Címke: Gazdaság

A nagy “diktatúrában” egyre több új lakás épül!

Ezzel egyidőben 47 százalékról 20 százalékra csökkent a túlzsúfolt lakásokban élők száma! Aki dolgozik, akar, igyekszik, az tud lakást venni!

A nagy “diktatúrában” egyre több új lakás épül!

Varga Mihály írta: Eredményesek az otthonteremtési támogatások: az első negyedévben 6153 darab lakás épült, ez 29 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
👉 Azzal számolunk, hogy a bővülés a következő időszakban is folytatódni fog. A költségvetés biztosítja az újabb, januárban elindított támogatásokhoz szükséges forrásokat is:
Ennek részeként január 1-től az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalma 27 százalékról 5 százalékra csökkent.
Azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor vagy építésekor.
A legalább egy gyermeket nevelő családoktól a felújítási költsége felét – legfeljebb 3 millió forintig – átvállalja az állam, valamint 6 millió forintig kedvezményes Otthonfelújítási kölcsönt is igénybe vehetnek a családok.
Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak új vagy használt ingatlant.
Végezetül 2021-től többgenerációs otthon létrehozására – azaz a családi házak tetőtér-beépítéséhez – is igénybe vehető a CSOK akár maximális, 10 millió forintos összege.

Korábbi hír: A nagy diktatúrában 47 százalékról 20 százalékra csökkent a túlzsúfolt lakásokban élők száma

Miért? Nem! Nem arról van szó, hogy "Orbánnak szerencséje volt", mint ahogyan azt Dobrev hazudja. A cikk végén pontokba szedtük a választ.

A baloldal 10 éve kiabálja, hogy Magyarországon mekkora nagy diktatúra van, és közben minden gazdasági mutató tekintetében javuló számokat produkálunk. De e mellett csökken a bűnözés, nő a gyermekvállalási kedv, csökken a válások és az abortuszok száma, nő a házasságkötések száma, gomba módon nőnek az állami, vissza nem térítendő támogatással épülő családi házak és társasházak, nőnek a bérek, a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét, kórházakat, orvosi rendelőket, óvodákat, iskolákat, utakat, parkokat, játszótereket épít és 850 ezer új munkahelyet hozott létre.

A felsoroltak mindegyikére van számtalan cikk és videó az oldalunkon, most ezt nem fogjuk tovább részletez, most kizárólag a képen látható hírre fókuszálunk.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára írta:
" Magyarországon tíz év alatt kevesebb mint felére csökkent a túlzsúfolt lakásban élők aránya. Ezzel hazánkban javult a harmadik legnagyobb mértékben ez a mutató (Szlovénia és Észtország után). Ez az eredmény a növekvő béreknek, a csökkenő adóknak, a rezsicsökkentésnek és a példátlanul széles otthonteremtési programnak (CSOK) is köszönhető.
Mindeközben az illegális bevándorlást erőltető országokban látványosan romlott a lakáshelyzet: pl. Németországban 10%-kal, Olaszországban 16%-kal, Svédországban 19%-kal, Ausztriában 26%-kal, Belgiumban 93%-kal, Hollandiában 140%-kal nőtt a túlzsúfolt lakásban élők aránya. 👍"

Eurostat: jelentősen javultak a magyarok lakhatási körülményei

Míg tíz évvel ezelőtt hazánk lakosságának 47,2 százaléka élt túlzsúfolt lakásban, addig 2020-ra 20,1 százalékara csökkent a szűkösebb körülmények közötti háztartások száma. A magyar eredmény Észtország és Szlovénia után a harmadik legnagyobb csökkenési arányt jelentette Európában – ismertette az Eurostat adatait Rétvári Bence.

Az is kiderült, hogy míg az EU-ban átlagosan tízszázalékos volt a csökkenés mértéke, addig Magyarországon közel háromszor akkora ütemben javult a helyzet, sőt a magyar 57 százalékos csökkenéssel szemben Olaszországban 14 százalékkal, Svédországban 16 százalékkal Belgiumban 36 százalékkal nőtt a túlzsúfolt lakásban élők aránya.

A KDNP alelnöke szerint Magyarország eredménye kimagasló, az adatokra reagálva pedig közölte: a magyar emberek egyre komfortosabban érezhetik magukat otthonaikban.

Elmondta: a 2010 óta bevezetett kormányzati intézkedések, mint például a rezsidíjak csökkentése, a lakásépítési támogatások, a lakásáfa csökkentése, a devizahitelesek megsegítése, a csok bevezetése vagy a folyamatos béremelések és adócsökkentések is, a kormány elkötelezettségét mutatják az iránt, hogy a magyarok jobb életszínvonalon élhessenek.

Ez a mutató nem véletlen, ez egy 10 éve tartó tudatos családtámogatási rendszer eredménye. Íme a részletek!

Forrás:
Ebben a cikkben további linkeket helyeztünk arra vonatkozóan, hogy miért alakultak ilyen jól ezek a számok. A jelenség nem véletlen! https://szamokadatok.hu/Post/2647/A_nagy_diktaturaban_47_szazalekrol_20_szazalekra_csokkent_a_tulzsufolt_lakasokban_elok_szama
Varga Mihály bejelentése:
https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/posts/10160804230053776
Ebben a cikkben összegeztük, hogy mit tettek Gyurcsányék, amikor kormányoztak! Olvassák el, és vessék össze a jelenlegi kormány munkájával! https://szamokadatok.hu/Post/3364/Ime_a_DK_valasztasi_programja
Ebben a cikkben összegeztük, hogy miben segíti a kormány a gyermekteleneket, vagy a felnőtt gyerekekkel rendelkező embereket. Ezt azért tettük, mert sokan kiabálják, hogy "Orbán csak a családosoknak segít". Ez nem igaz, íme a részletek! https://szamokadatok.hu/Post/3119/Ne_legy_a_magad_ellensege
Van mire büszkének lennünk! A Fidesz legnagyobb eredményei 2010 óta! https://szamokadatok.hu/Post/3131/Van_mire_buszkenek_lennunk
A többség elégedett Orbán Viktorral!
https://szamokadatok.hu/Post/3383/A_tobbseg_elegedett_Orban_Viktorral
Az IMF szerint a kormány jelesre vizsgázott!
https://szamokadatok.hu/Post/3380/Az_IMF_szerint_a_kormany_jelesre_vizsgazott
Elégedett velünk a Moody's
https://szamokadatok.hu/Post/3221/Az_ellenzek_szerint_a_kormany_valsagkezelese_megbukott
A Standard&Poor’s és a Fitch is válság ellenére befektetésre ajánlott országnak tartja Magyarországot
https://szamokadatok.hu/Post/2912/Panikkormanyzas_-_ezt_hazudja_Dobrev
Az Európai Bizottság is elismerte a kormány munkáját!
Magyarország és a V4 kiválóan kezelték a válságot, ezért gazdaságunk növekedése továbbra is az élvonalban van
Elismerés az Eurostattól
https://szamokadatok.hu/Post/2732/Ujabb_hatalmas_elismeres_Magyarorszagnak_es_a_magyar_valsagkezelesi_intezkedeseknek
Uniós elismerés a kormánynak!
https://szamokadatok.hu/Post/2987/Unios_elismeres_a_kormanynak
Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója elismerte Magyarország kiváló teljesítményét!
https://szamokadatok.hu/Post/3316/Hans_Kluge_a_WHO_regionalis_igazgatoja_elismerte_Magyarorszag_kivalo_teljesitmenyet
Visszaszerzi a kormány az elherdált állami vagyont!
https://szamokadatok.hu/Post/3379/Visszaszerzi_a_kormany_az_elherdalt_allami_vagyont
Nem csak lakások épülnek: Épül az ország is! (videó)
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/287195332858965

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

550 milliárd forintot spóroltunk a keleti vakcinák beszerzésével!

550 milliárd forintot spóroltunk a keleti vakcinák beszerzésével!

👉A kormány egyetlen helyes döntésével több ezer életet mentett meg, másfél hónappal korábban tudtunk nyitni, és még a "stadionozóknak" is kedveskedett :) A megspórolt összeg a stadionépítésekre fordított pénz több mint másfélszerese!

ÓRIÁSI ÖSSZEGET SPÓROLT MEG A MAGYAR GAZDASÁG A KELETI VAKCINÁKNAK KÖSZÖNHETŐEN

Óriási összeget spórolt meg a magyar gazdaság a keleti vakcináknak köszönhetően – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás a közösségi oldalán közzétett videójában azt mondta: a magyar gazdaságot a zárás alatt napi 10-15 milliárd forint veszteség érte.

Megjegyezte, hogy a 4 millió átoltottat a keleti vakcinák nélkül másfél hónappal később lehetett volna elérni. Ezalatt a másfél hónap alatt a magyar gazdaságot több mint 550 milliárd forintnyi veszteség érte volna – jelentette ki, hozzátéve: ezt az összeget vagy legalábbis a jelentős részét sikerült megspórolni a keleti vakcináknak köszönhetően.

Vagyis az orosz és a kínai vakcina beszerzése – az életmentés és az újraindítás mellett – gazdasági szempontból is jó döntés volt – fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva, „minél többen oltatjuk be magunkat, annál előbb kapjuk vissza régi életünket”.

Mivel a "stadionozásnak" Magyarországon nagy hagyományai vannak, ezért íme még további 3 cikk ebben a témában!
A magyar állam több milliárd forintot nyert a Groupama Aréna felépítésén!
https://szamokadatok.hu/Post/3283/A_magyar_allam_tobb_milliard_forintot_nyert_a_Groupama_Arena_felepitesen
A balliberális kormányok többszörös kárt okoztak a stadionok költségénél. Az autópályák PPP szerződései a stadionépítésekre szánt összeg 8,5-szeresét vitték el, és ebből nem épült semmi, ez csak a keletkezett kár!
https://szamokadatok.hu/Post/1691/Balliberalis_kormanyok_tobbszoros_kart_okoztak_a_stadionok_koltsegenel
A stadionozás, avagy az évtized demagógiája. Az összes állami költség 0,18 százaléka ment el az összes épült stadionra, 99,82 százaléka pedig minden egyébre.
https://szamokadatok.hu/Post/899/A_stadionozas_avagy_az_evtized_demagogiaja

Videó: https://www.facebook.com/menczer.tamas/videos/830487990886093
Forrás: https://demokrata.hu/gazdasag/oriasi-osszeget-sporolt-meg-a-magyar-gazdasag-a-keleti-vakcinaknak-koszonhetoen-378294/

Címkék: Egészségügy  Gazdaság 

Szavak helyett beszéljenek a számok!

