagyobb településeket körülvevő parkerdőkből szállították el Budapest, Pécs és Sopron környékén, de a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is több száz köbméter szeméttől szabadították meg az erdőket.

A munka folytatódik, az ünnepek előtt újabb takarítási akcióval készülnek az erdőgazdaságok. A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért elkészítették azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/rengeteg-szemetet-szallitottak-el-osszel-az-erdokbol

Címkék: Környezetvédelem 

Már 30 ezer nagycsalád ült át az állami támogatásnak köszönhetően új, biztonságos, környezetbarát autóba

Már 30 ezer nagycsalád ült át az állami támogatásnak köszönhetően új, biztonságos, környezetbarát autóba

Ezek a számok, ez a valóság. 30 ezer család az legalább 150 ezer érintett ember. 150 ezer ember érezhette az új autó illatát ennek a nagyszerű támogatásnak köszönhetően.

Átlépte a 30 ezret a nagycsaládos autóvásárlási támogatást igénylők száma – jelentette be Facebook-oldalán Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik legalább a harmadik gyermeküket várják, vagy már most nagycsaládban élnek. Az új autónak legalább hétszemélyesnek kell lennie, az állam pedig átvállalja a jármű vételárának felét, de legfeljebb 2,5 millió forintot.

Mivel az államkincstár a vásárláskor közvetlenül átutalja a vételár felét, így a nagycsaládoknak nem kell megelőlegezniük az összeget, emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, a lehetőség 2022 végéig biztosan megmarad, és az igénylést nem befolyásolja a koronavírus-járvány.

Na de mit tett a baloldal a családok érdekében? Nézzük csak!

A baloldal eltörölte a Szocpolt, a családi adókedvezményt 1 és 2 gyermek esetén, a 3 gyerekesekét csökkentette, eltörölte a támogatott forinthitelt, devizacsapdába sodorta a magyar családokat, elvettek 1 évnyi GYES-t, egekbe emelték a rezsi árát és befagyasztották a béreket, és ezt 11,3%-os munkanélküliség kísérte! A balliberálisok kórházakat, orvosi rendelőket, iskolákat, óvodákat zártak be, az ingatlanokat eladták, a kórházat egy részét privatizálták, majd csődbe vitték (Hospinvest). az orvosokat, az ápolókat meg kirúgták.
Mindent megtettek annak érdekében, hogy Magyarországon ne legyen jó családot alapítani.

Forrás: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/425887305237229

Címkék: Család  Környezetvédelem 

Paks II. - szuverenitásunk nem lehet alku tárgya

Megkapta az energiahivatal létesítési engedélyét a Paks II. erőmű

Paks II. - szuverenitásunk nem lehet alku tárgya

A mai világban nagyon sokat jelent a szuverenitásunk fenntartása, továbbá a külföldi országoktól és vállalatoktól való függőségünk csökkentése. A járványhelyzet megmutatta, hogy a korábban betonbiztosnak hitt intézmények, mint például a határok nélküli Európa, vagy a kereskedelem azon elve, hogy bármekkora igények esetén a kereskedelmi és termelési láncok ki tudják elégíteni az igényeket, megdőltek. Magyarországnak a teljes önellátásra kell törekednie, noha tudjuk, hogy bizonyos dolgok terén (mint például a földgáz) sosem leszünk önellátóak. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy amit meg tudunk termelni Magyarországon, azt termeljük is meg. Ebből lesznek munkahelyeink, ettől fog erősödni a magyar gazdaság. A Paksi beruházás az ország áramellátásának, a gazdaságunknak, a zavartalan életünknek egyik alappillére. Bár egyesek még ebből is politikát csinálnak, jönnek itt mindenféle demagóg megújuló energia szövegekkel, de a helyzet az az, hogy nem kell választanunk napenergia, atomenergia, fosszilis energia között. Az ország akkor lesz biztonságban, ha áramellátásunk több lábon áll. Az MVM már több, mint 50 naperőművet létesített, és továbbiak építése van kivitelezés illetve tervezés fázisában.

A cikk végén linkelünk egy korábbi írásunkat, melyben hosszasan taglaltuk Magyarország Klímavédelmi stratégiáját, a konkrét intézkedéseket, megvalósult és folyamatban lévő beruházásokat.

Kiadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Paks II. atomerőműre vonatkozó létesítési engedélyt – tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020 októberében létesítési engedély iránti kérelmet nyújtott be a MEKH-hez. A hivatal a hatályos jogszabályok alapján megvizsgálta a kérelmében foglaltakat, és megállapította, hogy a cég jogosult a 2×1262 (2524) megawatt névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény alapján soron kívül bírálták el a kérelmet – tette hozzá a MEKH. A hivatal az erőművi engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, a nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat az Országos Atomenergia Hivatal folytatja le.

A tervek szerint megépülő létesítmény a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb termelő egysége lesz, kiemelt szerepet játszik majd az ország karbonmentes energiatermelésében – áll a MEKH közleményében.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a MEKH által kiadott villamos létesítési engedély kiemelt jelentőségű, az olyan fajsúlyos engedélyek közé tartozik, mint a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély. A most megkapott villamos létesítési engedély előfeltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének, az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható, a nukleáris létesítményre vonatkozó létesítési engedéllyel együtt – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a novemberi, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán elmondta: a létesítési engedélykérelmet június 30-án benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/megkapta-az-energiahivatal-letesitesi-engedelyet-a-paks-ii-eromu-8982536/

🇭🇺 2050-re klímasemlegesek leszünk, ennek ára 50 000 milliárd forint. Teljes lista klímavédelem ügyben!
https://szamokadatok.hu/Post/2076/Ujabb_olcso_ballib_propaganda_65_oran_at_demonstral_a_Greenpeace_Orban_hivatalanal
https://szamokadatok.hu/Post/1758/Zold_demagogia_kontra_szamok

Címkék: Gazdaság  Környezetvédelem 

Faültetési programok: 1 év után tisztán elválik a hazugság a valóságtól

(+ további cikkek!)

Faültetési programok: 1 év után tisztán elválik a hazugság a valóságtól

Egyik kedvenc olvasmányunk a "szeretett" és 353 593 ember által "szabadon választott" főpolgármesterünk választási programja (választási hazugságai). A dokumentumot itt éritek el, amíg azt persze nem törlik. (mi lementettük minden esetre)(https://parbeszedmagyarorszagert.hu/files/public/budapest_mindenkie_1.pdf

Nagyon trendi és nagyon demagóg választási szöveg volt az "Új fát ültetünk minden budapesti újszülött tiszteletér" jelmondat, amit persze az összes balliberális jelölt bele is copy/paste-el a programjába, Geri sem volt kivétel ez alól.
Megnéztük a KSH születési adatait, és azt olvastuk ki belőlük, hogy Budapesten (tehát nem Pest megyében, hanem kizárólag Budapesten) nagyjából 12000 gyermek születhetett a választások óta. A szám nem egészen pontos, mert a KSH negyedéves adatokat jelenít meg, de nagyságrendileg stimmel, főleg mert a számot összevetettük a korábbi évek adataival is.

