Hétfőn alakul meg az új Országgyűlés!

A következő 4 évben is a magyar emberek érdeke lesz első helyen!

Hétfőn alakul meg az új Országgyűlés!

Libsik! Énekeljétek: „A hatalom a népé, a hatalom a nééépééé”
A nép döntött ezekről az arányokról, ti pedig tiszteletben fogjátok tartani a magyar parlamentarizmus hagyományait, ellenkező esetben 2026-ban négyötöddel juttatjuk be a Fidesz-KDNP-t, ti meg mentek a kispadra.

Azért támogattuk a Fideszt és Orbán Viktort, mert azt láttuk, hogy ők az egyetlen kormányzóképes erő, amely a magyar emberek és a magyar vállalatok érdekeit képviselik. Nekünk nem politikai lózungok kellenek, hanem gáz, benzin, adócsökkentés, családtámogatás, béremelés, új munkahelyek, határvédelem, nemzetpolitika, stb. Amíg a Fidesz ezen az úton marad, addig ránk is számíthatnak!

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.
Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra hívja össze. Az új Országgyűlés május 2-án, 11 órakor kezdi meg munkáját – olvasható a határozatban. A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart. A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

Szintén az alakuló ülésen választják meg – az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján – titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek. A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról. Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Az április 3-ai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló tömörülés 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk 6 mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20220501_belfold_orszaggyules_alakulas_hetfo_fidesz_valasztas

Címkék: Nemzet 

Kapcsolódó