25 év alattiak szja-mentessége

Nézzünk egy konkrét példát!

25 év alattiak szja-mentessége

Több mint nettó 1 millió forint marad a friss diplomás zsebében 2 év alatt! Az intézkedés költségvetési vonzata évi 130–150 milliárd forint. #nemsegít, ugye?

A KSH átlagkeresetekről tájékoztató adataiból kiindulva nagyjából bruttó 300 000 forint között mozoghat egy 23-25 év közötti fiatal fizetése. Jelen példában azt feltételezzük, hogy a fiatal 23 évesen végez a felsőfokú tanulmányaival, és friss diplomásként munkába áll, ebben az esetben ugye 2 évig élvezheti az adómentességet.

Ha egy szakmát tanuló fiatalról beszélünk, akkor pedig akár 7 évig is igénybe vehető az szja-mentesség, hiszen 18 éves korára a fiatal végez a szakközépiskolában, és már szakmával a kezében kezdi el a pályafutását. Ebben az esetben alacsonyabb, 250 000 forintos fizetéssel számolva az szja-mentesség 7 év alatt 3 150 000 forintot fog a fiatal zsebében hagyni.

Akiknek nem tetszenek ezek a fizetések, az kiszámolhatja tetszőleges bérekkel ugyanezt. A lényeg, hogy 25 éves korig a 15% szja ott marad a fiatal zsebében. Ezen felül természetesen ő is élvezheti a 10 éve nem dráguló rezsit, a családtámogatási és az otthonteremtési rendszer millió elemét, az állami "rezsicsökkentést", azaz az ingyenessé vált ügyintézést, az ingyenes okmányokat. a képzési programokat, stb stb stb. Itt van közel 50 000 ember önként bevallott bére, ez nem átlagbér, nem KSH, ez "a nép" szava. https://www.fizetesek.hu/fizetesek

A fiatalok adómentességével teljes a támogatások köre

A családtámogatási rendszer eddig hiányzó darabjaként beszélt a 25 év alatti fiatalok szja-mentességéről az adótörvények ehhez szükséges módosításának általános vitájában Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlésben hangsúlyozta: a kormányzat a fogantatástól támogatja a gyermeknevelést, ezzel az elemmel pedig éppen a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánják növelni.

Az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsék saját lábra állásukat, növeljék biztonságérzetüket. Novák Katalin elmondta: az intézkedés költségvetési vonzata évi 130–150 milliárd forint.

– Ez nem kiadás, sokkal inkább befektetés a jövőbe – fogalmazott.

A kormányzat családokat és fiatalokat támogató intézkedéseit sorolva a miniszter kiemelte: a fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló eszköz, hiszen csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre. Hozzátette: a bruttó átlagkereset szintjéig igénybe vehető kedvezmény havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiataloknak.

Novák Katalin a kormányzat céljai között említette a munkával szerzett jövedelmek minél kisebb mértékű adóztatását, akárcsak azt, hogy a fiatalok közül még többen érezzenek kedvet ahhoz, hogy akár a tanulás mellett is munkába álljanak.

A miniszter megjegyezte: napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15–25 éves korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát, rendszeresen 280 ezren dolgoznak; utóbbiak tábora tíz év alatt a negyedével nőtt.
Kitért arra is: annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék az érintettek adminisztrációs terheit, automatikusan érvényesítik a kedvezményt.

Dunai Mónika, Rákosmente, Kőbánya-Kertváros és az Újhegyi lakótelep országgyűlési képviselője azt közölte: a Fidesz célja, hogy a fiatalokat minél több formában támogassa, hogy segítsék őket abban, hogy megteremtsék saját egzisztenciájukat, önálló otthonhoz jussanak.

– A mostani javaslattal 2022-től a fiatalok béréből csak a tb-járulékot vonják le, de diákszövetkezet keretében foglalkoztatott fiatalok esetében még azt sem

– fejtette ki a képviselő, aki egyúttal ismertette: egy heti negyven órában dolgozó fiatalnak havi nettó 44 ezer, éves szinten 526 ezer forinttal nő a fizetése.

– Ha a részmunkaidős fiatalokat is figyelembe vesszük, akkor a teljes érintett korosztály havi keresete átlagosan mintegy negyvenezer, egy év alatt pedig közel félmillió forinttal növekszik – jelezte a kormánypárti politikus, megjegyezve: akár félmillió fiatal is jobban jár az intézkedéssel. – A baloldali kormányok idején a fiatalok semmilyen támogatást nem kaptak, csak elvettek tőlük.

Támogatják-e a javaslatot, vagy megint csak szájhősködnek? – kérdezte a baloldali képviselőktől Dunai Mónika.

A javaslatot a jobbikos Z. Kárpát Dániel „kilúgozottnak”, a szocialista Szakács László pedig „kampányígéretnek” nevezte felszólalásában. – Hiba azt gondolni, hogy a javaslat megoldaná a jelenlegi szociális és demográfiai helyzetet – hangoztatta az MSZP parlamenti képviselője. Varju László (DK) pedig „választás előtti ötlethalmaz egyik elemeként” jellemezte a törvényjavaslatot, majd arról beszélt, hogy ezzel a kormány nem hagyja tanulni a fiatalokat. Csárdi Antal (LMP) pedig azt hangoztatta, hogy az előterjesztés nem más, mint „az adórendszer ötletszerű, kampányízű módosítása.”

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: nem a törvényjavaslat a kilúgozott, hanem a Jobbik, amely korábban nemzeti párt volt.

– Önök soha nem támogatták az otthonteremtési programot, mert nem szavazták meg az annak forrásait tartalmazó költségvetéseket – mondta Z. Kárpát Dánielnek a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: ha van egy kormány, amely nem spórol a családoknak juttatott forrásokkal, az a mostani kormány.
Arról is beszélt, hogy 2008-ban egy 25 éves munkavállaló a bruttó fizetésének 55,5 százalékát kapta meg, 2022-től a bruttó fizetése 81,5 százalékát fogja megkapni.

– Ez a fiatalok valós támogatása! – szögezte le Nacsa Lőrinc, megjegyezve: a szja-mentességgel juttatott többletbevétel óriási lehetőség és segítség az életkezdéshez, a felnőtté váláshoz, az otthon- és a családteremtéshez.

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli053.html

Címkék: Adó 

Kapcsolódó