Újabb 25 milliárdot biztosít a kormány a falusi utcák, intézmények felújítására!

Elvonás? NEM! Több forrás a falvaknak!

Újabb 25 milliárdot biztosít a kormány a falusi utcák, intézmények felújítására!

12. éve nem hangzott el az a szó, hogy elvonás! Hahó! Libsik! Ez nektek szól! Íme a mai bejelentés:
https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/10/ujabb-25-milliardot-biztosit-a-kormany-a-falusi-utcak-intezmenyek-felujitasara

👉A Magyar Falu Program 100 százalékban hazai forrásból valósul meg!
2019: 150 milliárd forint támogatás
2020: 200 milliárd forint támogatás
2021: 250 milliárd forint támogatás, és ehhez jön most a +25 milliárd!
Ezek a számok, elvtársak! Vidéken élni többé nem "ciki", hanem egyre menőbb!

Videó
https://www.facebook.com/alpar.gyoparos/videos/345507954031984

Korábbi cikkből:

👉Videó: https://www.facebook.com/alpar.gyoparos/videos/2043776319118889/
👉A sikeres pályázatok száma meghaladta a 10 ezret! Mindent nem tudunk felsorolni, de a Magyar Falu Program által megvalósult fejlesztések egy részét bemutatjuk a videónkban, kb. 26 perctől
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363

👉Ennyi mindenre lehet pályázni jelenleg, és aki pályázik, fejleszteni akarja a rá bízott települést, az nyer! Persze akik plakátolnak, azoknak nem a rájuk bízott város fejlesztése a céljuk, hanem a hergelés, az értelmetlen háborúzgatás, és ennek az adott településen élők isszák meg a levét.
Orvosi eszköz
Orvosi rendelők fejlesztése
Önkormányzati tulajdonban lévő út-, hídépítés/felújítás
Önkormányzati járdaépítés/felújítás anyagtámogatása
Közösségi tér ki -/átalakítás és foglalkoztatás (egyházi)
Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás (önkormányzat)
Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés
Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése
Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése
A Falusi Civil Alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása
Faluházak felújítása
Óvodaépület felújítása
Óvodai sportterem, tornaszoba fejlesztése
Szolgálati lakás felújítása, kialakítása
Egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztése
Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása
Önkormányzati kerékpárút építése
Temetői infrastruktúra fejlesztése
Építési telek kialakítása, közművesítés
Iskolai tornaterem, tornaszoba fejlesztése
Iskolaépület felújítása
Orvosi szolgálati lakás
Iskolaépület felújítása
Építési telek kialakítása, közművesítés

Egyetlen év leforgása alatt 900, korábban csökkenő népességű faluban emelkedett a lakosság száma - mondta Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, akit a nemrég új elemmel bővült Magyar Falu program részleteiről kérdezték.

👉Milyen lakosságcsökkenés volt tapasztalható az elmúlt évtizedekben a hazai kistelepüléseken?

2019-ig falvainkban tapasztalható volt – egy, az országosnál jelentősebb mértékű - népességcsökkenés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003 és 2018 között 6,4 százalékkal csökkent a falvak népességszáma. Ennek a folyamatnak a megállítása érdekében indította útjára a kormány a Magyar Falu Programot, melynek végrehajtása 2019-ben kezdődött el.
A programnak köszönhetően nagyon hamar pozitív változás állt be: a KSH 2020-as statisztikái alapján a korábban csökkenő lélekszámú kistelepülések közül 900 faluban növekedésnek indult a népességszám.
A Magyar Falu program hosszú távú programnak indult, számomra is meglepő volt, hogy már egy-másfél év alatt ekkora eredményt sikerült elérnünk az intézkedéseknek köszönhetően.

👉Melyek a Magyar Falu program fő célkitűzései?

