Különadót vetnek ki a britek is

Bajban vannak a libsik, ebből már nem jönnek ki jól

Különadót vetnek ki a britek is

Hahó, libsik! Most akkor hirtelen jó lesz a különadó? Nagy bajban vagytok, ebből már nem tudtok jól kijönni! Ezek szerint a briteknél is diktatúra van? Ott is minden Mészárosé?Látjátok, Orbán Viktort követi a világ! Ti meg csak visítsatok nyugodtan, ez már senkit sem érdekel.

Rishi Sunak pénzügyminiszter a londoni alsóházban ismertette a brit kormány új tervét a megélhetési válság kezelésére, amelynek része különadó kivetése az energetikai cégekre.

A magas infláció súlyos problémát jelent az embereknek, és bár a kormány nem tud megoldani minden gondot, megtesz mindent a leginkább érintettek megsegítésére – jelentette ki a londoni alsóházban Rishi Sunak pénzügyminiszter, aki ismertette a kormány legújabb terveit.

Ezek közé tartozik ideiglenes különadó kivetése az az olaj- és gázkitermelő cégek nyereségére. A kabinet sokáig óvakodott meghozni ezt az intézkedést, mert attól tartott, hogy az visszafogja a befektetéseket de végül kénytelen volt beadni a derekát.
A különadó 25 százalék, és Sunak szerint egy év alatt ötmilliárd font bevételt jelent.

Beépítenek egy kedvezményt is a vállalatok számára, amelyek a nyereségüket az Egyesült Királyságban fekteti be.
A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a hét elején az energiaszabályozó hatóság bejelentette, hogy a gáz- és villanyszámlák felső határa októberben további 40 százalékkal emelkedik az áprilisi növelés után.

Sunak beszámolt arról is, hogy a kormány 37 milliárd fontot szán a megélhetési válság enyhítésére. A támogatás a GDP másfél százalékával egyenértékű.

A legszegényebb nyolcmillió háztartás egyszeri 650 fontos segítséget kap két részletben, az elsőt júliusban, a másodikat ősszel. „Nem kell majd bonyolult adatlapokat kitölteniük… egyenesen a bankszámlájukra utaljuk a pénzt” – jelentette ki a pénzügyminiszter. Hatmillió rokkant ugyancsak egyszeri támogatásként 150 fontot, nyolcmillió nyugdíjas háztartás pedig 300 fontot kap. (Egy font 459,41 forint.) Az eddigi kétszázról négyszáz fontra emelik az energiaszámla-hozzájárulást, és azt a korábbi tervekkel ellentétben nem kell majd visszafizetni.

Forrás:https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/05/kulonadot-vetnek-ki-a-britek-is-az-energetikai-cegek-profitjara

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó