Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg!

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Átadták a felújított nádasdladányi kastélyt

A ma élő nemzedékek feladata a történelmi emlékek ápolása – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Fejér megyei Nádasdladányban, ahol átadták a megújult Nádasdy-kastélyt. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a Nádasdy-család története rendkívül elismerésre méltó, hiszen a legnehezebb helyzetekben is kitartottak az ország mellett, többek között ők bújtatták IV. Bélát a tatárjárás idején. Úgy vélte, kastélyuk megújítását követően büszkén mondható, hogy olyan helyet hoztak létre, amely valóban méltó emléket állít a családnak. A miniszter szerint a fejlesztéssel visszaállították azt a gazdagságot, amelyben a főúri családok élhettek, s ezt most már a helyiek és az egész ország megtekintheti.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyságot idéző kastély páratlan érték, amely most már megújult terekkel és parkkal várja a látogatókat. Jelezte, hogy a kormánynak van még egy tartozása a Nádasdy-család felé: Sárváron a Nádasdy-várat eredeti formájában helyreállítani.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,935 milliárdból valósult meg a fejlesztés.

Glázer Tamás elmondta, hogy a keddtől újra látogatható Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érintette a megújuló tavat, a körülötte lévő sétányt.

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgálótereket alakítottak ki.

Akik szerint inkább mást kellene építeni, azoknak linkelünk egy videót a leírásba (Kórházak, iskolák, utak, stb)
👉Országépítés 2010-2020
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/287195332858965
👉Videó: válság ellenére is fejlődött az ország!
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/1835329446647711
👉A sorozat korábbi cikkei: https://szamokadatok.hu/fejlodes

👉Forrás: https://www.kisalfold.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-felujitott-nadasdladanyi-kastelyt-11226548/
Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram http://nkvp.hu

Címkék: Fejlődés  Nemzet 

Kapcsolódó