Címke: Fejlődés

Közben Magyarországon

Közben Magyarországon

Örömmel számolunk be a következő 6 fejlesztésről. 2022-ben arról fogunk szavazni, hogy nyugodt életet és folyamatos építkezést szeretnénk, vagy káoszt, leépülést, családellenességet és a globalista törekvések feltétel nélküli kiszolgálását. Nekünk nem liberális értékek kellenek, hanem nyugodt élet, folyamatos fejődés, családbarát Magyarország!

📌 1. Megújult a Bocskai István Általános Iskola Debrecenben.

Papp László írta:
A Debrecen által kapott Európai Uniós források így hasznosulnak. Sorra újulnak meg az iskolák. A környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve eddig 10 oktatási intézményt újítottunk fel, 2 van folyamatban és további 6 előkészítés alatt. Megújult környezet, energiatakarékos működés a Bocskai István Általános Iskolában is. #Debrecen2030

Forrás: https://www.facebook.com/drpappl/posts/2849050628662469

📌 2. Az új Leopardok hangárjainak ünnepélyes átadása Tatán

Újabb két Leopárd 2A4 harckocsi érkezett a tatai laktanányába
A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában két, egyenként mintegy 2000 négyzetméteres hangárt avatott fel csütörtök délután Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az új hangárokban kapnak helyet a honvédség által a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól lízingelt Leopard 2A4 harckocsik.
Németh Szilárd elmondta, ebből a típusból már nyolc harckocsi érkezett Tatára, és a megrendelt további négyet tavaszra várják.
A 12 harcjármű elsődlegesen a legénység kiképzését szolgálja, hiszen kezelésük jóval bonyolultabb az eddig használt T-72-eseknél – fűzte hozzá.
Az államtitkár elmondta: 2023-tól a legkorszerűbb, 2A7+ típusú páncélosokat használhatják majd a katonák, ebből 44-et állítanak rendszerbe a fegyvernem fejlesztése jegyében.
Hangsúlyozta, hogy 2016-tól engedte meg a magyar gazdaság állapota, hogy megfogalmazhassák a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amelynek részeként a tatai dandárt a legmodernebb eszközökkel szerelik fel.
A program hármas célkitűzést fogalmazott meg, a katonák magas szintű kiképzését, a legújabb technikák bevezetését, és mindehhez a megfelelő infrastruktúra kiépítését – közölte Németh Szilárd.
Az új hangárok építésével és a Leopard harckocsik beszerzésével lehetőség nyílik a megfelelő tudás elsajátítására, így valósulhat meg a hármas cél - tette hozzá.
Németh Szilárd megköszönte a honvédeknek, hogy nemcsak a lehetséges harchelyzetekben, hanem a mai, pandémiás időkben is helytállnak. Mint mondta, a koronavírus elleni küzdelem első szakaszát a katonák példamutató közreműködésével sikerült megnyerni.

Forrás: https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/10/29/ujabb-ket-leopard-2a4-harckocsi-erkezett-a-tatai-laktananyaba
https://www.facebook.com/nemeth.szilard.fidesz/posts/2702343553362690

📌 3. Ipari parkot avattak Taszáron

Witzmann Mihály írta
Ipari parkot avattunk Taszáron
Hiába szorít a járvány, az élet nem állhat meg! Térségünknek ebben a nehéz helyzetben is fejlődnie kell!
Közös munkánk, közös erőfeszítéseink ma ismét célba értek.
A modern infrastruktúra, a vállalkozások támogatását, új, korszerű munkahelyek létrejöttét és a helyi gazdaság fejlesztését fogja segíteni, de az egykori laktanya területének célszerű és jövőbemutató hasznosítását is szolgálja.
Ezt jelenti egy kétezer lakosú település életében az ipari park átadása.
Mert ipari parkok nem születnek maguktól. A kezdetektől küzdöttünk érte, míg megnyertük a pályázatot! A Területfejlesztési Operatív Program révén 300 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott Taszár Község Önkormányzata még 2017-ben.
A projektet az előző és a jelenlegi településvezetés is a sajátjának érezte. Íme, meg is lett az eredménye! A sikerhez vezető út receptje tehát nem titkos: jó ötlet, átgondolt előkészítés, kitartó, állhatatos munka és őszinte együttműködés! 🤝
Ennek az együttműködésnek és a közös munkának köszönhető, hogy az új ipari park mellett hamarosan indulhat az általános iskola felújítása, az óvoda korszerűsítése és egy új közösségi tér kialakítása is. 👍
Gratulálok Taszár! Isten éltesse a térség és a település valamennyi lakóját! 🇭🇺

Forrás, videó: https://www.facebook.com/witzmannm/videos/375898260425955

📌 4. Érkeznek az újgenerációs hajók a Balatonra

Megszavazta a BAHART közgyűlése 2 közepes méretű katamarán és 2 komp tervezését és megépítését, elindítva a vállalt nemrég meghirdetett flotta megújítási programját. A döntéshozó testület ülésén továbbá a sólyakapacitás (parti hajószerelési terület) növeléséről is szavaztak, ugyanakkor a többségi tulajdonnal rendelkező magyar állam a pontos kivitelezés további megfontolását javasolta. A javaslatot még idén újratárgyalja a testület, a fejlesztés ugyanis különös fontosságú: a bővített sólyakapacitásnak köszönhetően helyben fognak elkészülni az új balatoni hajók, amelyekről korábban már látványtervet is közölt a BAHART.
Mint arról korábban beszámoltunk, fél évszázada várt fejlesztés indul a Balatonon, melynek keretei közt a teljes balatoni víziközlekedést és annak infrastruktúráját korszerűsíti az állami fenntartású cég. A BAHART igazgatótanácsának elnöke korábban úgy vélekedett a projektről, hogy 50-60 éve elmaradt munkákat és beszerzéseket kell pótolni, de a grandiózus beruházás évszázados léptékű változást hozhat a Balaton hajóközlekedésében és turizmusban.
Ennek első lépcsője lehet a vállalat közgyűlésének határozata, melynek értelmében 4 új hajóval frissülhet a ’70-es évek óta változatlan összetételű balatoni flotta. A 2 komp és 2 katamarán a BAHART szerelőterületén fog épülni. Az ehhez szükséges kapacitásbővítésről még az idén dönthet a vállalat közgyűlése.

Forrás: https://bit.ly/2HIVRjx

📌 5. Átadták Szabolcsban az egy épületbe költözött polgármesteri hivatalt, orvosi rendelőt és a könyvtárat

Átadták Szabolcsban az egy épületbe költözött polgármesteri hivatalt, orvosi rendelőt és a könyvtárt, az avatáson jelen volt dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke is. Csegei László, Szabolcs polgármestere beszédében kiemelte: a településen élő 367 ember most olyan épületet kapott, ahol méltó körülmények között lehet gyógyulni és a kisebb-nagyobb ügyekben eljárni. A Magyar Falu program keretében megvalósult, 58 millió forintos beruházás során a több mint száz éves ház korszerű hőszigetelést, új nyílászárókat kapott, napelem szolgáltatja az áramot, az egész intézmény akadálymentes. Az elmúlt öt évben számos egyéb fejlesztés is megvalósult Szabolcs községben. Megújult a főút, kerékpárbaráttá alakították a falut, az óvoda megszépült, megoldották a csapadékvíz elvezetését is, írja a Kelet-Magyarország.

Forrás: https://www.facebook.com/istvan.simicsko/posts/4586110164793405
https://bestfmnyiregyhaza.hu/hir/atadtak-szabolcsban-az-egy-epuletbe-koltozott-polgarmesteri-hivatalt-orvosi-rendelot-es-a-konyvtarat/6662

📌 6. Domaszéken fedett termékteret avattak

Elkészült az új fedett terméktér Domaszéken.
A fejlesztés a LEADER program keretében, 4 millió forint támogatással valósult meg, amelyhez az önkormányzat közel ugyanennyi önerőt biztosított. A település központjában 413 négyzetméteres, térburkolattal ellátott területen összesen 90 négyzetméteren alakítottak ki fedett pavilont, ami öt, egyenként 18 négyzetméteres, zsindelytetővel és belső megvilágítással ellátott árusítóhelyet jelent. A pavilonok alatt 20 asztalt helyeztek el – ezzel egyidejűleg a Teleház épületében mellékhelyiségeket is kialakítottak.

Forrás: https://www.facebook.com/DomaHir/posts/197469708496171
https://www.delmagyar.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/fedett-a-termekter-domaszeken-ekkor-lesz-az-atadas-fotok-6924532/

❤️🤍💚 Nekünk nem liberális értékek kellenek, hanem nyugodt élet, folyamatos fejődés, családbarát Magyarország!

ADD TOVÁBB!

Címkék: Fejlődés 

Újabb 6 átadott fejlesztés!

A munka a járvány és a gazdasági nehézségek miatt sem áll le, ezzel munkahelyeket végünk és folyamatosan fejlesztjük Magyarországot

Újabb 6 átadott fejlesztés!

Kormányablak, óvoda, bölcsőde, iskola, templom, állatkert újultak meg és kerültek átadásra.

📌 1. Átadták a Kiserdei Bölcsődét Dunakilitin

Október 25-én délelőtt került sor a 175 millió forint állami támogatással épült Kiserdei Bölcsőde átadó ünnepségére Dunakilitin. Az eseményt többek között dr. Batthyány-Strattmann László családja, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője valamint Széles Sándor kormánymegbízott is megtisztelte jelenlétével.
A 24 férőhelyes új intézmény hiánypótló szolgáltatás volt a falu életében, így az átadó ünnepség igazi ünnep a község számára.
Ezt emelte ki beszédében Nagy István miniszter is, aki hangsúlyozta:
Két-három évtized múlva a település jövőjét azok a gyermekek fogják meghatározni, akik ezen épület falai között nőnek majd fel. Nem mindegy tehát, milyen körülményeket biztosítunk számukra. Ide kapcsolódik szorosan Batthyány-Strattmann László életútja és példája is, aki a mai napig meghatározó személyiség Dunakiliti életében. Ezek az alapok mind hozzátesznek ahhoz az ünnephez, hogy ma Dunakilitin bölcsődét avatunk.

Forrás, további képek: https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/atadtak-a-kiserdei-bolcsodet-dunakilitin/
https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/posts/2663083790596243
https://szigetkozelet.hu/atadtak-a-kiserdei-bolcsodet-dunakilitin/

📌 2. Megújultak a Bácsalmási iskolák.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő írta:
A Bácsalmási Körzeti Általános Iskola három tagintézményében több, mint 1 milliárd forintos fejlesztés valósulhatott meg. Az elkészült fejlesztéseket Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke kíséretében adhattuk át. A bácsalmási tagintézményekben megújult az elektromos hálózat, a fűtésrendszer, megszépültek a burkolatok, felújításra kerültek a vizesblokkok és a tornaterem. Megtörtént az épületek belső tereinek és homlokzatának festése, a nyílászárók cseréje, új művészeti és természettudományi szaktantermek, könyvtár, akadálymentesítés és rekortán burkolatú sportpálya kialakítása. A Rákóczi utcai épület udvarán egy új 460 négyzetméteres sportcsarnok is épült.
Az elkészült fejlesztésre mind büszkék lehetünk!
Köszönet jár a Kormányzatnak és a Klebersberg központnak a támogatásért, a fejlesztések megvalósításában nyújtott rengeteg segítségért!
Az elmúlt 10 év megmutatta, hogy a mostani kormányzat elkötelezett az oktatás fejlesztésében és modernizálásában, a gyermekek számára jobb környezet kialakításában!

Forrás, további képek: https://www.facebook.com/banyaigaborkepviselo/posts/3500043173367237

📌 3. Átadták az EMMI munkahelyi bölcsődéjét.

Átadták Emmikét, a munkahelyi bölcsődét a XIII. kerületben
Az eseményen Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára bölcsőde mintaprojekt voltát hangsúlyozva úgy fogalmazott: az „mintául szolgálhat az összes munkáltató számára, hogy érdemes ilyen módon is segíteni és támogatni kollégáikat és azok családjait”.
Tájékoztatása szerint a kormány kiemelten számít minél több munkahelyi bölcsőde létrehozására, a munkáltatókat ebben anyagi eszközökkel is támogatni kívánják.
Az Emmi munkahelyi bölcsődéjével is szeretne segítséget nyújtani munkatársainak – hangsúlyozta, hozzátéve: annak megnyitásával „egy régóta tervezett és dédelgetett álom válhatott valóra”.
A korábban is bölcsődeként működő, a felújítás után tizenkét gyermeket gondozó épület modernizálásáról közölte: a belső tereket a mai igényeknek megfelelően újították fel, rendbe tették a játszóudvart, a játékok, berendezési tárgyak, eszközök beszerzése, illetve az engedélyek kiadása is rendben zajlott.
Kovácsné Bárány Ildikó, a kisgyermekek napközbeni ellátásáért felelős miniszteri biztos a többi között a koragyermekkori nevelés fontosságát is kiemelve azt mondta: egyre több kisgyermekes szülő számára válik elérhetővé a bölcsődei ellátás.
Közlése szerint a munkahelyi bölcsődék létrehozása is hozzájárul a kormány családpolitikai céljainak megvalósításához.
Elmondta: az új intézmény és azt fenntartó Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) segítséget fog nyújtani azoknak a foglalkoztatónak, amelyeknek szakmai segítségre van szükségük munkahelyi bölcsődéjének kialakításához. Annak működéséhez az állam támogatást is biztosít, 2017-hez képest ennek összege több mint hétszeresére emelkedik – jelezte Kovácsné Bárány Ildikó hozzátéve, hogy jövőre fejlesztési forrásokat is biztosít a kormány a munkahelyi bölcsődék létrehozásához.
Szuromi-Kovács Ágnes, a CSBO ügyvezetője köszöntőjében a többi között azt remélte, hogy minél több munkahelyi bölcsőde lesz Magyarországon, illetve, hogy megszülethessenek a szülők által vágyott gyermekek.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/atadtak-emmiket-a-munkahelyi-bolcsodet-a-xiii-keruletben-8867321/
További képek: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/posts/3208853239213886

📌 4. Átadták a kormányablakot Érd-alsónál

Október 28-ától Érd lakói a lakóhelyükhöz közel, az átutazók pedig munkába menet vagy hazafelé tartva intézhetik itt az ügyeiket. Az ügyfeleket nyolc munkaablaknál várják majd az ügyintézők. A 264 nm nagyságú ingatlan kivitelezése EU-s és MÁV-os forrásokból valósult meg.
A kedd délelőtti ünnepélyes átadón Aradszki András országgyűlési képviselő mellett részt vett György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Domokos Péter, kormányablakokért felelős miniszterbiztos, Zöld-Nagy Viktória, az Érdi Járási Hivatal vezetője, valamint Konkoly Zita jegyző is.
Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt részéről az eseményen kifejtette, hogy immár a 12. állomásukon nyílik kormányablak, annak köszönhetően, hogy 2012-ben elindult az Állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program. Ennek lényege, hogy a MÁV szerepet adjon feledésbe merült, régen nem használt épületeknek, épületrészeknek. "A kormányablak, mint extra vasúti szolgáltatás, illeszkedik a MÁV megújulásának folyamatába is, amelynek végső célja, hogy a vasúttársaság a lehető legmagasabb szinten láthassa el közszolgáltatási feladatait, és sokrétű szolgáltatással tegye szerethetővé a vasutat és a vasúti közlekedést" - hangsúlyozta a beruházási vezérigazgató-helyettes, aki azt is hozzátette, hogy Érden már 2019 év végére elkészült műszakilag az épület, de a járványhelyzet megnehezítette a tényleges birtokba vételt.

Forrás: https://erdmost.hu/cikk/atadtak-kormanyablakot-erd-alsonal

📌 5. Megújult a Hétfájdalmú Szűz-plébániatemplom Válon

Ünnepi szentmise keretében áldotta meg október 25-én a felújított váli Hétfájdalmú Szűz műemlék templomot Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. A liturgia keretében a főpásztor huszonhárom fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.
Kovács Zoltán plébános köszöntőjében úgy fogalmazott, minden templom Isten dicsőségét hirdeti, valamint a közösség megújulásának helye és forrása is. Az impozáns, kincseiben gazdag épület kulturális örökségünk része, és felemelő érzés, hogy most a bérmálkozók a Szentlélek megerősítését ebben a szép szakrális térben kérik.
Spányi Antal megyéspüspök beszédében méltatta a templom külső szépségét, és felhívta a figyelmet a belső tartalom fontosságára, hiszen a közösség ereje, jelenléte teszi a templomot élővé. A belső ragyogás a lélektől fakad.
Az ünnepségen beszédet mondott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos. Hangsúlyozta, Magyarországnak működnie kell, sok a feladat, de szükség van ilyen alkalmakra, amikor feltöltődhetünk, amelyekből erőt merítünk. Beszélt arról is, hogy ma Magyarországon az értékmentés az irányadó, emellett kötelezte el magát a kormány, ezért újulnak meg a templomok, az iskolák, a közösségi terek.
A külsőleg teljesen megújult kétszáz éves katolikus templom részben belülről is renoválták. A hazai klasszicizmus egyik kiemelkedő példájának számító épület a Székesfehérvári Egyházmegye egyik legnagyobb temploma. Befogadóképessége meghaladja a váli egyházközség igényeit, ám komoly építészeti és kultúrtörténeti értéket képvisel.
A beruházás keretében több mint 6 ezer négyzetméteren állították helyre a homlokzatot, valamint több mint ezer négyzetméternyi terület kapott szigetelést. A templomfelújítás mintegy 600 millió forintos bruttó költségéből 500 millió kormányzati támogatás volt, a többit az egyházmegye biztosította.

Forrás: https://www.magyarkurir.hu/hirek/megujult-hetfajdalmu-szuz-plebaniatemplom-valon

📌 6. Megújult a Veszprémi Állatkert.

Porga Gyula írta:
A Veszprémi Állatkert, mint a város és a térséglegnagyobb turisztikai vonzerővel bíró létesítménye tovább bővült, épült és szépült.
A Modern Városok Program finanszírozásából:
- új oktatóház épült
- az új tevekifutó épült, valamint rekonstruálták a tevék régi kifutóját
- felépült a dzseládák háza
- létrejött az gazdasági udvar
További Európai Uniós forrásból épült meg
- az irodaház,
- a gyerekek kedvence, az Afrika-Szavanna élményjátszótér
- megépült az oroszlánház és kifutó
- elkészült a medvék háza és kifutója
- több látványkifutó épült
- a szavanna stég és a tó rekonstrukciója is megtörtént
Színvonalas, minőségi, tartalmas programot kínál a vadaspark az egész család számára.

Forrás és további képek: https://www.facebook.com/porga.gyula.veszprem/posts/1541648122694329

ADD TOVÁBB!

Címkék: Fejlődés 

10 éve fejlődik az ország!

itt vannak a következő megvalósult fejlesztések: iskola, óvoda, egészségügyi központ, energetikai korszerűsítés, és sok minden más! Lássuk a listát!

10 éve fejlődik az ország!

📌 Korábbi fejlesztésekkel kapcsolatos cikkeink alapján készítettünk egy videót, ezt legalább kéthavonta bővítjük majd. 7,5 perc, érdemes megnézni, "stadionozóknak" kötelező! https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/2797432533835105

📌 1. Fontos fejlesztések készültek el Fajszon!

Zsigó Róbert írta:
Összesen több mint 120 millió forintból megvalósult fejlesztéseket adhattunk át a községben. A beruházások keretein belül megvalósult a fajszi önkormányzat épületének teljeskörű energetikai korszerűsítése, egy új buszmegálló kiépítése, valamint a község általános iskolájának teljes nyílászáró cseréje.
Köszönöm mindenki munkáját, aki részt vett a fejlesztések megvalósításában!

Forrás: https://www.facebook.com/zsigorobert/posts/3293810944063739

📌 2. További fejlesztéseket adtunk át Dusnokon!

Zsigó Róbert írta:
Összesen közel 50 millió forintos támogatásból valósultak meg fejlesztések a községben. A beruházások keretein belül az Arany János utca és a Hunyadi utca új útburkolatot kapott, amely által a közlekedés sokkal biztonságosabbá vált. A ravatalozó épületéhez új előtető épült és a térburkolatokat is teljesen kicserélték.
Tovább folytatjuk a közös munkát a település érdekében!

Forrás: https://www.facebook.com/zsigorobert/posts/3294864057291761

📌 3. Megszépültek a bácsalmási iskolák

A rendezvényen jelen volt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg központ elnöke, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerület igazgatója, a beruházásban résztvevő szakemberek és jó néhány vendég.
Pálmai Zoltán intézményvezető tájékoztatást adott az intézmény mindkét épületének: a Szent János utcai (alsó tagozat) és a Rákóczi utcai (felső tagozat) korszerűsítéséről és átalakításáról.
A beruházás keretében megújult a Szent János utcai épület elektromos hálózata, fűtési rendszere, megszépültek a burkolatok és a belső nyílászárók, felújításra kerültek a tantermek és a tornaterem is. A Rákóczi utcai épületben új művészeti és természettudományi szaktantermek, valamint könyvtár került kialakításra. Megvalósult az osztálytermek és a folyosók festése, burkolatfelújítása, az akadálymentes bejárat és mosdó kialakítása. Épült egy 460 négyzetméter alapterületű tornaterem, az iskolaudvaron található aszfalt burkolatú sportpálya pedig rekortán borítást kapott. A két intézményben összesen több mint 4000 négyzetméter alapterületet érintő bővítés, felújítás és fejlesztés zajlott le, ami nagyban hozzájárulhat az oktatási minőség javításához, az oktatási egyenlőtlenségek mérsékléséhez és a túlzsúfoltság csökkentéséhez. A projekt keretében az eszközök beszerzése most indult el, új bútorokat és sporteszközöket fognak majd vásárolni.

Forrás: https://www.baon.hu/galeria/megszepultek-a-bacsalmasi-iskolak/

📌 4. Átadtuk Bácsalmás új Bölcsődéjét

Bányai Gábor országgyűlési képviselő írta:
Bácsalmáson is, ahogy térségünkben és az országban, egyre nagyobb az igény bölcsődék építésére, kapacitásaik bővítésére, hiszen egyre több szülőnek jelent segítséget, hogy gyermeküket biztonságban, megfelelő körülmények között tudják, míg Ők helytállnak a munkahelyükön.

Forrás: https://www.facebook.com/banyaigaborkepviselo/videos/364521561555187

📌 5. Egészségház épül Makón 420 millió forintból

Felnőtt és gyermekorvosi rendelők, védőnői szolgálat és fogászat is helyet kapnak az új intézményben.

Farkas Éva Erzsébet írta:
Ma reggel a Kálvin utcai egészségügyi komlexumba látogattunk el – mely jelenleg 83%-os készültségi fokon áll –, hogy a felnőtt háziorvosokkal, gyermekorvosokkal, iskola-ifjúsági fogorvossal, védőnőkkel és gyógyszerész úrral közösen megtekintsük az épületet. A találkozáson egyeztettünk a feladatellátás közös jövőbeli elindítására vonatkozóan, hiszen célunk,hogy az új létesítmény a makói lakosság megelégedésére szolgáljon.
A városvezető a rádiónak elmondta: a terv szerint halad a beruházás és az év végére el is készülnek vele, ez követően kerül sor a különböző szakhatósági engedélyezésekre. A teljesen önkormányzati forrásból, vagyis 420 millió forintból kialakítandó új egészségügyi komplexumban helyet kap többek között négy felnőtt és két gyermek háziorvosi rendelő, a város négy középiskolájának az iskolai fogászata, valamint a védőnői szolgálat és egy gyógyszertár.

Forrás: https://www.facebook.com/farkasevaerzsebet/posts/1440518146150958
https://szegedma.hu/2020/01/terv-szerint-halad-az-uj-rendelointezet-epitese-makon

📌 6. Távhőszolgáltatás fejlesztése Sopronban 400 millió forint értékben

Farkas Ciprián írta:
A tél közeledtével örömmel számolhatok be arról, hogy 400 millió forintos kormányzati támogatásból helyezték üzembe a legkorszerűbb gázkazánt a Sopron Holding telephelyén. A fűtési szezonban így magas színvonalon lesz biztosított a távhőszolgáltatás a háztartások, intézmények, ipari létesítmények számára.
Köszönet Magyarország Kormányának, hogy sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően jut forrás a járvány elleni védekezésre, a családtámogatásra, a városi beruházásokra és ezekre az energetikai fejlesztésekre is! 🇭🇺

Forrás: https://www.facebook.com/drfarkasciprian/posts/1445706922301122

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Fejlődés 

10 éve fejlődik az ország, szomorú, hogy ezt sokan nem akarják észrevenni

Íme a következő 6 átadott, megvalósult, és az emberek által birtokba vett fejlesztés

10 éve fejlődik az ország, szomorú, hogy ezt sokan nem akarják észrevenni

📌 A korábbiak pedig összegezve egy videóban: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/2797432533835105

📌 1. Egészségügyi fejlesztés és megújult piac Bácsbokodon!

Zsigó Róbert írta:
Több mint 46 millió forint pályázati támogatásból újult meg a piac Bácsbokodon. A megvalósítás eredményeként egy olyan korszerű, térburkolattal ellátott, fedett helyi piac jött létre a településen, amely biztosítja a lakosság egészséges, jó minőségű élelmiszerrel való ellátását, a helyi termelők piacra jutásának elősegítését és a helyi alapanyagok felhasználásának támogatását. Az orvosi rendelő korábbi felújítását követően, ezúttal a település betegellátásához nélkülözhetetlen új eszközök is beszerzésre kerültek, összesen 3 millió forint támogatásból. A fejlesztésnek köszönhetően a település egészségügyi ellátása biztonságosabbá, korszerűbbé vált.
Folytatjuk a munkát, hogy a község jövőbeni terveit is közös erővel megvalósítsuk!

Forrás: https://www.facebook.com/zsigorobert/posts/3289168467861320

📌 2. Átadták a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola székhelyintézményét

Ebben a kormányzati ciklusban 350 milliárd forint infrastruktúrafejlesztés valósul meg a köznevelési intézményekben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola székhelyintézményének csütörtöki átadóünnepségén.
Maruzsa Zoltán elmondta, hogy 940 projekt indult el, közülük 532 már elkészült, és ezek egyike a kalocsai fejlesztés, amelyre 553 millió forint európai uniós forrást használtak fel.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy uniós programokban 124,7 milliárd forint jut infrastruktúrafejlesztésre, ez 623 projektet jelent.
Hatvanhat milliárd forint magyarországi forrásból épülhet tornaterem, tanterem és tanuszoda, ami 199 projektet jelent, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 22 milliárd forintból 74 energetikai felújítást támogatnak, a Modern városok programban 52,7 milliárd forintból 19 köznevelési projekt valósul meg, a budapesti agglomerációban 16 komplex iskolafejlesztés lesz 80 milliárdból, ami 25 projektet takar.
Maruzsa Zoltán közölte, hogy a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola székhelyintézményét a Bajai Tankerületi Központ 553 millió forintos uniós támogatásból fejlesztette: a kapacitásnövelő átalakítás keretében emeletráépítéssel bővítették az intézményt, új bútorokat szereztek be, a régi épületszárny energetikai hálózatát korszerűsítették, a vezetői irodákat és a nevelőtestületi szobát felújították.

