Címke: Európai Unió

A Dobrev/Karácsony/László tengely ismét hazudik, valóságot elhallgat és ferdít

A Dobrev/Karácsony/László tengely ismét hazudik, valóságot elhallgat és ferdít

Két hír látott napvilágot, de csak egyet reklámozott a baloldal, és azzal is hazudtak: Dobrev Klára a saját érdemének állítja be azt a 1,5 milliárdot, amit Újbuda "nyert"

Dobrev mondása, miszerint önkormányzatok direkt pályázási lehetősége az ő érdeme, hazugság. Ezt írja: "Így kell ezt csinálni! A dk-s újbudai önkormányzat sikeresen pályázott az Európai Unióhoz. 1,5 milliárd forintot nyertek egy online kulturális közösség felépítésére. Újbuda sikere azért is fontos, mert látszik, hogy a kormányt megkerülve, önkormányzatok is pályázhatnak majd eu-s forrásokra. Ezt ígértük a kampányban, valóság lett belőle!"

Valóság: Amiben most a XI. kerület nyert, az a következő:
http://www.eurocities.eu/eurocities/news/UIA-5th-Call-for-Proposals-has-ended-with-11-new-projects-WSPO-BRC9GM

Tehát ez az 5. köre egy 2015-ben indult városfejlesztési alapnak, aminek az elindulásához sem Dobrev Klárának, sem a DK-nak, sem a többi balliberális pártnak semmi köze nincs.

A helyzet az, hogy az első pályázási időszak már 2015-16 fordulóján volt:
https://www.uia-initiative.eu/en/call-proposals/1st-call-proposals

Magyarul Dobrev nem ért el semmit, hanem hazudik és más tollával ékeskedik.

Közben a baloldal által nem reklámozott másik hír is napvilágot látott: Karácsonyék bénázása miatt egy 1 milliárd forintos uniós támogatástól esett el a főváros. A két összeg különbözete 500 millió, azaz Karácsony Gergely tanácsadóinak 16 havi bére, amiből 9 havit már el is költöttek.

A Karácsony Gergely vezette főváros újabb óriási bakit követett el, ami ezúttal egy uniós támogatásba került. A “szakértő” vezetés egy elhibázott tervezése miatt 900 millió + Áfa forrástól esett el Budapest, amely 85 százalékos intenzitás mellett egy milliárd forintot jelentett volna a fővárosnak.

A csepeli gerincút első szakaszát még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat valósította meg. A Fővárosi Közgyűlés idén februárban el is fogadta a pályázatot a gerincút második és harmadik szakaszára, sőt még az önrészt is biztosította, azonban mostanra kiderült, hogy Karácsonyék óriási hibát követtek el a beadvány elkészítése során, így most úszott az uniós támogatás is. A történet már csak azért is érdekes, mert az összes ellenzéki politikus – Dobrev Klárával az élen – hangosan kampányol azért, hogy az uniós pénzeket az önkormányzatoknak kell adni. Most itt lett volna egy alkalom, hogy uniós támogatásból fejlődhessen egy kerület, de Karácsonyék bénázása miatt elúszott a lehetőség. Érdekes módon emiatt már nem emel szót sem Gyurcsányné, sem pedig a brüsszeli ellenzéki politikusok. Lehet, hogy az zavarja őket, hogy Csepelen fideszes vezetés van? Érdekes lenne…

A csepeli gerincút első szakaszát Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat és Németh Szilárd vezette Csepel Önkormányzata megvalósította. A 2. és 3. szakasz tervezésére, előkészítésére Borbély Lénárd Csepel polgármestere és Talós István megállapodása alapján 400 millió forint saját fővárosi forrást biztosítottak. Ez a munkák elkezdéséhez elegendő volt, de a teljes kiviteli tervek elkészítéséhez már nem. Ezért a kormány, fontosnak ítélve ezt a fővárosi fejlesztést és Budapestet támogatva befogadta az Unió által finanszírozott CEF projektlistába. Ezzel lehetősége nyílt a fővárosnak 900 millió + Áfa forrás megpályázására, amelyet kikötőfejlesztésre költhettek volna.

A Fővárosi Közgyűlés a februári döntésén el is fogadta, hogy pályázzanak és biztosította hozzá az önrészt.
Csakhogy a pályázat elkészítése során durva hibát követett el a Karácsony-féle vezetés, ugyanis nem kikötőfejlesztésre, azaz a kikötőhöz kapcsolódó, annak megközelítését szolgáló útfejlesztésre pályáztak, hanem simán beadták, mint útfejlesztés.
Ezért – érthető módon – az Európai Bizottság a kiértékelési jelentésben nem tesz említést a Főváros és a BKK csepeli gerincút befejező ütemeinek teljes előkészítését célzó projektjavaslatról, mivel téves benyújtás miatt azt részletesen nem értékelték, mivel “Kikötő” helyett a “Közút” alprioritásba került benyújtásra, ahol a pályázat nem volt támogatható.

DEMSZKY 1993-BAN MEGÍGÉRTE, TARLÓS 2012-BEN MEGVALÓSÍTOTTA, KARÁCSONY 2020-BAN ELCSESZTE

A gerincút már egy régóta küzdelmes témája a kerület önkormányzatának. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere elmondta: a gerincút megépítése egy 1993-as történet, amit még Demszky Gábor ígért meg.

Minden választási kampányban megígérte ezt. Aztán jött Tarlós István főpolgármestersége és akkor az ő támogatásával megépült a gerincút első szakasza 2012-ben – mondta a kerület fideszes polgármestere.

Hozzátette: az építést három szakaszra bontották. A következő önkormányzati ciklusra 2014 és 2019 között – amikor már Borbély Lénárd volt a polgármester-, akkor Tarlós Istvánnal megállapodtak abban, hogy a gerincút további szakaszainak megépítésére folytatják a tervezést. Erre 400 millió forintot elkülönített a főváros a költségvetésében. Mint mondta: azt már lehetett látni, hogy ez a pénz nem lesz elegendő a projekt teljes tervezésére. Úgy döntött az önkormányzat, hogy a második és a harmadik szakaszt összevonják és egyben fogják terveztetni és kivitelezni is majd. Erre jött egy olyan pályázati lehetőség, amit az Európai Unió nyitott meg. Ez egy úgynevezett CEF-es pályázat, ahol kikötőre és kikötővel kapcsolatos fejlesztésekre lehet pályázni. A kormány felismerte, hogy a gerincút egy fontos infrastrukturális beruházás a kerületnek és Budapestnek is.

Éppen ezért a kormány befogadta a gerincutat a projektlistába, amivel lehetőség nyílt arra, hogy pályázhassanak az uniós támogatásra. Erről februárban született egy közgyűlési döntés. A pályázatot úgy kellett volna beadni, mint kikötőhöz vezető infrastrukturális fejlesztés, ami teljes mértékben megállja a helyét, hiszen a gerincúton keresztül egy könnyű eljutási lehetőség lenne biztosítva a csepeli szabadkikötőhöz – mondta Borbély Lénárd.

A helyzet azonban az, hogy a fővárosi „szakértők” úgy adták be a pályázatot, mint egy sima útfejlesztést, aminek semmi köze nincs a kikötőhöz. Éppen ezért tartalmi értékelés nélkül egyértelműen elutasították ezt a pályázatot.
Ilyen durva szakmai hibát azt hiszem, hogy nagyon ritkán lehet elkövetni, én úgy gondolom, hogy akár szándékosság lehet a dolog mögött. Nem tudom elképzelni, hogy más legyen – tette hozzá Csepel polgármestere. Elmondta: azt fogja kérni Karácsony Gergelytől, hogy mivel ezt a pályázatot így sikerült beadni, és nettó 900 millió plusz ÁFA támogatási lehetőségtől elesett a kerület, ezért a főváros a költségvetéséből különítse el ezt a pénzt a további tervezésre és pótolják ki a szükséges fedezetet.

Borbély Lénárd elmondta, hogy amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, azóta a csepeli önkormányzat tudta nélkül a belváros központjába egy hajléltalanszállót akart már telepíteni, ráadásul a főpolgármester kihúzta az önkormányzatot az összes, a ciklusban lehetséges útfelújításból is, megvétózta egy nagy P+R parkoló megépítését, továbbá elvonta az európai uniótól nyert bicikliút-hálózat fejlesztésből a pénzt is. (Ez utóbbit nemcsak Csepeltől, hanem másik két kerülettől is megvonta.)

A kerületem nevében elvárom a főpolgármestertől, hogy álljon helyt, ha már így adták le ezt a pályázatot és fizesse ki a fővárosi önkormányzat a tervezés további költségeit, hiszen eleve fővárosi beruházásról van szó – mondta a polgármester.

Forrás: https://bit.ly/2ZpBxdx
https://szamokadatok.hu/Post/539/Karacsonynak_negyvenegy_tanacsadoja_van_havonta_harmincmilliot_fizet_nekik_Bemutatjuk_oket

Címkék: Budapest  Európai Unió  Gyurcsány 

A válság ellenére 585 millió eurót fordít az Európai Unió a migránsokra

A DK és a Momentum önfeledten tapsikolnak

A válság ellenére 585 millió eurót fordít az Európai Unió a migránsokra

Szögezzük le az elején: szerintünk inkább az USA által elindított és az EU által tettleg és hallgatólag támogatott "Arab tavasz" nevű destabilizáló hadművelet által élhetetlenné tett országok helyreállítását, a béke megteremtését, a menekültek otthonainak helyreállítását kellene támogatnia azoknak, akik ezt a bűncselekményt elkövették és nem a jelenlegi állapot konzerválását kell pénzelniük.

Elöljáróban:
Hogy érezhető legyen az összeg nagysága, mellékeljük a mi 2021-es költségvetésünk főbb területeit:
Az egészségügyre 156 milliárd, az oktatásra 80 milliárd, nyugdíjra 327 milliárd, kultúrára 26 milliárd, a szociális szférára 41 milliárd, a családok támogatására 67 milliárd forinttal jut több jövőre, mint idén. Magyarországnak a határvédelem a migrációs válság kitörésétől 2019 év végéig 500 milliárd forintjába került. A fizikai és a jogi határzárunk nem csak Magyarországot védi, hanem az EU egészét, hiszen egy fontos útvonalat zár el a Schengeni szabályokat figyelmen kívül hagyó milliók előtt, de ebbe a költségbe az EU nem kívánt beszállni. Illetve legyünk igazságosak: egy picivel több, mint 1%-át kifizették. A magyar kormány 2015 óta több mint 500 milliárd forintot költött határvédelemre, ehhez képest a határvédelmi kiadásokra az Európai Bizottság által megígért 20 millió euró, vagyis a mintegy 6,6 milliárd forint egy elenyésző összeg.

és akkor jöjjön a hír:
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta a szíriai válság miatt Törökországban, Jordániában és Libanonban rekedt menekültek és az őket befogadó közösségek támogatására szánt 585 millió eurós (mintegy 205 milliárd forint) finanszírozást – közölte az uniós parlament pénteken.

A jóváhagyás 485 millió euró humanitárius segély folyósítását teszi lehetővé a Törökországban élő szíriaiak, valamint 100 millió euró juttatását a Jordániában és Libanonban tartózkodó szír és a Szíriából érkezett palesztin menekültek, valamint az őket befogadó közösségek számára.

A támogatás hozzájárul az oktatásba való bejutás, a megélhetés és az egészségügyi, szennyvízelvezetési, vízellátási és hulladékgazdálkodási szolgáltatások támogatásához, valamint a szociális védelem terén megvalósuló projektek finanszírozásához.

A szíriai konfliktus 2020-ban a 10. évébe lépett. A válság előreláthatólag nem ér véget a közeljövőben, és továbbra is veszélyezteti az egész régió stabilitását, különös tekintettel a szomszédos országokra, Törökországra, Jordániára és Libanonra, amelyek közül az utóbbi kettő egy főre vetítve a világon a legtöbb menekültet fogadja be.

Az EP indoklásában aláhúzta, az érintett országok rendkívüli szolidaritást tanúsítottak a szíriai konfliktus menekültjeivel. A koronavírus okozta válság hatása újabb kihívásokkal egészítette ki már amúgy is nehéz helyzetüket. A válság elhúzódó jellegére való tekintettel mindhárom ország továbbra is segítségre szorul. Mindaddig, amíg nem állnak fenn a menekültek biztonságos visszatérésének feltételei, az uniós segítségnyújtás továbbra is alapvető fontosságú, mivel hozzájárul a stabilitás fenntartásához az összetett helyi környezetben – tették hozzá.

Forrás: https://hirtv.hu/hirtvkulfold/az-ep-jovahagyta-a-szir-menekulteket-es-a-befogado-kozossegeket-segito-585-millio-euros-tamogatast-2504913
https://szamokadatok.hu/Post/1390/A_valsag_ellenere_is_jovore_mindenre_tobb_penz_jut
https://magyarnemzet.hu/belfold/hollik-istvan-kiszurtak-a-szemunket-20-millio-euroval-7245029/

Címkék: Európai Unió 

Épp olyan irányba halad az uniós menekültpolitika, mint Orbán szeretné

Épp olyan irányba halad az uniós menekültpolitika, mint Orbán szeretné

5 év kellett hozzá, és a balliberális erők folyamatos népszerűség-vesztése, hogy belássák: migránsügyben Orbán Viktornak van igaza. A tét nem kicsi, hiszen a következő választáson elveszíthetik a kormányzás lehetőségét több országban is. Olaszországban például Salvini esélyei nagyon jók, ezért baloldal feleszmélve az önmaguk által gyártott hazugságcsapdából, most kezdik megérteni, hogy az, amit ők egy fél évtizeden át nyomtak, messzemenőkig nem egyezik az európai emberek érdekeivel, akik a közvetlen környezetükben szembesülnek a felelőtlen "Willkommenspolitik" eredményeivel: nemi erőszak, késelés, terrortámadások, utcai zavargások, kosz, járványok, megélhetési bűnözés, az integrálódni akarás teljes hiánya.

A jelenlegi tervek szerint az Európai Bizottság szeptemberben mutatja be az európai menekült- és migrációs politikára vonatkozó új javaslatát.
„Európa nem fogadhatja be az összes menekültet a világon. Ezért együtt kell működnünk azokkal az országokkal, amelyek otthont adnak a menedékkérőknek" – jelentette ki Ylva Johansson belügyi uniós biztos kedden.

A jelenlegi tervek szerint az Európai Bizottság szeptemberben mutatja be az európai menekült- és migrációs politikára vonatkozó új javaslatát. De az európai belügyminiszterek videokonferenciáját követő sajtótájékoztatón elárult részletek alapján nagyon úgy tűnik: éppen abba az irányba halad az uniós migrációs politika, amelybe a magyar kormány már évek óta szeretné terelni.

Johansson biztos és az EU soros elnökségét ellátó német kormány képviseletében Horst Seehofer német belügyminiszter is hangsúlyozták, hogy: meg kell erősíteni az uniós migrációs politika külső dimenzióját
a migráció kiváltó okai ellen kell tenni
partnerségre törekedni azokkal az országokkal, ahol nagy számban élnek menekültek vagy olyan migránsok, akik Európába tartanak fel kell számolni a nemzetközi embercsempész-hálózatokat.

Ennek jegyében a jövő héten Olaszországban rendeznek majd egy olyan csúcstalálkozót, ahol az uniós intézmények és tagállamok képviselői mellett az érintett észak-afrikai országok kormányai is részt vesznek. Egy héttel később pedig Bécsben a balkáni migrációs útvonal kapcsán egyeztetnek majd egymással az uniós és balkáni országok politikusai.”

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van

A Polgári Magyarországért Alapítvány online nemzetközi konferenciát tartott „Európa cenzúrázatlanul” címmel. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb államfő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok európai parlamenti képviselője.

A konferencia vezetője, François-Xavier Bellamy arról beszélt, hogy ez a válság a döntés pillanata. Az EP-képviselő szerint ismét rátalálhatunk az utunkra, és a közös elveinkre, hogy megadjuk a lehetőséget az állampolgároknak, hogy ők dönthessenek a jövőjükről. Kijelentette, hogy vissza kell nyerni a párbeszéd lehetőségét, mert ez a demokrácia lényege.

Vucic: Nehéz időszak jön egész Európa számára

Aleksandar Vucic a koronavírus kapcsán azzal kezdte beszédét, hogy egy járvány nagyon sok mindent képes megváltoztatni. Hozzátette, a koronavírus nagyon sok dolgot átalakított a világban.

„Egész Európa számára nagyon nehéz időszak jön, mivel jelentős gazdasági visszaesés következhet”

- mondta Vucic, hozzátéve, hogy meg kell védeni a kisvállalkozásokat, mert ez életbevágóan fontos, hogy a jövőt megnyerjük.

A migrációs válság kiújulásáról azt mondta, hogy még mindig velünk van. Vucic szerint szorosabbra kell vonni az együttműködést a biztonsági kérdésekben az európai országok között. Kijelentette, hogy a migrációs kérdésben bár több területen nem értettek egyet Magyarországgal, de megmaradt a kölcsönös tisztelet.

Vucic arról is beszélt, hogy a koronavírus-válság elején született egy döntés, hogy Szerbia nem tartozik Európához, mert nem tudtak egészségügyi eszközöket venni nyugatról. Felidézte, hogy akkor Kínától kért segítséget, és a liberális média részéről a legnagyobb támadást kapta, miközben a véleményét ki sem kérték.

A szerb elnök elmondta, hogy sokat tanult Orbán Viktortól a gazdaság megerősítése terén.

Az EU-ról azt mondta, nemcsak az életszínvonal, hanem a politikai erő tekintetében is a legerősebbé kell válnia a világban. Nemcsak nekünk van szükségünk az unióra, hanem az uniónak is szüksége van több országra a Nyugat-Balkánon - tette hozzá. „Európa előtt jó lehetőség áll, hogy a világ legjobb helyévé váljon” - mondta Vucic.

Jansa: Nagy hatása volt a Brexitnek

Janez Jansa szlovén kormányfő beszéde elején elmondta, hogy szerinte éppen egy cenzúrázatlan beszélgetésre van szükség ezekben az időkben.

„A COVID-korszakot éljük, de ennek ellenére a Brexitnek van és volt a legnagyobb hatása Európára az elmúlt 15 évben” - fogalmazott. Hozzátette, a Brexit jelentősen eltolta az egyensúlyt az unión belül.

Szólt arról is, hogy 2004 körül volt Európa aranykora a nagy bővítéssel, de most már a realitás látszik. Nagy kudarc colt az európai alkotmány elfogadása, és annak elutasítása több országban is, majd jött a gazdasági válság, amelynek a hatásait máig érezzük - mondta Jansa.

Janez Jansa kijelentette, a világjárvány kezdetén a globális intézmények kudarcot vallottak, így a WHO, az ENSZ és az EU is. „Az unió úgy nézett, mint Európa a középkorban” - fogalmazott.

A szlovén miniszterelnök bízik benne, hogy az uniós válságkezelő csomag sikeres lesz, és lesz megállapodás róla.

Mindennél fontosabb a vírus legyőzése, és amíg nincs vakcina, addig egy vírus követésére alkalmas applikációt kell létrehozni, amely nem teljesen önkéntes alapon működik - mondta Jansa. Hozzátette, ezt koordinálni kell az európai országok között, mert ha ez nem történik meg, akkor az egyes országok külön fogják keresni a megoldásokat.

Janez Jansa kijelentette, az EU határainak egyenlőnek kell lennie a schengeni határokkal, így Romániának, Horvátországnak és Bulgáriának is csatlakoznia kell az övezethez.

„Ideológiailag a kulturális marxizmus a legnagyobb veszély az EU számára” - mondta. Hozzátette, óriási a kulturális marxizmus offenzívája a médiában. Jansa szerint aki fellép az offenzívával szemben, azt fasisztának minősítik, egységesebb fellépésre van szükség a kulturális marxizmus ellen. Itt sokkal nagyobb a tét, mint az unió jövője – mondta Jansa.

Janez Jansa kijelentette, ha nincs lakosság, ha nincs népesség, ha nincsenek európaiak, akkor minden elveszett. Stratégiai kihívás a jövőben a demográfiai kérdések kezelése - figyelmeztetett.

A családokat védeni kell, és átfogó szakpolitikákra van szükség. Csak a megfelelő módon kezelt migráció lehet megoldás a demográfiai kihívásokra - mondta a szlovén miniszterelnök.

