A Magyar Falu Program 100 százalékban hazai forrásból valósul meg!

3 év alatt 650 milliárd forint jut az 5000 fő alatti településeknek!

A Magyar Falu Program 100 százalékban hazai forrásból valósul meg!

Még soha egyetlen kormány sem támogatta ekkora mértékben a legkisebb településeket! A vidék mindig másodrangú volt, a baloldal által elfelejtett és lenézett emberek lakóhelye volt hosszú éveken át. Ezzel szemben most minden magyar ember fontos! A Magyar Falu Program a kistelepüléseket, míg a Modern Városok Program keretein belül a városokat fejlesztik.

A sikeres pályázatok száma meghaladta a 10 ezret! Mindent nem tudunk felsorolni, de a Magyar Falu Program által megvalósult fejlesztések egy részét bemutatjuk a videónkban, kb. 26 perctől
https://www.facebook.com/109117190565423/videos/405415033875363

Újabb támogatási formák érhetők el a Magyar falu programban
FALUSI KISBOLTOK TÁMOGATÁSÁRA, ÖNKORMÁNYZATI INGATLANOK FEJLESZTÉSÉRE ÉS KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK FINANSZÍROZÁSA IS PÁLYÁZHATNAK A KISTELEPÜLÉSEK

Negyvenöt milliárd forintot különített el a kormány a falusi kisboltok támogatására. A keretösszeg a kétezer fő alatti települések támogatására vonatkozik, amely akár hatvan-hetvenmillió forintot is jelenthet üzletenként. Hétfőtől az önkormányzati tulajdonú épületek fejlesztésére és közösségi programok biztosítására is elérhető az állami támogatás.

– Önkormányzatok is pályázhatnak a falusi kisboltok támogatására a Magyar falu programban. A támogatás nemcsak már meglévő üzletekre vonatkozik, hanem új boltok nyitására is igényelhető, amelynek összege akár hatvan-hetvenmillió forint is lehet – mondta el Gyopáros Alpár (Fidesz), a modern településekért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Gyopáros Alpár kifejtette: Magyarországon számos példa van arra, hogy egy kistelepülésen nincs olyan vállalkozó szellemű ember, aki boltot nyitna, ezért az önkormányzat működteti az üzletet. A kisboltok támogatási programja elsősorban a kétezernél kisebb lélekszámú településekre koncentrál. Ahogy lapunk arról beszámolt, egy korábbi sajtótájékoztatón a kormánybiztos elmondta, hogy

a támogatási konstrukcióval a létező kisboltok működése és fejlesztése mellett a korábban bezárt egységek újranyitását ösztönözné a kormány. Többletszolgáltatásokat kínáló, úgynevezett integrált piaci szolgáltató centrumokat szeretnének létrehozni.

A Magyar Nemzetnek Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke korábban azt mondta, hogy a fejlesztéssel szolgáltatóházakká alakulhatnak át a falusi kisboltok. Sok kisboltnak azért kellett bezárnia, mert nem tudták kigazdálkodni az egyre emelkedő béreket.

Gyopáros Alpár a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy a Magyar falu program egy olyan, hosszú távú program, amelynek elindítása előtt a kormány úgy gondolta, hogy legalább tíz évre lesz szükség ahhoz, hogy az érintett kétezer-ötszáz település elnéptelenedése megállítható legyen, azonban már az első három év tapasztalatai is pozitívak.

– Elsősorban a falusi csoknak köszönhetően, másodsorban pedig az infrastruktúra-fejlesztések következtében a kedvezményezett kétezer-ötszáz településből kilencszáz kistelepülésben elindult a népességnövekedés, amely egy megdöbbentően pozitív adat – mondta a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár a hétfőtől elérhető, újabb pályázati keretről is beszélt.

Különböző támogatási összegekről van szó attól függően, hogy az adott intézmény milyen feladatokat lát el. A néhány milliós igénytől egészen a százmilliós fejlesztési támogatásig is eljuthatnak a pályázók.

A húszmilliárd forintos pályázati keretről is beszélt, amelyet önkormányzati tulajdonban lévő épületek felújítására, fejlesztésére igényelhetnek a falvak. A bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő vagy közösségi ház funkcióját ellátó épületek felújításán és fejlesztésén túl a falvakban dolgozó szakembereknek kialakított szolgálati lakásokra is felvehető a támogatás. A szintén hétfőtől elérhető egymilliárd forintos keretből a közösségi programokat ellátó szakemberek bérezéséhez, valamint közösségi programok, rendezvények szervezéséhez szükséges eszközök beszerzésére igényelhetnek támogatást a kistelepülések.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a Magyar falu program tisztán hazai forrásból, a központi költségvetés terhére valósul meg.

A kormány a kistelepülések támogatására 2019-ben százötvenmilliárd, 2020-ban pedig kétszázötvenmilliárd forintot fordított. Idén a program finanszírozása biztosan meghaladja a kétszázötvenmilliárd forintot.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/ujabb-tamogatasi-formak-erhetok-el-a-magyar-falu-programban-9373655/
https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200817-mar-majdnem-minden-telepules-nyert-a-magyar-falu-programban
https://palyaz.hu/magyar-falu/
https://szamokadatok.hu/Post/2232/Magyar_Falu_program_-_tobb_mint_10_000_nyertes_palyzat
https://szamokadatok.hu/Post/1871/Falubusz-palyazatok_2019-ben_278_sikeres_palyazat_iden_tovabbi_200_busz_beszerzese_tortenik_meg

Címkék: Vidékfejlesztés 

Kapcsolódó