Rekordméretű forrás az egészségügyben!

Összesen 1127 milliárd forintot csoportosított át a kormány egészségügyre, ezzel a kiadások összértéke elérte a 3000 milliárd forintot

Rekordméretű forrás az egészségügyben!

ūüĎČLehet "stadionozni", meg hazugs√°gokat terjeszteni, att√≥l a helyzet nem fog megv√°ltozni. A sportra √°tcsoportos√≠tott √∂sszeg nem aj√°nd√©k, hanem √°gazati b√©rt√°mogat√°s: ebbŇĎl fizetik a takar√≠t√≥k, a karbantart√≥k, az adminisztr√°ci√≥s munkat√°rsak, a p√©nzt√°rosok √©s m√©g sok egy√©b, az √°gazatban dolgoz√≥ ember b√©r√©nek egy r√©sz√©t. A korm√°ny nem "elk√∂lti" a p√©nzt, hanem seg√≠t a bajba jutott embereken ebben az √°gazatban is, csak√ļgy, mint a vend√©gl√°t√≥iparban.

√Čvtizedek √≥ta nem l√°tott szintre ugorhatott az id√©n az √°gazatra ford√≠tott kiad√°sok ar√°nya. A j√°rv√°ny elleni v√©dekez√©s k√∂lts√©gei ut√°n id√©n m√°r az orvosok b√©remel√©se duzzaszthatja fel a eg√©szs√©g√ľgyi kassz√°t.

Tart√≥san magasan maradhat az eg√©szs√©g√ľgyi k√∂zkiad√°s. Az id√©n m√°r el√©rheti a brutt√≥ hazai term√©k 6-6,5 sz√°zal√©k√°t, √©s a k√∂vetkezŇĎ √©vekben ak√°r m√©g n√∂vekedhet is

‚Äď mondta a Vil√°ggazdas√°gnak Sink√≥ Eszter eg√©szs√©g√ľgyi k√∂zgazd√°sz. A szakember hozz√°tette: az orvosok b√©remel√©se vagy az alapell√°t√°s n√∂vekvŇĎ finansz√≠roz√°sa nem egyszeri kiad√°s, minden √©vben meg fog jelenni a k√∂lts√©gvet√©sben.
Hangs√ļlyozta, hogy az √°gazatra ford√≠tott k√∂zkiad√°sok legmagasabb szintje mostan√°ig 6 sz√°zal√©k alatt maradt, az id√©n megd√∂ntheti a korm√°ny az eddigi cs√ļcsot.

Tavaly az eg√©szs√©g√ľgyi r√°ford√≠t√°sok jelentŇĎsen megemelkedtek, miut√°n a j√°rv√°ny elleni v√©dekez√©sre √©s a gazdas√°gv√©delmi alapb√≥l k√ľl√∂nb√∂zŇĎ jogc√≠meken √∂sszesen 1127 milli√°rd forintot csoportos√≠tott √°t a korm√°ny, ezzel a kiad√°sok √∂ssz√©rt√©ke el√©rhette a 3000 milli√°rd forintot.
A j√°rv√°ny elleni v√©dekez√©si alapb√≥l kifizetett 1027 milli√°rd forint biztos√≠totta p√©ld√°ul az eg√©szs√©g√ľgyi c√©l√ļ eszk√∂zbeszerz√©seket, az infrastruktur√°lis fejleszt√©seket, k√∂zt√ľk a kiskunhalasi j√°rv√°nyk√≥rh√°z fel√°ll√≠t√°s√°t, √©s az eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k egyszeri, 500 ezer forintos juttat√°s√°t is. Csak ez ut√≥bbi, az orvosok, √°pol√≥k munk√°j√°t elismerŇĎ t√©tel 100 milli√°rd forintot meghalad√≥ k√∂lts√©get tett ki. Ezenfel√ľl a gazdas√°gfejleszt√©si forr√°sokb√≥l val√≥sult meg a hazai eg√©szs√©gipar t√°mogat√°sa, az ell√°t√°sbiztons√°g n√∂vel√©s√©re pedig 100 milli√°rd forintot k√ľl√∂n√≠tett el a kabinet.

Kov√°cs √Ārp√°d, a K√∂lts√©gvet√©si Tan√°cs eln√∂ke lapunknak √ļgy sz√°molt, hogy az 1000 milli√°rd forintos √°tcsoportos√≠t√°ssal 2 sz√°zal√©kponttal, a GDP 6,2 sz√°zal√©k√°ra ugrott az √°gazat k√∂zkiad√°sainak ar√°nya.
Sink√≥ Eszter ezzel szemben kisebb sz√°mr√≥l besz√©lt, hozz√°t√©ve, hogy k√©rd√©ses a j√°rv√°ny√ľgyi v√©dekez√©s sor√°n beszerzett eg√©szs√©g√ľgyi eszk√∂z√∂k elsz√°molhat√≥s√°ga. Ugyanakkor arra is felh√≠vta a figyelmet, hogy a korm√°ny 2020-ban 290 milli√°rddal k√∂lt√∂tt t√∂bbet az eg√©szs√©g√ľgy napi mŇĪk√∂dtet√©s√©re, mint 2019-ben.