Tehát 12000 gyermek - hol vannak a fák, Geri? 12000 fával egy kisebb erdőt be lehetne telepíteni, de eddig valahogy egyetlen olyan hírt sem olvastunk, hogy Budapesten akár egy tulipánhagymát is elültettek volna.
Eddig csak azt olvastuk, hogy életerős, egészséges fákat vágnak ki. Azokat a fákat, melyeket Geri még meg akarta védeni a csúf és gonosz Tarlóstól a kampányban.
Vajon milyen érzés lehet annak a 353 593 embernek nap mint nap felkelni, tükörbe nézni és szembesülni azzal, hogy mennyire naivak és könnyen megvezethetőek voltak....
A raszta hajú fizetett provokátorok a választások óta felszívódtak, senki sem láncolja oda magát a fákhoz, senki sem tüntet, senki sem akadályozza a veszélyes (és a nem veszélyes) fák kivágását.

🔴 Ahol a faültetés nem csak demagógia, hanem valóság:

📌 Győr: A Babaligetből indul az idei faültetés
Még tavasszal hirdettem meg, hogy minden Győrben született gyermek kaphat egy fát.
Két lehetőség közül lehet választani:
➡️ vagy az igénylők ültetik el,
➡️ vagy a Győr-Szol elülteti a Babaligetbe!
A Babaliget első fáit ma délelőtt Dr. Pergel Elza, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs alpolgármesterekkel együtt jelképesen ültettük el a Marcal teniszcentrum melletti üres területen. A leadott igénylések után eddig 112 fát fa került a Babaligetbe, 26-an pedig úgy döntöttek, a saját környezetükben ültetik el az igényelt fákat.
Az idei szezonban egyébként több mint 1250 csemetét és több mint 400 cserjét ültettünk el Győrben.
Megígértem, megcsináltuk! #SzívügyünkGyőr
🌳 Fát igényelni az alábbi linken lehet: https://bit.ly/2Hg0Ect
https://www.facebook.com/drdezsicsabaandras/posts/404291567605904

📌 Budapest a "visszavétel" előtt
Tarlós István kezdeményezésére 2016. októberében indult a ‘10.000 új fát Budapestre’ program. 3 év elteltével, és 9.999 fa telepítése után Főpolgármester úr ma elültette a 10.000-ik fát a Margitszigeten. Az esemény nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott, melyen beszédet mondott, Tarlós István főpolgármester mellett, Nagy István agrárminiszter is.
https://www.fokert.hu/10-000-ik-fa-elultetese-a-margitszigeten/

📌 Debrecen:
ELÜLTETTÉK AZ 1000. FÁT A DEBRECEN, A MI KERTÜNK PROGRAM KERETÉBEN
Papp László polgármester ültette el az idei ezredik fát Debrecenben. Áprilisban indított kezdeményezése sikeres volt, a város minden részébe jutott új fa ebben az évben. A tájékoztató alkalmával Balázs Ákos alpolgármesterrel és a Fidesz-KDNP frakció tagjaival 50 tölgyfát ültettek el a Wesselényi-lakótelepen.
Az ültetéssel egybekötött sajtótájékoztatón Papp László Debrecen polgármestere elmondta:
„Elkötelezettek vagyunk Debrecen környezeti értékei, közterületei tisztasága iránt. A Debrecen, a mi kertünk program áprilisi elindításakor célul tűztük ki a városi zöldterületek: parkok, sétányok felfrissítését, valamint az erdőtelepítéseket. A Wesselényi-lakótelepen most 50 db tölgyfát ültettünk el, a facsemetéket úgy helyeztük el, hogy felnőve védelmet nyújtsanak a lakókörnyezet számára a szállóporral szemben. Már minden városrészbe ültettünk fát, az elkövetkező 5 évben pedig 10 ezer darabot helyezünk a földbe Debrecenben. Az intenzív fásítással a levegő minőségét szeretnénk javítani. Itt Debrecenben egészséges környezetet szeretnénk hagyni az utánunk jövő generációkra. Ezt szem előtt tartva megalkotjuk Debrecen környezetvédelmi stratégiáját.”
https://www.debrecen.hu/hu/debreceni/hireink/elultettek-az-1000-fat-a-debrecen-a-mi-kertunk-program-kereteben

🔴 A kormány klímavédelmi stratégiája, eredmények - átfogó kép klímavédelem ügyben. https://szamokadatok.hu/Post/2076/Ujabb_olcso_ballib_propaganda_65_oran_at_demonstral_a_Greenpeace_Orban_hivatalanal

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wns001.html
📌 Visszavettük Budapestet - Karácsony Gergely most éppen 85 fa kivágásáról döntött: https://bit.ly/3kLhtcP
📌 Karácsony programja: https://parbeszedmagyarorszagert.hu/files/public/budapest_mindenkie_1.pdf
📌 Az alábbi cikkben olvashatunk arról, hogy az önkormányzati választások középpontjában lévő Szentendrei úti fákat is kivágták karácsonyék.
https://index.hu/belfold/2020/04/02/szentendrei_uti_fak_fakivagas_japan_akac/
📌 Aki viszont valóban fát ültet, az Magyarország Kormánya, az Országos Fásítási Program keretein belül csak 2019-ben 6000 hektárral bővült Magyarország erdőinek területe, amihez 22 000 000 facsemetét biztosított a kormány. 2010 óta eddig összesen 450 000 000 fát ültettek 9500 tonna makkot vetettek el.
https://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/450-miilio-facsemete-ultetes
https://szamokadatok.hu/Post/77/Szamok_-_Faultetes
📌 Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium. https://youtu.be/_bkRdcPN2o0
📌 Karácsony új fát ígért minden budapesti újszülött tiszteletére: Hazudott! https://szamokadatok.hu/Post/1181/Karacsony_uj_fat_igert_minden_budapesti_ujszulott_tiszteletere
📌 Klímaveszélyhelyzet – üres szavak Budapesten
https://szamokadatok.hu/Post/117/Klimaveszelyhelyzet_ures_szavak_Budapesten_folyamatos_faultetes_Debrecenben
📌 Óriási siker az Agrárminisztérium ország- és településfásítási programja. Számokkal
https://szamokadatok.hu/Post/2064/Oriasi_siker_az_Agrarminiszterium_orszag-_es_telepulesfasitasi_programja_Szamokkal

Címkék: Környezetvédelem 

Az EU demagóg klímavédelme

Az EU demagóg klímavédelme

🔴 Teljesen ellehetetleníti az EU az autózást, a közúti áruszállítást és a mezőgazdaságot, miközben az igazán szennyező luxus- és teherszállító hajózást, repülést, szénerőműveket nem szankcionálják.

Aki benzines autót szeretne vásárolni, jobban teszi, ha nem halogatja ezt a vételt. A helyzet az, hogy már idén sem könnyű normális motorral (nem 1 literes, 3 hengeres fűnyírómotorral) szerelt autót venni. Egyik kedves olvasónk a saját fülével hallotta az egyik autószalonban a következő sorokat az eladó szájából: "itt van az autó készleten, de nem tudom Önnek eladni, mert a gyártó már elérte az idei kvótát. Talán jövőre..."

Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt jövőre a kvóta még alacsonyabb lesz, és könnyen előállhat az a helyzet, hogy már csak a sokkal drágább elektromos autót lehet majd megvásárolni év vége felé. Az Euró 7 norma pedig gyakorlatilag megöli a hagyományos, ám megbízható benzines és dízel motorokkal szerelt autók gyártását.

Egy pár szám, csak hogy mindenki érezze a jelenség mértékét:
📌 A világ 15 legnagyobb teherhajója több káros anyagot bocsát ki, mint a világ 760 millió autója
📌 A világ tengerein mintegy 90 ezer konténerszállító hajó közlekedik
📌 Amerikában évente 60 ezer ember hal meg a teherhajók által okozott légszennyezettség miatt.
📌 Az eddigi rekord napon 202 ezer repülőjárat szállított utasokat. E mellett természetesen teherszállító gépek is repültek.
📌 Az eddigi rekord pillanatban 19285 repülőgép volt egyidejűleg a levegőben

A képen néhány példa az EU dilettáns, demagóg klímapolitikájára:

📌 1. Az EU-nak nincs problémája a súlyosan környezetszennyező hajókkal érkező amerikai cseppfolyós gázzal, miközben folyamatosan keresik a lehetőségeket arra, hogy ellehetetlenítsék a környezetbarát módon, csővezetéken érkező orosz gázt. Legutóbb épp az Északi Áramlat vezeték építését akasztották meg 90 százalékos készültségi szintnél, mindezt mondvacsinált ürüggyel (Navalnij ügy)

📌 2. Az EU-nak nincs problémája a súlyosan környezetszennyező teherhajókkal szállított árukkal sem, miközben a helyi termelést, a mezőgazdaságot újabb és újabb környezetvédelmi előírásokkal sarcolják. Ezáltal a helyben termelt élelmiszer és iparcikkek drágábbak lesznek, versenyhátrányba kerülnek a Kínában és más országokban előállított termékekkel szemben, ami tovább növeli majd a hajókkal való szállítást, az EU-s termékek és gyártók (és ezzel párhuzamosan a munkavállalók!) helyzetét tovább rontja.
A luxus szállodahajókkal sincs gond, miért is lenne! Gondolta volna, hogy egyetlen hotelhajós társaság (Carnival) 47 hajója tízszer annyi kén-dioxidot bocsát a levegőbe, mint az összes európai személyautó? Amikor dilettáns és demagóg környezetvédelemről beszélünk, erre gondolunk.

📌 3. Az EU-nak azzal sincs baja, hogy Németország álszent módon bezárta atomerőműveit, majd pedig sunyi módon az előre látható energiaellátási problémák miatt a franciáktól kezdték el venni az ugyancsak atomerőművekben termelt áramot, közben leromboltak pár műemlék templomot, mert a helyen, ahol voltak épp bányászható szenet találtak, és most égetik a szenet, füstölnek a szénerőműveikben, hogy legyen áramuk. Közben ugyanez az EU és a baloldal megpróbálják a magyar PAKS II projektet megakasztani. Nyilván az elégetett szén az környezetbarát.

📌 4. Az EU-nak nincs baja a napi több tízezer repülőjárattal sem, hiszen az globalista, az trendi, repülni menő, de közben ön, sima mezei munkavállaló az összekuporgatott pénzéből ne vegyen egy 4 millió forintos kisautót, mert ha megtenné, akkor maga lenne az ördög! Vegyen egy még kisebb autót 11 millióért, mert attól lesz felvilágosult környezetbarát. Az teljesen mindegy, hogy ennek az autónak az előállítása és üzemeltetése a teljes életciklusa alatt legalább annyira terheli a környezetet, mint egy benzines autó, erről nem kell tudnia senkinek sem. Az sem gond, hogy az elektromos autó megbízhatatlan, a töltése időigényes, nincs is hozzá infrastruktúra, hatótávolsága nem teszi lehetővé a nagyobb távolságokra való utazásokat, az elektromos, legalább háromszor drágább autókkal való fuvarozás pedig nyilván mindennek felviszi az árát, hiszen a fuvarozók sem karitatív szervezetek, a jármű vásárlásra fordított kiadásnak meg kell térülnie, és meg is fogja azt téríteni a szállítási díjak emelésével.

Az Euro7-es kibocsátási norma 2025-től lehetetlenné tenné belsőégésű motorral hajtott gépkocsik forgalomba hozatalát az EU területén. Ha ez megvalósul, a motorgyártó üzemek, mint a győri Audi, vagy a szentgotthárdi Opel/PSA kezdhetnek csomagolni.

A tervezett EURO 7-es szabvány bevezetésével az Európai Bizottság 2025-től de facto betiltja a belső égésű motorral rendelkező autókat – nyilatkozta Hildegard Müller, a német Járműipari Szövetség (VDA) elnöke a BILD-nek. A bizottság azt szeretné elérni, hogy a jövőben minden járműnek gyakorlatilag emissziómentesnek kell maradnia minden vezetési helyzetben: akár hegyre felfelé, akár csúcsidőben a városi forgalomban. Ez technikailag lehetetlen, ezt mindenki tudja – folytatta Müller. A tervezett normával, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök 2021-ben el akar fogadni, az új határértékeknek olyan csekélyeknek kell lenniük, mint a jelenlegi hibahatár. Az Európai Bizottság indirekt módon, a műszaki szabályok mögé bújva szorítja ki a belsőégésű motorokat. Őszintébb lenne, ha nyíltan kimondanák, hogy Európában tilos benzines vagy dízel autókat gyártani. Csak akkor feltehető az a kérdés, hogy vannak-e megfelelő alternatívák – így Hildegard Müller.

Világszerte páratlan döntésével az Európai Bizottság csak azt éri el, hogy új, korszerű motorral rendelkező autók ne kerülhessenek forgalomba. A régi járművek nagyobb valószínűséggel maradnak használatban, egyszerűen nem lehet már őket újakra cserélni. Tilalom helyett újításokra és beruházásokra van szükség az e-üzemanyagok vagy az üzemanyagcella területén. Nem a belső égésű motor, hanem az üzemanyag a probléma – hangsúlyozta a VDA elnöke.

Az EU döntése azokat az országokat hozza nehéz helyzetbe, amelyekben erős az autóipar.

Ide tartozik Németország is. A modern belsőégésű autók gyártása egyike azon kevés értékláncnak, amelyek még mindig teljesen Németországban vannak. Számos régió, például Bajorország, Baden-Württemberg, a Saar-vidék, Szászország vagy Észak-Rajna-Vesztfália nagyon sok munkahelyet fog elveszíteni. De bajba kerülnek Közép-Európa országai is, ahol az elmúlt évtizedekben jelentős autógyártó- és beszállítói kapacitások alakultak ki. Lengyelországtól Romániáig komoly autóipar létesült, ezen belül különösen a motorgyárak érintettek.

