A sikeres védekezés gazdasági versenyelőnyt eredményezett!

A sikeres védekezés gazdasági versenyelőnyt eredményezett!

👉1 millió családot, 1,8 millió gyereket és
1,5 millió keresőt érinthetnek azok a lépések, amelyeket Orbán Viktor tegnap jelentett be! Mindkét felnőtt visszakaphatja a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum 800 000 forintot.

És ez nem minden! Így "lop a Zorbán"
🟠Adómentesség a fiataloknak!
https://szamokadatok.hu/Post/3356/Elfogadta_a_parlament_a_fiatalok_szja-mentesseget
🟠CSOK, Babaváró a fiatal pároknak!
https://szamokadatok.hu/Post/3402/Igy_nem_segiti_a_kormany_a_magyar_csaladokat
🟠13. havi nyugdíj, prémium és emelés a nyugdíjasoknak!
https://szamokadatok.hu/Post/3355/Igy_nem_segitette_a_kormany_a_nyugdijasokat
🟠Adóvisszatérítés, otthonfelújítási támogatás a családoknak!
https://szamokadatok.hu/Post/3524/2022-ben_valasztunk
https://szamokadatok.hu/Post/3558/Bomba_bejelentes
🟠Munkahely, olcsó rezsi, adócsökkentés, fejlődő ország mindenkinek!
https://szamokadatok.hu/Post/3524/2022-ben_valasztunk
https://szamokadatok.hu/Post/3496/A_2022-es_az_ujrainditas_koltsegvetese_lesz
🟠Jelentős adókedvezmény, autóvásárlási támogatás a nagycsaládosoknak!
https://szamokadatok.hu/Post/2363/Mar_30_ezer_nagycsalad_ult_at_az_allami_tamogatasnak_koszonhetoen_uj_biztonsagos_kornyezetbarat_autoba
🟠Járulékcsökkentés, fejlesztési támogatás, adócsökkentés a munkáltatóknak!
https://szamokadatok.hu/Post/3433/Csillagos_otos
https://szamokadatok.hu/Post/3542/Ezermilliard_forintos_adocsokkentes_a_hazai_koronavirus-valsag_merlege

– A sikeres járványkezelés miatt áprilisban hazánk az első országok között volt, ahol meg lehetett teremteni a nyitás feltételeit. Másfél-két hónappal hamarabb tudtuk kinyitni az országot, mint bárki más Európában. A sikeres védekezés jelentős gazdasági versenyelőnyt eredményezett – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója a Világgazdaság szerdai konferenciáján elhangzottakról. – A gazdaságot megvédtük, és most újra kell indítani. A növekedés gyors helyreállítása miatt fenn kell tartani a támogató fiskális politikát. A 2021-es és a 2022-es költségvetés ezt a célt szolgálja. Tehát nem választási, hanem újraindítási költségvetésünk van – magyarázta. Szerinte a növekedés akár hat százalék felett is lehet az idén. Ugyancsak fontos, hogy a munkanélküliségi ráta elérje a válság előtti, három és fél százalék alatti szintet, ami azt jelenti, hogy legalább 4,650 millió ember dolgozzon Magyarországon. Ez kétszer ötvenezer új munkahely létrehozását jelenti.

🟠Visszajön a befizetett szja
A főtanácsadó beszélt arról is, hogy fontos a sérülékeny társadalmi csoportok támogatása, a válság mindenkit érzékenyen érintett, de leginkább a családok, a fiatalok és a nyugdíjasok kerültek nehéz helyzetbe.
– A családok egy része felélte a tartalékait, a szülőknek az óvodák, bölcsődék és iskolák bezárása miatt otthon kellett maradniuk. Ezért a miniszterelnök részéről javaslatként felmerült, hogy ha az idei gazdasági növekedés öt és fél százalék felett lesz, akkor a jövő év elején a gyermeket nevelő családokban mindkét felnőtt kapja vissza a 2021-es teljes évi személyi jövedelemadó-befizetését, de fejenként maximum nyolcszázezer forintot.

Mindez 1,1 millió családot és másfél millió keresőt érinthet – fejtette ki a részleteket. – A 25 év alattiaknak a jövő év elejétől biztosítjuk a személyi jövedelemadó-mentességet. Ez háromszázezer főt érinthet. A 2,4 millió nyugdíjas az év végén még várhatóan megkapja a nagyobb infláció utáni emelést és a nagyobb gazdasági növekedés miatt járó prémiumot. A jövő év elején folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése – ismertette a lépéseket Nagy Márton.

🟠Tíz évre akár egymilliárd forint
A főtanácsadó kitért arra is, hogy sok cégnek vissza kell nyernie a vállalkozói kedvét. Emlékeztetett: az elmúlt időszakban a vállalatok és ezen belül is főként a mikro-, a kis- és a középvállalatok (kkv) számos segítséget kaptak. Így például megfeleződött az iparűzési adó, valamint több kedvezményes hitel vált elérhetővé.
– A jegybank által idáig működtetett Növekedési hitelprogram kivezetése érzékenyen fogja érintetni a kkv-hitelpiacot. Emiatt a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen már július 1-jétől átalakítja a Széchenyi-kártya kkv-hitelkonstrukcióit. Létrejönnek az újraindítási hitelek. A fókusz a rövid futamidő helyett a hosszú futamidejű, beruházási hitelekre kerül.

A vállalkozók szinte minden beruházási célra maximum egymilliárd forintig tíz évre 0,5 százalékos fix kamat mellett tudnak majd hitelt felvenni – mondta a főtanácsadó.

🟠Kétszázezer forintos minimálbér
Nagy Márton fontosnak nevezte, hogy jövőre folytatódhat a munkáltatói járulékok csökkenése is, ezzel támogatva a bérek emelkedését. – A szakszervezeteknek és munkavállalóknak hamarosan meg kell kezdeni a 2022-es bértárgyalásokat és a minimálbér meghatározását. A gazdaság gyors helyreállása lehetőséget ad majd arra, hogy jövőre újra két számjegyű, tíz százalék feletti bérnövekedés valósuljon meg. Ezzel párhuzamban egy vagy két év alatt jó lenne elérni a kétszázezer forintos minimálbért – hangsúlyozta.

🟠Hosszabb lesz a hitelmoratórium
– Ne feledkezzünk meg a hitelmorató­riumról se – folytatta –, ami jelentősen védi a családokat és a vállalkozásokat a válság kitörése óta. Ennek a jövőjéről egy kemény szakmai vita folyik. Meg kell vizsgálnunk, hogy a hitelmoratórium miként segítheti a gazdaság újraindítását és hogyan védi meg a kispénzű embereket.

Szeptember végéig a moratórium jelenlegi formájában automatikusan meghosszabbodik, szeptember elején majd dönteni kell arról, hogy mi történik októbertől – ismertette.

🟠Hatékonyabb gazdaság
– A gazdaság újraindítása során egy új világot építünk. Munkaalapú, de a korábbinál erősebb, jobb, hatékonyabb gazdaság megépítésében hiszünk. Ennek érdekében új szövetséget kell kötni a családokkal és a vállalkozásokkal. Az újraindítás az első lépés, ezt követheti egy új stratégia létrehozása. Már idén visszakerülünk a fenntartható felzárkózás pályájára, ami az unió növekedésénél két százalékkal nagyobb, tartós hazai növekedést jelent. Ugyanakkor a következő tíz évben itt is kell maradnunk, a cél az unió átlagos fejlettségi szintjének elérése 2030-ra – tette végül hozzá Nagy Márton.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/uj-szovetseget-kot-a-kormany-9918218/

Címkék: Adó  Gazdaság 

Kapcsolódó