Forrás: https://demokrata.hu/magyarorszag/haromszazotvenmilliard-forintnyi-infrastrukturafejlesztes-305988/

📌 3. Közel 3 km hosszú kerékpárút került átadásra.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő írta:
Közel egy éve, hogy elkészült Kunfehértón a Településfejlesztési Operatív Programból a belterületi kerékpárút, mely 2771 méteren köti össze a települést a vasúti átkelőtől egészen az üdülőfaluig. A 143 millió forintos beruházásból megépült kerékpárút sok türelmet követelt a fehértóiaktól, hiszen több helyen szükség volt közműáthelyezésekre, csapadékvízelvezető rendszer kiépítésre. A járványhelyzet miatt elhalasztott átadón, Kunfehértó Önkormányzata meglepetéssel is szolgált, hiszen akik részt vettek a rendezvényen, majd eltekertek az üdülőfalutól a sportcsarnokig, részt vettek egy sorsoláson, melynek nyereménye egy új kerékpár volt.
Gratulálok a fejlesztéshez! Használják egészséggel és biztonságbana kerékpárutat!

Forrás: https://www.facebook.com/banyaigaborkepviselo/posts/3486414048063483

📌 4. Megújult az újszilvási piactér

A Vidékfejlesztési Program támogatásával, 54 millió forintos beruházás eredményeként megvalósult a Piactér fejlesztése Újszilváson. A megújult létesítményt október 22-én adták át. A pályázatnak köszönhetően sor került épület szigetelésére, új nyílászárókkal való ellátására, teljes gépészeti felújítására, bővítésére és egy előtető építésére.
Bővítették és akadálymentesítették az újszilvási piacteret és utakat, járdákat parkolókat is kialakítottak a környezetében. A település a kormány Vidékfejlesztési programján nyert pénzt a fejlesztésre. Az 54 milliós értékű beruházással még több helyi termelőnek lesz lehetősége kulturált körélmények között árulni.
Az alábbiakban a Ceglédi Televízió tudósítását és a kdnp.hu képriportját tekinthetik meg az eseményről:

Forrás, képek, videó: https://kdnp.hu/index.php/hirek/megujult-az-ujszilvasi-piacter

📌 5. Megnyílt az előző városvezetés munkájával elkészült érdi Városliget.

érdioldal.hu írta
Csőzik nem akarta, hogy az érdiek tudjanak róla, még ünnepélyes átadót sem szervezett, titokban tartotta volna, mert gyűlöli, hiszen nem tett érte, csak minden álnok eszközével akadályozta.
T. Mészáros András és Simó Károly, az érdi Városliget megálmodói azonban ma jelképesen megnyitották az érdieknek a játszóteret, amit egy évig elzárva tartottak Csőzikék. Egyre gyorsabban terjed a híre, egyre több család veszi birtokba ezt a csodálatos helyet.
T. Mészáros András köszöntője: https://www.facebook.com/t.meszaros.andras/videos/755121621737854
https://www.facebook.com/erdivarosliget/posts/1009545682842948

Forrás: https://www.facebook.com/erdioldal.hu/posts/3650840998300862

📌 6. Celldömölkön a Hajnalcsillag Evangélikus Óvoda bővült és újult meg.

Az esztétikus épülettel az egész város gyarapodott. Köszönet az ott dolgozóknak, hogy elszántan tesznek a gyermekekért!
A celldömölki evangélikus óvoda egy nyertes egyházi pályázatnak köszönhetően egy csoporttal több gyereket tud fogadni, mint korábban, miután kibővítették az intézményt. Ott voltunk az átadáson.
Hálaadó ünnepséget tartottak csütörtökön délelőtt abból az alkalomból, hogy a Hajnalcsillag Evangélikus Óvodában befejeződött a bővítés, így kétcsoportos óvodából háromcsoportossá válhattak. Az ünnepség istentisztelettel kezdődött az óvoda melletti református templomban, ahol az igét Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület püspöke hirdette, aki fel is szentelte a kibővített épületet.
Ágh Péter országgyűlési képviselő az istentisztelet és az óvodások műsorát követő beszédében hangsúlyozta: jó látni, hogy megyeszerte újulnak meg az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású gyermek- és egészségügyi intézmények. A képviselő hozzátette: minden egyházi átadásra igaz, ha egy adott intézmény újjászületik, azzal nemcsak az érintett felekezet gazdagodik, hanem az egész város. Zárásként pedig azt kívánta a jelen lévő óvónőknek, hogy ugyanakkora szívvel viseljék gondját a rájuk bízott gyermekeknek, ahogyan eddig is tették.

Forrás: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujult-es-bovult-az-evangelikus-ovoda-4367254/

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Fejlődés 

Újabb fejlesztések! Add tovább a "stadionozóknak"!

Újabb fejlesztések! Add tovább a "stadionozóknak"!

Előző cikkünkkel felkorbácsoltuk az indulatokat
Az történt, hogy Pécsen stadion épül majd. A 444 és az index szerkesztősége kiteszik a fekete zászlót.
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/209454943864980

Minden "stadionozónak" javasoljuk ezt a videót. 7,5 percben mutatjuk be, hogy mennyi mindent épült, honnan indultunk, és hol járunk most.
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/2797432533835105

Lássuk a mai listát!

📌 1. Gyorsforgalmi útszakasszal gazdagodott a Balaton térsége

Átadták az M76-os autóút Balatonszentgyörgy - M7 autópálya közötti szakaszát. A vonal közel 6 kilométer hosszan 2x2 sávban valósult meg – derült ki a helyszíni ünnepélyes átadón.
A beruházás közel 22 milliárd ft-ból a Strabag kivitelezésében, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és az UVATERV Út- és Vasúttervező Zrt. tervezésében valósult meg.
A projektben létrejött továbbá:
1 körforgalmú csomópont az M7 autópálya Holládi csomópontjánál, gyalogos és kerékpáros átvezetéssel,
egy fel-és lehajtó ág a Téglagyári csomópontnál,
valamint megvalósult a Balatonszentgyörgyi csomópont és a 7501 jelű út kereszteződésének megújítása is a 76-os számú főút hoz történő csatlakozással.

Forrás, további képek és részletek: https://magyarepitok.hu/utepites/2020/10/atadtak-az-m76-os-ut-balatonszentgyorgyi-szakaszat

📌 2. Möbelix – Mömax Logisztikai Csarnok épül Nagytarcsán. Új munkahelyek, adóforintok, az építőiparnak pedig lehetőség.
(További 24 hasonló munkahelyteremtő projektről ebben a cikkben írtunk https://szamokadatok.hu/Post/2137/Ingyenpenz_helyett_tisztesseges_munkat_es_novekvo_bereket)

Jó ütemben halad a munka Nagytarcsán, a Möbelix – Mömax Logisztikai Csarnok kivitelezésén. Elkészült az épület külső szendvicspanel burkolata, és a tető szigetelése is már majdnem 100%-os készültségen áll. Folyamatosan zajlanak a belső elektromos, gépész és sprinkler szakági munkák, és elkészültek a nagy teherliftek monolit vasbeton szerkezetei is. Jelenleg az emeleti ipari padló kivitelezési munkái folynak, melyből 7.500 m2 már el is készült. Ebben a munkafolyamatban munkatársaink naponta 1.200 m2 padlót öntenek meg az emeleten.
A belső munkák mellett nagy erőkkel folyik a külső közmű építése és az útépítés előkészítése is. A helyszíni talaj- és talajvízviszonyok nem voltak ideálisak, ezért is volt szükséges a csarnok és a külső útburkolatok alatt 6 méter mélységben a mélyszivárgó kivitelezése.
A galériában található képeken a jelenleg zajló munkafolyamatok láthatók.

