Címke: Fejlődés

Kinek mennyi a "hozzáadott értéke"

Kinek mennyi a "hozzáadott értéke"

Mészáros Lőrinc szállodákat épít országszerte, 25 ezer családnak biztosítja a megélhetését, beruházásaiból Magyarországnak adóbevétele keletkezik, a nyereségből pedig újabb fejlesztések valósulnak meg itthon.

Karácsony Gergely a rovaroknak épít hoteleket Budapesten, “beruházásaiból” semmilyen hasznunk nem keletkezik, közlekedési káoszt okoz, és még egy közbeszerzést sem képes hibátlanul leadni.

A normális emberek értik a különbséget, a többieknek meg erősen ajánlott elgondolkozni ezen. Ha valami épül, érdemes észrevenni, hogy az miért is jó nekünk - magyaroknak. Adóbevétel, több turista, egyre több fejlesztés, egyre szebb, tisztább, rendezettebb ország. Egyik napról a másikra a valaha kommunista Magyarországból nem lesz Svájc, de 10 éve azon az úton haladunk, hogy ez mihamarabb bekövetkezzen. (itt most csak az ország fejlettségérről beszélünk, nem pedig Svájc jelenlegi politikai vezetésének mentalitásáról)

Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok, Hajrá "Mészáros Lőrincek" - legyetek minél többen! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Címkék: Baloldali rombolás  Fejlődés 

Miközben az ellenzék "balatonozik", Magyarország fejlődik

Itt a következő 6 fejlesztés

Miközben az ellenzék "balatonozik", Magyarország fejlődik

Minden napra jutnak új fejlesztések, melyeket épp átadnak, és melyek szebbé, jobbá, élhetőbbé teszik Magyarországot, hazánkat. Lássuk a listát!

🇭🇺 1. Átadták a bringautat Környe és Vértessomló között. Jó szívvel munkába – nem véletlenül lett a városokat átívelő bringaút projektjének címe, hiszen a Környét és Vértessomlót összekötő új bicikliutat számos lakos használhatja majd a munkába járáshoz. A Széchenyi 2020 program keretében 240 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével elkészült a kerékpárút, mely a két település belterületi részeit köti össze. (Ellopott pénz, ugye?)
Forrás, további képek: https://www.kemma.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-bringautat-kornye-es-vertessomlo-kozott-2805710/

🇭🇺 2. Átadták az új mezőkövesdi körforgalmat. Biztonságosabb lett a város legforgalmasabb közlekedési csomópontja.
Ünnepélyesen is átadták a mezőkövesdi körforgalmat, amely európai uniós támogatásból, illetve önkormányzati önerőből épült. Dr. Fekete Zoltán polgármester szerint több évtizede vártak erre a biztonságos csomópontra, amelyre európai uniós támogatást nyertek, és bruttó 315 millió forintból tavaly október és idén június között épült meg. (Ez is ellopott pénz?)
Forrás, további képek:: https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-mezokovesdi-korforgalmat-4454102/

🇭🇺 3. Átadták a Noszvaji Patakparti Termelői Piacot. Július 31-én adták át a Noszvaji Patakparti Termelői Piacot. A vásártér a TOP – Helyi gazdaságfejlesztési pályázat segítségével valósult meg, közel 50 millió forintból.
Forrás, videó: http://www.tveger.hu/2020/08/05/atadtak-a-noszvaji-patakparti-termeloi-piacot/

🇭🇺 4. Átadták a megújult legéndi bekötőút közel négy kilométeres szakaszát. Bruttó 469 millió forintértékben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a Magyar Falu Program keretében újult meg a 21153-as jelű legéndi bekötőút 3,16 kilométeres szakasza. Az ünnepélyes átadást hétfőn tartották meg Legénden. A két település közötti, a Magyar Állam tulajdonában és a Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő közút felújítását Legénd és Nézsa lakossága egyaránt nagy örömmel fogadta.
Forrás, további képek: https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-megujult-legendi-bekotout-majd-negy-kilometeres-szakaszat-3370904/

🇭🇺 5. Átadták az új négysávos autóutat Kecskeméten. Ünnepélyes keretek között tartották szerdán az 54. számú főút M5 autópálya és az 5. számú főút közötti szakasz kapacitásbővítésének átadását Kecskeméten. Az új útszakasz kivitelezésének munkálatai 2018 májusában indultak el, ennek keretében 5,7 kilométer hosszú kétszer két sávos, fizikai elválasztású szakasz készült el. Az északi oldalon közel hét kilométer egyesített szerviz- és kerékpárút létesült, a déli részen pedig négy és fél kilométer földút épült.

A szakaszon öt turbó körforgalom létesült, melyek közül három új építésű és két meglévő körforgalmat kibővítettek. Ezek közül kiemelendő az 5. számú és az 54. számú főút keresztezésében kialakított egyedülálló háromsávos turbó körforgalom. A kerékpáros átvezetések érdekében öt új aluljárót építettek. A kivitelezés nettó költsége több mint 8,7 milliárd forint volt. A tervezést az UTIBER Kft, a műszaki ellenőrzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a kivitelezési munkálatokat a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végezte.
Forrás, további képek: https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-az-uj-negysavos-autoutat-kecskemeten-2899058/

🇭🇺 6. 29 új buszt állít forgalomba augusztusban a Volánbusz.
Folytatódik az állami autóbuszpark megújulása: augusztustól szállítja az utasokat az a 29 új, magas komfortfokozatú, Neoplan Tourliner típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról még februárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel – közölte a Volánbusz Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
A tájékoztatás szerint a 2 milliárd 324 millió forint értékben vásárolt új turista-autóbuszok két ütemben állnak forgalomba országszerte: 15 augusztus elején, 14 a hónap közepén.
Az új járművek közül a korszerű autóbuszok egyebek mellett az Ózd-Pétervására-Budapest, a Pápa–Veszprém–Budapest, a Veszprém–Siófok–Pécs és a Szombathely–Zalaegerszeg–Kaposvár–Pécs, valamint a Keszthely–Kaposvár–Pécs és az Ajka–Keszthely–Kaposvár–Pécs viszonylaton közlekednek majd.
Forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/08/06/kozlekedes_busz_volanbusz_29_uj_neoplan_tourliner/

Címkék: Fejlődés 

Infrastruktúra-fejlesztés: nem beszélnek róla - csinálják

Infrastruktúra-fejlesztés: nem beszélnek róla - csinálják

Szinte minden hétre jut valami, amit épp átadnak, vagy olyan új fejlesztés, amit bejelentenek. Ezek sok milliárdos beruházások, melyek szakértelmet, forrásokat, pontos mérnöki, tervezési, kivitelezési és lebonyolítási feladatok elvégzését igénylő projektek. Vannak városok, ahol egy közbeszerzés kiírása is egy évet vesz igénybe, és még ennyi idő elteltével is tele van hibával a dokumentum, és vannak városok, ahol nem beszélnek, és főleg nem mellébeszélnek, hanem dolgoznak. Most 4 újabb fejlesztést mutatunk be.

🇭🇺 1. Teljessé vált a kecskeméti autópálya-kapcsolatot négysávosító projekt. A megyeszékhely gyorsforgalmi bekötéséhez egy 5,7 kilométeres útszakaszt bővített a Duna Aszfalt az 54-es főúton.
Szerdán délben Kecskeméten átadták az 54-es főútnak a város térségében négysávosodott szakaszát. Az M5-ös autópálya és az 5-ös főút közötti szakasz kapacitásbővítését a Duna Aszfalt Kft. kivitelezte.
Forrás, részletek: https://magyarepitok.hu/utepites/2020/08/teljesse-valt-a-kecskemeti-autopalya-kapcsolatot-negysavosito-projekt

🇭🇺 2. Speciális kistraktorokkal erősített a Magyar Közút. A gépeket és adaptereiket kaszálási, hóeltakarítási, síkosság-mentesítési és burkolatseprési munkákhoz fogják használni. A húsz traktorral az összes feladatát lefedi a közútkezelő.
Korábban az önkormányzatok tartották karban a hozzájuk tartozó kerékpárutakat, ám mindegyik más színvonalon végezte el a feladatot, ezért 2018 óta a törzshálózat és a főutak mentén lévő kerékpárutakat a Magyar Közút egységesen végzi. A több mint ezer kilométernyi bicikliút átvételét júniusban zárta le a közútkezelő. A 20 gépből és a hozzájuk tartozó adapterekből álló flotta értéke közel 1 milliárd forint értékű.
Forrás, részletek: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2020/07/specialis-kistraktorokkal-erositett-a-magyar-kozut

🇭🇺 3. Negyedszázada várt hídbővítés valósult meg az osztrák határ közelében. A beruházásra a megnövekedett forgalom miatt volt szükség a Lajta felett átívelő hídon.
Átadták a kiszélesített Lajta-hidat Mosonmagyaróváron. A Lajta folyó felett ívelő hidat a megnövekedett forgalom miatt szélesítette ki a város 600 millió forintból. A tavaly ősszel elkezdett beruházást a Kútház Építőipari Kft. kivitelezte.
A híd eredeti szélessége 5,3 méter volt, ezt növelték 14 méterre. A szélesítést követően az új keresztmetszet kétszer négy méteres pályaszélességgel vezeti át a közúti forgalmat. A két forgalmi sáv mellett mindkét oldalon kerékpáros és gyalogos konzolt is kialakítottak.
A híd két végén a csatlakozó utakat is kiszélesítették a hídon való átvezetés érdekében, ezzel együtt a híd közvilágítását is megvalósították.
Forrás, részletek: https://magyarepitok.hu/utepites/2020/08/szelesebb-hidat-kapott-a-lajta-mosonmagyarovaron

🇭🇺 4. Félpályás forgalom mellett újítják fel a tokaji Tisza-hidat.
A 231 méter hosszú híd átépítését és modernizálását az A-Híd végzi el.
Megkezdődnek a munkálatok a tokaji Erzsébet királynő Tisza-hídon – tájékoztatott honlapján a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A 38-as főút részét képező, Tokaj belvárosát Rakamaz üdülőterületeivel összekötő átkelőt kiszélesítik, az északi oldalon kerékpársávot, a déli oldalon pedig gyalogospályát alakítanak ki. A munkák során konzolos szélesítési technológiát használnak.
Emellett sor kerül
a 231 méteres híd acélszerkezetének festésére,
a hídfők kőburkolatának felújítására,
a tokaji körforgalom beton pályaszerkezetű korszerűsítésére,
valamint a rakamazi oldalon a jelenleg is használt kerékpárút átvezetésére a 38-as főúton.
Forrás, részletek: https://magyarepitok.hu/utepites/2020/08/felpalyas-forgalom-mellett-ujitjak-fel-a-tokaji-tisza-hidat

Ezek mind fontos, a fenntartható fejlődést célzó fejlesztési projektek. Nekik csak "stadionok", nekünk hazánk felvirágzásának alappillérei.

ADD TOVÁBB!

Címkék: Fejlődés 

Tudástoronnyal és beltéri fával létesült több ezer négyzetméteres könyvtár Tatabányán

Ez sem stadion, és nem is "Lőrinc" építette. Most mi lesz?

Tudástoronnyal és beltéri fával létesült több ezer négyzetméteres könyvtár Tatabányán

Az épület 3850 négyzetméteres telken, csaknem 3400 négyzetméter alapterülettel jön létre a Laterex Építő Zrt. (Ez meg nem Lőrinc) és az EP Konstruktív Kft. (ez sem Lőrinc) közreműködésében és kivitelezésében.

Közel 3400 négyzetméteres könyvtárat épített a Laterex Építő Zrt. és az EP Konstruktív Kft. Tatabányán, amely egész Komárom-Esztergom megyét fogja kiszolgálni könyvekkel.

A Tatabánya Megyei és Városi Könyvtár a város főterén, a vasútállomás, az Árpád Gimnázium, és a Városháza közötti területen helyezkedik el. A projekt eredetileg felújításként kezdődött el, azonban a munkálatok során több statikai probléma is felszínre került, melyeket szintén orvosolni kellett.

„A létesítmény mintegy 3 milliárdnyi önkormányzati forrásból valósul meg, mely több fővállalkozói szerződéses összegből tevődik össze" – nyilatkozta lapunknak a Laterex Építő Zrt. szakembere. A Laterex és konzorciumi partnere, az EP Konstruktív Kft. által közösen elvégzett munkarész megközelítőleg 1,6 milliárd forintnyi összeget tesz ki.

A beruházás szükségessé vált, mivel jelenlegi területen a régi könyvtárépület 1964-ben épült, melyet utoljára az 1980-as években bővítettek, újítottak fel.

A korábbi 1500 négyzetméter alapterületű könyvtárépület, sem méretében, sem állagában sem tudta már tökéletesen kiszolgálni feladatát. Többek között ezért is volt szükség korszerűsítésre és bővítése.

Piramis alakú bevilágító adja a fényt az olvasótér beltéri fájának
Az olvasótér közepén felül egy piramis alakú bevilágító került beépítésre fényt adva az olvasótérnek és az alatta elhelyezkedő beltéri fának, mely a könyvtár „zöld” jellegét hivatott szimbolizálni.

Az épület sarok részén egy úgynevezett tudástorony jött létre, mely a gazdasági- és a kiszolgáló részt takarja. Itt kerültek elhelyezésre az irodák mellett a könyvraktárak, melyeket a szokásostól eltérően az épület felső területén alakítottak ki, ezzel is nagyobb feladatot adva a statikus tervezőknek és a szerkezetépítőknek. A torony érdekes esti világítása a tudás misztériumát sejteti.

A tervezők figyeltek a tudástorony külső homlokzati szálcement burkolatára is, mely remekül harmonizál a szemben lévő Árpád Gimnázium főbejáratával.

Az építkezés során különböző funkciójú területeket kellett létrehozniuk a kivitelezőknek. Továbbá szem előtt kellett tartani az eredeti pavilonos olvasóterem és a mellékszárnyak tömeg- és formai karakterét. Az épület fővonalában elhelyezett tágas előcsarnokon keresztül lehet megközelíteni az oldalszárnyakon elhelyezkedő olvasóteret, illetve a gyermek könyvtárat-, és alkotóteret.

Az épületbe belépve a galériás előcsarnokban a földszinten közösségi tér várja a látogatókat magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral és internetező asztalokkal, illetve egy többfunkciós alkotó-előadótér is helyet kapott.

Mindezek mellett az első emeletre került a helyismereti-, a helytörténeti- és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem is.

Hamarosan a könyvek is visszaköltözhetnek a polcokra
Jelenleg az épület befejezésénél tart a kivitelező Laterex Építő Zrt., és már megkezdődtek a létesítmény műszaki átadás-átvételi folyamatai is.

"Az épület projektje eredendően felújításnak indult, de a feltárási-bontási munkák megkezdésével több statikai probléma a felszínre került, melyet bontással, újraépítéssel, vagy megerősítésekkel kellett orvosolnunk” – avatott be a részletekbe a kivitelező munkatársa. „Az olvasótéri alaptesteket feltárás után meg kellett erősíteni, mivel rossz állapotban voltak, illetve az eredeti épület a jelenlegi statikai követelményeket - mint például a földrengésbiztonság - sem tudta biztosítani, továbbá a gyerekkönyvtári födém hóterhelésre sem volt alkalmas, ezért azt is bontanunk, majd újraépítenünk kellett” – tette hozzá.

A Laterex Építő Zrt. részéről az átadás augusztus közepére várható, ezek után kezdődhet meg a könyvtári dolgozók és a könyvek visszaköltöztetése. Az iskolások és a nagyközönség előtt azonban csak december elején várható a könyvtár megnyitása.

Forrás, további képek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/07/tudastoronnyal-es-belteri-faval-letesult-tobb-ezer-negyzetmeteres-konyvtar-tatabanyan

Címkék: Fejlődés 

Terv szerint halad a MOL Campus építése

Terv szerint halad a MOL Campus építése

Az új MOL-székház Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe.

Ütemterv szerint épül a MOL Campus, a MOL-csoport új székháza - derült ki a kivitelező cég sajtóközleményéből. A közlemény szerint a Market Építő Zrt. a kivitelezési projekt 10%-os készültségi szintjénél jár jelenleg. A MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe, és Budapest egyik ikonikus épületévé válhat.

Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése a cél, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot.

A MOL Campus mintegy 86 000 négyzetméter alapterületű lesz, és 2500 munkavállaló számára biztosít munkavégzési lehetőséget. Az új irodaház kivitelezése 2019 szeptemberében kezdődött el, és azóta számos munkafolyamot végeztek el az építési területen.

Ennek során 2020. februárig elkészült a teljes földmunka és a torony épületrész cölöpalapja, valamint a 4400 köbméter betont magába foglaló alaplemeze. A teljes munkagödörben elkészült a szivárgó réteg és elindultak a magasfödém és a felszerkezet építési munkái is.

Már ekkor látható volt mind az öt toronydaru, melyek közül az egyik 176 méter magas lesz a későbbiek során.

A nyomvonalak 80%-os készültségnél járnak
Március közepén elkészült a teljes alaplemez, miközben 5000 köbméter betont öntöttek a födémekbe. A leendő épület melletti közműépítés véghajrájában volt, a nyomvonalak 80%-a kiépült, majd ehhez csatlakozott két darab 75 köbméteres csapadéktároló tartály kialakítása is.

Mindeközben a felvonulási területen az alvállalkozói létszám növekedésével párhuzamosan bővült a konténerváros is, ami jelenleg a főváros egyik legnagyobb építőipari organizációs helyszíne a több mint 180 konténeregységével.

Áprilisban és májusban a pódium épületrészen elkészült a négy pinceszint közül a legalsó kettő teljes szerkezetépítése, míg a -2. szint felett is több ütemben zajlik a födémépítés.

A torony épületrésznél elkezdődött a földszint feletti feszített födém kivitelezése. Mindezek mellett folyamatban van a szerkezetépítés felgyorsítására is szolgáló, közel 200 tonnányi kúszózsalurendszer kiszállítása és építése a területen. A talajszondázás, illetve annak összekötése teljesen elkészült. A legalsó pinceszinten megkezdődtek a szakági építések, a falazási, szigetelési, valamint az épületvillamossági és gépészeti munkák.

Egyedülálló kihívásokkal néznek szembe a szakemberek
Az új székház várhatóan 2022-ben készül el, azonban a BIM épületinformációs rendszernek köszönhetően már most látszik néhány érdekes adata, ilyen például többek között, hogy:

közel 5 500 homlokzati elem kerül az épületre,
több mint 594 000 kg súlyú acél szerkezete lesz,
a szakemberek több mint 57 200 m3 vasbetont dolgoznak be,
több mint 18 500 energiatakarékos lámpát szerelnek fel,
továbbá 25 367 m2 álmennyezetet fognak megépíteni,
csaknem 53 000 m2 padlóburkolatra lesz szükség,
valamint 1 739 darab belső ajtó található majd az épületben.
A projekt számos olyan építőipari kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem.

A munkafolyamatok a koronavírus helyzet miatt sem álltak le, fokozott egészségvédelmi előírások betartásával, rendszeres ellenőrzések mellett folyamatos a kivitelezés.

Miért fontos a MOL sikere? Egyszerű: a MOL magyar vállalat, a MOL sikere a magyar gazdaság motorja.

A régió legnagyobb vállalata a lengyel olajipari cég, a PKN Orlen, amely 20 százalékos emelkedéssel 22 milliárd euró árbevételt ért el. A második az árbevételét 17 százalékkal 16 milliárd euróra növelő csehországi Skoda Auto. A harmadik helyen áll a magyar Mol, 13,3 milliárd eurós árbevétellel, ami 16 százalékos emelkedés.

Azért tartjuk fontosnak erről is írni, mert a baloldali média ismét csak mellébeszél, mindenről írtak, csak a lényegről nem.

Sokaknak a MOL csak annyit jelent, hogy ilyen benzinkút is van Magyarországon, azonban a MOL ennél sokkal több. A MOL egy stratégiai vállalat, Magyarország büszkesége.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában.

A baloldal elherdálta és eladta a többi stratégiai vállalat mellet a MOL-t is, A cég magyar tulajdonhányada 2010-ben 15,6%, külföldi: 84,4%.volt. 2019-re a MOL több, mint 65%-a a magyar állam és magyar befektetők tulajdonába került.
Az ide vonatkozó információ: https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/szuverenitas-es-protekcionizmus-5718221/

Szeptemberben letették a MOL 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban. Mára a beruházás meghaladta a 30%-os készültséget.

2021-ben kezdi meg működését, és 200 embernek ad majd munkát a MOL tiszaújvárosi poliol komplexuma.
Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a MOL eddigi legnagyobb organikus beruházása.
A kivitelezésért felelős német thyssenkrupp Industrial Solutionsnek köszönhetően a gyár az elérhető legmodernebb technológiával üzemel.A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A MOL számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a MOL-csoport pénzügyi eredményéhez (EBITDA-hoz). A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

A beruházással a MOL-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, hiszen a MOL lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyersolaj kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli.” – mondta Hernádi Zsolt. - „2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját, az itt meghonosított szakértelem és az új gyártási infrastruktúra további befektetőket csábíthat a térségbe.”A MOL-csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre.

Az alábbi videó a konkrét beruházásról szól, a MOL Youtube csatornáján pedig további érdekes videókat láthattok, pl. a 96 méter hosszú kolonna közúti szállításáról.
https://www.youtube.com/watch?v=myfnPF3x3fg

Mi, a Számok szerkesztői, kizárólag MOL üzemanyagot használunk, ezzel is hozzájárulva Hazánk sikeréhez. Az index.hu-t támogató Shell.t nagy ívben elkerüljük.

Forrás: https://molgroup.info/
A képen a már épülő MOL Székház látványterve látható

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/terv-szerint-halad-a-mol-campus-epitesevel-a-market
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/a-mol-lett-a-regio-harmadik-legnagyobb-vallalata.html

Címkék: Budapest  Fejlődés 

Folytatódik a Strandfejlesztési Program a negyedik ütemmel

Folytatódik a Strandfejlesztési Program a negyedik ütemmel

Kitűnő hír a baloldalnak! Újabb helyszíneket biztosít a Kormány, ahol fizetett baloldali hazaárulók lufiért személyes adatokat gyűjthetnek. Továbbá a feledékenységből a táska alján lapuló konzultációs kérdőíveket is begyűjthetik.

Ja, nem!

Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2017-ben elindított Strandfejlesztési Program, szeptembertől 3 milliárd forint keretösszeggel nyílnak meg források Magyarország szabadvízi strandjainak megújítására a Balatonnál, a Duna mentén, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. Ezúttal 80-100 strand felújítására nyílik lehetőség.

Az első ütemben, a 2018-as strandszezonra megújult közel 40 balatoni település 55 fizetős strandja, 2 milliárd forintos támogatással. A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak vízparti települések összesen közel 4,4 milliárd forint támogatást, amelyben a balatoni, a dunakanyari és a Tisza-tavi szabadstrandok jutottak korábban nem látott fejlesztési lehetőségekhez. Az idei, harmadik ütem keretében összesen 90 strand kapott 3 milliárd forintos támogatást a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. A program első három ütemében közel 10 milliárd forintból újultak meg a magyarországi szabadvízi strandok, amelyhez vissza nem térítendő hazai forrást biztosított a Kormány.

A most induló negyedik ütemmel együtt már 12,4 milliárd forintot biztosított a Kormány strandfejlesztésre. A strandok a 400 magyar család megélhetését biztosító, segítő turisztikai ágazat egyik alapelemei.

Júliusban a belföldi turisták száma meghaladta az 1,2 milliót, ezzel magasabb volt az egy évvel korábbinál, ami rendkívül örvendetes.

Hivatkozások:
https://mtu.gov.hu/cikkek/indul-a-strandfejlesztesi-program-negyedik-uteme-1771
https://kisfaludyprogram.hu/cikkek/kisfaludy-strandfejlesztesi-konstrukcio-iv-utem-69
https://szamokadatok.hu/Post/1599/Lufiert_cserebe_szemelyes_adatokat_gyujt_Balatonlellen_az_MSZP
https://www.fonyod.hu/hu/hirek/hrek/%C3%B6nkorm%C3%A1nyzat/1055-szabadstrand-fejlesztesek-450-millio-forintbol-ujul-meg-oet-strandunk
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/03/iden-ujabb-86-strand-ujul-meg-orszagszerte
https://somogyivar.hu/helyi-hirek/2019/07/hataridore-elkeszult-a-szabadstrand-fejlesztes
http://turizmusonline.hu/belfold/cikk/szabadstrand_fejlesztes

Címkék: Fejlődés 

Megújult az egri egyetem Delta épülete

Már megint nem stadion

Megújult az egri egyetem Delta épülete

🔴 Videó: https://youtu.be/luPuvi3NuHM

Megújult az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) egri Leányka úti Campusának Delta épülete, amelyet szerdán adtak át ünnepélyes keretek között.
A beruházás az EKE infrastrukturális fejlesztése című projekt keretében valósult meg 540 millió forintból. Ennek köszönhetően ezerháromszáz négyzetméter területen modernizálták az oktatási környezetet, fejlesztették az eszközöket, s az oktatást támogató infrastruktúrát. Az épületben kap helyet a Kutatási és Fejlesztési Központ részét képező korszerűen felszerelt Egészség és Sportdiagnosztikai Központ is.

Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, a több mint kétszázötven éves egri felsőoktatás sok mindenben büszke lehet magára. Például: ahogy az elmúlt évszázadokban fejlődött, és ahogy főiskolából egyetemmé vált.

– Ma a felsőoktatásnak az oktatás és tudomány művelésén túl strukturális és tudományos központ szerepe van, ennek az innovációs világban az is a feladata, hogy a környék gazdaságát, társadalmát dinamizálja egy emeltebb minőségi szinten. E tekintetben is büszke lehet az intézmény – jelentette ki.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor elmondta, az egyetem fő profilja a pedagógus képzés, amelyben országos szinten is élen jár. Ezentúl büszkék egyebek között a művészeti és a sporttudományi képzésekre is. Az egri felsőoktatásnak több mint hetven éve szerves része a művészeti oktatás is.

Forrás: https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/megujult-az-egri-egyetem-delta-epulete-2708522/

Címkék: Fejlődés  Oktatás 

Folyamatosan érkeznek az új beruházások Magyarországra

Folyamatosan érkeznek az új beruházások Magyarországra

🔴 Válság ellenére egymás után érkeznek az új beruházások Magyarországra. A magyar gazdaság stabil lábakon áll, a Kormány által kidolgozott gazdasági modell működik. Részletek megyei szinten.(a listában 10 megye szerepel, a többi is jön hamarosan)

A tegnapi bejelentésnek különleges jelentősége van, hiszen a Samyang döntése nyomán az első koreai gyógyszeripari beruházás valósul meg Magyarországon.

A felépülő gyáregység egy 8,6 milliárd forintos beruházást jelent Gödöllőn, amelyhez a kormány
1,3 milliárd forint támogatást biztosít, és első körben 55 munkahelyet hoz létre a térségben.

A világgazdasági versenyben kulcskérdés, hogy mely országok tudják magukhoz vonzani a magas színvonalú, technológiai újításokat tartalmazó keleti beruházásokat. A Dél-Koreából érkező beruházások pedig rendre a legmagasabb technológiai színvonalat jelentik és hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

Joggal lehetünk büszkék tehát, hiszen a beruházásért rengeteg ország szállt versenybe, azonban a Samyang-csoport döntése világos: orvosi eszközgyártás terén, Magyarországon építi fel az első európai gyárát.

🇭🇺 Veszprém megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/1201728133512578
A megyei vállalatok 15,7 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 7 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 7400 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Somogy megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/3117889558279955
A megyei vállalatok 16,5 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 8 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 6600 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Heves megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/759154061490386
A megyei vállalatok 13,5 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 6,4 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 4000 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Békés megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/2639835262930601
A megyei vállalatok 10,5 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 5,1 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 4400 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Komárom-Esztergom megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/4335798269778744
A megyei vállalatok 20 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 8,6 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 11700 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Fejér megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/2135595523252907
A megyei vállalatok 24,5 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 11 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 7500 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Bács-Kiskun megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/1943123642489986
A megyei vállalatok 20 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 9,8 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 6700 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Hajdu-Bihar megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/292601235384743
A megyei vállalatok 16,5 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 8,2 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 4100 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Győr-Moson-Sopron megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/597155854276272
A megyei vállalatok 33 beruházást hajtanak végre, és ezzel 4300 munkahelyet védenek meg.
🇭🇺 Tolna megye
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/276922713727591
A megyei vállalatok 5,3 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, ehhez 2,6 milliárd forint támogatást kapnak az államtól, és ezzel 1400 munkahelyet védenek meg.

Korábbi cikkünk: https://szamokadatok.hu/Post/1457/Munkahelyvedelemrol_konkretumokkal_szamokkal_videokkal
Forrás: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/187712929387932

Címkék: Fejlődés  Gazdaság 

Egymást követik az új tornatermek és tanuszodák átadásai

Egymást követik az új tornatermek és tanuszodák átadásai

🇭🇺 Egymást követik az új tornatermek és tanuszodák átadásai. Magyarország Kormánya még soha nem látott ütemben fejleszti az iskolákat, mert nekik tényleg Magyarország, a magyar családok állnak első helyen.

A képen 4 már megvalósult és átadott fejlesztés.
Ebben a cikkben írtunk további 6 beruházásról.
https://szamokadatok.hu/Post/1348/Nekik_ez_is_STADION_nekunk_gyermekeink_jovoje_es_egeszsege

Simicskó István pedig épp ma jelentette be a követezőt!
Új tornacsarnok épül az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskolában
1000 négyzetméteres, könnyűszerkezetes tornacsarnokkal bővül az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola.
A kormányzati beruházással az iskola tanulói számára biztosított lesz a mindennapos testnevelés feltételei, valamint a Szent Imre Gimnázium diákjai is igénybe vehetik testnevelés órákra, hiszen ott egy kétszintes sportcsarnok építése van folyamatban.
Videó: https://www.facebook.com/istvan.simicsko/videos/3565954040102760

🇭🇺 Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. Az a cél, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását.

Nyolcszáz iskolában történtek fejlesztések, összesen 51 tanuszoda, 47 tornaterem, 44 tanterem, 15 teljesen új iskola épült, a budapesti agglomerációban 16 további iskola fejlesztése van folyamatban.

Jelentős digitális fejlesztések is zajlanak: szélessávú, biztonságos wifi-hálózat épült ki az iskolákban, valamint 100 ezer informatikai eszközt szereztünk be a tanulóknak és a pedagógusoknak. A szülők terheinek csökkentésére is jelentős támogatásokat nyújtanak. mára már minden általános és középiskolás diák ingyen kapja a tankönyvet. Több mint fél millió gyermek étkezik ingyen vagy kedvezményesen. Ingyenes a nyelvvizsga és a középiskolásoknak az 2021-es évtől ingyenes külföldi nyelvtanulásra is lehetőségük lesz.

A pedagógus-béremelés vonzóbbá tette az életpályát, és emellett ösztöndíjak segítik a pedagóguspályára készülő fiatalokat. Még a nyári szünetben megérkezik a tanárok emelt fizetése. Augusztusban kapják meg a pedagógusok a korábban bejelentett 10 százalékos emelést. 2019-ben már 355 milliárd forinttal költöttek többet pedagógusbérekre, mint 2010-ben.

A kommentben mellékelt képen 6 település tornaterme vagy tanuszodája látható, a forrásnál megjelölt interaktív térképen az összes létesítmény megtekinthető. Külön figyelmükbe ajánljuk a „kivéreztetett Budapestet” A képen Kemecse, Csenger, Kőszeg, Sárrétudvari, Jászfelsőszentgyörgy és Törökszetmiklós létesítményei.

Forrás:
http://mnsk.shared.webpartners.eu/letesitmenykereso
https://www.origo.hu/itthon/20191122-emmi-tobb-tamogatas-az-iskolak-fejlesztesere-a-pedagogusok-berere-a-diakok-es-szuleik-tamogatasara.html
https://www.origo.hu/itthon/20200623-augusztusban-megkapjak-a-pedagogusok-a-10-szazalekos-emelest.html
https://dryvitprofi.hu/hala-es-koszonet-tornatermet-avattunk-hajdunanason/
https://balatonfured.hu/2019/01/21/uj-iskolai-tornacsarnok/
https://www.hegyvidek.hu/aktualis/hirek/zugligeti-altalanos
http://pvsk.hu/hirek/1381/_iskolai_terem_felujitasok_az_osszefogas_jegyeben

Címkék: Fejlődés  Oktatás 

Felelős kormányzás - a klímaváltozásra is felkészülünk

A Tisza vizével fognak öntözni a Duna-Tisza közén

Felelős kormányzás - a klímaváltozásra is felkészülünk

Több mint húszmilliárd forintos beruházássorozat indul a Homokhátságon, amelyből öntözés- és infrastruktúrafejlesztés is megvalósul – jelentette be Nagy István agárminiszter kedden a szegedi nagybani piacon.

Nagy István elmondta, csaknem 4,4 milliárd forintból 1500 hektáron fejlesztik az öntözést; környezetbarát módon nem rétegvizet, hanem a Tisza fölös vizét használják majd.

A folyamatban lévő beruházás révén 1,4 millió köbméter öntözővíz lesz tárolható a területen, emellett a térségben, Domaszéktől Üllésig, Röszkétől Forráskútig bővül a foglalkoztatás, újabb termőterületeket lehet művelésbe vonni, nő a termelés biztonsága, erősödik a térség gazdasága – hangsúlyozta.

Mórahalmon több mint 6 milliárd forintból válogató- és csomagoló árukezelő központ épül;
Kiskundorozsmán, a nagybani piac helyén pedig egy 10 ezer négyzetméter alapterületű, ipari hűtőházat alakítanak ki 12 milliárd forintból, amely egész évben el tudja látni a hazai tulajdonú hipermarketeket.

Nagy István hangsúlyozta, a fejlesztéssorozat élénkíti a Homokhátság agráriparát, összeköti a dél-alföldi térséget a Vajdasággal és – az Agrárminisztérium céljaival összhangban – ösztönzi a termelői hálózatok létrehozását.

A koronavírus-járvány megmutatta az önellátás fontosságát, amiben a piacok kulcsszerepet tudnak vállalni.
Ez nemzetbiztonsági érdek is – szögezte le.

A politikus emlékeztetett, társadalmi egyeztetésen van már egy 30 milliárd forint keretösszegű pályázat, amelyben kertészeteket támogatnak hűtő- és tárolókapacitások, üvegházak létrehozásában válogató- és csomagoló technológiák fejlesztésében, valamint energiahatékonysági beruházások végrehajtásában.

Ezenfelül 5,5 milliárd forint értékben meghirdetik a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit segítő új pályázatot. A forrásból 2,5 milliárd forint jut a legkisebb termelőknek mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó tevékenység kialakítására, fejlesztésére.
A helyi termékek értékesítési lehetőségének bővítését, a piacok, vásárterek kialakítását, fejlesztését 3 milliárd forinttal támogatja a program.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, az öntözésfejlesztésnek jövőre, a termelési szezon kezdetére el kell készülnie, a többi beruházás lépcsőzetesen, a termelési feltételek kialakítása, javítása után kezdődhet.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta, a vízügyi fejlesztés mintegy százezer ember, több mint ezer gazdálkodó család jövőjét változtatja meg, kétezer hektár üzemi területet tudnak majd öntözni.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200728-fejlesztik-az-ontozest-es-egy-10-ezer-negyzetmeter-alapteruletu-ipari-hutohazat-alakitanak-ki.html

Címkék: Fejlődés  Környezetvédelem