Mediánbérezők figyelmébe

Az utóbbi 10 évben a mediánbér jobban nőtt, mint az átlagbér

Mediánbérezők figyelmébe

A balliberális álhírgyártó propaganda számos alkalommal kifogásolta, hogy a KSH nem teszi közzé a mediánbért, illetve, ha közzéteszi, akkor azt harsogják, hogy milyen sok ember keres az átlagbér alatt.

A mediánbér azt az összeget jelenti, amelynél az emberek fele kevesebbet keres, a másik fele pedig többet.

2020-as átlagbér bruttó 403 616 forint volt míg a medián 320 528 forint, azaz a medián az átlag 79,4%-át tette ki. Ha ezt az arányt bárki is ránézésre akár rossznak, vagy akár jónak, alacsonynak vagy magasnak minősíti, az mindenképpen hátsó szándékkal közelít a kérdés felé.

Hogy kontextusba helyezzük a kérdést, meg kell vizsgálnunk pl. a 2010-es állapotot. Akkor bruttó 202 500 forintos átlagbér mellett 153 000 forint volt a medián, amely az átlag 75,6%-át tette ki így.

Lefordítva a számokat magyarra: a balliberális álhírgyártó propaganda által ordított növekvő társadalmi különbségek pont az ellenkezőjére fordultak az utóbbi 10 évben. Nem nyílt, hanem zárult az olló. Mivel a mediánbér közelít az átlagbér felé, ezért egyre kevesebben keresnek az átlagbér alatt. Azaz az alacsony keresetűek fizetése jobban nőt, mint a magas keresetűeké.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/megduplazodott-a-fizetesek-median-erteke-tiz-ev-alatt-3576712/
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli074a.html
https://www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0001.html

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó