Címke: Egészségügy

A vizitdíj és a kórházi napidíj értelmetlenségéről számokban

Gyurcsányék "innovációja" a szegényeknek fájt, a rendszer hibáit és a források hiányát nem oldotta meg

A vizitdíj és a kórházi napidíj értelmetlenségéről számokban

Nem árt néha megemlékeznünk a balliberálisok tetteiről, nehogy a feledés homályába merüljenek. Nemrégiben szóba került a balliberálisok által 13 éve bevezetett és nagyjából 1 évet megélt vizitdíj és kórházi napidíj. Alapértelmezés szerint 300 forintot jelentett alkalmanként, míg bizonyos ellátások esetében 600, illetve 1000 forintot. Ezt a rendszert a Fidesz népszavazásának eredménye törölte el. Ebben a posztban számszerűsítünk és arányosítunk, hogy lássuk mekkora baromság volt ez a pénzszedés 2007-2008 tájékán.

10 hónap alatt 21,7 milliárd forint bevételt hozott ez az „innováció”, így éves viszonylatban 26 milliárdról beszélhetünk kerekítve.

Egy év alatt 77 milliárdos spórolással számolhatunk arányosítva, ha 10 hónapra 64 milliárd jut. Spóroltak az aktív és a krónikus betegek ellátásán, ugyanis sokan nem mentek orvoshoz. Ezt lehetett úgy magyarázni, hogy az indokolatlan orvos-beteg kontaktusok nem történtek meg, azonban egy kontaktus indokoltsága mindig utóbb derül csak ki. Csökkent a gyógyszerforgalom 15 milliárddal 10 hónap alatt, azaz akkor lehet, hogy mégis indokolt lett volna a legtöbb elmaradt orvoslátogatás, mert a semmire csak ritkán írnak fel gyógyszert. További érvek és ellenérvek a 2008-ban még nem megkattant Index cikkében olvashatók.

A grafikonon szemléltetjük, hogy a 2007-es költségvetés 1854 milliárd forintos egészségügyi kiadási összegéhez képest a 26 milliárdos bevétel, illetve az így elért (kétséges eredményű) megtakarítással együtt számolt 103 milliárd forint is elenyésző volt.

Hogy liberális olvasóink is tudjanak mihez viszonyítani, a grafikonra feltettük a 10 év alatt stadionra költött 330 milliárdot is, illetve a 2018-as egészségügyi kiadásokat. Így még ők is beláthatják, hogy milyen eszement kormányzást produkáltak a balliberálisok ezen a téren is.

Forrás:
https://index.hu/belfold/tevzt349/
https://szamokadatok.hu/Post/1463/Egeszsegugyi_berfejlesztes_praxisok
https://mfor.hu/cikkek/makro/A_nepszavazas_tetje_mintegy_otvenmilliard_forint_evente.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fec001a.html
https://szamokadatok.hu/Post/899/A_stadionozas_avagy_az_evtized_demagogiaja

Címkék: Baloldali rombolás  Egészségügy 

Az Egészséges Budapest Program

Az Egészséges Budapest Program

‼️Az Egészséges Budapest Program az elmúlt évtizedek legnagyobb ívű kórházfejlesztési programja Budapesten és Pest megyében. 700 milliárd forint 2026-ig, eddig pedig 245 milliárd értékben valósultak meg fejlesztések.

Mielőtt a baloldal magáénak állítaná be a fejlesztéseket tegyük tisztába: Nem Karácsony Gergely és nem a baloldal áll mögötte. Az Egészséges Budapest Program az EMMI hatáskörébe tartozik, az EMMI biztosítja a forrást és koordinálja a fejlesztéseket.

A koronavírus-járvány átrendezte a prioritásokat, de folytatódik az Egészséges Budapest Program (EBP), a fővárost és a közép-magyarországi régiót érintő legjelentősebb egészségügyi fejlesztés az ország történetében – jelentette ki Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese a Magyar Nemzetben kedden megjelent interjúban.

2020-ban újabb 40 milliárd forint a budapesti egészségügyi fejlesztésekre, írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Csaknem 20 budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program (EBP) infrastrukturális fejlesztéseinek keretében. A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 24 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a Kormány 2017-ben 40 Mrd Ft-ot, 2018-ban 30 Mrd Ft-ot biztosított. A 2019-es büdzsében 41,9 Mrd Ft jutott az EBP-re, 2020-ban pedig 40 Mrd Ft-ból folytatódik majd a Program. Eddig összesen mintegy 245 Mrd Ft hazai és uniós forrásról született döntés.

Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is zászlajára tűzte 2026-ig.

Az orvostechnológiai fejlesztések keretében az elmúlt időszakban több mint 4200 sebészeti eszközzel (műtőasztalok, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülékek, C-íves sebészeti röntgen képerősítők, szemészeti operációs mikroszkópok, defibrillátor készülékek, betegőrző monitorok); 337 db anesztéziai géppel (159 db lélegeztető gép és 178 db altatógép) és 20 képalkotó berendezéssel (DSA, CT, MRI, röntgen;) gazdagodtak az intézmények.

Mindezeken felül több mint 600 traumatológiai ágy, több száz endoszkóp, EKG, Holter, kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszköz, valamint ultrahang készülék került a budapesti és a Pest megyei kórházakba.

Az elmúlt hónapokban eddig nem látott hardverfejlesztés is zajlott: eddig több mint 12 000 informatikai eszköz (szerver, PC, laptop, tablet és nyomtató) beszerzése valósult meg, biztosítva, hogy a régió teljes kórházi informatikai parkja lecserélődjön az év végére.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a közelmúltban 17 kórház és szakrendelő esetében – köztük az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban – kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése.

Az aláírt szerződések

🇭🇺 Budán érintik az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet, ahol több épület és épületrész felújítása mellett két új épületet is terveznek.
🇭🇺 Az Országos Onkológiai Intézetben a felújítások mellett onkodiagnosztikai központot hoznak létre. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben felújításokat végeznek és egy 15 ezer négyzetméteres kórházi részt építenek.
🇭🇺 A törökbálinti Tüdőgyógyintézetben a főépület, a rehabilitációs épület és az élelmezési épület felújítása, továbbá a gyermekosztálynak új épület tervezése kezdődött el.
🇭🇺 A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban két épület és a konyha felújítását tervezik.
🇭🇺 Dél-Pesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben több épület, a Gizella és a Paula telephely felújításának és új részeinek tervezése kezdődik el.
🇭🇺 A Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben a Péterfy Sándor utcai, a Fiumei úti és az Alsóerdősor utcai telephely felújítására, valamint új kórházi szárny építésére készülnek tervek.
🇭🇺 A Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben több épületet - a többi között az orvos-nővér szállót és a szemészetet - terveznek felújítani, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat érintő tervezésen belül kiemelt jelentőségű a csepeli telephely felújítása.
🇭🇺 Észak-Pesten a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban több épület felújítására, valamint új járó beteg és belgyógyászati épület kivitelezésére készülnek tervek.
🇭🇺 A Károlyi Sándor Kórház egyes szintjeinek komplex építészeti rehabilitációját, illetve az új Nyár utcai épületet tervezik.
🇭🇺 Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet terveiben két épület felújítása és két új épület megépítése szerepel.
🇭🇺 Az Uzsoki Utcai Kórházat érintő tervekben a Róna utcai épület új szárnyának, az onkológia hotelnek, a két meglévő épület oktatási és igazgatási célra történő felújítása, illetve új onkológiai, logisztikai, krónikus és rehabilitációs épület tervezése, továbbá parkolóház létrehozása szerepel.
🇭🇺 A Jávorszky Ödön Kórházban felújítják a III. főépület, valamint új nővérszállóval és új szakrendelővel is bővül az intézmény.
🇭🇺 A Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház főépülete nyugati szárnyának felújítását és új épület kivitelezését tervezik.
🇭🇺 A Szent Margit Kórházban a nővérszállót is érintő felújítások mellett az A épületre ráépítést és egy új épületet is terveznek.
🇭🇺 A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben pedig az egyes épületek és az egyik kazánház felújítása mellett új porta és ezer méternyi új kerítés készülhet.

A képen a A Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház fejlesztésének látványterve, az az országos kardiológiai központ új CT berendezése, a 14 milliárd forintból megújuló XIV. kerületi Uzsoki utcai kórház láthatóak.

Forrás: http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/igy_all_az_egeszseges_budapest_program
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/egeszseges-budapest-program-kiszabadult-a-palackbol-245436
https://infostart.hu/belfold/2020/01/24/ezek-a-korhazak-ujulhatnak-meg

Címkék: Budapest  Egészségügy 

Egészségügyi bérfejlesztés, praxisok

A polgári kormányzás 10 éve - 10. rész

Egészségügyi bérfejlesztés, praxisok

Tények, számok, adatok - a valóság!

Az utóbbi 10 évben jelentős fejlődésen ment át az egészségügy, amelynek a Nézőpont Intézet is szánt egy fejezetet az elemzésében.
Még mielőtt rátérnénk az eredményekre, fontos megemlíteni, hogy a kommunizmus évtizedei alatt erkölcsileg és az ellátás színvonalát tekintve is lerombolták egészségügyet (1). Ebben az időszakban alakult ki a hálapénz, amely ma már visszaszorulóban van.

A 2002-2010-es időszak balliberális kormányai folytatták a kommunista elődök egészségügyi „fejlesztéseit”: bezárt kórházak – felszámolt ágyak, csökkenő ellátási színvonal, hosszú várólisták, orvosok és szakdolgozók kirúgása, alacsony bérek (2). A nagy „innováció”, a vizitdíj és a kórházi napidíj is dugába dőlt (3), ehhez az időszakhoz köthető a Hospinvest botrány (4).

Az egészségügynek vannak nyilvánvaló hibái, azonban ha összehasonlítjuk a jelenlegi helyzetet a 2010-es állapottal, akkor számottevő fejlődést látunk. Ezek a tények libsi szemellenzőn keresztül természetesen nem láthatók.
A Nézőpont Intézet legfontosabb lépésnek tekinti a bérfejlesztést, hiszen, ha a dolgozók nem látják a jövőjüket, akkor az az egészségügynek sincs jövője.

Adatokkal alátámasztva a fentieket:
A szakdolgozók bérének emelése a szakdolgozói életpályamodell keretein belül valósult meg (5), amely kiszámíthatóságot ad a dolgozóknak. Szakdolgozói bérekről (6)-ban írtunk részletesebben. Az egészségügyi szakdolgozók már a képzésük során ösztöndíjban részesülnek (7). Az orvosok átlagbére a 2010-es 338 ezer forintról 871 ezer forintra nőtt 2019-re (8). Orvosi életpályamodell létrehozása azonban még várat magára.

A szakdolgozók száma 22000 fővel (9), az orvosok száma pedig 6000 fővel nőtt (10).

A Nézőpont Intézet a praxisokkal folytatta:
„Kezdetét vette a praxisközösségek működése is (11), a fiatal orvosok praxishoz jutását pedig a Magyar Falu program keretén belül szolgálati lakásokkal, emellett kamatmentes praxisvásárlási programmal támogatják. A családorvosi praxisok finanszírozását javították, évek óta nőnek a praxistámogatások, 2010 óta több, mint 70 százalékkal. 2011-től Rezidens Támogatási Programot indítottak, 2015-ben pedig átalakították a szakorvosképzés rendszerét (12).”
Kiegészítésképpen:

Míg 2010-ben egy háziorvosi praxis átlagos havi bevétele 867 ezer forint, 2019 első félévében 1,6 millió forint volt (13). Az egészségügyben (szociális ellátás nélkül) az átlagos bruttó jövedelem 176 ezer forint volt 2010-ben (14), amely 2019 végére 388 ezer forintra emelkedett (15).

Részletek:
1. http://www.szoszolo.hu/06tanulmanyaink/211002.komm.id_med.htm
2. https://szamokadatok.hu/Post/470/Szamok_a_Parlamentben
3. https://szamokadatok.hu/Post/696/Beveszi_meg_valaki_Kincses_Gyula_dumajat
4. https://szamokadatok.hu/Post/78/Hospinvest
5. https://merce.hu/2020/01/10/fokozatosan-no-a-nem-alapellatasban-dolgozo-egeszsegugyi-szakdolgozok-bere-az-orvosi-kamara-is-udvozli-a-lepest/
6. https://szamokadatok.hu/Post/1166/Ismet_nyilatkozik_Gyurcsany_egeszsegugyi_allamtitkara_a_partpolitikai_feladatokat_vegrehajto_MOK_elnoke_Kincses_Gyula
7. https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/egyetemi-kepzes-es-osztondijrendszer-indul-az-egeszsegugyi-szakdolgozoknak
8. https://szamokadatok.hu/Post/222/Szamok_-_az_orvosok_bere
9. https://szamokadatok.hu/Post/1119/Orvoshianyra_noverhianyra_meg_egyeb_demagog_bekiabalasokra_remek_valaszt_adott_Retvari_Bence
10. https://szamokadatok.hu/Post/366/Orvoshiany_-_a_csapbol_is_ez_folyik
11. https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/02/20/az-egeszsegugyben-a-praxiskozosseg-a-legmodernebb-alapellatasi-forma
12. http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15095.pdf
13. https://www.origo.hu/itthon/20190903-retvari-2010hez-kepest-76-szazalekkal-tobb-forrast-kapnak-a-haziorvosok.html
14. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli012c.html
15.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli007a.html

