Címke: Adó

Magyarország a második legnagyobb adócsökkentő!

Magyarország a második legnagyobb adócsökkentő!

Emlékeztető a feledékenyeknek: A Személyi jövedelemadó a baloldali kormányok idejében 18% volt, amit a "szuperbruttónak" nevezett további sarc 21,58%-ra emelte.
A kétkulcsos adózás miatt a "gazdagok", akik valójában a középréteg volt 32% személyi jövedelemadót fizettek, amit ugyancsak a "szuperbruttónak" nevezett további sarc 40,64%-ra emelt.

Most az SZJA egységesen 15%, aki többet keres, az most is többet adózik (300 ezer forint adója 45 ezer, 600 ezer forint adója 90 ezer forint). Köszönjük, Magyarország Kormánya!

Magyarország továbbra is őrzi élvonalbeli helyét az adócsökkentési rangsorokban, az OECD szerint hazánkban javult a második legnagyobb mértékben az adóterhelés - tájékoztatott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta: az OECD Tax Policy Reforms 2020 tanulmánya szerint 2017 és 2018 között az Amerikai Egyesült Államok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékponttal a GDP-arányos adóterhelés.

A magyar kormány kezdettől - még a koronavírus-járvány okozta gazdaságvédelmi intézkedések keretében is - az adócsökkentés politikáját választotta. 2010 óta folyamatosan csökkennek a munkát, a vállalkozásokat és a családokat terhelő adók, és amióta csökkennek az adók, nő a foglalkoztatás, nő a gazdaság és nőnek a bérek is - hangsúlyozta Varga Mihály.

A magyar eredmény azért is példaértékű, mert nemcsak rövidtávon, hanem 10 éves időtávot tekintve is csökkentek az adók - emelte ki a tárcavezető.

Mint mondta: míg az országok 70 százalékánál adóemelést mértek, Magyarországon a 2008-as 39,5 százalékról 2018-ban 36,6 százalékra csökkent a GDP-arányos adóterhelés, ezzel Írország után hazánkban volt a legnagyobb mértékű az előrelépés. A tanulmány szerint 2018-ra 39 országból 28 államban - például Görögországban, Franciaországban, Portugáliában, Szlovákiában - a bruttó hazai termékhez viszonyított adó magasabb lett, mint 2008-ban volt.

Az OECD kiemelte többek között a szociális hozzájárulási adó, valamint a társasági adó csökkentését. Ez utóbbi 9 százalékos mértéke a legalacsonyabb az Európai Unióban - emlékeztetett Varga Mihály.

Kiemelte: a kormány idén is folytatta az adócsökkentő politikáját: január 1-jétől a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosított, emellett minden dolgozó nyugdíjast mentesített a járulékfizetés alól. A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődött, illetve a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal csökkent. Július 1-jétől újabb két százalékponttal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó.

A koronavírus-járvány káros hatásai miatt bevezetett adókönnyítések pedig több mint százmilliárd forintot hagytak eddig a családoknál és a vállalkozóknál - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200904-magyarorszag-a-masodik-legnagyobb-adocsokkento
https://szamokadatok.hu/Post/1808/Baloldali_hazugsagok_a_median_jovedelemrol_es_a_tobbkulcsos_adorol_Az_egykulcsos_adoval_is_tobbet_fizet_az_aki_tobbet_keres
https://szamokadatok.hu/Post/171/Szamok_-_a_szemelyi_jovedelemado
Eredeti dokumentum, amire a cikk hivatkozik: https://read.oecd.org/10.1787/7af51916-en?format=pdf

Címkék: Adó 

A balliberálisok saját szavazóikat büntetnék a többkulcsos adóval, régió-szintű elemzés

Baloldali hazugságok a medián jövedelemről és a többkulcsos adóról - 3. rész

A balliberálisok saját szavazóikat büntetnék a többkulcsos adóval, régió-szintű elemzés

Az előző részben társadalmi hatások és lehetőség szempontjából vizsgáltuk meg és vetettük el a többkulcsos, azaz progresszív adózást. Ebben a posztban arra fókuszálunk, hogy amennyiben 2022-ben a balliberális szivárványkoalíció kerülne hatalomra és így újra bevezetnék a többkulcsos adózást, akkor ez a lépés az ország mely területeit érintené leginkább hátrányosan.
2020 első félévében a bruttó átlagkereset 395 ezer forintra emelkedett. Ez egy országos átlag, amely régiónként eltérő. Míg Budapestet az első félévben bruttó 493 ezer forintos átlagkereset jellemezte, addig Pest megyében 363 ezer forint körül alakult az átlagkereset. A teljes Közép-magyarországi régió 464 ezer forintos átlagkeresettel bírt. Pest megyéből nagyon sokan ingáznak Budapestre, bár Fejér, Nógrád vagy Komárom-Esztergom megyéből is gyakori a bejárás/távmunka. Közép-Dunántúlon 375 ezer, Nyugat-Dunántúlon 373 ezer, Dél-Dunántúlon 333 ezer, Észak-Magyarországon 317 ezer, Észak-Alföldön 304 ezer, Dél-Alföldön 320 ezer forint volt a bruttó átlagkereset 2020 első félévében.

A KSH megyei/régiós adatai a cég székhelyét veszik alapul, azonban ez jó indikátor a régióban lakók keresetére. Ugyanis a tapasztalat szerint, egy budapesti székhelyű cég vidéki telephelyén alacsonyabb béreket fizet és fordítva.
Korábban már megvizsgáltuk, hogy a 2018-as parlamenti választás listás szavazatai hogyan oszlottak meg régiókra lebontva. Budapestiek 38,2%-a szavazott a Fideszre, a többség az ellenzéket támogatta. Pest megye lakosságának 46,2%-a Fidesz-szavazó, a maradék szivárványos. A fennmaradó régiókban 47,2%-tól egészen 54,7%-ig terjedt a Fidesz-szavazók aránya, tehát itt sokkal kevesebb balliberális szavazóról beszélünk.

Ebből az következik, hogy Budapesten élők és a sok esetben Budapesten dolgozó Pest megyei lakosok, akik magasabb bért kapnak és nagyobb eséllyel élnek luxusnyomorban, inkább ellenzéki, szivárványos szavazók. Míg a vidékiek, akik inkább Fidesz-szavazók, alacsonyabb bért keresnek. Nyilván az alacsonyabb bérek mellé valamelyest olcsóbb élet és életvitel is társul, olcsóbb ingatlanárakkal.

Tudjuk, hogy az egykulcsos adó esetében mindenki ugyanakkora arányát adózza a fizetésének, míg a többkulcsos adórendszerben bizonyos összeg(ek) felett és arra eső részre magasabb adókulcs érvényesül. Ebből adódóan a Budapest és környékén lakók nagyobb eséllyel érnék el a magasabb adókulcs összeghatárát, így többet adóznának, kevesebb nettó maradna.
Tehát a sok jómódú budapesti és Budapest környéki ellenzéki szavazó a saját pénztárcája ellen döntene, ha 2022-ben az ellenzéki szivárvány-koalíciót támogatja. Egy módon tudják megvédeni a fizetésüket, ha nem támogatják a balliberális pártokat.

Lehetne differenciálni a kérdést megye és település szinten, de úgy gondoljuk, hogy régiós összevetésben is érthető és reális az elemzésünk.

Hivatkozások:
https://szamokadatok.hu/Post/1808/Baloldali_hazugsagok_a_median_jovedelemrol_es_a_tobbkulcsos_adorol_Az_egykulcsos_adoval_is_tobbet_fizet_az_aki_tobbet_keres
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli029b.html
https://szamokadatok.hu/Post/468/A_konzervativok_jobb_szulok

Címkék: Adó 

Baloldali hazugságok a medián jövedelemről és a többkulcsos adóról. Az egykulcsos adóval is többet fizet az, aki többet keres!

2. rész – Miért nem működik a többkulcsos adó Magyarországon

Baloldali hazugságok a medián jövedelemről és a többkulcsos adóról. Az egykulcsos adóval is többet fizet az, aki többet keres!

Az első részben (1) a mediánbérre fókuszáltunk, most a többkulcsos adóra térünk át. Megnézzük a kivezetésének körülményeit, majd megvizsgáljuk az előnyeit, de leginkább a hátrányait a hazai adózási környezetre fókuszálva.

Korábban kiszámoltuk, hogy a mediánbér 312-320 ezer forint között lehetett 2019-ben. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy a dolgozók 64-67%-a keres az átlagbér alatt a balliberálisok által hazudott 70-80%-kal szemben (2). A medián és az átlagbér egymáshoz vett aránya konform az Európai Unió többi tagállamával.

2009-ben, az utolsó igazi gyurcsányista adóévben évi bruttó 1.900.000 forint sávhatár alatt 18% SZJA-t kellett fizetni, e fölötti részre pedig 36%-os kulcsot alkalmaztak (3). A probléma mindössze annyi, hogy 2009-ben a bruttó átlagkereset 199.837 forintot tett ki (4), az 1.900.000 egy hónapra jutó része pedig 158.333 forint volt. Tehát ez azt jelentette, hogy a mediánbér környékétől, a sávhatár fölötti rész után már a magasabb adókulccsal (36%) adóztunk, azaz a szocialistáknak az emberek 50%-a már gazdagnak számított. „Fizessenek a gazdagok!” (5). Természetesen az adójóváírás intézményéről nem szabad elfelejtkeznünk, amely csökkentette az adóterheket, azonban a mediánbér környékére fokozatosan eltűnt. Cserébe már évekkel korábban eltörölték az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, illetve a háromgyermekes családokét nevetségesen alacsony összegben állapították meg.

2010-es adórendszer Oszkó Péter nevéhez fűződik, aki a korábbi pénzügyminiszterhez, Veres Jánoshoz képest legalább próbálkozott valamit „innoválni”. Bár a megvalósítás minősége csapnivaló. Bevezette a szuperbruttót, ami a bruttó bér 1,27%-a. Az ő adórendszerében 17%-ra csökkent az alsó adókulcs, valamint 32%-ra a felső adókulcs (5.000.000 forint felett). A probléma mindössze annyi, hogy az adót a szuperbruttóból számolták és a bruttón alkalmazták, így a 17% valójában 21,58%-ot jelentett, a 32% pedig 40,64%-ot. A sávhatár évi 3937000 forintra nőtt (havi 328083 forint). Ez abban az időben akkora összeg volt, hogy tényleg csak a társadalom alacsony hányada keresett ennyit. Tehát gyakorlatban a többkulcsos adó értelmét vesztette, ezzel párhuzamosan pedig rejtett adóemelést hajtottak végre, amikor 21,58%-ra emelték az SZJA-t a korábbi 18%-ról. Kész átverés!

A Fidesz a 2011-es adóévtől kezdve néhány lépésben kivezette mind a szuperbruttót, mind pedig a többkulcsos adót. Ezzel párhuzamosan bevezette a tisztességes családi adókedvezményt, hogy ne alanyi jogon járjon adójóváírás, hanem azoknak járjon tisztességes összeg, akik a jövőbe fektetnek. A családi adókedvezmény nevéből adódóan mindkét szülő jövedelmét figyelembe véve kerül megállapításra, nevével ellentétben a járulékokból is igénybe vehető.

A többkulcsos adó, azaz progresszív adózás pozitívumaként azt szokták megemlíteni, hogy így a gazdagabbak többet fizetnek, míg a szegényebbek kevesebbet, ezáltal csökkennek a társadalmi különbségek. Ha a kulcsok mértéke, a progresszivitás, a gazdasági szerkezet, a társadalmi rendszer, az adófizetési morál illeszkedik, akkor valóban a gyakorlatban is teljesül ez az elmélet. Azonban Magyarország és számos közép-kelet-európai állam (Balti államok, Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Csehország, Románia, Bulgária, Lengyelország), amelyek elvetették a többkulcsos adórendszert (6), nem illeszkednek az elméletbe.

A többkulcsos adó kivezetésével csökkentek a munkát terhelő adók (7), így a második legmagasabb adóterhet rovó EU-s tagállamból az átlagnál lényegesen jobbak közé kerültünk. A többkulcsos adó kivezetésével csökkentek a termelési költségek. Az általános ÁFA-kulcs 25%-ról 27%-ra való emelkedését bőven ellensúlyozta az SZJA-csökkentés (az egyetlen kulcs mértékét is) és a bérnövekedés. Ez a gazdaság versenyképességét erősítette.

Csökkent az adóelkerülés mértéke, amelyet egyértelműen a magas és többkulcsos jövedelmi adók okoztak. Alapvetően fehéredett a gazdaság, kevesebb lett a kényszervállalkozó és a borítékozás. Az alacsonyabb adók hatására a vállalatok több munkaerőt foglalkoztatnak, amely a foglalkoztatottság növekedése mellett a kereskedelmi forgalmat is növeli. Igaz, hogy ez enyhe ár-bér spirálhoz vezetett (infláció), de még így is alacsonyabb inflációról beszélhetünk, mint a balliberális kormányok idejében.

Fontos, hogy az említett adózási morál, így a jövedelmet terhelő többkulcsos, magas adók hatására kialakult adóelkerülés egyértelműen bizonyította, hogy Magyarországon nem a jövedelmet, hanem a fogyasztást célszerű jobban megadóztatni (ÁFA). Az alapvető élelmiszerek, gyógyászati cikkek, internet, stb. alacsonyabb ÁFA-kulccsal adózik, amely tekinthető amolyan adókedvezménynek is a szegényebb rétegek számára. Ugyanis a gazdagabbak sem fognak több tejet vásárolni, maximum a felesleges pénzüket Feröer-szigeteki utazásra költik.

A többkulcsos adózási rendszer nem ösztönöz a munkára. Mivel ha egy bizonyos határ felett keresünk, akkor az állam abból a részből arányosan és számszakilag is többet visz el.
A jól képzett munkaerő jogos elvárása a magasabb nettó jövedelem, amelyet a többkulcsos adó gátol. Ebből adódóan a többkulcsos adó a kivándorlást és az agyelszívást is hajtja.
Természetesen kezdetben csökkent a költségvetés SZJA-bevétele, amelyet mára már ledolgoztunk.

Az utóbbi években az egyedüli adókulcs is 15%-ra csökkent, amely minden munkavállalónak kedvező. Azok, akik a többkulcsos adót javasolják, figyelmen kívül hagyják a társadalmi rendszerünket, szemellenzőn keresztül nézik az utóbbi 10 évben elért eredményeket. De az is lehet, hogy irigyek pl. egy egyetemet végzett mérnökre, aki magasabban kvalifikált munkát végez, ezáltal több GDP-t is termel. Bocs, de miért is kellene ezt a mérnököt magasabb adókkal büntetni?

A balliberálisok bruttó 400-500 ezer forint között (2) állapítanák meg a felsőbb adókulcs sávhatárát, ha hatalomra kerülnének 2022-ben. Azaz nekik a fenti példában említett mérnök már gazdag, így büntetni kell. Nyilván büntetni kell az orvosokat is, akik 2019-ben átlagosan már bruttó 871 ezer forintot kerestek (8).

A baloldal a dolgozók hozzávetőleg 30%-át magasabb adókkal büntetné. Ezt egy módon tudjuk elkerülni: ne szavazzunk rájuk!

Forrás:
1. https://szamokadatok.hu/Post/1762/Baloldali_hazugsagok_a_median_jovedelemrol_es_a_tobbkulcsos_adorol
2. https://www.youtube.com/watch?v=Mp5fLQnXeY8
3. https://adozona.hu/archive/20090614_szja_savhatar_szuperbruttositas_atlagjove
4. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli012a.html
5. https://szamokadatok.hu/Post/1789/Botka_valasztas_elott_azt_hazudta_hogy_a_gazdagok_fognak_fizetni
6. https://privatbankar.hu/cikkek/ado/egykulcsos-ado-mi-lehet-a-regios-orulet-mogott-247425.html
7. https://novekedes.hu/elemzesek/bejott-e-az-egykulcsos-ado-itt-a-2010-tol-bevezetett-adoreformok-merlege
8. https://szamokadatok.hu/Post/1463/Egeszsegugyi_berfejlesztes_praxisok

Címkék: Adó 

Több mint 40 ezer négy- és többgyerekes anya élt az szja-mentességgel

Több mint 40 ezer négy- és többgyerekes anya élt az szja-mentességgel

Soha nem látott összeg marad idén a családoknál, hiszen az adókedvezményekkel 380 milliárd forintot spórolhatnak a szülők - mondta Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár. Hozzátette, idén több mint 44 ezer négy- vagy többgyermekes anya élt az új, világszerte példaértékű adókedvezménnyel, az szja-mentességgel.

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465

Tállai András hangsúlyozta: az első fél évben az újfajta adókedvezmény révén több mint 9,1 milliárd forintot hagyott a családoknál a kormány.

"A világszerte példaértékű, a négygyermekes anyáknak járó magyar adókedvezmény hármas részletszabályrendszere biztosítja, hogy a legnagyobb közteher megtakarítását a lehető legszélesebb körben lehessen igénybe venni" - fogalmazott Tállai András. A mentesség nemcsak a vér szerinti gyerek után jár, a már felnőtt gyerekeket is figyelembe veszik, és az szja-mentesség nem zárja ki a családi adókedvezmény igénybevételét. Így
az anya vagy a saját munkavállalói járulékából vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek utáni gyermekkedvezményt
- mondta.

A kormány családtámogató politikáját a koronavírus-válság sem tudta felülírni - jelentette ki Tállai András. A korábban bevezetett intézkedések tovább élnek, az állam az idén
minden eddigit meghaladó összeget hagy a családoknál
az adókedvezmények révén.

A négygyermekes anyáknak szóló új kedvezmény - az adatok tanúsága szerint - a nagycsaládos anyák munkájának megvédéséhez is jelentősen hozzájárult, hiszen a járvány legjobban sújtotta második negyedév időszaka alatt nemhogy nem csökkent, hanem nyolcszázzal nőtt a jövedelmet szerző, így adókedvezményre jogosuló négygyermekes anyák száma - hangsúlyozta az államtitkár.

Emellett a világjárvány káros hatásait mérséklő intézkedések is segítik a családokat. A hitelmoratórium révén az év végéig nem kell törleszteni a hiteleket, ez csaknem kétezermilliárd forintot hagyhat több százezer banki adósnál. Mintegy
60 ezer szülőt segített a kisgyermekes családoknak szóló kedvezmény,
amely a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat hosszabbította meg - sorolta az államtitkár.

Tállai András szerint jól mutatja a családok megbecsülését és segítését, hogy míg 2010-ben 12 milliárd forint adókedvezményben részesültek a szülők, addig idén ennek több mint harmincszorosával, 380 milliárddal számolhatnak.

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200819-44-ezer-negy-vagy-tobbgyermekes-anya-elt-az-adokedvezmennyel.html

Címkék: Adó  Család 

Az EU-ban is példaértékűek a magyarországi adófizetési könnyítések

Az EU-ban is példaértékűek a magyarországi adófizetési könnyítések

🔴🤍🟢 Az "APEH" Gyurcsányék idejében nem volt ilyen elnéző, a NAV most emberségből vizsgázott jelesre.

Az EU-ban is példaértékűek a magyarországi adófizetési könnyítések

A koronavírus-járvány miatt bajba jutottaknak érdemes fizetéskönnyítési kérelemmel fordulni az adóhivatalhoz, a hatóság az esetek 80 százalékában hagyja jóvá a kérelmeket - tájékoztatott Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A koronavírus-válságra válaszul számos adóügyi intézkedést hozott a kormány, amelyek legtöbbje, csak az ügyfélcentrikus adóhivatal közreműködésével lehetett és lehet eredményes - jelentette ki az államtitkár.

Szerinte a gyorsított áfakiutalások mellett közvetlen segítséget jelentett az adózóknak az Európai Unióban is egyedülálló magyar fizetés-könnyítési rendszer további bővítése is.

Március 11. és augusztus 8. között 71 907 méltányossági kérelem érkezett az adóhivatalhoz.

Mintegy hatezer volt ebből a koronavírusra specializált kérelem, amelyben még a veszélyhelyzet időszakában, illetve az azt követő 30 napban a cégek részére biztosított, a fizetendő adó csökkentését lehetővé tevő kedvezmény igénybevételére adtak be - részletezte az államtitkár, megjegyezve, hogy az érintetteknek eddig 574 millió forintnyi adót engedett el az adóhivatal.

Hangsúlyozta, hogy a kormány egyik legfontosabb elvárása a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben továbbra is az, hogy a járvány hatásait figyelembe véve méltányosan járjon el adóügyekben.

Megjegyezte, hogy erre továbbra is szükség van, bár a gazdaság teljesítménye a második negyedéves mélypontot követően már a kilábalás jeleit mutatja, ahhoz, hogy a gazdaság mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és az uniós átlagot jelentősen meghaladó növekedést érjen el, nélkülözhetetlen a méltányosság a vállalkozások adóügyeinek elbírálásában.

Ezért a Covid-19 káros hatásaira továbbra is hivatkozhatnak a családok, a lakosság és a vállalkozások is, azt az adóhivatal az eljárásokban figyelembe veszi - szögezte le Izer Norbert.

A méltányossági kérelmek a FAG01 és a FAM01 űrlapokon nyújthatók be. Annak, akinek a járvány hatására fizetési nehézsége keletkezett, érdemes a kérelemben beikszelnie azt is a kérelem indokai között - javasolta az államtitkár.

Az Európai Unióban is példaértékű adófizetési könnyítések, azon túl, hogy megoldhatják a cégek átmeneti fizetési nehézségeit, elősegíthetik a munkahelyek megtartását, és így jelentősen hozzájárulhatnak a magyar gazdaság növekedéséhez is - hangsúlyozta Izer Norbert.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200816-izer-norbert-148-milliard-forintnyi-adora-kertek-konnyitest-a-koronavirus-valsagban

Címkék: Adó 

Ízekre szedtük a 444 kamuvideóját

Hazugságok, csúsztatások, vélemények

Ízekre szedtük a 444 kamuvideóját

🔴🔴🔴 Ízekre szedtük a 444 nevű sorosblog egyik legújabb kamuvideóját. Ennyi hazugságot még Kálmán Olga sem volt képes egyetlen videóban összezsúfolni, a 444-nek sikerült a lehetetlen. A Számok 12 pontban cáfolja a balliberálisokat.
Csak erős idegzetűeknek, ez a 444 "remekműve" https://youtu.be/e6B6_BNBRj0

A videó nagyobb része (úgy 60%-a) véleményekből, érzelmi alapú és megalapozatlan, minden konkrétumot mellőző állításokból áll. Ezekre reagálni sem fogunk, mert nincs mire. Egyes esetekben 20 éve elhangzott nyilatkozatokat állítanak szembe a váratlan járványhelyzet miatt hozott rendkívüli intézkedésekkel, meg hasonló „finomságokkal” van tele a képzett álhírgyártók összeállítása. 20 éve például az oktatási és az egészségügyi intézmények önkormányzati fenntartásúak voltak, Gyurcsányék meg folyamatosan bezárták azokat, jelenleg ezek központi költségvetés és irányítás alatt állnak, és az állam folyamatosan fejleszti mindkét területet. A videóban elhangzott konkrét ügyeket pontokba szedve cáfoljuk.

‼️1. Diósgyőri vár: Hazugság, hogy a kormány vonta vissza a támogatási szerződést.

A valóság ezzel szemben az, hogy Veres Pál, Miskolc polgármestere több mint fél éven keresztül képtelen volt aláírni a szerződést. Ahogy megmelegedett Veres Pál széke, elkezdte szétverni a terveket! A konc reményében újabb és újabb műszaki változtatásokat akart átvinni az új városvezetés a tervekben! És a kormányzat még ezt is elfogadta. Jelentős volt a késés, de az idén február 20-án a kormány esélyt adott Veres Pálnak és csapatának, hogy érvényes szerződést kössenek a kivitelezővel. Veres Pál ehhez képest további két hónapig képtelen volt dönteni, és aláírni a kapcsolódó kivitelezési szerződést. Ha aláírja, ma Miskolc 1.5 milliárd forinttal gazdagabb

Teljes cikkünk a témában: https://szamokadatok.hu/Post/908/Valotlansagokat_allit_Veres_Pal_a_Diosgyori_var_15_milliard_forintot_erinto_forraselvonasarol

‼️2. Iparűzési adó: Hazugság, hogy a kormány elveszi az iparűzési adót, és főleg hazugság ezt úgy általánosságban mondani, minden településre értendően. A valóság az, hogy senki semmit nem vesz el.
Miről van szó:
A kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja a legalább 5 milliárd forint költségigényű, munkahelyteremtő és megtartó beruházásokat egy törvényjavaslat szerint. Mi a kormány célja? Megvédeni a munkahelyeket - se több, se kevesebb. Göd esetében a pénzt nem veszi el senki, a pénz a Megyei közgyűlés hatáskörébe kerül át, és helyben is lesz felhasználva a polgármesterekkel való szoros együttműködésben. Igaz lopni nem lehet majd, és ez nagy probléma számukra. Ha lesz több helyen is különleges gazdasági övezet, akkor ott sem vesz el a kormány semmit, a kormány ad - milliárdokat munkahelyteremtésre, amiből lesz sok új munkahely (ahogy 2010 óta 850 000 lett), abból meg fizetőképes lakosság lesz, mely helyben elköltve a pénzt erősítik az adott város, térség gazdaságát.
Gödön nem a Samsung gyár különleges gazdasági övezetté nyilvánítása a probléma, hanem a balliberálisok egymás közötti marakodása. A Kormány nem akarta ennek túszául ejteni a Samsung gyár több, mint 4000 munkavállalóját.

Teljes cikkeink a témában: https://szamokadatok.hu/Post/1019/Sir_a_baloldal_es_a_fakenews_mediajuk_mert_nem_tudjak_ELLOPNI_az_emberek_penzet
https://szamokadatok.hu/Post/1427/Ennyit_er_a_latszatkoalicio_a_szamlat_a_lakossag_fizeti

‼️3. Gépjárműadó: Hazugság, hogy ez jelentős elvonás, és az is, hogy ez „padlóra küldi az önkormányzatokat” A valóság az, hogy a járványkezelésre a kormány a GDP 20%-át fordítja, és mindenki kiveszi a részét a teherviselésből. Az önkormányzatoktól mindösszesen a bevételeik 1,13%-át kérte a kormány. Ennél sokkal több kiesése volt a munkavállalóknak, a cégeknek, a vállalkozóknak, az állami vállalatoknak, és magának az államnak is. A kormány mindig is segítette az önkormányzatokat, 2013-ban például 1200 milliárd forint adósságot vállalt át azoktól, most cserébe mindösszesen 34 milliárd forintot kért. Csak Budapesten több, mint 2000 milliárd értékű fejlesztés valósult meg, melyek jelentős része új bevételeket is hoz a városnak.
Az önkormányzatok jövőre a 34 milliárdos „sarc” 3,4-szeresét kapják vissza.

Teljes cikkeink a témában: https://szamokadatok.hu/Post/718/Balliberalis_polgarmesterek_alairasgyujtese
https://szamokadatok.hu/Post/709/Egy_szemleletes_abra_a_kivereztetett_onkormanyzatokrol
https://szamokadatok.hu/Post/1129/118_000_000_000_forint_a_kivereztetett_onkormanyzatoknak
https://szamokadatok.hu/Post/1346/Pontot_teszunk_a_Tarlosnak_volt_9_eve_mantrazas_vegere

‼️4. Parkolás: Hazugság, hogy a kormány elveszi a parkolási pénzeket. A valóság az, hogy a parkolást a kormány ingyenessé tette átmeneti időre (aminek amúgy régen vége van) a járványhelyzet egyik intézkedéseként. Miközben például Karácsony Gergely a járatokat ritkította és összezsúfolta az embereket a buszokon, a Kormány felelős döntést hozott, és ingyenessé tette szükséges időre a parkolást, hogy aki akar és tud, az gépkocsival közlekedhessen, mert a legfontosabb a magyar emberek élete. A balliberálisok mindig is kifizetőhelyként használták a parkolócégeket, Karácsony Gergely Zuglói parkoló cége volt az egyetlen veszteséges parkolási vállalat Tarlós idejében. Nem tudni, hová tették a pénzt. Főpolgármesterként Karácsonyék 30%-kal emelték a parkolás árát, idióta és felesleges biciklisávokat jelöltek ki, és mindent elkövetnek, hogy az autósok életét ellehetetlenítsék.

Teljes cikkeink a témában: https://szamokadatok.hu/Post/1340/Minel_nagyobb_a_baj_a_baloldal_annal_jobban_lehuzza_az_embereket
https://szamokadatok.hu/Post/1145/Indokolatlanok_es_veszelyesek_Karacsony_Gergely_kerekparsavjai
https://szamokadatok.hu/Post/700/Hetfotol_dijmentes_lesz_a_kozteruleti_parkolas_Magyarorszagon

‼️5. Semjén Zsolt törvényjavaslata: Ezt nem fogadták el, sőt vissza is vonták, pont azért, hogy ne legyen visítás, de ennek ellenére lett visítás. Erről írtunk egy cikket korábban, mivel előre láttuk, hogy még szükség lesz rá. Konkrétan a T/9934 javaslatról van szó, melyet amúgy vissza is vontak a kormánypártok az együttműködés jegyében. Azért érdemes erről írni egy pár szót, mert a baloldal biztosan nem fogja elfelejteni ezt a javaslatot.
A javaslat értelmében azoknak a polgármestereknek, akik vészhelyzetben szabotálják a kormány intézkedéseit vagy direkt pánikot keltenek, az általuk vezetett település lakói között, erre nem lett volna több lehetősége. Emlékezzünk a Mohácsi MSZP-s polgármester kirohanására, aki önkényesen átvette az operatív törzs hatáskörét és a járvány gócpontjává nyilvánította Mohácsot, karanténba tette a várost és kijárási tilalmat rendelt el. Ezzel túllépte a hatáskörét, és még az a szerencse, hogy nagy igyekezetében nem rendelte el a pallosjogot és az első éjszaka jogát.
Mi volt ezzel a törvényjavaslattal az ellenzék gondja?
Az volt a fő problémájuk, hogy amennyiben a törvényt elfogadták volna, a polgármesterek nem dönthettek volna egy személyben, hanem mindannyiunk testi épsége érdekében döntéseiket a védelmi bizottsággal meg kellett volna vitatniuk.

Teljes cikkünk a témában: https://szamokadatok.hu/Post/672/A_polgarmesterek_dontesi_joga_koruli_nyugtalankodasrol_avagy_a_balliberalisok_altal_oly_sokat_emlegetett_fekek_es_ellensulyok_rendszererol

‼️6. Göd ismét: Egy nagyobb adag „sírás” következik: (por, zaj, út állapota, „gödiek akarata”, stb): a polgármester gyárellenes és munkahelyellenes nyilatkozataira nem tudunk mit mondani: ez a magyar baloldal! A gyár 4300 embernek ad munkát, ha nem ez, akkor nem tudjuk, mit ért a 444-es újságíró a „gödiek érdeke” alatt. Minden tényező (por, zaj, út, stb) a környezetvédelmi határértékek alatt vannak, a gyárból származó bevételek is helyben lesznek elköltve, többek között útfejlesztésre. Nem a Kormány az, aki leállítja a fejlesztéseket, hanem pont a gödi balliberális marakodás eredménye a fejlesztések lenullázása. A polgármester visszaélt a veszélyhelyzet adta különleges jogkörével, és azt arra használta fel, hogy például a pandémia alatt a Welsz Tamás-féle Sólyom Airwaysben egykor feltűnő Lucsik Jánoshoz köthető Iglu Ltp Kft.-vel kötött önhatalmúlag szaktanácsadói szerződést. Annak ellenére tette ezt, hogy az önkormányzati testület többsége is ellenezte a megállapodást, a pénzügyi bizottság pedig nem döntött az előterjesztésről. Információnk szerint Balogh döntését a Momentum külsős bizottsági tagja erősítette, aki személyes ismerőse Lucsiknak.

Teljes cikkeink a témában:
https://szamokadatok.hu/Post/823/God_-_kulonleges_gazdasagi_ovezet
https://szamokadatok.hu/Post/1175/God_momentumos_polgarmestere_most_epp_179_millios_kart_okoz_a_varosnak
https://szamokadatok.hu/Post/1314/Furdostop_Godon_a_momentumos_polgarmester_miatt
https://szamokadatok.hu/Post/1329/Cegvezetestol_eltiltott_szemely_ad_tanacsokat_a_Momentumnak_Godon

‼️7. „Samsung gyár nincs tájékoztatva” – Ezt kétszer is visszahallgattuk, mert nem akartunk hinni a fülünknek, hogy ezt a 444 behazudja, több ezer ember meg elhiszi. Ha nem lenne tájékoztatva, akkor nyilván nem jött volna ide, és főleg nem indította volna el a gyár második ütemének a fejlesztését.

Teljes cikkünk a témában: https://szamokadatok.hu/Post/823/God_-_kulonleges_gazdasagi_ovezet

‼️8. „Lakosok kártalanítása” – nem tudjuk hogyan lehet kártalanítani a lakosokat, de szerintünk 4300 munkahely az éppen elég kártalanítás. Egyesek azt mondják, hogy külföldiek dolgoznak a gyárban, és ez lehet részben igaz is, de van egy kis bökkenő: a magyar törvények úgy szólnak, hogy külföldi munkavállalót kizárólag akkor lehet alkalmazni, ha az adott pozícióra nincs megfelelő magyar jelentkező, tehát minden magyar munkavállaló, aki a gyárban szeretne dolgozni, az dolgozhat ott. Esetleg Karácsony Gergely, Csőzik László, Niedermüller Péter vagy Botka megmutathatnák, hogy ők hogyan „kártalanítják” a lakosokat egy gyár miatt.

‼️9. Csökkent a városok bevétele: Bravó! Mindenkié csökkent: csökkent az államé, csökkent az állami cégek bevétele, csökkent a vállalatok, a magánvállalkozók, az üzletek, a benzinkutak, az autópályák, meg gyakorlatilag mindenki bevétele csökkent. A turizmus és a vendéglátóipar bevétele lenullázódott, a baloldali önkormányzatok meg nyerészkedni akarnak a helyzeten? Annak ellenére, hogy évről évre nőttek a bevételeik, és a költségvetésük, ők nem hajlandóak a közös teherviselésből kivenni a részüket? Ezen már meg sem lepődünk, de ha látunk egy ilyen „visítást” akkor reagálunk rá. Budapest példáján mutatjuk be az alábbi cikkekkel, hogy milyen gátlástalan módon hazudnak. Pont ők azok, akik elveszik a fideszes kerületektől a pénzt, Tarlós ezt nem csinálta. Tarlós utolsó költségvetése 385 milliárd forintos volt, Karácsony idei költségvetése 415 milliárd, a jövő évi pedig 425 milliárd. Miről beszéltek?

Teljes cikkünk a témában:
https://szamokadatok.hu/Post/1303/Karacsony_Gergely_a_mai_napot_is_munka_helyett_Facebookon_valo_hazudozassal_toltotte
https://szamokadatok.hu/Post/1299/A_kormany_segithet_a_fovaros_altal_lenullazott_keruleteken
https://szamokadatok.hu/Post/1214/A_szamok_cafoljak_Karacsonyt

‼️10: Védekezés költsége: A baloldal ezt is kormánnyal fizettetné meg, közben például Czeglédy Csabára van 36 milliójuk, de a védekezésre nincs 35 milliójuk. A járvány nem csak új kiadásokat jelentett, de jelentős megtakarításokat is. Az alábbi cikkben Újpest példáján mutatjuk be, hogy miről is van szó. Például
*csökkenő energiaszámlák
*elbocsátások az SZTK-ban
*bölcsődei, óvodai ellátás szüneteltetéséből adódó megtakarítások
*az elmaradt programok megtakarított költségei
*a működésüket szüneteltető kulturális intézmények megtakarításai
Ez Újpest esetében 100 milliós összeg, ami nagyjából háromszorosan fedezi a védekezés költségét.

Teljes cikkünk a témában:
https://szamokadatok.hu/Post/1415/6_millio_forint_kozpenzert_turkalhat_a_Soros-fele_Trasparency_a_Niedermuller_vezette_Erzsebetvaros_onkormanyzati_dokumentumai_kozott
https://szamokadatok.hu/Post/923/100_millio_forintot_sporol_az_Ujpesti_Onkormanyzat_a_diakokon
https://szamokadatok.hu/Post/1250/A_rasszista_Niedermuller_368_millio_29_millio_AFA_Czegledynek_van_vedekezesre_35_millio_nincs

‼️11: VIII.-IX. kerületek "elvont milliárdjai": Hazudnak, senki semmit nem volt el.

Pikó, VIII kerület: Kronológia.
A kerületi 1 milliárd útja:
2019 április: Sára Botond kéri.
2019 június: Kocsis Máté kilobbizza a kormánynál.
2019 július: a parlament megszavazza (Csárdi Antal “NEM”-mel szavaz!)
2019 október: Pikó polgármester lesz.
2020-ban elérhetővé válik a pénz.
2020 február 13-március 23.: Pikónak fogalma sincs, mit kell csinálni -> nem hívja le a pénzt, míg más városok igen.
2020 március 23.: a kormány a járványhelyzet miatt zárolja a pénzt, mint fel nem használt forrást.
Azóta: Pikó András ahelyett, hogy belátná, hogy egy balfácán, folyamatosan hazudik, és másokat okol.

Teljes cikkünk a témában:
https://szamokadatok.hu/Post/1133/A_Jozsefvarosi_1_milliard_utja

IX. kerület Baranyi 400 milliója.
Baranyi Krisztinának nem kellett a 400 millió forintos támogatás, majd megvádolta a kormányt, hogy nem adta oda ezt a pénzt.

Miután Baranyi Krisztina azzal támadta a kormányt, hogy "elvett 400 millió forintot" Ferencvárostól, a parlament 2020.05.18-i ülésén kiderült, ez teljes hazugság. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára parlamenti tájékoztatásában közölte, Baranyi a tárcának címzett levelében azt kérte, a fejlesztés ne valósuljon meg. Álszent politikai kommunikáció a IX. kerület baloldali polgármesterétől, ugyanaz történt, mint Pikó Andrással Józsefvárosában.
"Elvettek 400 millió forintot Ferencvárostól. A magyar költségvetésből épp ez a - végletekig lerobbant közösségi ház felújítására szánt - összeg hiányzik a járvány elleni védekezéshez. Marad a romhalmaz, jó lesz az kulturális, idősügyi, ifjúsági programok megtartására a József Attila lakótelepieknek. Kifosztanak minket!" - április végén Baranyi Krisztina ezzel a drámainak szánt bejegyzéssel tudatta követőivel, hogy az általa irányított kerület ismét komoly fejlesztési pénzektől esett el, szerinte a kormány miatt. Csakhogy a Juhász Péter-féle Együtt volt képviselője nem bontotta ki az igazság minden részletét: a városrészt ért veszteség miatt ugyanis egy valaki okolható igazán, őt pedig Baranyi Krisztinának hívják.
Kocsis Máté: Ízléstelen Baranyi
Kocsis Máté közösségi oldalán reagált a legújabb fejleményekre. "A József Attila lakótelepi közösségi ház kapcsán Baranyi Krisztina maga kérte fejléces levélben, hogy ez a beruházás ne valósuljon meg" - ismertette az Országgyűlésben elhangzottakat a Fidesz frakcióvezetője, miszerint
a ferencvárosi polgármester maga kérte, hogy a beruházás ne valósuljon meg.
Kocsis úgy értékelte, hogy ízléstelen Baranyinak az ügyben tanúsított viselkedése. "Enyhén szólva is ízléstelen, hogy ezek után két hónappal másokat (elsősorban a kormányt és engem) okol az felújítás elmaradásáért. "Marad a romhalmaz" - írta közösségi oldalán csalódottságot színlelve. Hát marad, mert a polgármester asszony így akarta. A sánta kutyát is később érik utol." - fogalmazott.

https://www.origo.hu/itthon/20200518-baranyi-krisztina-ferencvarosi-kozossegi-haz-kocsis-mate.html

‼️12: Csökken az önkormányzatok mozgástere: Nagyon érdekes! Egyetlen Fideszes önkormányzat sem sír, holott őket pont ugyanezek a „sarcok” terhelik. Ők megoldják, szépen, csendben, okosan. A baloldal annyira hazudik ezen a területen, hogy még a meglévő, már rendelkezésre álló forrással bíró, esetleg kivitelezés fázisában lévő fejlesztéseket is leállítanak, és ezt nem a járvány idején kezdték, hanem már előtte, holott pénz van – szakértelem nincs. A pénzt haverjaikra költik, a városoktól, a lakosoktól csak elvonnak, adókat emelnek és új sarcokat vezetnek be. Nézzük néhány példát.

https://szamokadatok.hu/Post/1200/Karacsony_Gergely_mar_targyalni_sem_akar_Budapesti_fejlesztesekrol
https://szamokadatok.hu/Post/1288/Karacsony_Gergely_programja_13_oldal_1_bekezdes_Panelprogram
https://szamokadatok.hu/Post/1338/Stop_liberalisok
https://szamokadatok.hu/Post/1388/180_milliard_forint_van_volt_Budapest_kasszajaban
https://szamokadatok.hu/Post/1420/Karacsony_Gergely_-_a_kamuallatvedo
https://szamokadatok.hu/Post/1437/Nem_csak_a_Lanchid_felujitasa_all_egesz_Budapestet_leallitotta_a_baloldal_5_evre
https://szamokadatok.hu/Post/1435/Mese_az_ures_kasszakrol_-_ime_a_szamok_ime_a_valosag
https://szamokadatok.hu/Post/1443/Beerett_Marki-Zay_szerencsetlenkedese_nem_epul_meg_az_uj_konyvtar_Vasarhelyen
https://szamokadatok.hu/Post/926/Csokkentette_az_altala_kivalasztott_onkormanyzati_dolgozok_beret_es_kirugassal_fenyegeti_oket_Marki-Zay_Peter

További cikkek a https://szamokadatok.hu/ oldalunkon, ahol a valóságot mutatjuk be a balliberális álhírgyártó propagandával szemben!

Kövessétek a Számokat - a legsikeresebb jobboldali portált.

Címkék: Adó  Baloldali rombolás  Budapest  Gazdaság  Média  Önkormányzat 

Mese a "Kirívó magyar adóterhelésről"

Mese a "Kirívó magyar adóterhelésről"

A balliberális álhírgyártó politikusok, pártok, kamufüggetlen médiájuk és megtévesztett aktivistáik gyakran hangoztatják azt a hazugságot, hogy a magyar munkavállalók fizetik az egyik legmagasabb adót egész Európában, de akár az egész világon is. ezek az emberek hazudnak egy hatalmasat, majd a saját hazug állításaikat el is hiszik, ebből meggyőződés keletkezik, mely meggyőződésből téves következtetéseket vonnak le.

Most a Népszava és "Az én pénzem" nevű álhírgyárak hazugságait leplezzük le és cáfoljuk számokkal.

A Népszava szerint "Kirívó adóterhelés sújtja a magyarok bérét" Hazugság, mivel a magyarok bérét a negyedik legalacsonyabb adóterhelés sújtja.

Az "az én pénzem" nevű álhírgyár még tovább ment. Idézzük?

"A magyarok a legtöbb járulékot fizetők között vannak Európában
Dániában, Észtországban, Írországban és Bulgáriában a legalacsonyabbak a munkavállalót terhelő járulékok – állapította meg a Deloitte legfrissebb kutatása. A megmaradó nettó bér összege Norvégiában, Luxemburgban, Finnországban és Svédországban a legmagasabb, míg a legkevesebb nettó bér a cseh, francia, magyar és szlovák munkavállalóknál marad."

Az elején járulékról beszélnek (ami ugye nem a teljes adóterhelés, csak az ezen a címszó alatt levont összeg), majd áttérnek a megmaradó nettó bérre, ahol már nominális értelemben írják, hogy a Norvég fizetésből több marad, mint a magyarból. Persze, mivel a norvég fizetés magasabb (az árak is, de ezt most hagyjuk) Tehát 1000 forintból 60% adó mellett marad 400 forint, míg 300 forintból 30% adó mellett marad 210 forint, az adó alacsonyabb, de több marad.

Mi a valóság? Ha röviden akarjuk megfogalmazni, akkor ennek pont az ellenkezője. A magyar munkavállalók adóterhelése a ‼️negyedik legalacsonyabb egész Európában.‼️
Rövid videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/923830768063463
A személyi jövedelemadó mértéke 15%, az összes adóterhelés mértéke (kedvezmények nélkül) 33,5%

Nézzünk néhány példát (a forrásnál pedig feltüntetjük a teljes listákat is)

SZJA:
Svédország: 57,2%
Ausztria: 55%
Németország 45%
Szlovákia 25%
Csehország 22%
Magyarország 15% 🇭🇺

Teljes adóterhelés:
Svédország: 60,1%
Ausztria: 55%
Németország 47,5%
Szlovákia 35,1%
Csehország 31,1%
Magyarország 33,5% 🇭🇺

A bérek vásárlóértéke tekintetében is folyamatos a javulás, hiszen a reálbér (mennyit lehet vásárolni a nettó bérünkből) is folyamatosan nő. Erről több cikket is elhelyezünk a forrásnál.

‼️Forrás:
EU SZJA: https://tradingeconomics.com/country-list/personal-income-tax-rate?continent=europe
SZJA (összes ország) https://hu.tradingeconomics.com/country-list/personal-income-tax-rate
Európai teljes adóterhelés összehasonlítása: https://taxfoundation.org/top-individual-income-tax-rates-europe-2019/
A népszava és "az én pénzem" hazug cikkei.
https://nepszava.hu/3053871_kirivo-adoterheles-sujtja-a-magyarok-beret
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/a-magyarok-a-legtobb-jarulekot-fizetok-kozott-vannak-europaban/4584/
https://szamokadatok.hu/Post/1381/88_honapja_tart_a_realkeresetek_emelkedese_Magyarorszagon
https://szamokadatok.hu/Post/1167/Ime_a_Szamok_valasza_a_beremelest_kovetelo_baloldalnak_a_realber_valtozasa_25_ev_alatt
https://szamokadatok.hu/Post/1064/Gyurcsanyek_szemrebbenes_nelkul_hazudnak
https://szamokadatok.hu/Post/988/Demagog_DK_mese_az_europai_berekrol
https://szamokadatok.hu/Post/435/Inflacio_-_a_valos_adatok
https://szamokadatok.hu/Post/425/Realbernovekedes_Magyarorszagon_es_az_Europai_Unio_tobbi_tagallamaban
‼️A hazugságok:
https://nepszava.hu/3053871_kirivo-adoterheles-sujtja-a-magyarok-beret
https://www.azenpenzem.hu/cikkek/a-magyarok-a-legtobb-jarulekot-fizetok-kozott-vannak-europaban/4584/

Címkék: Adó  Európai Unió 

Több, mint 150 ezer kisvállalkozás járt jól az adóelengedéssel

Több, mint 150 ezer kisvállalkozás járt jól az adóelengedéssel

Az intézkedés 151 000 vállalkozást érintett és 220 000 dolgozó munkahelyét segített megvédeni. A szociális hozzájárulási adó 2%-os csökkentése év végéit 160 milliárd forintot hagy ott a munkáltatóknál, ebből pedig fejlesztés és béremelés lesz. Az intézkedéssel a magyar munkavállalók járnak jól.

