Babis üzent a cseh radikális baloldalnak

Babis üzent a cseh radikális baloldalnak

👉Erős hangú bejegyzéssel válaszolt az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítványra a kormányfő
Andrej Babiš

👉Emlékeznek még? Babis hatalmas beszéde a jogállamiságról és az az ezzel kapcsolatos álhírgyártásról (videó magyar felirattal)
https://youtu.be/_ViZC5sQWdU

Az ellene indított, sikertelen csütörtöki bizalmatlansági indítványra reagálva Andrej Babis cseh miniszterelnök a következő üzenetet küldte a cseh parlamentben is helyet foglaló baloldali Kalózpártnak: „hangosan mondom, kedves polgártársaim, mi Csehországban nem akarunk semmilyen multikulturális ökofanatikus kalózállamot. Nem akarjuk. Nem akarjuk megosztani az autóinkat, a la­ká­sainkat, az országunkat. Nem akarjuk, hogy országunkat az Euró­pai Parlament irányítsa, zöldfanatikusok, akikkel a Kalózok szövetkeznének. Szuverén miniszterelnök vagyok, senkinek nem vagyok alárendeltje, csak az állampolgároknak, akik nekem bizalmukat adták. És külföldről nekünk ebbe senki sem fog beledumálni” – szögezte le a kormányfő.

Babisnak immár a harmadik ilyen próbálkozást sikerült elhárítania mindössze négy hónappal a csehországi parlamenti választások előtt. Az indítvány kudarcát az is elősegítette, hogy a kommunista párt képviselői a szavazás előtt kivonultak az ülésteremből. A cseh ellenzéki képviselők elsősorban azt vetették a miniszterelnök szemére, hogy szerintük kudarcot vallott a koronavírus-járvány elleni harcban és a vrbeticei fegyverraktárban történt robbanás kapcsán nem volt képes egységes nemzetközi fellépést kialakítani Oroszországgal szemben.

A bizalmatlansági szavazás ugyan eleve kevés eséllyel indult, de a választásokhoz közeledve az ilyen konfrontáció emelheti a közvélemény-kutatások szerint első helyen álló cseh baloldali koalíció népszerűségét potenciális szava­zóik táborában.

Felmérések szerint a szavazók 24 százaléka voksolna a Kalózokból és a STAN nevű pártból alkotott baloldali koalícióra, míg a Babis által vezetett ANO 23 százalékkal végezne a második helyen. A fennálló politikai erőviszonyok közt viszont nincs nagy esélye annak, hogy a radikális baloldal kerülhetne októberben hatalomra, sőt az is kevéssé elképzelhető, hogy a magyar kormánnyal is jó viszonyokat ápoló Andrej Babis nélkül alakuljon meg októberben az új cseh kormány.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20210605-babis-uzent-a-cseh-radikalis-baloldalnak

Címkék: Politika 

Kapcsolódó