24 éve történt a nyugdíj einstand!

Nem a Fidesz "nyúlta le", hanem a baloldal privatizálta a nyugdíjkassza egy részét a haveri köröknek

24 éve történt a nyugdíj einstand!

ūüĎČIsm√©t elŇĎvette az √°lmentŇĎs, kamuvide√≥s baloldal az idŇĎk√∂z√∂nk√©nt ism√©telt mantr√°t, ez√©rt mi most ism√©t c√°foljuk a hazugs√°gokat. L√°ssuk h√°t a val√≥s√°got!
Cikk√ľnk 3 r√©szbŇĎl √°ll: r√∂vid √∂sszefoglal√≥ az elej√©n, r√©szletesebben a mag√°nnyugd√≠jrendszer megreform√°l√°s√°r√≥l, illetve a nyugd√≠jrendszer fejleszt√©s√©rŇĎl az elm√ļlt 10 √©vben., plusz egy m√°sik cikk, m√°s ember toll√°b√≥l a v√©g√©n.

1. Tények röviden.
1997-es d√∂nt√©s alapj√°n 1998-t√≥l k√∂telezŇĎ volt a mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rba val√≥ bel√©p√©s mert az olyan ‚Äúdemokratikus‚ÄĚ
2010-ben V√ĀLASZTHAT√ď lett a rendszer. Az emberek 97 sz√°zal√©ka az √°llami nyugd√≠j mellett d√∂nt√∂tt! Mindenki nyilatkozhatott, aki maradni szeretett volna a tŇĎzsdec√°p√°k mark√°ban. Mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°ri sz√°ml√°t am√ļgy az√≥ta is lehet nyitni, b√°rki megteheti.
√Ėsszegezve teh√°t a baloldal volt az, akik az emberek t√∂bbs√©g√©nek akarata ellen√©re K√ĖTELEZŇź jelleggel r√°erŇĎltett√©k a magyarokra a mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°ri rendszert, a Fidesz volt az, akik v√°laszthat√≥v√° tett√©k azt.
√ćgy teh√°t elzavarni nem a Fideszt kell, hanem a rabl√≥privatiz√°l√≥, kamuvide√≥s, hazug √©s magyarellenes balliber√°lis politikusokat.

2. Hogyan fejlŇĎd√∂tt a nyugd√≠jrendszer az elm√ļlt 10 √©vben? T√©nyek kifejtve.

A N√©zŇĎpont Int√©zet a nyugd√≠jasokr√≥l is sz√≥t ejtett:
‚ÄěA nyugd√≠jak v√°s√°rl√≥√©rt√©k√©t nemcsak megŇĎrizt√©k, de 10 sz√°zal√©kkal n√∂velt√©k is, az √∂regs√©g ut√°n j√°r√≥ t√°rsadalmi juttat√°sok egy fŇĎre jut√≥ √©rt√©ke v√°s√°rl√≥erŇĎ-egys√©g alapj√°n 2010-ben 1529,3, 2018-ban 1766,5 volt. A gazdas√°gi int√©zked√©sek sor√°ban szimbolikus jelentŇĎs√©gŇĪ, hogy a Korm√°ny 2021-tŇĎl fokozatosan vissza√°ll√≠tja a 2009 tavasz√°n kivezetett 13. havi nyugd√≠jat.‚ÄĚ

Kiegészítésképpen:
A 2010-es 97259 forintos √°tlagnyugd√≠j 2019-re 142114 forintra (1) emelkedett (46,1%), m√≠g az infl√°ci√≥ 27%-os volt ugyanezen idŇĎszakban (2), √≠gy az √°tlagnyugd√≠j emelked√©se 19%-kal meghaladta az infl√°ci√≥t.

A 13. havi nyugd√≠jat a balliber√°lisok vett√©k el (3) √©s k√∂zben van pof√°juk folyamatosan kritiz√°lni a nyugd√≠jrendszert. 2009. j√ļlius 1-tŇĎl a Bajnai-korm√°ny t√∂r√∂lte el a 13. havi nyugd√≠jat, √©s sz√ľntette meg a tiszta sv√°jci index√°l√°st, amely fele-fele ar√°nyban veszi figyelembe az infl√°ci√≥t valamint v√°rhat√≥ nett√≥ keresetn√∂veked√©st is. M√©g ŇĎk vezett√©k be cser√©be az akkor gazdas√°gilag elk√©pzelhetetlen nyugd√≠jpr√©miumot, ugyanis abban az idŇĎben a GDP n√∂veked√©s nem √©rte el a 3,5%-ot, ami a nyugd√≠jpr√©mium alapfelt√©tele. Nesze semmi, fogd meg j√≥l! Tov√°bb√° ŇĎk sz√ľntett√©k meg a sv√°jci index√°l√°st (3), azaz vezett√©k be azt a szab√°lyt, hogy ha a GDP n√∂veked√©se 3% alatt marad, akkor csak az infl√°ci√≥ m√©rt√©k√©vel nŇĎ a nyugd√≠j, 3-4% k√∂z√∂tt 80-20 ar√°nyban az infl√°ci√≥ √©s a nett√≥ √°tlagkereset f√ľggv√©ny√©ben, 4-5% k√∂z√∂tt 60-40%-ban az infl√°ci√≥ √©s a nett√≥ √°tlagkereset f√ľggv√©ny√©ben, 5%-t√≥l pedig a klasszikus sv√°jci index√°l√°s szerinti 50-50%-ban.

2012-tŇĎl csak az infl√°ci√≥hoz k√∂tik a nyugd√≠jak emel√©s√©t.
A balliber√°lisok persze vis√≠tanak a nyugd√≠jak miatt (4). Vizsg√°ljuk meg a vis√≠t√°suk jogoss√°g√°t! 2009-ben elt√∂r√∂lt√©k a 13. havi nyugd√≠jat, ez√©rt vis√≠thattak volna, de nem vis√≠tottak, mert ezt a Bajnai int√©zte. 2010-ben, 2011-ben a GDP nem nŇĎtt 3,5% f√∂l√© (5), teh√°t mindenk√©ppen infl√°ci√≥val nŇĎtt a nyugd√≠j: nincs k√ľl√∂nbs√©g, Bajnai-f√©l nyugd√≠jrendszer √©lt.

A 2012-tŇĎl bevezetett √ļj nyugd√≠jrendszer szerint is, valamint a Bajnai-f√©le verzi√≥ szerint is 2012-ben, 2013-ban csak az infl√°ci√≥val nŇĎttek volna a nyugd√≠jak, ugyanis 3% alatti m√©rt√©kben nŇĎtt a GDP. 2014-ben a GDP 4,2%-kal emelkedett, az infl√°ci√≥ -0,2% volt, √°tlagkereset pedig 3%-ot nŇĎtt, 2015-ben 3,8%-os GDP n√∂veked√©s mellett az infl√°ci√≥ -0,1%-ot tett ki, a nett√≥ √°tlagkereset n√∂veked√©se pedig 4,3%-ot √©rt el. A matek szerint a nyugd√≠jaknak nem kellett volna emelkednie ezekben az √©vekben, azonban 2014-ben 2,4%-kal (6), 2015-ben pedig 1,8%-kal emelkedtek (7). 2016-ban a GDP n√∂veked√©se nem √©rte el az 3%-ot, nincs vita a nyugd√≠jemel√©ssel kapcsolatban.

2017-tŇĎl azonban m√°r jobban j√°rtak volna a nyugd√≠jasok, ha a nett√≥ b√©rn√∂veked√©st is figyelembe vett√©k volna 2017-ben 60%-ban, 2018-ban 50%-ban, 2019-ben pedig 60%-ban. Azonban a nyugd√≠jpr√©miumot ezekben az √©vekben m√°r megkapt√°k a nyugd√≠jasok, meg√©rkezett hozz√°juk a rezsiutalv√°ny valamint az Erzs√©bet utalv√°ny is.

2020-t√≥l pedig 4 √©v alatt fokozatosan vissza√©p√≠t√©sre ker√ľl a 13. havi nyugd√≠j, amely √°tsz√°molva felfoghat√≥ 4 √©ven kereszt√ľl √©vi +2%-os emel√©snek is az infl√°ci√≥n fel√ľl.

A dolgoz√≥ nyugd√≠jasok j√°rul√©kmentess√©get √©lvezhetnek 2020. j√ļlius 1-tŇĎl, amely 14%-os keresetn√∂veked√©st jelent (8).
A mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rakra √°tt√©rve a k√∂vetkezŇĎ olvashat√≥ az elemz√©sben:
‚ÄěA korm√°ny √∂szt√∂n√∂zte a mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°ri tagok visszal√©p√©s√©t az √°llami nyugd√≠jrendszerbe, mivel t√ļls√°gosan k√∂lts√©gesnek √©s kev√©ss√© hat√©konynak √≠t√©lte az 1997-es nyugd√≠jreformmal l√©trehozott m√°sodik nyugd√≠jpill√©rt √©s az int√©zked√©s r√©v√©n stabiliz√°l√≥dott a magyar nyugd√≠jrendszer.‚ÄĚ

Kieg√©sz√≠t√©sk√©ppen: A mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rba (manyup-ba) a munkav√°llal√≥t terhelŇĎ nyugd√≠jj√°rul√©k majdnem teljes √∂sszege ker√ľlt, m√≠g a munk√°ltat√≥i r√©sz az √°llami nyugd√≠jp√©nzt√°rba.
Az √°llami nyugd√≠jkassza feloszt√≥-kirov√≥ rendszerŇĪ, azaz bev√©tel-kiad√°s alapj√°n mŇĪk√∂dik. A munkav√°llal√≥kt√≥l befoly√≥ nyugd√≠j(jellegŇĪ)j√°rul√©kb√≥l ker√ľlnek kifizet√©sre a nyugd√≠jak. Ha a bev√©tel kevesebb, mint a kiad√°s, akkor azt m√°shonnan kell elŇĎteremteni, mivel Magyarorsz√°gon t√∂rv√©ny szerint k√∂telezŇĎ a nyugd√≠jak kifizet√©se.

Az idŇĎk sor√°n egyre t√∂bben l√©ptek be a munkaerŇĎpiacra √ļgy, hogy a nyugd√≠jj√°rul√©kuk egy r√©sz√©t a manyupnak fizett√©k, azaz nem az √°llamnak. Az akt√≠v munkav√°llal√≥k ar√°nya nem nŇĎtt a megfelelŇĎ m√≥don, sokan rohantak el fiatalon nyugd√≠jba. A GDP n√∂veked√©se j√≥csk√°n elmaradt az elv√°rhat√≥ 5%-t√≥l, az √°llamh√°ztart√°s hi√°nya tarthatatlan volt, az infl√°ci√≥ elsz√°llt, a manyup mŇĪk√∂d√©si k√∂lts√©ge a tŇĎkear√°nyos 0,3%-nak t√∂bbsz√∂r√∂s√©re r√ļgott, k√∂zben pedig a nyugd√≠jakat fizetni kellett. Ezek a t√©nyezŇĎk okozt√°k, hogy 2010-re √∂sszesen k√∂zel 3000 milli√°rd Ft terhet r√≥tt az √°llamh√°ztart√°sra a manyup mŇĪk√∂d√©se √ļgy, hogy minden √©vben rosszabbodott a helyzet.

A manyup mŇĪk√∂d√©s√©hez sz√ľks√©ges gazdas√°gi felt√©teleket az ut√≥bbi √©vekben az Orb√°n-korm√°ny tudta csak biztos√≠tani.
Amikor az Orb√°n-korm√°ny 2011-ben helyretette a nyugd√≠jrendszert (manyup tagok 97%-a automatikusan visszal√©pett az √°llami nyugd√≠jba, k√∂telezŇĎ bel√©p√©s megszŇĪnt), akkor 3000 milli√°rd Ft-os manyup vagyont √°llamos√≠tott.

Ennek fele magasan kamatoz√≥ √°llampap√≠rban volt, amely kintl√©vŇĎs√©get, ad√≥ss√°got jelentett az √°llamnak. Mivel az √°llam √∂nmag√°nak nem tartozhat, ez√©rt ezen √°llampap√≠rokat egyszerŇĪen bevont√°k, amely egyszeri, drasztikus √°llamad√≥ss√°g-cs√∂kkent√©st eredm√©nyezett.

A marad√©k √∂sszegbŇĎl pedig az √°llam fizette a nyugd√≠jakat, a csal√°di p√≥tl√©kot, munkahelyeket teremtett, ad√≥kedvezm√©nyt adott a csal√°doknak, alapvetŇĎen ez az √∂sszeg nagyban hozz√°j√°rult a gazdas√°g beind√≠t√°s√°hoz.

Teh√°t lop√°sr√≥l sz√≥ sincs, csak rosszindulat√ļ √©s/vagy tudatlan hazugs√°gokr√≥l a balliber√°lis fake news m√©dia √©s megvezetett olvas√≥ik r√©sz√©rŇĎl. A manyup megsz√ľntet√©s√©vel sok 1000 milli√°rd Ft felesleges kiad√°st√≥l √©s ad√≥ss√°gt√≥l menek√ľlt meg Magyarorsz√°g (9).

3. M√©g egy √∂sszefoglal√≥ a mag√°nnyud√≠jakr√≥l, √©rthetŇĎen, vil√°gosan.

A balliber√°lis oldal egyik kedvenc t√©m√°ja a mag√°nnyugd√≠jak. √Āll√≠t√°suk szerint: "Orb√°n Viktor haveri zsebekbe t√∂mk√∂dte, elherd√°lta az √°llami nyugd√≠jp√©nzt√°rba k√©nyszer√≠tett emberek idŇĎskori megtakar√≠t√°sait." Tegy√ľk tiszt√°ba teh√°t, a mag√°nnyugd√≠jak k√©rd√©s√©t is!

A Horn-korm√°ny a Vil√°gbank "√∂szt√∂nz√©s√©re" vezette be az √∂nk√©ntes alap√ļ mag√°n-nyugd√≠jp√©nzt√°ri rendszert. A lakoss√°g befizet√©sei mell√© a korm√°ny havi 30.000.000.000 forinttal (!!!) "t√°mogatta" ezeket a p√©nzt√°rakat.

Honnan volt havi harminc milli√°rd erre?! H√°t, hitelbŇĎl!!! Honnan j√∂tt a hitel?! Mag√°nbankokt√≥l bus√°s kamatra! Ezek a bankok √©s a mag√°n nyugd√≠jbiztos√≠t√≥k pedig h√°l√°b√≥l komoly √∂sszegekkel "t√°mogatt√°k" a bevezet√©st szorgalmaz√≥ korm√°nytagok k√ľlf√∂ld√∂n vezetett banksz√°ml√°it.

A havi 30 milli√°rd √©s a hozz√°adott √©vi 40 milli√°rd kamat √©vente 400.000.000.000 forintba ker√ľlt az ad√≥fizetŇĎknek! Vagyis, ezek a mag√°nkassz√°k, √©vi 400 milli√°rd √°llamad√≥ss√°got termeltek! A tizenh√°rom √©ves mŇĪk√∂d√©s√ľk alatt, cca. 5.000 milli√°rdot ny√ļltak le az √°llamkassz√°b√≥l! Ugye milyen remek √ľzlet maszekk√©nt az √°llamot fejni?!

Ez az √≥ri√°si hi√°ny hatalmas lukakat √ľt√∂tt a k√∂lts√©gvet√©sen. Mindezt a Veres Jani szorgalmasan meghamis√≠tgatta az uni√≥s k√∂lts√©gvet√©si jelent√©sekben, Gy. Ferenc k√©r√©s√©re. "Tr√ľkk√∂k sz√°zai, amirŇĎl nyilv√°nval√≥an nektek nem kell tudni, seg√≠tette, hogy ezt t√ļl√©lj√ľk." (Gy.F. √Ėsz√∂di besz√©d√©bŇĎl)

A szoclib kormányok a kedvenc bankjaikat és biztosítóikat hozták helyzetbe, a magyar emberek kárára! Ugye milyen nagy a hasonlóság a devizahitelesek és a magán nyugdíj pénztárosok tönkretétele között?! Mindig a bankok és a biztosítók a kedvezményezettjei az aljas árulásoknak! De mit is várhattunk el ilyen bankárkormányoktól?!

√Čs most j√≥l figyelj√ľnk! Az √°llamt√≥l cca. 5.000 milli√°rd √°tv√°ndorolt, a MANYUP-ba. Viszont 2010-ben, a rendszer felsz√°mol√°s√°n√°l mind√∂ssze csak 2.400 milli√°rd forintnyi vagyon ker√ľlt vissza! Hov√° lettek a 10-12 √©vnyi befizet√©sek, √©s az √°llamt√≥l kapott √∂sszegek nagy r√©sze?! EltŇĪnt a tŇĎzsd√©ken √©s egy√©b √ļtvesztŇĎkben!

A p√©nzt√°rak haz√°nkban √°llom√°soz√≥ menedzsmentjei viszont rendszeresen milli√°rdos jutalmakat vettek fel! Volt olyan p√©nzt√°r, amelynek vezetŇĎi 5 milli√°rdot utaltak haza a sz√°ml√°jukra, a v√°ls√°g idej√©n, mik√∂zben a megtakar√≠t√°sok z√∂me eltŇĪnt! √Čs ezek ut√°n azt mer√©szeli mondani ak√°rmelyik ellenz√©ki, hogy a Fidesz lopta el a nyugd√≠j√°t t√∂bb milli√≥ befizetŇĎnek?! Persze, hogy mer√©szeli, mert velej√©ig aljas, hazug gazember mind! Hiszen most azt is mer√©szelik, hogy t√ľntet√©sre h√≠vj√°k az embereket. T√ľntetni azok ellen, akik rendet tettek √©s tesznek.

H√°ny √≥cska cirkuszt mŇĪvelnek m√©g az utc√°kon, hergelve a n√©pet, hogy megd√∂nts√©k a korm√°nyt?! Vajon mi√©rt kellene a nyolc √©vvel ezelŇĎtt megv√°lasztott korm√°nyt megd√∂nteni?! Hiszen Eur√≥p√°ban demokratikus v√°laszt√°son soha nem tapasztalt ar√°nyban nyert. Mi magunk szavaztuk meg ŇĎket, nem a hottentott√°k! Ja igen, √©rtem! Mert √°ltaluk napvil√°gra ker√ľl minden aljass√°g.

Nyolc √©ve hallgatjuk, hogy a Fidesz ellopta a nyugd√≠jakat. Nyolc √©ve hallgatjuk, hogy a "Zorb√°n" kisemmizte az embereket. Nyolc √©ve ontja a hazugs√°got MANYUP-√ľgyben is a teljes ellenz√©k. Nyolc √©ve tŇĪri Orb√°n Viktor a s√ļlyos, hazug r√°galmakat.
A val√≥s√°g azonban az, hogy a szocialista-liber√°lis rendszer megl√©te volt maga az erŇĎszak!

A szocialista-liber√°lis rendszer k√°derei lopt√°k meg a befizetŇĎket! Ňźk k√∂vettek el vil√°grasz√≥l√≥ aljass√°got vel√ľnk szemben! Meglopt√°k √©s meglopattak t√∂bb milli√≥ magyart, √©s most van bŇĎr a k√©p√ľk√∂n k√°nonban h√∂r√∂gni, hogy a "maffiakorm√°ny kisemmizi a dolgoz√≥kat, √©s nem t√∂rŇĎdik a nyugd√≠jasokkal".

K√∂zben senki nem tud felmutatni olyan t√∂rv√©nyt, amiben a korm√°ny k√∂telezte volna a lakoss√°got arra, hogy visszal√©pjen az √°llami nyugd√≠jrendszerbe! V√°laszthat√≥ volt; vagy maradunk a priv√°tban, vagy visszal√©p√ľnk az √°llamiba. Ellent√©tben a szocialist√°k k√∂telezŇĎ erejŇĪ rendelet√©vel!

Mivel a nyugd√≠jrendszer visszaalak√≠t√°s√°t a teljes Jobbik frakci√≥ is megszavazta, most felett√©bb furcsa az ŇĎ v√°daskod√°suk. Szavaz√≥ik, szimpatiz√°nsaik megvezet√©s√©nek eredm√©nyek√©nt ma a jobbikos k√∂tŇĎd√©sŇĪek a leghars√°nyabb v√©delmezŇĎi a szoclibek √°rul√°sainak!

A lakoss√°g j√≥ meg√©rz√©seit mutatta, hogy legt√∂bben visszamenek√ľltek a biztos √°llami rendszerbe, mert 10-12 √©vnyi befizet√©s√ľkbŇĎl szinte semmit nem tudott felmutatni a mag√°nkassza! Nemhogy gyarapodott volna a n√°luk gyŇĪjt√∂tt bet√©t, hanem m√©g abb√≥l is csak morzs√°k maradtak, amit mi b√≠ztunk r√°juk, gondos kezel√©sre!

ErrŇĎl ennyit...

Részletek:
1. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fsp001.html
2. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html
3. https://www.jogiforum.hu/hirek/20569
4. https://merce.hu/2020/04/20/atlagosan-3600-forintot-vesz-ki-a-nyugdijasok-zsebebol-az-inflacio/
5. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt001.html
6. https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdijemeles_2014_1Y5XOL
7. https://www.origo.hu/gazdasag/20141222-kisebb-lesz-a-nyugdijemeles-2015-ben.html
8. https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/adougyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-uj-jarulekszabalyok-evente-350-milliardot-hagynak-a-csaladoknal-a-lakossagnal-es-a-vallalkozasoknal
9. https://szamokadatok.hu/Post/427/Tenyleg_ellopott_a_Fidesz_3000_milliardot

Forr√°s: https://szamokadatok.hu/Post/1698/Nyugdijasok_nyugdijrendszer_megreformalasa
A baloldal álhíre:
Mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°r-A szocialista-liber√°lis rendszer k√°derei lopt√°k meg a befizetŇĎket!
https://www.facebook.com/mszpfb/posts/3675796112478092
https://napitema.blogspot.com/2019/08/magannyugdijpenztar-szocialista.html

Címkék: Baloldali rombolás  Nyugdíjasok 

Kapcsolódó