Te is tehetsz érte! Mi ezt tettük, hogy csökkentsük az áramfogyasztásuknat

Kormányzati és lakossági közös erővel elfogadható szinten tartható a rezsiköltség!

Te is tehetsz érte! Mi ezt tettük, hogy csökkentsük az áramfogyasztásuknat

Üdvözöljük, hogy meghallották a nép hangját! A felsorolt lépésekkel 500-ról 400 kWh-ra csökkentjük a havi fogyasztásunkat. Ugyan a számla összege így is az eddigi 19 ezerről (500 kWh régi áron) 21 ezerre nő (400 kWh új áron), de ez így már egy elfogadható drágulás.

️A felsorolt lépések egy részét a bejelentés előtt, más részüket a bejelentés után tettük meg.

Ház:
- Egy hónapja ment tönkre a mosógépünk, újat vettünk, ami 40%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint a régi gép
- Két hűtőnk van, egy 10 éves a házban (201 kWh/év) és egy 20 éves a nyári konyhában. A 20 éves hűtő éves fogyasztása 398 kWh, ezt most eladtuk, a 10 éves benti hűtő ment a nyári konyhába, a házba vettünk egy új, nagyobb, de energiatakarékosabb hűtőt (160 kWh/év), ezzel a „hűtős” fogyasztásunk éves szinten csökkent 238 kWh-val
- A nélkülözhető műszaki cikkeket kikapcsoltuk. Pl. világítós rádiós óra, az egyik WIFI jelerősítő, hálózati adattároló, stb.
- Az általunk használt PC-t kikapcsoltuk, helyette egy laptopot kötöttünk rá a monitorra, ezzel is jelentős megtakarítást érünk el, hiszen egy laptop harmad annyit fogyaszt, mint egy PC.
- A gépek ezentúl 10 perc helyett 5 perc inaktivitás után kapcsolják ki a monitort és 15 perc helyett 10 perc után mennek alvó állapotba.
- Van egy 40 literes villanybojlerünk, ami előmelegítette a vizet 40 fokra, és ez a víz ment tovább a gázkazánba. Mivel a gázfogyasztásunk az „átlag” közel harmada (átlagosan 55 köbméter/hó), ezért az előmelegítést kiiktatjuk, több gáz fogy majd, és kevesebb áram, a fogyasztást itt áttereljük a gázra, ami még így is benne lesz a „keretben”
- A klímát csak nagyon forró napokon, csak lefekvés előtt használjuk, amikor a házban a hőmérséklet túllépi a 26 fokot. A gyerekek nem tudnak ilyen melegben aludni, ilyenkor bezárjuk az ablakokat, lehűtjük a házat, majd amikor már alszanak, kinyitjuk az ablakokat. Ez 20-21 óra körül történik, ilyenkor már kint is elviselhető a hőmérséklet.
- Az összes világítótest a házban eddig is ledes volt, ahol lehetséges, kisebb teljesítményűre cseréltük
- A mosogatógépet egyel alacsonyabb hőfokon működtetjük.
- Főzéshez gázzal melegített meleg vizet használunk, így kevesebb áram fogy.
- Terveztünk szárítógépet venni, de ezt most hanyagoljuk. Marad a teregetés.
- A gyerekekkel megbeszéltük, hogy jobban vigyázzanak a rendre és a ruháikra, hogy kevesebbet porszívózzunk és mossunk.

Kert:
- Az utak nagy részét agroszövettel fedtük le. Ennek előnye, hogy nem nő a gaz, nem szárad olyan gyorsan a föld, nem kell gyomirtózni és/vagy nyírni a füvet.
- Ahol csak lehet, az eddigi szórófejes öntözés helyett csepegtető öntözést építettünk ki, ezzel csökkent a veszteség, nem párolog annyira a víz, kevesebb ideig jár a szivattyú
- A házat árnyékoljuk, ahol csak tudjuk: pl. 2,5 méteresre növesztettük a sövényt a nyugati oldalon, napvitorlával árnyékolunk a délin, lehúzzuk a redőnyt mindenhol, ahol besüt a nap, ezzel kevésbé melegszik fel a ház, stb.
- Igyekszünk fákkal árnyékolni a kertet, nem csak alacsony növényeket, de magasra növő fákat is ültettünk, ezzel is jelentősen csökkenthető a párolgás.
- A füves területet csökkentettük, mulcsos, kavicsos, geotextiliás területeket alakítottunk ki, ahol lehet, ez is visszatartja a vizet.
- Az elektromos fűnyírót benzinesre cseréltük
- A kisebb munkákhoz sövényvágó helyett kézi sövényvágó ollót használunk
- A kerítésre 95%-os műanyag hálót tettünk, ez nem hullik, mint a nád, csökkenti a széljárást, árnyékot ad, ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy ne száradjon annyira a föld. (Továbbá a szomszéd kutyája sem fog többé átvizelni!)
- Talajtakaró növényeket is bevetettünk, a veteményest leszámítva mindenhol valamilyen állandó talajtakaró megoldást alkalmazunk. A veteményesben pedig ideiglenest (pl. a levágott fű kiválóan alkalmas talajtakarásra)
- Nem esik az eső, ennek egyetlen előnye van, hogy nem kell olyan gyakran mosni a kocsit.
- Amikor esik az eső, a háztetőről lefolyó vizet akkor sem vezetjük a csatornába, hanem a háztól elvezetve elszikkasztjuk a telken belül. A víz nagy kincs, ne pazaroljuk! Erre kiválóan alkalmasak a 30-50 cm mélyre elásott perforált 100-as drain csövek.

️Te is tehetsz érte! Rajtad a sor! Add tovább!
Szerintünk ez a "lemondás" elfogadható és nagyon messze van még a mécsessel való fűtéstől és világítóstól. Ha neked is vannak jó ötleteid a spórolásra, írd meg nekünk. A javaslatokat összegyűjtjük és megosztjuk egy újabb posztban. [email protected]

PS: Az oldalunkat a rezsiáremelés eredeti tervét kritizáló írásunk miatt mocskoló, a jelenlegi rendszertől függő, az okoskodást pénzért végző megélhetési megmondóembereknek meg azt üzenjük, hogy nekünk legalább lehet saját véleményünk, nektek meg nem! Attól nem lesz valaki libsi, hogy a több ezer támogatott intézkedés mellett egyet kritizál, attól viszont hiteltelen lesz, ha köztudottan pénzért "dolgozik", és bármit tesz vagy tervez a kormány, azt gondolkodás nélkül elfogadja még akkor is, ha a tervezett intézkedés családok százezreit tenné tönkre. Ha a rezsicsökkentés részleges eltörlése az eredeti tervek szerint valósult volna meg, akkor ez történt volna. Szerencsére a kormány meghallotta az aggályokat és újragondolta az egészet. A végső változat számunkra is elfogadható, így ez a kormányzati intézkedés is támogatott lett :) Nektek meg sok sikert, további jó "üzletmenetet" :)

Rezsikalkulátor: https://www.money.hu/rezsi-kalkulator
Részletek:
https://mandiner.hu/cikk/20220721_rezsicsokkentes_bejelentes_gazdasag_villanyszamla_gazszamla
https://mandiner.hu/cikk/20220721_rezsicsokkentes_bejelentes_nemeth_szilard_adatok_gaz_energia

Címkék: SzamokAdatok  Vélemény 

Kapcsolódó