Hatalmas fejlődés előtt áll a Debreceni Nemzetközi Repülőtér

Eredményt hirdettek a debreceni reptér fejlesztésének tervpályázatán

Hatalmas fejlődés előtt áll a Debreceni Nemzetközi Repülőtér

És ami igazán fontos ebben a történetben: A többségi tulajdon a magyar államhoz kerül, és reméljük arról is születik majd döntés, hogy a nemzeti vagyont csak kétharmados többséggel lehessen eladni vagy egyéb más módon hasznosítani. Az többé nem fordulhat elő, hogy jön egy moslékkoalíció, és eladja azt, amit mások felépítettek!

Debrecen - Új terminál és utak építése, korszerű műszeres leszállító rendszer és fénytechnika kiépítése is szerepel a tervek között.

A város honlapjára most felkerült az erről szóló előterjesztés, amiből kiderül, amennyiben az állam térítésmentesen megkapja az 51 százalékos üzletrészt, jelentős fejlesztések indulhatnak a repülőtéren. Az állam bevonására épp ezért van szükség, mert a városvezetés közlése szerint ezeket a fejlesztéseket önkormányzati vagy a társtulajdonos forrásaiból már nem lehetne elvégezni, az állami szerepvállalás pedig akkor várható el, ha a repteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa a magyar állam. Fontos, hogy mindez az üzemeltető cégről szól, a repülőtér ingatlana továbbra is az önkormányzat tulajdona maradna.

Amennyiben a közgyűlés megszavazza a tranzakciót, az államnak 51 százalékos tulajdonrésze lesz a repteret üzemeltető cégben, a Xanga cégcsoporthoz tartozó AIRPORT DEBRECENI HOLDING Vagyonkezelő Zrt-nek 23,98, a tisztán önkormányzati tulajdonú holdingnak, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-nek pedig 25,02 százaléka.

„Célunk az, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tartósan a régió központi és egyben legforgalmasabb repülőtere legyen. A régió alatt Kelet- és Észak-Magyarország, valamint a hozzá kapcsolódó határon túli területeket értjük. A ’30-as évekre el szeretnénk érni az évi 2-3 milliós utasforgalmat. Ehhez a célhoz szükséges volt fejlesztési stratégiát kialakítani, amely elkészült és 2021-ben átadásra került az ITM részére. A kormány stratégiai elemként tekint a Debreceni Nemzetközi Repülőtérre, ezért támogatta annak fejlesztését a Modern Városok Programban 1,2 milliárd forinttal, melyből megvalósult a repülőgépek számára parkolást biztosító apron megvilágítás, elkészült a teljes repülőtéri területet körülvevő 7 kilométer hosszú SRA kerítés, a szükséges ellenőrző úttal, valamint lokális pályajavítások valósultak meg. Emellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium javaslatára – összhangban az európai uniós állami támogatási szabályokkal – a COVID-19 hatásainak mérséklése érdekében 800 000 euró támogatást biztosított a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről menetrend szerinti járatokat indító légitársaságoknak” – írja előterjesztésében Papp László.

A polgármester hozzáteszi, a kormány megkapta az Európai Unió jóváhagyását egy korábbi kormányhatározattal megítélt biztonsági fejlesztések folyósításához, melyek esetében a támogatói okirat előkészítése zajlik. Ebből a 2,4 milliárd forintos fejlesztésből valósul meg az új tűzoltólaktanya tervezése és építése, két speciális repülőtéri tűzoltó gépjármű beszerzése, az új futópálya tervezése, valamint utasbiztonsági eszközök vásárlása.

A középtávú fejlesztési célok között szerepel, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren egy több tízmilliárd forint értékű fejlesztés végrehajtása valósuljon meg.

Többek között:
- megújítanák a futópályát,
- kialakítanák a párhuzamos gurulóutat, továbbá egyéb gurulóutakat,
- új utasforgalmi terminál és új forgalmi előtér létesülne,
- a tervek szerint műszeres leszállító rendszert (CAT III/B) és fénytechnikát (ILS III) építenének ki,
- egy új szervizút-hálózat épülne,
- egy havas flotta bázis és földi kiszolgáló eszköz-tároló, valamint egy üzemanyagtároló készülne el, valamint
- a hatósági funkció megvalósításához irodák kialakítása történne meg a meglévő épületben, illetve további parkolók létesülnének.

A polgármester ír arról is, hogy fejlesztés markáns eleme egy új utasforgalmi terminál, mely képes a mai kor követelményei szerint kiszolgálni az utazóközönséget úgy, hogy közben az elérhető legmagasabb utaskomfortot biztosítja. Mint mi is megírtuk, a fejlesztéshez már lebonyolítottak egy tervpályázatot, amit a BORD Építész Stúdió nyert meg. Papp László azt közli az előterjesztésben, hogy a szükséges források biztosítását és az Európai Bizottság jóváhagyását követően elindulhat a fejlesztés megvalósítása.

Az előterjesztésről jövő csütörtöki ülésén dönt Debrecen közgyűlése.

Képek:https://www.dehir.hu/galeria/eredmenyt-hirdettek-a-debreceni-repter-fejlesztesenek-tervpalyazatan
Forrás:https://www.dehir.hu/debrecen/ezeket-a-fejleszteseket-tervezik-a-debreceni-repteren-ha-az-allam-lesz-az-uzemelteto-tobbsegi-tulajdonosa/2022/01/21

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó