6093 Milliárd forinttal nőtt az állami vagyon

De mit is jelent ez a hétköznapi ember számára?

6093 Milliárd forinttal nőtt az állami vagyon

Pár nappal ezelőtt megjelent a hír, miszerint 6093 forinttal nőtt az állam vagyona. Ez kétségtelenül jó hír, de sokan nem értik, hogy ez mit jelent nekünk – egyszerű adófizetőknek. Az a téves benyomás alakulhat ki egyesekben, hogy ha az államnak több pénze van, akkor miért nem osztja szét a szegények között? Megpróbáljuk összegezni, hogy miről is van szó.

Az első és legfontosabb azt leszögezni, hogy az állami vagyon az nem = a pénzzel. Amikor azt írják, hogy 6093 milliárd forinttal nőtt a vagyon, ez annyit jelent, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok, ingatlanok és eszközök száma és értéke nőtt. Ezek lehetnek visszavásárolt gáztározók, energetikai cégek, tulajdonrészek, vagy akár a 1000 darab új mentőautó, amit az Orbán-kormány megvásárolt és szolgálatba állított.

Ha „gazdag” az állam, akkor mi mindannyian gazdagabbak lettünk, hiszen a gyarapodásnak minden magyar állampolgár hasznonélvezője lett így vagy úgy. Biztonságba került az energiaellátásunk, évek óta nem nő a rezsi ára, útfejlesztések, kórház/iskola/óvoda felújítások vannak folyamatban, megújulnak a műemlék épületeink, a középületeink, közösségi tereink. Magyarország egyre élhetőbb hely lesz, és mi bátran lehetünk büszkék erre, hiszen ez közös sikerünk.

A baloldal elherdálta az állami vállalatokat, a privatizáció során és az azt követő gazdasági válság alatt 250.000 ember veszítette el az állását. Ma ellenkező a trend: csökkenő államadósság mellett nő az állam vagyona, nő a háztartások megtakarítása, nőnek a bérek, csökkenő adóterhek mellett nő az állam adóbevétele, mivel beindult a gazdaság.

Forrás
https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/jelentosen-nott-az-allami-vagyon-az-elmult-evekben-mikozben-csokkent-az-allamadossag
http://valasz.hu/reflektor/az-allam-rossz-gazda-76715
https://www.mtakti.hu/wp-content/uploads/2018/04/10_Visszaallamositas_KTRK_eloadashoz.pdf
https://www.origo.hu/gazdasag/20021016azallami.html

Címkék: Fejlődés  Gazdaság 

Kapcsolódó