A motorgyártás mindeddig stratégai területe volt az autógyártásnak. A járművek alkatrészeinek nagy részét beszállítóktól vásárolják a márkák, azonban a motorfejlesztést nem engedték ki a kezükből, mert ez biztosítja a versenyképességüket a világpiacon.

Az európai élvonalbeli márkák, a VW, az Audi, a Mercedes, a BMW évtizedes előnyre tettek szert a versenytársakkal szemben. A villanymotorok sokkal egyszerűbb szerkezetek, és a gyártók többségében beszállítóktól veszik, a legfontosabb alkatrésszé az akkumulátor-csomagok és az irányító szoftverek váltak. Mindkét területen hátrányban vannak az európaiak az USA-val és Kínával szemben.

Hazánkban is a motorgyártással foglalkozó vállalkozások, illetve beszállítók kerülhetnek bajba, ha a tervezett tartalommal lép életbe az EURO 7-es kibocsátási szabályozás. Közülük legjelentősebb az Audi győri gyára. A cégnél 1994 óta gyártanak motorokat, a vállalat azóta a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött,

több mint 35 millió motort állítottak elő Győrben. A vállalat mintegy hatezer munkatársa kilencezer motort gyárt naponta a VW csoport 31 járműgyártó telephelye számára. Bár 2018-ban elindult az elektromotorok sorozatgyártása is, könnyű belátni, hogy a belsőégésű motorok gyártásának az esetleges leállítása után sokkal kisebb kapacitásokra lesz szükség. Hasonló a helyzet az Opel motorgyár esetében Szentgotthárdon is.

A márka 2017-től a PSA csoport részeként működik, 2020 elejétől gyártják üzemükben azt a háromhengeres 1,2 literes turbófeltöltős benzines motort, amelyből a gyár kapacitása évi háromszázötvenezer darab elkészítését teszi lehetővé.

Új feladatot kell majd keresniük maguknak azoknak a beszállítóknak is, akik ezeknek a motorgyáraknak szállítanak alkatrészeket, öntvényeket, kábeleket, vezérlő elektronikákat és szoftvereket.

Forrás, további érdekességek:

📌 1. Veszélybe kerülhetnek az európai motorgyárak
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/veszelybe-kerulhetnek-az-europai-motorgyarak-8964224/
📌 2. A PSA nem fektet több pénzt mostantól a belső égésű motorok fejlesztésébe.
https://www.facebook.com/varkonyi.gabor.hivatalos/posts/790256135105780
📌 3. Főként a hajózás szennyezi Európa levegőjét
https://dasblog.hu/2019/06/14/fokent_a_hajozas_szennyezi_europa_levegojet
📌 4. Beköszöntött a drága földgáz kora. Az LNG előállítása környezetszennyező, szállítása drága. A számlát a végfelhasználók fizetik!
https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/junius/2836-lng-a-mit-tudni-illik-a-cseppfolyos-foldgazrol
📌 5. 16 óriás tankhajó annyit képes szennyezni, mint a világ 900 milliós autóparkja
https://www.origo.hu/idojaras/20091125-hajo-szennyezes-karacsony-aru.html
📌 6. A baloldal nem szavazta meg a magyar gazdák támogatását. Ők azt akarták elérni, hogy a gazdák a támogatás 50 százalékát környezetvédelemre fordítsák a jelenlegi, amúgy is magas 30 százalékos szint helyett..
https://szamokadatok.hu/Post/2168/Megszavaztak_12_milliard_euro_kb_4200_milliard_forint_unios_forras_a_magyar_gazdaknak_2027-ig

További források:
https://kitekinto.hu/2020/01/13/europan-kivul/hany-repulo-van-fent-egyszerre-a-levegoben/178364/
https://korkep.sk/cikkek/tudomany/2019/05/19/a-15-legnagyobb-teherhajo-sokkal-jobban-szennyezi-a-kornyezetet-mint-a-vilag-osszes-autoja/

Címkék: Európai Unió  Környezetvédelem 

Így történik a szélerőművek hulladékának az elhelyezése

A zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta és környezetbarát. Hazugság!

Így történik a  szélerőművek hulladékának az elhelyezése

Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy ország villamosenergia-ellátása, kiderült, hogy a leszerelt szélerőmű-lapátokat sok helyen egyszerűen elföldelik.

A Bloomberg hírügynökség képsorozata és számos más, a témával kapcsolatos híradás mély megdöbbenést váltott ki világszerte. A felvételeken ugyanis az látszik, hogy az Egyesült Államokban az üzemidejük lejárta után a szélerőművek nem újrahasznosítható, üvegszálból készült lapátjait miután leszerelik, hatalmas gödörbe helyezik és egyszerűen eltemetik. Így azok az idők végeztéig ottmaradnak, ráadásul soha nem bomlanak le… A szélturbinalapátok hosszabbak, mint egy Boeing 747-es szárnya. Ezért a gyakorlatban először három részre vágják, hogy hulladéklerakókba történő szállításuk megoldható legyen. Méretükből adódóan a szélerőműfarmok közelében helyezik el a hulladékot, mivel szállításuk szintén jelentős költséget jelentene a „zöld” technológia üzemeltetőinek. Ráadásul mivel a szélerőmű üvegszálas lapátjai hurrikánokra is méretezve vannak, nagyon nehéz azokat kisebb darabokra törni, újrahasznosítani vagy újrafeldolgozni.

A lapátok ezen tulajdonsága jól ismert. Európában az üvegszáltartalmú alkatrészek „buldózeres újrahasznosítását” jogszabály tiltja, ezért inkább elégetik a lapátokat. Ezzel csak az a baj, hogy szintén nem nevezhető környezetbarát megoldásnak, hiszen az égéstermékek szennyező anyagai a légkört erősen terhelik (miközben energiatartalmuk gyakorlatilag nulla). Vagyis a szélerőművek leszerelése kifejezetten környezeti problémákat generál. És ez csak a jéghegy csúcsa! Az egekig magasztalt zöldtechnológia árnyoldaláról, az eszközökhöz szükséges nyersanyagok bányászatával járó borzalmas környezetkárosításról itt olvashatnak.

Miért kerülnek a szélerőművek lapátjai a föld alá? Videó: https://youtu.be/Jzw9OkBat2w

🔴 Paks kontra kamuzöldek
https://szamokadatok.hu/Post/1758/Zold_demagogia_kontra_szamok
https://szamokadatok.hu/Post/210/5328_hektar_termofold_ti_mit_ultetnetek_ra

Forrás: https://www.origo.hu/nagyvilag/20201105-nem-megoldott-a-szeleromuvek-hulladekanak-az-elhelyezese.html

Címkék: Környezetvédelem 

Megszavazták! 12 milliárd euró (kb. 4200 milliárd forint) uniós forrás a magyar gazdáknak 2027-ig

(Az összeg közel azonos a 2014-2020 közötti időszakban felhasználható források összegével!)

Megszavazták! 12 milliárd euró (kb. 4200 milliárd forint) uniós forrás a magyar gazdáknak 2027-ig

🧡A Fidesz támogatta a javaslatot!
⛔️A baloldal hátba támadta a magyar gazdákat, nemmel szavazott! 🤮

📌 Videó: https://www.facebook.com/hidveghibalazs/videos/796867277816688
📌 Az uniós pénz nem ajándék - a piacunkat adtuk érte.
https://szamokadatok.hu/Post/1058/Az_unios_penz_nem_ajandek_-_a_piacunkat_adtuk_erte

Ismét bebizonyosodott, hogy ők Magyarország ellenségei. Haragszanak, ha ezt mondjuk, de közben szögezzük le, hogy a NEM szavazatukkal nem Orbánnak ártanak, hanem a magyar gazdáknak, azaz mindannyiunknak, hiszen a támogatások által lesznek olcsóbban előállíthatóak a termékek, lesz válságtűrőbb a magyar gazdaság, és versenyképesebbek a magyar gazdák. A csomag 30 százalékban tartalmaz környezetvédelmi előírásokat is, a baloldal azt szerette volna, hogy a magyar gazdák a források legalább 50 százalékát fordítsák környezetvédelemre, ami irreálisan sok! A 30% se kevés, de ez egy kompromisszumos megoldás mindannyiunk és a jövőnk érdekében.

A baloldal hátba támadta a magyar gazdákat.
Az Európai Parlament pénteken szavazott az Unió 2027-ig szóló Közös Agrárpolitikájáról. A javaslat euró milliárdokat jelent a magyar gazdák számára. A magyar baloldali EP-képviselők ezt nem támogatták. Szerencsére ezúttal az Európai Parlament többsége józanságot mutatott, és a Fidesz-KDNP képviselőivel együtt megszavazta a javaslatot.

A jövőben a hangsúly az eredményeken és a teljesítményeken lesz, nem pedig a szabályokon és a megfelelésen. Az egyenmegoldásokról a személyre szabott megközelítésre való áttérés elősegíti, hogy a szakpolitika nagyobb relevanciával bírjon azok számára, akik a helyszínen végrehajtják azokat. Ez a közelítésmód sokkal nagyobb szabadságot ad a tagállamoknak arra, hogy eldöntsék, hogyan tudják legjobban teljesíteni a közös célkitűzéseket és hathatós megoldásokkal előállni a mezőgazdasági termelőik, vidéki közösségeik és a társadalom egészének szükségleteire válaszul.

Uniós szinten, további 10 milliárd euróösszeg fog rendelkezésre állni a Horizont Európa kutatási program révén. Ebből az összegből kifejezetten az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a biogazdaság területéhez kapcsolódó kutatási és innovációs tevékenységek támogathatók. A Horizont Európa kulcsszerepet játszik majd a mezőgazdasági ágazat korszerűsítéséhez szükséges tudásbázis kiépítéséhez. A Horizont Európa (transznacionális projektek) és a KAP (regionális/helyi szintű projektek és KAP-hálózatok) között létrejött szinergiák elősegítik majd a mezőgazdasági tudásbázis és innovációs rendszer kiépítését, amelynek célja, hogy felgyorsítsa az innovatív gyakorlatok elterjedését a vidéki területek valamennyi szereplője körében.

A Bizottság javasolja a potenciálisan támogatható ágazatok meglévő jegyzékének fenntartását (vagyis azokat az ágazatokat, amelyek 2013 óta jogosultak a termeléstől függő önkéntes támogatásra Ezen túlmenően a Bizottság javasolja e jegyzéknek az olyan termékek előállításához felhasznált, nem élelmezési célú növényekre való kiterjesztését (a rövid vágásfordulójú, fás szárú energetikai ültetvények és a fák kivételével), amelyek potenciálisan alkalmasak a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére.

Hogyan fogja segíteni a jövőbeli KAP a fiatal mezőgazdasági termelőket?

A 2020 utáni időszakra szóló közös agrárpolitika egyik legfőbb prioritása, hogy növelje a mezőgazdasági ágazat vonzerejét a fiatalok számára, és segítsen nekik életképes termelőüzemeket létrehozni. A javasolt szabályozás számos – részben kötelező, részben önkéntes – intézkedést irányoz elő a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására:
a tagállamoknak a közvetlen kifizetés céljaira elkülönített pénzforrások legalább 2%-át kifejezetten arra kell fordítaniuk, hogy segítsenek a fiataloknak agrárvállalkozást létrehozni – vagy az alapszintű jövedelemtámogatást kiegészítő támogatás vagy letelepedési támogatás formájában; a tagországoknak lehetőségük van arra, hogy ennél nagyobb összegeket különítsenek el a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására, ha ezt indokoltnak tartják.
A fiatal gazdák letelepedésére és a vidéki térségekben való vállalatalapításra adható támogatás összege 100 ezer euróra emelkedik.
Közös agrárpolitikai stratégiai tervében mindegyik országnak konkrét elgondolással kell előállnia azt illetően, hogyan tervezi növelni az agrárium vonzerejét a fiatalok körében, illetve támogatni a fiatal mezőgazdasági termelőket. Az erre vonatkozó stratégiának arra is ki kell térnie, hogyan lehet következetesebben és eredményesebben felhasználni e célra a nemzeti és az uniós támogatási forrásokat.
A vidékfejlesztés támogatására rendelkezésre álló pénzforrások felhasználhatók a földterülethez való hozzáférés és a földtulajdon átruházásának javítását célzó intézkedésekre, hiszen ez hagyományosan jelentős akadálya annak, hogy az agrárium iránt érdeklődő fiatalok mezőgazdasági tevékenységbe kezdjenek. Ezek az intézkedések az alábbiak lehetnek: gazdasági partnerségek létrehozása a mezőgazdasági termelők különböző nemzedékei között; a mezőgazdasági üzemek utódlásával, illetve az átállás megtervezésével kapcsolatos szolgáltatások nyújtása; földvásárlással kapcsolatos közvetítési szolgáltatások nyújtása; innovatív országos vagy regionális szervezetek létrehozása, melyek megkönnyítik, illetve elősegítik a fiatal és az idős gazdálkodók együttműködését stb.
A fiatal termelők a jövőben is részesülni fognak beruházástámogatásban és tudástranszferben/képzésekben vidékfejlesztési alapok révén.
A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy finanszírozási eszközöket hozzanak létre annak érdekében, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők működő tőkére tegyenek szert, hiszen számukra a forráshoz jutás gyakran komoly akadályt jelent, tekintettel arra, hogy egy agrárvállalkozás beindítása jelentős beruházást igényel, melynek a megtérülése kezdetben alacsony. A Bizottság ezenfelül fokozottan együtt fog működni az Európai Beruházási Bankkal, kiváltképp a „fi-compass” platformon, hogy tanuljon a tapasztalatokból és megismerje a bevált módszereket a fiatal mezőgazdászok támogatása terén.

