Címke: Család

A magyar családok garanciát kaptak arra, hogy amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig elvonás NEM LESZ!

Novák Katalin rendkívüli bejelentése!

A magyar családok garanciát kaptak arra, hogy amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig elvonás NEM LESZ!

A sötét Gyurcsányi idők elmúltak - reméljük örökre, és nem fognak visszatérni Dobrev Kláraként reinkarnálódva, vagy Fekete-Győr Andrásba átvedlett formában, és semmilyen más formában sem.

Ez a generáció kap egy esélyt, hogy önálló egzisztenciát teremtsen – Novák Katalin a Mandinernek

A cél, hogy otthonok épüljenek, és olyan fiatalok tudják tulajdonukba venni, akik családot alapítanak, gyermekeket nevelnek – mondja lapunknak Novák Katalin. Az új, családokért felelős tárca nélküli miniszter hamarosan egy második Családvédelmi Akciótervet fog bejelenteni – néhány részletet megtudtunk ebből is. Interjúnk!

Azért kellett az államtitkári pozíciót miniszterire emelni, mert miniszteri szintű ellensúly kellett a kormányban, ha más kormánytagok a gazdaság helyzete miatt a családtámogatási rendszer megnyirbálását javasolnák?

Nem a Fidesz-kormány tagjaira jellemző, hogy meg akarnák nyirbálni a családtámogatásokat. A cél a családok képviseletének a további erősítése volt – erre talán most még nagyobb szükség van, mint korábban.

Arra még nem volt példa Magyarország történetében, hogy a családoknak önálló miniszteri képviselete legyen a kormányban, ez is jelzi a döntés súlyát. A kormány szintjén egymással olykor ütköző szempontok szerintem nem egymást kizáróak; lehet úgy jó a gazdaságpolitika, hogy közben a családokra koncentrálunk, és lehet úgy jól vinni a családpolitikát, hogy közben azzal a gazdaságot nem rántjuk vissza, sőt, fejlődik. Az elmúlt tíz évben is így volt, ezután is így kell maradnia.

Gondolom, nem a tévés miniszterelnöki interjúból tudta meg, hogy miniszter lesz.

Nem. Nem onnan tudtam meg.

Mikor és hogyan érett meg ez a döntés a miniszterelnöknél? Egyeztettek erről már korábban? Esetleg ön vetette fel?

Nem én jelentkeztem a pozícióra. Miniszterelnök úr többször is elmondta a nyilvánosság előtt, hogy ő nem pozíciókat, hanem feladatokat oszt. Én is annak tekintem a miniszterséget,
ez egy újabb, igen megtisztelő feladat. Természetesen arról is beszéltünk, hogy miniszterelnök úr mit vár tőlem.

A járványválság mindig rosszkor jön, de jelen esetben a kormány családpolitikai ambícióit, demográfiai terveit vághatja keresztbe: a járványhelyzet miatti egzisztenciális félelmek miatt sok fiatal a támogatások ellenére a kevesebb gyerek vállalása mellett dönthet. Ezen lélektani pillanatban kellett a kormánynak egyértelmű jelzést adnia a családosoknak, családalapítás előtt állóknak?

A családalapítás alapvetően bizalmi kérdés, hiszen egy pár arról dönt, hogy életet adnak egy gyermeknek, és ez egy életre szóló elhatározás. Ha nem mernek bízni a jövőben, akkor sokkal nehezebben hozzák meg ezt a döntést felelős módon. Éppen ezért, amikor ilyen nehéz helyzet áll elő, mint a mostani, amikor egy ismeretlen kihívás előtt állunk, és a helyzet mindenkit próba elé állít gazdasági, egészségügyi és lelki értelemben is, akkor különösen fontos, hogy ezt a bizalmat segítsünk megőrizni. A bizalom már csak olyan, hogy elveszíteni nagyon könnyű, visszaszerezni azonban annál nehezebb.

A 2010 előtti politika miatt a jövőbe, illetve az államba vetett állampolgári bizalom megrendült,
és azóta is dolgozunk annak helyreállításán. Ha belegondolunk, Magyarország történetében az állam ritkán volt pozitív szereplő. Fontos, hogy a most családalapítás előtt álló fiatalok tudják, hogy számíthatnak az állam, s azon keresztül a többi magyar ember segítségére. De így van ez a 13. havi nyugdíj esetén is – az idősebbek többször tapasztalták, hogy ha nehéz idők jöttek, az állam rajtuk spórolt. A mi kormányunk éppen ellenkezőleg olyan bizalomépítő lépéseket tesz, amelyek megerősítik az emberekben, hogy nem mondunk le róluk akkor sem, ha jobban össze kell húzni a nadrágszíjat.

A családtámogatási rendszer eredményeivel, az otthonteremtéssel, a házasságkötések számának alakulásával, a gyermekvállalással, a demográfiai adatokkal elégedett volt egyébként? A válság előtti tendenciákra gondolok.

Azt a szót, hogy elégedett, nem tudom, hogy politikusként fogom-e valaha használni, hiszen folyton azt látom, hogy mennyi feladat van még előttünk, mit lehetne, kellene még jobban csinálni. De azt, hogy az elmúlt 10 év családközpontú kormányzásának az eredmények látszanak, bátran ki merem jelenteni. A házasságkötések száma idén több mint 70 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt. Az idei év első hét hónapjában – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások miatt rengetegen halasztották el a lakodalmat – több házasságot kötöttek, mint tavaly ugyanebben az időszakban, pedig az is magas szám volt.

Idén nagyjából 2500-zal több kisbaba született július végéig, mint az előző évben ilyenkor.
Ez azért óriási eredmény, mert 40 éve folyamatosan fogy a népesség, egyre kevesebb a fiatal. A születések számának emelkedése közben az abortuszok száma csökken, a válásoké pedig 60 éves mélyponton van. De nemcsak a statisztikákat kell nézni, hanem a való életet is: ha valaki körülnéz a saját környezetében, látja, sokkal több a kisgyerekes fiatal, a pocakkal sétáló kismama, a nagycsaládos az utcán. Van egy fordulat tehát, amiben akár egy megtorpanást is jelenthetne a járványhelyzet, de mi ezt igyekszünk elkerülni.

Előállhat olyan helyzet, hogy az állam nem tudja folytatni a családtámogatási rendszer további, tervezett elemeit? Sőt, olyan is, hogy vissza kell majd bontani belőle?

Csak akkor, ha nem polgári kormánya lesz az országnak.

Amíg ön ott van a posztján, addig nem?

Amíg mi vagyunk kormányon, addig nem.

Az ön feladata az eredmények megőrzése lesz a kormányfő szerint, és ehhez miniszterként szélesebb hatásköre lesz. Mivel bővülnek konkrétan a jogosítványai?

Egyrészt a kabinet tagjaként a kormányüléseken minden alkalommal részt veszek majd. Amikor demográfiai kérdésekről vagy családügyi döntésekről volt szó, akkor államtitkárként eddig is kaptam meghívást a kormányülésekre; most azonban közelebbről látom majd, hogy hol milyen tervek vannak, és ezekhez hogyan lehet kapcsolódni, hogyan tudjuk a családok érdekeit más területeken is érvényesíteni. A másik, hogy van egy stratégiai és családügyi kabinet, egy döntés-előkészítő és döntéshozó fórum. Eddig Gulyás Gergely miniszter úr volt e kabinet elnöke, én állandó meghívottként vettem részt az üléseken. Innentől kezdve társelnöke leszek a testületnek. Minden egyes kormány elé kerülő kérdés megjárja ezt a kabinetet, és minden érintett tárca képviselteti magát itt, sokszor miniszteri szinten. Miniszterként közvetlenül interpellálható leszek a parlamentben, lesz rendeletalkotási jogköröm, egy miniszternek nagyobb a mozgástere, az önállósága.
Az eddigi időszaknak is megvoltak a szépségei. 2012-kor ott lehettem Balog Zoltán miniszter úr mellett kabinetfőnökként az EMMI létrehozásakor, majd ő javasolta a miniszterelnöknek 2014-ben, hogy a szociális és a családügyi területet válasszuk ketté. Azóta államtitkárként egy minisztériumon belül dolgozhattunk együtt a köznevelési, a sport, a kulturális, a szociális és az egészségügyi ágazattal. Az együttműködést folytatjuk a jövőben is.

Annyit tudunk a miniszteri terveiről, hogy a második Családvédelmi Akcióterven dolgozik, az otthonteremtési programot továbbfejlesztik. Eddig arról nyilatkozott, hogy a cél családalapítás előtt álló fiatalokat saját tulajdonú otthonhoz juttatni, nem eladósodás árán. Valamilyen kedvezményes hitelkonstrukció lesz?

A Családvédelmi Akcióterv nemrég múlt egyéves, és látjuk, miben tudott komoly segítséget nyújtani. Babaváró támogatás, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, bővülő otthonteremtés, négygyermekes édesanyák szja-mentessége, nagyszülői gyed, bölcsődeépítések. Széles rétegekhez jutunk el, és ezek a programok nagyon népszerűek. A családok kiemelt támogatásának gondolata ráadásul általános támogatottságot élvez, pedig lehetne az is a közvélekedés, hogy most már ne adjunk többet. Az emberek jelentős többsége azonban családban él, hosszútávon a fiatalok is családalapításban gondolkodnak, ráadásul az idősebbek, a nyugdíjasok is érzik, hogy az ő vállukról is lekerül a teher, ha a fiatalabb generációk számára segítséget nyújtunk, így nemzeti egyetértés van abban, hogy a következő generációba fektessünk be annyit, amennyit csak lehet.
Most egy olyan otthonteremtési programon dolgozunk, amely egyúttal a gazdaságot is élénkíti. Ha csak a gazdasági szempontokat tartjuk szem előtt, bármit lehet építeni: vásárlóközpontokat, irodaházakat, bármit, de számunkra az sem mellékes, hogy mit építünk. Mi azt szeretnénk, ha otthonok épülnének, ha olyan emberek tudnák azokat tulajdonba venni – és nem csak birtokba –, akik később családot is alapítanak, vagy már most gyermekeket nevelnek.

Háromgyerekes anyáknál is lesz szja-mentesség?

Dolgozunk rajta.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke napokkal ezelőtt azt javasolta, hogy 0 százalékos kamatozású hitellel segítsék az új, zöld otthonok építését és vásárlását. Az önök tervei ehhez kapcsolódnak?

Kapcsolódnak, igen. Ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai.

A tervek a régi családtámogatási konstrukciók átdolgozásai lesznek, vagy lesznek benne új elemek is?

Ez is, az is. Bővítjük az eddigieket, és lesznek új elemek is. Alapelv, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, sokan most sem tudják, milyen lehetőségeik vannak. Ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat, részben célzottan otthonteremtésre: 10 millió forintos babaváró támogatás, 10 millió forintos CSOK, illetve 5 millió forint, amelyet a második és harmadik gyermek vállalása esetén a hiteltörlesztésből levonnak. Ehhez jön még a fennmaradó 10 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön is, amelyet hosszútávon részletekben kell visszafizetni.
Összesen 35 millió forintról beszélünk – ez jelentős mozgástér, még Budapesten sem kevés, nem hogy vidéken.
Ezzel gyakorlatilag egy fiatal házaspár úgy tudja elkezdeni a közös életet, hogy nem arról fog szólni a következő 20 évük, hogy egy önálló otthonért dolgozzanak. Nem csak akkor lesz esélyük arra, hogy egy saját otthonban neveljék fel a gyerekeiket, ha a szülők tudták őket támogatni. Ez a generáció kap egy esélyt arra, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, függetlenül attól, ki mit hozott otthonról. Ez egy soha nem látott lehetőség.

A családtámogatási rendszert érő egyik bírálat, hogy az a középosztályt célozza meg, a legszegényebb párok a banki igénylésnél nem tudnak élni ezekkel a lehetőségekkel. A finomhangolással a támogatási rendszer eléri őket is?

Ez a bírálat most sem állja meg a helyét. A babaváró támogatás például egy olyan lehetőség, amelyet a kedvező törlesztőrészlete miatt az alacsony jövedelmű családok is igénybe tudnak venni. A bankok számára a kockázat itt nem az, hogy nem fogják tudni visszafizetni a hitelt, hanem az, ha nem vállalnak gyermeket. Ha megszületnek a gyerekek, akkor a kölcsön törlesztését átvállalja az állam. A CSOK-ból sincsenek kizárva az alacsonyabb jövedelműek, ott ráadásul nem csak kölcsön van, hanem egy vissza nem fizetendő támogatási rész is, ami akár tízmillió forint is lehet. Tény, hogy a banki gyakorlat nem egységesek, vannak rossz tapasztalatok, de szerencsére ez egy versenyző szektor, sok szereplővel, így ha valamelyik bank indokolatlanul szigorú, lehet váltani. Azt a vádat azonban határozottan visszautasítom, hogy a magyar családtámogatások célzottan csak a gazdagabb rétegek megsegítésére irányulnak.
A családi adókedvezmények járulékokra való kiterjesztése, az ingyenes tankönyvellátás, az ingyenes étkeztetés vagy az Erzsébet-táborok elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek jelentenek segítséget. Az egyszülős családok is élhetnek a lehetőségekkel. Élnek is. Minden tizedik CSOK-támogatás egyszülős családokat segít. A gyermekesek ma már sokkal kevésbé vannak kitéve a szegénységi kockázatoknak, mint korábban. Egy dologról azonban nem tudunk lemondani, az pedig az, hogy munkához kössük a támogatást. A 2018-as nemzeti konzultációban a válaszadók 98 százaléka egyetértett azzal, hogy a családtámogatásokat össze kell kötni a munkával, nem ingyen pénzt kell adni. Mindemellett természetesen a családtámogatási rendszerrel párhuzamosan szükség van egy erős szociálpolitikára, amely kifejezetten a szegényebb rétegeket célozza meg, és a mélyszegénységben élőknek segít a felemelkedésben.

Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárból családügyekért felelős tárca nélküli miniszter lesz. Az ifjúságpolitika is a portfólió része marad?

A fiatalokért felelős helyettes államtitkárság és vele a fiatalokra vonatkozó feladatok a jövőben is nálunk maradnak.
Ide tartozik az önkéntesség, van egy komoly tehetséggondozási program, itt dolgoztuk ki az ingyen KRESZ-vizsga és nyelvvizsga lehetőségét. Rácz Zsófia helyettes államtitkár dolga, hogy mindaz, ami a fiatalok érdekében történik, valahogy el is jusson hozzájuk, tudjanak ezekről a lehetőségekről, és fordítva: a fiatalok igényei, javaslatai is eljussanak hozzánk.

Milyen átalakítással jár az október elsejei változás az eddigi államtitkárságon? Szervezetileg nem az EMMI keretében működik tovább, de nem is lesz külön minisztériumi szerkezet – akkor milyen formában?

Egy remek, összeszokott csapattal dolgozom 2014 óta. Ritka a közigazgatásban, hogy egy közösségnek megadatik, hogy ilyen hosszan tudjon együtt gondolkozni, tervezni, alkotni. Ez a csapat együtt is marad, senkinek nem kell attól félnie, hogy elveszíti az állását. Bizonyos értelemben még erősödünk is: két államtitkár fogja segíteni a munkámat. Lesz egy parlamenti ügyekért felelős államtitkár, ő Zsigó Róbert, aki több, mint húsz éve megválasztott parlamenti képviselő, s eddig is államtitkárként dolgozott az Agrárminisztériumban; és
lesz egy stratégiáért és koordinációért felelős államtitkár, ő pedig Ekler Gergely lesz, a jelenlegi kabinetfőnököm.
Az államtitkári összlétszámban ez nem jelent majd bővülést, hiszen Zsigó Róbert átül az egyik minisztériumból a másikba, Ekler Gergely pedig az én államtitkári helyemet tölti majd be. Nem az a cél, hogy felesleges új pozíciók jöjjenek létre, és az sem, hogy költségeket növeljünk. Ezért aztán nem is költözünk el, maradunk a Szalay utcában, közigazgatásilag ugyanakkor az EMMI szervezetéből kiválunk, a munkánkat innentől a Miniszterelnökség segíti. Alig várjuk a közös munkát!

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200923_novak_katalin_csaladvedelmi_akcioterv_interju

Címkék: Család  Nemzet 

Nézzük a bölcsődei férőhelyek számát és az ezzel szorosan összefüggő GYESt!

A magyar családok támogatása, magyar gyerekek születésének ösztönzése

Nézzük a bölcsődei férőhelyek számát és az ezzel szorosan összefüggő GYESt!

Bicskanyitogató az, amikor Gyurcsányné vagy Gyurcsány azt kiabálják hangosan, hogy a jelenlegi kormány nem tesz semmit sem a családokért a válságban (vagy úgy általában). Egy dolgot szögezzünk le rögtön az elején: a Fidesz-KDNP kormány egyetlen támogatást sem vont meg a válságra hivatkozva, sőt, a támogatások köre tovább bővült, és Novák Katalin miniszteri kinevezése után pedig a kormány bejelentette, hogy jön a második Családvédelmi Akcióterv, ami még tovább bővíti az támogatások listáját.

Nem volt ez mindig így! Gyurcsányék a saját inkompetenciájuk és nemzetromboló tevékenységük miatt nekünk sokkal jobban "fájó" 2008-as válságot úgy kezelték, hogy elvettek - mindenkitől.

A családoktól elvették 1 és 2 gyerek esetén az adókedvezményt, 3 gyerek esetén 60 százalékkal, nevetségesen alacsony méretűre csökkentették azt. Elvettek 1 évnyi gyest, több száz bölcsődét, óvodát és iskolát zártak be. Eltörölték a szocpolt, a támogatott forinthiteleket, drasztikusan, háromszorosára emelték a rezsi árát, és devizacsapdába sodorták a magyar családokat, majd hagyták őket csődbe menni, a kilakoltatásokat nem akadályoztál meg.
Nem csoda, hiszen Gyurcsányék közölték, hogy "Nekem az, hogy magyar, nem jelent semmit!"

