Széll Kálmán tér, Budapest

Egy példa arra, hogy miért jó választás a Fidesz, és miért rossz választás a baloldal

Széll Kálmán tér, Budapest

Demszky lerohasztotta
https://bit.ly/3eeAjbs
Tarlós felújította
https://bit.ly/3qeFVrR
Karácsony leszerelte a jegyautomatákat
https://bit.ly/3J7CifR

Vitézy Dávid írta:
Mai kép a Széll Kálmán térről - a BKK elkezdte a jegyautomaták leszerelését.

Még augusztusban, az első hírek megjelenésekor próbáltam felhívni a figyelmet arra: nem jó ötlet leszerelni a jegyautomatákat spórolásra hivatkozva, hisz épp ezek szedik be a bevételek nagyját. Szomorúan látom, hogy az elmúlt napokban mégis sorra tűnnek el az automaták Budapest csomópontjaiból.

Rengeteg munkánk volt abban, hogy 2014-ben több, mint 300 új, bankkártyát is elfogadó, bérletet is árusító, éjjel-nappal működő automata jelent meg a BKK hálózatán. Korábban az emberek a szabad ég alatt álltak sorban bérletért a pénztárak előtt, a BKV elszórt automatái csak érmét fogadtak el és csak jegyet adtak ki - már ha azt egyáltalán. Az új automaták és az értékesítési csatornák bővítése révén minden várakozásunkon felül, 10 milliárd forinttal nőttek a jegyárbevételek, éjjel-nappal elérhetővé váltak a jegyek és bérletek a város számos pontján.

Az automaták szedik be 2021-ben is a BKK bevételeinek többségét, mintegy 55%-át (!) és bár a mobilapplikáció valóban megjelent, az automaták és a mobilapp is bőven tud még hová fejlődni, nem csak egymás rovására, hisz minden negyedik forint még mindig személyesen értékesítés útján folyik be a BKK-hoz, az elmúlt években bezárt ügyfélközpontok ellenére. Több tízmilliárd forintot szed be tehát a BKK az automaták révén. Lehet, hogy egyszer majd a mobilértékesítés teljesen feleslegessé teszi az automatás értékesítést, de ettől még ma nagyon messze vagyunk - nem véletlen, hogy Európa összes Budapesttel összemérhető nagyvárosában több jegyautomata van, mint amennyi Budapesten eddig, a megritkításuk előtt volt. Varsóban kétszer annyi, Berlinben és Bécsben háromszor annyi automata működik, mint amennyi Budapesten eddig volt.

Amikor augusztusban először próbáltam felhívni a figyelmet, hogy az automatákat leszerelni rossz ötlet, még nem is gondoltam rá, hogy ebből végül még városképi kérdés is lehet. Pedig, ahogy az elmúlt napokban látjuk, a BKK barbár módon tünteti el az egyébként európai uniós forrásból vásárolt és tökéletesen működő automatákat, a helyük üresen tátong a város számos pontján. A Széll Kálmán téri metróépület felújításakor gondoltunk az automatákra és az építészeti koncepció integráns részeként lettek elhelyezve - most ott tátog a helyük. A város más pontjain az automaták alapzatai állnak üresen - mindez egy elvileg fél éve tervezett intézkedés eredményeként.

Mielőtt valaki a pénzhiányra hivatkozna, nem árt emlékezni: az automaták üzembe állítása után szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az értékesítési csatornák szűkítésének hatása bevételkiesés lesz, tehát a BKK és ezáltal a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi pozíciói romlani és nem javulni fognak az intézkedés révén. A leszerelt automaták révén garantáltan jegybevétel fog eltűnni a rendszerből.

A BKK hivatalos közlése szerint egy automata havi üzemeltetési költsége 130 ezer forint. A bevételi adatokat visszaosztva látható: a korábbi automata-flotta bármely tagja 80-szor annyi bevételt szedett be, mint amennyibe fenntartása kerül és még a legrosszabbul teljesítő automaták is sokszorosan “behozták” a működési költségüket. Ezen adatokat látva az automata-hálózat leépítése valójában csak egyet üzen: a BKK-t nem érdeklik a saját jegybevételei.

Évekig dolgoztam azon, hogy ezek a viszonyok megváltozzanak Budapesten, kiábrándító és elszomorító ezt a leépülést látni.

ADD TOVÁBB!

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest 

Kapcsolódó