A baloldal most is, mint mindig, segélyeket osztogatna, Magyarország Kormánya a demagóg bekiabálások helyett hosszútávú jólétet biztosít a magyar munkavállalóknak és a magyar családoknak.

Nekünk nem segély kell, hanem munkahely és fizetés. Csak a kiszolgáltatott, szegény és munkanélküli embereket tudja megvásárolni a baloldal egy zsák krumplival, ezért ők abban érdekeltek, hogy a fejlesztések álljanak le, a munkahelyek szűnjenek meg, a pénz vándoroljon ki a külföldi megrendelőikhez, ők meg vígan éljenek a visszacsorgatott alamizsnából.

Nagyon örülünk annak, hogy ezt a válságot nem baloldali kormány mellett kell túlélnünk, hiszen mi még emlékszünk arra, hogyan kezelték ők a válságot: 11,3% munkanélküliség, csoportos létszám-leépítések, adóemelések, családtámogatási rendszer megszüntetése, bérbefagyasztás, rablóprivatizáció, az állami vagyon elherdálása, az ország eladósítása (IMF hitel), bóvli besorolás, tömeges kilakoltatások a devizacsapda miatt.

SOHA TÖBBÉ BALOLDAL!
Mi azért fogunk dolgozni, hogy a balliberális erők a hatalom közelébe se kerülhessenek Magyarországon. Nekünk egy hazánk van, és az az egy nem eladó.

Mi nem részt venni megyünk.
Mi győzni megyünk!

ADD TOVÁBB!

Forrás: https://youtu.be/l-OSfonPltg

Címkék: Adó 

Újabb adócsökkentések jönnek 2020.07.01-től

A balliberálisok ezt már nem fogják tudni feldolgozni

Újabb adócsökkentések jönnek 2020.07.01-től

A 2008-2009-es balliberális válságkezelés két pilléren állt: az egyik az adóemelés, a másik az IMF hitel volt. Ez a megközelítés csődöt vallott, hiszen kormányváltásra 11,3% munkanélküli volt Magyarországon, több százezer család otthona került veszélybe, a munkáltatók pedig előnyös helyzetbe kerültek, hiszen minden nyitott pozícióra volt 100 jelentkező, így nem is voltak motiváltak a bérek emelésében.

Mára ez a trend (szemlélet) megváltozott, a figyelem középpontjában a magyar munkavállaló és a magyar családok vannak. Gulyás Gergely további adócsökkentéseket jelentett be. Itt a videó is: https://youtu.be/gRgWIsDSMBY

Július 1-jétől 15,5 százalékra csökken a jelenlegi 17,5 százalékról a szociális hozzájárulási adó (szocho) mérték – derül ki a 82. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 140/2020. számú kormányrendeletből. Ugyanez vonatkozik az szja-törvény szerinti külön adózó jövedelmek közül a szochofizetési kötelezettséggel terheltekre is.

Ezzel egyidejűleg július 1-jétől az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek – önálló, illetve nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelem – már nem a 85, hanem a 87 százalékát terheli a szocho, ha annak megfizetésére a magánszemély kötelezett. Az adóelőleg alapjának meghatározására is a „87 százalékos szabály” vonatkozik júliustól.

A szochocsökkentéssel összhangban júliustól ugyancsak 15,5 százalékra csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke is.

A kisvállalati adó (kiva) mértéke 12-ről 11 százalékra mérséklődik 2021. január 1-jétől.

A kormány elmúlt 4 havi teljesítményéről itt van egy összefoglaló: https://szamokadatok.hu/Post/1098/A_koronavirus-jarvany_magyarorszagi_kronikaja

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Forrás: https://adozona.hu/2020_as_adovaltozasok/Csokken_a_szocho_juliustol_0AXN0Y

Címkék: Adó 

A magyar családi adókedvezmény nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő

A magyar családi adókedvezmény nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő

A magyar családi adókedvezmény nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően segíti a családokat - hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) hétfői közleményében.

A washingtoni Tax Foundation májusi elemzését ismertetve azt írták: az európai államok által nyújtott családi adókedvezmények mértéke jelentősen eltér. Közöttük Magyarország az élmezőnyben szerepel, a magyar családi adórendszer jelentősen hozzájárul a családok bevételeinek növeléséhez.

A családoknak nyújtott célzott adókedvezmények felmérése során összehasonlították egy egykeresős, kétgyermekes család és egy gyermektelen, egyedülálló munkavállaló adóterheit, akiknek adózás előtti, bruttó jövedelmük megegyezik. A vizsgált országokban az egykeresős és kétgyermekes családokat átlagosan 29,6 százalékos adómérték terhelte 2019-ben, eközben egy gyermektelen munkavállaló átlagos adóterhe 40,1 százalék volt, amely 10,5 százalékponttal magasabb, mint egy kétgyermekes családé.

Közölték: a magyar kormány a családi adórendszer 2011-es bevezetése, majd 2014-es járulékkedvezményekre való kiterjesztése óta megduplázta és gyermekenként havi 20 ezer forintra emelte a kétgyermekes családok által igénybe vehető személyi jövedelemadó-kedvezmény mértékét, amelynek eredményeképpen Magyarország a lista hetedik helyén végzett, Németországhoz és Szlovéniához közel hasonló 15 százalékos adómérték különbségekkel.

Ez azt jelenti, hogy egy kétgyermekes magyar család havi nettó jövedelme így 15 százalékkal magasabb a családi adózásnak köszönhetően, mint egy gyermektelen munkavállalóé - mutattak rá.

Hozzátették: a felmérés ugyanakkor nem tartalmazta a nagycsaládosok által igénybe vehető adókedvezményeket, amely a harmadik, vagy további gyermekek esetében gyermekenként havi 33 ezer forint, míg a négygyermekes édesanyáknak egyetlen más ország sem biztosít személyi jövedelemadó-mentességet Magyarországon kívül.

A felmérés szerint az adóterhek közötti különbség Luxemburgban a legnagyobb (-21,1 százalék), itt van a legkiterjedtebb adókedvezmény a vizsgált országokban. A második helyen Lengyelország (-17,9 százalék), a harmadikon Csehország (-17,3 százalék) végzett. Az adóterhek közötti eltérés Törökországban volt a legkisebb, itt mindössze -1,7 százalékpont a különbség, a lista alján található Görögország (-3,0 százalék), és Norvégia (-3,6 százalék).

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200601-a-magyar-csaladi-adokedvezmeny-nemzetkozi-osszehasonlitasban-is-kiemelkedo
Magyar Hírlap Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért

Címkék: Adó  Család  Külföld