Címke: Budapest

Százmilliók mennek a haveroknak és ismeretlen célú "tréningekre"

Százmilliók mennek a haveroknak és ismeretlen célú "tréningekre"

Talán utcai harcosokat képeznek a 22-es választásra? Milyen "csapatépítőkről" lehet itt szó, miközben a lakosságot sarcolják, a helyi kedvezményeket eltörlik, a díjakat emelik, a várost elhanyagolják?

Mindenről természetesen egyszemélyes döntéseket hoznak, visszaélve a járványhelyzettel és a különleges jogrenddel. A Gyurcsány-pártoknak a járványhelyzet nem feladatot jelent, hanem lehetőséget!

"Budapest mindenkié" - bevetted? Budapest a haveroké, a ciprusi cégeké, Tüttő Kata volt élettársáé, a tanácsadóké, a 7 milliós jutalmakban részesülő kádereké, Czeglédyé, a túlárazott szerződéseké, a plakátoké, a rovarhoteleké, a genderideológiáé, a brüsszeli irodáké és az NGO szervezeteké!

Több mint 100 millió forintot költ csapatépítő tréningre a budavári baloldali polgármester

Miközben luxuskiadásokra van pénze a baloldali vezetésű településeknek, addig az egyszerű embereknek csak a megszorítások jutnak. Hosszú évek után Dunaújvárosban idén nem fognak kapni egyszeri juttatást a rászoruló idősek. Ózdon a rendőrség és a civilek jártak rosszul, miközben Pécsett továbbra sem csillapodnak le a baloldalon belüli kedélyek Péterffy Attila tervezett harmadik alpolgármesterének kinevezése körül. A budapesti baloldali kerületi vezetések egyrészt urizálásra költik a pénzt, másrészt szintén megszorítanak.

Szinte nincs olyan baloldali vezetésű település Magyarországon, ahol nem kirúgásokkal, megszorításokkal kezelnék a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetet a polgármesterek. A legtöbb helyen azonban a városvezetéshez hű pártkatonák a helyükön maradhatnak, miközben milliós fizetéseket vesznek fel.

Dunaújvárosban a héten döntöttek arról, hogy az idei pünkösdkor a rászoruló idősek nem fognak egyszeri pénzbeli juttatást kapni. Mindezek mellett a baloldali vezetés ténykedéséről is egyre több hír érkezik. A város korábbi polgármestere, Cserna Gábor azt írta közösségi oldalán, hogy tudomására jutott, hogy elbocsátások voltak a DVG Zrt.-nél, s azt beszélik, hogy még lesznek is.
Tudom, hogy baj van a sportegyesületek működtetése körül, s a Tourinform iroda dolgozói is aggódnak a munkahelyükért. A polgármesteri hivatalból is megkerestek dolgozók, akik féltik a munkahelyüket.

Ózdon Janiczak Dávid jobbikos polgármester - a rendkívüli jogrendet kihasználva - egy személyben elfogadta a 2021. évi költségvetést. Ez több megszorító intézkedést tartalmaz:

-jelentősen csökken a helyi civil szervezetek és sportszervezetek támogatása;
-a helyi egyházi közösségek támogatása elmarad a korábbiaktól;
-megszűnik a rendőrségnek és a helyi polgárőrségnek nyújtott 1-1 millió forintos támogatás.

A megszorítási spirál természetesen a baloldali vezetésű fővárosi I. kerületet sem kerülte el. V. Naszályi Márta a veszélyhelyzetet kihasználva polgármesteri hatáskörben akarja megalkotni a 2021. évi költségvetést.

A tervezetből kiderült, hogy felelős gazdálkodás helyett a baloldal a kormányra mutogat, miközben feléli az előző városvezetés által ráhagyott 10 milliárd forintos vagyont. Járvány alatt viszont a baloldali vezetés luxuskiadásokra szórja el a kerületi lakosok pénzét:

-csapatépítő tréningek – 109 millió forint
-reprezentációs jellegű kiadások – 200 millió forint
-lakásvásárlás –100 millió forint
-lakásfelújítás – 500 millió forint
-turistabusz-parkoló – 44,5 millió forint
-lakásügynökség létrehozása – 20 millió forint
-részvételi demokrácia címén álkonzultáció – 31,4 millió forint

A Gyurcsány-párti László Imre, a XI. kerület polgármestere felére csökkentette az óvónők és bölcsődei dolgozók cafetériáját. Az önkormányzati dolgozók cafetériáját megszüntették, valamint az iskolai igazgatók (az önkormányzattal külön kötött) megbízási szerződésének összegét a felére csökkentették.

Szombathelyen Nemény András polgármester levelet írt a helyi vállalkozásoknak, hogy fizessék meg az iparűzési adót, annak ellenére, hogy a kormány a felét elengedte. Mindezek mellett a város jelenleg nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel.

Fizetésemelés és baloldali belháború Pécsett
Bár Péterffy Attila pécsi baloldali polgármester is folyamatosan azzal kampányol, hogy a városnak nincsen elég pénze, mégis egy
TAVALYI DÖNTÉSSEL A KÉPVISELŐI FIZETÉSEK MÁR HARMADSZOR EMELKEDNEK AZ ÚJ CIKLUSBAN, EZ 3 MILLIÓ FORINTNYI TÖBBLETKIADÁST JELENT.

A fizetésemelés mellett persze a baloldali belháborúra is jut idő a városházán. Péterffy az esetleges harmadik alpolgármesterrel kapcsolatos szavazást elnapolta. Minden bizonnyal nem lett volna meg a döntés támogatásához szükséges többség.

De van itt más is!
Lebetonozzák Mocsárosdűlőt!
https://szamokadatok.hu/Post/3010/Lebetonozzak_Mocsarosdulot
Kalapács alatt a budapestiek vagyona!
https://szamokadatok.hu/Post/2982/Kalapacs_alatt_a_budapestiek_vagyona
Egy év alatt csaknem százmilliárdot tapsolt el Karácsony Gergely
https://szamokadatok.hu/Post/2968/Egy_ev_alatt_csaknem_szazmilliardot_tapsolt_el_Karacsony_Gergely
Karácsony Gergely vállalkozóknak küldött levele azon túl, hogy pofátlan, de még TÖRVÉNYTELEN is!
https://szamokadatok.hu/Post/2944/Karacsony_Gergely_vallalkozoknak_kuldott_levele_azon_tul_hogy_pofatlan_de_meg_TORVENYTELEN_is
Közbeszerzés vagy "közbe' szerzés"? Nem mindegy!
https://szamokadatok.hu/Post/2941/Kozbeszerzes_vagy_kozbe_szerzes_Nem_mindegy
Karácsony Gergelyt ma mindkét Orbán cáfolta
https://szamokadatok.hu/Post/2932/Karacsony_Gergelyt_ma_mindket_Orban_cafolta
Hahó! Budapesti balliberális szavazó!
Bevetted, hogy Budapest mindenkié? Tarlós idejében valóban az volt, de most már nem
https://szamokadatok.hu/Post/2907/Haho_Budapesti_balliberalis_szavazo
Karácsony Gergelynek javasoljuk:
Kevesebb tanácsadót! Több karbantartót!
https://szamokadatok.hu/Post/2884/Karacsony_Gergelynek_javasoljuk
Pénz van. Ész nincs!
Miközben minden közösségi program és rendezvény tiltva van, a balliberális moslékkoalíció szerint több pénz kellene közösségi programokra és rendezvényekre
https://szamokadatok.hu/Post/2870/Penz_van_Esz_nincs
Pénzeső a városházán, avagy "csörög a dollár" a haveroknak
https://szamokadatok.hu/Post/2858/Penzeso_a_varoshazan_avagy_csorog_a_dollar_a_haveroknak
Ez ám a "kivéreztetés!" 90 millióval lett gazdagabb Gyurcsány ügyvédje
https://szamokadatok.hu/Search?q=transparencyre

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20210226-baloldali-varosvezetok-megszoritasok.html

Címkék: Budapest  Önkormányzat 

Újpest példáján mutatjuk be, hogy mennyire aljas módon hazudik a baloldal!

