Címke: Család

70 ezer bölcsődei férőhely: nem ígéret, valóság. (videóval)

70 ezer bölcsődei férőhely: nem ígéret, valóság. (videóval)

Azért szeretjük Orbán Viktort, mert következetes. ha megígérte, hogy 70 ezer bölcsődei férőhely lesz a 2010-es 32 ezer helyett, akkor azt meg is fogják építeni. A fejlesztések folyamatosan zajlanak, a férőhelyek száma már túllépte az 50 ezret. A kormány nem csak a gyermekvállalást ösztönzi (CSOK, Babaváró, stb), hanem gondoskodik arról, hogy minden gyermek tisztességes körülmények között nőjjön fel és megfelelő színvonalú oktatási intézményekbe járhasson. A bölcsődéken túl megújulnak az óvodák, az iskolák és az egyetemek is. A családokat adókedvezmények, családi pótlék, ingyenes tankönyvek, ingyenes étkezés, és még sok minden más segíti. A cikk végén elhelyezzük a családtámogatási és otthonteremtési rendszer összes elemét tartalmazó írásunk linkjét.

Bölcsődefejlesztési program: összesen 70 ezer férőhely a kicsiknek.

A bölcsődefejlesztési program keretében 70 ezerre bővül a bölcsődei férőhelyek száma 2022-re, hogy minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, el tudja helyezni bölcsődében a gyermekét.
A bölcsődefejlesztési program legfőbb célja, hogy a munka és a család közötti egyensúly megtalálásában segítsen a szülőknek.

A Családvédelmi Akcióterv egyik pontjaként a kormány azt vállalta, hogy 2022-re 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát. Ennek köszönhetően 2010-hez képest négyszer annyi, 1100 településen vihetik majd a szülők a gyermekeiket bölcsődébe.

A bölcsődefejlesztési program számokban

Az elmúlt 10 évben 60 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, a bölcsődei ellátást nyújtó települések száma pedig a duplájára. Míg 2010-ben 326 településen 32 ezer bölcsődei férőhely volt, jelenleg 740 településen több mint 51 ezer bölcsődés korú gyermek ellátása biztosított. A bölcsődék finanszírozására, támogatására 40 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből.

Új bölcsődék épülnek a bölcsődefejlesztési program keretében
2018 óta a kormány 7,5 milliárd forintot költött az önkormányzatok fenntartásában lévő bölcsődék fejlesztésére az ország teljes területén. 2020 márciusában 20 új bölcsőde építésének támogatásáról döntöttek 2,1 milliárd forint érékben, amellyel összes 350 új férőhely jön létre. Ezek közül 14 új bölcsőde, mini bölcsőde építésére, vagy meglévő bölcsődei épület bővítésére kap támogatást. A további 6 település egyéb, korábban más célra használt önkormányzati tulajdonú ingatlan átalakításához kap segítséget. A pályázat előző fordulójában 32 önkormányzat kapott mintegy 3,2 milliárd forint támogatást 579 bölcsődei férőhely létrehozására.

Óvodafejlesztés
A bölcsődék mellett az óvodák fejlesztése is zajlik: az elmúlt 10 évben 16 ezer új óvodai hely létesült Magyarországon.

A program része a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal. A program két ütemében 38,5 milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert szerte a Kárpát-medencében. A programban mintegy ezer óvoda és bölcsőde felújítását, illetve 153 teljesen új intézmény megépítését vállalták.

A Magyar falu program részeként pedig két év alatt mintegy 1400 óvoda újul meg az országban.

A statisztika azt mutatja, hogy a bölcsődefejlesztési program az egyik legnépszerűbb a Családvédelmi Akcióterv pontjai közül. A kisgyermekes anyák 94%-a ugyanis maximálisan egyetért a bölcsődék fejlesztésével, és a megkérdezettek több 50%-a mindenképpen szeretné majd bölcsődébe adni a gyermekét.

📌 Forrás: https://csalad.hu/tamogatasok/bolcsodefejlesztesi-program
📌 Videó: https://www.facebook.com/PanczelKarolyOrszaggyulesiKepvi…/…/
https://szamokadatok.hu/Post/2126/Csaladtamogatasi_rendszerunk_ujabb_elemmel_bovult
https://szamokadatok.hu/Post/2305/Osszefoglalo_lista_a_csaladtamogatasrol_osszegekkel_szamokkal

Címkék: Család 

Több gyermek született idén, mint egy éve

(+3 korábbi, kapcsolódó, fontos cikk)

Több gyermek született idén, mint egy éve

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első tíz hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 1,5 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az év első tíz hónapjában 77 596 gyerek született, 3499-cel több, mint egy évvel korábban. Január-februárban 8,8, március-májusban 2,3, júniusban 9,1, július-októberben pedig 3,6 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült értéke 1,57 volt a 2019. január-októberre számított 1,48-hoz képest.

Csökkent a természetes fogyás
2020. január-októberben 106 723-an haltak meg, 1583-mal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Január-februárban 13, május-júliusban 2 százalékkal kevesebben, március-áprilisban 1,8, augusztus-szeptemberben 2,1, októberben pedig 15 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelték: az elhunytak számának októberi, jelentős mértékű emelkedése ellenére a halálozások száma az előző év azonos időszakához képest mérséklődött. Emiatt és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Többen házasodtak
A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 60 333 pár házasodott össze, 2541-gyel több, mint tavaly január-októberben. Január-márciusban 101, áprilisban 8,9, szeptember-októberben 8,3 százalékkal több, május-augusztusban 15 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.

Forrás: https://csalad.hu/csaladban-elni/tobb-gyermek-szuletett-iden-mint-egy-eve

❤️🤍💚 3 korábbi, kapcsolódó, fontos cikk

📌 1. Összefoglaló lista a családtámogatásról összegekkel, számokkal!
https://szamokadatok.hu/Post/2305/Osszefoglalo_lista_a_csaladtamogatasrol_osszegekkel_szamokkal
📌 2. Családtámogatási rendszerünk elemei - teljes lista
https://szamokadatok.hu/Post/2126/Csaladtamogatasi_rendszerunk_ujabb_elemmel_bovult
📌 3. A magyar társadalom lassan de biztosan gyógyul az utóbbi 10 évben (házasságkötések, válások, abortuszok száma)
https://szamokadatok.hu/Post/2271/A_magyar_tarsadalom_lassan_de_biztosan_gyogyul_az_utobbi_10_evben

Címkék: Család 

Újabb részletek az otthonfelújítási támogatásról! (videóval)

Újabb részletek az otthonfelújítási támogatásról! (videóval)

Akár háztartási nagygépekre is felhasználható! Ez egy hatalmas segítség lesz minden, hangsúlyozzuk MINDEN gyereket nevelő családnak.

A külföldi tb-jogviszonyt is elfogadják az otthonfelújítási támogatáshoz

A külföldi társadalombiztosítási (tb)-jogviszonyt is elfogadják a januárban induló otthonfelújítási támogatás igénylésénél - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a közzétett videóban azt mondta, hogy megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet: januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti.

A szülők a várandóság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek után a szülő gyermekek otthongondozási díjára jogosult, nem számít az életkor - tette hozzá.

A további feltételekről beszámolva elmondta: az igénylőnek legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyet legfeljebb 30 napra szakított meg az elmúlt egy évben. A tb-jogviszonyba a bel- és külföldi munkaviszony mellett beleszámít többi között a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj melletti munkavégzés, a hallgatói, diplomás gyed időszaka és az álláskeresési járadék is.

A lehetőséggel egyszülős családok is élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, vagy le is mondhatnak saját részükről a másik szülő javára. Az egyszülős családok akkor is igényelhetik a támogatást, ha a szülő külföldön dolgozott, de az igénylés napján már belföldi tb-jogviszonnyal rendelkezik. Jogosult a visszatérítésre az a család is, amelyben az egyik szülő külföldön dolgozik, ha a másiknak van magyarországi tb-jogviszonya - ismertette.

Tudatta azt is: az, akinek régóta tulajdonában van a ház, csak akkor kérheti a támogatást, ha az igényléskor legalább egy éve a felújítandó ingatlan van bejelentve lakóhelyeként, és gyermekével együtt ott is lakik. Új lakás, ház esetén ez nem feltétel. A támogatást a munkahely miatt ingázók is igényelhetik, ha a magyarországi, felújítással érintett ingatlanban a bejelentett lakóhely fennmarad, és a többi feltétel is teljesül - fűzte hozzá.

A tájékoztatás szerint nem kötelező a teljes támogatást igénybe venni, de a lehetőséggel minden család csak egyszer élhet. Az ingatlan eladása miatt nem kell visszafizetni a támogatás összegét, az új tulajdonos pedig igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette - mondta a miniszter.

Novák Katalin kitért arra is: a támogatást szinte minden otthonfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkavégzésre - például kőművesmunkára, villanyszerelésre, tetőcserére, napelem-beruházásra és akár háztartási nagygépekre is - lehet kérni.

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések, és az arra adott válaszok megtalálhatók a csalad.hu honlapon.

📌 Videó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/383337536252286
📌 Előző cikkünk a korábban megosztott részletekkel:
https://szamokadatok.hu/Post/2332/Megjottek_a_csaladi_otthonfelujitasi_program_reszletei
🔴 Forrás: https://csalad.hu/tamogatasok/minden-amit-az-otthonteremtési-programrol-tudni-kell
🔴 Videó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/976528302840793
🔴 Összefoglaló lista a családtámogatásról összegekkel, számokkal!
https://szamokadatok.hu/Post/2305/Osszefoglalo_lista_a_csaladtamogatasrol_osszegekkel_szamokkal
🔴 A Számok listája a családtámogatási elemekről: https://szamokadatok.hu/Post/2126/Csaladtamogatasi_rendszerunk_ujabb_elemmel_bovult

Címkék: Család 

Már 30 ezer nagycsalád ült át az állami támogatásnak köszönhetően új, biztonságos, környezetbarát autóba

Már 30 ezer nagycsalád ült át az állami támogatásnak köszönhetően új, biztonságos, környezetbarát autóba

Ezek a számok, ez a valóság. 30 ezer család az legalább 150 ezer érintett ember. 150 ezer ember érezhette az új autó illatát ennek a nagyszerű támogatásnak köszönhetően.

Átlépte a 30 ezret a nagycsaládos autóvásárlási támogatást igénylők száma – jelentette be Facebook-oldalán Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik legalább a harmadik gyermeküket várják, vagy már most nagycsaládban élnek. Az új autónak legalább hétszemélyesnek kell lennie, az állam pedig átvállalja a jármű vételárának felét, de legfeljebb 2,5 millió forintot.

Mivel az államkincstár a vásárláskor közvetlenül átutalja a vételár felét, így a nagycsaládoknak nem kell megelőlegezniük az összeget, emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, a lehetőség 2022 végéig biztosan megmarad, és az igénylést nem befolyásolja a koronavírus-járvány.

Na de mit tett a baloldal a családok érdekében? Nézzük csak!

A baloldal eltörölte a Szocpolt, a családi adókedvezményt 1 és 2 gyermek esetén, a 3 gyerekesekét csökkentette, eltörölte a támogatott forinthitelt, devizacsapdába sodorta a magyar családokat, elvettek 1 évnyi GYES-t, egekbe emelték a rezsi árát és befagyasztották a béreket, és ezt 11,3%-os munkanélküliség kísérte! A balliberálisok kórházakat, orvosi rendelőket, iskolákat, óvodákat zártak be, az ingatlanokat eladták, a kórházat egy részét privatizálták, majd csődbe vitték (Hospinvest). az orvosokat, az ápolókat meg kirúgták.
Mindent megtettek annak érdekében, hogy Magyarországon ne legyen jó családot alapítani.

Forrás: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/425887305237229

Címkék: Család  Környezetvédelem 

Megjöttek a családi otthonfelújítási program részletei!

Videóval!

Megjöttek a családi otthonfelújítási program részletei!

Ismerve az álhírgyártók módszereit, pár dologban megelőzzük őket és tisztázzuk az egyek feltételek célját.

‼️ Egy év TB jogviszony, miért szükséges?
NEM azért, hogy valakiket ellehetetlenítsen, hanem azért, hogy első sorban mindenki dolgozzon, akik nem akarnak dolgozni, azokat is visszaterelje a munka világába. Munkahely van, most is van, csak akarni kell!
A rendszert nagyon jól alakították ki, visszaélésékre nem lesz lehetőség. Legalább egy év folyamatos tb-jogviszony kell a támogatás igényléséhez, magyarul azok, akik következetesen nem akarnak dolgozni, most sem kapnak ingyenpénzt.

‼️ Az építőanyaggal való üzérkedés kiiktatása
Azt sem lehet megtenni, hogy valaki vesz 6 millió forintért építőanyagot, megkapja rá a 3 millió forint támogatást, majd eladja az anyagot 4 millióért, és így nyer 1 milliót. Zseniális! A támogatás oda fog kerülni, és arra, ahová és amire szánták: a gyermekek életkörülményeinek a javítására! A 3 millió támogatást 50%-ban lehet igénybe venni anyagköltségre és 50%-ban munkadíjra, ahogy ez lenni is szokott. Általában egy mester legalább annyit kér a munkájáért, amennyi az anyagköltség. Tehát ahhoz, hogy valóban felújításra kerüljön egy lakás nem csak anyag kell, de szakember is, aki az anyagot beépíti, elkészíti a konyhabútort, a festést, a tetőt, stb.

‼️ Számlagyártás kizárása
Számlát gyártani sem lesz értelme, hiszen a támogatás folyósítása után a kormányhivatal 6 hónapig ellenőrizheti az elvégzett munkát, és ha az nem történt meg, akkor bizony pórul jár a csaló!

🔴 Na de lássuk a részleteket!

Január 1-jén indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja – jelentette be Novák Katalin. A családokért felelős miniszter úgy fogalmazott: az a cél, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje felett, mert ha van munka és otthon, akkor sokkal könnyebb az élet. Különösen igaz ez most a koronavírus-járvány idején, amikor felértékelődött a biztonság. Az Otthonteremtési program ehhez a biztonsághoz szeretne hozzájárulni.

📌Melyek az Otthonteremtési program fő elemei?
Január 1-től 27-ről 5 százalékra csökken az új értékesítésű ingatlanok áfája
Ezt az 5 százaléknyi áfatartalmat teljes egészében visszaigényelhetik azok, akik CSOK-kal vásárolnak új értékesítésű ingatlant, tehát új otthont
Az otthonfelújítási támogatás
A többgenerációs otthonok támogatása
Az illetékmentesség. Eszerint aki CSOK-kal vásárol ingatlant, annak a jövő év elsejétől nem kell illetéket fizetnie, vagyis illetékmentesen tud akár használt, akár új otthont vásárolni, aki ehhez CSOK-ot vesz igénybe.

📌 Melyek az Otthonfelújítási program fontos tudnivalói?
Az otthonfelújítási támogatás egy olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonukat tudják szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni azok, akik már legalább egy gyermeket nevelnek
Az otthonfelújítási támogatás a költségek felét, maximum 3 millió forintos segítséget jelent

📌 Milyen körre vonatkozik és kik igényelhetik ezt a támogatást?
Fontos tudnivaló, hogy ezt a lehetőséget nem muszáj 3 millió forint mértékéig igénybe venni
Akár kisebb összeget is igényelhetnek a családok
Mindenki csak egyszer és ugyanarra az ingatlanra kérheti a támogatást
Ugyanaz a család csak egyszer veheti igénybe ezt a lehetőséget

📌 Mi az otthonfelújítási támogatás feltétele?
Legalább egy gyermeket kell nevelnie a családnak ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatást igénybe vehesse
A gyermek már a várandósság 12. hetétől számít, tehát már a babavárásnál is lehet élni ezzel a lehetőséggel
A gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal
A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket
Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor. Ebben az esetben a 25 éves életkorral nem kell kalkulálni
Az egyszülős családok is igénybe vehetik az Otthonfelújítási programot, függetlenül attól, hogy hány gyermeket nevelnek. Akár egy gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő édesanya vagy édesapa is lehet az igénylő
Ha elváltak a szülők, külön élnek és megosztva nevelik a gyermekeiket, akkor osztozhatnak az otthonfelújítási támogatáson
Ha a két szülő közül csak az egyik neveli a gyermeket, gyermekeket, akkor ő jogosult az otthonfelújítási program igénybevételére

📌 Melyek az igénybevétel feltételei?
Legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Ez lehet egy felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben
Akik elveszítették a munkájukat – különösen fontos ez most a koronavírus-járvány idején – azoknál az utolsó 3 hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik
Beszámít a nyugdíj mellett végzett minden munkavégzés is
Feltétel a köztartozás-mentesség
Minden család egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe
Az új tulajdonos, aki megvette az ingatlant, és korábban nem vette igénybe az otthonfelújítási programot, akkor ezt megteheti ugyanerre a lakásra

📌 Hogyan kell igényelni a támogatást és mire fordítható?
A 2021. január 1-jét követően elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével
Gyűjteni kell a számlákat
Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható ez az összeg
Egy blankettát, egy nagyon egyszerű szerződést kell kitölteni
Az összegyűlt számlát az Államkincstárhoz kell benyújtani, amely a kifizetett költséget utólag fizeti vissza
Az anyagköltség, munkadíj fele-fele arányban igényelhető
Összesen a támogatás maximális összege 3 millió forint lehet. Ez tehát azt jelenti, hogy ha 6 millió forintba kerül a felújítás és ennek az egyik része anyagköltség, a másik része munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek mind a kettő támogatással. Tehát 1,5 millió-1,5 millió forintot akár munkadíjra és anyagköltségre is elszámolhatnak. Ezt a pénz ők megelőlegezik, kifizetik, és aztán utólagosan tudják az Államkincstártól visszakapni

📌 Milyen munkálatokra lehet fordítani ezt az otthonfelújítási támogatást?
Bármire, ami klasszikusan egy otthon felújításánál adódik. Tehát kültéri- és beltéri munkákat is el lehet számolni. Ez lehet például:
konyha felújítása
fürdőszoba felújítása
közműbekötés
fűtési rendszer korszerűsítése, cserélje
új kazán/bojler beszerzése
külső-belső szigetelés
galéria, vagy belső lépcső kialakítása
tetőcsere, tetőfelújítás
napelemes rendszer kiépítése
garázs, vagy nyári konyha felújítása
festés-mázolás
asztalos munkák

📌 Mit kell bemutatni és mennyi idő alatt kapja vissza a család a támogatást?
Teljes egészében elektronikusan intézhető a folyamat
Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követően 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz
A Magyar Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást
5 napon belül kiutalja a támogatási összeget
Tehát 30+5 nap várakozási időre van szükség, hogy a család visszakapja azt a pénz, amelyet befektettek az Otthonfelújítási programba
Ezt egy ellenőrzés követi. A Kormányhivatalok dolga lesz az, hogy ellenőrizzék, ténylegesen megvalósult-e az a felújítás, amelyre a támogatást igénybe vették
6 hónapja lesz a kormányhivataloknak arra, hogy ezt az ellenőrzést lefolytassák.

🔴 Forrás: https://csalad.hu/tamogatasok/minden-amit-az-otthonteremtési-programrol-tudni-kell
🔴 Videó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/976528302840793
🔴 Összefoglaló lista a családtámogatásról összegekkel, számokkal!
https://szamokadatok.hu/Post/2305/Osszefoglalo_lista_a_csaladtamogatasrol_osszegekkel_szamokkal
🔴 A Számok listája a családtámogatási elemekről: https://szamokadatok.hu/Post/2126/Csaladtamogatasi_rendszerunk_ujabb_elemmel_bovult

Címkék: Család 

Összefoglaló lista a családtámogatásról összegekkel, számokkal!

saládbarát politika a számok nyelvén

Összefoglaló lista a családtámogatásról összegekkel, számokkal!

A baloldal azt hazudja, hogy a kormány magára hagyta a családokat. Nézzük mi a valóság!

Tavaly nyáron, az idei költségvetés megszavazásakor a teljes ellenzék a magyar családok ellen voksolt. Annak ellenére is, hogy az idei költségvetés a családok támogatásának a költségvetése, amelyben a kormány által a támogatásra fordított összeg 📌 több mint két és félszerese a 2010-esnek. Az ellenzék mégsem szavazta meg.

A családpolitika területén végzett több évtizedes kutatói-szakértői múltam fényében megdöbbentő volt látnom és olvasnom a parlamenti szavazás eredményét. A gyurcsányi baloldali egységfront a magyar anyákra és apákra, a még meg sem születettekre, továbbá a hazai középosztály megerősítésére és megerősödésére mondott nemet. Ezzel a mereven elutasító döntéssel az ellenzéki országgyűlési képviselők saját szavazóik egy jelentős részét is cserben hagyták. Európai parlamenti képviselőik ráadásul odakint Brüsszelben mérlegelés nélkül megszavazzák a bevándorláspárti baloldali többség előterjesztéseit a nemzetközi migráció támogatására.

Éppen ezért az alábbiakban arra teszünk kísérletet, hogy röviden bemutassuk az ellenzék által meg nem szavazott és nem támogatott családpolitika eredményeit.

A családpolitika a családot a nemzeti közösség alapértékének tekintő közösségi állami politika. Olyan összefüggésrendszerre van szükség, amely sokoldalúan védi és szolgálja a társadalom alapegységét, a családot. A családokat támogató rendszerek és politikák legfontosabb célkitűzése, hogy az emberek szabadon, kényszerektől mentesen hozhassanak döntéseket családjuk megalapítása és a vállalt gyermekek dolgában. A személyi, családi intimitás sérülése nélkül érezhessék a közösség támogató figyelmét.

A családpolitika lehetséges célkitűzései: a gyermek hasznosságának elismerése a gyermekvállalás támogatásán keresztül; a gyermeknevelés költségeinek átvállalása az állam, a társadalom által; a családok jövedelmi egyenlőtlenségeinek, szegénységi kockázatának csökkentése; a családok belső stabilitásának elősegítése; a termékenység befolyásolása; egy komplex, stabil és a változó kihívásokra reagálni képes családpolitikai rendszer működtetése.

Úgy vélem, hogy e célkitűzéseknek a 2010 utáni családpolitika messzemenően megfelel.
📌 2010 után újra hároméves korig jár a gyes.
📌 A gyed összege 2010–2020 között 102 900 forintról 225 400 forintra, több mint kétszeresére emelkedett.
📌 A csed keretében 2021-től a születés előtti bruttó bér 70 helyett 100 százaléka jár.
📌 2011 és 2021 között összesen közel háromezer milliárd forint családi adó- és járulékkedvezmény marad a gyermeket nevelő családoknál.
📌 Az első házasok kedvezményét 2015 és 2018 között százötvenezer házaspár vette igénybe.
📌 A gyed extra valamely kedvezményében 2019-ben 108 ezer kisgyermekes szülő részesült.
📌 2010 szeptemberétől előbb az iskolalátogatáshoz kötötték a családi pótlékot, majd a rendszeres óvodába járás is feltétele lett a folyósításnak. A 2018/19-es tanévre 62 százalékkal csökkent az ötven órát meghaladó mulasztások száma, az óvodákban pedig ötvenöt százalékos volt a mérséklődés.
📌 2018-tól a Köldökzsinór program részeként 23 ezer anyasági támogatás és húszezer babakötvény iránti kérelem érkezett a határon túl élő magyar szülőktől.
📌 A „nagymama nyugdíját” (negyven év jogosultsági idő alapján) 2011 óta 2020-ig 285 652 nő vette igénybe.
📌 2020-tól a gyermekek otthongondozási díja (gyod), melyet az ápolási díj helyett vezettek be súlyosan beteg vagy tartósan fogyatékos gyermekek esetében, havonta 123 910 forint összegű.
📌 Az otthonteremtés terén sokaknak segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). 2020 augusztusáig 151 ezer család vette igénybe a csokot 476 milliárd forint összegben.
📌 A csokhoz kapcsolódóan áfa-visszatérítésben eddig 21 ezren részesültek, nyolcvanmilliárd forint összegben.
📌 A falusi csokot egy év alatt több mint 14 ezren vették igénybe 72 milliárd forint összegben.
📌 2010 óta 32 ezerről 51 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, s 2022-ig a hetvenezerre való bővítés a cél.
📌 Közel két és félszer több településen érhető el most a bölcsődei ellátás, mint tíz éve.
📌 A bölcsődében dolgozók bére 2016 óta két és félszeresére emelkedett.
📌 2019-ben mintegy 21 ezer szülő részesült munkahelyvédelmi kedvezményben 3,8 milliárd forint értékben.
📌 2012-től a kisgyermekes szülőknek kérésükre a munkáltató köteles napi négyórás részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani. 2020-tól pedig már gyermekük négyéves (a három vagy több gyermekesek hatéves) koráig választhatják ezt a munkarendet.
📌 2012 óta a gyermek utáni évi hét nap pótszabadságot mindkét szülő egymástól függetlenül igénybe veheti. (A családbarát közigazgatás megvalósítása érdekében az e szférában dolgozóknál ezt meghaladó a napok száma.)
📌 A 2019/20-as tanévben már a gyermekek hatvan százaléka, azaz 602 ezer fő részesült térítésmentes vagy kedvezményes étkeztetésben.
📌 Az Erzsébet-programban az elmúlt nyolc évben másfél millió ember jutott üdülési lehetőséghez.
📌 A diákhitel-tartozás csökkentése vagy elengedése keretében összesen 4810 fő 4,3 milliárd forint tartozástól szabadult meg.
📌 2020-tól ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és vizsgálatok.
📌 2018 óta közel 83 ezer sikeres első vagy újabb sikeres nyelvvizsgáját letevő díját fizette ki 2,5 milliárd forint értékben az állam. 2020 nyarától pedig a támogatottak köre kibővült a gyermekük vagy unokájuk nevelése miatt otthon maradókkal.
📌 Két év alatt mintegy 56 ezer KRESZ-vizsgát letevő részesült 1,4 milliárd forint összegben. 2020 nyarától a gyermeküket, unokáikat nevelők is jogosultak a KRESZ-vizsga megtérítésére, életkori megkötés nélkül.
📌 A Családvédelmi akcióterv keretében valósult meg a babaváró támogatás 2019-től. Egy bő év alatt 117 474 igénylés és közel százezer már megkötött szerződés keretében 930 milliárd forintot tett ki a támogatás értéke, az átlagosan felvett összeg 9,7 millió forint.
📌 Kiterjesztették a lakáscélú kölcsönt a használt lakások vásárlására is. Közel harmincezren vették igénybe a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.
📌 Sokat számít a négy vagy több gyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed bevezetése.
📌 A sok meghozott családpolitikai intézkedés hatása megmutatkozik a házasságkötések számának rendkívüli emelkedésében, a válások csökkenő számában és a termékenységi trendek alakulásában.

Kérdés, milyen irányban bővül majd a családpolitika eszköztára.

A magunk részéről úgy véljük, hogy bár sok részelem még megvalósítható, így a háromgyermekesek szja-mentessége, az esetleges főállású szülőség vagy éppen a gyermekek felnevelésének nyugdíjba számítása, s erősen növelhető az atipikusan foglalkoztatottak aránya is, mégis a családtámogatások pontosabb célzottságára kellene elsősorban törekedni, ezt kutatásokkal megalapozni. S az idősek jóllétben eltöltött éveinek tíz év alatt három-négy évvel való növelése lenne kívánatos.

Sok lehetőség adódik még a családbarát társadalom szemléleti formálása terén is.
A szerző szociológus, humánökológus, egyetemi oktató.

HAJRÁ MAGYARORSZÁG! 🇭🇺
HAJRÁ MAGYAROK! 🇭🇺
HAJRÁ FIDESZ-KDNP! 🇭🇺

Forrás: https://magyarnemzet.hu/velemeny/csaladbarat-politika-a-szamok-nyelven-8945912/ Magyar Nemzet ❤️
📌 A Számok listája a családtámogatási elemekről: https://szamokadatok.hu/Post/2126/Csaladtamogatasi_rendszerunk_ujabb_elemmel_bovult

Címkék: Család 

A magyar társadalom lassan de biztosan gyógyul az utóbbi 10 évben

Folytatódik a trend: csökken az abortuszok és válások, nő a házasságkötések száma

A magyar társadalom lassan de biztosan gyógyul az utóbbi 10 évben

A témáról már írtunk összehasonlító jelleggel, akkor még csak 2018-as adatok álltak rendelkezésre, most 2019-hez hasonlítjuk 2009-et.

Míg 2009-ben a válások száma közel kétharmadát tette ki a házasságkötések számának, addig 2019-ben nagyjából 10 házasságkötésre jut 3 válás. Számszerűsítve: 36 ezerről 65 ezerre nőtt a házasságkötések száma és hatezerrel csökkent a válások száma.

Minden élet számít, köztük a magzati életé is. Tíz év alatt 43 ezerről 26 ezerre csökkent az terhességmegszakítások száma, amely egyértelműen mutatja, hogy nagyobb anyagi biztonságban élnek a családok, az álhírekkel ellentétben csökken a szegénység.

Ezek a változások leginkább a családtámogatási rendszer egyre bővülő elemeinek köszönhetők, amelyekről összefoglaló jelleggel itt írtunk:
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/208685850608556

2020-as év első nyolc hónapjának statisztikái további bizakodásra adnak okot, ugyanis arányosan több gyerek született eddig, mint 2019 hasonló időszakában, sőt a halálozások száma is csökkent:
https://szamokadatok.hu/Post/1965/KSH_tobb_gyerek_szuletett_kevesebb_a_halalozas

Forrás:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnt001c.html
https://szamokadatok.hu/Post/328/A_magyar_tarsadalom_lassan_de_biztosan_gyogyul

Címkék: Család 

A kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását!

(+ Családtámogatás, otthonteremtés: teljes lista)

A kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását!

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte: a kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege.

A miniszter gyakori élethelyzetnek nevezte, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket.

Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként - mondta. Példaként említette: amennyiben egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe. Hozzátette, hogy már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akor az életkori határ 40 év.

A további feltételekről szólva elmondta: a támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie - részletezte. Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak - jelezte, hozzátéve, hogy jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csokkölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni - ismertette. Azt mondta: a kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell törlesztőrészletként fizetniük, mint egy számukra szükséges lakás bérleti díjáért.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket. Emlékeztetett: ezt a célt szolgálja az új építési ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak csokkal, továbbá a csokkal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási program.

Egyúttal közölte: kedden benyújtották az Országgyűlésnek az áfacsökkentésről és az illetékmentességről szóló törvényjavaslatot, amely miniszterként az első, a nevéhez kötődő javaslat.

Novák Katalin kérdésre válaszolva közölte: a többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtérbeépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén bővítésre vonatkozó csokot lehet igényelni.

🇭🇺 Családtámogatás, otthonteremtés: teljes lista.
https://szamokadatok.hu/Post/2126/Csaladtamogatasi_rendszerunk_ujabb_elemmel_bovult

Címkék: Család 

Családi adókedvezmény: az egyetlen helyes út!

(+ teljes lista a cikk végén)

Családi adókedvezmény: az egyetlen helyes út!

Az alanyi jogon járó családi pótlék mellett kizárólag az adókedvezmények növelése a helyes út. A családi pótlékot a Fidesz ugyan nem törölte el, de 10 éve tudatosan nem emelik annak összegét. A családi pótlék éhező gyerekeket szaporított, a pénz pedig kocsmákban és nyerőgépekben landolt. Ezzel szemben a családi adókedvezmény a munkát ösztönzi, fehéríti a gazdaságot, valódi támogatás nyújt azoknak, akik felelősséggel vállalnak gyereket.

A családi kedvezmény révén több mint 330 ezer forinttal költhettek többet gyerekeikre a családok (átlagosan)
Egy egygyermekes család esetében éves szinten nettó 120 000 ezer forint, egy kétgyermekes család esetében nettó 480 000 ezer forint, egy háromgyermekes család esetében pedig nettó 1 188 000 forintot tesz ki a családi adókedvezmény. E mellé jön a családi pótlék, az ingyenes tankönyvek, ingyenes óvodai étkezés, stb stb. Minden további gyermek havi nettó 33 000 forinttal növeli a kedvezmény mértékét.

Erről egy szemléletes ábrát készítettünk: Az ábra a családi pótlék és a családi adókedvezmény nettó összegét mutatja 2010-ben és ma. https://szamokadatok.hu/images/2020/5/996_big.jpg

2019-ben 332 milliárd forint volt az az összeg, ami a gyermekvállalás elismert költségeként adókedvezmény formájában a családoknál maradt. A kormány a szülőknél hagyott összeget 2010-hez képest több mint huszonhatszorosára emelte - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Egyre nagyobb kormányzati támogatással számolhatnak a családok - jelentette ki Tállai András, hozzátéve, hogy ez igaz az adóügyi kedvezményekre is.

2011-ben lépett életbe a családokat támogató szja-rendszer, amelynek a legnagyobb újítása az volt, hogy minden egyes gyermeket elismert, vagyis az adókedvezmény minden gyermek után járt már 2011-ben - nyomatékosította az államtitkár.
Mint mondta, AZ IGÉNYBE VEVŐK SZÁMA A TÍZSZERESÉRE (106 EZERRŐL MINTEGY EGYMILLIÓRA) NŐTT, és a családi kedvezmény tavalyi összege több mint a huszonhatszorosa a 2010-es 12,6 milliárd forintnak, amikor azon túl, hogy az egy- és kétgyerekes szülők semmilyen támogatást nem kaptak az államtól, a legalább háromgyerekesek is jóval kisebb adókedvezményt kaptak.

A családcentrikus adóügyi könnyítések folyamatosan bővülnek, és minderről nemcsak a jogszabályok szövege tanúskodik, hanem az is, hogy évről-évre növekszik a családoknál hagyott összeg nagysága - hangsúlyozta Tállai András.

Az államtitkár a korábbi évekből két kedvező kormányzati intézkedést emelt ki, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogyan is nőtt nyolc év alatt majdnem a kétszeresére a családoknál hagyott pénzösszeg. Még 2014-ben lépett életbe az a rendelkezés, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a járulékaikat is csökkenthessék - idézte fel Tállai András, hozzátéve, hogy TAVALY EZEN A CÍMEN ÖSSZESSÉGÉBEN TÖBB MINT 57 MILLIÁRD FORINT MARADT A CSALÁDOKNÁL.

A következő adótörténelmi lépés a kétgyermekesek családi adókedvezményének a megduplázása volt - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a kedvezményrendszer 2016-tól kezdődően éppen 2019-ben teljesedett ki, amikor is
MÁR HAVI 40 EZER FORINTOT HAGYOTT AZ ÉRINTETTEKNÉL.
Tállai András kitért a tavalyi családvédelmi akcióterv idén életbe lépett elemére, amely szerint a négy vagy több gyermeket vállaló anyáktól jövedelmük után az állam már egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem vár. Július 1-től még egy újabb elemmel bővült a családi kedvezmények köre, azóta ugyanis már a teljes egyéni járulék összegéből igénybe vehető a kedvezmény.
Az intézkedések alapján nem véletlen, hogy AZ EURÓPAI UNIÓBAN PÉLDAÉRTÉKŰ MODELLKÉNT TARTJÁK SZÁMON A MAGYAR CSALÁDBARÁT ADÓRENDSZERT - szögezte le az államtitkár.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20201025-tavaly-a-csaladi-kedvezmeny-reven-atlagosan-tobb-mint-330-ezer-forinttal-kolthettek-tobbet.html

‼️ Teljes lista: A családtámogatási rendszer minden eleme ebben a cikkben: https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/208687107275097

Címkék: Család 

Ismét százmilliárdokat hagy a kormány az embereknél a hitelmoratórium meghosszabbításával!

