A keleti nyitás életeket ment!

Kétszer kevesebb ember lenne ma beoltva, ha a kormány nem lép időben, és nem kezdi el a vakcinák beszerzését minden lehetséges forrásból!

A keleti nyitás életeket ment!

Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége
EU beszerzésből: 1 879 435 adag
Keletről: 1 955 600 adag

Látva a halálozási számokat érthető tehát, hogy a kormány idejében meghozott döntése talán ezrek életét mentette meg.

Már 1 870 631 embert oltottak be hazánkban! Mivel fejenként 2 adag vakcinára van szükség, ez 3 741 262 adag vakcinát jelent. Az lehetséges, hogy a második adagot még nem kapta meg mindenki, de azoknak, akik megkapták az első adagot, a másodikat is biztosítják, az a beadás napjáig raktározva van ilyen módon biztosítva, hogy a vakcina rendelkezésre fog állni, amikor arra szükség lesz. Eddig összesen 3 835 035 adag vakcina érkezett, a két összegből látható, hogy mindösszesen 93 773 vakcina volt olyan, aminek még ne lenne "helye", ezek vagy úton voltak épp egy oltópontra, vagy épp a beadásuk történt, vagy épp ellenőrizték a hatóságok. A kormány és az egészségügy nem "spájzolja" a vakcinákat, hanem a lehető legrövidebb időn belül beadja őket. A kezdeti bizalmatlanságot lassan "közelharc" váltja fel, és most már mindenki azt szeretné, hogy minél hamarabb megkapja az oltást.

Elmondjató tehát, hogy a baloldal oltásellenes kampánya... (lassan mondjuk, hogy Dobrev is megértse)... M E G B U K O T T!

Újabb - az eredetileg ígértnél jóval kevesebb - AstraZeneca-szállítmány érkezett. Az eredeti szállítási ütemterv szerint 191.638 adag vakcinának kellett volna érkeznie, ehelyett csak 21.600 adag oltóanyag érkezett. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már több mint 1,8 millió a beoltottak száma és hazánk az átoltottságban a második helyen van az uniós ranglistán.

A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 8%-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el. A Janssen vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A kínai vakcinából eddig 1,1 millió adag érkezett, amelyet a regisztrált idősek első és második körös oltására használtak és használnak még a háziorvosok. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, a legutóbbi szállítmány még hatósági vizsgálat alatt áll. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) március 22-én jelentette be, hogy hamarosan újabb két keleti vakcina (a CanSino és a CoviShield) válhat hamarosan elérhetővé hazánkban. Amennyiben a tárgyalások sikeresek lesznek és az újabb forrásból is vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra, úgy – a korábbiakhoz hasonlóan – minden gyártási tétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyását követően kerülhet alkalmazásra.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Jelenleg is a regisztrált idősek oltása az első, mert ők életkoruknál fogva fokozottan ki vannak téve a vírusfertőzés súlyos, akár végzetes lefolyásának. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 71%-a már megkapta az oltást.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-8

Címkék: Egészségügy  Nemzet 

Kapcsolódó