Orbán Viktor: Európa visszavonulóban van

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy Szerbia uniós tagsága nélkül a kontinens biztonságát nem lehet garantálni.

A kormányfő szerint Európa visszavonulóban van, rosszabbul teljesít, mint harminc éve. Akkor 1,8 volt a fertilitási ráta, míg ma csak 1,5, és a házasságkötések száma is folyamatosan csökken - részletezte.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a biztonságra is egyre kevesebb költ Európa, és az EU világgazdasági súlya is 25-ről 15 százalékra csökkent.

A miniszterelnök szerint drámaian megváltozott az unión belül a nemzetek egyensúlya a britek távozásával. Jelentősen megnőtt a németek súlya, és ma ismét ők menthetik meg Európát - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az unió az elmúlt 22 évben válságról válságra haladt. És a legnagyobb probléma, hogy egyiket sem kezelte jól az EU - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az unió nem tudja megoldani a saját problémáit, ugyanakkor meg akarja oldani a világ problémáit. Megmondja másoknak, mit kellene csinálni, de elsőként a saját problémáit kellene megoldani - fogalmazott.

Európa jövőjéről szóló vitában sokan a liberális álláspontot képviselik, míg a másik koncepció a keresztény örökség védelme mellett áll. „Hogyan lehet, így összetartani Európa két részét?” - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

A Nyugat nem kényszerítheti a nézőpontját a Keletre, és fordítva sem történhet meg ez - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Az uniós költségvetésről azt mondta, hogy eddig mindig sikerült megegyezni, és most újra kompromisszumra van szükség. Közösen kell kezelni a költségvetést és a következő generáció alapot. Az utóbbi egy hitel, és annak elosztásának rugalmasnak és igazságosnak kell lennie - hangsúlyozta.

Orbán Viktor azt mondta, Európa csak reaktív válaszokat adott a globális kihívásokra, de most proaktív válaszok kellenek.

„Európának a versenyképesség és a gazdasági együttműködésre kell koncentrálnia a nemzetközi térben. A különféle kultúrák egy irányba terelés mindig ellentéteket szül” - mondta. Hozzátette, az Európai Néppártnak kell a motornak lennie ebben az új európai stratégiának a kialakítása és megvalósítása során.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200707_epp_olyan_iranyba_halad_az_unios_menekultpolitika_mint_orban_szeretne
https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200708-europa-cenzurazatlanul-konferenciat-tart-orban-viktor-a-szerb-elnok-es-a-szloven-kormanyfo

Címkék: Európai Unió 

Mese a "Kirívó magyar adóterhelésről"

Mese a "Kirívó magyar adóterhelésről"

A balliberális álhírgyártó politikusok, pártok, kamufüggetlen médiájuk és megtévesztett aktivistáik gyakran hangoztatják azt a hazugságot, hogy a magyar munkavállalók fizetik az egyik legmagasabb adót egész Európában, de akár az egész világon is. ezek az emberek hazudnak egy hatalmasat, majd a saját hazug állításaikat el is hiszik, ebből meggyőződés keletkezik, mely meggyőződésből téves következtetéseket vonnak le.

Most a Népszava és "Az én pénzem" nevű álhírgyárak hazugságait leplezzük le és cáfoljuk számokkal.

A Népszava szerint "Kirívó adóterhelés sújtja a magyarok bérét" Hazugság, mivel a magyarok bérét a negyedik legalacsonyabb adóterhelés sújtja.

Az "az én pénzem" nevű álhírgyár még tovább ment. Idézzük?

"A magyarok a legtöbb járulékot fizetők között vannak Európában
Dániában, Észtországban, Írországban és Bulgáriában a legalacsonyabbak a munkavállalót terhelő járulékok – állapította meg a Deloitte legfrissebb kutatása. A megmaradó nettó bér összege Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb, míg a legkevesebb nettó bér a cseh, francia, magyar és szlovák munkavállalóknál marad."

Az elején járulékról beszélnek (ami ugye nem a teljes adóterhelés, csak az ezen a címszó alatt levont összeg), majd áttérnek a megmaradó nettó bérre, ahol már nominális értelemben írják, hogy a Norvég fizetésből több marad, mint a magyarból. Persze, mivel a norvég fizetés magasabb (az árak is, de ezt most hagyjuk) Tehát 1000 forintból 60% adó mellett marad 400 forint, míg 300 forintból 30% adó mellett marad 210 forint, az adó alacsonyabb, de több marad.

Mi a valóság? Ha röviden akarjuk megfogalmazni, akkor ennek pont az ellenkezője. A magyar munkavállalók adóterhelése a ‼️negyedik legalacsonyabb egész Európában.‼️
Rövid videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/923830768063463
A személyi jövedelemadó mértéke 15%, az összes adóterhelés mértéke (kedvezmények nélkül) 33,5%

Nézzünk néhány példát (a forrásnál pedig feltüntetjük a teljes listákat is)

SZJA:
Svédország: 57,2%
Ausztria: 55%
Németország 45%
Szlovákia 25%
Csehország 22%
Magyarország 15% 🇭🇺

Teljes adóterhelés:
Svédország: 60,1%
Ausztria: 55%
Németország 47,5%
Szlovákia 35,1%
Csehország 31,1%
Magyarország 33,5% 🇭🇺

A bérek vásárlóértéke tekintetében is folyamatos a javulás, hiszen a reálbér (mennyit lehet vásárolni a nettó bérünkből) is folyamatosan nő. Erről több cikket is elhelyezünk a forrásnál.

‼️Forrás:
EU SZJA: https://tradingeconomics.com/country-list/personal-income-tax-rate?continent=europe
SZJA (összes ország) https://hu.tradingeconomics.com/country-list/personal-income-tax-rate
Európai teljes adóterhelés összehasonlítása: https://taxfoundation.org/top-individual-income-tax-rates-europe-2019/
A népszava és "az én pénzem" hazug cikkei.
https://nepszava.hu/3053871_kirivo-adoterheles-sujtja-a-magyarok-beret
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/a-magyarok-a-legtobb-jarulekot-fizetok-kozott-vannak-europaban/4584/
https://szamokadatok.hu/Post/1381/88_honapja_tart_a_realkeresetek_emelkedese_Magyarorszagon
https://szamokadatok.hu/Post/1167/Ime_a_Szamok_valasza_a_beremelest_kovetelo_baloldalnak_a_realber_valtozasa_25_ev_alatt
https://szamokadatok.hu/Post/1064/Gyurcsanyek_szemrebbenes_nelkul_hazudnak
https://szamokadatok.hu/Post/988/Demagog_DK_mese_az_europai_berekrol
https://szamokadatok.hu/Post/435/Inflacio_-_a_valos_adatok
https://szamokadatok.hu/Post/425/Realbernovekedes_Magyarorszagon_es_az_Europai_Unio_tobbi_tagallamaban
‼️A hazugságok:
https://nepszava.hu/3053871_kirivo-adoterheles-sujtja-a-magyarok-beret
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/a-magyarok-a-legtobb-jarulekot-fizetok-kozott-vannak-europaban/4584/

Címkék: Adó  Európai Unió 

A jelenlegi 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb mutató az Európai Unióban

A baloldal sokkal károsabb volt, mint a járvány!

A jelenlegi 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb mutató az Európai Unióban

Az alábbi grafikon kiválóan ábrázolja, hogy milyen állapotban vette át a kormányzást a Fidesz-KDNP, és milyen szépen csökkent a munkanélküliség az elmúlt 10 évben.

Ha Orbán Viktor megoldotta a baloldal által okozott rombolás eredményeit, akkor a koronavírus-járvány következményeit csukott szemmel is kezelni tudja. Gyurcsányék már a 2008-as válság előtt lejtmenetbe állították a magyar gazdaságot a rablóprivatizációjukkal, a befagyasztott bérekkel és a tömeges elbocsátásokkal. Ebből többet nem kérünk!.

Kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon

Kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek köszönhetően – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelte, hogy a márciusi, áprilisi és májusi adatokat összevetve a 4,1 százalékos magyar munkanélküliségi ráta a negyedik legjobb mutató az Európai Unióban. Májusban a munkanélküliek átlagos létszáma 28 ezerrel nőtt. A növekedés az államtitkár ismertetése szerint abból adódott, hogy májusban az inaktívak száma 59 ezerrel csökkent, azaz ennyien tértek vissza a veszélyhelyzeti intézkedések enyhültével a munkaerőpiacra, közülük 31 ezren elkezdtek dolgozni, 28 ezren pedig munkanélküliként jelentek meg a statisztikában.

György László rámutatott: második hete folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. Öt hét alatt, a munkahelyteremtő bértámogatás meghirdetése óta 24 ezer új munkahely létrehozásához járult hozzá a kormány, azaz 24 ezer magyar állampolgárnak segít munkához jutni.

Kifejtette: a munkaerőpiaci fordulatra utal az is, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma jelentősen nőtt, a megelőző héten rendelkezésre álló 4833 álláshelyhez képest a június 22-i héten 6136 álláshelyre kerestek munkavállalót a vállalkozók.

A Gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról György László elmondta azt is, hogy a különböző beruházási programok révén mintegy 600 milliárd forint többletberuházás valósul meg a magyar gazdaságban. Jelezte, az egészségipar soha nem látott támogatásban fog részesülni, ennek részleteit később jelentik be.

Az államilag támogatott hitel és garancia állománya folyamatosan növekszik, 282 milliárd forint hiteligény érkezett, ebből 95,8 milliárd forintra már leszerződtek a vállalkozások – ismertette.

A Gazdaságvédelmi akciótervben szereplő intézkedésekkel mintegy 1 millió 300 ezer magyar állampolgárnak tudnak segíteni – jelentette ki az államtitkár. Elmondta, hogy 12 ezer 697 vállalkozás adott be bértámogatási igénylést több mint 185 ezer főre, a jelentkezési lehetőséget augusztus végéig meghosszabbították. A munkahelyteremtő támogatás 24 ezer munkahely létrejöttéhez járul hozzá 28 milliárd forinttal. A Diákhitel plusz konstrukcióban 14 ezer 827 igénylés érkezett be, ezáltal a diákok 7 milliárd 22 millió forint hitelhez jutottak.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/kedvezo-folyamatok-tapasztalhatok-a-munkaeropiacon-8308959/
Magyar Nemzet
Adatok a grafikához: https://tradingeconomics.com/hungary/unemployment-rate
Trading Economics

Címkék: Európai Unió  Megélhetés 

Donáth Anna központilag finanszírozott "agymosodát" szervezne

A magyar családok védelme helyett pénzügyi alapot követel az "európai értékek" oktatására

Donáth Anna központilag finanszírozott "agymosodát" szervezne

Donáth Anna ismét Magyarországot támadja, most épp "európai értékeket" akar oktatni és erre még pénzt is kér az uniótól.

Szerintünk inkább a magyar családok megsegítésére kellene pénzt kérnie, a munkájukat elveszítő magyar állampolgárok támogatására vagy a keresztény kultúra értékeinek védelmére. Az "európai értékekből" mi nem kérünk.

Nem kérünk liberális kettős mércét, nem kérünk BLM rasszizmust, nem kérünk Antifa terroristákat, nem kérünk betelepítési kvótákat, nem kérünk beavatkozást a belügyeinkbe, nem kérünk hazugságokat, nem kérünk történelemhamisítást, nemzetellenességet, hungarofóbiát, cenzúrát, erőszakos érdekérvényesítést a többség kárára, és nem kérünk Momentumot sem Donáth Annával az élen.

Nem Magyarországnak kell változnia, hanem a nemzetellenes baloldalnak ideje lenne észrevennie, hogy a népszerűségük nem véletlenül csökken. Hiába gyártottak sok pártot, logót, kamujobboldali pártokat (Jobbik, Mi Hazánk, stb), hiába hoznak létre álfideszes oldalakat és csoportokat, a magyarok többsége józan gondolkodású.

🇭🇺🇭🇺🇭🇺 NEKÜNK MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Donáth Anna dilettáns posztja: https://www.facebook.com/…/photos/29870244…/860503671105356/

Címkék: Európai Unió  Momentum 

Az EU támogatás aprópénz!

Főleg a költségvetési kiadásokhoz és a balliberális média túlzásaihoz képest

Az EU támogatás aprópénz!

2014-2020-as időszakban Magyarország 25 milliárd euró strukturális és beruházási támogatásra jogosult, miközben minden évben 1,04 milliárd eurót fizettünk be az EU költségvetésébe. Azaz 7 évre 25 – 1,04*7 = 17,72 milliárd euró az egyenleg (kapott - befizetés). Egy évre vetítve 2,53 milliárd euró jut, ami 2020-ban 344 Ft-os árfolyammal számolva 871 milliárd forintot jelent.

2021-2027-es időszakot nézve lesz maximum 20 milliárd euró strukturális és beruházási támogatásunk, sőt már évi 1,56 milliárd eurót fizetünk be. (20 – 1,56*7)/7*356 = 462 milliárd Ft jut 2021-re 356 forintos árfolyammal számolva.

Az évenkénti egyenlő elosztás természetesen közelítés, főleg, hogy a ciklusok között is áthúzódnak a kifizetések, azonban jó képet ad.

Azt sulykolja a liberális média, hogy az EU támogatás mekkora segítség, sőt hiányában nagy bajban lennénk.

Számoljunk arányokat!

A 2020-as költségvetés kiadási főösszege 21.793 milliárd Ft, ennek a 871 milliárd Ft mindösszesen 4%-a. Ha a 2021-es költségvetésben álló 23.373 milliárd forintos kiadási főösszeghez viszonyítjuk a 462 milliárd forintot, akkor 2%-ot kapunk. Nyugodt szívvel megtehetjük ezt az összevetést, mert még semelyik szám sem végleges, de sok különbség nem lesz. 🙂 Sőt, még a 2014-es 16.968 milliárdos kiadási főösszeget nézve is 4,6% az eredmény 310 forintos árfolyammal számolva.

Azért a kiadási főösszeghez viszonyítunk, mert ebből fizetjük a közbeszerzéseket, ahol az EU-s támogatások is nagyrészt szerepet játszanak. Ránézve a grafikonra enyhe csodálkozás kerít hatalmába.

Csak oktatásra 5x elköltenénk az EU-s támogatásokat 2021-ben, csak családtámogatásra szintén 5x, csak egészségügyre szintén 5x, csak rendvédelemre dupla annyit, csak nyugellátásra 6.7x annyit, csak az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapba 6,5x ennyi kerül, csak… csak…. Csak, hogy érezzük a léptéket!

Az EU kegyességéből adódóan a pénzek lazább feltételek mellett lesznek felhasználhatók a járvány utóhatásainak kezelésére. Közel dupla ekkora összeget is túlterveztünk és gond nélkül elköltöttünk, tehát ha logikusan végig gondoljuk, akkor hangzatos propagandát hallottunk. Az EU támogatás nem adható hozzá a GDP-hez, bár már ezirányú marhaságot is közölt valamelyik „híroldal”. GDP-növelő hatása természetesen van.

Más téma, amiről még kevés az információ:
Keringenek mindenféle mendemondák 8,5 milliárd eurós Magyarországra eső koronavírus-alapról, meg a 750 milliárd euró 1%-ára rúgó hitelről, ami várna ránk, ha belemennénk. Először elköltenénk a nagy pénzt, de utána bizony törleszteni kellene. Maradna maximum 500 millió euró a teljes képet nézve (likviditás támogatás magyarul), ami nagyon kevés, még úgy is, hogy a kicsit is becsüljük. Ki tudja, hogy a hiteltörlesztés időszakában mi lesz. Boros Imre szerint adják oda az 500 millió eurót kp-ban, és akkor nem kell zsonglőrködni a lóvéval. 🙂 A Pénzügyminisztériumban komoly agytorna folyhat a témában (lásd PS és 888 cikkét), míg a Momentumnál és a DK-nál csak a szokásos kifacsart hangulatkeltés megy.

Ugye mindannyian meggondolnánk, hogy a szomszédunk hitelét milyen feltételek mellett fizetnénk úgy, hogy közben a szomszédunk is fizeti valamilyen feltételek mellett a mi hitelünket?

Ha a számokon túllépünk, akkor egy kis pénzzsonglőrködési ismertető itt: [https://szamokadatok.hu/Post/1058/Az_unios_penz_nem_ajandek_-_a_piacunkat_adtuk_erte](https://szamokadatok.hu/Post/1058/Az_unios_penz_nem_ajandek_-_a_piacunkat_adtuk_erte)

Ha még inkább kitekintünk, akkor ajánljuk ezt a cikket: [https://szamokadatok.hu/Post/1177/Mese_az_unios_milliardokrol](https://szamokadatok.hu/Post/1177/Mese_az_unios_milliardokrol)

Balliberális hazugságok helyretétele a koronavírus vs. EU támogatás témakörben: [https://szamokadatok.hu/Post/699/Koronavirus_es_EU_tamogatas](https://szamokadatok.hu/Post/699/Koronavirus_es_EU_tamogatas)

Forrás:
https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/januarban-is-erkezett-unios-forras-2-2023179/
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200214/kiszivargott-megsem-bukna-annyi-eu-penzt-magyarorszag-mint-eddig-tudtuk-415971
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191106/durvan-visszavaghatja-brusszel-a-magyar-eu-tamogatast-406173
https://www.parlament.hu/irom41/10710/10710.pdf
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1900071.tv
https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300230.TV
https://pestisracok.hu/boros-imre-az-unios-hitelkonstrukciorol-karos-es-koltseges-dolgokat-kovetelhetnek-cserebe/
https://888.hu/amerika-london-parizs/kiszelly-a-kozos-unios-hitelrol-a-penzert-cserebe-le-kell-nyelni-az-eurokotvenyt-4252776/

Címkék: Európai Unió 

Mese az uniós milliárdokról

Kelet-Európa többet ad a nyugati tagállamoknak, mint amennyit visszakap

Mese az uniós milliárdokról

Korábbi cikkünk: https://szamokadatok.hu/Post/1058/Az_unios_penz_nem_ajandek_-_a_piacunkat_adtuk_erte

Nyugat-Európa a keleti tagállamok gyarmatosításával komoly veszélybe sodorja az uniót.

Az Európai Unió nyugati országai gyarmatosították a keleti tagállamokat, melyektől ráadásul folyamatosan elszívják a képzett munkavállalókat, ezzel gyengítve a demográfiai, gazdasági, illetve politikai helyzetüket. Az EU számos alappillére kudarcot vallott a krízishelyzet alatt, és ha folytatja érdektelenségét a perifériás országok irányában, a frontvonalra tolt, pajzsként használt nemzetek képtelenek lehetnek visszatartani a migrációt. Az egységesség és a szolidaritás hiánya még soha sem volt olyan égető kérdés, mint a koronavírus-járvány alatt.

A történelem bőségesen szolgáltat példát kipusztult civilizációkról és államokról. Csak a 20. században három nagy birodalom omlott össze: az Oszmán Birodalom, az Orosz Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia. Ennek ellenére a jelenkori posztmodern ember abban az illúzióban él, hogy ez csak „másokkal” történhet meg – írta Tado Juric, a zágrábi horvát katolikus egyetem történeti tanszékének professzora a Visegrád Poston megjelent kritikájában, melyben az Európai Unió jelenlegi és jövőbeni problémáira, illetve az „egységesség” hiányára világít rá.

A horvát szakértő szerint a hamis stabilitás illúzióját az intézmények adják. „Az európai szuverenisták már egy ideje azt állítják, hogy az Európai Unió csak a »monetáris unió« alapelveire épül (…) A szolidaritás és a gazdasági intervencionizmus hiánya a koronavírus-járvány és migrációs válság elnyomása esetében egyértelműen megmutatta az EU gyengeségeit. Emiatt sok tagállam újraértékeli a helyzetét az unión belül” – olvasható a cikkben.

Bár minden háborús időszakra jellemző a nemzetek közötti szolidaritás hiánya, senki sem számított arra, hogy ez megtörténhet az Európai Unióban.

Általánosságban véve az EU számos pillére kudarcot vallott a krízishelyzet alatt – tette hozzá.

Kiemelte: pontosan az uniós politikák miatt, a perifériákról való kivándorlás iránti érdektelenség és a pandémia alatt mutatott önző álláspontok következtében vált egyértelművé, hogy az EU nem hasonló értékekkel és szolidaritással rendelkező, hanem öncélú közösség.

„Az Európai Unió még a válság előtt is inkább hasonlított egy érdekeltségeken és a profitokon alapuló közösségre. Végül a profit volt a fő oka annak, hogy nem hozott hatékony intézkedéseket a világjárvány elleni küzdelem érdekében. Az EU soha nem törődött perifériájával, és még kevésbé érdekli Délkelet-Európa” – húzta alá.

Európai uniós egység szolidaritás nélkül?

Emmanuel Macron francia elnök tavaly augusztusban a G7-csúcstalálkozó után úgy nyilatkozott: a nyugati hegemóniát már rég magunk mögött hagytuk. Az Európai Unió eltűnik, és a világ két fő pólus köré gyűlik majd, melyek közül az egyik oldalon az Egyesült Államok, a másikon Oroszország és Kína áll.

„Ez a kijelentés egyszerűsít, így helytállónak nem nevezném, azonban valóságalapja természetesen van – ez pedig Kína gyors fejlődése.

Az Európai Unió egysége gazdasági szempontból erősödhet és gyengülhet is az elkövetkező években, ugyanakkor a világgazdaságon belüli súlya várhatóan csökken majd” – mondta Regős Gábor, a Századvég vezető elemzője a hirado.hu-nak.

Hozzátette: most is kiderült, hogy a monetáris unió a közös gazdasági reagáláshoz kevés, ahhoz a fiskális politika esetében is szükséges lenne a nagyobb közös mozgástér, ez azonban sok országnak nem tetszene, mivel a saját jogköréről kellene hozzá lemondania.

Kelet-Európa többet ad a nyugati tagállamoknak, mint amennyit visszakap

Thomas Piketty francia közgazdász 2019-es kutatásában hangsúlyozta, hogy az említett országok a vizsgált időszak alatt kevesebb pénzt kaptak vissza az EU-s alapokból és költségvetésből, mint amennyi a közvetett vagy közvetlen hozzájárulásuk volt. Megállapította: Nyugat-Európa gyarmatosította a keleti és dél-keleti uniós tagállamokat. Állítását pedig számokkal is alátámasztotta: 2010 és 2016 között Bulgáriában, Romániában és Horvátországban az éves profit-visszaáramlás 4,7 százaléka, Lengyelországban 7,2 százaléka, Magyarországon 7,6 százaléka, Csehország 4,2 százaléka volt a GDP-nek.

A népesség több mint 20 százaléka már emigrált Lettországból, Litvániából, Bulgáriából, Romániából, Lengyelországból és Horvátországból, és egyelőre nincs jele annak, hogy ez a tendencia változna. „Ez tágabb kontextust ad nekünk a posztkommunista államok demográfiai, gazdasági és politikai pusztulásáról. Először a vállalkozásainkat vették el, majd az embereket” – hangsúlyozta Juric.

A hipotézis, miszerint az EU keménymagja kiszipolyozza a perifériás országokat, könnyen bizonyítható. Csak a horvátok esetében megfigyelhető, hogy az elmúlt években egy teljes állami költségvetést – Juric számításai szerint 18 milliárd eurót – adtak Németországnak.

Minden, az országot elhagyó polgárral Horvátország 50–150 eurót veszít a képesítés szintjétől függően, míg fordított estben Németország akár háromszor ennyit is profitál ugyanabból a munkavállalóból, mivel náluk az oktatás drágább. „Az EU egyik alapja sem tudja ellensúlyozni a Horvátország által elszenvedett többmilliárdos veszteséget” – emelte ki a szakértő.

Hozzátette: ez a probléma jellemző egész Délkelet-Európában, ahol 20 százalékos volt a népességvesztés az elmúlt 15 évben. Bosznia-Hercegovinában például a következő öt évben kétmillióra csökkenhet a lakosság száma, ha a kivándorlás folytatódik. „Délkelet-Európából békés körülmények között nyaraló, az Afrikából és Ázsiából érkező tömeges migráció esetén pajzs lett” – közölte Juric. A népességhelyettesítéssel nem nyernek többet a kelet-európai államok

Akár tetszik, akár nem, ha a népesség egy része eltűnik, más népesség kerül a helyére – írta Stjepan Sterc migrációkutató 2013-as tanulmányában. Az előrejelzések szerint Európa a század végére a természeti tendenciák következtében – migráció nélkül – 100 millió főt veszít a népességéből, míg ezzel párhuzamosan Afrikában 15 éven belül 500 millióval, 35 éven belül 1,3 milliárddal, 85 éven belül pedig 3,2 milliárddal nő majd a lakosság létszáma.

Figyelembe véve ezeket a tényeket, a kérdés adott: visszatartható-e a világ népességének háromnegyede Afrikában és Ázsiában anélkül, hogy ez Európában komoly migrációval járna? – fogalmazott Juric.

A szakértő a „népességhelyettesítésre” figyelmeztetett, melyet az európaiak alacsony születési aránya és a magas népességnövekedéssel bíró csoportok állandó vándorlásának kombinációja idézett elő. A tendencia fő oka az intellektuális és kulturális posztmodern mozgalom, amely megteremtette a feltételeket hozzá.

Attól azonban, ha Kelet-Európa megnyitja kapuit, és migránsokkal helyettesíti a nyugatra vándorló képzett munkavállalóit, még nem lesz jobb helyzetben, hiszen az érkező munkaerő korántsem járul majd annyival hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP), mint az adófizetők pénzén „kitanított” dolgozók.

„A képzetlen munkavállaló kisebb termelékenységet és így GDP-t, illetve adóbevételt jelent” – emelte ki Regős Gábor.

Forrás: https://hirado.hu/kulfold/kulgazdasag/cikk/2020/05/23/nyugat-europa-a-keleti-tagallamok-gyarmatositasaval-komoly-veszelybe-sodorja-az-uniot

Címkék: Európai Unió 

Közbeszerzések racionalizálása

A polgári kormányzás 10 éve – 4. rész

Közbeszerzések racionalizálása

Elég szűkszavúan fogalmaz a Nézőpont Intézet a közbeszerzések terén elért eredményekkel kapcsolatban:
Az új közbeszerzési törvény (1) lehetővé tette, hogy a lánctartozásokat visszaszorítsák. Bevezették a 30 napos fizetési határidőt, a késedelemmel fizető cégek arányát pedig a 2008-as 42 százalékról 11 százalékra szorították vissza 2018-ra.

2020-ban rekordot döntöttek a magyar kis-és középvállalkozások (2), miután minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87-et, és minden közbeszerzésen elköltött 100 forintból 59 forintot magyar kkv-k nyertek el.

Kiegészítésképpen nézzünk további számokat:
A magyar kis- és középvállalkozások (KKV-k) által 2010-ben elnyert 715 milliárd forintos érték (teljes keret 47,8%-a) 2019-re 2016 milliárd forintra nőtt (teljes keret 58,8%-a) (3 – II/1).

Az egy ajánlatos eljárások száma a 2015-ös 27%-ról 2019-re 17%-ra csökkent (3 - III/1), ami azért jelentős eredmény, mert így jobban biztosított a résztvevők közötti verseny. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az átlagosnál is jobb az Európai Unió országai között (3 - III/2) az EU-s eljárásrendben, ami a tisztaságot jelzi. Ha a nemzeti és EU-s eljárásrendeket is számoljuk, akkor 2015 óta 13-adára csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma (3 - III/2). Gondolhatnánk, hogy ez a „gyere haver, van egy üzlet, dumáljunk” típusú eljárásokat takarja, azonban nagyon fontos, hogy az eredményt igazolni szükséges, tehát a dumánál picit több kell.

Nagyon fontos, hogy minden ajánlattevő ugyanolyan eséllyel indulhasson, valamint minden információ birtokában legyen. A magyar közbeszerzés ebből a szempontból is vezető szerepet tölt be, ugyanis 2018-ban ötödikek voltunk az átláthatóság tekintetében az EU-s tagállamok rangsorában (3 - IV).

Nézőpont Intézet hozzátette:
A hazai kis- és középvállalkozások támogatására többek között olyan újdonságokat vezettek be, mint például a normatív alkalmasságot – melynek keretén belül az eljárás legfeljebb 75 százaléka kérhető 5 referenciaigazolásként, illetve a műszaki egyenértékűség elvét – azaz az ajánlatkérő köteles elfogadni a referenciák körében a közbeszerzés tárgyához hasonló megoldásokat is.

Részletek:

1.[https://www.kozbeszerzes.hu/data/filer_public/d6/e4/d6e48fa9-9eaf-4949-9bf4-b6384c462b4c/kbt_2015_06_19_teljes_khs.pdf](https://www.kozbeszerzes.hu/data/filer_public/d6/e4/d6e48fa9-9eaf-4949-9bf4-b6384c462b4c/kbt_2015_06_19_teljes_khs.pdf)
2. [https://www.kozbeszerzes.hu/2020/2/minden-kozbeszerzes-kereteben-elkoltott-100-forintbol-59-et-kkv-k-nyertek-2019-ben](https://www.kozbeszerzes.hu/2020/2/minden-kozbeszerzes-kereteben-elkoltott-100-forintbol-59-et-kkv-k-nyertek-2019-ben)
3.[https://kozbeszerzes.hu/data/filer_public/b7/6a/b76ad9b4-f131-4e58-baf2-9d496e1cd2e9/kh_gyorsjelentes_2019_a4_fin.pdf](https://kozbeszerzes.hu/data/filer_public/b7/6a/b76ad9b4-f131-4e58-baf2-9d496e1cd2e9/kh_gyorsjelentes_2019_a4_fin.pdf)

Hivatkozások:
[https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf](https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polg%C3%A1ri-korm%C3%A1nyz%C3%A1s-t%C3%ADz-%C3%A9ve.pdf)

Első három rész: [https://szamokadatok.hu/Post/1057/Gazdasagi_alapok_megszilarditasa](https://szamokadatok.hu/Post/1057/Gazdasagi_alapok_megszilarditasa) [https://szamokadatok.hu/Post/1093/Vallalkozasok_tamogatasa](https://szamokadatok.hu/Post/1093/Vallalkozasok_tamogatasa) [https://szamokadatok.hu/Post/1141/Adminisztracios_terhek_es_a_burokracia_csokkentese](https://szamokadatok.hu/Post/1141/Adminisztracios_terhek_es_a_burokracia_csokkentese)

Címkék: Európai Unió  Gazdaság 

Brüsszel is, és az ellenzék is diszkvalifikálva lettek a "nagy maszkversenyen"

Brüsszel is, és az ellenzék is diszkvalifikálva lettek a "nagy maszkversenyen"

Dobrev Klára 20 maszkja, a Momentum "01G" maszkjai után most Brüsszelből érkezett 54 ezer használhatatlan maszk.

A végeredmény:
EU: 54.000 használhatatlan maszk: Diszkvalifikálva.
https://bit.ly/2Bbm3Qx

DK, azaz Gyurcsnyné Dobrev Klára 20 maszk: Diszkvalifikálva.
https://bit.ly/2B5rTCX

Momentum: 01G maszkok: Diszkvalifikálva.
https://bit.ly/2MbEQNO

Magyar Kormány: 150 millió használható maszk: Győztes.
https://bit.ly/2Be4RtQ

Brüsszel olyan használhatatlan maszkokat küldött a tagállamoknak, hogy meg kell azokat semmisíteni

A brüsszeli bürokrácia finoman szólva nem volt hatékony, sőt, sokak szerint megbukott a koronavírus-járvány kezelésében. A tagállamok magukra maradtak a járvány elleni védekezésben, és a kezdettől nemzeti alapon védekeznek. Most újabb kínos brüsszeli hibáról lehet hallani. Brüsszel olyan használhatatlan maszkokat küldött a tagállamoknak, hogy szó szerint meg kell őket semmisíteni - az Operatív Törzs megerősítette az Origo információját a mai tájékoztatóján. Ráadásul még a megsemmisítés költségét is fizetheti Magyarország.

A történet előzménye, hogy az Európai Bizottság Egészségügyi Főigazgatósága FFP2 maszkokat vásárolt, szerzett be és szállíttatott ki a tagállamok által megadott helyszínre. Magyarországra az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz május 12-én 54 ezer maszk érkezett meg a hazánknak szánt 250 ezer darab maszkból.

Másnap a brüsszeli bizottság arról értesítette Magyarországot, hogy a 18 országban szétosztott maszkokkal kapcsolatban komoly minőségi aggály merült fel, és amíg ez nem tisztázódik, azokat ne osszák szét. Ezért ki se szállították azokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ raktárából. A maszkokat több tagállamban is bevizsgálták, és kiderült, hogy a minőségük valóban nem kielégítő. Majd pár napja hivatalos tájékoztatás is érkezett, amelyben
arra kérik a tagállamokat – köztünk hazánkat –, hogy a maszkokat még a kiszállítás helyén semmisítsék meg.

A brüsszeli bürokrácia ráadásul azt is kikötötte, hogy ha a megsemmisítés költségeit a tagállamok szeretnék megkapni, akkor még a megsemmisítési eljárás előtt szükséges erről a brüsszeli bizottságon keresztül a gyártót informálni. Így most a járvány elleni védekezést irányító szervek - ha nem lenne elég dolguk -
a maszkok megsemmisítési eljárásáról is egyeztethetnek a brüsszeli bürokratákkal,
hogy nehogy a végén a magyar költségvetést terhelje a megsemmisítés költsége.

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20200529-brusszel-hasznalhatatlan-maszkokat-kuldott-a-tagallamoknak.html

Címkék: Egészségügy  Európai Unió  Gyurcsány  Momentum