Gyurcsányék több tízezer magyar nőt hagytak ezzel bevétel nélkül a gyermek harmadik évében, és az alacsony bölcsődei férőhely pedig azt jelentette, hogy legalább 60 ezer magyar anyának kellet szembesülnie azzal, hogy vagy megoldja egyénileg a gyermek elhelyezését 3 éves, óvodás korig, és elmegy dolgozni, vagy otthon marad 0 forint bevétellel.

Ezzel szemben az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2012-ben visszamenőlegesen a 3 éves gyes visszaállítása. (Azért 2012-ben, mert Gyurcsányék hátra hagytak 5000 milliárd forint IMF hitelt, amit ki kellett fizetnünk)
A gyes visszaállításával egy időben elindult a Nemzeti Bölcsődeépítési program. A Bölcsődei férőhelyek száma 10 év alatt a duplájára nőtt, jelenleg 51 ezer férőhely várja a kicsiket. 2022-re ez a szám 70 ezerre bővül. A cél az, hogy minden anya eldönthesse, hogy dolgozik a gyermeke harmadik életévében, és ebben az esetben van számára elérhető közelségben bölcsődei szolgáltatás, vagy otthon marad, ebben az esetben pedig megkapja a 3 évig járó gyest.

Az új bölcsődék építése mellett a meglévőket is korszerűsítik, 2,5-szeresére nőtt a bölcsődei dolgozók bére 10 év alatt, a bölcsődék állami finanszírozása pedig éves szinten a korábbi 11 milliárd forintról 40 milliárd forintra nőtt. A kormány törekvései a demográfiai problémák megoldására nem hiábavalóak: 10 év alatt évi 35 ezerről 65 ezerre nőtt a házasságkötések száma (+83,75%), és közel 5 százalékkal több gyermek jött világra eddig idén, mint 2019 azonos időszakában!

Nekünk Magyarország az első!

Nézzék meg hogyan hazudnak, milyen aljas, gátlástalan módon, szemrebbenés nélkül. A harmadik hazugság a munkájukat elvesztők támogatásáról szól, ezért tesszük ide. Ez is valahol családtámogatás is, hiszen ha egy családfő elveszíti a munkahelyét, akkor az egész család bajban van. A magyar állam mindenkinek segített, mindenkinek lesz munkája. https://www.facebook.com/domotor.csaba.gov/videos/2794839657397681

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista (tovább fog bővülni!) https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465

Forrás: https://csalad.hu/tamogatasok/tovabb-bovulnek-a-bolcsodei-ferohelyek
https://csalad.hu/tamogatasok/bolcsodefejlesztesi-program
https://szamokadatok.hu/Post/1927/10_ev_alatt_evi_35_ezerrol_65_ezerre_nott_a_hazassagkotesek_szama_8375_es_sokkal_tobb_gyerek_is_szuletik_mint_elozo_evekben
https://szamokadatok.hu/Post/1858/A_koronavirus-jarvany_sem_torte_meg_a_CSOK_nepszeruseget_466_milliard_forint_148_ezer_magyar_csaladnak
https://szamokadatok.hu/Post/1831/A_balliberalis_korus_uvoltozese_ellenere_elindult_az_uj_Nemzeti_Alaptanterv_szerinti_oktatas
https://szamokadatok.hu/Post/1764/Kozel_5_szazalekkal_tobb_gyermek_jott_vilagra_eddig_iden_mint_2019_azonos_idoszakaban
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fsg005a.html
https://szamokadatok.hu/Post/1878/Europaban_a_magyar_kormany_forditja_a_legtobbet_a_csaladokra
https://szamokadatok.hu/Post/1832/Merleg_a_tanev_kezdeten
https://szamokadatok.hu/Post/1724/Tobb_mint_40_ezer_negy-_es_tobbgyerekes_anya_elt_az_szja-mentesseggel
https://szamokadatok.hu/Post/1693/Magyarorszagon_sokkal_jobb_anyanak_lenni_mint_a_bezzegorszagokban
https://szamokadatok.hu/Post/1577/Propaganda_Nem_Csaladtamogatas_szamokban
https://szamokadatok.hu/Post/1528/Szeptembertol_minden_diaknak_ingyenes_a_tankonyv_szol_a_hir_video_a_cikk_vegen_benne_Retvari_Bence
https://szamokadatok.hu/Post/1382/Tobb_mint_900_milliard_forinttal_tamogattak_a_csaladokat
https://szamokadatok.hu/Post/1064/Gyurcsanyek_szemrebbenes_nelkul_hazudnak
https://szamokadatok.hu/Post/673/Jarvany_ellenere_sem_all_le_a_csaladtamogatas

Címkék: Család 

10 év alatt évi 35 ezerről 65 ezerre nőtt a házasságkötések száma (+83,75%), és sokkal több gyerek is születik, mint előző években

A magyar családpolitika működik

10 év alatt évi 35 ezerről 65 ezerre nőtt a házasságkötések száma (+83,75%), és sokkal több gyerek is születik, mint előző években

A számok nem véletlenek, itt van a teljes lista arról, hogy mi mindennel segítette Magyarország Kormánya a magyar családokat.

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465

Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök

Új családvédelmi akciótervről is beszélt kinevezés előtti meghallgatásán Novák Katalin.
A családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt politikus pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságában szólalt fel. A területért eddig államtitkári rangban felelős politikus bejelentette: minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készül, és az erről szóló javaslatot rövidesen a kormány elé terjeszti. A cél az, hogy az új programmal még több embert tudjanak elérni – fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy egy második családvédelmi akciótervre is készülnek, ennek részleteit később fogják ismertetni. Közölte, hogy fideszes képviselőtársa, az agrártárcánál most is államtitkári posztot betöltő Zsigó Róbert lesz a parlamenti államtitkára.

Képviselők kérdéseire válaszolva Novák Katalin azt mondta, miniszteri kinevezése nem fogja szűkíteni eddigi mozgásterüket, inkább abban bízik, hogy növelni fogja. Közölte, kollégáira számít, eddigi csapatával dolgozik tovább, és nem költöznek másik kormányzati épületbe. Azt hangoztatta, nem szigetként működnek majd, hanem ezer szállal kapcsolódnak a többi minisztériumhoz, intézményhez.

A változások között említette, hogy részt vehet majd a kormányüléseken, így első körből értesül a döntésekről. Kitért arra is, munkája során továbbra is számít a családszervezetek, az egyházak, a tudományos élet képviselőire. Hangsúlyozta, a családok ügyét a kormány továbbra is kiemelten kezeli, és intézkedéseikkel továbbra is a családok bizalmát kívánják helyreállítani, és bátorítani őket a tervezett gyermekek vállalására. Úgy vélte, eddigi törekvéseik, intézkedéseik óvatos optimizmus mellett is pozitív trendeket indítottak el, azok már látszódnak a statisztikai adatokon.

Változások, pozitív példák

Példaként említette, hogy 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma 43 éve nem volt ilyen magas, mint most, míg a válásoké 60 éves mélyponton van, továbbá az abortuszok száma is több mint 30 százalékkal csökkent. Beszámolójában sorra vette az egyes családtámogatási formákat, ezek közül egyebek mellett kiemelte a családbarát adórendszer bevezetését, a nagyszülői gyedet, a gyed extrát, a diplomás gyedet, az otthonteremtési programot.

A Jobbik szerint önálló családügyi minisztériumra lenne szükség

Lukács László György (Jobbik) gratulált Novák Katalin miniszteri kinevezéséhez, ugyanakkor azt mondta, szerinte inkább egy önálló családügyi minisztériumra lenne szükség. Közölte, a Jobbik mindig elismerte a kormány jó intézkedéseit, de rámutattak azokra a területekre is, ahol több bátorságra lett volna szükség. A Jobbik is azt szeretné, hogy a magyar családoknak minél jobb legyen – mondta, hozzátéve: szerintük is demográfiai fordulatra lenne szükség, de tudják, hogy ez nagyon hosszú folyamat.

Szabó Tímea szerint nem hatékonyak az intézkedések

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, „pártokon felülemelkedve mindannyiunknak az az érdeke, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon”. Szerinte ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy még mindig csökken a születések száma. Úgy vélte, Novák Katalin optimistább, mint amit a számok mutatnak. Azt mondta, nem látja, hogy az elmúlt tíz év kormányzása meghozta volna a várt eredményt. Megjegyezte ugyanakkor, Novák Katalin befektetett energiáját elismeri, de nem tartja hatékonynak az eddigi intézkedéseket. Igazi problémának mondta, hogy nem születnek meg az első és a második gyerekek, továbbá az egyszülős családok anyagi helyzetét is rossznak tartja, sokan élnek közülük szegénységben.

Megugrott a házasságkötések száma

Révész Máriusz (Fidesz) szerint az, hogy a házasságkötések száma a 2010-es 36 ezerről 2019-re 64 ezerre emelkedett, egy olyan, világviszonylatban is imponáló adat, amit bátrabban kellene hirdetnie a miniszterjelöltnek. Úgy vélte, a növekvő házasságszám várhatóan jó hatással lesz az első gyerekek számának növekedésére is. Tapolczai Gergely (Fidesz) fontos kormányzati üzenetnek mondta a tárca nélküli családügyi miniszterség létrehozását. Javasolta továbbá, hogy a járvány idején fordítsanak külön figyelmet a fogyatékkal élő gyerekeket nevelő családokra, amelyeknek még nehezebb a helyzete.

Novák Katalin azt közölte, hogy a képviselő javaslataira nyitott, azokat szívesen fogadja. Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a 2010-es családbarát fordulat előtt minden idők legkárosabb családpolitikája volt Magyarországon, mert folyamatosan forrásokat vontak el a családoktól. Szerinte abból a nehéz helyzetből indulva a kemény munka most már eredményekkel kecsegtet.

A bizottsági meghallgatás után kilenc képviselő támogatásával és három elutasításával támogatták Novák Katalin miniszteri kinevezését. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke október elsejétől a családokért felelős tárca nélküli miniszter lesz; a kormányfő a döntést a családok életszínvonalának megvédésével indokolta.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20200918_belfold_novak_katalin_otthonteremtesi_program
Adatok: Központi Statisztikai Hivatal - KSH https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnt001c.html

📌 Közel 5 százalékkal több gyermek jött világra eddig idén, mint 2019 azonos időszakában!
https://szamokadatok.hu/Post/1764/Kozel_5_szazalekkal_tobb_gyermek_jott_vilagra_eddig_iden_mint_2019_azonos_idoszakaban
📌 A koronavírus-járvány sem törte meg a CSOK népszerűségét! 466 milliárd forint 148 ezer magyar családnak
https://szamokadatok.hu/Post/1858/A_koronavirus-jarvany_sem_torte_meg_a_CSOK_nepszeruseget_466_milliard_forint_148_ezer_magyar_csaladnak
📌 Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra
https://szamokadatok.hu/Post/1878/Europaban_a_magyar_kormany_forditja_a_legtobbet_a_csaladokra

További cikkek: https://www.szamokadatok.hu/
ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Család 

Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra

Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra

‼️Ezt hallanod kell! Novák Katalin gyönyörűen beszél spanyolul! Add tovább, hogy mindenki lássa, milyen kiváló szakemberekből, művelt emberekből áll Magyarország Kormánya.
Videó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/2758429521105520

A magyar kormány fordítja a legtöbbet, a GDP (bruttó hazai termék) mintegy öt százalékát a családokra Európában, a költségvetésből a 2010-es összeghez képest 2,5-szer annyi jut erre a célra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az online tartott mexikói családügyi konferencián.

Novák Katalin spanyol nyelvű beszédében azt mondta, hogy a demográfiai válság – a nyugati világ országaihoz hasonlóan – Magyarországon is komoly kihívást jelent: a magyar lakosság 1981 óta folyamatosan csökken, a kormány ezért döntött 2010-ben úgy, hogy családbarát országot épít, amelynek középpontjában a gyermekvállalás előtt álló fiatalok és a gyermekes családok kiemelt támogatása áll.

Közölte, hogy a magyar családpolitikát sok helyen támadják Európa nyugati, északi részén, elsősorban azok az országok, amelyek a bevándorlással szeretnének javítani demográfiai helyzetükön. – Az elmúlt tíz évben azonban bebizonyosodott, hogy a sikeres gazdaság- és családpolitika egyszerre is lehetséges, mert a családok támogatása „nem egyszerűen kiadás, sokkal inkább befektetés” – tette hozzá az államtitkár. A magyar családtámogatások között említette a családi adókedvezményt, a négygyermekes anyák szja-mentességét, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a babaváró támogatást, új bölcsődék létrehozását, a jelzáloghitel-elengedést, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a csecsemőgondozási díj emelését, az ingyenes tankönyvet, valamint a bölcsődés, óvodás, iskolás gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetését.

Kiemelte: összekötötték a munkát és a családtámogatásokat, és elvárják a szülőktől, hogy munkát vállaljanak, mert a felelős gyermekvállalást támogatják.

– A magyar kormány célja, hogy segítse a vágyott gyermekek megszületését, ezért folyamatosan bővíti a kedvezmények körét, és a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt sem szüntette meg a támogatásokat – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államtitkár elmondta, hogy a családközpontú kormányzásnak köszönhetően 2011 óta több mint húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma negyvenéves csúcsponton van, miközben a válások száma hatvan éve nem volt ilyen alacsony.

– Magyarország gazdasági növekedése 2013 óta két százalékponttal haladja meg az eurózóna és fél százalékponttal a visegrádi régió átlagos növekedési ütemét, az elmúlt évtizedben 25 százalékkal nőtt az egy főre jutó gazdasági össztermék, és 3,7 millióról 4,5 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, így a foglalkoztatási ráta átlépte az uniós átlagot – ismertette.

Kitért arra, hogy a növekedés és a felzárkózás mellett három százalék alá csökkent a költségvetés hiánya, és csökkenő pályára állt a GDP-arányos államadósság is.

Novák Katalin arról is beszámolt, hogy a járvány stabil alapok és erős növekedés mellett érte el a magyar gazdaságot, és annak negatív következményeit a kormány, valamint a Magyar Nemzeti Bank gyors és hatékony lépései is mérsékelték.

– A járvány negatív gazdasági hatásai a második negyedévben érvényesülnek a leginkább: éves összevetésben – még sosem látott, de az uniós átlagnál kisebb mértékben – 13,6 százalékkal esett vissza a gazdaság, és 2020. április–június háromhavi átlagában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 102 600-zal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest – tudatta.

Az államtitkár úgy fogalmazott: – Hisszük, hogy az értékalapú, a családot és a gazdaságot a központba helyező kormányzás képes arra, hogy hosszú távon megfordítsa a negatív demográfiai tendenciákat. Bízunk benne, hogy egyre több ország követ minket ebben, hiszen ezt diktálja a józan ész.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/a-magyar-kormany-forditja-a-legtobbet-a-csaladokra-europaban-8648163/

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Család 

A koronavírus-járvány sem törte meg a CSOK népszerűségét! 466 milliárd forint 148 ezer magyar családnak

Az otthonteremtés és a családalapítás minden fiatal házaspár számára elérhető, és valósi segítséget nyújt

A koronavírus-járvány sem törte meg a CSOK népszerűségét! 466 milliárd forint 148 ezer magyar családnak

Töretlen a csok népszerűsége, a kifizetések a koronavírus-járvány ellenére megduplázódtak. Az idei első fél évben családi otthonteremtési kedvezmény (csok) formájában több mint 63 milliárd forinttal támogatta az állam a családokat - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tájékoztatása szerint 2020 első fél évében felpörögtek a csok-kifizetések: míg 2020. január 1. és 2020. június 30-a között 63,2 milliárd forintot, addig tavaly ugyanebben az időszakban ennek az összegnek a felét, mindössze 31,9 milliárd forintot fizetett ki erre az államkassza.

A Magyar Államkincstár kifizetési adataiból egyértelműen kiolvasható, hogy még a veszélyhelyzet ideje alatt is éltek a csok kínálta kedvező lehetőséggel a családok, és folyamatosan intézték az igénybevételéhez szükséges ügyeket - mondta.

A csok jelentős segítség az otthonteremtésben, ezzel a kormány 2020. július 31-ig több mint 148 ezer családot támogatott 466 milliárd forinttal - húzta alá az államtitkár.

A csok mellett a kormány számos - a családokat és a fiatalokat támogató - intézkedéseinek is betudható az, hogy sikerült demográfiai fordulatot elérni - emelte ki Tállai András, emlékeztetve arra, hogy 2020 első fél évében a születések száma 5,5 százalékkal több volt, mint az előző évben.

Már több mint ötéves a csok, amelyet új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekeik után a házastársak, az élettársak és az egyedülálló szülők, valamint a gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik - emlékeztetett az államtitkár.

A magyar családi otthonteremtési rendszer egyedülálló abban is, hogy a kormány biztosította kedvezményrendszer folyamatosan bővül - mondta az államtitkár. A tavaly július 1-én debütált falusi csok hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen azon túl, hogy július végéig közel 13 ezer család otthonteremtését segítette, hozzájárult kilencszáz olyan kistelepülés népességének a növekedéséhez is, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt - tette hozzá.

A falusi csok használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepüléseken. Három gyermek után már akár 10 millió forint állami támogatás is járhat - ismertette Tállai András.

Mivel számokkal dolgozunk, ezért a támogatás sikerességét is számokban mutatjuk ki:

Közel 5 százalékkal több gyermek jött világra eddig idén, mint 2019 azonos időszakában!

• 2020 január-júliusában 52 825 gyermek született, ami 2488 újszülöttel több, mint a tavalyi adat. Közel 5 százalékkal magasabb ez a szám, mint 2019 első hét hónapjában.
• A gyermekvállalási kedv (TTA) 1,44-ről 1,53-ra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.
• Az év első 7 hónapjában negyedével mérséklődött a természetes fogyás. (Köszönthetően a halálozások jelentős csökkenésének, valamint a születések érezhető emelkedésének.)"

Köszönjük a kormány családtámogató intézkedéseit!
"Minden magyar gyermek, újabb őrhely" /Orbán Viktor/
❤️🤍💚

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465
https://szamokadatok.hu/Post/1777/Minden_gyerek_egyenlo_eselyekkel_kezdheti_a_tanevet

Forrás:
https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-koronavirus-jarvany-sem-torte-meg-a-csok-nepszeruseget
https://szamokadatok.hu/Post/1764/Kozel_5_szazalekkal_tobb_gyermek_jott_vilagra_eddig_iden_mint_2019_azonos_idoszakaban

Címkék: Család  Megélhetés 

Továbbra is töretlen a csok népszerűsége!

Újabb szép számok és egy kis emlékeztető amnéziásoknak!

Továbbra is töretlen a csok népszerűsége!

A 2015. júliusi indulás óta
62 ezer család otthonteremtését segítette a CSOK
222 milliárd forint értékben. Ez 310 000 érintett magyar embert jelent!

‼️Emlékeztető
A baloldal eltörölte a Szocpolt, a családi adókedvezményt 1 és 2 gyermek esetén, a 3 gyerekesekét csökkentette, eltörölte a támogatott forinthitelt, devizacsapdába sodorta a magyar családokat, elvettek 1 évnyi GYES-t, egekbe emelték a rezsi árát és befagyasztották a béreket, és ezt 11,3%-os munkanélküliség kísérte!

A CSOK jelenleg:
Az elmúlt hónapok jelentette speciá­lis körülmények ellenére 2020 második negyedévében 4546 családi otthonteremtési kedvezményt (csok) fogadott be az OTP Bank. Ezek összege 18,7 milliárd forint volt, a beérkezett kérelmek számában 81, míg összegében 84 százalékos volt a növekedés 2019 azonos időszakához képest.

A családi otthonteremtési kedvezmény 2015. júliusi indulása óta több mint 62 ezer családot segített otthoncélú terveik megvalósításában, megközelítőleg 222 milliárd forint értékben. A feltételrendszer 2016. január 1-jén életbe lépett módosítása óta csaknem 21 ezer ügyfél nyújtott be kérelmet, többségük háromszázalékos kedvezményes lakáshitelt is igényelt. A csokot új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekeik után a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, valamint a gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik.

Az OTP Bank adatai szerint 2020 második negyedévében a csokot kérelmezők 44 százaléka igényelt falusi csokot. A tavaly júliustól elérhető konstrukció használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepüléseken. Egy gyermek után 600 ezer, kettő után 2,6, három vagy több után maximum 10 millió forint vehető fel. A támogatás legfeljebb fele költhető el a vásárlásra, a fennmaradó részt a lakás bővítésére, korszerűsítésére kell fordítani.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/tovabbra-is-toretlen-a-csok-nepszerusege-8588310/

Címkék: Család 

Közel 5 százalékkal több gyermek jött világra eddig idén, mint 2019 azonos időszakában!

Remek hír!

Közel 5 százalékkal több gyermek jött világra eddig idén, mint 2019 azonos időszakában!

Novák Katalin jelentette be:

"Ismét jó hírekkel indult a nap!
• 2020 január-júliusában 52 825 gyermek született, ami 2488 újszülöttel több, mint a tavalyi adat. Közel 5 százalékkal magasabb ez a szám, mint 2019 első hét hónapjában.
• A gyermekvállalási kedv (TTA) 1,44-ről 1,53-ra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.
• Az év első 7 hónapjában negyedével mérséklődött a természetes fogyás. (Köszönthetően a halálozások jelentős csökkenésének, valamint a születések érezhető emelkedésének.)"

Köszönjük a kormány családtámogató intézkedéseit!
"Minden magyar gyermek, újabb őrhely" /Orbán Viktor/
❤️🤍💚

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465

Forrás: https://www.facebook.com/…/646993832066519/3022010874564791/

Címkék: Család 

A budafok-tétényi önkormányzat is csatlakozott a babazászló mozgalomhoz!

Itt sem "az" a zászló lobog :)

A budafok-tétényi önkormányzat is csatlakozott a babazászló mozgalomhoz!

Karsay Ferec polgármester írása

"Újabb zászló lengedez az önkormányzat épületén! A mai napon csatlakoztunk egy nemes kezdeményezéshez, amellyel kifejezzük hitünket és elkötelezettségünket! Önkormányzatunk 2017 óta Családbarát hely – ezt a megtisztelő címet a mostani kezdeményezés gazdájától, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól kaptuk. Ennek szellemében a szivárványos zászló helyett mi egy rózsaszínű és egy kékszínű lobogót választottunk. Ezzel erősítjük meg a magyar családokba és a gyermekáldásba vetett hitünket. Nemzetünk jövőjét a családok gyarapodása, a gyermekek megszületése biztosítja.

Üdvözlöm Skrabski Fruzsina, a Mozgalom elnökének új kezdeményezését, miszerint az önkormányzatok egy „babazászló” kifüggesztésével jelezhetik, ha a településen gyermekáldásra került sor. Ahogy fogalmazott: az egész ország és saját boldogságunk szempontjából is nagyon fontos, hogy megszülessenek a kívánt gyerekek. Mint írta a mozgalomnak ötpárti támogatottsága van, tehát a vágyott kisbabák megszületése össznemzeti ügy, nemzeti minimum.

👨‍👩‍👧‍👦Külön öröm számomra, hogy az elmúlt években láthatóan növekedett a kerületünkbe költöző fiatalok, ifjú házasok és családot alapító ifjak létszáma. Jó érzéssel tölt el, hogy otthonra találnak nálunk. Mivel nekem is van otthon három királyfim és három királylányom, sőt, már három unokám is, minden fiatalnak üzenem: bátran vágjanak bele életük legnagyobb kalandjába, koronázzák meg párkapcsolatukat a gyermekáldás csodájával, hogy még boldogabbak lehessenek!

❣️Ünnepeljük és tisztelegjünk az új életeket köszöntő zászló kitűzésével a családok és a gyermekek előtt! A szexualitás magánügy, de gyermekeink nélkül ránk sem várhat nyugodt, békés öregkor. A természet törvényei nem ideológiák, propaganda, vagy pártpolitika alapján működnek. Nem csak azért vagyunk felelősek amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg."

Forrás: https://www.facebook.com/karsayferenc/posts/1690992501074176
Zászlót rendelni itt lehet: https://www.haromkiralyfi.hu/babazaszlo

Címkék: Család  Önkormányzat 

900 településen indult növekedésnek a népesség a CSOK és a Magyar Falu Program hatására!

900 településen indult növekedésnek a népesség a CSOK és a Magyar Falu Program hatására!

Több mint 5000 nyertes pályázat a Magyar Falu Program keretein belül, több mint 10000 családi ház újul meg vagy épül a Falusi CSOK keretein belül. Ezek a számok!

A Falusi CSOK segít otthont teremteni, a Magyar Falu Program a környezetet teszi élhetőbbé.

Egy évvel a falusi csok bevezetése után kilencszáz olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Vas megyei Horvátzsidányban.

Gyopáros Alpár elmondta: a Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, amelynek végrehajtása 2019-ben indult el, a megvalósítás pedig sok helyen már befejeződött az idén.

Hozzáfűzte: a program legfontosabb pillére a falusi csok, része egy mellékútfejlesztési program és egy kisebb léptékű, úgynevezett életmódjavító intézkedéseket tartalmazó csomag, amelyre százmillió forintos összeghatárig pályázhattak például az olyan települések önkormányzatai, mint a horvátzsidányi.

A kormánybiztos elmondta: a falusi csok 2500 települést érint, a mellékúthálózat fejlesztésének révén pedig 2500 kilométeren újulnak meg falusi mellékutak a következő években.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: Vas megye északi részébe a Magyar falu program keretében 2 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is folyamatosan érkező kormányzati támogatás nagy lehetőség a kistelepüléseknek.

Krizmanich István (független), Horvátzsidány polgármestere az MTI-nek elmondta: összességében százmillió forintnyi támogatást kapott a község, amelyből orvosi eszközöket szereztek be, két utcát aszfaltoztak le, de jutott pénz a temető ravatalozójának felújítására, valamint a közösségi ház tetőszerkezetének megújítására is.

A Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, az első programelemek 2019 elején indultak el. A Magyar Falu Program első ütemében, 2019-ig 10000 pályázat érkezett be, ebből
5000 volt a nyertes pályázatok száma
1000 közösségi tér épült vagy újult meg,
több száz orvosi rendelő és szolgálati lakás épült vagy újult meg,
870 óvoda épült vagy újult meg,
330 falugondnoki busz beszerzésére került sor,
„Óvoda udvar” 649 db nyertes pályázat volt
„Temető fejlesztése” - 315 pályázat zárult sikeresen.
A Magyar Falu Program keretében az 5000 lélekszám alatti települések 76 százaléka, azaz 2887 település jutott több mint 45 milliárd forint fejlesztési forráshoz.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200821-kilencszaz-telepulesen-indult-novekedesnek-a-nepesseg-a-csok-hatasara
https://szamokadatok.hu/Post/1689/10_eves_csucson_az_ujonnan_atadott_lakasok_szama
https://szamokadatok.hu/Post/1455/A_tamogatas_hazhoz_jon_Falusi_CSOK_es_a_Magyar_Falu_Program_eredmenyei_lehetosegei

Címkék: Család  Fejlődés 

Több mint 40 ezer négy- és többgyerekes anya élt az szja-mentességgel

Több mint 40 ezer négy- és többgyerekes anya élt az szja-mentességgel

Soha nem látott összeg marad idén a családoknál, hiszen az adókedvezményekkel 380 milliárd forintot spórolhatnak a szülők - mondta Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár. Hozzátette, idén több mint 44 ezer négy- vagy többgyermekes anya élt az új, világszerte példaértékű adókedvezménnyel, az szja-mentességgel.

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465

Tállai András hangsúlyozta: az első fél évben az újfajta adókedvezmény révén több mint 9,1 milliárd forintot hagyott a családoknál a kormány.

"A világszerte példaértékű, a négygyermekes anyáknak járó magyar adókedvezmény hármas részletszabályrendszere biztosítja, hogy a legnagyobb közteher megtakarítását a lehető legszélesebb körben lehessen igénybe venni" - fogalmazott Tállai András. A mentesség nemcsak a vér szerinti gyerek után jár, a már felnőtt gyerekeket is figyelembe veszik, és az szja-mentesség nem zárja ki a családi adókedvezmény igénybevételét. Így
az anya vagy a saját munkavállalói járulékából vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek utáni gyermekkedvezményt
- mondta.

A kormány családtámogató politikáját a koronavírus-válság sem tudta felülírni - jelentette ki Tállai András. A korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, az állam az idén
minden eddigit meghaladó összeget hagy a családoknál
az adókedvezmények révén.

A négygyermekes anyáknak szóló új kedvezmény - az adatok tanúsága szerint - a nagycsaládos anyák munkájának megvédéséhez is jelentősen hozzájárult, hiszen a járvány legjobban sújtotta második negyedév időszaka alatt nemhogy nem csökkent, hanem nyolcszázzal nőtt a jövedelmet szerző, így adókedvezményre jogosuló négygyermekes anyák száma - hangsúlyozta az államtitkár.

Emellett a világjárvány káros hatásait mérséklő intézkedések is segítik a családokat. A hitelmoratórium révén az év végéig nem kell törleszteni a hiteleket, ez csaknem kétezermilliárd forintot hagyhat több százezer banki adósnál. Mintegy
60 ezer szülőt segített a kisgyermekes családoknak szóló kedvezmény,
amely a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat hosszabbította meg - sorolta az államtitkár.

Tállai András szerint jól mutatja a családok megbecsülését és segítését, hogy míg 2010-ben 12 milliárd forint adókedvezményben részesültek a szülők, addig idén ennek több mint harmincszorosával, 380 milliárddal számolhatnak.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200819-44-ezer-negy-vagy-tobbgyermekes-anya-elt-az-adokedvezmennyel.html

Címkék: Adó  Család