Az a helyzet, hogy Orbán jobb válságkezelő, mint a baloldal, kormánya pedig jobb, mint egy átlagos európai kormány

Szavak helyett beszéljenek a számok!

👉Munkanélküliségi ráta 2010
Magyarország: 11,3%, EU átlag: 9,6%
👉Munkanélküliségi ráta most
Magyarország: 3,9%, EU átlag: 7,6%

Ez egy ok a sok közül, amiért mi Orbán Viktort és kormányát támogatjuk!
Ebben a cikkben összegeztük, hogy mit tettek Gyurcsányék, amikor kormányoztak! Olvassák el, és vessék össze a jelenlegi kormány munkájával! https://szamokadatok.hu/Post/3364/Ime_a_DK_valasztasi_programja
Ebben a cikkben összegeztük, hogy miben segíti a kormány a gyermekteleneket, vagy a felnőtt gyerekekkel rendelkező embereket. Ezt azért tettük, mert sokan kiabálják, hogy "Orbán csak a családosoknak segít". Ez nem igaz, íme a részletek! https://szamokadatok.hu/Post/3119/Ne_legy_a_magad_ellensege
Van mire büszkének lennünk! A Fidesz legnagyobb eredményei 2010 óta! https://szamokadatok.hu/Post/3131/Van_mire_buszkenek_lennunk
A többség elégedett Orbán Viktorral!
https://szamokadatok.hu/Post/3383/A_tobbseg_elegedett_Orban_Viktorral
Az IMF szerint a kormány jelesre vizsgázott!
https://szamokadatok.hu/Post/3380/Az_IMF_szerint_a_kormany_jelesre_vizsgazott
Elégedett velünk a Moody's
https://szamokadatok.hu/Post/3221/Az_ellenzek_szerint_a_kormany_valsagkezelese_megbukott
A Standard&Poor’s és a Fitch is válság ellenére befektetésre ajánlott országnak tartja Magyarországot
https://szamokadatok.hu/Post/2912/Panikkormanyzas_-_ezt_hazudja_Dobrev
Az Európai Bizottság is elismerte a kormány munkáját!
Magyarország és a V4 kiválóan kezelték a válságot, ezért gazdaságunk növekedése továbbra is az élvonalban van
Elismerés az Eurostattól
https://szamokadatok.hu/Post/2732/Ujabb_hatalmas_elismeres_Magyarorszagnak_es_a_magyar_valsagkezelesi_intezkedeseknek
Uniós elismerés a kormánynak!
https://szamokadatok.hu/Post/2987/Unios_elismeres_a_kormanynak
Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója elismerte Magyarország kiváló teljesítményét!
https://szamokadatok.hu/Post/3316/Hans_Kluge_a_WHO_regionalis_igazgatoja_elismerte_Magyarorszag_kivalo_teljesitmenyet
Visszaszerzi a kormány az elherdált állami vagyont!
https://szamokadatok.hu/Post/3379/Visszaszerzi_a_kormany_az_elherdalt_allami_vagyont

Közben a baloldal sem tétlenkedett:
A baloldal oltásellenes kampánya:
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/1373421809692565
Hazugságok példákkal:
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/212454233584842

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Forrás: https://www.facebook.com/domotor.csaba.gov/posts/1433190573707480
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/11563067/3-30042021-CP-EN.pdf
https://www.ksh.hu/thm/2/indi2_3_2.html
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STAT_11_5

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

Az IMF szerint a kormány jelesre vizsgázott!

Nem mi mondtuk!

Az IMF szerint a kormány jelesre vizsgázott!

(És ehhez még hitelt sem kellett felvenniük. Gyurcsányék 5000 milliárd forintot vettek fel, amit Magyarország 3 évig törlesztett 2010 után!)

És ez sem egy "kiragadott példa"!
👉Elégedett velünk a Moosy's
https://szamokadatok.hu/Post/3221/Az_ellenzek_szerint_a_kormany_valsagkezelese_megbukott
👉A Standard&Poor’s és a Fitch is válság ellenére befektetésre ajánlott országnak tartja Magyarországot
https://szamokadatok.hu/Post/2912/Panikkormanyzas_-_ezt_hazudja_Dobrev
👉De még az Európai Bizottság is!
Magyarország és a V4 kiválóan kezelték a válságot, ezért gazdaságunk növekedése továbbra is az élvonalban van
👉Elismerés az Eurostattól
https://szamokadatok.hu/Post/2732/Ujabb_hatalmas_elismeres_Magyarorszagnak_es_a_magyar_valsagkezelesi_intezkedeseknek
👉Uniós elismerés a kormánynak!
https://szamokadatok.hu/Post/2987/Unios_elismeres_a_kormanynak
👉Van mire büszkének lennünk!
https://szamokadatok.hu/Post/3131/Van_mire_buszkenek_lennunk

Elégedett az IMF a magyar válságkezeléssel

Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) megállapította, hogy a magyar hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak a válságra, a monetáris politikai válaszok megfelelőek voltak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

A washingtoni székhelyű szervezet április végén folytatott gazdaságpolitikai konzultációt Magyarországgal. Szakértői az MNB-n kívül a Pénzügyminisztérium, az ITM, valamint a kereskedelmi bankok, iparági szövetségek képviselőivel is egyeztettek - ismertették.