Forrás:
https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf

Címkék: Egészségügy 

Megszorítások helyett többletforrások

🔴🔴🔴 Megszorítások helyett jövőre jelentős többletforrásokat biztosít a Kormány a családok támogatására, az egészségügyre, az oktatásra, a szociális és a kulturális területre egyaránt. 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

A fejlesztések folyamatosak, és nem csak "hőszigetelésről" van szó, ahogy a balliberálisok beállítják. Egyik kiváló példa erre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ legújabb cikkében olvasható (képekkel)
https://www.facebook.com/egeszseg.aeek/posts/2481673068790173

43 milliós ápolási eszközfejlesztés a hatvani kórházban
Hill-Rom Centuris Pros SSR ágyak és 4 Hill-Rom HR900 SSR típusú ágyak érkeztek a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézetbe 42,7 millió forint értékben.

Az új elektromos ágyakat az üzembe helyezést és a betanítást követően a kórház traumatológiai osztályán helyezték el, ahol a műtéten átesett betegek mozgását segítik majd – tájékoztatott dr. Stankovics Éva, a kórház főigazgatója.

Az állami eszközfejlesztés során beszerzett elektromos kórtermi ágyakat a betegmobilizálás fontosságát szem előtt tartva alakították ki, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb teher háruljon az ápolókra, elősegítve ugyanakkor a betegek önálló és biztonságos mozgását, amely a mindennapokban és járványhelyzetben egyaránt – nagy segítséget jelent a dolgozóknak és a betegeknek – tette hozzá a főigazgató.

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Család  Egészségügy  Gazdaság  Oktatás 

A szociális dolgozók bére nem 14%-ot nőtt 10 év alatt, hanem 114%-ot

Hazudik a kamuportál, a tarha.hu (azaz index.hu)

A szociális dolgozók bére nem 14%-ot nőtt 10 év alatt, hanem 114%-ot

"Kásler nem vitázik a szociális dolgozók béréről, mert az 14 százalékkal emelkedett tíz év alatt" írja Magyarország legnagyobb, de egyre jelentéktelenebb álhírgyára, az index.hu.

A valóság ezzel szemben az, hogy a szociális dolgozók bére a 2010-es szinthez képest 114%-ot nőtt.

‼️ A szociális dolgozók bére csak idén nőtt 14%-ot!
14 százalékkal nőtt a szociális szférában dolgozók fizetése januártól. Az intézkedés 84 ezer állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményben dolgozó embert érint. Részletek: https://www.origo.hu/itthon/20200219-kasler-miklos-14-szazalekkal-no-a-szocialis-szferaban-dolgozok-fizetese.html

‼️ 10 év alatt pedig 114%-ot nőtt.

Részletek:
2014. január 1-jétől a szociális ágazati pótlék,
2015 júliusától a kiegészítő pótlék,
2016 decemberétől a szociális ágazati összevont pótlék,
2018 januárjától pedig az egészségügyi kiegészítő pótlék, míg
2020-ban a garantált bérminimum korrekció és a szociális ágazati összevont pótlékok emelték az ágazatban dolgozók jövedelmét.

Ezzel azonban nincs vége a béremeléseknek - hangsúlyozta a miniszter, a kormány foglalkozik a témával. Nem egyszeri bérkiegészítést kíván nyújtani, hanem fizetésemelést, ami beépül a jövedelembe. Hozzátette: a kabinet 2020-ban 36 milliárd forintot fordított a béremelésre az év elejéig visszamenő 14 százalékos növeléssel, így 2010-hez képest ‼️114 százalékkal nőtt a szociális átlagbér.‼️

Forrás:
hazugság: https://index.hu/belfold/2020/07/06/kasler_miklos_szocialis_dolgozok_beremeles/
Cáfolat: https://www.facebook.com/kasler.miklos.hivatalos/videos/835393266868718
https://szamokadatok.hu/Post/1377/A_Nemzeti_Kormany_valsagban_sem_hagyja_cserben_a_dolgozokat
https://infostart.hu/belfold/2020/06/29/kasler-miklos-tisztazta-mit-kapnak-a-szocialis-agazatban-dolgozok

Címkék: Egészségügy  Megélhetés 

Merkely Béla: Alacsony volt Magyarországon az átfertőzöttség

Merkely Béla: Alacsony volt Magyarországon az átfertőzöttség

‼️🇭🇺 Kiváló egészségügyi rendszer, időben meghozott kormányzati intézkedések: Alacsony volt Magyarországon az átfertőzöttség. A H-UNCOVER vizsgálat egyedülálló világszinten is - ez volt az első ilyen jellegű felmérés.

Merkely Béla: Alacsony volt Magyarországon az átfertőzöttség

Országos, reprezentatív COVID-19 szűrést végzett májusban a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző egyetem, a KSH bevonásával és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával. A H-UNCOVER nevű vizsgálatsorozat célja az volt, hogy pontos képet lehessen alkotni az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, a járvány kiterjedéséről. 10 575 PCR-tesztből 3 lett pozitív az országos szűrésen, 70-en pedig már korábban átestek a fertőzésen. Egy második hullámot kizárni még így sem lehet, ősszel újabb országos szűrést végeznek, ha szükséges.

Az április 28-án bejelentett országos, reprezentatív felmérés lebonyolítására május 1. és 16 között került sor.

A vizsgálati eredményeket ismertető szerdai sajtótájékoztatón részt vett Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Mag Kornélia, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, Dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ elnöke, illetve Dr. Vokó Zoltán, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója.

Dr. Merkely Béla elmondta, hogy
az idejében bevezetett intézkedések hatékonynak bizonyultak,
de ennek ellenére voltak intézményi fertőzések, például a budapesti, Zala megyei és szegedi idősotthonokban, illetve más szociális ellátó egységekben.

Összességében véve, Nyugat-Európával ellentétben Magyarországon alacsony maradt végig az átfertőzöttség – fűzte hozzá a SOTE rektora.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese felhívta rá a figyelmet, hogy az átfertőzöttség mellett részletesebb bontásban regionális szinten is választ akartak adni különböző kérdésekre.
A felmérés kizárólag a magánháztartásokat vizsgálta, azon belül is a 14 éves és annál idősebb népességet.
A kutatásba Magyarország 3177 települése közül 489 került bele, a nagyobb településekkel és a fővárosi kerületekkel együtt. Azt is figyelembe vették, hogy volt-e a településen már fertőzött vagy sem. A települések után a résztvevő személyeket választották ki. Önkéntes felvétel volt, a kiválasztottak közül senkit sem köteleztek részvételre.

A kiválasztottaknak a 67,7 százaléka vett részt végül a vizsgálatban, ez a KSH elnökhelyettesének véleménye alapján egy kimondottan magas arány.

Mag Kornélia hozzáfűzte, hogy ügyfélkapun keresztül 7373 főt kerestek meg, telefonon keresztül pedig 14 250 személyt. A felmérésnek nagyon fontos része volt egy kérdőív kitöltése, amiben különböző betegségekre és az életmódra kérdeztek rá. 12 236 ezer kérdőívet sikerült kitölteni. A kérdőív kitöltése nem volt kötelező.

A KSH elnökhelyettese közölte, hogy
1245 egyetemi munkatárs, és több mint 400 önkéntes vett részt a felmérésben, az Országos Mentőszolgálat is támogatta őket.

Ezt követően Merkely Béla külön kihangsúlyozta, hogy a felmérésben szám szerint 17 778 főt választottak ki, a lehetőséggel végül 10 474 ember élt.

Közülük a PCR-vizsgálat 3 főnél mutatta ki az aktív fertőzést (0,029 százalék), akiből 2 fő kórházban feküdt.

70 ember vérében volt antitest, ők tehát már korábban átestek a fertőzésen. A felmérés alapján, május elején 2421 aktív koronavírusos eset lehetett Magyarországon.

Az aktív fertőzöttek közül 1269 volt dolgozó, akik egy héten több alkalommal is bejártak munkába, 1152 pedig nyugdíjas.
A PCR-vizsgálat alapján összesen 56 439 fő eshetett át a fertőzésen, 90 százalékuk 50 és 86 év közötti. Ez a magyar lakosság 0,68 százaléka.

Ebből 17 329 már fertőzésen átesett személy rendszeresen bejárt a munkahelyére.

A fertőzöttek 59,3 százaléka lehetett férfi, 40,7 százaléka pedig nő - ismertette az eredményeket a SOTE rektora.

Dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke elmondta, hogy
még mindig figyelnünk kell, mert a Magyarországot körülvevő államokban nő az aktív esetek száma.
Ezért nagyon meg kell gondolni, hogy ki hova megy nyaralni, mert Európában még járvány van.

A felmérésben való részvétellel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy Pest megyében volt országos szinten a legmagasabb, 74,6 százalékos, Dél-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb, 60,4 százalék. Budapesten 64,2 százalék volt a részvétel.

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke tudatta, hogy Nyugat-Magyarországon és az ország középső régiójában inkább a fiatalabb, keleten pedig az idősebb korosztály fertőződött meg.
Összességében véve az 50 fölötti korosztály dominanciája mutatható ki – fűzte hozzá.

Merkely Béla szerint a dohányzás és a túlsúly nem befolyásolta azt, hogy ki kapta el a fertőzést, ugyanakkor a krónikus betegek inkább érintettek voltak.

A SOTE rektora a H-UNCOVER vizsgálatot egyedülállónak nevezte, világszinten ez volt az első ilyen jellegű felmérés.

Hozzátette, hogy 2021. május 1-ig lesz még egy szűrés,
ennek a pontos dátumát nem tudja megmondani, de amennyiben szükség lesz rá, akkor azt szeptember végére-október elejére valószínűsíti, azonban idén ősszel csak akkor végzik el, ha ténylegesen igény mutatkozik rá.

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20200701-alacsony-volt-az-atfertozottseg.html

Címkék: Egészségügy 

Soha nem látott mértékben hazudik a DK

Valóság: Várakozók száma és várakozási ideje lényegesen csökkent

Soha nem látott mértékben hazudik a DK

"A Demokratikus Koalíció felhívja a figyelmet, hogy a soha nem látott hosszúságú várólisták kizárólag a gyenge és gyáva Orbán-rezsim, és a kudarcos egészségpolitika csúfos eredménye." - írják oldalukon a hataloméhes, nemzetellenes politikusok.

A valóság ennek pont az ellenkezője. A várólistákat mindenki lekérdezheti, a rendszer transzparens és folyamatosan javuló.
Link: https://jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub/idopont-lekerdezese-esetazonositoval/

Álhíreket közölt a DK a várólistákról - íme a NEAK cáfolata és a valós adatok.

Cáfolta a Demokratikus Koalíció (DK) műtéti várólistákról tett állításait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

„Valótlan, és az emberek megtévesztésére alkalmas hírek jelentek meg a sajtóban a várólistákról a Demokratikus Koalíció szóvivőjének közleménye alapján. Az ellenzéki párt állításával ellentétben a műtétre várakozók száma jelentősen, közel 60 százalékkal csökkent 2012 óta” – írták a keddi kommünikéjükben. Mint ismert, a DK azt állította, hogy a soha nem látott hosszúságú várólisták vannak, és ez szerintük az elhibázott egészségügyi politika eredménye. Kijelentették azt is, a kormány az elmúlt tíz évben „szalmát keresztbe nem tett azért, hogy a magyarok egészségügyi ellátásán javítson”.

A NEAK szerint azonban az egészségügyi kormányzat és az alapkezelő számos intézkedéssel segíti, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően minél hamarabb elvégezhessék az elhalasztott ellátásokat. „Ennek érdekében a járóbeteg-szakellátás keretében óraszám korlátozás nélkül nyújtható egészségügyi ellátás, továbbá a NEAK biztosította a fekvőbeteg-szakellátók részére a halasztott igények regisztrálását, ezzel is támogatva a gyors újratervezési intézkedések meghozatalát” – fogalmaztak. Hozzátették: a mintegy három hónapos kiesés a tervezett operációk körében legfeljebb három hónap többlet várakozási időt okozhat. A többlet műtéti idők, kapacitások biztosításával azonban a szolgáltatók várhatóan ezt az elmaradást ennél rövidebb időn belül bepótolják.

Felidézték: Magyarországon 2012. július 1-jétől működik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felügyeletében az az online valósidejű, bárki számára elérhető országos intézményi várólista-nyilvántartás, amely mindig hiteles és pontos adatot nyújt a várólistákról. – A kötelező műtéti várólisták tekintetében a várakozók száma 70 ezerről 31 ezer főre csökkent márciusig. A veszélyhelyzet június 17-i elmúlásával a műtéti várólistákon lévők száma az előjegyzettekkel együtt 28,5 ezer fő volt. A kormányzat 2014 elejétől kezdődően évente mintegy ötmilliárd forintot nyújtott a hosszú várakozási idők csökkentésére. A tavalyi év végéig erre a célra összesen mintegy 26 milliárd forint többletforrást fizettek ki, s az ötmilliárd forintnyi többletforrás idén is biztosított – ismertették.

Nemzetközi összehasonlítás
Magyarország elérte a kitűzött célt, a várakozási idő megfelel a nemzetközi átlagnak, vagy egyes esetekben, mint pl. Szürkehályog műtétek, annál kedvezőbb eredményeket is mutat.

Ezt igazolják a nemzetközi adatokkal végzett összehasonlítás eredményei.(link a forrásnál)

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/alhireket-kozolt-a-dk-a-varolistakrol-a-neak-szerint-8285421/
Hazugság: https://dkp.hu/hirek/5104/brutalis-tolongas-a-korhazi-varolistakon-\-\-magyarok-ezreinek-eletevel-szorakozik-a-gyenge-\-\gyava-orban-kormany
http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista

Címkék: Egészségügy  Gyurcsány 

Kórházfejlesztések indulnak az ország keleti felén: 8 városban építkeznek

Kórházfejlesztések indulnak az ország keleti felén: 8 városban építkeznek

‼️ A "stadionépítés" nem áll le! Adunk neki ilyen címet, hogy balliberális barátaink is elolvassák

‼️ Kórházfejlesztések indulnak az ország keleti felén: 8 városban építkeznek

Baja, Eger, Fehérgyarmat, Gyula, Kecskemét, Mátészalka, Nyíregyháza és Salgótarján kórházaiban is kiválasztották a kivitelezőt egy átfogó program projektjeihez: a Ke-Víz, a Proszerv, a Gomép és a BaHu Bau végzik el a munkákat.

Mintegy 1,26 milliárd forintból, 8 városban, 9 alprojektben fejleszti Kelet-Magyarország kórházait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

A Kelet-Magyarországi kórházak különböző fejlesztéseket kapnak: több helyen egynapos sebészetet alakítanak ki (erről a programról társlapunkban számoltunk be korábban), a pszichiátriai osztályt újítják fel és alakítják át, valamint nővárszálló is van a projektek között.

Nagyságrendileg is megoszlanak a beruházások, öt alprojekt teszi ki a fejlesztési összeg javarészét:

Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban új gyermekpszichiátriai járóbeteg centrumot építenek ki a gyermektömb jelenleg raktárnak használt mélyföldszintjéből, a felnőttpszichiátria 4. és 5. emeleti részeit átalakítják és felújítják, illetve a egynapos sebészetet adnak át egy eddig nem használt épületrészben. Összesen 2265 négyzetméteren dolgozik a Ke-Víz 21 Zrt., 489 millió forint értékben.
Gyulán a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában két alprojektet is elvégez a Proszerv Kft. összesen 395 millió forintból. Egyrészt felújítják a Dózsa György úti, a Magócsi közi és a Kálvin utcai egészségügyi dolgozói szállókat újítják fel összesen 2451 négyzetméteren; másrészt pedig a felnőtt pszichiátriai osztály 264 négyzetméteres részét újítják fel.
Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórház pszichiátriai osztályánakhárom emeletét újítja fel kívül és belül is a Gomép Kft. 882 négyzetméteren, 136 millió forintból.
Mátészalkán pedig a meglehetősen hosszú nevű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban épít ki új egynapos sebészetet a BaHu Bau Kft. 492 négyzetméteren, két emeleten is dolgozva, 95 millió forint költséggel.
A teljes fejlesztéssorozat az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával zajlik le és még a további 4 másik építkezés a része, melyeket szintén BaHu Bau Kft. vállalt el:

Salgótarjánban, a Szent László Megyei Kórházban szintén egynapos sebészetet alakítanak ki 66 millió forintból,
az egri Markhot Ferenc OKtatókórházban a pszichiátria felújításán dolgoznak 20 millió forint értékben,
a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Fehérgyarmati Kórházában a gyermekpszichológiát fejlesztik 34 millió forintból,
a bajai Szent Rókus Kórházban pedig egynapos sebészetet építenek ki 24 millió forintból.

