Azért adható be több Pfizer vakcina, mert keleti vakcinánk is van

Mi lenne, ha a baloldal kormányozna – 3. rész

Azért adható be több Pfizer vakcina, mert keleti vakcinánk is van

Elsőre kicsit furcsának tűnik az állítás, de elmagyarázzuk, hogy miért oltható be jelenleg több ember Pfizer és egyéb EUs vakcinákkal azért, mert keletit is beszereztünk. Nyilván a végeredmény kiegyenlítődik pár hónapon belül.

Az 1. forrás első táblázatának a megérkezett vakcinák alatti Fő oszlopában 2 817 848-at látunk összesítésként. Hogyan lehetséges ez, amikor már több mint hárommillió főt beoltottak az első dózissal? Hazudik a Fidesz, mondanák a nyomorultak.

Március elején az oltási protokollt úgy változtatták meg, hogy minden vakcinát eloltanak első dózisként, amit lehetséges, ugyanis már az első dózis is nagyban véd. Sőt, a második dózis fontossága eltörpül az első dózisé mellett! Tudni kell, hogy a Szputnyik V vakcina esetében tér csak el az első és a második dózis tartalma, ugyanis más az alkalmazott adenovírus (Ad26, Ad5). A többi vakcina esetében a két dózis megegyezik, így ezeknél csak arra kell figyelni, hogy a két dózis közötti időtartam a gyártói ajánlásoknak megfeleljen. Ez a trükk egyik kulcsa. Március elején Pfizer esetében 3 hétről 5 hétre, AstraZeneca esetében 4 hétről 12 hétre emelték a második dózis beadási idejét.

A balliberális hergelés ellenére kitűnő minőségű Sinopharm kínai vakcinából eddig 1 100 000 adag érkezett. Az első dózis után a második dózis 4 héttel adandó. Az első körben érkezett 550 000 adag után érkezett még 450 000 és 100 000 adag, azonban egy jó ideje semmi. Tehát a kínai vakcinával 550 000 ember oltható be, ennyi embert oltottak be két dózisban. Ha a két utóbbi szállítmányt is első dózisra használták volna fel, akkor nem lett volna tartható a 4 hetes gyártói ajánlás a második dózisra vonatkozóan. Érkezni fog még az elkövetkezendő 1-2 hónapban 3 900 000 adag Sinopharm vakcina, amely így további 1 950 000 fő oltására lesz elegendő.

A Szputnyik esetében mindig megjelölik, hogy első vagy második dózis érkezik-e. Ezért látható (1) az érkezett adag oszlopban 1 225 600, míg a fő oszlopban pedig 802 800. Tehát Szputnyikból még cca. 200 ezer fő első oltására alkalmas dózis érkezik szerződés szerint áprilisban, a többi már második dózis lesz.

A Pfizer vakcinájából már hetente érkeznek szállítmányok kétszázezres nagyságrendben kiszámítható, és remélhetőleg növekvő mennyiségben. A többi EUs vakcina szállítási üteme lassabb és nem is ennyire megbízható.

Az 1. forrás EU-beszerzés táblázatában szereplő Fő oszlop értékei az „orthodox” módszer esetében lennének igazak, valójában sokkal több embert oltottak be ezekkel (pl. Pfizer) a vakcinákkal. Ugyanis jelenleg a finomított oltási protokollnak megfelelően minden vakcinát a lehető legnagyobb mértékben első dózisra használnak fel. Például a 2. forrásban említett, április 13-án érkezett 248 ezer adag Pfizer nagyját, összesen 180 ezret használnak fel első dózisként (kórházak és pedagógusok), és csak a maradékot (68 ezer adag) adják második dózisként.

Tehát jelenleg a lehető legtöbb EUs vakcinát első dózisként adják be. Időközben az utóbbi hetekben érkezett 500 ezer első dózisos Szputnyikot már nagyrészt eloltották, Sinopharmot már korábban. Várjuk a maradék 200 ezres első dózisos Szputnyikot, amely rövidesen megérkezik. Várjuk továbbá szintén elkövetkezendő hetekben érkező Sinopharmot. Amint ezek megérkeznek, akkor a később érkező EUs vakcinákat jobbára második dózisra fogják felhasználni, sőt kell, hogy felhasználják, hogy az első dózis után időben megkapják az emberek a második dózist. Mindeközben drasztikus mértékben fogják növelni az átoltottságot a kínai Sinopharm vakcinával, ugyanis azokat újra első dózisként adják majd.

Kijelenthető, hogy a keleti vakcinák birtokában lehetséges ennek az (eddig is mindig célravezető) unorthodox megoldásnak a tökélyre fejlesztett alkalmazása, jelenleg csak a keleti vakcinák birtokában oltható be sokkal több ember EUs vakcinával első körön.

Tehát az egymástól független keleti és nyugati rendelés teszi lehetővé, hogy ezt az irdatlan nagy oltási ütemet hozni tudjuk. Jelenleg többszázezer fővel többet oltottunk be az unorthodox módszerrel, mintha orthodox módon állnák a kérdéshez.

Máshogy gondolkodva, ha nem lennének keleti vakcinák, akkor sokkal kisebb terünk lenne csak a nyugatiak birtokában optimalizálni a dózisokat.

Ezek voltak az állítások. De miért is?

Ha csak EUs, többségében Pfizer vakcinánk lenne és egy ideig csak első dózist oltanánk, akkor utána egy ideig csak második dózist lehetne oltani, mert eltelne a két dózis közötti idő. Tehát az átoltottság (megkapta az első dózist) grafikonja hullámvölgyekkel lenne tűzdelve. Azaz időintervallumonként nem vagy csak nagyon lassan nőne a lakosság átoltottsága, ami furcsa kérdéseket vetne fel. A keletivel együtt ezek a hullámvölgyek kisimíthatók, az átoltottság jobban növelhető és kiszámíthatóbb. Nyilván a végeredmény ugyanaz lesz pár hónapon belül, de ezzel a megoldással a kritikus köztes időben növelhető az átoltottság, amely életeket menthet. Sokkal jobban növelhető az átoltottság, mintha csak egyszerűen összeadnánk a vakcinák számát.

Nem mellesleg Szputnyikból sem véletlenül először az első dózis érkezett nagy tételben.

Tehát itt egy nagyon felelősségteljes, átgondolt és nemzeti érdekeket, emberéletet figyelembe vevő, a végletekig optimalizált oltási program zajlik. Ennek az oltási tervnek a meglétét tagadta és tagadja, ezt kritizálja a balliberális ellenzék. Aki kicsit használja az eszét, az azt sem hiszi el nekik, amit kérdeznek.

Sajnos a beadott vakcinák típusára vonatkozó pontos kimutatással még nem találkoztunk. A fenti gondolatsort a Kormány és az Operatív Törzs által közölt tények alapján vezettük le.

Forrás:
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-10(1)
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/gyorgy-istvan-magyarorszag-dupla-utat-tett-meg-az-oltasban-az-unios-atlaghoz-kepest(2)
https://szamokadatok.hu/Post/3208/Mi_lenne_ha_a_baloldal_kormanyozna_-_2_resz
https://szamokadatok.hu/Post/3170/Mi_lenne_ha_a_baloldal_kormanyozna_-_1_resz
http://pandemia.hu/koronavirus-magyarorszag/
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210318/kiszamoltuk-uszni-fog-magyarorszag-a-vakcinakban-igy-akar-mar-aprilisban-lehetne-nyitni-474602

Címkék: Egészségügy  Vélemény 

Kapcsolódó