Forrás: https://www.facebook.com/westhungariabau/posts/828661601008949

📌 3. Egészségügyi maszkot gyártó üzemet adtak át Borsodban

A rossz állapotú csarnok felújítása után egy napi 15 ezer maszk gyártására alkalmas gépsor került a gyáregységbe.
Naponta 15 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd az állami tulajdonban lévő Kézmű-ERFO-Főkefe-cégcsoport Borsod-Abaúj-Zemplén megyei abaújszántói gyáregysége, amelyet szerdán adtak át. A beruházás a gépsorokkal együtt 100 millió forintba került, az üzemben főleg megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak.
A beruházásnak köszönhetően a telephelyen felújítottak egy korábban nagyon rossz állapotú csarnokot, amelybe szájmaszkgyártó gépsort telepítettek.
Az itt gyártott első 150 ezer maszkot Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szociális intézményeknek ajánlják fel.
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az üzem átadásán azt mondta: a Kézmű-ERFO-Főkefe-cégcsoport több ezer megváltozott munkaképességű embernek is munkát ad országszerte. Hozzátette azt is, hogy Magyarországon több mint 4,5 millióan dolgoznak a gazdaságban, közülük 150 ezren megváltozott munkaképességűek.
Az abaújszántói komplexum a most átadott üzemmel együtt 117 embert foglalkoztat, közülük 77-en megváltozott munkaképességűek.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/egeszsegugyi-maszkot-gyarto-uzemet-adtak-at-borsodban

📌 4. Elkészült a felújított strandfürdő és sportcentrum Szolnokon

Az atlétikai centrum fejlesztése során 7300 négyzetméteres rekortán pályaburkolatot alakítottak ki, a fürdőnél vízforgató berendezésekkel látták el a medencéket.
Ünnepélyes keretek között átadták Szolnokon a megújult Véső úti atlétikai centrumot és strandfürdőt szerdán. A strandfürdő a Modern Városok Programban megítélt bruttó 1,9 milliárd forintból korszerűsödött, az atlétikai centrum fejlesztésére a magyar állam 1,7 milliárd forintos támogatásából került sor.
A strandfürdő 1,3 hektrár alapterületű (az egykori MÁV-strand) korszerűsítése során a medencéket megőrizték az eredeti méretükben, de vízforgató berendezésekkel látták el őket és egy gyógyvizes termálemedencét is felújítottak.
A termálkút több mint 1000 méter mélységről 60 Celsius-fokos vizet produkál, ezzel fűtik a termálvizet.
A vendégek kényelmét új, modern öltözőépület biztosítja több mint 450 négyzetméteren, ezen kívül a gépészet is felújítást kapott. A strandfürdő területén 8 ezer négyzetméternyi zöld terület található, a beruházás során 40 fát ültettek. A fürdőt egyidejűleg nyáron 788 fő, télen pedig 347 fő tudja látogatni.
A sportcentrum honlapján szereplő információk szerint a pénteken nyitó strandon a téli szezonban az 50 méteres fedett úszómedence, illetve a kültéri termálmedence üzemel.
Több sport számára biztosít gyakorlást a megújult sportcentrum
Az atlétikai centrum beruházása során 7300 négyzetméter rekortán pályaburkolat készült el nyolc futópályával, valamint négy távolugró-gödör épült meg. A súlylökő, kalapácsvető, és diszkoszvető részleg is megfelel a nemzetközi előírásoknak.
Az új főépület alapterülete közel 1000 négyzetméter, a fedett lelátó bruttó alapterülete 570 négyzetméter és 512 néző befogadására alkalmas.
A földszinten 300 négyzetméteren többek közt négy öltöző és egy akadálymentes blokk is található. Az emeleten 300 négyzetméteren két edzői irodát alakítottak ki, zuhanyzóval együtt. A projekt részeként tárgyalóterem, illetve a versenyek idején használatos versenybírói célfotó technikai helyiség, szociális blokkok, teakonyha és négy öltöző is létesült.
A futófolyosó alapterülete megmaradt: 102 méter hosszú és 12 méter széles. A nyolcpályás futófolyosó távol- és hármasugróhelyek kialakításával teljesen új rekortán burkolatot kapott.

Egy komplett városzrész született újjá Szolnokon
Az átadón elhangzott, hogy a szolnoki Véső út és térsége egy komplex városrehabilitációs program során újult meg, ennek keretében korszerűsödött az atlétikai centrum és a strandfürdő, valamint a tavaly szeptemberben átadott B. Nagy Pál Sportcsarnok.
A mintegy 12 ezer lakosú városrészt érintő projekt a többi között csatornaberuházást, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését, a közvilágítási rendszer korszerűsödését, új autóbuszjárat indítását, úthálózat-felújítást, parkolók kialakítását, fák ültetését tartalmazza a Terület- és Településfejlesztési Program forrásából.

Forrás, további képek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/elkeszult-a-felujitott-strandfurdo-es-sportcentrum-szolnokon

📌 5. Elindult az első szerelvény: átadták az M3-as metró felújított déli szakaszát. Köszönjük, Tarlós úr!

A felújítás során letisztult és modern látványvilágot kaptak az állomások és kényelmesebbek lettek. A négy állomáson 7200 négyzetméter új falburkolat készült, és 6700 négyzetméter járófelület újult meg. Teljesen megújult az állomások utasforgalmi tere, egységes utastájékoztató rendszert építettek ki, a korszerű világítást 1563 új ledes világítótest biztosítja, és 364 új hangszóró kapott helyet. Az utasterekbe a biztonság növelése érdekében 225 kamerát építettek be.
Ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is. A teljes körű akadálymentesítésen jelenleg is dolgoznak.
Az állomásokon a legújabb előírásoknak megfelelő tűzvédelmi rendszer, valamint korszerű szellőző-, hő- és füstelvezető rendszerek létesültek. Az utasterek mellett megújultak az üzemi területek is. Az elektromos berendezések ellátását biztosító új erősáramú kábelek hossza eléri a 355 kilométert.
A középső szakasz állomásain már zajlik a munka
Az átadás után a metró a teljes vonalon közlekedik

Forrás. további képek, részletek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/atadtak-az-m3-as-metro-nepliget-kobanya-szakaszat-elindult-az-elso-szerelveny

📌 6. Megújult a gárdonyi általános iskola Székesfehérváron.

Többéves folyamat zárult le szerdán a Gárdonyi Géza Általános Iskola megújult épületének átadó ünnepségével. Egy nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően cserélhették ki a nyílászárókat, s kapott többek közt hőszigetelést az intézmény.
A Gárdonyi Géza Általános Iskola jelenleg 330 tanulót fogad minden nap az iskolában, ám pár évvel ezelőtt közel százzal kevesebben jártak ide. A környék népszerűsége az iskolának is kedvezett, ám épületére már igencsak ráfért a megújulás – fogalmazott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő azon az átadón, melyet szerdán tartottak az iskolánál – ünnepelve egy lezárult felújítást.
– Az épület nagyon sok problémával küzdött, főleg az ajtók, ablakok állapota volt kritikus – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Lábodi Zoltán igazgató is. A székesfehérvári tankerület támogatásával nyújtott be pályázatot 2017-ben az iskola, s a jó hír meg is érkezett: 150 millió forint 100 százalékos támogatottságú pályázat nyertese lett – emlékezett vissza az örömre Török Szabolcs tankerületi igazgató és Tóth István polgármester is az ünnepélyes átadón.
A kivitelezés tavaly szeptemberben kezdődhetett meg, s a tanítással párhuzamosan zajlott a felújítás. Megtörtént a külső nyílászárók teljes cseréje, vagyis 166 ajtót és ablakot cseréltek ki a kivitelezők. Ezzel együtt zajlott egy külső hőszigetelés, melynek során tizenhat centiméter vastag szigetelés került az épületre, ami szintén nagyban javítja az energetikai mutatókat.

Forrás, további képek, részletek: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megujult-a-gardonyi-altalanos-iskola-4376119/

ADD TOVÁBB!

Címkék: Fejlődés 

Nem tetszik a baloldalnak, hogy megújul a romos Radetzky-laktanya

Nem tetszik a baloldalnak, hogy megújul a romos Radetzky-laktanya

Jelképes épület: Gyurcsányék eladták ezt a közvagyontárgyat, majd évekig kézről kézre járt gazdátlanul, most a tulajdonos fejlesztené, de valakik nagyon nem akarják!
Eltalálta: ismét a baloldal áll a fejlesztés útjában. Saját hatalmi harcaik áldozata ez a fejlesztés is, az októberi választás után több vidéki város és Budapest is, ha meg hatalomra kerülnek, akkor az egész országot túszul ejtik.... Ne hagyjuk!

Tervszerű balliberális károkozás zajlik, aminek két fő oka van, ha most figyelmen kívül hagyjuk az alkalmatlanságot: 1. pénz ellopása a 2022-es választáshoz (Budapest); 2. minél nagyobb gazdasági visszaesés okozása, saját maguk mondták ki ui., hogy Orbánt csak akkor lehet leváltani, ha gazdasági visszaesés lesz.

A II. kerületi baloldali vezetésen belüli háborúvá is fajulhat a Bem téri Radetzky laktanya felújításának az ügye. Míg a helyi Momentum élesen ellenzi a teljesen leromlott állapotban lévő épület felújítását, addig Őrsi Gergely, MSZP-s polgármester többször támogatásáról biztosította a projektet. A volt MDF-székház épületét egyébként a Gyurcsány-kormány játszotta át egy később felszámolás alá került cégnek. Ezzel a baloldali kormány már 14 évvel ezelőtt tudatta, hogy a Radetzky-laktanya nem képvisel komoly értéket. Az önálló karakterrel nem rendelkező baloldlai erők vitájára egyébként Gyurcsány tehet majd pontot, ahogyan az az elmúlt hónapokban több hasonló esetben is történt.

A Bem téri Radetzky-laktanya körüli helyzet pontos megértéhez egészen 2006-ig kell visszamenni az időben – magyarázta a fejlesztő az Origónak annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben a II. kerületi Momentum akciót indított a felújítás ellen. A cég vezetője felidézte, hogy ezt az ingatlant 2006-ban a Gyurcsány-kormány (A Momentum egyik szövetségese jelenleg a Gyurcsány-vezette DK mind a kerületben, mind országosan) elcserélte egy másik ingatlanra. Itt fontos megemlíteni, hogy az állam egy csekélyebb méretű, és értékű ingatlant kapott cserébe, mint amit a Bem téri épületegyüttes képviselt. Fontos megjegyezni, hogy az akkori baloldali kormány ezzel azt tudatta, hogy a Radetzky-laktanya nem képvisel komoly értéket.

Érdekes csődbemenetel

2007-ben az a cég amelyik cserével hozzájutott a Bem téri ingatlanhoz felszámolás alá került. Azonban még a csődbemenetel előtt eladták a Radetzky-laktanyát az Unicredit Banknak. Az Unicredit Bank lízing cége ide egy nagyberuházást tervezett, de ebből semmi sem lett a 2008-as gazdasági világválság után. Ezt követően a szlovák HB Reavis érvényes építési engedéllyel együtt megvette, és elkezdte a bontást 2017-ben. Fontos, hogy a bontás néhány napja során belebontottak az eredeti épületekbe és ennek helyreállítása mára irreális kérés, nem lehet megcsinálni, értelmetlen és súlyos százmilliókba kerülne. 2017-ben a szomszéd lakók bontás miatti tiltakozása miatt a Miniszterelnökség műemlékvédelmi védettséget adott az épületre, és ezzel próbálta blokkolni a helyzetet.
Az értékes homlokzat megmarad

A fejlesztő elmondta, hogy több tárgyalás után a szlovák cég meghirdette az ingatlant, és azt részletes elemzés után megvásárolták. Hosszas egyeztetéseket követően arra jutottunk, hogy a volt MDF székházat a méretében megőrizzük, a homlokzat megmarad, de az épület teljesen új — ezáltal használható, funkcióval megtölthető — szerkezetet kap. A cég vezetője felidézte, hogy
a 2019-es önkormányzati választás előtt, valamint utána is folyamatosan egyeztettek, majd az Őrsi Gergely vezetésével felálló baloldali vezetéssel is, és alapvetően ők is egyetértettek a tervekkel, és nem próbálták azt elgáncsolni. A fő cél, hogy az épület homlokzata megmarad, és mögé az eredeti Bem téri épület tömeg épül, és hátrébb egy új épület.

Semmilyen értelmes javaslata nem volt a Momentumnak

A koronavírus-járvány annyiban alakította át a helyzetet, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, így kikerült a kerület illetékessége alól, és ekkortól indultak meg a helyi Momentum támadásai. Az ellenzéki alakulat az elmúlt időszakban semmilyen érdemi javaslatot nem tett azzal kapcsolatban, hogyan alakítaná át a nagyon rossz állapotban lévő, és a Bem téri homlokzatot leszámítva komoly értéket nem képviselő épületet. Homályosan utaltak arra, hogy múzeumot kéne kialakítani, de ezzel kapcsolatban semmilyen koncepciót nem mutattak be – mondta a fejlesztő. Fontos hangsúlyozni, hogy az MSZP-s polgármesternek alapvetően továbbra is tetszik az átalakítás, ha a környékbeli lakók érdekei nem sérülnek, és ezzel úgy tűnik, komoly konfliktusban van a koalíciós társával is.
Gyurcsány dönt majd a végén

Minden bizonnyal csupán látszat az MSZP és a Momentum helyi konfliktusa, mivel ezen ügyekben a végső szót majd Gyurcsány Ferenc, a baloldal valódi vezetője mondja majd ki. Mivel sem az MSZP, sem a Momentum nincs abban a helyzetben, hogy önálló politikát folytasson, így a laktanya felújítása körüli vita is csupán időleges lesz. Emlékezetes, hogy Gödön is végül Gyurcsány tett pontot a viták végére.

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20201021-radetzky-laktanya-bem-ter-felujitas.html
ORIGO 👍 Kovács András 👍

Címkék: Baloldali rombolás  Fejlődés 

Országépítés régen és most: Videó!

7,5 percben képekkel mutatjuk be a valóságot

A videóban szereplő minden egyes állítással, beruházással és számmal kapcsolatosan részletes cikkekket tettük közzé korábban, ezek egytől egyig megtalálhatóak a http://www.szamokadatok.hu/ weboldalunkon.
Most röviden, kulcsszavakban és több száz megvalósult vagy folyamatban lévő fejlesztés képével mondjuk el, hogy miért támogatjuk a Fideszt. Ez nyilván csak a töredéke annak, ami épült 10 év alatt, 7,5 percbe nem tudunk besűríteni mindent, meg ez nem is volt célunk.

A videóban utak, orvosi rendelők, játszóterek, óvodák, bölcsődék, iskolák, kórházak, közterek, új munkahelyek, vasút, hadsereg, mentők, rendőrség, tűzoltóság, műemlék épületek, és még sok minden más szerepel!

Szánj rá 7,5 percet, nézd meg, add tovább és kedveld oldalunkat!
Nagyon sok hasonló adatot, számot, fejlesztést fogunk még bemutatni.
A 10 éve tartó hazug "stadionozás" helyett a valóság terjedjen!
Az index, a telex, a 444, a hvg, a 168óra, a mérce, az átlátszó és a többi megélhetési álhírgyártó SOHA nem fogja bemutatni a valóságot.

🇭🇺 Hajrá Magyarország!
🇭🇺 Hajrá Magyarok!
🇭🇺 Hajrá Fidesz!
Győzni fogunk, nem részt venni!
ADD TOVÁBB!

Címkék: Fejlődés  Videók 

Újabb fejlesztésekkel gazdagodott Magyarország!

Újabb fejlesztésekkel gazdagodott Magyarország!

Ugyan ezek sem stadionok, de sokak számára jelentik majd a szebb és jobb életminőséget, többek számára pedig biztos munkahelyet, megélhetést. Lássuk a listát:

📌 1. Új körforgalmi csomópontot adtak át Nyíregyházán

Befejeződött Nyíregyházán a Korányi Frigyes utca - Csaló köz kereszteződésében az új körforgalmi csomópont építése – derült ki a hétfői átadón. A szakasz a „Korányi Frigyes utca felújítása, a Korányi Frigyes utca–Csaló köz csomópontban körforgalom kiépítése és a Szarvas utca felújítása” című projekt keretében valósult meg a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében.
A 100 %-os támogatottsággal bíró projekt során a Korányi Frigyes utca felújítása és a Korányi Frigyes utca–Csaló köz csomópontban a körforgalom kiépítése több mint 833 millió forintból valósult meg, melyből a körforgalom építése közel 276 millió forint volt. A 2019-ben megvalósult Szarvas utca–Vécsey köz–Móricz Zsigmond utca közötti szakasz felújítását pedig közel 138 millió forintból végezték el.
Biztonságosabb közlekedést biztosítottak a kivitelezők
A Korányi Frigyes és a Kosbor utcától a Sóstóhegyi útig terjedő szakasz felújítása, valamint az új körforgalmi csomópont építése a korábban balesetveszélyes útkereszteződésben biztonságosabb közlekedési feltételeket teremtett a városközpont irányába haladó jelentős gépjárműforgalom számára, elősegítve az egyenletes haladást, ezáltal csökkentve a felesleges várakozásokat és így a környezeti terhelést is.
A fejlesztés során:
- a Korányi Frigyes utcában 2019-ben megvalósult
- a burkolat felújítása közel 3 kilométeren,
- megszűntek a szakadási pontok kerékpáros létesítményekben,
- továbbá megvalósult az akadálymentesítés,
- átépítették az autóbusz öblöket,
- akadálymentesítették az autóbuszperonokat,
- valamint az öblök közötti biztonságos gyalogos átvezetés kiépítése is megvalósult, a csapadékvíz elvezető és megfelelőségének ellenőrzése mellett.
A körforgalom építésével és a Korányi Frigyes utca felújításával összesen öt új gyalogos átvezetést hoztak létre, valamint csapadékvíz elvezető-szikkasztó rendszer és egy új járda is épült az Eperjes utcából a Csaló közi új körforgalmon át a Lengyel utca leágazásig, több mint 400 méter hosszan. A fejlesztés során növényeket is telepítettek: 51 darab facsemetét és közel 700 darab cserjét ültettek el.

Forrás, további képek és információ: https://magyarepitok.hu/utepites/2020/10/uj-korforgalmi-csomopontot-adtak-at-nyiregyhazan

📌 2. Logisztikai üzemet létesített a Magyar Posta Zrt. Szekszárdon

Ünnepélyesen, a nemzeti színű szalag átvágásával adták át a Magyar Posta Zrt. új telephelyét, a Szekszárdi Logisztikai Üzemet kedden. Az új depót az MPL+ projekt keretében alakították ki, a társaságnak országszerte még tizennyolc megújult üzeme lesz.
A Magyar Posta közleményben tudatta, idén ez a harmadik vidéki, új üzemük. Fejlesztéseik célja a növekvő csomagmennyiség hatékony és gyors feldolgozása, kézbesítése. Varga János logisztikai üzemeltetési igazgató keddi ünnepi beszédében elmondta, büszkék a szekszárdi depóra, munkatársaiknak olyan körülményeket szeretnének kialakítani, ahol jó dolgozni.
– A teljes logisztikánkat átalakítjuk, hogy a versenytársakkal szemben komoly előnyre tegyünk szert a csomagszállítási piacon – tette hozzá. Lapunknak később ismertette, a szekszárdi depót néhány hónapja vették bérbe, jelenleg ötven munkatársuk dolgozik a területen, amely belterében a jövő évben csomagszállító pályákat is építenek.
Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is beszédet mondott, hangsúlyozta: a megyeszékhely lakossága érdekelt a csomagforgalom magas szintű működtetésében.

Forrás, további képek és információ: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/logisztikai-uzemet-letesitett-a-magyar-posta-zrt-szekszardon-2856865/

📌 3. Gőzerővel halad a Kanizsa Aréna kivitelezése

Ütemterv szerint halad a Modern Városok Program (MVP) keretében megvalósuló multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építése Nagykanizsán, a beruházás közel 15 milliárd forintból készül el.
70 méter hosszú, 45 tonnás acélszerkezetek kerültek az épülő Kanizsa Aréna tetejére. Ezekkel a tartókkal az épület magassága eléri a 20 métert, és elhelyezésükkel “látótávolságba” került a csarnok bokrétaünnepe is! Az épület szerkezetépítési munkálataival párhuzamosan épül a csapadék- és szennyvízcsatorna-rendszer is, az utak és parkolók alatti gerincvezetékek már 90 %-ban elkészültek. Edzések és rendezvények számára is helyet biztosít a csarnok
A rendezvénycsarnok különféle kulturális, sport- és közösségi rendezvényeknek, valamint vásároknak, koncerteknek és fesztiváloknak ad majd helyet. Ezen kívül a sportegyesületek edzéslehetőségeit, illetve az iskolai sportrendezvények megtartását is biztosítja. A létesítmény a tagolhatósága révén egyszerre több sportág művelőinek is helyet tud adni.
A csarnok a mobil lelátokkal együtt 3000 ember befogadására lesz alkalmas.

Forrás, további képek: https://www.facebook.com/cseresnyes.peter/posts/3382432878519148
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/gozerovel-halad-a-kanizsa-arena-kivitelezese

📌 4. 300 férőhelyes parkolóházat is létrehoztak a felújított vásárcsarnok mellett Győrben

Befejeződött a "Zöld város kialakítása Győrben" elnevezésű projekt, amelynek részeként teljesen felújították a Hermann Ottó utcai vásárcsarnokot, mellette egy 300 férőhelyes parkolóházat építettek, valamint fejlesztették a környező zöldterületeket is.
A projekt teljes költségvetése több mint 4,1 milliárd forint volt, amelyhez a szükséges önerőt a konzorciumi tagok biztosították.

A vásárcsarnokban:
- korszerű gépészeti rendszert építettek ki közmű-rekonstrukcióval, energetikai korszerűsítéssel kiegészítve,
- teherliftet és a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő liftet és mozgólépcsőt építettek be,
- akadálymentesítették a parkolót, a mellékhelyiséget és az információs pultot,
- valamint az elektromos járműveknek töltőberendezéseket telepítettek a parkolóban.
A program Győr önkormányzata és a tulajdonában lévő Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. konzorciumában valósult meg, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a magyar központi költségvetési előirányzatból több mint 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Forrás, további képek, részletek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/300-ferohelyes-parkolohazat-is-letrehoztak-a-felujitott-vasarcsarnok-mellett-gyorben

📌 5. Teljesen megújult a Tataházi Általános Iskola

Bányai Gábor országgyűlési képviselő írta:
A Bácskai Általános Iskola 683 milliós iskolafelújítási programjából a Tataházi tagintézménye is teljes egészében megújulhatott, az alapoktól a tetőig. Kiemelt célunk, hogy a közoktatást 21. századi, Európai szintre hozzuk és az elmúlt 10 év munkái során elmondható, hogy szinte minden iskolában zajlottak felújítási és modernizációs munkálatok, bővítések, egyéb fejlesztések.
Gratulálok a településnek és a Tankerületnek ehhez a példás összefogásban megvalósuló felújításhoz!
Sok sikert a további munkához!

Videó: https://www.facebook.com/banyaigaborkepviselo/videos/1292554884419005

📌 6. A tartósabb utakhoz állít elő alapanyagot a MOL átadott új üzeme A gumibitumen egyik legnagyobb előnye, hogy előállításához nagy mennyiségű gumiabroncs-hulladékot használnak fel.

Elkészült a MOL Zalai Finomítójában a gumibitumen gyártására képes új üzem, amely naponta mintegy 96 tonna, éves szinten 20 000 tonna útépítési alapanyagot tud termelni – derült ki a társaság közleményéből. Ebből a mennyiségből 200 kilométer 2x1 sávos főutat lehet építeni vagy 600 kilométernyi felső réteget felújítani. A tavaly májusban elkezdett, 3 milliárd forintos beruházás 75 %-át a Mol saját forrásból, 25 %-át pedig állami támogatásból, a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében finanszírozta.
A gumibitumenes utak elterjedését segíti, hogy az évi 20 000 tonna termelés a magyarországi útépítési bitumenigény mintegy 10-15 százalékát fedi le.
A Zalai Finomítóban 2012-ben avatták fel a jelenleg is működő, kisebb, évi 5000 tonna kapacitású gumibitumen kísérleti üzemet. A keresleti igények növekedésére reagálva a Mol 2019 tavaszán kezdte meg a most átadott üzem építését.
Az elmúlt 8 évben mintegy 150 kilométer útszakasz épült vagy újult meg Magyarországon a gumibitumen felhasználásával, többek közt a pesti alsórakpart XIII. kerületi szakaszának 1,5 kilométer hosszú része, a Budaörsi út, a Villányi elkerülő út, valamint az M25-ös autópálya egy szakasza. Az új gyártókapacitás belépésével ennek többszörösére van lehetőség.
Gumibitumennel kisebb a kátyúk kialakulásának esélye
A várakozások szerint a gumibitumenből készült aszfaltutak tartósabbak lehetnek, akár másfélszeres élettartamuk is lehet a normál bitumenből készült utakhoz képest.
Az így készült utak terhelhetősége nagyobb és kisebb a kátyúk kialakulásának esélye is, ami miatt alacsonyabb lehet a keletkező fenntartási költség is.
A lakóövezetek számára fontos információ, hogy ezzel a megoldással a menetzaj is alacsonyabb lehet, és így csökkenti a zajterhelést.
Emellett a gumibitumen környezetbarát megoldás, ugyanis előállításához évente 3000 tonna gumiőrleményt használnak fel, amihez mintegy félmillió használt gumiabroncsot, a Magyarországon évente keletkező gumiabroncs-hulladék 8-10 százalékát hasznosítják.
Saját szabadalomként fejlesztette ki a MOL
Zsinkó Tibor, a MOL Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a napi kapacitás elegendő a nagyobb útépítési munkálatokhoz és arra is lehetőséget nyújt, hogy kiaknázhassák a környező országokban is az üzleti lehetőségeket.
Mivel a kémiailag stabilizált gumibitumen a Mol szabadalma, így további hasznosítási lehetőséget jelenthet a licensz értékesítése is, amelyhez az új üzem referenciát jelent.
A Mol a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már alkalmazott gumibitumen hazai gyártásának megvalósításán. A társaság a Pannon Egyetemmel együttműködve dolgozta ki az úgynevezett kémiailag stabilizált gumibitument, amely a normál útépítő bitumennel azonos módon használható fel. A Mol szabadalmaztatott technológiája biztosítja, hogy a gumibitumen szállítható, tárolható és később is felhasználható marad, így nagyüzemileg gyártható és az előállítás helyszínétől távol is felhasználható.
A Mol-csoport integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, amely 25 000 ember foglalkoztat, több mint 30 országban van jelen.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/a-tartosabb-utakhoz-allit-elo-alapanyagot-a-mol-atadott-uj-uzeme

Címkék: Fejlődés 

Magyarország 10 éve fejlődik!

Erről az útról nem fogunk letérni 2022-ben sem!

Magyarország 10 éve fejlődik!

Ismét csodálatos épületek kerültek átadásra, lássuk a listát!

📌 1. Hajdúnánás, Portéka ház avató ünnepség

Nagy István Agrárminiszter jelentette be: A Magyar Szürkék útja nevű kulturális útvonal egyik alappillérének, a 121 millió forintból megvalósult Nánási Portéka Ház megnyitója kiváló alkalom volt arra, hogy köszönetet és hálát adjunk azoknak, akik őrzik és ápolják a pásztorkultúránkat!
Ha tehetik látogassanak el a Nánási Portéka házba, ahol most a Keleti-Főcsatorna építését bemutató fotókiállítás is megtekinthető.

Forrás, további képek: https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/posts/2655783527992936
https://www.dehir.hu/hajdu-bihar/melto-helyet-kapott-a-nanasi-porteka/2020/10/17/

📌 2. Megújult a Mohácsi Fogadalmi Emléktemplom.

Befejeződött a nyolcvan éve felszentelt mohácsi Fogadalmi Emléktemplom csaknem 800 millió forintos felújítása. Az épületet – ünnepi szentmise keretei között – vasárnap áldják meg.
A Pécsi Egyházmegye az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, „a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) mintegy 770 millió forintos támogatásának köszönhetően az elmúlt bő egy évben a helyiek számára kivételes jelentőséggel bíró épület minden szeglete megújult”.
Megtisztították a homlokzat kőburkolatát, felújították a tetőzetet, kicserélték a kupola héjazatát, restaurálták a padsorokat, a freskókat és a faliképeket, kicserélték, illetve felújították a nyílászárókat, új hangrendszert építettek ki, és megújult a padlózat is.
A beruházás részeként a templomban gyermekfoglalkoztató helyiséget alakítottak ki, a bejárat mellett pedig kegytárgybolt kapott helyet.
A hívők és a helyi közösség adományainak köszönhetően új harangok is készültek a templom számára.

