Szeretne venni egy iskolakertet?

Most megteheti Újbudán! Gyurcsány polgármestere nem felújítja az iskolát, nem fejleszti, nem zöldíti, hanem ELADJA annak kertjét

Szeretne venni egy iskolakertet?

„Nekik beton, nekünk zöld” - emlékeznek még? Ezt a süket dumát nyomták a kampányban! Bevettétek, kedves baloldali szavazók?

És ez sem egy "kiragadott eset" - A baloldal ott folytatja, ahol abbahagyta. Minden eladnak, a pénzt meg széthordják, felélik.
Kalapács alatt a budapestiek vagyona!
https://szamokadatok.hu/Post/2982/Kalapacs_alatt_a_budapestiek_vagyona
Eladó fél Miskolc!
https://szamokadatok.hu/Post/1354/Elado_fel_Miskolc
Veres Pálék teljesítménye Miskolcon - csőd szélén a város
https://szamokadatok.hu/Post/1268/Veres_Palek_teljesitmenye_Miskolcon_-_csod_szelen_a_varos
Egészségügyi programok
Mindenkinek fontos az egészségügy. Kinek a saját egészsége, kinek a városlakók egészsége
https://szamokadatok.hu/Post/2819/Egeszsegugyi_programok
Mindenhol mást jelent az oktatás
Mást a "visszavett" Budapesten, és mást az "elnyomott" Debrecenben
https://szamokadatok.hu/Post/2909/Mindenhol_mast_jelent_az_oktatas
A jó vezetők nem sírnak
Karácsony Gergely vs dr. Papp László, Debrecen polgármestere
https://szamokadatok.hu/Post/2801/A_jo_vezetok_nem_sirnak
Járványkezelés helyi szinten
Te melyik városban élnél szívesebben?
https://szamokadatok.hu/Post/3200/Jarvanykezeles_helyi_szinten
A baloldal felszámolta az Érdi női kézilabda csapatot
https://szamokadatok.hu/Post/775/A_baloldal_felszamolta_az_Erdi_noi_kezilabda_csapatot
A Fidesz épít, a baloldal rombol. (további képekkel!)
https://szamokadatok.hu/Post/2824/A_Fidesz_epit_a_baloldal_rombol_tovabbi_kepekkel
Épülő vagy leépülő országban szeretnél élni és dolgozni?
https://szamokadatok.hu/Post/2846/Epulo_vagy_leepulo_orszagban_szeretnel_elni_es_dolgozni

Eladja az iskolakertet a korábban zöldítéssel kampányoló baloldal

A helyiek sem értik, mi indokolja a Újbudai Bocskai István Általános Iskola által használt egyetlen nagyobb zöldterület értékesítését, nehezményezik, hogy így csak egy műfüves kispálya és egy betonudvar marad a négyszáz diáknak – így szerintük egészen új értelmet nyer Orosz Anna momentumos alpolgármester kampányszlogenje: „nekik beton, nekünk zöld”. Többen izgalmas befektetői háttérről is beszéltek lapunknak, közben azt is rebesgetik, hogy egyes LMP-s és MSZP-s képviselők sem feltétlenül hívei a DK-Momentum ilyen irányú nyomulásának.

Elképesztő volumenben kezdte dobra verni ingatlanjait az újbudai önkormányzat. A baloldali vezetésű kerület pályázati aloldalán, ahol jellemzően romos pincehelyiségek, városhatárban lévő kiskertek és alkalmanként bérlakások kapcsán lehetett – inkább bérleti jogra, semmint megvásárlásra – pályázni, most egyszeriben jókora számban jelentek meg értékesnél értékesebb ingatlanok, szám szerint húsz darab.

Olyanok, amelyeknél a pályázati letétösszeg – amely általában tíz-húsz százaléka szokott lenni a becsértéknek – is sok tíz, olykor százmillió forintra is rúg, tehát túlzás nélkül milliárdos összértékkel bírnak, ugyanakkor még a pályázatba való betekintést is százezer forintos díjhoz kötik, ami nem feltétlenül szolgálja a szélesebb nyilvánosság bevonását.