Lenézik az embereket, azt hiszik, hogy a valóság el tudják titkolni, azt hiszik, hogy mindenki buta és könnyen átverhető! Ennyibe nézik a választókat

Újpest példáján mutatjuk be, hogy mennyire aljas módon hazudik a baloldal!

Videóval cáfolták Déri és rablóbandája hazugságait!
Déri Tibor és Varjú László ismét hazudtak az újpestieknek

Újpesti Fidelitas videója, érthető, mindenki számára világos módon, számokkal, tényekkel mutatták be a valóságot! https://www.facebook.com/UjpestiFidelitas/videos/426456708626837

A Gyurcsány koalíció Újpesten is pénzügyi háborút indítottak az emberek ellen, hiszen miközben azért sírnak, hogy nincs elég pénze a baloldali önkormányzatoknak, a helyi propaganda sajtóra és a hazug óriásplakátokra mégiscsak jut pénz.

2019-ben 10 mrd forint plusszal vették át a várost, ez a pénz nem tudjuk, hogy most hol van, hiszen másfél év alatt semmilyen nagy helyi beruházás nem történt. A legjobban az újpesti Szakorvosi Rendelőintézet példáján keresztül lehet bemutatni azt, hogy amit az óriásplakátokon művelnek, hogy a Kormány miatt jut kevesebb pénz például az egészségügyre, az egy óriási nagy hazugság.
Magára a működésre a Kormány az Egészségügyi Alapból 2018-ban 1,5 mrd forintot, 2019-ben 1,95 mrd forintot, 2020-ban pedig 2 mrd forintot adott Újpestnek. Tehát a baloldali önkormányzat több működési támogatást kapott a Kormánytól, mint a Wintermantel Zsolt által vezetett fideszes önkormányzat. A megemelt éves működési támogatásán túl az elmúlt egy évben pedig több mint 900 millió forintos fejlesztési támogatást adott a Kormány az újpesti baloldali önkormányzatnak.

Ezt pedig Wintermantel Zsolt írta: Kilenc évig vezettem Újpestet, kilenc költségvetést készítettünk. Volt világgazdasági válság, volt működési átalakítás, változó finanszírozási környezet, sokféle kihívás. Hallott minket valaki akár csak egyszer is picsogni, siránkozni? Végeztük a dolgunkat!
A NYAFOGÁS ÉS KORMÁNYRA MUTOGATÁS NEM VÁROSVEZETÉS!

👉Ha valakit érdekelnek a valós számok, akkor itt: https://bit.ly/3bAqH9c
👉És itt olvashatja: https://bit.ly/3dFpCzQ

Még több "Déri"...
Elvette a fiatal házasok lakástámogatását Újpest momentumos polgármestere
https://szamokadatok.hu/Post/2946/Elvette_a_fiatal_hazasok_lakastamogatasat_Ujpest_momentumos_polgarmestere
Akcióban a Fidelitas! A fiatalok felháborodtak Déri Tibor kormányellenes propagandáján és felfedték a valóságot Újpesten!
https://szamokadatok.hu/Post/2852/Akcioban_a_Fidelitas
Visszanyal a fagyi: Az “összefogás” igazi arca
Magánrepülő, verés, idegengyűlölet, orosz kapcsolatok
https://szamokadatok.hu/Post/2680/Visszanyal_a_fagyi_Az_osszefogas_igazi_arca
Rendkívüli jogrenddel való visszaélés Újpesten
https://szamokadatok.hu/Post/2624/Rendkivuli_jogrenddel_valo_visszaeles_Ujpesten
Azt hazudják, hogy nincs pénz, ám haverokra mindig jut, nem kevés! Százmilliókkat kap Újpesten a haveri lakájmédia, Déri és Dobrev úgy tűnik a legnagyobb fokozatba kapcsoltak
https://szamokadatok.hu/Post/2470/Azt_hazudjak_hogy_nincs_penz_am_haverokra_mindig_jut_nem_keves
Gyurcsányék a válság kellős közepén elvették a nyugdíjasoknak járó támogatást Újpesten
https://szamokadatok.hu/Post/977/Gyurcsanyek_a_valsag_kellos_kozepen_elvettek_a_nyugdijasoknak_jaro_tamogatast_Ujpesten
100 millió forintot spórol az Újpesti Önkormányzat a diákokon
https://szamokadatok.hu/Post/923/100_millio_forintot_sporol_az_Ujpesti_Onkormanyzat_a_diakokon

Forrás: Újpesti Fidelitas (Király a videó! ) https://www.facebook.com/UjpestiFidelitas/videos/426456708626837

Címkék: Budapest  Önkormányzat 

Lebetonozzák Mocsárosdűlőt!

Gigaépítkezést tervez a baloldal Mocsárosdűlőn, gombamód nőhetnek ki az irodaházak a részben védett, vizes élőhelyen

Lebetonozzák Mocsárosdűlőt!

Hol vannak a raszta hajú "ligetvédők"? Nem látjuk, hogy odaláncolják magukat a fákhoz, nincs molinó, nincs Facebook-csoport, nincs petíció, stb. Ilyenek ezek a kamuzöldek! A természet csak a kampányban fontos, a győzelem után jönnek a “Nokia-dobozok”, a ciprusi cégek, a haverok, a visszacsorgatás.

Emlékezzünk! Karácsony Gergely "fűt-fát" ígért a kampányban, és mi lett belőle? Semmi!. Volt itt "minden Budapesten született gyerek után ültetünk egy fát" ígéret, volt "panelprogram" kamu, volt "fakivágási tilalom", volt "beton stop" és persze tartalmatlan "klímaveszélyhelyzet" is, de ezek csak szavak maradtak, valódi tettek nem követték az ígéreteket. Budapest elhanyagolt, koszos város lett, a balliberális vezetés most abból "él", hogy az előző vezetés által elindított projekteket adják át, szalagot vágnak, de új projektek nem indulnak, holott pénz van, csak szakértelem nincs.
A cikk végén lesz egy kis "lista"...

Miközben a főváros baloldali vezetése azt hirdeti, hogy zöldterületként óvnák meg Mocsárosdűlőt, a nyilvánosság elől rejtegetett terveik szerint lakások és irodahelyiségek ezreit húznák fel a részben védett vizes élőhelyen. A területen Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere rendelt el változtatási tilalmat, amely máig érvényes.

A Karácsony Gergely vezette főváros betondzsungelt hozna létre Óbuda – és egyben Budapest – egyik utolsó jórészt érintetlen, ritka növény-, és állatfajoknak is otthont adó zöldterületén.

A Főpolgármesteri Hivatal városépítési főosztálya közreműködésével a Mocsárosdűlő egy jelentős részének beépítésére készített tanulmányterv szerint akár 2600 lakást húzhatnak fel a területen, ahol összesen csaknem félmillió négyzetméternyi szintterületet alakítanának ki. A várhatóan közfelháborodást keltő terveket Karácsonyék olyannyira rejtegetik, hogy éppen a szándékaik ellentét hangoztatják.

Bardóczi Sándor főépítész a minapi Facebook-bejegyzésében azzal ünnepeltette a baloldali városvezetést, valamint az általuk korábban deklarált „klímavészhelyzetet”, hogy Mocsárosdűlőből 650 ezer négyzetméternyi terület lesz „nem beépíthető”. Szerinte ez „annyira példátlanul paradigmaváltó tett, hogy sokan talán őrültségnek is tarthatják”. Ám míg Bardóczi azzal érvelt, hogy a szóban forgó rész egészen 1970 óta beépíthető terület, azt elfelejtette megemlíteni, hogy Bús Balázs, a III. kerület korábbi fideszes polgármestere – a mai napig hatályos – változtatási tilalmat rendelt el Mocsárosdűlőn, és minden beépítésre vonatkozó tervet megakadályozott.

– Ez a csodálatos élőhely azonban most sérülhet, hiszen úgy tűnik, hogy a főváros és a kerület baloldali vezetése elhatározták, hogy beépítik a zöldterület egy részét, miután feloldották a változtatási tilalmat – hangsúlyozta Bús Balázs. Sőt Karácsonyék terveit támogathatja az egyre kevésbé civil szervezetként viselkedő Aquincum-Mocsáros Egyesületet is, amely a Facebook-oldaláról törölt olyan kommenteket, amelyekben helyi lakosok tiltakozásukat fejezték ki a beépítések ellen.

Mindeközben a beépítési terveket szó szerint rejtegeti a baloldal, Bardóczi bejegyzésében mindössze egy vaktérkép szerepel Mocsárosdűlőről, és csak sejteni lehet, hogy a magyarázat nélkül, kékkel jelölt foltok némelyike a majdani beépítések területét jelöli.

Mint korábban megírtuk, az Óbudai Anzix egy korábbi számában – szintén magyarázat nélkül – közölt rajzokon az F+4, illetve az F+7 jelzések arra engedtek következtetni, hogy több emeletes irodaházakat és lakóépületeket húznának fel, s a lapunk birtokába került tanulmányterv ezt megerősítette. Figyelemre méltó, hogy a tanulmányban azt is megemlítik: a területen jelentkező belvíz miatt nem lehet mélygarázst építeni, így a több ezernyi ingatlannal együtt megjelenő nagy számú autó parkoltatása is növelheti a zsúfoltságot, nem is beszélve a helyi forgalomra nehezedő extra teherről, és az ezzel együtt járó légszennyezésről.

A fentiek fényében meglehetősen visszásnak hat Szabó Tímea tegnapi Facebook-bejegyzése, amelyben azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy a kormány akarja beépíteni Mocsárosdűlőt.

– Nekünk zöld kell, nyugalom kell, tiszta levegő kell! Üzenem a kormánynak: ne próbáljanak meg újra trükközni, kétszer már beletört a bicskájuk az óbudaiak ellenállásába! Ahogy megvédtük a Rómait és a Hajógyárit, úgy fogjuk a Mocsárost is! – írta a Karácsony-párt társelnöke.

Mint korábban a Magyar Idők beszámolt róla, Mocsárosdűlőt az 1920-as évek óta próbálták megmenteni az elkötelezett természetvédők. Nevét valószínűleg talajáról kapta, a középkorban még egy tó volt itt. Óbuda egyik utolsó, még természetközeli élőhelye a védetté nyilvánítás ellenére veszélyben van. A Gyermekeink Egészséges Felnőtt Koráért Alapítvány a dűlő látogathatóvá, rekreációs területté alakítását szorgalmazta néhány éve, és ezeket a terveket az előző, fideszes városvezetés is támogatta.

Karácsony Gergely "zöld" intézkedései:
Karácsony új fát ígért minden budapesti újszülött tiszteletére - nem lett.
https://szamokadatok.hu/Post/1181/Karacsony_uj_fat_igert_minden_budapesti_ujszulott_tiszteletere
Tarlós fejlesztéseit adják át, az eredményt sajátjukként tálalják
Átadták a tabáni szabadidőparkot - Köszönjük, Tarlós úr!
Park épül a fideszes vezetésű V. kerületben, ezért érthető a kamuzöldek és az álhírgyártó propaganda támadása
https://szamokadatok.hu/Post/2657/Park_epul_a_fideszes_vezetesu_V_keruletben_ezert_ertheto_a_kamuzoldek_es_az_alhirgyarto_propaganda_tamadasa
Liget Budapest Projekt - ezt támadták és a mai napig támadják a liberális diktatúra hazai képviselői
https://szamokadatok.hu/Post/2653/Liget_Budapest_Projekt_-_ezt_tamadtak_es_a_mai_napig_tamadjak_a_liberalis_diktatura_hazai_kepviseloi
Karácsony Gergely önfényezésének tételes cáfolata
https://szamokadatok.hu/Post/2124/Karacsony_Gergely_onfenyezesenek_teteles_cafolata
Klímahiszti, vagy valódi lépések a környezetszennyezés csökkentéséért?
https://szamokadatok.hu/Post/1696/Klimahiszti_vagy_valodi_lepesek_a_kornyezetszennyezes_csokkenteseert_Mi_valasztottunk
Szabó Tímeáék ismét a fejlesztés, a sport, a zöldterület rendezése ellen lázítanak
https://szamokadatok.hu/Post/1417/Szabo_Timeaek_ismet_a_fejlesztes_a_sport_a_zoldterulet_rendezese_ellen_lazitanak
Karácsony Gergely programja: 13. oldal 1. bekezdés: Panelprogram - nem lett.
https://szamokadatok.hu/Post/1288/Karacsony_Gergely_programja_13_oldal_1_bekezdes_Panelprogram
A Liget-projekt 60%-ról 65%-ra emeli a zöldterület arányát, ennek ellenére megy a hiszti, több fejlesztést leállítottak.
https://szamokadatok.hu/Post/1209/A_Liget-projekt_60-rol_65-ra_emeli_a_zoldterulet_aranyat
Számok, tények a Ligetről
https://szamokadatok.hu/Post/331/Szamok_tenyek_a_Ligetrol
Klímaveszélyhelyzet – üres szavak Budapesten, folyamatos faültetés Debrecenben
https://szamokadatok.hu/Post/117/Klimaveszelyhelyzet_ures_szavak_Budapesten_folyamatos_faultetes_Debrecenben
Brutális fairtás Terézvárosban
https://szamokadatok.hu/Post/1676/Brutalis_fairtas_Terezvarosban
Visszavettük Budapestet - Karácsony Gergely most éppen 85 fa kivágásáról döntött
https://szamokadatok.hu/Post/1012/Visszavettuk_Budapestet_-_Karacsony_Gergely_most_eppen_85_fa_kivagasarol_dontott
Faültetési programok: 1 év után tisztán elválik a hazugság a valóságtól
https://szamokadatok.hu/Post/2340/Faultetesi_programok_1_ev_utan_tisztan_elvalik_a_hazugsag_a_valosagtol

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/gigaepitkezest-tervez-a-baloldal-mocsarosdulon-9432221/
Bús Balázs https://www.facebook.com/busofficial/posts/2908183652761442
Pénz van - szakértelem nincs.
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/penzt-kunyeral-mikozben-uszik-a-penzben-karacsony-gergely-9431147/

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest  Környezetvédelem 

68 év után először új vasúti pályaszakasz épül a Duna felett Budapesten!

Újabb szintet lépett a “kivéreztetés” (+további képek a cikk végén!)

68 év után először új vasúti pályaszakasz épül a Duna felett Budapesten!

Hajrá Magyarország! Hajrá Fidesz!

Jakab alagutakról hallucinál (lehet a tegnapi balesete miatt - jobbulást!), Karácsony és 55 rablója kivéreztetésről beszélnek, Szabó Tamea "mészárosozik" és kölcsön kérte Jakabtól a technokolt, Gyurcsányné szerint Orbán még soha nem kezelt válságot (noha a férje által okozott válságot is pont ő hozta helyre), Magyarország meg közben szép csendben fejlődik és azoknak a kétkezi munkásoknak köszönhetően épül, melyeket Dobrev Klára betegeknek és kiegyensúlyozatlanoknak nevezett.

A Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében beemelték a helyére a hatodik, utolsó szelvényt is a Déli összekötő vasúti híd új elemei közül, mely immár átér Budáról Pestre, az eddig kétpályás hidat hárompályássá bővítő projektben. A beruházás a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) együttműködésében épülő Déli Körvasút első fejlesztési üteme, a kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi el.

Tudják, az a Duna Aszfalt, melynek a tulajdonosa, Szíjj László 120 millióval támogatta az SMA-s Zsombor gyógyulását! "NER lovag", ugye? Köszönjük!

Most a NIF arról tett közzé hírt, hogy az utolsó elem beemelésével immár átjárható az új hídszerkezet, amely a Déli összekötő vasúti Duna-híd harmadik vágányának ad helyet. Ezzel közel hetven év után először új vasúti vágányon nyílik majd átkelési lehetőség a Duna felett. A folyamatot fotósaink és videósaink végig követték, legutóbb pénteken írtunk róla, és további videókra és riportokra is számíthatnak majd még olvasóink.
Már tavasszal használatba vehetik a vonatok a vágányt
A Duna magas vízállása miatt közel egy hónapot töltött kényszerű várakozással az utolsó hídelem a pesti oldalon, a Petőfi és a Rákóczi híd között. 2021. február 18-án azonban lehetővé vált a beemelés megkezdése, amely mostanra véget is ért. Az első vonatok még idén tavasszal átkelhetnek az új hídszerkezeten.

A még hátralévő munkálatok – a hídtartozékok szerelése, a korrózióvédelem tökéletesítése, valamint a vasúti szakági munkák – már csupán az utolsó simítások ahhoz, hogy az új vasúti híd teljes értékűen hozzájárulhasson a dunai látképhez is, kiegészítve a Rákóczi híd sziluettjét a belváros felől.

Ezzel 68 év után először, új vasúti nyomon indulhat meg a forgalom a Duna felett. Az úszódarukat még jó darabig láthatjuk majd a Rákóczi hídnál

Mindeközben kezdetét vette a középső hídszerkezet egyes tartozékainak bontása is. Egyelőre csak az üzemi járdát és az ahhoz tartozó korlátot bontották el, de hamarosan megkezdődik az acélszerkezet darabolása és elszállítása is, ami – akárcsak az építés – a vízről fog történni.

A Clark Ádám és a Hebo lift-8 úszódarukat mostantól gyakrabban lehet majd mozgásban látni az Összekötő vasúti híd környékén, ugyanis az építés mellett a bontásban is főszerepet játszanak. Mindez azért szükséges, mert a munkák révén nemcsak új vágány épül, hanem a régi, rossz állapotú vasúti hidakat is kicserélik.

Ennek a nagyszabású fejlesztésnek dolgoznak az első ütemén
A Déli Körvasút – a BFK és a NIF együttműködésében megvalósuló – fejlesztésének célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson és nagyobb szerephez jusson Budapest közlekedésében.
Ilyen nagyságú és jelentőségű vasútfejlesztés Budapest belső területén több mint 100 éve nem történt

Hosszú évtizedek óta ez az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbb vonatkövetéssel az ingázók mellett a városban közlekedők hasznát is szolgálja. A fejlesztés eredményeként a szakaszon az elővárosi vonatok 10-15 percenként járhatnak majd, összekötve az érdi, budaörsi és környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, a Soroksári út térségét és a Déli Városkaput, valamint a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval.

Forrás: (további képek) https://magyarepitok.hu/aktualis/2021/02/68-ev-utan-eloszor-uj-vagany-szeli-at-a-dunat-merfoldko-a-deli-korvasut-fejleszteseben
Szíjj László több mint 120 millió forintot adományozott az SMA-s kisfiú, Zsombor kezelésére!
https://szamokadatok.hu/Post/2951/Szijj_Laszlo_tobb_mint_120_millio_forintot_adomanyozott_az_SMA-s_kisfiu_Zsombor_kezelesere
Így beszél Dobrev a kétkezi munkásokról
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/878025836274864
2000 milliárdos vasútfejlesztési program indul!
Többek közt a Déli körvasút fejlesztése, a Nyugati és a Déli pályaudvarok közötti átmenő vasúti rendszer kialakítása és a járműpark fejlesztése is a stratégia része. https://szamokadatok.hu/Post/2843/Klimahiszti_helyett_2000_milliardos_vasutfejlesztesi_programot_jelentett_be_Furjes_Balazs

Címkék: Budapest  Fejlődés 

Kalapács alatt a budapestiek vagyona!

Gyurcsányék mindent eladnak, pont mint 2010 előtt!

Kalapács alatt a budapestiek vagyona!

Ők meggazdagodnak (még jobban) - a budapestieket meg kifosztják!

👉Parkok, iskolák, kastélyok, értékes telkek! Minden eladó!
74 ingatlan eladása van folyamatban jelenleg is!
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ oldalán fent van a lista, kész paradicsom a haveroknak, lehet fosztogatni!
https://www.bfvk.hu/ingatlan-es-ingosag-kinalat/

Felgyorsítja Karácsony Gergely a fővárosi ingatlanok kiárusítását: márciusig összesen kétmilliárd, az év végéig pedig nyolcmilliárd forintot meghaladó bevételt várnak a telkek, épületek eladásából.

A Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat által legmagasabb áron meghirdetett ingatlanegyüttes már vevőre is talált. A XXIII. kerületi Szentlőrinci úton található kilenc darab telekre nettó hatszázmillió forintos vételáron találtak nyertes pályázót, de a II., III., XI. és XVIII. kerületekben is sikerrel hirdettek meg ingatlanokat. Ezekért összesen nettó 1,1 milliárd forint bevételhez jut a fővárosi önkormányzat.

Piaci pályázaton keresnek gazdát még további hét ingatlannak, ezek eladásából további minimum félmilliárd forintot remél a Városháza, de több pályázó esetén az árak feljebb kúszhatnak, mint ahogy történt a már nyertes pályázatok esetében. E csoportból egy XIV. kerületi, Öv utcai ingatlan a legmagasabb árfekvésű, amelyet minimum 218 millió forintért kínálnak Karácsonyék.

A Városháza az első negyedévben, vagyis márciusig összesen tizenhárom ingatlant tervez eladni, és ezekből csaknem kétmilliárd forint bevételre számít – tájékoztatta lapunkat a fővárosi önkormányzat. Idén összesen 72 ingatlant bocsátanak áruba, és ezekből megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt várnak.

Úgy tűnik, a főváros kiárusítja a családi ezüstöt, a korábbi ciklusban nem volt ugyanis példa arra, hogy egyszerre ennyi ingatlan adjanak el. Már tavaly próbálkozott a Városháza egy pilisszántói, egykor iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély eladásával is, 341 millió forintos áron. Lapunk úgy tudja: a pályázatra jelentkezett vevő, ennek ellenére a főváros felfüggesztette az eljárást, miután egyeztetett a helyi önkormányzattal.

Érdekes kérdés, hogy a főpolgármesternek miért lett ennyire sürgős a fővárosi vagyon kiárusítása. Ami a főváros pénzügyeit illeti, Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár korábban leszögezte, hogy

2021-ben működésre 116 milliárd forintot kap Budapest a kormánytól, ez egyharmaddal több, mint tavaly volt.

Továbbá kétszázmilliárd forintot biztosítanak a 3-as metró felújítására és hatvanmilliárd forintot költenek városfejlesztésre, például a pesti alsó rakpart felújítására vagy a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítására. Orbán Viktor kormányfő pedig a parlamenti tavaszi ülésszak első felszólalásában közölte, hogy az uniós források negyvennégy százalékát Budapest kapja.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/karacsony-dobra-veri-a-fovaros-vagyonat-9410489/
Lista: ez csak a Fővárosi Önkormányzat eladó ingatlanai, de a kerületekben is megy a közvagyon elherdálása, a pénz felélése.
https://www.bfvk.hu/ingatlan-es-ingosag-kinalat/

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest 

Egy év alatt csaknem százmilliárdot tapsolt el Karácsony Gergely

"Budapest Mindenkié!" Jah, nem. Budapest csak a haveroké

Egy év alatt csaknem százmilliárdot tapsolt el Karácsony Gergely

Hollik István: A számok azt mutatják, hogy a kormány együttműködik az önkormányzatokkal, az ellenzéki városok a válság ellenére gyarapodtak. Budapest vezetése valamit nagyon nem ért

Budapest városvezetése katasztrofálisan gazdálkodik a főváros vagyonával, ez derül ki az államkincstárnak elküldött elmúlt évi mérlegből. Miközben több ellenzéki vezetésű megyeszékhely – például Miskolc vagy Szeged – a koronavírus-járvány ellenére is jelentősen növelte vagyonát, Budapest majdnem százmilliárdot veszített Karácsony Gergely főpolgármester irányítása alatt.

Az elmúlt időszakban számos balliberális városvezető panaszkodott, hogy a települése nehéz helyzetbe került a kormány intézkedései nyomán, ám úgy tűnik, hogy a tények ismét megcáfolják a pánikkeltőket. A vártnál sokkal kedvezőbbek az önkormányzatok gazdál­kodását mutató mérlegadatok.

A helyi önkormányzatok feb­­ruár elején küldik meg elmúlt évi elő­zetes mérlegüket a Magyar Államkincstárnak, így a saját maguk által készített összeállítás ad képet a tevékenységükről. Ezekből az adatokból az derül ki, hogy a koronavírus-járvány ellenére több vidéki nagyváros is jelentős mértékben gyarapodott, ám Budapesten megkezdődött a korábbi városvezetés idején felhalmozott értékek felélése.

Egyetlen esztendő alatt Budapestnek 94 milliárd forinttal csökkent a vagyona, 2181 milliárd forintról 2087 milliárdra. A 82 milliárdos államkötvény-állományból 69 milliárdot használt fel a főváros, az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok 11 milliárddal, egyéb kötvényei 14 milliárddal, pénzeszközei tízmilliárddal apadtak. Az elmúlt évben Budapest saját tőkéje is 24 milliárd forinttal lett kevesebb.

A 2020-as gazdálkodást tükröző számok különösen akkor megdöbbentők, ha az ellenzéki vezetésű fővárosi kerületekkel vagy megyei jogú városokkal összehasonlítjuk. Szeged vagyona 8,5 milliárddal növekedve 303 milliárdra emelkedett, míg Miskolcé 242 milliárdról 249-re, azaz hétmilliárddal lett több a járvány ellenére. A baloldali koalíció belső harcaitól sújtott Eger jóval szerényebben, de a hatalmi küzdelmek ellenére is hétszázmillióval gyarapodott.

A fővároson belül sem törvényszerű a vagyonfelélés, erre a XI. kerület a példa. A Hitlert dicsőítő DK-s polgármester, László Imre ugyan számos botrányt kavart, valamint gazdasági visszaéléseket is felvetettek Újbuda gazdálkodása kapcsán, ám 1,8 milliárddal a válság idején is vastagabb lett a kerület. Az ugyancsak DK-s vezetésű Óbuda csupán hatvanmilliós veszteséggel zárt, azonban a gyurcsányista zászlóshajó, Erzsébetváros igazolta Niedermüller Péter korábbi kijelentését, amikor arra utalt, hogy ő nem ért a polgármesterséghez.

„Niedermüller Péter a Hunvald-korszak embereiben bízik, akik elherdálták az önkormányzat vagyonát, és azokat támadja, akik mindezt megpróbálták rendbe tenni” – nyilatkozta még tavaly decemberben Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, bár akkor még nem tudhatta, hogy egy év alatt Niedermüller csapata saját közlésük szerint hétszázmilliót tapsolt el. Ez ugyan nem tűnik rettenetesen soknak, a VII. kerület nem csupán méreteiben apró, gazdálkodási lehetőségei is eltörpülnek az említett településektől, így ez a hétszázmillió Erzsébetváros vagyonának mintegy másfél százaléka.

Még szerencse, hogy Karácsony – Niedermüllerrel szemben – „ért” a városvezetéshez, hiszen a budapestiek 94 milliárdos vesztesége arányaiban tekintve háromszorosa a VII. kerületinek, és ha a főpolgármester nem lenne ilyen felkészült, egy év alatt a 4,5 százalékos vagyonvesztésnél több is érhette volna a fővárost. Budapest értékcsökkenése a szegedi és a miskolci háromszázalékos gyarapodás tükrében nehezen magyarázható.

Mi azonban tettünk egy kísérletet, megkerestük a fővárosi önkormányzatot, hogy feleletet kaphassunk a drámainak tűnő veszteségekre, ám lapzártánkig nem érkezett válasz.

Bagdy Gábor, KDNP-s fővárosi képviselő, aki Tarlós István idején a pénzügyi főpolgármester-helyettes volt, lapunknak óvatosan fogalmazott: „Az elmúlt esztendő minden gazdálkodónak nehezebb volt, de az egyértelmű, hogy megrendült a főváros anyagi helyzete, fekete-fehéren kiderült, hogy fenntarthatatlan gazdálkodás zajlott, amit azért tudott a jelenlegi vezetés folytatni, mert rendkívül jó állapotban vették át Budapestet.”

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint „a számok azt mutatják, hogy a kormány együttműködik az önkormányzatokkal, jól jelzik ezt a vidéki ellenzéki városok teljesítményei, amelyek a válság ellenére gyarapodtak. Az is egyértelműen kiderül az adatokból, hogy Budapest vezetése valamit nagyon nem ért, ezért következhetett be ilyen mértékű vagyonvesztés” – értékelt a Magyar Hírlapnak Hollik István.

Nyugodtan nevezhetjük Budapestet a legszerencsésebb adottságú településnek, amit alátámaszt, hogy a KSH kimutatása szerint 2019-ben a magyar vállalkozások forgalmának 41,2 százaléka realizálódott a fővárosban. A 2020. évi költségvetésben a Gazdaságvédelmi Alapból közvetlenül gazdaságfejlesztésre mintegy háromezermilliárd forintot fordított a kormányzat. Az adatok szerint ezen belül a direkt finanszírozás harminc százaléka szintén fővárosi fejlesztéseket takart, ennek ellenére jött össze a tekintélyes vagyonvesztés.

