Több cég közös koncepció alapján fejleszti a jövőben a tömegközlekedést!

Megvalósul az, amire évtizedek óta vágytunk! Klímahiszti helyett konkrét intézkedések!

Több cég közös koncepció alapján fejleszti a jövőben a tömegközlekedést!

Együtt fejleszti a tömegközlekedést a MÁV Csoport (melynek tagja a Volánbusz Zrt is) és az MVM

Mager Andrea miniszter szerint zöldülhet a közösségi közlekedés több állami vállalat együttműködésével.
Zöldülhet a közösségi közlekedés több állami vállalat együttműködésével – hangsúlyozta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten, ahol bejelentették, hogy az autóbusz-állomány környezetbarát fejlesztésére Mobiliti Volánbusz Kft. néven közös vállalatot alapított az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társasága, az MVM Mobiliti Kft. és a MÁV-csoporthoz tartozó Volánbusz Zrt.

A miniszter hangsúlyozta, az állami portfólióba tartozó vállalatok együttműködése jelentős előrelépést hoz a közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztésében. Az összefogásnak köszönhetően olyan cég jött létre, amely szerepet játszik majd az Európai Unió 2050-re kitűzött klímacéljának elérésében.
Hozzátette, a Mobiliti Volánbusz Kft. életre hívása, majd a Zöld Busz Program keretében elérhető pályázati támogatások lehetővé teszik a környezetkímélő autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kialakítását, a járművek beszerzését, működtetését.
Felidézte, hogy a Zöld Busz Program 36 milliárd forint támogatást tartalmaz 2020-2029. között,
a forráshoz közlekedési vállalatok, önkormányzatok juthatnak hozzá a környezet és a közlekedés zöldítésére.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy az MVM elkötelezett az alternatív közlekedés meghonosításában, a CNG- és az elektromostöltő-infrastruktúra fejlesztésében.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az Európai Unió elvárása, hogy 2050-re 90-95 százalékra csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása a közlekedési szektorban. A közlekedés zöldebbé és fenntarthatóbbá tétele érdekében egységes utasbarát, környezettudatos, költséghatékony közösségi közlekedést alakít ki a MÁV-Volán csoport.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy a Volán járműflottájának folyamatos korszerűsítése is a szén-dioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentését szolgálja.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta: a társaság célja, hogy lehetővé tegye a járműflotta környezetbarát fejlesztését a Volánbusz számára.

A sajtótájékoztatón szándéknyilatkozatot írtak alá a Volánbusz Zrt. a Volán Buszpark Kft. valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. vezetői.
Ebben kifejezik szándékukat, hogy a szinergiák kihasználásával közösen fejlesztik a környezetbarát közösségi közlekedést, növelve ezzel a személyszállítási közszolgáltatásban részt vevő környezetkímélő járművek számát és arányát. Szándékukban áll kialakítani a környezetkímélő, elektromos és földgázüzemű autóbuszok közlekedtetéséhez szükséges infrastruktúrát, hogy megvalósulhasson a járműflotta környezetbarát fiatalítása, a környezetkímélő autóbuszok beszerzése, üzemeltetése.

Ezen szándékok megvalósítására konzorciumot hoznak létre, amely pályázna az elektromos és földgázüzemű autóbuszok beszerzésére és az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúra kiépítésére.m A sajtótájékoztatón a szándéknyilatkozatban megfogalmazott együttműködést Mager Andrea, Kóbor György és Homolya Róbert aláírásukkal hagyták jóvá.

Forrás:
https://magyarbusz.info/2021/02/09/kozos-ceget-alapitott-az-mvm-mobiliti-es-a-volanbusz/
https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/kozos-ceget-alapitott-mobiliti-es-volanbusz
https://mandiner.hu/cikk/20210209_egyutt_fejleszti_a_tomegkozlekedest_a_mav_csoport_es_az_mvm

Címkék: Fejlődés 

Kapcsolódó