Modern Városok Program - Tatabánya

Az egykori Bányakórházból gimnázium születik!

Modern Városok Program - Tatabánya

Ilyen volt: https://bit.ly/3hhMWVQ
🟡Ilyen most: https://bit.ly/3epJgjc
🟢Ilyen lesz: https://bit.ly/3uzFcCA

Arra a kérdésre is válaszoljunk rögtön az elején, hogy miért nem kórházként születik újjá!
🟢Tatabányán 2015-ben adták át a Szent Borbála Kórház új központi épületét: https://bit.ly/33qTtWs
🟢És megépül a kórház legújabb épülete is, ugyancsak a Modern Városok Program keretein belül: https://bit.ly/3es0Q6c

Bencsik János - A Tatai medencéért írta: "2000 köbméter beton, 180 tonna betonvas, 200 ablak, 180 ajtó, munkaórák százezrei. Így születik újjá a százesztendős, helyi védettség alatt álló épület, mely hamarosan diákok zsivajától lesz majd hangos. Szent Margit Katolikus Gimnázium és Általános Iskola gimnazistái ma még konténer-tantermekben tanulnak, de már belátható távolságban van a költözés ideje.
Mintegy kéthónapos csúszás van az eredeti ütemtervhez képest, miután a koronavírus az építőmunkásokat is próbára tette. Volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint hetvenen voltak karanténban.
Jelenleg a főépület belső festésén, továbbá a tornacsarnok szerkezetépítésén dolgoznak legtöbben. Hamarosan megérkeznek a beltéri ajtók és készülnek az épület külső színezésére is."

Az 1900-ban épített középület három évtizede üresen áll, de nem sokáig marad kihalt állapotban a helyszín.
A Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat által bő egy évszázada épített létesítményt korábbi tulajdonosa, a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, eközben az épület teljesen leromlott, jelenlegi állapotában jelentős felújításra szorul. Az úgynevezett Modern Városok Program keretében a magyar kormány 3,5 milliárd forintot biztosít a fejlesztéshez, amely nem egyszerűen renoválást, állagmegóvást jelent, hanem egy gimnázium kialakítását. Az épületet a kormány 2016 őszén a Magyar Katolikus Egyháznak ajándékozta, így immár a Székesfehérvári Egyházmegye a tulajdonos.

Dózsa István püspöki vagyonkezelő a látványtervek bemutatásakor hangsúlyozta: a felújítási koncepció törekszik arra, hogy külső megjelenésében, eredeti állapotába állítsa vissza az épületet. A tornaterem és a hozzá kapcsolódó épületrészek úgy kerülnek kialakításra, hogy azok mellett a főépület marad a meghatározó, hangsúlyos elem.

👉Na így nem csinál a Fidesz semmit. Hajrá! 2022-ben újra győzni fogunk, mert a többség látja, hogy mekkora munkát végeztünk el eddig, és még mennyi minden áll előttünk!

👉További hasonló újjászületések a fejlesztéseket bemutató videónkban! https://www.facebook.com/109117190565423/videos/287195332858965

Forrás: https://www.facebook.com/tataimedenceert/posts/3921800934568180

Címkék: Fejlődés 

Kapcsolódó