‼️ 750 település rendelői és orvosi eszközei újulnak meg

Hétszázötven település rendelője, illetve orvosi eszközei újulnak meg négymilliárd forint értékben a Magyar falu program idei forrásaiból – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán a Heves megyei Nagykökényesen.

Gyopáros Alpár közölte: az orvosi rendelők fejlesztésére és az orvosi eszközpark korszerűsítésére, bővítésére kiírt pályázat eredményeit szerdán tette közzé a Miniszterelnökség.

A döntés értelmében a kormány 143, orvosi rendelők építésére, illetve felújítására benyújtott pályázatot támogat, míg orvosi eszközök beszerzésére 607 településnek biztosít forrást.

Hangsúlyozta: a Magyar falu program kiemelt célja a kevesebb mint ötezer lakosú kistelepülések népességmegtartó erejének növelése. Ezt szolgálja az a kilenc jogcímen meghirdetett pályázat, amelyek mindegyike a helyi életminőség javításához nyújt segítséget. Ezekre eddig idén már csaknem nyolcezer támogatási kérelmet adtak be az érintett önkormányzatok és történelmi egyházak.

Forrás: Magyar Építők
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/korhazfejlesztesek-indulnak-az-orszag-keleti-felen-8-varosban-epitkeznek
Magyar Nemzet https://magyarnemzet.hu/belfold/750-telepules-rendeloi-es-orvosi-eszkozei-ujulnak-meg-8287863/

Címkék: Egészségügy 

Filep Sándor közleménye a vásárosnaményi Kórház ügyében!

Filep Sándor közleménye a vásárosnaményi Kórház ügyében!

A baloldal egy Facebook csoportot indított annak érdekében, hogy hazugságokat terjesszenek. Azt állítják, azt a látszatot keltik, hogy a Vásárosnaményi Kórház bezárt, a dolgozókat elbocsátják és utcára teszik.

A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem zárt be, senkit sem bocsátottak el és nem is tervezik. A kórház járványügyi feladatokat (is) ellát, a betegellátás és a betegszállítás is biztosított. A baloldalnak üzenjük, hogy nem hergelésre, hanem összefogásra van szükség, a "Nem adjuk a kórházunkat!" csoport és annak a létrehozója, bizonyos "DrSápi Mónika" nem más, mint DK-s pártkatonák, akik bizonytalanságot és pánikot akarnak kelteni.

Kamuvideókkal már lebuktak, most jönnek a kamucsoportok. Szégyen, és szégyellheti magát mindenki, aki összefogás helyett a káoszban érdekelt.

A teljes cáfolat:

TISZTELT VÁSÁROSNAMÉNYI ÉS BEREGI EMBEREK, KEDVES BARÁTAIM!

Az elmúlt időszak igen nehéz volt mindannyiunk számára, de még nem lélegezhetünk fel teljesen. Épp ezért türelmüket és megértésüket kérem az egészségügyi ellátással kapcsolatosan kialakult helyzet tükrében. Bár önkormányzatunk nincs döntési helyzetben, kérem fogadják el ÁTMENETI időre azt a szakmai döntést, amely kapcsán még nem indul újra a fekvőbeteg ellátás Vásárosnaményban. A kórház vezetése koncentrálja az erőforrásait a lehető legmagasabb szintű betegellátás céljából, ami az ÖNÖK érdeke is.
Higgadtságra, türelemre és megértésre van szükség.
Nem lesznek elbocsájtások, egyetlen dolgozó sem kerül az utcára, nincs kórház bezárás, egyszerűen a szakmai érveket kell – ha még jelen esetben nem is könnyű – de tudomásul vennünk.

Folyamatosak voltak az egyeztetések a kórház vezetésével, főigazgató úrral, orvosigazgató asszonnyal.

Felhívnám a figyelmet arra a tényre is, hogy megyénkben arányaiban sajnos nálunk volt a legtöbb pozitív eset.
Ennek okán is indokolt a járványügyi készültség idejére meghatározott ágyszámok fenntartása.

Kommentben csatoljuk a főigazgató levelét.

Forrás: http://beregihirek.hu/filep-sandor-kozlemenye-a-vasarosnamenyi-korhaz-ugyeben/Kiss.Barnabas.html

Címkék: Egészségügy