Az IMF szerint Magyarországon a gyors oltási program a legtöbb uniós államhoz képest korábbi nyitást tehet lehetővé, a fellendülés már idén megkezdődhet. Megállapították, hogy folytatni kell a célzott fiskális támogató intézkedéseket, amíg a folyamat meg nem erősödik, a többlet adóbevételeket pedig a gyorsabb visszaépítésre kell fordítani, ha a fellendülés a vártnál gyorsabb lesz. A monetáris politikának fel kell készülnie a fokozódó inflációs nyomásra is - véli az IMF a közlemény szerint.

Hozzátették, hogy a szakértők elismerték a versenyképesség erősítésére irányuló erőfeszítéseit, de további javítást is szorgalmaznak, hogy a magyar gazdaság hatékonyan birkózzon meg az átalakítások jelentette, valamint a demográfiai és éghajlati változás okozta kihívásokkal.

Alapokmánya alapján az IMF jellemzően évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést a tagállamokról. Az idei egyeztetést a korábbiaktól eltérően virtuális formában tartották - olvasható a közleményben.

Címkék: Gazdaság 

Visszaszerzi a kormány az elherdált állami vagyont!

Visszaszerzi a kormány az elherdált állami vagyont!

👉Gyurcsányék mindent eladtak, amit csak tudtak, az állami vállalatokat, a közműcégeket, az értékes ingatlanokat, lenullázták az aranykészletet, IMF hitelt vettek fel, és 40 éves PPP szerződésekkel terhelték meg a magyar adófizetőket. Ennek a korszaknak vége! Reméljük örökre.

👉Van mire büszkének lennünk! A Fidesz legnagyobb eredményei 2010 óta! https://szamokadatok.hu/Post/3131/Van_mire_buszkenek_lennunk
👉Országépítés (videó) https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/287195332858965
👉Gyurcsányék bűnlajstroma: A lista NEM TELJES! https://szamokadatok.hu/Post/3364/Ime_a_DK_valasztasi_programja
👉DK: "Vissza fogjuk adni az ellopott vagyont a magyaroknak" Kezdhetitek!
https://szamokadatok.hu/Post/3344/DK_vissza_fogjuk_adni_az_ellopott_vagyont_a_magyaroknak

Visszaszerzi a kormány az elherdált állami vagyont
JÓ GAZDAKÉNT KEZELIK A KÖZTULAJDONT: LETISZTULT, ÉRTÉKTEREMTŐ PORTFÓLIÓ KIALAKÍTÁSA A CÉL

Az állami vagyonkörbe olyan elemeknek kell tartozniuk, amelyek stratégiailag kiemeltek, működésük gazdaságos és hasznot hoz, ésfeltétlenül szükségesek az állami feladatok ellátásához – jelentette ki Bártfai-Mager Andrea annak kapcsán, hogy a legfrissebb összesítés szerint megközelíti a 18 ezer milliárd forintot az állam vagyonának értéke. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, hogy a gyarapodás a 2010 óta gyakorolt kormánypolitika eredménye.

Megközelíti a 18 ezer milliárdot a magyar állam vagyona, ami azt jelenti, hogy 2010-hez képest 52 százalékkal, azaz mintegy hatezer milliárd forinttal nőtt a nyilvántartási érték – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Bártfai-Mager Andrea elmondta: a magyar állam jó gazda módjára kezeli a közvagyont, amely az elmúlt évek során folyamatosan gyarapodott.

Míg 2010-ben 11 650 milliárd forint volt az állami vagyon értéke, ez 2020-ra elérte a 17 743 milliárd forintot.

A miniszter felidézte, mindez annak az eredménye, hogy a kormány 2010 óta gyakorolt vagyonpolitikájának elsődleges célja az állami vagyon gyarapítása, észszerű és gazdaságos hasznosítása.

– A dinamikusan gyarapodó állami vagyon összetétele 62 százalékban ingatlan, 21 százalékban társasági részesedés. A fennmaradó részt egyéb vagyonelemek, például ingóságok egészítik ki. A hatezer milliárdot kitevő vagyongyarapodás egyrészt ingatlanvásárlásokból, másrészt a társaságok valós gazdasági növekedéséből ered, ami a válság utáni megerősödés következménye – tette hozzá.

Az elmúlt évtized tranzakciói közül a miniszter az energiaszektorban végrehajtott akvizíciókat emelte ki.

– A rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése érdekében célzott vállalatfelvásárlásokkal létrehoztuk a nemzeti közmű-szolgáltatás villamos energia, földgáz és távhő üzletágait működtető Nemzeti Közműveket (NKM).

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai és irányító szerepének újragondolásával és a támogató tevékenységek NKM-ben való újraszervezésével pedig megvalósult az MVM-csoport és az NKM integráció­ja. Az így létrejött nemzeti szolgáltató képes egy sikeres regionális stratégia megvalósítására, és nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához és a megújuló energiaforrások hasznosításához – indokolt Bártfai-Mager Andrea.

A miniszter jelentős előrelépésnek nevezte, hogy az MFB-csoport tagvállalatai azon dolgoznak, hogy a magyar vállalkozások bővebb finanszírozási megoldásokat érhessenek el. A hitelezés terén a saját forrású termékkínálat bővítésével, fokozott kockázatvállalási hajlandósággal, az európai uniós források dinamikus piacra juttatásával látják el a fejlesztési intézményi feladatokat.

A szövetkezeti hitelintézeti szektorban 2019-ben fejeződött be az a fúziós folyamat, amelynek eredményeként az összes takarékszövetkezet beolvadt a Takarékbank Zrt.-be, ezzel létrejött Magyarország ötödik legnagyobb bankcsoportja. Az egyesülésnek köszönhetően az üzleti és informatikai szempontból egyaránt egységes Takarékbank jobb, korszerűbb termékeket és szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek az egész ország területén

– A 2010 óta megnövekedett állami szerepvállalásnak a stratégiai ágazatokban az az eredménye, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok száma mára megközelíti a hatszázat – jelentette ki Bártfai-Mager Andrea. Hangsúlyozta: a társaságokkal szemben alapvető elvárás, hogy eredményesen gazdálkodjanak.

A közszolgáltatókra kitérve a miniszter elmondta, hogy elsődleges feladatuk az ellátásbiztonság megteremtése, végső soron a magyar családok érdekeinek, jólétének szolgálata. Hozzá kell járul­niuk a nemzetgazdasági és kormányzati célok hatékony megvalósításához is.

– Szükséges megválni azon vagyonelemektől, amelyek társadalmi célokat nem szolgálnak. A portfóliótisztítás céljából 2015-ben létrehozott nyilvános és átlátható online aukciós felületnek köszönhetően az államnak eddig közel hatvanmilliárd forint bevétele származott – közölte a miniszter. – Közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, hogy az állami vagyon köre ténylegesen olyan vagyonelemeket tartalmazzon, amelyek stratégiailag kiemeltek, működésük hasznot hoz, tulajdonban tartásuk feltétlenül szükséges az állami feladatok ellátásához. Munkánk során arra törekszünk, hogy az állam olyan letisztult, értékteremtő vagyonportfólióval rendelkezzen, amely nagymértékben hozzájárulhat az ország versenyképességének növeléséhez – jelentette ki Bártfai-Mager Andrea.

Elkótyavetyélés helyett gyarapítás
– A balliberális politikusok, akik az Európai Egyesült Államok hívei, úgy gondolkodnak, hogy a nemzetállamok rossz gazdák, ezért mindent ki kell söpörni, eladni, privatizálni – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász szerint azonban az állam igenis lehet jó gazda. Boros Imre úgy véli, jó lépés volt, hogy a hazánkban működő bankrendszer fele magyar kézbe került. Szerinte leginkább a közszolgáltatások terén (víz, gáz, áram), illetve a stratégiai ágazatokban érdemes tulajdont szerezni. Ez történt 2010 után Magyarországon is: gáztárolókat vett az állam, tulajdonos lett nagy energetikai cégekben. Szintén az energetikai ügyleteket, valamint a Mol-részvények visszavásárlását említette Parragh László lapunk megkeresésére a nemzetgazdaságilag jelentős ágazatokban való pozíciószerzésekről szólva.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint egészen más elvek mentén kezeli az Orbán-kormány a nemzeti vagyont, mint azt a 2010 előtti kabinetek tették, amelyek számos vagyontárgyat elkótyavetyéltek. – Látványos privatizáció zajlott a Bokros-csomag idején, de a Gyurcsány-kormány is élen járt a nemzeti vagyon kiárusításában – jegyezte meg Parragh László, hangsúlyozva, hogy a nem elherdált, illetve a visszavásárolt vagyontárgyakat a természetes gyarapodás is jellemzi. – A visszaszerzések mellett új elemek jelentek meg és értékelődtek fel az állami vagyon körében, amelyek jelentősége igazán az elmúlt években került előtérbe, így az informatikával, digitalizációval kapcsolatos tulajdonjogok – magyarázta. Hozzátette, hogy a közlekedési infrastruktúra és a járműpark is óriásit fejlődött az elmúlt években. (Kiss Gergely–Pintér Balázs)

Kastélyok magánkézben
A szállodaipar tipikus magánosítási terület volt az úgynevezett spontán privatizáció 1989-től 1992-ig tartó időszakában, illetve az évtized során. 1992-ben a Szakszervezetek Országos Tanácsa üdültetési főigazgatósága jogutódjaként létrehozták a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt, amely a húsznál kevesebb SZOT-üdülővel együtt összesen 365 ingatlant jegyzett, négymilliárd forint becsült értékben – ezek túlnyomórészt állami üdülők és kastélyok (Balatonederics, Csehimindszent, Dédestapolcsány, Dubicsány, Mikosszéplak, Szilvásvárad, Tóalmás, Zalakomár) voltak.

A kastélyvagyon nagy része ma is magánkézben van: például a seregélyesi Zichy-kastélyt jegyző Taurus Rt.-t 1996-ban adta el az ÁPV Rt. a Compagnie Financiere Michelin cégnek. 1998-ra 88 kastély, palota maradt állami tulajdonban, addigra magánkézbe került például Abony, Bodajk, Kéked, Kisbér, Sopronhorpács, Sülysáp, Vál kastélya. Az alapítvány később gazdasági társaságaként létrehozta az utóbb Hunguest Vagyonkezelő Rt.-vé alakult Nemzeti Üdültetési és Vagyonkezelési Kft.-t, és ­2013-ig húsz évre szóló üzemeltetési szerződést kötött a céggel 36 nagyobb szálloda vagyonkezelésére. 1996-ban az üdülővagyon – kötvénykibocsátási konstrukció segítségével – lénye­gében többségi magántulajdonba került ­Leisztinger Tamás cégében, aki egészen 2016-ig birtokolta a szállodavállalatot, amely több váltást követően ma 22 saját és partnerszállodával a legnagyobb belföldi hotelvállalatként az Opus Global Zrt. érdekeltségében van.

