Több mint 8,5 százalékponttal csökkent a munkabérre rakódó közteher 2009 és 2019 között

Több mint 8,5 százalékponttal csökkent a munkabérre rakódó közteher 2009 és 2019 között

👉Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkabérre rakódó közteher. Mi nem csak beszélünk erről, hanem egy konkrét példán, a bérkalkulátor segítségével be is mutatjuk a valóságot!

👉Mielőtt a hivatalos közleményt elolvasnánk, nézzük meg a konkrét, hétköznapi példákat.
1. Ebben a cikkben mutattuk be egy adott bér példáján az adók mértékét a jelenlegi és a 2010 előtt adórendszerben. (Külön a gyermektelenek, és külön a családosok esetében). A közteher egy része a munkavállaló, másik része a munkáltató javára csökkent (ami által több pénze maradt a munkáltatónak, mely pénzből emelni tudta a béreket!)
https://szamokadatok.hu/Post/3119/Ne_legy_a_magad_ellensege
2. Ebben a cikkben mutattuk be, hogy mennyi marad a rezsi kifizetése után
https://szamokadatok.hu/Post/2707/Mennyi_maradt_a_rezsi_kifizetese_utan_most_es_2010-ben
3. Rezsicsökkentés - íme a valódi számok
Két lelkes rajongónk segítségével bemutatjuk a megtakarítás mértékét. (OLVASSA VÉGIG!)
https://szamokadatok.hu/Post/3373/Rezsicsokkentes_-_ime_a_valodi_szamok
4. Van mire büszkének lennünk!
Összeszedtük Magyarország Kormánya eddigi talán legnagyobb, legeredményesebb és leglátványosabb intézkedéseit!
https://szamokadatok.hu/Post/3465/Van_mire_buszkenek_lennunk
5. Ebben a videóban pedig bemutatjuk a válságkezelést: milyen az, ha balliberális kormány kezeli a válságot, és milyen az, ha a nemzeti kormány kezeli azt.
https://szamokadatok.hu/Post/3142/Valsagkezeles_regen_es_most

Több mint 8,5 százalékponttal csökkent a munkabérre rakódó közteher 2009 és 2019 között. Magyarország ezzel az első helyen áll az Európai Unióban, az élvonalbeli szereplés hosszú távon is biztosított, hiszen a kormány adócsökkentő politikáját a koronavírus-járvány sem tudta felülírni – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kifejtette: a tízéves összehasonlításban kimutatott csökkenés nagyságrendjét jól mutatja az is, hogy Litvánia mindössze 3,4 százalékpontnyi mérsékléssel áll Magyarország mögött a rangsor második helyén. Szintén 3,4 százalékpontos csökkenést ért el Belgium, de a mérséklés ellenére az EU mintaállamának számító országban 2019-ben még mindig 52,2 százalék volt az adóék, azaz a munkabérre rakódó közteher.

Magyarországon az átlagbérre rakódó közteher mértéke 2019-ben 44,5 százalék volt, amellyel kapcsolatosan két dolgot rögtön érdemes leszögezni – emelte ki Izer Norbert. Mint mondta, a legfontosabb az, hogy Magyarországon az adócsökkentések folytatódnak, ezt még a koronavírus-járvány sem tudja felülírni. Ezért az adócsökkenést mérő rangsorokban hasonlóan jó eredményekre ezután is számítani lehet.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2020-tól a négygyermekes anyáknak élethosszig tartó szja-mentességet biztosított, továbbá július 1-től újabb két százalékponttal csökkent a szociális hozzájárulási adó, valamint minden dolgozó nyugdíjast mentesített a járulékfizetés alól.

Az adócsökkentések idén is meghatározóak: az újlakás-értékesítések áfamértéke 22 százalékponttal öt százalékra csökkent. Az eljárási illetékmentességnek köszönhetően másfélmillió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé. A családi otthonteremtési kedvezményt igénybevevő, gyermekes családok lakásvásárlása illetékmentes lett, és 2021. január 1-től csökkent a kisvállalati adó mértéke is.

Forrás: https://demokrata.hu/gazdasag/magyarorszagon-csokkent-a-legnagyobb-mertekben-a-munkaberre-rakodo-kozteher-361992/

Címkék: Adó  Megélhetés 

Kapcsolódó