Orbán Viktor ismertette a legfontosabb számokat!

A magyar gazdaságvédelmi intézkedések eredményei kiválóak, az EU élmezőnyébe tartozunk!

Orbán Viktor ismertette a legfontosabb számokat!

Videó: https://youtu.be/nGwDLAxPUIU

A válságkezelés célja a munkahelyvédelem
A hitelmoratórium 50 ezer vállalkozásnak segített
3 000 milliárd forint maradt 1,6 millió család és vállalkozás zsebében
Átvállalták a bérek felét, elengedték a szochót, felére csökkent az iparűzési adó
80 milliárd forintból 250 000 állást védtek meg
Beruházási támogatás 1 434 vállalkozásnak, 280 000 munkahely megtartását segítette elő
Garanciaprogramokat vezettek be, a Széchenyi kártya program mindenki számára elérhető lett
40 000 vállalkozásnak segített az olcsó hitel
500 milliárd forint támogatással 1 400 vállalkozás 1 700 milliárd forintnyi magánberuházást valósít meg
A források fele a mikro- és kisvállalkozáshoz ment
Decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt (4,3%, ez a harmadik legalacsonyabb adat az EU-ban)
Segély helyett munka!

(A baloldal továbbra is "Lölőzött", oligarcházott, NERezett, demagóg módon nyitást és ingyenpénzt követeltek - komolytalan megélhetési politikusok!)

Orbán Viktor: Május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani az országban, mint egy hasonló méretű EU-s államban

Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert a koronavírus elleni oltás menti meg az életet és a munkahelyeket; az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés idei első ülésén.

Az elmúlt két hónap, akár csak az az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt. A parlamenttől kapott felhatalmazás révén és a szakemberek tanácsára novemberben korlátozó intézkedéseket vezettek be –
tájékoztatta az Országgyűlést Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő óvott attól, hogy a döntéshozók járványügyi szakembernek képzeljék magukat, az ő jártasságuk nem azonos a valódi szakemberek tudásával.

A döntés felelősségét nem akarjuk áthárítani, a védekezés megszervezése továbbra is kormányzati feladat, de ragaszkodunk hozzá, hogy a szakemberek véleménye a legnagyobb súllyal jelenjen meg döntéseinkben – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett:
Európában az adatok növekedést mutatnak, a magyar emberek pedig a nemzeti konzultációban nyilvánvalóvá tették, a védekezés alatt is működnie kell az országnak.
Ezért tartottuk nyitva az általános iskolákat és a munkahelyeket – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy ugyanakkor a vendéglátóhelyek, színházak, sportlétesítmények bezártak.

Következetes válságkezelés
A válságkezelés következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, és ezért sikerült a járványt megfékezni. Akik folyton változtattak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – emlékeztetett Orbán Viktor. Elmondta, a járványgörbe 10 napja nem csökken, feltehetőleg a ragályos mutáció miatt, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú betartására.

A magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról, vannak akik már most nyitnának – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, a kormány újraindítaná a gazdaságot és a társadalmi életet is. Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk.
AZ ÚJRAINDÍTÁS FELTÉTELE AZONBAN A VAKCINA –
fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ma az a legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan.

Orbán Viktor közölte, hogy 2,5 millió ember oltására elegendő kínai vakcinát vásárolunk a Sinopharmtól. Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta:
MINDEN OLTÓANYAGRA SZÜKSÉG VAN, EZ VEZET VISSZA A NORMÁLIS ÉLETHEZ.
Szerinte reális esély van arra, hogy április elejére a 2 millió főt is meghaladja a beoltottak száma, így minden veszélyeztetett és regisztrált idős ember megkaphatja a védőoltást.

Nem politikai kérdés a vakcina ügye
Orbán Viktor kitért arra, hogy a vakcinának nem szabadna politikai kérdéssé válnia. – Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget – fogalmazott. A kormányfő beszélt arról is: csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni annak, a kormány így újabb, hét pontos konzultációt indít az újraindításról.

A miniszterelnök a gazdasági helyzetről azt mondta:
a járvány előtt a magyar gazdaság az egyik legstabilabbnak számított, növekedtek a bérek, rekord magas volt a foglalkoztatottság, ám a járvány nagyot ütött mindezen.
Hangsúlyozta: a válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, ennek érdekében többek között hitelmoratóriumot vezettek be, bértámogatással, olcsó hitelekkel segítették a vállalkozásokat. – A gazdaságvédelmi akcióterv sikeres volt, ugyanis decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a válság előtt – összegzett.

A munka a legfontosabb
A miniszterelnök szerint a legfontosabb statisztika, hogy mennyi embernek van munkája. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. 4,5 millió a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség valamivel magasabb mint a járvány előtt, 3,4 százalék, de ez a harmadik legjobb adat az unióban. A miniszterelnök kifejtette, amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez.

NEMCSAK VISSZATÉRÜNK ODA, AHOL 2019-BEN VOLTUNK, HANEM AKCIÓTERVET INDÍTUNK A GAZDASÁG FEJLESZTÉSÉRE –
mondta a miniszterelnök. Ez a Gazdaság Ujraindítási Akcióterv. Munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával indítana újra a gazdaságot a kormány, és kitartanak a segély helyett munka elve mellett Mert az elmúlt 10 évben ez volt a siker alapja.

Az akcióterv 7 lépésből áll:
öt százalékra csökkent a lakásépítés áfája,
hárommillió forintot kapnak a családok lakásfelújításra,
bértámogatást kapnak a bajbajutott vállalkozások,
az orvosok bére jelentősen emelkedik,
négy hullámban visszaépítik a 13. havi nyugdíjat,
a 25 év alatti fiataloknak jövedelemadó mentességet adnak,
és kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt kapnak tízmillió forintig a vállalkozások.

Hatalmas megújulások az egyetemeken
Ezt követően sokezer milliárd forintért vállalkozás támogatásai program indul, amit az unióval közösen finanszíroz a kormány. Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. A következő években 1500-2000 milliárd forintot fektetünk a hazai egyetemekbe. Orbán Viktor emlékeztetett: pénteken megkezdődött a 13. havi nyugdíj első részletének utalása. Ez mutatja, hogy a mai válságkezelés logikája más, mint ami 2010 előtt volt.
A mostani válságkezelés nemzeti jellegű, nem a magyar emberekkel fizettetik meg a válság árát. 2010-ben véget ért az a világ, amikor a válságot a nyugdíjasokkal fizették meg. Ekkor a kormány úgy határozott, garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Ezután azt is vállalták, hogy amit a baloldal elvett, azt lépésről-lépésre visszaadják.

A miniszterelnök kifejtette, Magyarország egy erős ország, ezért álltuk a jól a sarat a vírus idején, meg tudtuk nyerni a csatákat is Brüsszelben. Remélem hogy az akcióterv minden pontját meg tudjuk valósítani, és Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt – zárta szavait a miniszterelnök.

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20210215-orban-viktor-napirend-elott-2021-februar-15-1.html

Címkék: Gazdaság  Megélhetés 

Kapcsolódó