A magyar tőzsdei cégé a Balatontourist kempingeket üzemeltető vállalkozás is, amelyek többsége az e területet érintő átgondolatlan privatizáció miatt ma is önkormányzati tulajdont képez. A balatoni hajózásban tavaly kedvező fordulat történt, a korábban szétdarabolt és forráshiányos vezetés helyett az állami szerepvállalás ismét előtérbe került. Az állam a balatoni hajóközlekedés versenyképes működése érdekében 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel 75 százalékos többségi tulajdonhoz jutott a Bahartban. (Thurzó Katalin)

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/visszaszerzi-a-kormany-az-elherdalt-allami-vagyont-7755101/
https://www.facebook.com/RetvariBence/posts/10159688640797044
https://szamokadatok.hu/Post/1889/A_nemzeti_vagyon_visszaszerzese

Címkék: Gazdaság  Nemzet 

170 új munkahely!

Ezúttal Pécsre vitte Szijjártó Péter és Dr. Hoppál Péter a jó híreket!

170 új munkahely!

Első európai gyárát építi a Seiren csoport Magyarországon, Pécsett, a beruházás értéke 15,2 milliárd forint, ehhez a kormány 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A vállalat 170 munkahelyet teremt, első ütemben 26 ezer négyzetméteres gyártóterületet létesít, ahol évente 4 millió méternyi autókárpitot állítanak elő.

A Seiren a pécsi gyárából látja majd el az európai járműipari piacot szintetikus bőr autóülés huzatokkal, környezetkímélő gyártást fognak folytatni. A szintetikus bőr kopásállósága négyszerese, a súlya pedig feleakkora mint az eddig használt üléshuzatoknak az autóiparban, az élettartalma pedig 10 év felett van - ismertette Szijjártó Péter az online közvetített beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

Az elektromobilitásban kulcsszerepet betöltő nagy nemzetközi vállalatok beszállítója a Seiren, így az elektromobilitásban globálisan vezető szerepet játszó gyártók európai kiszolgálásában is kulcsszerepet játszik. A Magyarországra költözésükkel további nagy európai autóipari vállalatok kiszolgálását szeretnék lehetővé tenni maguk számára.

A japán nagyvállalat, a Seiren csoport lassan száz éves történelemmel rendelkezik, 19 leányvállalatot működtetnek világszerte, több mint 6000 embert foglalkoztatnak, de Magyarországon eddig még nem volt gyáruk - fűzte hozzá a miniszter.

Kitért arra is, hogy komoly regionális versenyben nyerte meg az ország a beruházást, valamint visszaidézte a vállalat elnök-vezérigazgatójának szavait, amely szerint az alacsony adókörnyezet, a fejlett autóipar és a szakképzett munkaerő jelentették a legfőbb érveket Magyarország és Pécs mellett.

Forrás: https://maiposzt.hu/p/szijjartop-2888165321395438

ADD TOVÁBB!

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

A magyar állam több milliárd forintot nyert a Groupama Aréna felépítésén!

Összességében pedig a stadionokra elköltött összeg elenyésző, évente 33 milliárd forintot tett ki. Ennek a pénznek a közel százszorosát költjük csak egészségügyre!

A magyar állam több milliárd forintot nyert a Groupama Aréna felépítésén!

Kubatov Gábor írta: Tudta, hogy a magyar állam több milliárd forintot nyert a Groupama Aréna felépítésén?

Nézzük, hogy is történhetett ez:
Egyrészt a beruházás 23,5 milliárd forintba került, az összbevétel pedig 31 milliárd forint volt. Tehát a magyar állam majdnem 8 milliárd forintot keresett azzal, hogy ezt az ingatlanfejlesztési projektet megvalósította.

Másrészt, az eladott telek másik felét is hasznosítják, újabb irodaház épül rajta, ami ugyancsak hatalmas adó-és járulékbevételt jelent az államnak.

Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy gazdasági szempontból ez többszörösen megtérülő beruházás volt.

Kapcsolódó:
A Groupama Aréna beruházási költsége már rég megtérült! A nagy győzelem után járó 5.3 milliárd forint pedig tiszta nyereség.
https://szamokadatok.hu/Post/1997/A_Groupama_Arena_beruhazasi_koltsege_mar_reg_megterult_A_tegnapi_gyozelem_utan_jaro_53_milliard_forint_2_pedig_tiszta_nyereseg
Balliberális kormányok többszörös kárt okoztak a stadionok költségénél
https://szamokadatok.hu/Post/1691/Balliberalis_kormanyok_tobbszoros_kart_okoztak_a_stadionok_koltsegenel
A stadionozás, avagy az évtized demagógiája
https://szamokadatok.hu/Post/899/A_stadionozas_avagy_az_evtized_demagogiaja
Milliárdokat keresett az állam a Groupama Aréna felépítésén – Kubatov Gábor a Mandinernek
https://mandiner.hu/cikk/20181012_kubatov
Rekordméretű forrás az egészségügyben!
Összesen 1127 milliárd forintot csoportosított át a kormány egészségügyre, ezzel a kiadások összértéke elérte a 3000 milliárd forintot
https://szamokadatok.hu/Post/3182/Rekordmeretu_forras_az_egeszsegugyben

Forrás: https://www.facebook.com/kubatovgabor/posts/10158118653752865

Címkék: Fejlődés  Gazdaság 

Friss adat a Magyar Állampapír Pluszról: átlépte az 5500 milliárd forintot a megtakarítások értéke

A számok nem hazudnak!

