Újabb “Megszorítás”

Kormányzati forrásból 10 000 parkolóhely és 8 000 kerékpártároló épül a “kivéreztetett” Budapesten a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia alapján

Újabb “Megszorítás”

ūüĎČKar√°csony Gergely meg elmondja majd, hogy ez (is) az ŇĎ √©rdeme...

Az elej√©n sz√∂gezz√ľk le: Budapest a nemzet fŇĎv√°rosa, a fejleszt√©sek nem Kar√°csony Gergelynek √©s nem is a jelenlegi - √°tmeneti - balliber√°lis v√°rosvezet√©snek √©p√ľlnek, hanem a budapestieknek, √©s mindenkinek, akik Budapestre l√°togatnak.
ūüĎČItt van a t√©rk√©p: https://bit.ly/3meaJ9V

Vit√©zy D√°vid √≠rta: MEGJELENT A P+R √ČS B+R PROGRAMUNK ELŇźK√ČSZ√ćT√ČSI TENDERE

√Ėsszesen k√∂zel t√≠zezer parkol√≥hely √©s t√∂bb, mint nyolcezer ker√©kp√°rt√°rol√≥ √©p√ľl Budapesten √©s az elŇĎv√°rosokban a Budapesti Agglomer√°ci√≥s Vas√ļti Strat√©gia alapj√°n, korm√°nyzati beruh√°z√°sban - ez a k√∂zponti r√©gi√≥ valaha volt legnagyobb P+R √©s B+R l√©tes√≠t√©si programja. A fejleszt√©ssel dupl√°j√°ra n√∂velhetj√ľk az elŇĎv√°rosi vas√ļtvonalak mellett a parkol√≥helyek sz√°m√°t, √≠gy a Budapestre utaz√≥k k√∂z√ľl t√∂bben v√°lthatnak k√∂t√∂ttp√°ly√°s k√∂zleked√©sre.

A mai napon 3250 P+R parkol√≥ √©s 2200 B+R ker√©kp√°rt√°rol√≥-f√©rŇĎhely tervez√©s√©re √≠rt ki k√∂zbeszerz√©st a Budapest Fejleszt√©si K√∂zpont.

Az elŇĎv√°rosokb√≥l az utasok k√©tharmada aut√≥val √©rkezik ma Budapestre, 10-bŇĎl csak 3-an v√°lasztj√°k a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©st. Ahhoz, hogy ez megv√°ltozzon √°tfog√≥ beruh√°z√°si programra van sz√ľks√©g az elŇĎv√°rosi vas√ļti √©s h√©v-h√°l√≥zaton. Ennek programj√°t, a Budapesti Agglomer√°ci√≥s Vas√ļti Strat√©gi√°t (http://budapestvasut2040.hu/) febru√°rban mutattuk be F√ľrjes Bal√°zs √°llamtitk√°rral √©s Homolya R√≥berttel, a M√ĀV eln√∂k√©vel.

A Strat√©gia megval√≥sul√°sa eset√©n 2040-ig, az √°tfog√≥ √©s egym√°sra √©p√ľlŇĎ, komplex beruh√°z√°soknak k√∂sz√∂nhetŇĎen √∂sszess√©g√©ben 80%-kal n√∂vekedhet az elŇĎv√°rosi vas√ļtvonalakon utaz√≥k sz√°ma, ezzel p√°rhuzamosan pedig nagy m√©rt√©kben cs√∂kkenhet a fŇĎv√°rosba √°raml√≥ aut√≥forgalom.

A vas√ļtfejleszt√©sek n√©lk√ľl√∂zhetetlen tartoz√©ka a vas√ļt√°llom√°sok, meg√°ll√≥helyek megk√∂zel√≠thetŇĎs√©g√©nek jav√≠t√°sa. A most ki√≠rt tervez√©si k√∂zbeszerz√©s nyolc vas√ļtvonal,
- az 1-es hegyeshalmi,
- a 30a székesfehérvári,
- a 40a pusztaszabolcsi,
- a 70-es v√°ci,
- a 80a hatvani,
- a 100a ceglédi,
- a 120a √ļjsz√°szi √©s
- a 150-es kunszentmiklósi
vonalakat √©rinti, ezek √°llom√°sain kezdj√ľk meg √ļj P+R parkol√≥k √©s B+R ker√©kp√°rt√°rol√≥k tervez√©s√©t. Egy √©v alatt csaknem √∂tven helysz√≠nen k√©sz√ľlhetnek el a parkol√≥k, t√∂bb forgalmas helyen parkol√≥h√°zak enged√©lyez√©si √©s kiviteli tervei, ezt k√∂vetŇĎen kezdŇĎdhetnek meg az √©p√≠tkez√©sek.

A fentieken t√ļl a H5-√∂s, H6-os, H7-es h√©veken zajlik, a 71-es veresegyh√°zi √©s a 142-es lajosmizsei vas√ļtvonalon, illetve a H8-as √©s H9-es h√©veken pedig a k√∂zelj√∂vŇĎben indul (illetve folytat√≥dik) a tervez√©s a vonalak √°tfog√≥ meg√ļj√≠t√°s√°ra, melyek keret√©ben P+R parkol√≥k √©s B+R ker√©kp√°rt√°rol√≥k tervez√©s√©t integr√°ltan v√©gezz√ľk a vonal eg√©sz√©nek tervez√©s√©vel. Az esztergomi vas√ļtvonalon a vonal fel√ļj√≠t√°sakor elk√©sz√ľlt P+R parkol√≥k bŇĎv√≠t√©s√©re pedig a NIF kezdett p√°rhuzamosan tervez√©sbe.

Ezekkel egy√ľtt √∂sszesen k√∂zel 10 ezer P+R √©s t√∂bb mint 8 ezer B+R f√©rŇĎhely elŇĎk√©sz√≠t√©se zajlik vagy kezdŇĎdik meg r√∂videsen a budapesti k√ľlsŇĎ ker√ľletekben √©s az agglomer√°ci√≥ban, a ma megjelent tendert is belesz√°molva, kiv√©tel n√©lk√ľl mind a 11 M√ĀV elŇĎv√°rosi vas√ļtvonalra √©s mind az 5 h√©v-vonalra kiterjedŇĎen.

Az elm√ļlt egy √©vben a BFK-ban a fŇĎv√°rosba vezetŇĎ √∂sszes vas√ļti √©s h√©v-vonal valamennyi agglomer√°ci√≥s √°llom√°s√°n √©s meg√°ll√≥hely√©n felm√©rt√ľk az aut√≥s parkol√°si √©s ker√©kp√°rt√°rol√°si ig√©nyeket. 108 telep√ľl√©sen √∂sszesen 171 √°llom√°son √©s vas√ļti meg√°ll√≥ban vizsg√°ltuk, hogy h√°ny parkol√≥- √©s t√°rol√≥hely van, mennyire lenne ig√©ny most, illetve, hogy a fejleszt√©sek ut√°n mennyivel haszn√°ln√°k t√∂bben a P+R-eket √©s B+R-eket. A fejleszt√©s az agglomer√°ci√≥ban nem csak az ing√°z√≥k, de a budapestiek √©rdeke is, hisz a belv√°ros forgalomcsillap√≠t√°s√°nak elŇĎfelt√©tele az agglomer√°ci√≥s k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s versenyk√©pesebb√© t√©tele. Az egyik legfontosabb eszk√∂z a m√≥dv√°lt√≥ utaz√°sok elŇĎseg√≠t√©se, vagyis az, hogy a g√©pkocsit, ker√©kp√°rt a vas√ļt√°llom√°son lehessen hagyni. M√©g jobb persze, ha az utas aut√≥ helyett m√°r a vonathoz is k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©ssel jut el, ez√©rt a tervez√©si feladatnak r√©sze a buszfordul√≥k, buszmeg√°ll√≥k megtervez√©se is, ahol ezek hi√°nyoznak √©s sz√ľks√©gesek.

Az agglomer√°ci√≥s vas√ļt- √©s h√©v√°llom√°sok megk√∂zel√≠thetŇĎs√©g√©nek fejleszt√©si feladatait a Budapest Fejleszt√©si K√∂zpont F√ľrjes Bal√°zs, Budapest √©s az agglomer√°ci√≥s fejleszt√©s√©√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r fel√ľgyelete mellett, a Korm√°ny √°ltal biztos√≠tott t√°mogat√°s seg√≠ts√©g√©vel v√©gzi.

A ny√≠lt, eur√≥pai uni√≥s k√∂zbeszerz√©si felh√≠v√°sunk itt √©rhetŇĎ el: https://bit.ly/3cJOLbu

F√ľrjes Bal√°zs √≠rta: Meg√≠g√©rt√ľk, megcsin√°ljuk
T√ĖBB EZER PARKOL√ďT √ČS KER√ČKP√ĀRT√ĀROL√ďT √ČP√ćT√úNK BUDAPESTEN √ČS AZ ELŇźV√ĀROSOKBAN ÔłŹ

3250 P+R parkol√≥ √©s 2200 B+R ker√©kp√°rt√°rol√≥-f√©rŇĎhely tervez√©s√©re √≠rtunk most ki k√∂zbeszerz√©st a korm√°nyzati Budapesti Fejleszt√©si K√∂zponttal.
√Čv elej√©n hirdett√ľk meg a 2040-ig sz√≥l√≥ Budapesti Agglomer√°ci√≥s Vas√ļti Strat√©gi√°t, annak √©rdek√©ben, hogy a vas√ļt v√©gre vonz√≥ √©s k√©nyelmes alternat√≠v√°ja lehessen az aut√≥s k√∂zleked√©snek. Ha megval√≥sul, 2040-ig dupl√°j√°ra n√∂vekedhet az elŇĎv√°rosi vas√ļtvonalakon utaz√≥k sz√°ma! A c√©lunk az, hogy Budapest √©lhetŇĎbb legyen, hogy kevesebb legyen a dug√≥ √©s tiszt√°bb legyen a v√°rosi levegŇĎ, ehhez pedig elengedhetetlen a vas√ļti k√∂zleked√©s fejleszt√©se.

Ugyanakkor az emberek nagy sz√°mban csak akkor fogj√°k a Budapestre val√≥ beutaz√°sra ezt a k√∂zleked√©si m√≥dot haszn√°lni, ha k√©nyelmes k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, alacsonypadl√≥s, l√©gkondicion√°lt, tiszta j√°rmŇĪveken utazhatnak. De nemcsak az √ļj vas√ļti √©s H√ČV-kocsik, a fel√ļj√≠tott p√°lya √©s a r√∂videbb menetidŇĎ a fontos, hanem az √°llom√°sokra val√≥ k√∂nnyŇĪ √©s gyors odajut√°s is. Ez√©rt kiemelt c√©lunk, hogy jav√≠tsuk a budapesti √©s az elŇĎv√°rosi √°llom√°sok megk√∂zel√≠thetŇĎs√©g√©t: fedett biciklit√°rol√≥kkal, √ļj P+R parkol√≥kkal, valamint az √°llom√°sok mellett √ļj buszmeg√°ll√≥k √©s k√©nyelmes buszcsatlakoz√°sok kialak√≠t√°s√°val.

Ezt a c√©lt szolg√°lja a mostani k√∂zbeszerz√©si ki√≠r√°s is, amely 8 vas√ļtvonalat √©rint. 2022-ig pedig t√∂bb mint 50 helysz√≠nen k√©sz√ľlhetnek el √ļj parkol√≥k enged√©lyez√©si √©s kiviteli tervei. Az √©rintett vas√ļtvonalak a k√∂vetkezŇĎk:
1-es hegyeshalmi, 30a sz√©kesfeh√©rv√°ri, 40a pusztaszabolcsi, 70-es v√°ci, 80a hatvani, 100a cegl√©di, 120a √ļjsz√°szi √©s150-es kunszentmikl√≥si.

√Ėsszess√©g√©ben dupl√°j√°ra n√∂vekedhet majd az elŇĎv√°rosi vas√ļtvonalak ment√©n a parkol√≥ √©s biciklit√°rol√≥ kapacit√°sok sz√°ma! Vit√©zy D√°vid koll√©g√°mmal nap mint nap azon dolgozunk, hogy ez megval√≥suljon √©s az emberek sz√°m√°ra vonz√≥ alternat√≠va legyen a vas√ļt!

Forr√°s: https://www.facebook.com/vitezydavid/posts/297719165043448
https://www.facebook.com/furjesbalazsbp/posts/268864638056180

ADD TOV√ĀBB A VAL√ďS√ĀGOT!

Címkék: Budapest 

Kapcsolódó