Forrás: https://demokrata.hu/kultura/megujult-a-mohacsi-fogadalmi-emlektemplom-304028/
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/megujult-kulso-es-belso-ter-varja-a-hiveket-a-mohacsi-fogadalmi-emlektemplomban

📌 3. A külső felújítás után megkezdődött a Csermák Antal Zeneiskola teljes belső átépítése

A fejlesztés a Modern Városok Program keretében közel 1,7 milliárd forintból valósul meg. A legkorszerűbb építészeti megoldásoknak köszönhetően a legmodernebb akusztika kerül kialakításra.
A következő tanévben már újra zene szűrődik ki az ablakon keresztül és az arra sétálók is élvezhetik az intézmény növendékeinek játékát.

Forrás: https://www.facebook.com/ovadipeter/posts/3367805016672564
https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/jovo-nyarra-megujul-a-zeneiskola-21-szazadi-korulmenyek-koze-ternek-vissza-4112611/

📌 4. Átadták a város főterét díszítő szökőkutat Kunszentmártonban

Eredeti elemeiből, de modern megoldásokkal újították fel a Kunszentmárton főterén álló 120 éves díszkutat. Az ünnepélyes átadót 2020. október 16-án tartották.
Az artézi kutat hazai támogatásból, közel 40 millió forint értékben restauráltatta az önkormányzat, melyhez 10 millió forint önerőt biztosított. A város emblematikus köztéri alkotását helyi vállalkozó végezte, aki áprilisban kezdte meg a munkát. A végeredmény az eredeti állapotot visszaadó, de modern gépészeti technológiával készült díszkút, amely 2017 után ismét működőképessé válhatott.
Az eseményen résztvevőket Boldog István országgyűlési képviselő, Hubai Imre megyei elnök és Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszöntötte.
Utóbbi beszédében felidézte a kút 120 éves történetét. A 19. század végén épült alkotást az akkori képviselőtestület 2600 forint értékben építtette. Elmondta, a medence falát homokkövekből készült elemekből építették, az öntöttvas szobor pedig Cerest, a római mitológia istenasszonyát ábrázolja.

Forrás: https://alfoldhir.hu/2020/10/felujitva-ujra-mukodo-allapotban-a-kunszentmartoni-foter-eke/

📌 5. Átadták az Alsóvadácsi turisztikai központot.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. süttői erdészetének területén átadták pénteken az alsóvadácsi közjóléti turisztikai fogadópontot, amely a mellette található, 24 fős panzió szálláskínálatát egészíti ki.
Az erdők természeti értékének fenntartása, klímavédelmi funkciójának megőrzése érdekében indította el az Agrárminisztérium a Településfásítási programot, melyben 12 ezer sorfát igényelhettek a 10 ezer főnél kisebb települések. Az ültetések mintegy 500 településen meg is kezdődtek - mondta a köszöntőjében az erdőkért felelős helyettes államtitkár. Szentpéteri Sándor kiemelte, az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést hajtanak végre. Jelenleg a társaságok kezelésében 85 kilátó, 121 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont van, amelyek egész évben várják az érdeklődőket.
Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, az 1970-es években terméskőből és katonai barakk panelekből kialakított létesítmény fő szerkezeti elemei megmaradtak, az átalakítás finn gerendaház technológiával épült, Finnországból importált, sűrű szövetű borovi fenyőből. A látogatóközpontban 10 férőhelyet alakítottak ki, a természetközeli pihenés élményét három társalgó és egy nagy terasz biztosítja. A turisztikai létesítmény kiegészíti a 2019 őszén szintén erdőgazdasági beruházásból elkészült panzió kínálatát, mely 24 ember részére biztosít szállást. Az Alsóvadácsi közjóléti turisztikai fogadópont és kiállítótér kialakításának teljes költsége 34 millió forint volt, amelyből az Agrárminisztérium 17 millió forintot támogatást biztosított tőkeemelés formájában, a beruházás másik felét a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. saját forrásból finanszírozta.
A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. csaknem 42 ezer hektár erdőterületen folytat erdőgazdálkodást az ország eltérő éghajlati és talajadottságú régióiban, Bujákon, Lovasberényben, Süttőn, Uzsán és Táborfalván. Állandó munkavállalói létszáma közel 100. A társaság működési területén a területek zöme honvédelmi célokat szolgál. A természetvédelmi és Natura2000 területek kiterjedése közel 20 ezer hektár, a talajvédelmi - nem vágásos erdők - területe 5000 hektár felett van. Az összes élőfa készlet meghaladja a 4 millió köbmétert. Az erdőgazdaság három különálló vadászterületen folytat vadgazdálkodást, összesen csaknem 24 ezer hektár területen, ahol évente közel 1600 nagyvad elejtésére nyílik lehetőség, kisebb számban az apróvad vadászata is biztosított.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/atadtak-az-alsovadacsi-turisztikai-kozpontot

📌 6. Átadták a megújult Szolnoki Művésztelepet

Átadták a Modern városok programban megújult csaknem százhúsz éves Szolnoki Művésztelepet szombaton.
Magyarország legrégebbi művésztelepét Szolnok legszebb részén, a Zagyva folyó partján adták át 1902 júniusában azzal a céllal, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítson legtehetségesebb művészeinknek, hogy a lehető legjobb körülmények között alkothassanak. Az azóta eltelt 118 esztendőben olyan tehetségek alkottak ott, mint Deák-Ébner Lajos, Mednyánszky László, Fényes Adolf és még számtalan kiemelkedő művész.
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az egyik legjelentősebb beruházásnak nevezte a Szolnoki Művésztelep fejlesztését.
A felújítás célja a meglévő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, emellett rendezvényteret, látványműtermeket is kialakítottak. A beruházás során rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kapott a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, továbbá öntőműhely is létesült – fejtette ki a polgármester.
Hozzátette: a fejlesztés másik célja, hogy turisztikai, tematikus sétány alakuljon ki a városban. A mintegy négy kilométeres túraútvonal részét képezi a megújult művésztelepen kívül egyebek közt a felújított vártemplom és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum is.
A polgármester elmondta azt is, hogy elkezdték építeni a szolnoki várat, a Zagyva-gáton díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje az egykori várfalat imitálja majd.

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/atadtak-a-megujult-szolnoki-muvesztelepet-1172123
További képek: Szalay Ferenc https://www.facebook.com/szalayferenc/posts/3585351291530418

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Fejlődés 

2022-ig mintegy megtízszerezzük szuperszámítógép-kapacitásunkat!

2022-ig mintegy megtízszerezzük szuperszámítógép-kapacitásunkat!

‼️Add tovább, mert az álhírgyártó propaganda egy évtizede hazudja, hogy Orbán és kormánya innováció-ellenesek, ami tényszerűen nem igaz.

Szuperszámítógép érkezik Debrecenbe, méltó épületet kap az egyetem. Mintegy 6 milliárd forintos beruházás alapkövét tették le a megyeszékhelyen.

Kicsit több mint egy év alatt, 2021 decemberére készül el a beruházás, melyben a Debreceni Egyetem (DE) Magyarország legnagyobb szuperszámítógépnek adhat otthont – derült ki a pénteki alapkőletételen.

Jelenleg Magyarországon 0,45 petaflopos kapacitás áll rendelkezésre, nemzetközi együttműködéssel külföldi kapacitásokat is használnak a hazai kutatók (a FLOPS angol mozaikszó, jelentése másodpercenkénti lebegőpontos operáció, lényegében magas igényű munkavégzési kapacitást mérnek vele egy számítógépnél). Ezt 2022-ig mintegy megtízszerezik: 5 petaflopsra növelik a szuperszámítógépes kapacitást.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a világ legjobbjai között.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke kifejtette: a szuperszámítógép telepítésével a Debreceni Egyetemen olyan kompetenciaközpont jön létre hatmilliárd forint európai uniós forrásból, amelyhez a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak.

Debrecenben már van hagyománya a szuperszámítógépeknek
A beruházás keretében bővítik a szuperszámítógépet befogadó épületet, fejlesztik az alapinfrastruktúrát, a kompetenciaközponthoz kapcsolódóan pedig olyan képzési programot indítanak az egyetemen, hogy a végzősök a legmodernebb technológiát is tudják használni.

Bács Zoltán, a DE kancellárja felidézte, hogy az egyetem a kezdetektől élen jár a hazai szuperszámítógép-programban: 2015-ben üzembe helyezték Leót, a világ akkori ötszáz legnagyobb teljesítményű számítógépének egyikét.

Az új szuperszámítógépet Leó mellett helyezik el, neve még nincs, arról a KIFÜ honlapján szavazhatnak október végéig az érdeklődők - hangzott el a projektindító rendezvényen.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/szuperszamitogep-erkezik-debrecenbe-melto-epuletet-kap-az-egyetem

Címkék: Fejlődés