Ilyen ingatlan például

a korábban fogyatékkal élő fiatalkorúak számára nappali ellátást biztosító, majd kulturális célra pályáztatott villaépület a Gellért-hegy oldalában a Ménesi úton,
egy jókora ősfás zöldterület az Ulászló utcában, ahol a környező lakók régóta szeretnének egy kis parkot létesíteni,
vagy éppen egy iskola kertje (!): a Bocskai úti általános iskola lényegében egyetlen nagyobbacska zöld felülete.
Az érintett lakókat, környékbelieket meghallgatva nagyjából ugyanaz a kép rajzolódott ki mindhárom esetben: a 2010 előtti Molnár Gyula-féle szocialista önkormányzat „trükkök százaival” próbált minél több hasonló ingatlantól megválni; a Fidesz alatt néhány kósza tervtől eltekintve leálltak ezek a kiárusítási-beépítési projektek, majd a 2019-es baloldali „reconquista” után gőzerővel újraindult az érintett területek kiárusítása, amennyire lehetett, fű alatt, a helyiek bevonása nélkül, sőt, kifejezett tiltakozása ellenére. Mindezt úgy, hogy a baloldali ellenzék, élén a DK-s László Imrével egyébként a zöldítés ígéretével nyert választást a 11. kerületben, ráadásul komoly soklakásos társasházat terveznek az arra teljesen alkalmatlan érintett területekre úgy, hogy a polgármester személyes szlogenje volt az, hogy „Újbuda megtelt” (az izgalmas parkfelújítási projektek nem képezik jelen cikk fókuszát).

Az ingatlanok egy jelentős részének elidegenítéséről egyébként a polgármesterek vészhelyzetre tekintettel kibővített döntési jogkörével élve maga László Imre döntött.
Cikksorozatunkban ezen emblematikus ingatlanokat vesszük sorra, kezdve az iskolaudvarral, amely az amúgy semmitmondó „Bocskai út 47-49. – Badacsonyi utca 30. szám alatt található ingatlan” cím alatt fut a pályázathirdető felületen.

Iskolaudvarból építési telek

Május 3. 13 óráig, azaz hétfő délután egy óráig lehet beadni pályázatot a „4487/2 helyrajzi számon nyilvántartott, összesen 810 m2 területű „kivett beépítetlen terület” megjelölésű ingatlan” megvételére – igaz, már csak vakon: a pályázati dokumentációt 30 ezer forint ellenében csak április 27-ig lehetett kikérni. Hogy mi szükség volt egy értékesítésnél fizetőssé tenni a részletes pályázati kiírást, egyelőre a költői kérdések sorát gazdagítja. Ami nem derül ki a kiírásból, az az, hogy az érintett ingatlan az Újbudai Bocskai István Általános Iskola zöld kertje, amely kiemelt szerepet játszik az iskola négyszáz diákja életében.

„Itt szoktak lenni az évnyitók, itt bográcsoznak ballagás után, nem tudom, miért jó, hogy elveszik tőlük ezt a kis zöldet. Így nem marad más, csak a műfüves kispálya és a nyomorúságos betonudvar, nézze!” – mutatja a füves-fás kis zöld oázist egy – szülőként is érintett – helyi asszony. A helyzetre jellemző, hogy aki az iskola részéről illetékes, informálisan jelezte, nem szeretne nyilatkozni, aki pedig beszél, az is inkább név nélkül teszi: nem akar tengelyt akasztani a DK-s polgármesterrel és csapatával.

Két ház is van a telek mellett, a Badacsonyi út 24. és 28. szám alatt. Előbbi (a 26. számon lévő, keskeny telekkel együtt) azé a befektetőé, aki részéről helyiek szerint sanszos, hogy a 30. szám alatti iskolakert-telek eladásának ötlete kiindult. Ezt a telket egyébként az iskola korábbi teniszpályájából kanyarították ki, mint egyik forrásunk fogalmaz „amolyan sunda-bunda módon”.

Izgalmas ingatlanügyek

A birtokos pedig nem más, mint az a Janikovszky János György, aki egyébként a Móra Kiadó tulajdonosa is (meg a 24. szám alatti villaépületre ráépítő, az épületet bérbeadó Recontra Invest Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosa). Ő, szintén helyi informátoraink szerint érdeklődött a 28. szám alatti ház iránt, de a vásárlási ajánlat tényét az ott lakók lapunknak nem erősítették meg. A 28. szám alatti ház közvetlenül a világháború után épült, egy tősgyökeres újbudai család lakja, akik az ötvenes évek előtti nagy államosítás előtt szerezték meg egy kibombázott házzal a telket, amelyre építkeztek. A körülötte lévő telkeket, így a 26. alattit a 30. alattival, valamint a Bocskai út 47-49-cel egyetemben államosították, majd utóbbira felépítették az iskolát, előbbieket pedig, lévén ugyancsak önkormányzati, akkor tanácsi tulajdon, az iskola használhatta gond nélkül.

Az újbudai család 28. szám alatti házát régen U-alakban futotta körbe az iskola telke, ebből hasította ki a 26. számút Janikovszky, és állítólag a Fidesz előtti – Molnár Gyula-féle, MSZP-SZDSZ-es – vezetés alatt szerette volna az iskolakertet is megszerezni 2010 előtt, helyi információk szerint ráadásul úgy, hogy haszonbérbe veszi a telket, ráépíti a Móra Kiadó székházát, majd, miután ebben a formában értelemszerűen senkinek sem kell, immár töredék áron kivásárolja a telket is. A projekt elfogadtatása érdekében állítólag az iskolának ígértek könyvtárszobát az épületben, illetve Janikovszky Éva-emlékszobát is (mint egy helybéli úriember epésen megjegyezte: a zseniális meseírónak egyébként semmi köze nem volt a kerülethez). A projektet azonban megakasztotta a helyiek tiltakozása (egyik forrásunk jópár aláíróívet is mutatott ebből az időszakból), valamint, hogy

Hoffmann Tamás, a Fidesz polgármesterjelöltje alaposan megverte Molnár Gyulát, a baloldal ellenzékbe vonult, és, mint forrásaink fogalmaztak, ezzel egy jó időre csend lett.

Aztán 2019-ben sok kerülethez hasonlóan itt is megtörtént az impériumváltás, a 25 fős képviselő-testület 17 székét az ellenzéki összefogás képviselői szerezték meg, hét Fideszes és egy Mi Hazánkos képviselő mellett. Információink szerint az ingatlanok dobraverését, azaz a pályázat kiírását rajtuk kívül az LMP-s Kreitler-Sas Máté sem támogatta.

A helyzet pikantériája, hogy a baloldaliak a zöldítés programjával kampányoltak:
például Orosz Anna, Újbuda köznevelésért és városfejlesztésért felelős alpolgármestere, aki egyébként a Momentum alelnöke is egyben – és valószínűleg az országgyűlési választásokon is őt indítják, a „fideszes” ingatlanfejlesztések ellen tiltakozva a „nekik beton, nekünk zöld” kampányszlogent választotta, láthatóan igyekszik zöld elkötelezettségét kommunikálni, biciklit tolva mond fel politikai reklámszpotokat, sűrűn megszólal hasonló témákban.

László Imre polgármester ugyancsak hangoztatja: Újbuda megtelt. Az önkormányzat egyébként külön aloldalt indított a klímavédelem témájában, ahol polgármesteri köszöntőjében azt írja, „folytatjuk a kerületi intézmények energetikai korszerűsítését és a parkok, zöldfelületek felújítását”.

Az önkormányzat tágabb értelemben vett gazdálkodása nem elsődleges témája jelen cikkeknek, mindenesetre megjegyzésre érdemes, hogy az újonnan felállt testületből László Imre DK-s polgármester a korábbi kettő helyett négy alpolgármestert választott ki, majd gyorsan megszavazták nekik a maximálisan adható fizetést is (zárójel, Orosz esetében ez költségtérítéssel bruttó 1,1 millió forintos havi apanázst jelent) – abszolút többség birtokában ez nem jelentett kihívást a testületnek. Az is ironikus, hogy László Imre és Orosz Anna közös debütálása éppen egy zöld témában kiírt iskolai pályázat kapcsán történt, Molnár Gyula volt polgármester védnöksége alatt.

„Nagy hangon kiabálnak, hogy Újbuda megtelt, majd kiírnak ingatlanfejlesztésre pályázatokat mert azt, hogy ingatlant eladok, nem lehet máshogy értelmezni, mint ingatlanfejlesztésként” – fogalmaz lapunknak Csernus László, a Fidesz-KDNP újbudai képviselője, aki éles kritikát is megfogalmaz az új vezetéssel kapcsolatban. „Ez a Molnár Gyula-Lakos Imre tandem abszolút bevett gyakorlata, ők voltak érdekeltek ehhez hasonló dolgokban, lásd: Kopaszi-gát és Madár-hegy, amit lehetett, nagyüzemben eladtak, a kerületnek így nem maradt semmi, amit megpróbáltunk megtartani meg fejleszteni” – mondja.

Az újbudai ingatlankiárusítás kapcsán a Mi Hazánk képviselője, Novák Előd is tiltakozott, Újbuda parlamenti képviselője, a fideszes Simicskó István pedig rendszeres videoposztok mellett interjúban is hangot adott nemtetszésének.

Egy biztos: a helyiek nem lelkesednek az iskolakert eladásáért, amit mindannyian zokon vettek, az pedig a kiárusítás módja volt: az érintettek – az iskolába járó diákok szülei, a tantestület vagy éppen a környékbeliek – szinte teljes kizárásával, amennyire lehet, fű alatt akarták az egészet megcsinálni – vélik. Időközben új, online petíció is indult a kiárusítás ellen, amit már másfélszázan aláírtak

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20210502_eladja_az_iskolaudvart_a_korabban_zolditessel_kampanyolo_baloldal

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó