A tömeges tesztelés nem megoldás

Avagy bolond lyukból bolond szél fúj

A tömeges tesztelés nem megoldás

Bernadett, akit épp a Momentum felé fújt a szél, újra a tömeges tesztelés mantráját vette elő, holott még az Euronews is megírta, hogy a tömeges tesztelés hamis biztonságérzetet ad.

Korábban már írtunk a Szlovákiában végrehajtott tömeges teszt eredményéről. Megfigyeltük, hogy a járványgörbére csak rövid ideig tartó hatást gyakorolt a tömeges tesztelés. Illetve azt is megállapítottuk, hogy nem egyértelmű, hogy az ideiglenes csökkenés mögött milyen mértékben áll a tömeges tesztelés, valamint a néhány héttel a tesztelés előtt/közben bevezetett korlátozások hatása.

Január végén újabb tömeges tesztelést hajtott végre Szlovákia közel hárommillió ember bevonásával, amely az ország lakosságának 50-60%-át teszi ki. Ugyanúgy antigén gyorsteszteket alkalmaztak, mint korábban, amelyek hatékonysága messze elmarad a PCR tesztekétől. 30 ezer kiszűrt emberről (1%) beszélünk. Párhuzamosan korlátozó intézkedéseket vezettek be.

De mi a helyzet az antigén tesztek által nem kimutatott fertőzésekkel? Illetve mi a helyzet a lakosság másik felével, akiket nem teszteltek?

Kutatók igazolták, hogy a tömeges tesztelés rendszeresen végrehajtva hatékony lehet, azonban hamis biztonságérzetet ad a tesztelési eredmény illékonysága (csak akkor igaz, amikor végzik, másnap már nem), valamint az antigén gyorstesztek magas fals negatív aránya miatt.

Ha megnézzük a Worldometer Szlovákiára vonatkozó aktív fertőzöttek ábráját, akkor láthatjuk, hogy a január végi tömeges tesztelés és a párhuzamosan bevezetett korlátozások megtorpanást okoztak ugyan, de hosszútávú javulást nem. Ettől eltekintve pont úgy nő a járványgörbe, mintha nem végeztek volna tömeges tesztelést, lásd Magyarország ugyanezen ábrája.

Tehát kijelenthető, hogy az éppen a minden lendületet és nyomatékot nélkülöző Momentumnál szeleburdiskodó Bernadettnek még egy momentum, egy pillanat erejéig sem sikerült teljes mellszélességgel vállalható álláspontot kialakítania. Ámbár gondolatai teljes mértékben beleillenek a retorikáját szélkakas módjára változtatgató ellenzéki agymenésbe.

A tömeges tesztelés tehát csak és kizárólag rendszeresen végrehajtva, megfelelő biztonsági intézkedések mellett lehet hatékony. Azonban számunka elképzelhetetlennek tűnik, hogy sokmillió embert, egy ország teljes lakosságát néhány hetente, hétvégente leteszteljenek. Inkább fókuszáljunk az oltásokra! Az bizonyítottan beválik, lásd Izrael és Anglia.

Forrás:
https://mandiner.hu/cikk/20210329_szel_a_kovetkezo_logikus_lepes_a_tomeges_teszteles
https://hu.euronews.com/2021/02/12/mire-jo-a-tomeges-teszteles
https://szamokadatok.hu/Post/2308/Megbukott_a_tomeges_teszteles_Szlovakiaban
https://infostart.hu/tudositoink/2021/01/25/ujabb-jarvanygocokat-szurt-ki-a-tomeges-teszteles-szlovakiaban
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/slovakia/

Címkék: Egészségügy  Külföld 

Kapcsolódó