A Magyar Falu Program célkitűzése a kezdetek óta a kistelepüléseken tapasztalható népességcsökkenés megállítása, amely a falusi életkörülmények javításán keresztül érhető el. Újra vonzóvá szerettük volna tenni a vidéket a fiatalok számára, hiszen egy faluban élni rengeteg előnnyel jár a városi életmódhoz képest. Gondoljunk csak a nagyobb személyes térre, a jó levegőre, csendre és a családias közegre, ahol a kisboltban ismerősként köszönti az embert az eladó. Azonban ahhoz, hogy egy fiatal pár lakhelyéül a falut válassza a várossal szemben, el kell érnünk, hogy a két lehetőség közt ne legyen szakadék az életminőség szempontjából.
Vagy máshogy megfogalmazva: a város és a falu közötti választás ne életminőség és életminőség, hanem életstílus és életstílus közti választássá váljon.

👉Milyen eszközökkel lehet ezt a visszatérést támogatni a program révén?

A Magyar Falu Program éppen ezért összetett program. Az elmúlt két évben három, az idei évtől pedig már négy alprogramon keresztül kínál lehetőségeket és megoldásokat a falvak és lakóik számára.
Az első pillér a helyi életminőség javítását szolgáló kisléptékű fejlesztések támogatása, amely pályázatokon keresztül történik. Ezek kedvezményezettjei a települési önkormányzatok, az egyházak, és a falusi civil szervezetek.
A pályázati célok közt szerepelt az elmúlt években többi között falusi utcák, járdák és kerékpárutak, faluházak, óvoda- és iskolaépületek, valamint orvosi rendelők felújítása; tanya- és falugondnoki buszok beszerzése; közösségi terek kialakítása; testnevelési- és sportinfrastruktúra fejlesztése; szolgálati lakások kialakításának támogatása.
Továbbá 2020-ban új pályázati célként jelent meg a falvakban működő civil szervezetek támogatása is. Az elmúlt két évben több mint tizenkétezer nyertes pályázatot tudtunk támogatni, több mint 130 milliárd forint összegben.
A második fontos pillér a falusi útalap, melynek célja a hazai mellékúthálózat állapotának javítása. Ezzel az intézkedéssel igyekszünk megkönnyíteni és gyorsítani a települések közti mindennapos ingázást. 2019 és 2022 között várhatóan több mint 2500 kilométernyi útszakasz fejlesztése történik meg.
A harmadik alprogram a családok otthonteremtését, letelepedését segítő falusi CSOK. Ennek keretében gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására.

👉Milyen mérhető eredménye van eddig a falusi CSOK-nak?

Azt látjuk, hogy a falusi CSOK rendkívül népszerű, amit a számok jól tükröznek: 2019. július 1-jei indulása óta, eddig több mint 17 ezer család igényelte a vissza nem térítendő támogatást, több mint 91 milliárd forint értékben.
A kormányzat ezért idén január 1-jével újabb közel 200 településen tette lehetővé a falusi CSOK felvételét, így már 2678 településen igényelhető a támogatás.

👉Hogy állnak a kisboltok újranyitását célzó támogatások?

2021-től egy negyedik pillérrel bővül a Magyar Falu Program, amely a falusi kisboltok megmentésére irányul. Az elmúlt évtizedekben százas nagyságrendben zártak be főként alapvető élelmiszereket forgalmazó boltok a kistelepüléseken, a még működő vállalkozások nagy része pedig a lét/nemlét határán táncol. Ezért megoldást kellett találni a szolgáltatás fenntartására, hiszen nem mindegy hogy friss pékáruért, vagy egyéb alapvető élelmiszerért leugrik az ember a sarki kisboltba, vagy adott esetben hosszabb autóútra kell indulnia a legközelebbi üzletig.
A kisboltok megmentésére 45 milliárd forint áll rendelkezésre, amely összegből sokszáz faluban tudunk majd támogatást biztosítani üzleteknek, amelyet ingatlan vásárlásra, ingatlan fejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra vehetnek majd igénybe a vállalkozások.

👉Milyen keretösszeggel tudnak gazdálkodni a programban részt vevők, mennyi idő intervallumra nézve? Mikor indulnak az első pályázati kiírások?