Itt √©rdemes megjegyezni, hogy b√°r nomin√°lisan egyre t√∂bb forr√°sb√≥l gazd√°lkodott az √°gazat az elm√ļlt √©vekben, a brutt√≥ hazai term√©k ar√°ny√°ban az elm√ļlt bŇĎ 15 √©vben t√∂bb mint 1 sz√°zal√©kponttal cs√∂kkentek az eg√©szs√©g√ľgyi r√°ford√≠t√°sok. A tavaly √©v teh√°t mindenk√©ppen fordulatot hozott.
Sink√≥ Eszter jelezte, hogy az orvosok b√©remel√©se √©s az alapell√°t√°s t√∂bbletfinansz√≠roz√°sa miatt m√°r¬≠ciusig m√°r 300 milli√°rd forint t√∂bbletkiad√°sn√°l tart az idei k√∂lts√©gvet√©s, √©s az √©v h√°tral√©vŇĎ r√©sz√©ben az eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°sra nehezedŇĎ nyom√°s miatt sz√°mos pluszk√∂lts√©gre lehet m√©g sz√°m√≠tani.

Hozz√°tette: ha a k√≥rh√°zigazgat√≥k megfelelŇĎ jelz√©seket k√ľldenek a dr√°mai szakdolgoz√≥i ell√°totts√°gr√≥l, akkor elŇĎfordulhat, hogy a korm√°ny r√°k√©nyszer√ľl, hogy f√©l √©vvel elŇĎrehozza a j√∂vŇĎ janu√°rt√≥l esed√©kes b√©remel√©st. Mint ismert, 2022. janu√°r 1-j√©tŇĎl 30 sz√°zal√©kkal emelkedik a szakdolgoz√≥k b√©re, a kamara azonban szeretn√© elŇĎrehozni a meg√≠g√©rt b√©remel√©st, amely √ļjabb 100 milli√°rd forintos t√©tel lenne az idei k√∂lts√©gvet√©sben. R√°ad√°sul ‚Äď k√∂z√∂lte a szakember ‚Äď a k√≥rh√°zak ad√≥ss√°g√°llom√°ny√°t szint√©n rendeznie kell majd a korm√°nynak, ez pedig m√©g tov√°bb n√∂veli a kassza kiad√°sait.

Kapcsol√≥d√≥: √ögy hazudik a balliber√°lis √°lh√≠rgy√°rt√≥ propaganda, mintha nem lenne holnap, ebben √©len j√°r a Telex nevŇĪ √°lh√≠rgy√°r. A magyar m√©diat√∂rt√©nelem tal√°n legnagyobb hazugs√°g√°val ("Orb√°n bedar√°lta az indexet") l√©trej√∂tt Telex azt √≠rta, hogy a korm√°ny t√∂bbet k√∂lt sportra, mint eg√©szs√©g√ľgyre. Ezt term√©szetesen √°tvett√©k a hatalomm√°ni√°s balliber√°lis p√°rtok is, pl. a sportellenes Momentum.
A val√≥s√°g ezzel szemben az, hogy a j√°rv√°ny√ľgyi v√©dekez√©sre, √©s √≠gy az eg√©szs√©g√ľgyre is egy fel√ľlrŇĎl nyitott keret √°ll rendelkez√©sre. Csak maszkot, l√©legeztetŇĎg√©pet, vakcin√°t √©s egy√©b kell√©ket t√∂bb sz√°z milli√°rd forint√©rt vett√ľnk.
https://szamokadatok.hu/Post/3160/Ugy_hazudik_a_balliberalis_alhirgyarto_propaganda_mintha_nem_lenne_holnap_ebben_elen_jar_a_Telex_nevu_alhirgyar

ūüüĘ Ez pedig az eg√©szs√©g√ľgy fejleszt√©se egy Sz√°mok vide√≥ban, benne a k√©pen l√°that√≥ k√≥rh√°zak is, minden fel van c√≠mk√©zve, minden ellenŇĎrizhetŇĎ.
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/2848283332165305
ūüüĘ Ebben a cikkben √∂sszegyŇĪjt√∂tt√ľk az eg√©szs√©g√ľgy fejleszt√©s√©vel √©s a b√©remel√©sekkel kapcsolatos √∂sszes inform√°ci√≥t: https://szamokadatok.hu/Post/2962/Ma_van_a_magyar_apolok_napja
ūüüĘ Ebben a cikkben a polg√°ri korm√°nyz√°s 10 √©ves munk√°j√°nak a legfontosabb, mindenki √°ltal √©rz√©kelhetŇĎ int√©zked√©seit szedt√ľk √∂ssze
https://szamokadatok.hu/Post/3131/Van_mire_buszkenek_lennunk
ūüüĘ Ez pedig a 31 perces Orsz√°g√©p√≠t√©s vide√≥nk! √Črdemes ezt is megn√©zni, √©s megosztani!
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363
ūüüĘ √Ālh√≠r, hogy nincs orvos √©s nincs √°pol√≥.
https://szamokadatok.hu/Post/3162/Alhir_nincs_orvos_es_romokban_vannak_a_korhazak

Forr√°s: https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/rekordmeretu-forras-az-egeszsegugyben-2-3643189/

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó