Koronavírus és EU támogatás

Magyarország nem kapott plusz pénzt, hiába hazudik a Momentum

Koronavírus és EU támogatás

Az álfüggetlen médiában sorra jelennek meg valótlanságok koronavírus megfékezésére folyósított hatalmas EU támogatásokkal kapcsoltban. Ezt nyomják a balliberális nemzetáruló "politikusok" is, a megtévesztett szavazók pedig katonásan elhiszik és terjesztik az álhíreket.

Nézzük a számokat!

Magyarország korábban pluszban lehívott, túlvállalt 861 millió Euro fejlesztési pénzt az Európai strukturális és beruházási alapoktól, amelyet nem költött el. Az EU úgy döntött, hogy segítségképpen most nem kell ezt az összeget visszafizetnünk. Majd később lehúzzák rólunk máshogy. Kb. 300 milliárd Forintról beszélünk, ami nem plusz pénz, hanem meglevő pénz átcsoportosítása, likviditási támogatás, cash-flow támogatás.

Magyarországnak jár 608 millió Euro előfinanszírozás 2020-ra. Ennek az összegnek a kifizetését az EU felgyorsította. Fele összeg, azaz 304 milliló Euro már megérkezett, ami eddig 108 milliárd Forint. Nem plusz pénz, hanem amúgy is tervezett összeg korábbi utalása, likviditási támogatás, cash-flow támogatás.

4,748 milliárd Euro (kb. 1.700 milliárd Forint) felhasználható lenne, mert Magyarország effektíve csak 44%-át hívta le a 2014-2020-as költségvetési ciklus forrásainak. A probléma mindössze annyi, hogy több, mint 100%-át lekötöttük a forrásoknak (lásd a plusz 861 millió Euro) szerződött projektekre. Ez nem meglepő, mivel mindig túlvállaljuk magunkat, sőt a ciklus utolsó évét írjuk. Tehát a 4,748 milliárd Euro túlnyomó része már szerződött és jövőben teljesülő projektekre fog kifizetésre kerülni, ami fontos eleme a munkahelyek megőrzésének.
Jogállamban megkötött szerződést nem rúgunk fel.

Bocs, de ennél egyszerűbben nem tudjuk elmagyarázni.

Források:
https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/newsroom/crii/hu_crii.pdf
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200331/koronavirus-annyira-nem-segit-brusszel-hogy-maris-atutalt-108-milliardot-magyarorszagnak-423288

Címkék: Európai Unió  Gazdaság  Momentum 

Kapcsolódó