A Magyar Falu Program sikeres, rengeteg pozitív visszajelzést kapunk maguktól a kistelepülésektől. Ennek egyik oka az, hogy a programot együtt alkottuk meg az érintettekkel, hogy minél inkább a helyi igényekre szabott keretek közt tudjunk segíteni, fejleszteni. A program indulását számos egyeztetés előzte meg. Több mint 120 találkozón vagyunk már túl országszerte, melyeken polgármesterekkel, civil szervezetek, egyházközségek képviselőivel, de közmeghallgatás keretében a falvakban élő emberekkel is tárgyalóasztalhoz ültünk. A program másik előnye, hogy rugalmas.
A polgári kormány kiemelten kezeli a vidéki Magyarország fejlesztését, ami az anyagi erőforrások tekintetében is megmutatkozik.
A Magyar Falu Program 2019-ben 150 milliárd forintos költségvetéssel indult, tavaly 210, idén pedig már több mint 250 milliárd forintot fordíthatunk a falusi életkörülmények javítására.
Az első pályázati kiírások már nyilvánosak, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére 20 milliárd forint, közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre és közösségszervező bértámogatására pedig egymilliárd forint áll rendelkezésre. A pályázatok benyújtására április 16-tól lesz lehetőség. Ezeken kívül megjelent a falusi kisboltok támogatásának szabályait tartalmazó rendelet is.

👉A koronavírus hatására látnak olyan tendenciát, ami a kisebb települések felé kiköltözésre utal?

Egyrészt a statisztikákból azt látjuk, hogy egyre több fiatal pár veszi igénybe a falusi CSOK-ot és választja a falusi életet a városi léttel szemben. Másrészt a kistelepülések polgármesterei is arról számolnak be, hogy a korábbi évekhez képest gyorsuló ütemben cserélnek gazdát az eladó ingatlanok.
A koronavírus valóban szemléletváltással járt a lakóhelyet illetően, a bezártságban felértékelődött a saját udvar, kert. Azonban azt gondolom, hogy a lakhelyváltoztatáshoz a pandémia önmagában még nem jelent kellő motivációt, egy ilyen döntés meghozatala komoly mérlegelést követően történik meg.

Van-e az adott településen óvoda, iskola, megfelelő felszereltségű orvosi ellátás, járhatóak-e az utak, megoldható-e helyben a bevásárlás, rendezett-e a településkép, van-e lehetőség állami támogatással saját otthonhoz jutni. És itt jön képbe a Magyar Falu Program, amely mindezekre a kérdésekre megoldást kínál. Azt látjuk, - a visszajelzések azt mutatják - hogy mindezen intézkedések együttes hatásának köszönhető, hogy az elmúlt időszakban valóban megindult egy bevándorlási folyamat a kistelepüléseink irányába.

🟥Kapcsolódó cikkek:
A Magyar Falu Program 100 százalékban hazai forrásból valósul meg!
https://szamokadatok.hu/Post/2922/A_Magyar_Falu_Program_100_szazalekban_hazai_forrasbol_valosul_meg
Példák a fejlesztésekre
Fejlesztések, amelyekről balliberális álhírgyártó propaganda nem fog beszámolni
Országépítés 2010-2020 (videó) https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363
Egészségügy fejlesztése 2010-2020 (videó) https://www.facebook.com/109117190565423/videos/2848283332165305
A bajba került falusi kisboltoknak is segít a kormány
https://szamokadatok.hu/Post/2787/A_bajba_kerult_falusi_kisboltoknak_is_segit_a_kormany
7 537 milliárd forint a vidéki Magyarország fejlesztésére!
https://szamokadatok.hu/Post/2669/7_537_milliard_forint_a_videki_Magyarorszag_fejlesztesere

Forrás: https://novekedes.hu/interju/kezdenek-visszaterni-a-kisebb-falvakba-erzodik-a-magyar-falu-program-hatasa
https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/10/ujabb-25-milliardot-biztosit-a-kormany-a-falusi-utcak-intezmenyek-felujitasara

Címkék: Vidékfejlesztés 

Kapcsolódó