Részletek: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/MEMO_18_3974
Forrás:
📌 Videó: https://www.facebook.com/hidveghibalazs/videos/796867277816688

Címkék: Európai Unió  Gazdaság  Környezetvédelem 

Újabb olcsó ballib propaganda: "65 órán át demonstrál a Greenpeace Orbán hivatalánál"

csak épp nincs miért

Újabb olcsó ballib propaganda: "65 órán át demonstrál a Greenpeace Orbán hivatalánál"

Ha a Greenpeace nevű politikai agitprop szervezet, a Mérce és a többi álhírgyár követnék a Számok oldalt, akkor pontosan tudnák, hogy amit ők most követelnek, a kormány már rég, nevezetesen 10 éve teszi. Nem tervezi, nem tenni fogja, hanem teszi, gyakorlati lépések során sok ezer milliárd forint értékben.

2050-re klímasemlegesek leszünk, ennek ára 50 000 milliárd forint. Nem elírás, borzalmasan nagy összeg, amit előtte meg kell termelnünk, hiszen senki sem fogja ezt helyettünk átvállalni. Tehát amikor valaki úgy véli, hogy a 2050-es céldátumnál korábban is elérhető a cél, akkor hozzon magával a tüntetésre úgy 10-20 ezer milliárd forintot is.

Tételesen mutatjuk mit tesz a kormány, mit tesz Magyarország annak érdekében, hogy a cél tartható legyen.

Együtt kell érvényre juttatni a klímavédelmet, a gazdaságfejlesztést és az energiabiztonságot

A klímavédelem, a gazdaságfejlesztés és az energiabiztonság nem egymást gyengítő célok, a gazdasági növekedés és az energiaellátás biztonságának garantálása mellett kell elérni a klímapolitikai célokat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a Budapest Climate Summit konferencián.
Kaderják Péter hangsúlyozta: azok a befektetési igények, amelyek a karbonmentességre történő átállást szolgálják majd, sok lehetőséget nyújthatnak a hazai vállalkozásoknak, hogy az átállásban üzleti lehetőségeket találjanak és zöld munkahelyeket teremtsenek.

Az államtitkár felidézte, hogy az év elején megjelentek a stratégiai dokumentumok, Magyarország vállalta, hogy klímasemleges lesz 2050-re.

Kaderják Péter kiemelte, hogy elkezdődött az intézkedések megvalósítása. Mint mondta, az energia- és klímapolitikai stratégia zászlóshajó-projektje a villamosenergia-szektor fokozatos dekarbonizálása.

Ha nagy mennyiségben áll rendelkezésre karbonmentes villamos energia, akkor a második legnagyobb szennyező szektort, a közlekedést is részben karbonmentesíteni lehet, valamint a fűtés területén is jelentős lehetőségek vannak a gáz villamos energiával történő kiváltásában - mutatott rá.

Döntő eleme a dekarbonizációs politikának a lignit kivezetése a hazai rendszerből legkésőbb 2030-ra, illetve a megújulóenergia-kapacitások, főként a napenergia bővítése - fejtette ki. Hozzátette, hogy a jelentős megújulóenergia-kapacitás befogadásához szükség van a villamosenergia-hálózat modernizálására is.

A kitűzött célok megvalósításával az energiafüggetlenség terén is előre lép Magyarország - hangsúlyozta Kaderják Péter, jelezve, hogy az elmúlt években 30 százalék fölött volt az ország nettó importigénye.

A legszennyezőbb villamosenergia-termelési technológia fokozatos kivezetésével kapcsolatban az államtitkár kiemelte a Mátrai Erőműben működő lignitalapú blokkok fokozatos leállítását, illetve az erőmű átalakítását alacsony karbonkibocsátású vállalattá

Tudatos és következetes munka eredményeként fogadta el az energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumokat a kormány, és ezekben határozott célokat tűzött ki – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén kedden Budapesten.

A dokumentumokat ismertetve a miniszter egyebek mellett felidézte, Magyarország csatlakozott ahhoz az európai uniós elváráshoz, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet. A megvalósításhoz azonban ismerni kell a pontos jogszabályi, technológiai és finanszírozási környezetet – jelezte a kormány álláspontját Palkovics László.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elvégzett számítások alapján Magyarországon a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez mintegy 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt nem csak uniós támogatásokból, és főleg nem az állampolgároktól várják, a költségekből a legnagyobb szennyezőknek jelentős részt kell vállalniuk – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a magyar álláspont szerint az atomenergia része a klímaproblémák megoldásának.

A miniszter kitért arra is, hogy a tárca az év végéig kidolgozza a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez szükséges Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát. Kiemelte, hogy az 50 ezer milliárd forintos költséggel kapcsolatos modellszámításokat különböző megközelítések alapján folytatják. Mint mondta, az összeg a bruttó hazai termék (GDP) 2-2,5 százalékát jelenti évente, a következő 30 évben

Palkovics László a Mátrai Erőműről szólva elmondta, célul tűzték ki 2030 előtti átalakítását úgy, hogy a hazai energiabiztonság és gazdaság érdekeit továbbra is szolgálja, de az erőmű által okozott környezetterhelést megszüntetnék. A miniszter beszámolt a tárca által közzétett kérdőívek eredményéről is; a többi között elmondta, hogy több mint 200 ezren töltötték ki és a válaszadók 92 százaléka támogatta a kormány álláspontját, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges legyen.

Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a részleteket ismertetve egyebek mellett elmondta, hogy az új Nemzeti Energiastratégia középpontjában a tiszta, okos és megfizethető energetikai szolgáltatások biztosítása áll a fogyasztóknak. A klímavédelem, az ellátásbiztonság és a versenyképesség együtt kap szerepet a tervekben. Mint fogalmazott, a klímavédelem és a gazdasági növekedés nem egymással ellentétes, hanem egymást erősítő célok.

Az államtitkár kiemelte a fogyasztók központi szerepét, az energiaellátás biztonságának megerősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint az energetikai innovációk ösztönzését. Kiemelten fontosnak nevezte a költséghatékonyságot, illetve az olyan klímapolitikai intézkedéseket, amelyek járulékos hasznot is hoznak, csökkentik az importfüggőséget, segítenek fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, illetve az innovatív megoldások révén a gazdaság fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Magyarország vállalja, hogy az 1990-es értékhez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását. A megújuló energiaforrások jelenlegi 13 százalékos részarányát minimum 21 százalékra növeli az ország 2030-ra, és vállalja azt is, hogy 2030-ra a dinamikus gazdasági növekedés mellett sem emelkedik a magyar gazdaság energiafelhasználása a 2005-ös szint fölé – ismertette Kaderják Péter.

A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet (LMP), a testület elnöke úgy fogalmazott: örvendetesnek tartja, hogy a kormány elkezdett komolyan foglalkozni a klímapolitikai kérdésekkel, viszont a dokumentumokban megfogalmazott célokat kevésnek tarja. Példaként hozta fel, hogy a kormány a 40 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést tűzte ki célul 2030-ra, pedig ezt a mértéket 2013-ban már elérte az ország, de az elmúlt öt évben elvesztette. Az LMP-s politikus kifejtette: bízik abban, hogy a kormány emeli majd a csökkentési célt.

Schmuck Erzsébet kifogásolta, hogy a kormány az elfogadott dokumentumokkal, illetve célokkal legitimálni kívánja a Paks II. beruházást, amit elfogadhatatlannak nevezett. A bizottság elnöke szerint alacsony a megújuló energiaforrások tervezett 21 százalékos részaránya is. Kifejtette azt is, hogy a Mátrai Erőmű bezárására túl távoli a 2029-es dátum, pártja, az LMP továbbra is a 2025-öt javasolja. Schmuck Erzsébet a kritikák ellenére eredményesnek értékelte a bizottsági ülést.

Palkovics László a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány nem klímavészhelyzetet hirdet, hanem elemzi a helyzetet, levonja a következtetéseket, és meghatározza a teendőket. Kiemelte azt is: a magyar kormány nem fogadja el, hogy az emberekre terheljék a klímaváltozás következményeinek költségeit, az élelmiszerek és az energia ára nem emelkedhet emiatt. Az uniós tárgyalásokon Magyarország törekszik ennek érvényesítésére – tette hozzá.

A kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatban elmondta: Magyarország valóban megközelítette a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékos csökkenését, de a 2008-as válság után hozott kormányzati intézkedések miatt nem volt olyan állapotban a gazdaság 2013-ban, hogy ezt megtartsa. A gazdaság 2013 óta nő, ennek eredményeképpen 2018-ban már a gazdaság 5 százalék feletti bővülése ellenére 0,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás – fejtette ki a miniszter.

Elmondta: ha az Európai Unió ambiciózusabb célokat tűz majd ki, Magyarországnak jó esélye van, hogy azokat teljesíteni tudja. A megújuló energiával kapcsolatban is kitért arra, hogy a kitűzött 21 százalék a minimum cél, ennél nagyobb is lehet a 2030-ra elért arány. Palkovics László hangsúlyozta azt is, hogy atomenergia nélkül a klímacélok teljesíthetetlenek.

‼️Nézzük a részleteket, konkrét példákat:

A dokumentum neve "Tájékoztató a Magyar Kormány
energia- és klímapolitikai irányairól,céljairól, tevékenységéről", mely mindenki számára elérhető, tartalma tényekkel van alátámasztva.
Link: https://bit.ly/371ZQjX

Ez pedig a "Nemzeti Energia- és Klímaterv"
Link: https://bit.ly/2Xz1vKr

Az ÜHG kibocsátásokat 1990-hez képest 95%-kal tervezzük csökkenteni 2050-ig, mindennek a becsült költsége 2050-ig összesen kb. 50 ezer milliárd Ft lesz. (nem érti a kormány a súlyát, ugye?)

‼️ Néhány eredmény:

• Nemzeti fásítási program: 10 év alatt 450 millió elültetett fa
• 1990 óta 32%-kal csökkent az ország károsanyag-kibocsátása
• Vasútfejlesztés: 2018 és 2023 között 660 kilométeren történik felújítás, 440 kilométer hosszú vonalat villamosítanak,
és 200 kilométeren épül új nyomvonal vagy második (harmadik) vágány. A fejlesztések összege 1000 milliárd forint.
• Vasúti közlekedés fejlesztése: 115 új mozdony, 70 új IC kocsi, 40 darab emeletes "KISS" vonat, meglévő járműállomány felújítása.
• Paks II projekt: szénégetés helyett tiszta energia.
• Tömegközlekedés infrastruktúrájának fejlesztése: Állomások, megállóhelyek és pályaudvarok fejlesztése, intermodális központok építése.
• Kerékpárút-hálózat fejlesztése: 1500 kilométer új kerékpárút épült 10 év alatt.
• Közintézmények energetikai korszerűsítése, hőszigetelése, stb: iskolák, óvodák, kórházak, rendelők, hivatalok újulnak meg több ezres nagyságrendben.
• Háztartások megújulóenergia-beruházásainak ösztönzése
• Vissza nem térítendő támogatások: Otthon Melege Program
• Visszatérítendő támogatások: kedvezményes hitelprogram
• Működési támogatások: hőszivattyús tarifa, kedvezményes napelemes elszámolása: 12.000 db lakossági
hőszivattyú és ca. 40.000 db, összesen 330 MW háztartási méretű napelemes rendszer 2018-ban
Helyi, megújuló energiaforrásokra építő települési energetikai beruházások támogatása:
• Fenntartható fejlődés, innovatív vállalati megoldások támogatása ("Ádernek 10 milliárd"...)
• Operatív Programok beruházási támogatásai: 54 konstrukció
• Távfűtött lakások szabályozhatóvá tétele és költségosztókkal történő felszerelése: 2 Mrd Ft támogatási
keret, akár 12.500 lakás fűtési rendszerének szabályozhatóvá vétele, okosítása
A PV-kapacitások jelentős bővítése, a METÁR tendereztetés rendszerének meghonosítása:
• Egyharmaddal csökkenő támogatási szükséglet, két és félszeres túljelentkezés a Pilot-tenderen
Közlekedés zöldítése:
• Zöld rendszám és kapcsolódó kedvezmények: több mint 16.000 db zöld rendszámos autó
• Elektromos autó és töltőtelepítési támogatások: eddig 4,5 Mrd Ft-tal 2082 db autó és 425 M Ft-tal 171 db
töltő támogatása
• Zöld Busz Program: 1,6 Mrd Ft mintaprojektet követően 36 Mrd Ft támogatás
• Energiahatékonysági TAO kedvezmény: 2018-ban 323 db projekt, 7,3 Mrd Ft beruházás után igényelt TAOkedvezmény

‼️Mai hír: már 45 naperőművet épített az MVM a tervezett 110-ből: https://energiaoldal.hu/negyvenot-naperomuvet-epitett-az-mvm-csoport-az-orszag-keleti-es-delnyugati-reszen/

‼️Kérdés: Miről is beszél az 1%-os LMP, a Greenpeace, a Mérce és a többi fakenews.

Forrás:
https://bit.ly/371ZQjX
https://bit.ly/2Xz1vKr
https://szamokadatok.hu/Post/210/5328_hektar_termofold_ti_mit_ultetnetek_ra
https://szamokadatok.hu/Post/34/Szamok_-_klimahiszti_temakorben
https://szamokadatok.hu/Post/252/Tomegkozlekedes_fejlesztese_regen_es_most
https://szamokadatok.hu/Post/208/Otthon_Melege_Program_Klimahiszti_helyett
https://szamokadatok.hu/Post/86/Szamok_-_Kerekparut_epites_Magyarorszagon
https://szamokadatok.hu/Post/77/Szamok_-_Faultetes
https://szamokadatok.hu/Post/725/Versenyt_sivalkodtak_a_baloldali_partok_a_Budapest-Belgrad_vasutvonal_kapcsan
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/07/legalabb-1000-milliardnyi-vasutfejlesztes-varhato-ebben-az-unios-ciklusban
https://szamokadatok.hu/Post/225/MAV_Magyar_Allamvasutak_Zrt_
https://szamokadatok.hu/Post/1151/A_balliberalisok_azt_hazudjak_hogy_Ader_kap_5_milliardot
https://szamokadatok.hu/Post/278/Folytatodik_a_korszerusites_
https://pestisracok.hu/az-1-szazalekosra-torpult-lmp-bejelentette-hogy-letrehoz-egy-onallo-miniszteriumot/
https://szamokadatok.hu/Post/2064/Oriasi_siker_az_Agrarminiszterium_orszag-_es_telepulesfasitasi_programja_Szamokkal
https://szamokadatok.hu/Post/1958/23_uj_Mercedes-Benz_Conecto_G_tipusu_csuklos_autobusz_Szekesfehervarnak_videoval
https://szamokadatok.hu/Post/1948/1_milliard_forint_elektromos_kerekparra_neked_nekunk
https://szamokadatok.hu/Post/1904/Divatos_tema_a_klimavedelem_szeretnek_is_rola_beszelni_sokat_a_baloldali_politikusok_Nezzuk_hogy_kik_beszelnek_es_kik_cselekednek
https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/energiaugyekert-es-klimapolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/egyutt-kell-ervenyre-juttatni-a-klimavedelmet-a-gazdasagfejlesztest-es-az-energiabiztonsagot
https://energiaoldal.hu/negyvenot-naperomuvet-epitett-az-mvm-csoport-az-orszag-keleti-es-delnyugati-reszen/
https://szamokadatok.hu/Post/1198/Magyarorszag_figyel_a_kornyezetvedelemre_es_zoldul
https://e-a.hu/nagyjabol-50-ezer-milliard-forintbol-lehetne-klimasemmlegesse-tenni-2050ig-magyarorszagot

Címkék: Környezetvédelem 

Óriási siker az Agrárminisztérium ország- és településfásítási programja. Számokkal

Óriási siker az Agrárminisztérium ország- és településfásítási programja. Számokkal

Vannak akik "zöldségeket" beszélnek, és vannak, akik cselekednek: Miközben Karácsony Gergely azt hazudta, hogy minden Budapesten születő gyermek után ültet egy fát, a Kormány valódi, látható és érzékelhető lépéseket tesz klímavédelem ügyben. Egy hosszabb listát is készítettünk, ez a forrásnál megjelölt 2. cikkben olvasható.

‼️Geri, hol van a 15 ezer fa? Nehéz kérdés, adunk időt felkészülni. (Az októberi választás óta nagyjából ennyi gyermek született Budapesten, ez pedig a második faültetési szezon, a második november közeledik)

Lássuk, mit tesz a kormány:
Úgy kell tekinteni a fákra és az erdőkre, mint a jövő zálogaira, a létezés alapjára. Az Agrárminisztérium is ebben a szellemben dolgozik, mondta Nagy János, földügyekért felelős helyettes államtitkár a csákvári településfásításon. Az szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta nem volt ennyi települést megmozgató fásítási kezdeményezés.

A Településfásítási Program célja hármas. A legfontosabb felhívni a figyelmet a fásítások fontosságára, a Vidékfejlesztési Program önkormányzatok számára is elérhető támogatásaira, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből. A program célja továbbá részvételre biztatni a helyieket, ezért erdész és kertész segítséggel mindenütt a helyi közösség szervezi meg az ültetéseket. A kormányzati cél eléréséhez, és az emberek életminőségének a növeléséhez pedig szeretnék gyarapítani a belterületen található zöldfelületeket, mondta Nagy János.

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen elmondta, hogy a fák, a városi erdők kedvező környezetvédelmi hatása kiemelten fontos, és rendkívül szerteágazó. Szerepük van a hőmérséklet kiegyenlítésben, árnyékot adnak, oxigént termelnek, de nélkülük nincs levegőtisztaság, sőt por- és zajszűrés sem. A parkoknak, parkerdőknek pótolhatatlan szerepük van az egészségvédelemben, a rekreációban, vagyis a testi-lelki-szellemi feltöltődésben.

Nagy János ismertette, hogy a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelése meghozta a várt eredményt, hiszen több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3000 hektár iparifa ültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák. Emellett óriási érdeklődés övezte a Településfásítási Programot is, hiszen egy órán belül elfogytak mind az őszi, mind tavaszi ültetési időszakra igényelhető sorfák. A program keretében közel 500 darab 10 ezer fő alatti település számára biztosítottak összesen 12 ezer darab sorfát, és a fák elültetéséhez szükséges eszközökek, mondta Nagy János.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/fold/oriasi-siker-az-agrarminiszterium-orszag-es-telepulesfasitasi-programja.25100.html
Korábbi cikkeink:
1. https://szamokadatok.hu/Post/1904/Divatos_tema_a_klimavedelem_szeretnek_is_rola_beszelni_sokat_a_baloldali_politikusok_Nezzuk_hogy_kik_beszelnek_es_kik_cselekednek
2. https://szamokadatok.hu/Post/1198/Magyarorszag_figyel_a_kornyezetvedelemre_es_zoldul
3. https://szamokadatok.hu/Post/1012/Visszavettuk_Budapestet_-_Karacsony_Gergely_most_eppen_85_fa_kivagasarol_dontott
4. https://szamokadatok.hu/Post/77/Szamok_-_Faultetes

Címkék: Környezetvédelem 

Európa-rekorder beruházás Győrben!

Élőben jelentette be Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter!

Európa-rekorder beruházás Győrben!

Videó: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/349774166293644

Az Audi és az E.ON napelemparkot épített, mely 160 ezer négyzetméteres, 36 ezer napelemből áll, 9,6 gigawattóra elektromos áramot termel évente, és ezzel egy jelentős lépést tettek a gyár karbonsemleges működése irányába.

🟢 A beruházás értéke 4 milliárd forint
🟢5000 háztartás energiaszükségletének megfelelő mennyiségű áramot termel a naperőmű.
🟢Ez Európa legnagyobb tetőn elhelyezett naperőműve, mely
🟢5000 tonnával kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a napenergia mellett a kormány továbbra is ragaszkodik a rezsicsökkentés intézményéhez, a magyar vállalatok és a magyar emberek fizessék a legalacsonyabb rezsit.

A baloldal azt hazudja, hogy a kormány nem támogatja a megújuló energiát, holott ez nem igaz, ez hazugság.
A napenergia 27,3%-át adta a teljes magyar áramtermelésnek áprilisban, ez nem véletlen, hiszen már több, mint 50 naperőmű működik Magyarországon.

Ez a bejelentés is jól mutatja, mennyire előrelátó volt a kormány akkor, amikor megteremtette Európa egyik legalacsonyabb adórendszerét, megoldotta azt, hogy nálunk az egyik legolcsóbb legyen a gáz és az villamosenergia ára. Ezek mind közrejátszanak abban, hogy Magyarország a világ 10 legvonzóbb befektetési célországa között szerepelhet, ez nagy mértékben közrejátszott abban, hogy az AUDI és az E.ON nem leépítenek Magyarországon, hanem fejlesztenek.

Köszönjük, és Gratulálunk!

Forrás: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/349774166293644

Címkék: Fejlődés  Környezetvédelem