Az energia biztosított!

Lesz olcsó (továbbra sem dráguló) villamos energia és lesz olcsó (továbbra sem dráguló) gáz, persze csak akkor, ha marad a Fidesz! A baloldal megemeli a rezsi árát, ha hatalomhoz jut!

Az energia biztosított!

Szijjártó Péter külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon a Roszatom és a Gazprom vezetőivel tárgyalt, ennek eredményéről a Facebookon beszélt rövid videóban. Szijjártó elmondta, a Gazprom vezérigazgatójával azért volt aktuális a tárgyalás, mert a magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás idén szeptemberben lejár; így ma megkötötték az elvi egyezséget arról, hogy idén október elsejétől életbe léphet az újabb hosszú távú megállapodás. Ami a tervek szerint 15 évre szólna, rugalmas árképzéssel – utóbbiról még hátravannak a tárgyalások.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy október elsejéig elkészül a vezeték a szerb–magyar határon, ami lehetővé teszi a nagy mennyiségű gáz fogadását már idén. Ezzel egy újabb gázvásárlási útvonal áll rendelkezésre.

A Roszatom vezetőjével az új paksi atomerőmű beruházás felgyorsítása volt a téma Szijjártó elmondása szerint. Szeptember végére minden adott lesz a második fázisba lépéshez, mondta, szeptemberben jár le ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal válaszadási határideje a létesítési engedélyre beadott kérelemre. Ha az meglesz, jövőre már az első betonelemek elhelyezése jöhet, mondta a külügyminiszter.

Hozzátette, hogy Belaruszban pont végzett a Roszatom az ottani beruházásával, így a paksi beruházásra tudnak koncentrálni, Magyarország pedig már most a környező országokkal tárgyal arról, hogy a villamosenergia-kínálatot hova tudjuk majd értékesíteni.

Az 1980-as évek óta üzemelő paksi atomerőmű blokkjait fokozatosan le kell állítani. Ez az erőmű fedezi a hazai áramtermelés közel 40 százalékát, a kormány szerint két új blokkal pótolható lesz a kiesés, így a jövőben is az erőmű adhatja majd a hazai áramszükséglet meghatározó részét.

Orosz vakcinát is gyárthat a magyar nemzeti oltóanyaggyár
Tárgyalások kezdődtek a stratégiai együttműködésről a magyar nemzeti oltóanyagközpont és az orosz vakcinagyártásért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából csütörtökön találkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel.

Mint mondta, elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását, ha sikerül lezárni a stratégiai együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyek után a technológiai kérdések következnek.

„A lényeg az, hogy mind orosz, mind magyar oldalról nyitottság és készség van arra, hogy a nemzeti oltóanyaggyárunk orosz licenc alapján is gyárthasson majd oltóanyagot” – mondta Szijjártó Péter.

Forrás (videók): https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/158386656304927
https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/780323176182808

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

Kapcsolódó