Háborús az infláció, de a bérek így is jobban nőnek

Ha munka van, minden van!

Háborús az infláció, de a bérek így is jobban nőnek

Mi is érezzük, hogy többet fizetünk a boltban, de nem esünk abba a hibába, mint azok a balliberálisok, akiknek fogalmuk sincs a fogyasztói kosár mibenlétéről és csak az élelmiszerek árát szajkózzák.

A saját fogyasztói kosarunkat ugyan mi sem követjük forintra, de az általános KSH-s kosarat ismerjük. Márciusban 8,5% volt az infláció, az élelmiszerekért mindeközben 13%-kal fizettünk többet, mint egy évvel korábban, a szolgáltatások ára 6%-kal nőtt, míg a háztartási energia ára gyakorlatilag nem változott a rezsicsökkentés miatt.

Ugyanakkor márciusban 15,5%-kal volt magasabb a rendszeres havi átlagjövedelem, mint egy évvel korábban. Ez 6,5%-os reálbérnövekedést (115,5/108,5) jelent március hónapra. A KSH ennél magasabb értéket számol, mert ők a teljes havi bruttót veszik alapul és nem a rendszerest, de mi nem voltunk ilyen bátrak.

A minimálbér a 2021-es 167 ezer forintról 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 219 ezer forintról 260 ezer forintra emelkedett 2022-re. Ez a 19%-os emelkedés magasabb, mint az átlagbér 15,5%-os emelkedése, azaz a minimálbér és a garantált bérminimum reálértéke jobban nőtt, mint az átlagbéré.

Ebből a felhajtóerőből adódóan általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb keresetűek bére jobban nőtt, mint a jól keresőké, azaz zárul az olló. Simán elképzelhető, hogy az amúgy luxusnyomorban élő, a telexes hülyegyerekek okádékát visszaböfögő neoliberális agyhalott bére csak 8%-ot emelkedett, így havi 300 ezer forint helyett csak 280 ezret tud a hobbijára költeni.

Az infláció mértékét már ismerjük áprilisra és májusra is, de a béreket még nem közölte a KSH.

Forrás:
https://www.ksh.hu/fogyasztoi_arak
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2201.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2202.html
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2203.html

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó