Fakitermelés: OK, de csak ésszel és transzparensen

️A baloldal támad, a Fidesz mentegetőzik, de mit vár el közben egy átlagos magyar ember?

Fakitermelés: OK, de csak ésszel és transzparensen

Mit tegyen a kormány, hogy mindenki megnyugodjon? Szerintünk a következőt kellene tenni.

Minden kivágott fa helyett ültessünk kettőt
Legyen egy elérhető, ellenőrizhető adatbázis a kivágott és a telepített területek adataival
Évente legalább 0,1%-kal növeljük az erdővel borított terület méretét, erről legyen törvény!

A KSH adatai alapján gyakorlatilag semmit sem változott az erdővel borított terület mérete az elmúlt 15 évben, ami szerintünk elég rossz dolog. Az erdők sokkal ellenálóbbak az aszállyal szemben, ha nem tudunk kukoricát termeszteni, miért nem ültetünk több fát, és miért nem indulunk el ebbe az irányba? Az erdő egy kincs, a faanyag ára az egekben van, használjuk ki ezt a lehetőséget, és ne csak tűzifában gondolkozzunk. Magyarország el tudná látni magát faanyaggal, de jelenleg sajnos külföldről hozzuk be a bútor és az építőiparban használt fa jelentős részét, a nyereség, a pénz pedig szépen kivándorol az országból.

Mi egy erdő közelében élünk, és bár a Fideszre szavaztunk, de nem szeretnénk, ha ezt az erdőt valaki kiirtaná ész nélkül. A fenti 3 pont szerintünk teljesíthető, a 0,1% növekedés sem túl sok, ez mindösszesen 2 000 hektárt jelentene, ami 20 km², azaz egy kisebb település (pl. Felcsút) méretével megegyező terület. ennyit megtehetünk a jövőnkért.

A lényeg nem a nyilatkozatok és a visszatámadások, hanem a transzparens működés: adatbázis, címek, területek, tervek, törvények, stb. Mi ezt szeretjük, mert nyilatkozatokkal már tele a padlás. A fakitermelést támogatjuk, a faipar fejlesztését támogatjuk, de csak abban az esetben, ha ez számunkra, és mindenki számára elérhető adatokkal, világos tervekkel, célokkal és azok megvalósításának ellenőrizhetőségével történik.

Adatok: https://www.ksh.hu/stadat_files/kor/hu/kor0002.html
A Fidesz kommunikációja: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220811-orban-balazs-baloldali-alhir-az-erdok-kivagasa

Címkék: Környezetvédelem  Vélemény 

Kapcsolódó