Friss adat a Magyar Állampapír Pluszról: átlépte az 5500 milliárd forintot a megtakarítások értéke

2020 novembere óta, fél év alatt újabb 500 milliárdért vettünk állampapírt!#nincspénz:)

Mikor vesz az ember állampapírt? Akkor, amikor már kifizette a számlákat, megvett mindent, amire szüksége van, és ezen felül maradt pénze, amit befektet. Még soha nem volt akkora megtakarítása a magyar lakosságnak, mint most.

Varga Mihály írta:️Friss adat a Magyar Állampapír Pluszról: átlépte az 5500 milliárd forintot a megtakarítások értéke.
👉 Ez azt mutatja, hogy a családok körében továbbra is a MÁP+ a legnépszerűbb megtakarítási forma.
👉 A tavalyi évben több mint 1000 milliárd forinttal tudott nőni a háztartásoknál lévő állampapír állomány, amely jelenleg meghaladja a 9300 milliárd forintot.
👉 Az államadósság egynegyedét ma már a magyar emberek finanszírozzák, 2010-ben ez az arány mindösszesen 3 százalék volt.
️Ennek is köszönhető, hogy Magyarország mindvégig a saját lábán állt a járvány által okozott gazdasági válságban.

Kapcsolódó:
Bruttó és nettó - régen és most
https://szamokadatok.hu/Post/3119/Ne_legy_a_magad_ellensege
25 év alattiak szja-mentessége. Nézzünk egy konkrét példát!
https://szamokadatok.hu/Post/3129/25_ev_alattiak_szja-mentessege
Eurostat: Jelentősen csökkent a rászorulók száma Magyarországon tíz év alatt
https://szamokadatok.hu/Post/2963/Eurostat_Jelentosen_csokkent_a_raszorulok_szama_Magyarorszagon_tiz_ev_alatt
“Kizsákmányolás, kivéreztetés, lopás, rezsim, diktatúra, Mészáros" és a többi sületlenség helyett
2020 év végére 66.080 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 5.445 milliárd forintos növekedés az előző évhez képest!
https://szamokadatok.hu/Post/2948/Kizsakmanyolas_kivereztetes_lopas_rezsim_diktatura_Meszaros_es_a_tobbi_suletlenseg_helyett
Tények: kétszer olyan gazdagok vagyunk, mint Gyurcsányék idején. Dupla bérek, házak, lakások, autók, megtakarítások, állampapírok - van minden! (Persze csak annak, aki dolgozik!)
https://szamokadatok.hu/Post/2704/Tenyek_ketszer_olyan_gazdagok_vagyunk_mint_Gyurcsanyek_idejen
2020 Novembere óta 500 milliárddal nőtt a MÁP+ lakossági állománya.
https://szamokadatok.hu/Post/2238/Toretlen_a_bizalom_a_magyar_allamban

Forrás:https://maiposzt.hu/p/vargamihaly-1016074161161877

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

Szárnyal a gazdaságunk!

Nagy optimizmusra adnak okot a mai hírek!

Szárnyal a gazdaságunk!

Nézzük őket sorba! (és osszuk is meg!)
👉Ebből van munkahely, fizetés, és kenyér minden magyar család asztalára.

Idén kilőttek az állami és a magán beruházások
Varga Mihály írta: Tények a magyarországi beruházásokról azoknak, akik kétkedtek a magyar válságkezelésben: 👇
Tavaly 13 ezer milliárd forint fölé emelkedett a magyarországi beruházások értéke, idén meghaladhatja a 14 ezer milliárd forintot (folyó áron számítva).
Az állami beruházási ráta a 2019-es 6,2%-ról 6,4%-ra nőtt tavaly, idén tovább emelkedhet 6,5%-ra. Ez Európában a legmagasabb érték.
A privát szektor beruházásainak értéke a válság ellenére is növekedni tudott, meghaladta a 10 ezer milliárd forintot.
Idén mind az állami, mind pedig a privát szféra beruházásai erősödhetnek: folyó áron mérve 9% felett, volumenben 4%-ot meghaladó mértékben.
👉 Munkahelyet és gazdasági növekedést a beruházások adnak. Ezért támogatja a kormány a válság alatt is
a vállalkozások fejlesztéseit,
a családok beruházásait – például az Otthonteremtési Programmal,
és folytatódnak, sőt bővülnek az állami fejlesztések is.
Forrás: https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/posts/10160729655423776

A beruházási rátánk alakulása 2010 óta - a grafikon jól mutatja, hogy miért lesz rekord az idei év! Ebben a cikkben felsoroljuk azokat az intézkedéseket, melyeket megtett a kormány annak érdekében, hogy ezek a számok létrejöhessenek.
Forrás: https://szamokadatok.hu/Post/3030/Rossz_hirek_a_hatalomehes_ellenzeknek_szarnyal_a_gazdasagunk

Varga Mihály: a második negyedévtől jöhet a két számjegyű növekedés. A gazdaság kilábalása gyors ütemben valósulhat meg, a második negyedévtől kétszámjegyű növekedésre, az idén éves szinten 4 százalékos, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó bővülésre lehet számítani
Forrás: https://maiposzt.hu/p/vg-4010199242335424

Tovább erősödött az ipar februárban. Az ipari termelés februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva 3,9 százalékkal nőtt a termelés – közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Forrás: https://maiposzt.hu/p/vg-4010103415678340

Javulnak a külkereskedelmi számok is: Az export 0,8 százalékkal, az import 3,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Januárhoz képest a kivitel 9,3 százalékkal, az import 10 százalékkal emelkedett. A januári chiphiány után jól láthatóan nemcsak a termelés, hanem az export is magára talált.
Forrás: https://maiposzt.hu/p/vg-4010102055678476

Beruházási rekord Magyarországon:
👉A járvány okozta kihívások ellenére is beruházási rekordot döntött tavaly Magyarország, mert 1494 vállalat kötelezte el magát fejlesztések mellett!
👉Az export meghaladta a 100 milliárd eurót, amellyel a világon a 34. legjobb teljesítményt nyújtotta Magyarország úgy, hogy lakosságszám tekintetében csak a 94. helyen áll.
👉Magyarországon 140 százalékkal emelkedtek, miközben világszerte 42 százalékot zuhantak a közvetlen külföldi befektetések 2020-ban az ENSZ szerint.
👉1 520 000-rel kevesebb oltás lenne ma Magyarországon, ha a kormány a baloldalra és Brüsszelre hallgat.
👉750 000-rel kevesebb ember kapott volna oltást, 750 000-rel több ember élete lenne most veszélyben
👉Százezrek veszítették volna el a munkahelyeiket, mert a baloldal segélyt osztott volna, a munkahelyeket nem védte volna meg. A segélyeket pedig a még dolgozók adójának emeléséből fedezték volna.
👉A baloldal tömeges munkanélküliséget akart, mert szerintük a Fideszt akkor lehet leváltani, ha sok embernek "fáj" a kialakult helyzet.
👉Nem így lett! Segély helyett munkát, beruházási támogatást adott a kormány, ezért ma már többen dolgoznak Magyarországon, mint a járvány előtt, beruházási rekordot döntöttünk!
https://szamokadatok.hu/Post/3139/Beruhazasi_rekord_Magyarorszagon

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Gazdaság 

Rekord szinten az aranytartalékunk!

A 2010-es szint harmincszorosára, 94,5 tonnára nőtt Magyarország aranytartaléka!

Rekord szinten az aranytartalékunk!

️ A baloldal egyszer már eladta az aranykészletünket! Ne hagyjuk, hogy ismét elherdálják! https://szamokadatok.hu/Post/1004/Az_index_Matolcsy_helyett_Suranyi_velemenyere_kivancsi

Hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva a Magyar Nemzeti Bank 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát – közölte a jegybank.

Az MNB jelen döntésével folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, aminek következtében az aranytartalék nagysága alapján 2021 márciusára Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő.

Bár monetáris politikai tekintetben az arany jelentősége az 1970-es években csökkent, de tradicionális tartalékeszköz szerepe ezt követően is kiemelten fontos maradt. Az arany hitel- és partnerkockázattól mentes eszközként minden gazdasági környezetben hozzájárul az országgal szembeni bizalom erősítéséhez, aminek köszönhetően továbbra is világszerte az egyik legfontosabb tartalékeszköz az államkötvények mellett. Az elmúlt években az arany nemzetközi tartalékon belüli szerepe számos jegybank esetében erősödött. A jegybankok arany iránti kereslete rekordmagasságú volt 2018-ban (656 tonna), majd 2019-ben is (669 tonna).

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint döntésében fontos szerepet játszott a koronavírus járvány időszakában kibontakozó új kockázatok kezelése is.
A globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz szerepét és értékmegőrző funkcióját. Az MNB mostani döntésével az ország aranytartalékai 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelkedtek, amivel Magyarország az 56. helyről a 36. helyre ugrott a nemzetközi rangsorban az aranytartalék mérete alapján, míg a kelet-közép-európai régióban a 6. helyről a 3. helyre javította pozícióját. Az ország egy főre jutó aranytartaléka 0,1 unciáról 0,31 unciára emelkedett, így a kelet közép európai régióban mostantól Magyarország rendelkezik a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal.

Az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot. Az aranytartalék állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrn-be. A kimenekített aranytartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború lezárását követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt az új fizetőeszköz, az idén 75 éves jubileumát ünneplő forint bevezetésekor.

A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.
Az MNB hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett, amivel az MNB felzárkózott a régiós országok aranytartalékainak szintjéhez. Aktuális vásárlásaival az MNB a 2018-ban elkezdett folyamatot folytatta.

Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/haromszorosara-emelte-magyarorszag-aranytartalekat-az-mnb-3665455/
Az arany jó befektetés: https://szamokadatok.hu/Post/807/Matolcsy_Gyorgy_az_Arany_ember
https://szamokadatok.hu/Post/185/Aranytartalek

Címkék: Gazdaság