Gyenge vagy erős Forint a jó?

Gyenge vagy erős Forint a jó?

Az MSZP éra idején egy Euro 240-280 Ft-ba került, sőt a többi deviza is sokkal olcsóbb volt.
A Fidesz kormány azonban folyamatosan leértékeli a Ft-ot. Kérdés, hogy ez jó vagy rossz, és kinek.

Amikor a balliberális kormányok mesterségesen erősen tartották a Forintot, akkor a külföldnek kedveztek. Az erős forint támogatta az importot a magyar termékekkel szemben, miközben háttérbe szorította a magyar termékek exportját. A külső államadósság (devizában felvett része az államadósságnak) aránya 2010-es 50%-ról 8%-ra csökkent. A balliberális időkben a lakossági hitelek nagy részét devizában állapították meg, amely erős Ft esetében működött, azonban a válság alatti 320 Ft-os Euró számos családot tett tönkre. A devizahitelek túlnyomó többsége azóta kezelésre került.

Közgazdasági alaptétel, hogy a nemzeti fizetőeszköz gyengítése kedvez a nemzetgazdaságnak, fűti azt. Lássuk, hogy miért!

1. Erősíti az exportot, ugyanis, ha a magyar vállalkozó külföldön elad 1 kg kenyeret pl. 1 Euroért, akkor abból nem mindegy, hogy 310 vagy 338 Ft bevétele keletkezik. Ha több bevétele keletkezik, akkor jobban jár a magyar munkavállaló is.
2. Gyengíti az importot, azaz ha a külföldi vállalkozó 1 kg kenyeret 338 Ft-ért ad el, akkor míg 310-es Euró árfolyamnál 1,09 Euro bevételt könyvelhetett el 338-as árfolyam esetében mindössze 1 Eurot. Ez szintén erősíti a magyar vállalkozókat.
3. A drága import azonban negatívan érinti az olyan termelő tevékenységet, amelyhez külföldről kell beszerezni, negatívan érinti az üzemanyagárakat. Az export növekedése ellenben határozottan ellensúlyozza az importköltség növekedését. Az üzemanyagárak változásáról is írtunk oldalunkon, amely szerint elmondható, hogy ez a negatív hatás elhanyagolható.
4. Gyenge Forint serkenti a turizmust, ugyanis 1 Euroért több Ft-ot kap az ide látogató, így többen jönnek ide, továbbá többet költenek. Fontos megjegyezni, hogy a magyar turistának drágább a külföldi nyaralás, síelés, azonban legalább ő is inkább a hazai turizmust támogatja, ami a kormány célja. Ennek eredménye az, hogy a turizmus évről évre nő, több a vendégéjszakák száma és több a bevétel is.
Miért nem tehette meg a korábbi balliberális kormány, hogy józan paraszti ésszel is értelmezhető közgazdasági tények és szabályok mentén kezelje az Euro és egyéb devizák árfolyamát, azaz folyamatosan leértékelje a Ft-ot, ezzel serkentse a gazdaságot:

1. Az államadósság devizahányada 50%-os volt, így ennek a temérdek pénznek a visszafizetése több Ft-ot igényel volna, növelve az államcsőd kockázatát. Ezzel szemben a nemzeti kormány szignifikánsan csökkentette a külső adósságot, így már nem lényeges a devizaárfolyam.
2. Képzeljük el, hogy mi történt volna a devizahitelesekkel, ha még jobban gyengül a Ft.
3. Balliberális kormányok hazaáruló módon a külföldnek kedveztek a magyar vállalkozók ellenében.

Alapvetően, aki Forintban kapja a fizetését és Forintban is költi el, annak nem előny az erős Ft, hanem áttételesen a gyenge Ft kedvez. Leírtak a jelenlegi alacsony inflációs ráta mellett fokozottan igazak.

Hivatkozások:
https://figyelo.hu/latoszog/kinek-az-eros-kinek-a-gyenge-9908/
https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv_velemeny/kopatsy-sandor-a-gyenge-forint-a-sikerunk-egyik-forrasa/
https://penzugyeinkrol.hu/tenyleg-rossz-nekunk-a-gyenge-forint/

Címkék: Gazdaság 

Kapcsolódó