Márpedig a főváros gazdálkodása nem épülhet folyamatosan a külső forrásokra, ahogy erre Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában is utalt. „Nagyon sokan cserélnének Budapesttel” – szögezte le a miniszterelnök. „Az összes állami támogatás 44 százaléka került Budapestre. Ez a kivéreztetés? Erős Magyarországhoz, erős fővárosra van szükség. Ha Budapest támogatási aránya a jövőben csökken, az inkább az igazságosság felé viszi el majd az országot” – mondta Orbán Viktor.

👉Még több "Karácsony": https://szamokadatok.hu/Search?q=karácsony
👉Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210219-egy-ev-alatt-csaknem-szazmilliardot-tapsolt-el-karacsony-gergely

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest 

Közbeszerzés vagy "közbe' szerzés"? Nem mindegy!

Meghiúsult Karácsonyék milliárdos közbeszerzése

Közbeszerzés vagy "közbe' szerzés"? Nem mindegy!

A Közbeszerzési Hatóságnak szemet szúrt a “testreszabott” pályázat, melyen csak és kizárólagosan az nyerhetett, aki rendelkezik Effie-díjjal, és azt 2017 és 2020 között kapta.
👉A Transparency nem "monitoroz"? Ilyenkor hol vannak? Miért kapják a közpénzmilliókat?

Újabb botrányos fővárosi közbeszerzés!

Meghiúsult az a csaknem egymilliárdos közbeszerzés, amelyben fél tucat önkormányzati társaság a reklámkampányai lebonyolítására keresett ügynökséget.
Visszavonta a médiavásárlási szolgáltatások beszerzésére kiírt közös közbeszerzését hét fővárosi tulajdonú társaság.

A (Közbeszerzési Hatóság) KDB február 1-jén elindította a jogorvoslati folyamatot, rá egy napra azonban az érintett cégek lefújták a tendert.
A nyertes a társaságok folyamatos, illetve kampányszerű kommunikációjához kapcsolódó médiaügynökségi, médiatervezési és médiavásárlási feladataiért felelt volna. A dokumentációban külön fontosnak tartották kitérni arra, hogy a cégek erősíteni kívánják az online felületeken való kommunikációjukat, így hangsúlyt kívánnak helyezni a Facebook- és a Google-platformon futó hirdetésekre.

Ami egyből szemet szúrt az illetékes hatóságoknak, hogy a főváros által kiírt pályázaton csak és kizárólagosan az nyerhet, aki rendelkezik Effie-díjjal.

Ezenkívül különös módon azt is kikötötték, hogy csak a 2017 és 2020 között kapott elismeréseket veszik figyelembe,
jóllehet az Effie-díjat 2002-től ítélik oda Magyarországon. Ezt a kitételt a KDB elnöke aggályosnak ítélte meg, ugyanis korlátozná a szabad versenyt, valamint egyenlőtlen feltételeket hoz létre a gazdasági szereplők számára.

👉Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20210216_ujabb_botranyos_fovarosi_kozbeszerzes
👉Karácsonyék a budapesti vendéglátósok helyett az NGO polipot tömik ki adófizetői milliókkal
https://szamokadatok.hu/Post/2146/Karacsonyek_a_budapesti_vendeglatosok_helyett_az_NGO_polipot_tomik_ki_adofizetoi_milliokkal
👉A baloldal bűnlajstroma (bővülni fog!)
https://szamokadatok.hu/Post/2918/Segedlet_Gyurcsany_evertekelo_beszedehez

Címkék: Budapest 

Karácsony Gergelyt ma mindkét Orbán cáfolta

Hazugság helyett valóság

Karácsony Gergelyt ma mindkét Orbán cáfolta

️ Karácsony Gergely nem kevesebbet állít, mint az, hogy a kormány nem egyeztet az önkormányzatokkal, Budapest pedig nem kap fejlesztési forrásokat.
️ A valóság ezzel szemben az, hogy 2020-ban az összes állami támogatás (uniós és hazai) 44 százaléka, 3 000 milliárd forint került Budapestre. A kormány pedig dokumentáltan egyeztet!

Orbán Balázs írta: A baloldali álhírgyártás újabb eleme az a vád, amely szerint Magyarország Kormánya nem konzultál az önkormányzatokkal az uniós források felhasználása ügyében. Ezt cáfolandó eddig is több konzultációra felhívó dokumentumot hoztunk nyilvánosságra, de most itt az újabb csomag: megkértem a kollégákat, hogy keressék meg az összes – baloldali és jobboldali – megyei jogú város vezetőjének küldött leveleket is. A kormány szapulása nem kormányzás, kedves baloldali városvezetők!
Forrás, a dokumentumok: https://www.facebook.com/orbanbalazsandras/posts/1523443811192585

Dömötör Csaba pedig megosztotta Orbán Viktor mai egyik felszólalását, melyben a Budapestnek 2020-ban folyósított állami (uniós és hazai) támogatásokról beszélt. 2020-ban az összes állami támogatás (uniós és hazai) 44 százaléka, 3 000 milliárd forint került Budapestre, a város számláján 122 milliárd forint volt év végén, ennyi pénze jó eséllyel az összes megyei jogú városnak összesen nem áll rendelkezésükre.
Videó: https://www.facebook.com/domotor.csaba.gov/posts/1378082759218262

Orbán Balázs ma a Parlamentben is remekelt! Jakab megkapta ami járt neki: https://www.facebook.com/orbanbalazsandras/videos/3734938236599985

Karácsony Gergely hazugságai: https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/4036942383005244

Még több "kivéreztetés"
2010 óta 1575 darab közösségi közlekedési járművet helyeztek forgalomba Budapesten
https://szamokadatok.hu/Post/2925/2010_ota_1575_darab_kozossegi_kozlekedesi_jarmuvet_helyeztek_forgalomba_Budapesten
Orbán elvonta Budapesttől a régi Ikarus 415-ös autóbuszokat és az éj leple alatt az összeset lecserélte új, euro6-os, alacsonypadlós Mercedes Conecto buszokra
https://szamokadatok.hu/Post/2805/Kivereztetes
A Dél-budai Centrumkórház annyiba fog kerülni, mint az összes stadion együttesen!
https://szamokadatok.hu/Post/2904/A_Del-budai_Centrumkorhaz_annyiba_fog_kerulni_mint_az_osszes_stadion_egyuttesen
700 milliárd forint a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire
https://szamokadatok.hu/Post/2719/700_milliard_forint_a_fovaros_es_Pest_megye_egeszsegugyi_fejleszteseire
Ez ám a "kivéreztetés!" 90 millióval lett gazdagabb Gyurcsány ügyvédje
https://szamokadatok.hu/Post/2667/Ez_am_a_kivereztetes_90_millioval_lett_gazdagabb_Gyurcsany_ugyvedje
Hahó! Budapesti balliberális szavazó! Kivel toltál ki? Orbánnal?
Nem. Saját magaddal toltál ki.
https://szamokadatok.hu/Post/2907/Haho_Budapesti_balliberalis_szavazo
Egy ideje nyomja már a "nem egyeztet" dumát, mindig lebukik.
https://szamokadatok.hu/Post/2906/Lebukott_Karacsony
Pénz van. Ész nincs!
Miközben minden közösségi program és rendezvény tiltva van, a balliberális moslékkoalíció szerint több pénz kellene közösségi programokra és rendezvényekre
https://szamokadatok.hu/Post/2870/Penz_van_Esz_nincs

Címkék: Budapest 

2010 óta 1575 darab közösségi közlekedési járművet helyeztek forgalomba Budapesten

Kivéreztetés? A valóságot nem lehet letagadni!

2010 óta 1575 darab közösségi közlekedési járművet helyeztek forgalomba Budapesten

Budapest villamoshálózata a ’60-as, ’70-es évek hálózati csonkolása óta első alkalommal szintén ebben az időszakban bővült. Ezzel egy időben 393 ezer négyzetméter zöldfelületet (Normafa, Margit sziget, Orczy-park, Millenáris Széllkapu, 7 db családi sport-, és szabadidőpark, stb.) újítottak meg vagy hoztak létre. Ugyanebben az időszakban három egyetemi campus épült (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Testnevelési Egyetem), és további egy (Pázmány) előkészítése zajlik. Budapest tehát épült, nem rohadt. Az írás második feléből (vigyázat, spoiler!) pedig ki fog derülni, hogy ez a jövőben is így lesz.

Valakik az elmúlt 10 évben 2200 milliárd forintból fejlesztették ezt a várost. Ebből az elképzelhetetlenül hatalmas összegből évtizedek óta pusztuló műemlékeket (Várkert Bazár, Budai Vár, Pollack Mihály- féle Ludovika történeti épület, Zeneakadémia, Vigadó, Eiffel csarnok, Gül baba türbéje, stb.) újítottak fel, miközben 375 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át a (korábban valóban lerohasztott) kerületektől, Fővárostól, BKV- tól.

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogyan lett "kivéreztetve" Budapest 2020-ban
https://szamokadatok.hu/Post/2591/Igy_lett_kivereztetve_Budapest_2020-ban
Ebben a videóban sok egyéb mellett több tucat fejlesztést mutatunk be, melyek Budapesten valósultak meg.
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363
Ezek Tarlós fejlesztései (videó)
https://szamokadatok.hu/Post/2085/Karacsony_Gergelynek_kuldjuk_ezt_a_videot
Ez pedig a Tarlós által befejezett és elindított projektek (lista)
https://szamokadatok.hu/Post/1346/Pontot_teszunk_a_Tarlosnak_volt_9_eve_mantrazas_vegere

Forrás: https://szamokadatok.hu/Post/2911/Budapest_lerohasztasa

Címkék: Budapest 

Budapest “lerohasztása”

Az álhírgyártól letagadják a valóságot, ezért segítsük közösen a valóság terjesztését

Budapest “lerohasztása”

Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogyan lett "kivéreztetve" Budapest 2020-ban
https://szamokadatok.hu/Post/2591/Igy_lett_kivereztetve_Budapest_2020-ban
Ebben a videóban sok egyéb mellett több tucat fejlesztést mutatunk be, melyek Budapesten valósultak meg.
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363
Ezek Tarlós fejlesztései (videó)
https://szamokadatok.hu/Post/2085/Karacsony_Gergelynek_kuldjuk_ezt_a_videot
Ez pedig a Tarlós által befejezett és elindított projektek (lista)
https://szamokadatok.hu/Post/1346/Pontot_teszunk_a_Tarlosnak_volt_9_eve_mantrazas_vegere

Most pedig nézzük, hogyan fog fejlődni a város 2021-ben
(+ lista a cikk végén)

Schneller Domonkos: A 444 „nagyon másik mozit néz”
A papír sok mindent elbír. Sokszor látni azt, hogy bizonyos orgánumok a valóságnak csak egy – általuk bemutatásra alkalmasnak gondolt – vékony szeletét mutatják be, esetleg egyoldalúan vagy épp torz optikán keresztül láttatják – Schneller Domonkos, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár az alábbiak szerint reagált a 444.hu hírportál írására, melyben „Budapest lerohasztásáról” írnak és arról, hogy „a fővárosnak járó EU-s támogatások 80 százalékát a kormány akarja elosztani, főleg az atlétikai stadion környékére”.

A 444.hu, és persze a nyomában sok más hírportál most valahogy nagyon másik mozit néz. Lehet-e mindez véletlen? Aligha. Talán reménytelen, de én most mégis megpróbálok egy bátortalan kísérletet tenni az EU-s forrásokkal kapcsolatos értekezés összevetésére a tényekkel. Nézzük hát az állításokat, és vizsgáljuk meg, vajon kiállják-e a valósággal való összevetést!

Egy.
Az első állítás magából a cikk címéből következik: valaki vagy valakik tudatosan (?) le akarják rohasztani Budapestet. Ez az állítás hamis.

A valóság ezzel szemben az, hogy valaki vagy valakik az elmúlt 10 évben 2200 milliárd forintból fejlesztették ezt a várost. Ebből az elképzelhetetlenül hatalmas összegből évtizedek óta pusztuló műemlékeket (Várkert Bazár, Budai Vár, Pollack Mihály- féle Ludovika történeti épület, Zeneakadémia, Vigadó, Eiffel csarnok, Gül baba türbéje, stb.) újítottak fel, miközben 375 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át a (korábban valóban lerohasztott) kerületektől, Fővárostól, BKV- tól.

Eközben 1575 darab közösségi közlekedési járművet (villamos, busz, troli, metrószerelvények) helyeztek forgalomba. Budapest villamoshálózata a ’60-as, ’70-es évek hálózati csonkolása óta első alkalommal szintén ebben az időszakban bővült. Ezzel egy időben 393 ezer négyzetméter zöldfelületet (Normafa, Margit sziget, Orczy-park, Millenáris Széllkapu, 7 db családi sport-, és szabadidőpark, stb.) újítottak meg vagy hoztak létre. Ugyanebben az időszakban három egyetemi campus épült (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Testnevelési Egyetem), és további egy (Pázmány) előkészítése zajlik. Budapest tehát épült, nem rohadt. Az írás második feléből (vigyázat, spoiler!) pedig ki fog derülni, hogy ez a jövőben is így lesz.

A második állítás szerint Magyarországnak összesen 11 ezer milliárd forint EU-s támogatás jut 2021 és 2027 között. Ez igaz.

Ebből, ha a kormány nem tenne meg mindent (lásd később) azért, hogy Budapestre sokkal több jusson, mint amennyi az EU-s szabályok alapján járna, kevés jutna ide, ez részben igaz. Magyarázat nélkül mégis hamis. Budapest ugyanis fejlett régiónak minősül az EU-ban, ezért nagyon kevés pénzt kap a területi alapon kiosztott forrásokból. Ez már az előző időszakban is így volt. A Budapestnek jutó forrást az ország 11 ezer milliárdos forrástömegével összevetni (amiben ráadásul az agrárpénzek is benne vannak) az olvasó szándékos megtévesztésének minősül.

A következő állítás, miszerint a fővárosnak 5 milliárd forintot ad a kormány, ugyanakkor többszörösen, súlyosan valótlan.
A cikk ugyanis a Budapestnek járó ERFA-forrás 20 százalékát próbálta kiszámolni. Nem sikerült. Budapestnek (az EU szabályai szerint és következtében) a kötelező hazai társfinanszírozással együtt járó ERFA-pénze 60 milliárd forint (szemben a vidék több mint 5000 milliárdos ERFA-forrásával). Ennek a 60-nak a 20 százaléka 12 milliárd forint, nem pedig 5. Valószínűleg csak a hazai társfinanszírozás nélküli forrást számolták, ami az összeg 40 százaléka, de ez téves.