Egyetlen magyar sincs egyedül!

Ismét százmilliárdokat hagy a kormány az embereknél a hitelmoratórium meghosszabbításával!

A balliberális álhírgyártó propaganda folyamatosan hazudik a hitelmoratóriummal kapcsolatosan (is) A valóság közzététele helyett vágyvezérelt újságírással foglalkoznak, semmivel sem alátámasztott dolgokat írnak le, gyakorlatilag a saját véleményüket fogalmazzák meg és azt tényként közlik.

Tisztázzunk néhány dolgot.

📌 1. A törlesztési moratórium után sem nő a törlesztőrészlet, a moratórium nincs hatással a törlesztőrészletekre.

A törlesztési moratórium lejártával, 2021-től a vonatkozó jogszabály szerint senkinek sem nő meg a havi törlesztőrészlete. Ez alól egyetlen kivételként említendők a változó kamatozású hitelek, amelyek a moratórium nélkül is módosulnának. Következésképpen mindenkinek ugyanannyit kell majd törlesztenie havonta, mint amennyit januárban a moratórium nélkül fizetett volna – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank az MTI-nek küldött közleményében.
Forrás: https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2020-evi-sajtokozlemenyek/a-fizetesi-moratorium-miatt-nem-nohet-a-havi-torlesztes-osszege

📌 2. A hiteltörlesztési moratórium első szakaszában (december végééig) 2000 milliárd forint maradt a magyar családok és vállalkozások zsebében, az intézkedés 1 millió 600 ezer családnak és 60 ezer vállalkozásnak jelentett segítséget.
Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20201020-szavaz-az-orszaggyules-kedden-a-hitelmoratorium-meghosszabbitasa.html

📌 3. Ma délelőtt fogadta el az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely arról rendelkezik, hogy 2021 nyaráig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot. A lehetőséggel a gyereket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és bizonyos vállalkozások élhetnek majd.
Január 1-től tehát a gyermeket nevelő családok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok automatikusan megkapják ezt a lehetőséget, a vállalkozások pedig kérvény alapján mentesülhetnek a törlesztés alól, amennyiben a bevételük 25 százalékkal csökkent.

Ezek a tények, minden más csak mellébeszélés.

Részletesebben:

A képviselők 166 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.
A szabályozás célja, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak a jövő év első felében továbbra se kelljen eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek.

A parlament felhatalmazta a kormányt, hogy határozzon meg egy olyan mutatószámot, amelynek segítségével a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknál is meghosszabbíthatóvá válik a hiteltörlesztési moratórium.
A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig.

A törvény továbbra is lehetőséget biztosít az adósnak az eredeti szerződési feltételek szerinti törlesztésre is.
A moratórium meghosszabbítása a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel rendelkező pénzügyi intézmények hiteleire és a diákhitelekre is kiterjed, valamint a hitel- és pénzkölcsönök mellett a pénzügyi lízingre is.

A babaváró kölcsönök esetében az állami garancia kezességvállalási díját a fizetési moratórium időtartama alatt elengedik, az adósoknak nem keletkeznek költségei a halasztás miatt.
A fentiek mellett az újabb fizetési moratórium hatályát kiterjesztették a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozó adósokra is.

A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A halasztás lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Több mint 750 ezer embernek segíthet a hitelmoratórium meghosszabbítása

A hosszabbítással minden gyermeket nevelő család, minden nyugdíjas, továbbá a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak élhetnek, valamint azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent - írták. A mutatószámot, amely lehetőséget biztosít a moratórium meghosszabbítására vállalkozások esetén, külön kormányrendelet fogja meghatározni. Az érintett vállalkozásoknak kérelmezniük kell a moratórium további igénybevételét, bemutatva, hogy nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősülnek, adatokkal is alátámasztva - tették hozzá.

Az új intézkedéssel a lakossági moratóriumot eddig igénybe vevők 47 százaléka, összesen több mint 750 ezer ember élhet. A moratóriumot igénybe vevők legnagyobb csoportját a gyermeket nevelő családok jelentik, becsült számuk meghaladja a félmilliót - áll a közleményben. A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Az elfogadott törvény kimondja, hogy az elhalasztott tartozásra nem lehet kamatos kamatot felszámítani, a futamidő meghosszabbításával kell biztosítani a fizetési terhek egyenletes elosztását - írták.

Emellett 2021. június 30-ig nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései. A felmondási moratórium azoknak jelent majd segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, azonban nem élhetnek a törlesztési moratóriummal - tették hozzá.
Megjegyezték: akik anyagi helyzetüknél fogva tudnak és akarnak tovább törleszteni, változatlanul teljesíthetik fizetési kötelezettségüket, azonban ha időközben mégis fizetési problémával szembesülnének, ismét élhetnek a moratórium adta kedvező lehetőséggel.

Forrás, videó: https://www.origo.hu/gazdasag/20201020-szavaz-az-orszaggyules-kedden-a-hitelmoratorium-meghosszabbitasa.html
https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20201020-meghosszabbitottak-a-torlesztesi-moratoriumot

Címkék: Család  Megélhetés  Nyugdíjasok