Ma van a Műemlékvédelmi világnap!

A kormány pedig nem beszél erről, hanem cselekszik!

Ma van a Műemlékvédelmi világnap!

Több száz műemlék épület újult meg az elmúlt 10 év alatt! A felújítások során az épületek eredeti pompájukat kapták vissza és funkciókkal látták el azokat!

👉Az Országépítésről szóló videóban nagyon sok ilyen példát bemutattunk, érdemes megnézni! 18 perc 40 másodperctől, de érdemes az egész videót megnézni!
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363

👉Az ellenzék programja: O1G
👉A kormány programjai (a lista nem teljes!)
Steindl Imre Program
Egészséges Budapest Program
Magyar Falu Program
Kórházfejlesztési program
Nemzeti Hauszmann Program
Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program
Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram
Modern Városok Program
Bölcsődeépítési program
Széchenyi 2020
Nemzetfásítási Program
Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program
Zrínyi 2026 Program
Nemzeti Iskolafelújítási Program
50 Megújuló Vasútállomás Program
Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program
Otthonfelújítási Program

👉A Nemzeti Kastélyprogram keretében a következő kastélyok kerülnek felújításra:
Bajna – Sándor–Metternich-kastély
Dég – Festetics-kastély
Fehérvárcsurgó – Károlyi-kastély
Fertőd–Eszterháza – Esterházy-kastély
Füzérradvány – Károlyi-kastély
Geszt – Tisza-kastély
Keszthely – Festetics-kastély
Komlódtótfalu – Becsky–Kossuth-kúria
Nádasdladány – Nádasdy-kastély
Nagycenk – Széchenyi-kastély
Oroszlány–Majkpuszta – Esterházy-kastély, kamalduli remeteség
Sümeg – püspöki kastély
Szabadkígyós – Wenckheim-kastély
Szécsény–Benczúrfalva – Benczúr-kúria
Szécsény – Forgách–Lipthay-kastély
Tata – Esterházy-kastély
Tiszadob – Andrássy-kastély
Várpalota – Zichy-kastély

👉A Nemzeti Várprogram keretében a következő várak kerülnek felújításra:
Doba – Somló-vár
Eger – vár
Füzér – vár
Kisvárda – vár
Miskolc–Diósgyőr – vár
Mosonmagyaróvár – vár
Nagyvázsony – Kinizsi-vár
Sárospatak – Rákóczi-vár
Soproni városfal és a hozzá kapcsolódó múzeumnegyed
Sümeg – vár
Szigetvár – vár
Szögliget – Szádvár
Csesznek – vár
Ónod – vár
Várgesztes – vár

Szentkirályi Alexandra írta: Magyarország csodás!
Mondhatjuk ezt bátran nem csak a természeti értékeink, de épített örökségünk kapcsán is. Több száz olyan épület van az országban, amelyek sikerkorszakainkat és történetünk nehezebb, gyászos pillanatait is felidézik előttünk.
Az egyik kiemelt, jelenleg is folyamatban lévő program, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram célja, hogy megóvja ezeket az értékeket és olyan funkciókkal is bővítse azokat, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A programnak köszönhetően 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg, ma a műemléki világnap alkalmából pedig ezekből mutatok meg néhányat.

A felújítások befejezése után reméljük mielőbb saját valójukban is megcsodálhatjuk ezeket az épületeket, amiknek így már nem csak múltjuk, de jövőjük is van.

Károlyi-kastély (Füzérradvány)
A Zempléni-hegységben álló füzérradványi kastély páratlan természeti környezetben fekszik, a Pajna-domb és a Korom-hegy lábánál. A mai kastély elődjének számító épületet a 16. század végén Réthey Péter építette, az akkor még Radvány nevű településen. Az épület historizáló stílusát gróf Károlyi Edének köszönhetjük. A tervezést Ybl Miklósra bízta, de ő maga is részt vett benne. Ybl jellegzetes, árkádos, könnyed architektúrája és a neoreneszánsz ablaksorok máig meghatározó jegyei a kastélynak.

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)
Egy mesébe illően legendás szerelem, melynek emlékét a Tudor-stílusban épült kastély falai őrzik… Nádasdy Ferenc gróf tudta, hogy mit jelent az egy életen át tartó hűség. Feleségét huszonnégy évesen elragadta a kolerajárvány, többé soha nem nősült meg és a közösen megálmodott szerelmi fészek minden termét úgy rendezte be, mintha Zichy Ilona még élne. A terveket egy bécsi építész, Linzbauer István készítette el angol Tudor-stílusban. Az építkezés 1873-ban kezdődött és 1876-ban beköltözhetővé vált az épület. A legdíszesebb termek belső munkái 1876-tól az 1880-as évek elejéig folytak. Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajos vette át a tervezési munkákat.

EKamalduli remeteség (Oroszlány – Majkpuszta)
Ahol ma is megérint a csend misztériuma, az egyszerűség ereje, és a szakralitás… Ahol az arányosan egyformára tervezett, egymás mellett sorakozó tizenhét cellaház, a középen árválkodó templomtorony és a Foresteria (főépület) Vogl Gergely falképeivel mind-mind azt sugallja, hogy e fehér fallal körülzárt világ lakói megtalálták a teljességet. Az észak-vértesi erdőség mélyén, náddal körülölelt tavak szomszédságában bújik meg a majki kamalduli remeteség, Magyarország Európa-szerte kuriózumnak számító műemlékegyüttese. A majki remeték több mint 250 évvel ezelőtt némasági fogadalmat tettek és évente csak kétszer szólhattak egymáshoz, húsvétkor és karácsonykor.

Mosonmagyaróvár – vár (Mosonmagyaróvár)
A magyaróvári vár története római kori gyökerekkel rendelkezik, mivel a mai várkapu területén egy megerősített legio tábor majd a limesút állomásaként castrum állt Ad Flexum néven a Lajta folyó jól védhető szigetén. 1364-ben kezdődött meg a mai várkastély építése, amit az évszázadok során többször átépítették. Elmondható, hogy Győr-Moson-Sopron Megyében az egyetlen olyan vár, amely a közfelfogásban elterjedt vár fogalmához jelenlegi állapotában legközelebb áll. A Várat déli, nyugati és északi oldalon körülölelik a fennmaradt védművei, annak pincerendszere, a várkert (korábban vízzel teli várárok), a várhíd és várkapu, majd a vártó és a Lajta folyó.

Az egyes várak és kastélyok teljes története, valamint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részletei elérhetők a program honlapján, a link kommentben megtalálható.
Forrás: nkvp.hu

Kapcsolódó: Múltunk, jelen időben: ismét számos vár és kastély születik újjá
https://szamokadatok.hu/Post/2379/Multunk_jelen_idoben_ismet_szamos_var_es_kastely_szuletik_ujja
Forrás: https://maiposzt.hu/p/szentkiralyialexandra-303454997835708

Címkék: Nemzet 

Kapcsolódó