Az említett 60 milliárd forint további részét valóban kiemelt projektekre költi el a kormány, mégpedig parkfejlesztésekre, ami (reméljük) aligha áll szemben a Fővárosi Önkormányzat preferenciáival, a konkrét projektek ráadásul csak akkor valósulnak meg, ha a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában arról a Kormány és a Főváros megállapodik – azaz valójában minden budapesti fejlesztésbe van beleszólása a Fővárosnak. Mi több, ezeknek a parkfejlesztéseknek az előkészítését a kormány több mint egymilliárd forintból már megkezdte (Városmajor, Gellért-hegyi közpark), sőt, van, ahol már a tervező kiválasztása is zajlik (új csepeli közpark).

A cikk Budapest kisemmizése újabb bizonyítékaként láttatja, hogy ennek a 60 milliárd forintnak miért csak a 20 százaléka (újra: nem 5, hanem 12 milliárd forint) fölött diszponál a Főváros. Fontos emlékeztetni: Tarlós István idején ez az arány 15 százalék volt 20 százalék helyett. Azaz: a Fővárosi Önkormányzat nagyobb arányban diszponálhat a források fölött, mint Tarlós István idején. A 2014–2020 közötti VEKOP-ból (ahol Budapest ERFA-pénze volt), 15 százaléknyi forrás jutott az önkormányzatoknak. A kormány mostani ajánlata ennél bőkezűbb – összhangban azzal, hogy a Budapesten kívüli területeknek juttatott ERFA-pénznek (tehát Debrecen, Győr, Székesfehérvár stb.) is 80 százalékát ágazati elven költi el a kormány és 20 százalékát adja az önkormányzati szférának, Budapest tehát nem részesül rosszabb elbánásban, mint a vidék. Így hát az állítás ismét csak hamis.

Kettő.
A cikk azt állítja, hogy „főleg” az Atlétikai Stadion környékére költené a kormány Budapest EU-s forrásait. Ez teljes nonszensz, légből kapott.
Az Atlétikai Stadion (amelynek megépülését amúgy – a körülötte megvalósuló park elkészülte esetén – egy közelmúltbeli kutatás szerint a ferencvárosiak 80 százaléka támogatja) semmilyen módon nem finanszírozható az EU forrásaiból, ráadásul a kivitelezői szerződést tisztán hazai forrásokból már a tavalyi évben aláírta az építtető BMSK. Tehát nemcsak, hogy nem költi, de nem is költhetné erre az EU-s forrásokat a kormány.

Három.
És hogy miért, hogyan tervezi egyéb, a fővárosnak alanyi jogon nem járó forrásokból fejleszteni Budapestet a kormány a következő 7 évben?

Mivel Budapest (mint azt feljebb már láthattuk) fejlett, és az uniós szabályok szerint összesen 60 milliárd forint ERFA-t kaphatna, a kormány ezt a korábbi időszakoknál jóval bőségesebben kompenzálja egyéb EU-s forrásokból, a Kohéziós Alapból és az RRF-ből (a 444 írása szerinti „mentőcsomag”, helyesen: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz). Magyarország még nem közölt végleges projektlistákat, de a jelenleg ismert állapot szerint az RRF-ből 745 milliárd forintot, a tervezett új IKOP-ból jóval több, mint 500 milliárd forintot fordít budapesti fejlesztésekre a kormány.

Hogy mire? Például a napi 245 ezer utast szállító HÉV-hálózat teljes, sok százmilliárd (!) forint összegre rúgó megújítására, amelynek keretében egyebek mellett mélyalagútban vinnék be a Kálvin térig Budapest teljes déli részének lakosságát. Ezen felül szintén uniós forrásokból újul meg a gödöllői és a szentendrei vonal, továbbá kapnak több százmilliárd forint értékben mintegy 71 db új, klimatizált, halkan suhanó szerelvényt (az 50 éves, valóban „lerohadt” mai járművek helyett) a HÉV-vonalak. Úgy is lefordíthatjuk: sok százezer budapesti.

Olyan forrásokból, amelyeket egyébként az ország bármely más területén elkölthetne a kormány.
És hogy mit adnak nekünk még a rómaiak, mindezen felül?

Például sok tízmilliárd forint összeg van betervezve a néhány héttel ezelőtt fáradt olajjal részben tönkretett Ráckevei – (Soroksári-) Duna-ág revitalizációjára. Szennyvíz, élőhely-helyreállítás, a Kvassay zsiliptől egészen a Tassi műtárgyig, azaz közel 57 kilométeren. Ha sikerrel megvalósul, ez lesz az elmúlt évtizedek legnagyobb egybefüggő, a biodiverzitást szem előtt tartó környezetvédelmi beruházása Budapesten.

Mindezen felül a berlini S-Bahn példáját szem előtt tartva, szintén EU-s források terhére megépíti sok százmilliárd forintból azt a Déli körvasút projektet, amely gyors, gyakran közlekedő, kényelmes gyűrűirányú összeköttetést teremt az elővárosok, Újbuda, Ferencváros, illetve Kőbánya között: a déli vasúti összekötő híd elemeinek cseréje ennek a projektnek a keretében már jelenleg is zajlik.

Mindeközben hazai forrásokból új hidat tervez a kormány dél-Budapestre, illetve sok százmillió forintot adott a Fővárosi Önkormányzatnak a város ezután következő, északon megvalósuló hídjának, az Aquincumi hídnak a megvalósíthatósági tanulmányára. Rendbe teszi a szintén rohadó Citadellát, befejezi a Fővárosi Önkormányzat helyett a félbehagyott Biodómot, villamosvonalat hosszabbít a Műegyetem rakparton…és lehetne sorolni, napestig.

Na, hát így rohasztja a kormány Budapestet 2021-ben.

Új buszok
https://szamokadatok.hu/Post/2805/Kivereztetes
Klímahiszti helyett: 2000 milliárdos vasútfejlesztési programot jelentett be Fürjes Balázs
https://szamokadatok.hu/Post/2843/Klimahiszti_helyett_2000_milliardos_vasutfejlesztesi_programot_jelentett_be_Furjes_Balazs
A Dél-budai Centrumkórház annyiba fog kerülni, mint az összes stadion együttesen!
https://szamokadatok.hu/Post/2904/A_Del-budai_Centrumkorhaz_annyiba_fog_kerulni_mint_az_osszes_stadion_egyuttesen
Új iskolák
https://szamokadatok.hu/Post/2775/Aki_iskolat_epit_a_jovot_epiti_Varga_Mihaly
Finisben a Budapest–Hatvan (80a) vasútvonal korszerűsítése!
https://szamokadatok.hu/Post/2769/Finisben_a_BudapestHatvan_80a_vasutvonal_korszerusitese
Új híd (és már hazudnak ezzel kapcsolatosan is)
https://szamokadatok.hu/Post/2735/Alhirek_vs_valosag_a_jelenleg_meg_csak_tervezoasztalon_levo_Galvani_hiddal_kapcsolatosan
700 milliárd forint a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire
https://szamokadatok.hu/Post/2719/700_milliard_forint_a_fovaros_es_Pest_megye_egeszsegugyi_fejleszteseire
A kormány évente százmilliárdokat biztosít Budapest fejlesztésére és működésére
https://szamokadatok.hu/Post/2718/A_kormany_evente_szazmilliardokat_biztosit_Budapest_fejlesztesere_es_mukodesere
Liget Budapest Projekt - a képek magukért beszélnek
https://szamokadatok.hu/Post/2653/Liget_Budapest_Projekt_-_ezt_tamadtak_es_a_mai_napig_tamadjak_a_liberalis_diktatura_hazai_kepviseloi

Forrás: https://vasarnap.hu/2021/02/11/schneller-domonkos-a-444-nagyon-masik-mozit-nez/

Címkék: Budapest  Kettős mérce