A világ legértékesebb útlevelei között szerepel a magyar!

A magyar útlevéllel 183 országba lehet vízum nélkül beutazni! (Természetesen akkor, amikor véget ér a pandémia)

A világ legértékesebb útlevelei között szerepel a magyar!

Elképesztően értékes papír lapul a magyarok zsebében: a világ szinte összes országában elfogadják

Úgy bizony, a magyar útlevél világviszonylatban is erősnek, Kelet-Európában pedig az egyik legerősebbnek számít. Persze nyugatra, vagy a tengerentúlra kacsintgatva még mindig találhatunk a mienknél is több helyen elfogadott úti okmányokat. A legfrissebb világranglistából kiderült, egy-egy ország útlevelével hány helyre juthatunk el vízummentesen.

Egyes országok útlevelei sokkal nagyobb szabadságra jogosítanak fel, mint mások. A legfrissebb, 2021 második negyedévére vonatkozó útlevél-index alapján sokadszorra is a japán útlevél lett ebből a szempontból a világ legértékesebbje, aminek birtokában az állampolgárok nem kevesebb, mint 193 országba léphetnek be vízum engedély nélkül.

Magyarország is igen előkelő helyen áll világszintű összevetésben. Ugyanis a litvánokkal, a lengyelekkel és szlovák szomszédainkkal holtversenyben a világ 183 országába utazhatunk vízum kiváltása nélkül.

Ezzel szélesebbek a lehetőségeink többek között a románoknál, a horvátoknál és szerbeknél is. A sok holtverseny miatt persze a magyar úti okmányt összességében csak a világ 27. legértékesebbjének mondhatjuk, de ez az eredmény sem olyan, ami miatt szégyenkezni kéne.

A világranglista legalján nem meglepő módon a polgárháborúból ki-be sodródó, instabil közel-keleti országok állnak. Jemenből 33, Pakisztánból 32, Szíriából 29, míg Irakból 28 célországba utazhatnak állampolgáraik vízum nélkül, a sereghajtó Afganisztán polgárainak pedig mindössze 26 ilyen úti cél áll rendelkezésére.

👉Adatok: https://www.henleyglobal.com/passport-index/ranking
👉Forrás: https://www.penzcentrum.hu/utazas/20210416/elkepesztoen-ertekes-papir-lapul-a-magyarok-zsebeben-a-vilag-szinte-osszes-orszagaban-elfogadjak-1113856

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó