Most épp a jogsértő Klubrádió miatt megy a hazudozás és a kormányellenes propaganda

Az Alapjogokért központ összegyűjtötte a tényeket ezzel az üggyel kapcsolatosan

Most épp a jogsértő Klubrádió miatt megy a hazudozás és a kormányellenes propaganda

Tények a Klubrádió frekvenciaügyével kapcsolatban: Klubrádiónak valójában az uniós és magyar jogszabályokat alkalmazó bírósággal, valamint két másik piaci szereplővel van vitája, nem "a politikával".
A magyar sajtószabadságért 2010 óta folyamatosan aggódóknak persze újabb alkalmat teremt a Klubrádió "ügye" arra, hogy diktatúrát kiáltsanak, ám ahogy az már csak lenni szokott, a tények most sem őket igazolják. A helyzet ugyanis, hogy a "folyamatos elnyomással" küzdő rádió 2011 óta a magyar piacon teljesen egyedülálló módon ingyen (és pályázat nélkül) használta frekvenciáját. A mostani "botrány" lényege, hogy a Klubrádió a saját maga által sem vitatott sorozatos jogsértések miatt nem sugározhat tovább automatikusan a frekvencián, hanem nyílt, többszereplős pályázaton döntenek annak sorsáról. Ezt ráadásul nem az "elnyomó orbáni rezsim", hanem a független magyar bíróság mondta ki, összhangban a magyar és uniós jogszabályokkal. A Klubrádió baja tehát, hogy nem áll a törvények felett.
👉A médiatörvény vonatkozó szabályai az uniós jogon alapulnak. Utóbbiak alapján a magyar jog úgy is rendelkezhetne, hogy egyáltalán nem biztosít automatikus frekvenciahasználat-hosszabbítást egy már működő rádióadónak, hanem az engedély lejártakor kötelezően új pályázatot ír ki. A magyar szabályok azonban lehetőséget biztosítanak a kérelemre történő hosszabbításra, melynek két feltétele van: az adott médiaszolgáltató ne legyen díjtartozása, illetve tartózkodjon a jogsértésektől.
👉A Klubrádió azért nem kapott automatikus frekvenciahosszabbítási engedélyt, mert 1 éven belül kétszer is - az elmúlt 7 évben hatszor - megsértette a médiatörvény előírásait. A törvény e tekintetben objektív megtagadási okot támaszt: "Nem lehet megújítani a jogosultságot, ha (...) az e törvényben foglalt rendelkezéseket ismételten vagy súlyosan megszegté(k)". A jogsértéseket azok megtörténtekor a rádió maga sem vitatta, bírósághoz akkor nem fordult, pedig mindenki számára világos volt, hogy e jogsértések a meghosszabbítás törvényi akadályát képezik.
👉A jogsértés adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásához kapcsolódott, de azok 'ismételt' jellege miatt a Médiatanács nem dönthetett másképpen, mint hogy nem hosszabbítja meg automatikusan a Klubrádió engedélyét - pontosan akkor járt volna el a testület jogsértően, ha figyelmen kívül hagyja a törvény előírásait és megújítja azt. A hatóság döntését a bíróság helybenhagyta, elutasítva a Klubrádió ideiglenes sugárzásra vonatkozó indítványát is - ugyanis azt nem a bíróságtól, hanem a Médiatanácstól kellett volna kérniük, amit viszont a rendelkezésre álló információk szerint nem tettek meg.
👉A hosszabbítási kérelem mellett a Klubrádió beadta pályázatát is a frekvenciára, két másik pályázóval (Közösségi Rádiózásért Egyesület; LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.) együtt. A Médiatanács a Klubrádió pályázatát befogadta, a másik két pályázóét elutasította. Utóbbiak viszont a hatóság döntését bíróságon támadták meg, ezért - szintén a törvény kötelező előírásai miatt - az új frekvenciapályázatot fel kellett függeszteni, míg ez ügyben nem dönt a bíróság. A per jelenleg is folyamatban van, a döntés a bíróságon múlik.
Összességében tehát a jogi helyzet az, hogy a Klubrádió - mely Magyarországon egyedülálló módon 2011 óta ingyenesen és pályázat nélkül használta frekvenciáit, „közösségi jelleggel" - saját maga által előidézett és általa sem vitatott jogsértések miatt nem volt jogosult a hosszabbításra, a frekvenciára beadott új pályázatuk pedig másik két piaci vetélytárs miatt "áll". Mindettől függetlenül a rádió nem "hallgat el", interneten ugyanúgy szolgáltatni fogja műsorait.
Ezek a tények. A vélemény ettől függetlenül pedig természetesen szabad, a Klubrádiót mi is rendszeresen hallgattuk - általában jókat nevettük közben -, a Megbeszéljük! c. műsornak több alkalommal vendégei is voltunk, és reméljük, hogy leszünk is még.

Összegezve tehát: Hazudik a Momentum és mindenki, akik szerint itt bárki is törvénytelenül járt volna el. Pont hogy a törvényeket tartjuk be, melyek mindenkire nézve kötelezőek.

Forrás: https://www.facebook.com/alapjogokert/posts/4063685246996850

Címkék: Média 

Kapcsolódó