Balliberális “közgazdászoknak”

Az ÁFA csökkentése nem jelenti azt, hogy kevesebbet fogsz fizetni!

Balliberális “közgazdászoknak”

Szerinted mit tennének a multik AZONNAL, amint csökkenne az ÁFA? Mi tudjuk! Megemelnék az árakat úgy, hogy a kasszánál te NE fizess kevesebbet! Ugyanaz a termék akár drágább is lehet alacsonyabb ÁFA mellett, hiszen az ÁFA az csak a végösszeg egyik összetevője, a másik maga az ár.

Az átlagnál magasabb ÁFA arra kényszeríti a hazai kereskedőket, hogy az árakat az unión belüli szabad kereskedelem és a nemzetközi árverseny miatt bizony tartsák a lehető legalacsonyabb szinten, hiszen ha valami sokkal drágább lesz nálunk, mint mondjuk Szlovákiában, akkor az emberek elkezdik ezt ott vásárolni (pl. határmenti településeken vagy ONLINE módon)

Egy példa: Ha nálunk mondjuk egy általunk kiszemelt porszívó 35 000 Ft, a külföldi webshopban meg 30 000 Ft, akkor már simán megérné megrendelni online. A helyzet arra kényszeríti a hazai kereskedőt, hogy szabjon racionális árat, amivel meg tudja tartani a vásárlókat. Te pedig közben 15%-os személyi jövedelemadót fizetsz, ami jelenleg Szlovákiában bértől függően 19 és 25 százalék között mozog.

Természetesen nem lehet online vásárolni külföldről alapvető élelmiszereket, a pékárut, a tejterméket, stb, de ezek árának az ÁFA tartalma már most is 5%, azaz a baloldal hazug kampánya okafogyott - már megint azt követelik és azzal házalnak, amit a Fidesz rég megtett.
Az 5 százalékos körbe tartozó termékek és szolgáltatások amúgy itt vannak https://bit.ly/3r97wLq

Mit tesz ezzel szemben a Fidesz?
A jövedelemadót csökkenti, a béreket és a nyugdíjakat emeli, adómentességet ad.
Miért? Azért hogy a pénzedért többet tudj vásárolni, és ne az állam, hanem te döntsd el, hogy inkább az alacsonyabb vagy inkább a magasabb adót (ÁFA) fizeted. Ha nem cigizel, nem fizeted a cigi adóját, ha nem piálsz, nem fizeted a pálinka adóját, stb.

Ezt tette Orbán Viktor: https://szamokadatok.hu/Post/4623/Egyesek_szerint_Orban_es_kormanya_nem_tettek_semmit

A baloldal a fizetésedből vonná le a pénzt, ők előre eldöntenék, hogy mennyiből gazdálkodhatsz, és ettől nem lennének alacsonyabbak az árak akkor sem, ha csökkentenék az áfát.

Elméletben (de csak ott!) lehetne 0%-ra csökkenteni az ÁFÁ mértékét, és mindent ráterhelni a jövedelmekre, de akkor felmerülne a kérdés, hogy miért fizessünk közösen olyan termékek után adót, amit nem fogyasztunk? Pl. pia, cigi, vagy "kaviár homárral". Amúgy az uniós szabályozás nem is engedné az ÁFA teljes eltörlését, minden országnak lehet egy alap ÁFA kulcsa és két kedvezményes, minden egyes termék átsorolását külön engedélyeztetni kell.

Mi ezért inkább az ÁFA szinten tartását és a jövedelemadók csökkentését támogatjuk, ez egy igazságosabb és Magyarország, a magyar emberek számára előnyösebb rendszer.

Gondolkozz! Választási kampány van, ígérni lehet bármit, csak utána következik 4 év valóság. Abból indulj ki, amit tapasztaltál az elmúlt 12 év során, és ne abból, amit most bekiabálnak az ilyen Jakabok, Dobrevek vagy Márki-Zayk.

ADD TOVÁBB!

További 4600 érvünk van a Fidesz-KDNP mellett
️https://szamokadatok.hu

Címkék: Adó  Gazdaság 

Kapcsolódó