Gazdasági évnyitó - minden okunk megvan az optimizmusra

A számok azt mutatják, hogy kanyarban fogunk előzni!

Gazdasági évnyitó - minden okunk megvan az optimizmusra

Orbán Viktor: Három ütemű lesz a gazdaságújraindítási terv
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/701389833861187

A gazdaságvédelmi után gazdaság-újraindítási akcióterv jön – mondta Orbán Viktor évértékelő beszédében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) „Gazdasági Évnyitó" című rendezvényén, aki nemzeti konzultációt jelentett be a nyitásról, új mikrohitelt a legkisebb, bajba jutott vállalkozásoknak, és átfogó agrárfejlesztési stratégiáról is beszélt. „A magyar gazdaság az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága" – mondta Parragh László, az MKIK elnöke, aki szerint sikeres volt az összefogás, de elkerülhetetlen az erőteljesebben érintett ágazatok megsegítése. Sok múlik azon, hogy mikor történhet meg a tömeges oltás; 2021 második negyedévében kétszámjegyű növekedést vár Varga Mihály pénzügyminiszter, aki hangsúlyozta: az emberéletek megmentésének költségvetési korlátai nem voltak és nem lehetnek.

A 2020 márciusától január 1-jéig tartó gazdaságvédelmi akciótervet lezártuk, sportnyelven a gazdaságvédelmi akcióterv a védekezés, az újraindítási pedig a támadás, amely 2021 január 1-jétől indult – mondta a miniszterelnök, aki szerint nagy gyomrost adott a magyar gazdaságnak a COVID, de egy erős gazdaság nézett farkasszemet a válsággal.
A gazdaságvédelmi akció során hitelmoratóriummal 50 ezer kkv-nak adtunk segítséget és 1 millió fölötti háztartásnak adtunk gazdasági segítséget, így 3000 milliárd forint maradt a zsebükben.
Bértámogatást nyújtottunk, és elengedtük a szociális hozzájárulási adót és megfeleztük az iparűzési adót, amit nehéz szívvel el kellett fogadniuk az önkormányzatoknak is.

Orbán: Ha munka van, minden van
Beruházási támogatással 280 ezer munkahely megtartásához járultunk hozzá és tízezreket hoztunk létre, olcsó hitelekkel is megbombáztuk a piacot, hatalmas források áramoltak a magyar gazdaságba, ennek több mint fele az a mikro és KKV vállakozásokat segítette – mondta a kormányfő, hozzátéve: ha munka van, minden van, és mivel 2020 decemerében ugyanannyian dolgoztak mint a válság előtti év decemberében, kijelenthető, hogy a védekezés elérte a célját – fogalmazott Orbán. A miniszterelnök kijelentette:
nem térhetünk vissza a segélyalapú gazdasághoz, a válság ellenére sem, maradtunk és maradunk a munkaalapú gazdaság ösvényén.
A következő időszak a gazdaság újraindításáról szól – tette hozzá.

Újabb konzultáció indul
„A mi fogalmaink szerint a politikai hatalom nem más, mint a közös cselekvés" és ennek egyik legjobb eszköze a nemzeti konzultáció. A nyári nemzeti konzultációból kiderült, az emberek kibírhatónak minősítették ha bezárjuk a színházakat, mozikat, sportlétesítményeket, szállodákat, és kibírhatatlannak, ha az iskolákat, óvodákat bezárjuk. Mi eszerint cselekedtünk az első hullámnál – szögezte le.
A KORMÁNYFŐ MÉLTATTA A JEGYBANK SZEREPÉT A VÁLSÁGKEZELÉSBEN, KIEMELVE, HOGY A MAGYAR VÁLSÁGKEZELÉS A NYUGATITÓL ETÉRŐEN NEM IDŐSZAKOS MEGSZORÍTÁSOK ÉS LAZÍTÁSOK DINAMIKÁJA SZERINT, HANEM KÖZÖSEN KIALAKÍTOTT KORLÁTOZÁSOKON ALAPUL, A MAGYAR RENDSZER STABIL, NOVEMBER ELEJÉN BEVEZETTÜK, A KÉRDÉS AZ, HOGY MIKOR NYITHATUNK –
fogalmazott. Ezzel a járvánnyal szemben a vakcina segít a legtöbbet, ennek alkalmazása nyitja meg az új korszakot – fogalmazott, hozzátéve nemzeti konzultáció lesz a nyitásról.

A vakcina származása mindegy, ahogy a macska színe is, csak fogja meg az egeret – mondta. A miniszterelnök felsorolta az otthonteremtési támogatásokat, évi 20 ezer lakás építéséről beszélt, említette a 25 év alattiak szja-mentességét, hozzátéve: a gyeddel indulóan a születéstől kezdve a 25 alattiak adómentességgel bezárólag olyan 25 éve legyen a magyar fiataloknak, hogy 25 éves korban saját lábra tudjanak állni, a fiatal felnőttekkel a családos felnőttek csoportjához tudjanak csatlakozni. Kényszer nincs, teszi hozzá, a kormány mindenesetre teljesíti a saját lábra állásban való segítségnyújtás kötelességét.

Itt vannak a következő lépések
Új hitelkonstrukciót is bejelentett a miniszterelnök: 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes hitelt nyújtanak a legkisebb válllakozásoknak, 3 éves moratóriummal. Az újraindítás kapcsán Orbán 1500, illetve 2000 milliárd forintos felsőoktatás-fejlesztési támogatásról is említést tett,
ÁPRILIS 1-JE UTÁN HATÉKONYABBAN HASZNÁLHATJÁK FEL AZ ÁTALAKULÓ INTÉZMÉNYEKNEK KÖSZÖNHETŐEN, JÚLIUS 1-JÉTŐL PEDIG INDUL A 3. ÜTEM, A NAGY FEJLESZTÉSEK IDŐSZAKA: ZÖLDENERGIA, KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÉS DIGITALIZÁLÁS.

A miniszterelnök hozzátette: bár a hagyományos család védelme és a migráció kérdésében sok a vita Brüsszellel, de „mi vagyunk Brüsszel legszorosabb szövetségese, mert minden erre irányuló intézkedést támogatni fogunk". A magyar vidék legnagyobb fejlesztési tervét is bejelentette a kormányfő, amely a következő 8-10 évet határozza majd meg. A kormányfő hozzátette: Versenyt futunk a külföldi beruházások hazánkba hozásáért, egy robusztus beruházásösztönző program mellett döntöttünk: itt a jobb- s baloldal elválik, hiszen utóbbiak az adónövelés, az újraelosztás növelése és a segélyek eszközeihez nyúlnak. 2019-ben Koreából, 2020-ban Kínából érkezett a legtöbb beruházás; a kormányfő említette a Szijjártó Péter által bejelentett koreai gigaberuházást is.

Jobbak lehetünk mint az európai átlag
Hozzátette: „a hagyományos autóipar helyett az autóipar új generációinak előállításában próbál hazánk vitézkedni", azaz a korábbi jelentős regionális pozíciók megőrzését az elektromos autók kapcsán is igyekszik megőrizni. A miniszterelnök kiemelte: a magyar export elérte tavaly is a 100 milliárd eurós szintet, a világ 34. legnagyobb exportőre, noha a 100 évvel ezelőtti események miatt nyersanyagunk sincs, ez egy fantasztikus teljesítmény a magyar gazdaság részéről.

A GAZDASÁG VISSZAESÉS TÖBB ORSZÁGNÁL, MINT PÉLDÁUL NÉMETORSZÁG, KISEBB LESZ –
tette hozzá a kormányfő, aki a magyarországi gazdaságban a magyar tulajdon arányának növeléséről is beszélt: stratégiai ágazat volt az energiaszektor, a bankszektor és a média ebből a szempontból, és a célt ezekben elérték, emellett a bolti vegyes kiskereskedelem is fontos lett volna, itt azonban nem sikerült áttörést elérni. Hozzátette: 50 százalék fölé kell növelni a magyar tulajdon részarányát olyan új, stratégiai ágazatokban, mint az infokommunikációs, az építőanyagipari és a vasúti kötöttpályás járműgyártás szektoraiban.

A magyar gazdaság sikere a kormányfő szerint három kategória sikerességén múlik:
a munkásaink
a vállalkozóink,
a gazdaságpolitikusaink minősége

Ehhez pontos, tanulékony és öntudatos dolgozók kellenek, „mert ha a dolgozó emberek testtartása egyenes, az ország testtartása is egyenes a magyar munkások nem kócerájokban dolgoznak, hanem a világ legmodernebb gyáraiban dolgoznak, ezért a munkaerőért jönnek ide az adókedvezmények mellett a beruházók".
Ha a dolgozók hozzáállása, akik ezt a kormányt megválasztották, nem ilyen lenne, „akkor nem nemzeti, hanem globalista, internacionalista, sorosista kormány lenne".

Ilyenek legyenek a vállalkozók
A vállalkozók legyenek kezdeményezők, ütésállók és legyenek magyarok - azaz amikor jól megy nekik, áldozzanak a hazára: kultúrára, sportra, egyházra – tette hozzá; a gazdaságpolitikusok pedig legyenek bátrak, kiszámíthatóak és csapatjátékosok: itt a kormányfő méltatta többek között a kamarai elnököt, a jegybankelnököt és a pénzügyminisztert.

HA AZ EGYÜTTÁLLÁSA MEGVALÓSUL ENNEK A HÁROMNAK, FONTOS, HOGY A MINISZTERELNÖK NE RONTSA EL, AMI AKKOR TÖRTÉNIK, HA HALLGAT AZ OKOSAKRA; MOST AZÉRT VAGYUNK ITT, HOGY HALLGASSUNK AZ OKOSAKRA –
fogalmazott a kormányfő.

Nagyon sok beruházás jött Magyarországra
„Nincs olyan ország, amelyet ne ért volna el a vírus, hazánk gazdaságának egyfajta satufék volt a járvány" – mondta Varga Mihály, aki szerint a magyar gazdaságnak is kétarcú éve volt 2020, ahol az elmúlt évek lendületét megakasztotta a járvány. A visszaesés már a 3. negyedévben is kisebb volt, mint az elsőben, 5-6 százalék közötti éves visszaesést prognosztizált a miniszter. A miniszter szerint a koronavírus nemcsak az elmúlt egy év, hanem a következő hónapok gazdasági lehetőségeit is alapvetően meghatározza, de az emberi életek védelme mindenek felett áll, ennek költségvetési akadálya nem volt és nem lesz, a költségvetés forrásigénye biztosított, az államadósság, bár nőtt és nőni fog, az uniós átlag alatt maradt.

MÍG A HIÁNY AZ EURÓPAI ORSZÁGOK SZINTJÉN ALAKULT, HAZÁNK JÓL TELJESÍT NEMZETKÖZI BERUHÁZÁSOK TERÉN, HISZEN A TAVALYI ÉV 1-3. NEGYEDÉVÉBEN UNIÓS ÖSSZEVETÉSBEN MÁSODIK HELYEN ÁLLT. EMELLETT A MUNKAHELYEK MEGŐRZÉSE TERÉN IS KEDVEZŐEK A SZÁMOK, KÖZEL 4,5 MILLIÓ EMBER ÁLL FOGLALKOZÁSBAN.

A kérdés immár az, mikor folytatódhat a járvány előtti növekedés: ez a vakcinációtól függ, a magyar kormány eddig 68 milliárd forinttal támogatta az egészségügyi fejlesztéseket a COVID_járvány kapcsán. Hozzátette: folytatni kell a gazdaság támogatását, a kutatás-fejlesztéstől az értékesítésig szélesíteni kell a magyar termékláncot, beszélt automatizációról is, mint a versenyképesség egyik kulcseleméről. A miniszter örömmel nyugtázta az országon belüli korábbi kelet-nyugati beruházási különbségek mérséklődését is.

Parragh: Ezek a legfőbb veszélyek
„A gazdaságnak élni és működnie kell"; „a magyar gazdaság nincs bajban, bizonyos ágazatok vannak bajban, ezeken segíteni kell" – mondta Parragh László, aki szerint 2008 után a válságból lassabban jött ki, mint Németország, de utána rendkívüli GDP-növekedést mutatott fel, ami még a tavalyi évben is magasabb volt a németnél. A beruházási ráta a legmagasabb az EU-ban, 2016 óta kilőtt – látszik Szijjártó Péter munkájának az eredménye – tette hozzá, kiemelve:
2020-BAN ALIG 21 EZER FŐVEL DOLGOZNAK KEVESEBBEN, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN, ÉS AZ EGYMILLIÓ MUNKAHELYRE VONATKOZÓ ÍGÉRET IS TELJESÜLT.
A most egész világot érintő globális egészségügyi vészhelyzet első hulláma után nyáron a számok megint megindultak felfelé, majd a második kezelése is erősebb gazdasági fókuszt kapott. Parragh hozzátette: „bízunk abban, ha tavasz végére, nyár elejére, még ebben az évben szép számokat tudunk produkálni".

Az elnök visszaemlékezett arra a tízéves együttműködésre, amit a Fidesszel kötött, emlékeztetve arra, hogy a kormányzati intézkedések és a kamarai javaslatok szoros szimbiózisban érvényesültek, és új megállapodást javasolt a következő évekre a digitalizáció, a zöld és fenntartható gazdaság megteremtésére, a hazai tulajdonarány növelésére, és olyan ágazatok megerősítésére, mint az élelmiszeripar, építőipar, járműipar, védelmi- és űripar.
VESZÉLYKÉNT EMLÍTETTE A NEM TELJESÍTŐ HITELEK, ÉS A LÁNCTARTOZÁSOK GYAKORIBBÁ VÁLÁSÁT, A MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS MUNKAERŐHIÁNY EGYÜTTES JELENLÉTÉT ÉS AZ EXPORTLEHETŐSÉGEK CSÖKKENÉSÉT.
A válságkezelési javaslatai között szerepelt a legkisebb vállalkozásoknak nyújtandó gyorshitelek is. Amikor véget ér a COVID-helyzet, aki gyorsan reagál, az lesz a nyerte: gyors intézkedések és célzott források kellenek. Parragh emellett az eddigi gyakorlat folytatását kérte a miniszterelnöktől.

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20210204-orban-viktor-bejelentesei-mkik.html

Címkék: Gazdaság 

Kapcsolódó