Tömegközlekedés, környezetvédelem

A Fidesz nem beszél róla, hanem cselekszik! (+lista a cikk végén)

Tömegközlekedés, környezetvédelem

A teljesség igénye nélkül, amiről most szó lesz:
90 IC+ kocsi
Elindul a Tram-train
P+R parkolók épülnek
Megújul a Déli Körvasút
Megújulnak a vasútvonalak
Megújul a Keleti Pályaudvar
Megújul a Nyugati Pályaudvar
50 megújuló állomás projekt
115 darab új mozdony érkezik
40 darab KISS emeletes motorvonat
3200 új autóbuszt vásárol a Volánbusz
97 autóbusz-állomáson épültek kerékpártárolók
Konténerterminál épül Zalaegerszegen és Fényeslitkén
50 darab hibrid motorvonat beszerzése van folyamatban
2000 milliárdos vasútfejlesztési program indul a fővárosban
2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők forgalomba a 25 ezer főnél népesebb településeken

A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzései a Föld megóvása érdekében

A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése, ennek érdekében kidolgozta fenntarthatósági célkitűzéseit. A zöldstratégiai célokat a Föld napján ismerteti a vállalatcsoport, amelyek között kiemelt jelentőségű a közlekedési szolgáltatók CO2 kibocsátásának csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása.
A vállalatcsoport zöld kampánya a Vasút Európai Évéhez kapcsolódva indult 2021. február 17-én. Ettől az időponttól a MÁV-START által kiállított elektronikus vonatjegyen, bérleten valamint azokon a nyomtatott jegyeken és bérleteken, ahol ez nem okoz többlet papírfelhasználást, a vasúttársaság feltünteti a távolságra vonatkozóan a CO2-kibocsátás megtakarítását. A személyautó helyett a MÁV-START által biztosított vasúti közlekedést választó utas kilométereként átlagosan több mint 70%-kal kisebb CO2 kibocsátással terheli a környezetet.

A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági stratégiai célkitűzései között szerepel a közlekedésből származó CO2-kibocsátás további csökkentése a villamosított vasútvonalak hosszának, az elektromos vasúti és közúti járművek darabszámának növelésével, valamint az áruszállítás vasútra terelésével. Kiemelt cél továbbá - és a fejlődés egyik alappillére - a járműpark korszerűsítése. A megrendelt 40 darab KISS emeletes motorvonatból kilenc már forgalomba állt, a 90 darabos szériából ötvenöt saját gyártású IC+ kocsi járja az országot és folyamatban van az első osztályú, bisztrókocsival felszerelt IC+ szerelvény gyártása is. Megérkeztek Szentesre az első tram-train járművek, amelyek év végétől közlekedhetnek majd Hódmezővásárhely és Szeged között. Folyamatban van 115 darab mozdony és 50 darab hibrid motorvonat beszerzése is. A nemzeti buszstratégia része, hogy 2022-től kizárólag elektromos autóbuszok helyezhetők forgalomba a 25 ezer főnél népesebb településeken. A Zöld busz program keretében elektromos autóbuszokat tesztel a VOLÁNBUSZ és állít forgalomba nyolc városban és a Mátrai Erőmű térségében. Végső cél a korszerű autóbuszpark létrehozása, a buszos közlekedés károsanyag kibocsátásának és üzemeltetési költségeinek redukálása a fenntartható környezetvédelem érdekében.

Az 50 megújuló állomás projekt keretében több mint 20 állomáson és megállóhelyen épít ki a MÁV B+R parkolókat, megkönnyítve a váltást a kerékpáros, autós, illetve a vasúti közlekedés között. Az önkormányzatokkal együttműködve létrehozott P+R parkolók építésével arra ösztönözzük az embereket, hogy tegyék le autóikat és válasszák a környezetbarát közlekedési formát, a vasutat. Az elmúlt két évben 8 helyszínen épültek P+R és B+R parkolók, 2021-ben további 9 helyszínen folytatódnak a munkálatok. A Volánbusz országszerte 97 autóbusz-állomáson létesített kerékpártárolókat, amelyek összesen 3112 db bicikli biztonságos tárolására alkalmasak. Emellett 58 nagyobb műszaki telephelyen is épült kerékpártároló összesen 958 db-os tárolókapacitással dolgozóink kerékpáros munkába járásának támogatása érdekében.

A fenntarthatósági célkitűzéseknek fontos eleme a zöld digitalizáció. Magyarország optimális, zöld közlekedésének megteremtésében fontos lépés volt a vasúti és a közúti autóbuszos közlekedés egyesítése, amely lehetővé teszi a vidéki közlekedés összehangolását, a felesleges párhuzamosságok és a kihasználatlan járatok megszűnését, ezáltal az energiafelhasználás csökkentését. A zöld digitalizáció kiemelt projektje a jegyvásárlást megkönnyítő, vasúti és közúti közös elektronikus jegyértékesítő rendszer, melynek fejlesztését a MÁV-START megrendelésére a MÁV Szolgáltató Központ végzi. Egyre több busz- és vonatbérlet, jegy is elérhető a felhasználóbarát ELVIRA-ban és a MÁV Applikációban egyaránt. Az informatikai rendszerek fejlesztésének meghatározó szerepe van a hatékony utastájékoztatásban és kiszolgálásban, a vasúti és közúti menetrend optimális tervezésében, és mindazon folyamatokban, amelyek racionalizálásával a környezeti erőforrások kímélhetők. Cél az integrált állomási és fedélzeti utastájékoztatás megteremtése, az integrált diszpécserközpont kialakítása, valamint az egységes menetrendi és díjszabási alapadat-kezelő rendszer megvalósítása. Már zajlik a vasúti és közúti közös jegyértékesítő rendszer kifejlesztése, valamint a központi forgalomirányítási rendszerek kiterjesztése új vonalszakaszokra. A megújuló technika alkalmazásával megbízhatóbb és pontosabb információk jutnak el a vasutat és autóbuszos közlekedést használókhoz. A Déli pályaudvar vizuális utastájékoztató rendszere kiegészült három nagy méretű, ipari üzemre is alkalmas vandálbiztos LCD-monitorral. A Keleti pályaudvaron modern ledes utastájékoztató kijelzőfalat alakítottunk ki, az épülő utascentrum ügyfélterében központilag vezérelt utastájékoztatási kijelzők segítik majd a tájékozódást. A Nyugati pályaudvaron szintén nagyméretű ledes kijelző épül.
A MÁV-Volán-csoport környezetvédelmi célkitűzései között kiemelt jelentőséggel bír a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, a fenntartható és körforgásos gazdaság kialakítása a kommunális hulladékok szelektív gyűjtésének megvalósításával, a felesleges hulladék keletkezésének megelőzésével, az újrahasználat és újrahasznosítás arányának növelésével, valamint az innovatív hulladékgyűjtési-, kezelési és csökkentési technológiák bevezetésével. A vállalatcsoport közel 500 telephelyén képződő, több mint 160 féle hulladékból a tavalyi év során országosan több mint 21.000 tonna hulladék keletkezett, amely nagyságrendileg egy Eger méretű város éves kommunális hulladéktermelésével azonos. Ezt a mennyiséget csak az erre alkalmas hulladékgyűjtési rendszer működtetésével lehet megfelelően kezelni, így minden hulladékot szelektíven gyűjt és tárol a vállalatcsoport az erre a célra létesített 1800 munkahelyi gyűjtőhelyen, és 28 saját üzemeltetésű veszélyes hulladék üzemi gyűjtőhelyen mindaddig, amíg kezelésre át nem adja. A vasúti pályák felújításából származó fémhulladékok újrahasznosításra átadott mennyisége 2019-ben meghaladta a 24.000 tonnát, ebből a fémanyagból akár két darab Eiffel-tornyot is fel lehetne építeni. A zöldebb, papírmentes munkahelyek feltételeinek megteremtésével érhető el, hogy a digitalizáció segítségével minél kevesebb papírt használjon fel a vállalatcsoport mindennapi működése során.
A vállalatcsoport arra törekszik, hogy működése során növelje a zöldenergiából származó elektromos áram felhasználási arányát, ennek érdekében fenntartható épületenergetikai fejlesztéseket tervez.

A MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági weboldalt indít, amelyen a zöldstratégiai célkitűzések részletei mellett a legfőbb fenntarthatósági mutatókról, az aktuális zöld hírekről és érdekességekről is tájékozódhatnak az érdeklődők. A zold.mavcsoport.hu oldalon számláló is fut, amely a teljes utaskilométerre vetített CO2-megtakarítást mutatja másodpercenként az autós közlekedéshez képest. A weboldalon létrehozott CO2-spórolás játékban minden jeggyel, bérlettel rendelkező utas regisztrálhat és elolvashatja a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzéseit a zajszennyezéssel, a vontatási energiából származó CO2-kibocsátással és a pálya melletti illegálisan elhagyott hulladékkal kapcsolatos témakörökben. Az oldalon regisztrálók között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A Föld napján mutatja be a MÁV-Volán-csoport a Vasút Európai Éve alkalmából felmatricázott FLIRT motorvonatot, amely a vasúti közlekedés népszerűsítésével a környezet védelmének fontosságát szimbolizálja, míg a CREDO Innovel autóbusz a közúti közösségi közlekedés megújuló, környezetkímélő járműállományát, a zöldülő autóbuszos közlekedést és az új beszerzéseknek köszönhető jelentősen csökkenő CO2-kibocsátást jelképezi.

Kapcsolódó:
A fejlesztéseket bemutató videónkban 13 perc 35 másodperctől mutatjuk be a közlekedés fejlesztését
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/287195332858965
68 év után először új vasúti pályaszakasz épül a Duna felett Budapesten!
https://szamokadatok.hu/Post/2994/68_ev_utan_eloszor_uj_vasuti_palyaszakasz_epul_a_Duna_felett_Budapesten
620 új munkahely! Újabb hatalmas beruházás!
Közel 16 milliárd forintos logisztikai konténerterminál épül Zalaegerszegen! (+ korábbi bejelentések, munkahelyek a cikk végén!)
https://szamokadatok.hu/Post/2964/620_uj_munkahely_Ujabb_hatalmas_beruhazas
Megkezdték Európa legnagyobb intermodális termináljának építését Fényeslitkén
400 új munkahely Szabolcs megyében! (videóval a cikk végén)
https://szamokadatok.hu/Post/2945/Megkezdtek_Europa_legnagyobb_intermodalis_terminaljanak_epiteset_Fenyeslitken
Klímahiszti helyett: Csaknem 1000 új busz érkezik a Volánbusz flottájába!
https://szamokadatok.hu/Post/3246/Klimahiszti_helyett_Csaknem_1000_uj_busz_erkezik_a_Volanbusz_flottajaba
Megújul a Nyugati Pályaudvar!
Teljesen megújul az épület, a tetőszerkezet már elkészült. A teljes felújítás költsége közel 10 milliárd forint!
https://szamokadatok.hu/Post/2921/Megujul_a_Nyugati_Palyaudvar
Több cég közös koncepció alapján fejleszti a jövőben a tömegközlekedést!
Megvalósul az, amire évtizedek óta vágytunk! Klímahiszti helyett konkrét intézkedések!
https://szamokadatok.hu/Post/2887/Tobb_ceg_kozos_koncepcio_alapjan_fejleszti_a_jovoben_a_tomegkozlekedest
Újabb “Megszorítás”
Kormányzati forrásból 10 000 parkolóhely és 8 000 kerékpártároló épül a “kivéreztetett” Budapesten a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia alapján
https://szamokadatok.hu/Post/3225/Ujabb_Megszoritas
Íme a legújabb "stadion": Vasútfejlesztési projektben kapott új buszpályaudvart Esztergom
A képen új buszok is szerepelnek
https://szamokadatok.hu/Post/1720/Ime_a_legujabb_stadion_Vasutfejlesztesi_projektben_kapott_uj_buszpalyaudvart_Esztergom
2022-ig összesen 3200 új buszt állít forgalomba a tavaly október óta országos szolgáltatást nyújtó Volánbusz
6 új csuklós buszt adtak át Zalaegerszegen
https://szamokadatok.hu/Post/1785/2022-ig_osszesen_3200_uj_buszt_allit_forgalomba_a_tavaly_oktober_ota_orszagos_szolgaltatast_nyujto_Volanbusz
Debrecenben szerelt buszokat adtak át Győrben!
Összesen 39 darab új Mercedes-Benz Conecto autóbusszal fejlesztik Győr tömegközlekedését
https://szamokadatok.hu/Post/1860/Debrecenben_gyartott_buszokat_adtak_at_Gyorben
23 új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz Székesfehérvárnak. (videóval)
https://szamokadatok.hu/Post/1958/23_uj_Mercedes-Benz_Conecto_G_tipusu_csuklos_autobusz_Szekesfehervarnak_videoval
Folyamatosan érkeznek az új buszok Budapestre
https://szamokadatok.hu/Post/2436/Ma_is_jol_kivereztettek_Budapestet_34_uj_busz
1000 kilométernyi útszakasz újul meg idén!
2010 óta 6000 km út újult meg, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint volt
https://szamokadatok.hu/Post/3124/1000_kilometernyi_utszakasz_ujul_meg_iden
Klímahiszti helyett: 2000 milliárdos vasútfejlesztési programot jelentett be Fürjes Balázs
https://szamokadatok.hu/Post/2843/Klimahiszti_helyett_2000_milliardos_vasutfejlesztesi_programot_jelentett_be_Furjes_Balazs
Mészáros Lőrinc újabb 500 munkahelyet hoz létre!
(A meglévő 25 000 mellé!) Közösen gyárt vasúti kocsikat a Mészáros-csoport és a Stadler!
https://szamokadatok.hu/Post/2776/Meszaros_Lorinc_ujabb_500_munkahelyet_hoz_letre
Finisben a Budapest–Hatvan (80a) vasútvonal korszerűsítése!
Így "lopta szét" Orbán az országot, pontosabban így építi újjá Magyarországot!
https://szamokadatok.hu/Post/2769/Finisben_a_BudapestHatvan_80a_vasutvonal_korszerusitese
Megújuló vasútállomások
https://szamokadatok.hu/Post/2705/Orszagepites_regen_es_most

A Bagi vasútállomás fejlesztése
Országépítés, télen-nyáron
https://szamokadatok.hu/Post/2711/A_Bagi_vasutallomas_fejlesztese
Újabb 3 milliárd forint kormányzati támogatás a Keleti pályaudvar aluljárószintjének felújítására!
https://szamokadatok.hu/Post/2576/A_kivereztetett_es_megsarcolt_baloldali_varosok_nyomaban
Jelentős projekt készült el a főváros meghatározó vasútvonalán
https://szamokadatok.hu/Post/2567/Jelentos_projekt_keszult_el_a_fovaros_meghatarozo_vasutvonalan
Megígérték, megteszik. Újabb emeletes vonatok állnak forgalomba
2022-ig 40 ilyen vonat áll forgalomba, 50 állomás újul meg! (a cikk végén további fejlesztések!)
https://szamokadatok.hu/Post/2408/Megigertek_megteszik_Ujabb_emeletes_vonatok_allnak_forgalomba
Átalakult Kaposvár: átadták az ország első új intermodális csomópontját
https://szamokadatok.hu/Post/2281/Atalakult_Kaposvar_atadtak_az_orszag_elso_uj_intermodalis_csomopontjat
Építőipari Nívódíjban részesült a műemlékké nyilvánított, restaurált, több mint 100 éves kaposvári vasútállomás
A múltat nem eltöröljük, hanem megőrizzük!
https://szamokadatok.hu/Post/2187/Epitoipari_Nivodijban_reszesult_a_muemlekke_nyilvanitott_restauralt_tobb_mint_100_eves_kaposvari_vasutallomas
160 km/órás sebességű vasút!
Nem álom - valóság! Átadták az első szakaszt Ebes és Debrecen között!
https://szamokadatok.hu/Post/2105/160_kmoras_sebessegu_vasut
12 darab tram-train, vagyis villamos-nagyvasút hibrid fog közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között
https://szamokadatok.hu/Post/2020/12_darab_tram-train_vagyis_villamos-nagyvasut_hibrid_fog_kozlekedni_Szeged_es_Hodmezovasarhely_kozott
Európában csak 3 olyan vasútépítő géplánc van, mint amilyet a V-Híd Építő Zrt vásárolt meg, és adott át a mai napon Debrecenben
https://szamokadatok.hu/Post/1925/Europaban_csak_3_olyan_vasutepito_geplanc_van_mint_amilyet_a_V-Hid_Epito_Zrt_vasarolt_meg_es_adott_at_a_mai_napon_Debrecenben
115 darab vadonatúj mozdonnyal gyorsul a vasúti közlekedés 2022-től
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/115-darab-vadonatuj-mozdonnyal-gyorsul-vasuti-kozlekedes-2022-tol
Tízszereződött a naperőművek beépített kapacitása!
https://szamokadatok.hu/Post/3339/Tizszerezodott_a_naperomuvek_beepitett_kapacitasa
Ma 31 éves a magyarországi Föld napja mozgalom! Ebben a cikkben összeszedtük a kormány környezetvédelmi és klímastratégiai intézkedéseit
https://szamokadatok.hu/Post/3322/Ma_31_eves_a_magyarorszagi_Fold_napja_mozgalom

Címkék: Környezetvédelem 

Kapcsolódó