Magyarország: 0%!

Infláció most mindenhol van, bennünket azonban nem fenyeget a rezsiáremelés!*

Magyarország: 0%!

*Amíg a Fidesz-KDNP van kormányon
A baloldal rezsicsökkentése így nézne ki: https://szamokadatok.hu/Post/4667/Gondolkozz_Meg_van_ido

Orbán Balázs írta: Míg az EU-ban átlagosan 31 százalékkal nőtt az áram és 51 százalékkal a gáz ára az elmúlt évben, addig a magyarok ugyanannyit fizetnek, mint korábban. A rezsicsökkentés kiállta az idők és az energiaválság próbáját.

A 2002 és 2010 közötti kormányzat engedte az áram árának megduplázódását és a földgáz árának megháromszorozódását, a jelenlegi kormány azonban kiszámítható és alacsony energiaár-környezetet teremtett a lakosságnak.

Ennek köszönhető, hogy hazánkban átlagosan 25 százalékkal csökkent a rezsi ára, és még ma, csaknem tíz évvel később is ugyanannyit fizetnek a magyarok az áramért és a gázért, mint korábban. A kormány rezsicsökkentés-politikája tehát kiállta az idők és az energiaválság próbáját.

A rezsicsökkentés sikerét a Household Energy Price Index adatai is igazolják, amelyek az európai fővárosokban fizetett lakossági villamosenergia- és gázárakat tartják számon.

A statisztikák szerint az energiaválság az uniós tagállamok többségét jelentős mértékben érintette, így az EU állampolgárai ma hazájuk fővárosában átlagosan 31 százalékkal kénytelenek többet fizetni a villamos energiáért és 52 százalékkal többet a gázért, mint egy évvel korábban.

A villamos energia ára a holland és román fővárosban emelkedett leginkább, ahol 1 év alatt több mint duplájára nőtt. A lakossági gázárakban hasonló a változás, de a növekedés mértéke még drasztikusabb. Romániában háromszoros, míg Görögország, Belgium, Dánia és Luxemburg esetében több mint kétszeres az áremelkedés.

Mindeközben hazánkban a rezsicsökkentésnek köszönhetően a villamos energia és a gáz ára is változatlan maradt. Sőt mi több, az EU-tagállamokat tekintve a magyar állampolgárok fizetik a legkevesebbet az energiafogyasztásért: a villanyért kevesebb mint felét, a gázért pedig kevesebb mint harmadát az uniós átlagnak. Eközben egy dán állampolgár villanyszámlája négyszer, egy svéd gázszámlája több mint hétszer akkora, mint egy magyaré.

A kormány rezsicsökkentési intézkedéseit számos kritika érte a bevezetésüket követően, a magyar baloldal pedig még ma is támadja a hatósági ármeghatározás intézményét.

A lakosság válság idején is fenntartott energiabiztonsága azonban a rezsicsökkentés-politikájának eredményességét igazolja.

Forrás: https://www.facebook.com/orbanbalazsandras/posts/572307214264652

Címkék: Európai Unió  Megélhetés 

Kapcsolódó