Kit terít le a "gázfegyver"?

Moszkvát egyelőre féltucatnyi szankciós csomag sem tudta térdre kényszeríteni, miközben a válaszlépések egyre jobban fájnak Európának

Kit terít le a "gázfegyver"?

Szijjártó Péter nyilatkozata talán a legjobb a sok közül, itt a videó:
https://szamokadatok.hu/Post/5218/Igy_beszel_egy_igazi_hazafi

Szerencsére nekünk felelős kormányunk van, mert felelős döntést hoztunk a választáson!
Köszönjük, hogy nem támogatják az energiaszektort érintő brüsszeli szankciókat!

A harcmezőkön dúló elkeseredett küzdelem és az információs térben tomboló hadjárat mellett a gazdasági szférában is kiéleződött a Nyugat és Oroszország szembenállása. Moszkvát egyelőre féltucatnyi szankciós csomag sem tudta térdre kényszeríteni, miközben a válaszlépések egyre jobban fájnak Európának. Brüsszel most éppen az energetikai szférában készül végképp megszakítani a kapcsolatokat Oroszországgal. A következő hetek döntőek lehetnek Moszkva és Brüsszel „gáz- és olajháborújában”.

Brüsszel belelovalta magát az Oroszországgal szemben kivetett szankciókba. A héten már a hatodik csomagról tárgyalnak, amelynek értelmében a szén és a gáz után az év végéig az olaj importját is megszüntetnék. Közben a svédek után a hollandok is megtagadták, hogy lefejtsék az orosz olajat a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Sunny Liger tankerről. Az orosz kompromisszumos javaslat sem érdekli Brüsszelt, és az európaiak többsége nem hajlandó rubelben kiegyenlíteni a számlát. Pedig ebből Bulgáriában akár koalíciós válság is lehet, egyes lengyel régiókban pedig már most sincs meleg víz és fűtés.

De gázhiány alakulhat ki Németországban is. Sebaj, a kormány szerint áldozatot kell vállalni a szabadságért: télen a hűvösebb lakásban pulcsival, nyáron pedig légkondi nélkül izzadva kell harcolni Putyin ellen. A részben tudatosan és mesterségesen hiszterizált nemzetközi hangulatban már senki nem mer szembemenni a globalista fősodorral és racionális döntéseket hozva kiállni az európai értékek mellett. Jól mutatta ezt, mikor az ukrán elnök nemkívánatosnak nevezte Kijevben Frank-Walter Steinmeier német államfő jelenlétét. Kicsit duzzogva, de Berlin ezt a megaláztatást is lenyelte, és most már nehézfegyvereket is szállít Ukrajnának. Hol van már az, amikor még az Északi Áramlat-2-ért harcolt!

Az eddig óvatos, az orosz gázról és olajról leszakadni egyik pillanatról a másikra nem akaró és a brüsszeli és washingtoni nyomás ellenére sokáig húzódozó németek mostanra annyira belelkesedtek, hogy a Politico információi szerint már azt a lengyel és balti javaslatot is támogatják, amely a szankciókat az atomenergetikai szektorra, konkrétan az urán importjára is kiterjesztenék. Ezzel az Európai Unió még az Egyesült Államokra is rálicitál, amely arra azért vigyázott, hogy saját magát ne lője lábon, így például az orosz uránt továbbra is vásárolja. Mint ahogy az olaj szankciós listára kerülése előtt is betárolt a fekete aranyból, 40 százalékkal növelve oroszországi importját. Ha így megy tovább, Európa a titánt is felteszi a listára, az Airbus pedig vakarhatja a fejét, honnan pótolja szükségleteit. De nemcsak a repülőgépipar kerül bajba, hanem a vegyipar, az acél- és a műtrágyagyártás is. Arról már nem is beszélve, hogy miként érinti az energiaárak elszabadulása a lakosságot és Európa versenyképességét.

Ebbe a hisztérikus hangulatba robbant be a Gazprom döntése, miszerint nem szállít tovább gázt a rubelben való fizetést elutasító Lengyelországnak és Bulgáriá­nak. A sors iróniája, hogy épp az eddig az orosz fűtőanyagról leginkább leválni akarók tiltakoznak a leghangosabban a döntés ellen. Az orosz gáztól való elszakadással büszkélkedő és másoktól is ezt követelő Mateusz Morawiecki most „közvetlen támadásnak” nevezte, hogy Moszkva elzárja Lengyelország elől az energiahordozót. A lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszország a „gázimperializmusa” határait feszegeti, és azzal vádolta Moszkvát, hogy inflációs intézkedésekkel támadja az európai gazdaságot.

Forrás: https://demokrata.hu/vilag/kit-terit-le-a-gazfegyver-527488/

Címkék: Európai Unió  Gazdaság  Külföld 

Kapcsolódó